نگاهی به وضعیت بازارهای جهانی
چهارشنبه
همانطور که در گزارش پیشین امده بود ، روز چهارشنبه مصادف با برگزاری جلسه بانک مرکزی امریکا بود و فعالان بازار در روز های قبل پیش بینی می کردند که شرایط طوری پیش می رود که احتمال می رود بانک مرکزی اقدام به افزایش بسته محرک خود بکند . یکی از این شرایط امارهای ضد و نقیض اقتصاد امریکا بود که اگر چه شاخص بیکاری به کمترین میزان چهار سال گذشته خود کاهش یافته بود ، اما نااطمینانی در بازار مسکن که یکی از مهمترین بخش های اقتصادی امریکا می باشد هنوز وجود داشت . هم چنین از همه مهتر موضوع ” پرتگاه مالی ” و مذاکرات بین رهبران دو حزب بر سر حل بحران کسری بودجه در امریکا وجود داشت که اگر به انجام خوشی نرسد ، بنا بر گفته اقتصاد دانان اقتصاد امریکا را در سال اینده دچار رکودی دیگر خواهد نمود . بالاخره بیانیه بانک مرکزی امریکا منتشر شد و نشان داد که فعالان بازار درست پیش بینی نموده بودند و این بانک علاوه بر ۴۰ میلیارد دلار خرید اوراق وام رهنی که در بسته محرک سوم به تصویب اعضا رسیده بود ، تصمیم گرفت تا ۴۵ میلیارد دلار اوراق خزانه داری را نیز به صورت ماهانه خریداری کند . شاید سیاست گذاران کمیته ” فومک ” در بانک مرکزی امریکا می خواهند یک پیغام صریح و روشن به سیاستمداران بدهند و ان این است که اقتصاد امریکا اوضاع خوبی ندارد و انها نباید با سیاست کاری و عدم توافق بر سر بحران کسری بودجه ، این اقتصاد شکننده را دچار شوک منفی کنند .
در روز چهارشنبه در نیروگاهی در تگزاس امریکا نیز یک اتش سوزی رخ داد و در نتیجه قیمت برخی محصولات نفتی با افزایش همراه شد . با وجود انکه سازمان اوپک میزان تولیدش را ثابت نگه داشت ، اما تصمیم بانک مرکزی امریکا مبنی بر افزایش خرید از اوراق بهادار ، بر این تصمیم سایه انداخت و قیمت نفت را بالا برد . هم چنین ” سازمان بین المللی انرژی ” پیش بینی تقاضای نفت در سه ماه پایانی سال جاری (که دو ماه ان گذشته است) و سال ۲۰۱۳ را بازنگری کرد و ان را به طور قابل ملاحظه ای افزایش داد و این مسئله نیز از دیگر عوامل افزایش قیمت نفت برنت در روز چهارشنبه بود . قیمت نفت برنت با یک دلار و نیم افزایش ، در ۱۰۹ دلار و ۵۰ سنت بسته شد . نفت خام امریکا نیز ۹۸ سنت رشد کرد و به ۸۷ دلار و ۶۸ سنت رسید .
تحلیلگران نیز با اشاره به اقدامات بانک مرکزی امریکا معتقد بودند که نفت و سهام و دیگر دارایی های پر ریسک به دلیل طرح های این بانک با افزایش ارزش مواجه شدند ، به طوریکه ارزش سهام در امریکا به بالاترین سطح ۷ هفته اخیر خود رسید . هم چنین بانک مرکزی در بیانیه خود اعلام نمود که نرخ بهره را تا زمان رسیدن نرخ بیکاری به (۶.۵) درصد ، در حدود صفر نگاه می دارد . هم چنین در روز چهارشنبه ، یک پالایشگاه در بندر ” ارتور ” در ایالت تگزاس دچار اتش سوزی شد و از انجا که این پالایشگاه بزرگترین از نوع خود در کل امریکا می باشد ، باعث شد تا قیمت نفت کوره و بنزین در بازار نیویورک با افزایش مواجه شود .
تمامی بازارها در روز چهارشنبه تحت تاثیر بیانیه بانک مرکزی امریکا مبنی بر خرید ۴۵ میلیارد دلاری از اوراق خزانه داری علاوه بر خرید ۴۰ میلیارد دلاری از وام های رهنی که پیشتر تصویب شده بود قرار داشت . البته قیمت مس در بازار لندن پیش از انتشار بیانیه و به دلیل احتمال این افزایش خرید توسط بانک مرکزی افزایش یافته بود و پس از انکه بازار لندن بسته شد ، انگاه بیانیه بانک مرکزی منتشر شد و خود انتشار بیانیه تاثیری در قیمت مس و دیگر فلزات صنعتی در بازار لندن نگذاشت . با این حال همین احتمالات و خوشبینی ها باعث افزایش اندک قیمت مس شد و مس توانست به قیمتهای بالای دو ماهه اخیر خود برسد . البته داده های مثبت چین نیز در این افزایش قیمت نسبی بی تاثیر نبود .
قیمت مس در بازار لندن با (۰.۳) درصد افزایش نسبت به روز سه شنبه ، به ۸۱۳۰ دلار رسید . قیمت مس طی یک ماه اخیر به میزان هفت درصد رشد کرده است که عمده دلیل ان افزایش احتمال بسته محرک اقتصادی توسط بانک مرکزی امریکا بود . در دیگر فلزات ، الومینیوم یک درصد رشد کرد و به ۲۱۳۸ دلار رسید . فلز نیکل که برای جلوگیری از زنگ زدن فولاد استفاده می شود با (۰.۶) درصد کاهش ، به ۱۷۷۰۰ دلار رسید . سرب نیز (۱.۱) درصد افزایش قیمت را تجربه نمود و در ۲۳۲۲ دلار بسته شد . روی هم مانند سرب با افزایش قیمت مواجه شد و به ۲۰۹۵ دلار رسید و در نهایت قلع هم افزایش قیمت (۰.۷) درصدی را تجربه کرد و در ۲۳۱۳۵ دلار بسته شد .
طی گزارش هایی که پیشتر ارائه شده بود ، عنوان شد که چین پروژه های زیر ساختی بسیاری را تصویب و اجرا نموده تا بتواند رشد اقتصادی مناسبی داشته باشد و از طرفی نرخ تورم در چین به پائینترین سطح خود طی ۴ سال اخیر کاهش یافته و مقامات چینی هیچ نگرانی تورمی به خصوص در کوتاه مدت نخواهند داشت و فعالان بازار انتظار ندارند که سیاست گذاران پولی این کشور برای جلوگیری از تورم و یا کنترل ان ، دست به اقدامات انقباضی بزنند . تحلیلگران معتقدند که وضعیت کنونی چین باعث افزایش قیمت مس شده است ، اگر چه انها انتظار افزایش قیمت مس تا پایان سال جاری میلادی را ندارند . از منظر تکنیکی هم مس به یک مقاومت مهم در سطح ۸۲۲۰ دلار رسیده است که گذشتن از ان و تثبیت در بالای سطح این مقاومت نیاز به یک امار اقتصادی مهم و خرید جدی بازیگران بزرگ بازار مس دارد . در دیگر فلزات ، وضعیت الومیینیوم از منظر بنیادی جالب نیست و شرکت ” یو بی اس ” اخیرا اعلام نموده که انتظار رشد قیمت دو درصدی این فلز طی سال اینده میلادی دارد که انتظار بسیار کمی است و نشان دهنده این است که فشار عرضه بر قیمت الومینیوم بسیار بالاست .
در زمان انتشار بسته محرک سوم در ماه سپتامبر سال جاری ، بارها به این موضوع اشاره کرده بودیم که انتشار این بسته باعث افزایش نگرانی های تورمی می شود . لازم به ذکر است که نگرانی های تورمی از روی ” نرخ بازدهی اوراق قرضه ۵ ساله ضد تورمی ” شناخته می شود و از انجا که بین نرخ بازدهی اوراق قرضه و قیمت انها رابطه معکوسی وجود دارد ، انتشار این بسته های محرک باعث کاهش قیمت اوراق قرضه و در نتیجه کاهش ارزش دلار و در نتیجه افزایش قیمت کالاها و فلزاتی می شود که بر اساس دلار سنجیده می شوند . هم چنین برخی کالاهای پر ریسک مانند فلزات گرانبها و به خصوص طلا در شرایط انتشار این بسته های محرک ، به عنوان دارایی های امن تلقی می گردند ، زیرا نگرانی از کاهش ارزش دلار باعث می شود تا مردم به سمت خرید طلا بروند تا خود را در برابر ان خطرها بیمه کنند . تمام مسائلی که در بالا مطرح شد در حال اتفاق افتادن است و افزایش ۴۵ میلیارد دلاری خرید بانک مرکزی امریکا از اوراق خزانه داری باعث خواهد شد تا دامنه این اتفاقات وسیعتر هم بشود . هم چنین بانک مرکزی پیش بینی خود از رشد اقتصادی و تورم را کاهش داد که این هم باعث می شود که طلا در این شرایط منتفع گردد . در یک اقدام غیر منتظره دیگر ، بانک مرکزی امریکا اعلام نمود که نرخ بهره را تا زمانی که نرخ بیکاری از (۷.۷) درصد ، به (۶.۵) درصد کاهش پیدا نکند ، در حد صفر نگاه خواهد داشت . هم چنین در مورد نرخ تورم نیز اعلام نمود ، تا زمانی که نرخ تورم به بالای (۲.۵) درصد نرسیده باشد ، به تعهدش در ثابت نگاه داشتن نرخ بهره پایبند است .
قیمت طلا در بازار اسپات با (۰.۲) درصد افزایش ، به ۱۷۱۳ دلار و ۶۹ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز نیز رشد بیش از ۸ دلاری را تجربه کرد و به ۱۷۱۷ دلار و ۹۰ سنت رسید . نقره نیز با (۱.۷) درصد افزایش قیمت مواجه شد و در سطح ۳۳ دلار و ۵۱ سنت بسته شد .
با توجه به این موضوع که اقتصاد دانان پیش بینی کاهش نرخ تورم در کوتاه مدت و رسیدن به هدف (۶.۵) درصدی بانک مرکزی را ندارند ، انتظار می رود که تزریق پول به اقتصاد کماکان ادامه پیدا کند . جمعه گذشته وزارت کار امریکا اعلام نمود که نرخ بیکاری به کمترین سطح چهار سال گذشته ، یعنی (۷.۷) درصد رسیده است .
پنج شنبه
با وجود انکه روز چهارشنبه برای بازار فلزات و کالاها بسیار پر شور گذشت ، اما نگرانی های مهم بازار که یکی از انها موضوع ” پرتگاه مالی ” بود در روز پنج شنبه به بازار بازگشت و همه بازارها را منفی نمود . تاثیر منفی که این مسئله می تواند در بهبود داده های بازار کار و خرده فروشی امریکا داشته باشد بسیار بزرگ و پررنگ است و از همین روی فعالان بازار بسیار نگران و افسرده بودند . خبری که به این نا امیدی دامن زد سخنان ” جان بوهنر ” رهبر اکثریت در کنگره امریکا بود . وی کاخ سفید را به حرکت اهسته در مسیر مذاکرات متهم نمود . این سخنان پس از انتشار چند داده مهم اقتصادی در امریکا منتشر شد و البته این داده ها بسیار مثبت بودند . شاخص ” درخواست های اولیه بیمه بیکاری ” به کمترین سطح چهار سال گذشته کاهش یافت و شاخص مهم ” خرده فروشی ” نیز در ماه نوامبر با افزایش مواجه شد که نشان می دهند که اقتصاد امریکا ممکن است بهبود بزرگی را تجربه کند . تحلیلگران معتقدند که شکست مذاکرات بین رهبران دو حزب در امریکا ، می تواند قیمت نفت را به طور جدی کاهش داده ، و این در حالی است که ذخایر و موجودی نفت خام در سراسر جهان هم در سطوح بالایی قرار دارد و بازار نفت خام در طرف عرضه هیچ مشکلی ندارد .
قیمت نفت برنت در لندن با ۱ دلار و ۵۹ سنت کاهش ، به ۱۰۷ دلار و ۹۱ سنت رسید . نفت خام امریکا نیز ۸۸ سنت کاهش یافت و در قیمت ۸۵ دلار و ۸۹ سنت تثبیت شد .
از دیگر دلایل کاهش قیمت نفت خام در روز پنج شنبه کاهش شاخص های سهام و افزایش ارزش دلار امریکا بود . از طرفی تنش های خاور میانه کماکان باقی است و این تنش ها می تواند موتور محرک قیمت نفت و یا حمایت کننده قیمت نفت تا پایان سال باشد ، همانطور که تا به اینجای سال این کار را انجام داده است . البته بیشترین تاثیر را همان مذاکرات بین سیاسیون امریکایی بود که به نظر می رسید به بن بستی موقتی رسیده است . این بن بست باعث ایجاد نگرانی در بازار فلزات صنعتی نیز شد ، به طوریکه قیمت مس با کاهش همراه شد . هم چنین گمانه زنی هایی در بازار وجود داشت که به محدود بودن بسته محرک اقتصادی بانک مرکزی امریکا اشاره می نمود که بالطبع این گمانه زنی ها باعث افت ارزش دارایی های پر ریسک می شود .
قیمت مس در بازار لندن با (۰.۷) درصد کاهش ، به ۸۰۷۴ دلار رسید . در دیگر فلزات ، الومینیوم با (۰.۶) درصد کاهش مواجه شد و در سطح ۲۱۲۶ دلار به کار خود پایان داد . سرب هم کاهش این چنینی را تجربه کرد و به ۲۳۰۳ دلار رسید . روی و قلع نیز به ترتیب با (۱.۰) و (۰.۷) درصد کاهش ، به ۲۰۷۳ دلار و ۲۲۹۷۵ دلار رسیدند . نیکل هم بدون تغییر ماند .
در مورد بیانیه بانک مرکزی امریکا در گزارش روز چهارشنبه به طور مفصل بحث شد . نکته ای که وجود داشت و فعالان بازار در روز پنج شنبه متوجه اهمیت ان شدند ، نقطه خروج بانک مرکزی از این بسته های محرک بود . این بانک به طور صریح اعلام نمود که اگر نرخ بیکاری به (۶.۵) درصد برسد ، انگاه سیاست های انبساطی خود را تعدیل خواهد نمود . هم چنین از نرخ تورم (۲.۵) درصدی سخن گفت و انرا هدف تورمی خود نامید . در روز پنج شنبه ، فعالان بازار نگران این بودند که اقتصاد امریکا زودتر از موعد پیش بینی شده به این اهداف برسد و در نتیجه سیاست های فعلی دچار تعدیل گردد . البته برخی تحلیلگران کاهش قیمت روز پنج شنبه را ناشی از این ترس نمی دانستند ، بلکه نگرانی معامله گران از بحران کسری بودجه امریکا و مذاکرات بین سیاسیون بوده است . هم چنین بستن برخی معاملات به دلیل شناسایی سود نیز از جمله دلایل مطرح شده برای کاهش قیمت فلزات بود .
از سوی دیگر اتفاقات خوبی برای حل بحران ناحیه یورو اتفاق افتاد . رهبران این ناحیه به یک توافق بزرگ رسیدند که بانک مرکزی اروپا را سرپرست بانک های ناحیه می کند . این یک توافق بسیار مهم برای ناحیه یورو بود ، اما ” انگلا مرکل ” گفت که اهمیت این توافق نمی تواند خیلی بالا ارزیابی شود . در خبری دیگر از ناحیه یورو ، مدیر عامل شرکت ” اوروبیس ” که بزرگترین تولید کننده مس اروپا می باشد گفت که انتظار دارد چین به رشد اقتصادی هدف خود برسد و با وجود انکه ارقام واردات به این کشور ضعیف بوده است ، اما تقاضای مس چین در سال ۲۰۱۳ رشد خواهد کرد . هم چنین شرکت ” بارکلیز کپیتال ” در پیش بینی خود اعلام نمود که فلزات صنعتی در مدت باقی مانده تا پایان سال جاری میلادی با کاهش قیمت مواجه می گردند و هم چنین شرایط بنیادی این فلزات را ضعیف دانست ، به خصوص الومینیوم و مس . این شرکت عنوان نمود که شرایط بنیادی الومینیوم در حال حاضر از همه فلزات ضعیف تر است ، اما نوسان قیمت این فلز نمی تواند بالا باشد . هم چنین این شرکت به مشتریانش پیشنهاد داد که در صورت رسیدن قیمت مس به ۸۵۰۰ دلار ، اقدام به فروش این فلز کنند .
همان ترسی که به دلیل احتمال توقف تزریق پول توسط بانک مرکزی به شرط بهبود اقتصاد در بازار فلزات صنعتی به وجود امد و گمانه زنی هایی که در این باره انجام گرفته بود که باعث کاهش قیمت فلزات صنعتی شد ، در بازار فلزات گرانبها نیز وجود داشت و طلا که در روز چهارشنبه از اخبار مربوط به بانک مرکزی امریکا نهایت بهره را برد ، در روز پنج شنبه با کاهش جدی مواجه شد . برای اولین بار طی هفته گذشته ، قیمت طلا به زیر سطح ۱۷۰۰ دلار نزول کرد که از دلایل عمده دیگر این کاهش قیمت ، ترس از به نتیجه نرسیدن مذاکرات سیاسیون امریکایی بود . نقره هم سه درصد کاهش یافت تا بزرگترین کاهش روزانه طی ماه اخیر را تجربه نماید . تحلیلگران معتقدند که با وجود هدف (۶.۵) درصدی برای بیکاری ، اقتصاد امریکا ممکن است خیلی زودتر نسبت به انچه پیشتر پیش بینی شده بود به این اهداف تعیین شده برسد و در نتیجه میزان سرمایه گذاری برای طلا کاهش یابد .
قیمت طلا در بازار اسپات با یک درصد کاهش ، به ۱۶۹۴ دلار و ۲۱ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز نیز بیش از ۲۰ دلار کاهش یافت و به ۱۶۹۶ دلار و ۸۰ سنت رسید . نقره نیز با (۳.۱) درصد کاهش ، به ۳۲ دلار و ۴۰ سنت رسید .
جمعه
تمام خبرهای مثبت و منفی در مورد بسته محرک اقتصادی امریکا و مذاکرات سیاسیون این کشور در روز جمعه تعدیل شد و جای این خبرها را ، داده های مثبت بخش تولیدی چین گرفت . هم چنین قرارداد نفت برنت برای تحویل در ماه ژانویه در پایان روز جمعه به پایان می رسید که همین تاریخ انقضا نیز بر قیمت نفت خام تاثیر گذاشت و انرا یک درصد مثبت کرد . در چین ، شاخص مدیران خرید در ماه دسامبر به (۵۰.۹) رسید که این افزایش ، پنجمین افزایش متوالی ماهانه و بیشترین میزان این شاخص از اکتبر ۲۰۱۱ می باشد . تنش های خاور میانه هم کماکان ادامه دارد و همواره طی سال جاری از قیمت نفت خام حمایت کرده است . از دیگر دلایل افزایش قیمت نفت خام در روز جمعه ، کاهش ارزش دلار امریکا بود و دلیل کاهش دلار نیز کاهش شاخص قیمت مصرف کننده برای اولین بار طی شش ماه اخیر و در ماه نوامبر بود .
نفت برنت با بیش از یک دلار افزایش ، به ۱۰۹ دلار و ۱۰ سنت رسید . نفت خام امریکا نیز ۷۵ سنت افزایش یافت و به ۸۶ دلار و ۶۴ سنت رسید .
از دیگر داده های اقتصادی امریکا که در روز جمعه منتشر شد ، داده های بخش تولیدی این کشور بود . بانک مرکزی امریکا اعلام کرد که میزان تولیدات در ماه نوامبر به میزان (۱.۱) درصد افزایش داشته است . با وجود همه خبرهای مثبت و منفی از گوشه و کنار دنیا ، معامله گران کماکان نسبت به پیشرفت مذاکرات بین سیاست مداران دو حزب جمهوری خواه و دموکرات نگران بودند . همین نگرانی ها در روز پنج شنبه بازار را کنترل کرد و انرا به سطوح منفی رساند ، اما نتوانست ان تاثیر عمده را در روز جمعه هم بگذارد .
با وجود انکه داده های اقتصادی چین توانست کنترل بازار نفت را در دست بگیرد ، اما نتوانست تاثیر بسزایی در بازار فلزات صنعتی داشته باشد . از ناحیه یورو خبرهای خوبی به گوش نمی رسید و همین مسئله بر قیمت مس و دیگر فلزات صنعتی فشار نزولی وارد کرد . در نهایت اخبار مثبت و منفی باعث شد تا قیمت مس ثابت بماند و تغییری نسبت به روز پنج شنبه نداشته باشد . قیمت مس در بازار لندن به ۸۰۶۵ دلار رسید . در دیگر فلزات ، قلع با افزایش قیمت خود توانست به سطح ۲۳۱۵۰ دلار برسد . روی هم افزایش قیمت ۱۷ دلاری را تجربه نمود و به ۲۰۹۰ دلار رسید . سرب در ۲۲۹۶ دلار بسته شد و الومینیوم هم به ۲۱۲۲ دلار رسید .
در امریکا ، شاخص قیمت مصرف کننده برای ماه نوامبر برای اولین بار طی شش ماه گذشته با کاهش مواجه شد و باعث شد تا ارزش یورو در برابر دلار افزایش یابد و این مسئله هم در حمایت از قیمت فلزات صنعتی بی تاثیر نبود . از طرف دیگر داده های اقتصادی ناحیه یورو منفی بودند و شاخص هزینه زندگی در ناحیه یورو با کاهش رشد همراه شد . داده های بخش تولیدی المان هم ناامید کننده اعلام شد و شرایط اینده اقتصاد این ناحیه را تیره تر نمود .
در بازار فلزات گرانبها هم وضع به همین منوال پیش رفت ، اگر چه موضوع ” پرتگاه مالی ” ، تاثیر گذارترین موضوع در بازار فلزات گرانبها بود . قیمت طلا در بازار اسپات با اندکی تغییر ، به ۱۶۹۳ دلار در هر اونس رسید . طلا در بازار فیوچرز نیز تقریبا بدون تغییر ماند و در ۱۶۹۷ دلار بسته شد .