بررسی دقیق اثر افزایش نرخ گاز در پتروشیمی ها( بخش اول )

آذر ۲۹, ۱۳۹۲

بررسی دقیق اثر افزایش نرخ گاز در پتروشیمی ها( بخش اول )

روز چهارشنبه  در نیم  ساعت  پایانی بازار خبری منتشر شد با این مضمون  :

لایحه افزایش ۵ برابری قیمت گاز به مجلس رفت/ پایان دوره ارزان فروشی گاز . در این  تیتر و در توضیح  ان  قید شده  بود : همزمان با ارسال لایحه افزایش ۵ برابری قیمت گاز پتروشیمی‌ها به مجلس، مرکز پژوهش‌های مجلس هم افزایش قیمت گاز پتروشیمی‌ها از ۷۰ به ۳۲۵ تومان را منطقی اعلام کرد و یادآور شد: هم اکنون پتروشیمی‌های ایران به دلیل گاز ارزان ۲ برابر عربستان سود می‌برند.

این خبر اثر خود رادر بازار گذاشت و تقریباً همه  شرکت های پتروشیمی بدون توجه به نام و فرایند  انها  که خوراک  مایع هستند و یا  گاز با  صفوف فروش مواجه  شدند که ناشی از احساسی بودن  برخی در فروش در این نماد ها داشت  .

در این  حوزه اما  خیلی زود طولی نکشید  ملی پتروشیمی که  گفته  شده  بود  لایحه ای را  به مجلس فرستاده است تکذیب کرده . البته در روز چهارشنبه تماس هایی با ملی پتروشیمی صورت گرفته  بود که  قرار بود  این سازمان  چنین خبر را نیز تکذیب کند و یا اگر واقعیت دارد ان  را اعلام کند که در نهایت  خبری به این  شکل از سوی سایت وزارت نفت و خبرگزاری شانا  روی خروجی قرار گرفت .  پیگیری های خبرنگار شانا از شرکت ملی صنایع پتروشیمی و نیز مجلس شورای اسلامی حاکی از آن است که در روزهای آینده در جلسه ای مشترک، در این خصوص تصمصم گیری می شود. بر پایه این گزارش، قیمت گاز تحویلی به پتروشیمی ها باید در کمیته پتروشیمی کمیسیون صنایع با حضور مسولین وزارتخانه های نفت و صنایع بررسی و مصوب شود. محمدحسن پیوندی با اشاره به این که باید مکانیسم عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت خوراک قرار گیرد، اظهار کرده بود: قیمت خوراک مجتمع های پتروشیمی هنوز تعیین نشده و به زودی با نهایی شدن مذاکره ها، قیمت جدید مصوب می شود؛ از نظر علم اقتصاد باید عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت باشد و هرگونه نرخ گذاری در صورتی که تابع بازار باشد به نفع صنعت پتروشیمی خواهد بود. پیشنهاد شرکت ملی صنایع پتروشیمی این بوده که قیمت خوراک واقعی شده و بر مبنای قیمت فوب خلیج فارس عرضه شود.

و اما  حالا  به  سراغ  واقعیت های فعلی برویم . در این که نرخ  ۳ سنتی برای خوراک  پتروشیمی ها منطقی نیست همه  قبول دارند  . برخی اذعان  دارند  که نرخ خوراک  گاز در قطر بین ۶ تا ۷  سنت  است  ماهم  باید به این  نرخ  برسیم . برخی دیگر نرخ  ۱۰ سنت  و برخی دیگر ۱۳ سنت  را که  امروز مطرح  است  مطرح می کنند که هم  از قطر و هم  عربستان و به  طور کلی در کل منطقه بیشتر است  .

صرف این  که این موضوع تصویب می شود یا خیر ما  باید بر اساس تحلیل رفتار کنیم و بررسی کنیم که این موضوع  روی سود  پتروشیمی ها چه اثری خواهد داشت .

عمده  بحث ما  روی ۷ شرکت  پتروشیمی بازار است که نرخ متان دارند و البته  قطعاً بعد ها این  نوع  بحث ها  برای نرخ اتان و مایع ها نیز بحث می شود اما  فعلاً به  سراغ  شرکت های متان  سوز می رویم  که اوره و متانول سازها از مهم ترین  آنها هستند . پردیس، کرمانشاه،خراسان ، شیراز ، زاگرس،شفن و شخارک از مهم ترین انها  هستند .

قبل از هر چیز باید اذعان داشت  بازار بی منطق روی خوراک  مایع ها  منفی است و یا آنها  را  به  صف فروش برد . به نظر این  نگاه چندان  منطقی نیست .

نکته دوم  این  است که با  بررسی دقیق سناریو  ها  متوجه می شویم تیمی که در دولت  قبل و دولت  فعلی نرخ خوراک  را قیمت  گذاری کردند برخلاف گفته  بسیاری از افراد  افراد باهوشی بودند که به  ریز جزییات  صنعت  پتروشیمی اگاه  بودند . با  توضیح ما  به این مووضع میرسیم  که دقیقاً ۱۳ سنت  نقطه  سر به  سر سود برخی شرکت هاست و اگر شرکتها  به  طور واقعی تحلیل شوند  نرخ  ۱۳ سنت  روی انها  خیلی اثر نخواهد گذاشت .

نکته  بعد  این  است که اگر قرار باشد دولت در زمینه نرخ خوراک  به پتروشیمی ها  یارانه  ندهد  انها نیز دلیلی برای فروش برخی محصولات  به نرخ های مصوب ندارند و انها نیز به  قیمت  خلیج  فارس و صادراتی با  دولت تعامل خواهند کرد  که روی اوره  سازها این  موضوع  به  طور جدی مطرح است و مدیران  این  صنعت نیز معتقدند اگر قرار بر این  باشد آنها نیز نرخ اوره را  با نرخ آزاد می فروشند و هیچ  تعهدی برای فروش به نرخ  دولتی ندارند .

نکته اخر باهوش بودن  بازار است  . برخی می گویند  چرا  پی به ای شرکت  ایکس  و یا شرکت دیگری انقدر پایین است وقتی به دل ان  شرکت  رفته و تحلیل می کنیم می بینم  هر چه  ضریب  اثر نرخ گاز در این  شرکت ها  بیشتر باشد پی به ای کمتر است و درواقع  بازار باهوش عمل کرده و حاضر نیست  به هر قیمتی در انها  که  ریسک نرخ  خوراک  را دارند  سرمایه  گذاری کند .

در این  تحلیل دو قسمتی ابتدا  به  طور دقیق محاسبه کرده  که فارغ از تصویب و  یا عدم  تصویب این  موضوع اثرات  ان بر سود  شرکت های اوره  ساز و متانول ساز چگونه است . در قسمت  اول به  سراغ  شرکت های اوره  ساز و ۴ شرکت  پردیس،شیراز، کرمانشاه و خراسان می رویم  .

مفروضات : نرخ دلار آزاد ۲۹۵۰ و نرخ دلار بودجه ۲۶۶۰ تومان . محاسبه  نرخ گاز با نرخ بودجه و فروش با نرخ آزاد است  .

در این  مدل محاسبه به  طور متوسط نرخ ها نیز در قیمت محصولات  لحاظ شده است  .

پتروشیمی پردیس :

حالت اول :

اگر دراین  حالت نرخ گاز ۱۳ سنت ، نرخ اوره  جهانی ۳۳۰ دلار ،قیمت  فروش محصولات  داخلی و  صادراتی نیزبا هم برابر شود .

نرخ اوره

۳۳۰

نرخ گاز(سنت)

۱۳

سود هر سهم (ریال)

-۷۵۴

ستون آخر نشان می دهد ۷۵ تومان  سود پردیس کاهش خواهد یافت .

حالت  دوم :

در حالت دوم  کمی بدبینانه تر نگاه می کنیم . فرض می کنیم دولت نرخ گاز این  شرکت ها  را  ۱۳ سنت می گیرد و اجازه  رشد  نرخ اوره  را نیز به آنها نمی دهد . یعنی نرخ  گاز ۱۳ سنت  بدون آزاد سازی قیمت اوره

در این حالت  سود  پتروشیمی پردیس ۱۴۵۰ ریال کاهش  خواهد داشت  . یعنی بد ترین حالت  کاهش سود  ۱۴۵۰  ریالی برای پردیس است  .

حالت سوم :

 با نرخ  گاز ۱۳ سنتی و شرایطی که نرخ اوره  با کمی افزایش برای کل سال  به  طور میانگین ۳۶۰ دلار باشد  . در این حالت  ما در یک حالت نرخ اوره  را آزاد شده  فرض کردیم  و در حالت  بعدی آزاد نشده که در این  شرایط سود  پردیس در شرایط عدم  آزاد سازی ۱۱۸۰ ریال  کاهش می یابد . اگر آزاد سازی صورت  گیرد این کاهش به ۳۷۰ ریال محدود می شود .

حالت  چهارم :

در این حالت کمی دیدگاه  را خوش بینانه تر گرفتیم . در این  شرایط با نرخ اوره ۳۵۰  دلاری ، نرخ  گاز ۱۰ سنتی در دو حالت  عدم آزادسازی و آزاد سازی بررسی می کنیم  . در این  شرایط با فرض عدم  آزاد سازی سود  پردیس حدود ۸۴۰ کاهش می یابد . در صورتی که  آزاد سازی مد نظر باشد سود پردیس ۳۰ ریال کاهش  می یابد . دقت  کنید  یعنی با  فرض آزاد سازی و نرخ ۱۰  سنت پردیس ضرری نمی کند . البته  با نرخ ۳۵۰  دلاری اوره  .

حالت  پنجم :

در این  حالت  بازهم  کمی خوشبینانه تر عمل کردیم و نرخ گاز را ۷ سنت و قیمت اوره  را ۳۵۰ دلار در نظر گرفتیم . در دو حالت  عدم  آزادسازی و  آزاد سازی شرایط را  بررسی می کنیم  . در صورت  عدم آزاد سازی سود  پردیس ۵۰۰ ریال  کم می شود و در صورت آزاد سازی سود پردیس ۳۰۰ ریال  افزایش  خواهد داشت  .

حالت  ششم  :

فرض کنید قیمت اوره  به  ۴۰۰ دلار رسید . در این  شرایط با نرخ گاز ۱۳ سنت  با  فرض آزاد سازی قیمت اوره سود  پردیس ۵۷۸  ریال افزایش می یابد  و با فرض عدم  آزاد سازی این عدد در سود هر سهم  ۵۲۰  ریال  کاهش می یابد .

در مجموع در این  شرایط اهرم پردیس به  نرخ ها  بالاتر و  ریسک  ان  قوی تر است  .

پتروشیمی خراسان :

حالت اول :

اگر دراین  حالت نرخ گاز ۱۳ سنت ، نرخ اوره  جهانی ۳۳۰ دلار ،قیمت  فروش محصولات  داخلی و  صادراتی نیزبا هم برابر شود .

نرخ اوره

۳۳۰

نرخ گاز(سنت)

۱۳

سود هر سهم (ریال)

۴۱۳

با اضافه  شدن نرخ گاز  و آزاد شدن  قیمت اوره  پتروشیمی خراسان می تواند  حتی ۴۱۳ ریال  رشد سود  داشته  باشد  .

حالت  دوم :

نرخ  گاز ۱۳ سنت  بدون آزاد سازی قیمت اوره.

قیمت اوره را  برای تمامی شرکت ها  ۳۳۰  دلار گرفتیم .

پتروشیمی خراسان ۸ ریال رشد سود دارد که  به دلیل محافظه کارانه  گرفتن  بودجه با نرخ اوره  ۲۹۰  دلاری است  .

حالت سوم :

 با نرخ  گاز ۱۳ سنتی و شرایطی که نرخ اوره  با کمی افزایش برای کل سال  به  طور میانگین ۳۶۰ دلار باشد  . در این حالت  ما در یک حالت نرخ اوره  را آزاد شده  فرض کردیم  و در حالت  بعدی آزاد نشده که در این  شرایط سود خراسان  در شرایط عدم  آزاد سازی ۲۱۰ ریال افزایش  می یابد . اگر آزاد سازی صورت  گیرد  این  افزایش بیشتر شده و به ۵۹۰ ریال می رسد .

حالت  چهارم :

در این حالت کمی دیدگاه  را خوش بینانه تر گرفتیم . در این  شرایط با نرخ اوره ۳۵۰  دلاری ، نرخ  گاز ۱۰ سنتی در دو حالت  عدم آزادسازی و آزاد سازی بررسی می کنیم  . در این  شرایط با فرض عدم  آزاد سازی سود خراسان حدود ۳۲۰ ریال افزایش می یابد . در صورتی که  آزاد سازی مد نظر باشد سود خراسان ۷۰۰ ریال افزایش می یابد .

حالت  پنجم :

در این  حالت  بازهم  کمی خوشبینانه تر عمل کردیم و نرخ گاز را ۷ سنت و قیمت اوره  را ۳۵۰ دلار در نظر گرفتیم . در دو حالت  عدم  آزادسازی و  آزاد سازی شرایط را  بررسی می کنیم  . در صورت  عدم آزاد سازی سود  خراسان ۴۳۶ ریال  افزایش می یابد و در صورت آزاد سازی سود خراسان ۸۱۰ ریال  افزایش  خواهد داشت  .

حالت  ششم  :

فرض کنید قیمت اوره  به  ۴۰۰ دلار رسید . در این  شرایط با نرخ گاز ۱۳ سنت  با  فرض آزاد سازی قیمت اوره سود  خراسان  ۱۰۳۰  ریال افزایش می یابد  و با فرض عدم  آزاد سازی این عدد در سود هر سهم خراسان   ۵۲۰  ریال  افزایش ایجاد می کند .

از این  منظر است که  ریسک  خراسان کمتر است  .

پتروشیمی کرمانشاه :

حالت اول :

اگر دراین  حالت نرخ گاز ۱۳ سنت ، نرخ اوره  جهانی ۳۳۰ دلار ،قیمت  فروش محصولات  داخلی و  صادراتی نیزبا هم برابر شود .

نرخ اوره

۳۳۰

نرخ گاز(سنت)

۱۳

سود هر سهم (ریال)

۲۶۲

با اضافه  شدن نرخ گاز  و آزاد شدن  قیمت اوره  پتروشیمی خراسان می تواند  ۲۶۲ ریال  رشد سود  داشته  باشد  .

حالت  دوم :

نرخ  گاز ۱۳ سنت  بدون آزاد سازی قیمت اوره . دراین  حالت  سود  پتروشیمی کرمانشاه  ۱۴۰ ریال کاهش  خواهد داشت  . دقت داشته  باشید ما در تحلیل های خود  ارقام  واقعی را  لحاظ کردیم . یعنی دلار بودجه اکثر شرکت ها  ۲۴۵۰ و قیمت اوره کم  است اما ما  واقعی دیدیم  .

حالت سوم :

 با نرخ  گاز ۱۳ سنتی و شرایطی که نرخ اوره  با کمی افزایش برای کل سال  به  طور میانگین ۳۶۰ دلار باشد  . در این حالت  ما در یک حالت نرخ اوره  را آزاد شده  فرض کردیم  و در حالت  بعدی آزاد نشده که در این  شرایط سود کرمانشاه  در شرایط عدم  آزاد سازی ۱۱ ریال  افزایش می یابد . اگر آزاد سازی صورت  گیرد  ۴۸۰ ریال اضافه می شود .

حالت  چهارم :

در این حالت کمی دیدگاه  را خوش بینانه تر گرفتیم . در این  شرایط با نرخ اوره ۳۵۰  دلاری ، نرخ  گاز ۱۰ سنتی در دو حالت  عدم آزادسازی و آزاد سازی بررسی می کنیم  . در این  شرایط با فرض عدم  آزاد سازی سود  پردیس حدود ۲۴۰  ریال افزایش می یابد . در صورتی که  آزاد سازی مد نظر باشد سود کرمانشاه  ۷۱۰ ریال افزایش می یابد .

حالت  پنجم :

در این  حالت  بازهم  کمی خوشبینانه تر عمل کردیم و نرخ گاز را ۷ سنت و قیمت اوره  را ۳۵۰ دلار در نظر گرفتیم . در دو حالت  عدم  آزادسازی و  آزاد سازی شرایط را  بررسی می کنیم  . در صورت  عدم آزاد سازی سود  کرمانشاه ۴۷۰  ریال رشد می یابد .  در صورت آزاد سازی سود کرمانشاه ۹۴۰ ریال  افزایش  خواهد داشت  .

حالت  ششم  :

فرض کنید قیمت اوره  به  ۴۰۰ دلار رسید . در این  شرایط با نرخ گاز ۱۳ سنت  با  فرض آزاد سازی قیمت اوره سود کرمانشاه ۱۰۴۰  ریال افزایش می یابد  و با فرض عدم  آزاد سازی این عدد ۳۹۷ ریال  افزایش می یابد .

پتروشیمی شیراز :

حالت اول :

اگر دراین  حالت نرخ گاز ۱۳ سنت ، نرخ اوره  جهانی ۳۳۰ دلار ،قیمت  فروش محصولات  داخلی و  صادراتی نیزبا هم برابر شود .

نرخ اوره

۳۳۰

نرخ گاز(سنت)

۱۳

سود هر سهم (ریال)

۴۲

با اضافه  شدن نرخ گاز  و آزاد شدن  قیمت اوره  پتروشیمی خراسان می تواند  ۴۲ ریال  رشد سود  داشته  باشد  .

حالت  دوم :

یعنی نرخ  گاز ۱۳ سنت  بدون آزاد سازی قیمت اوره . پتروشیمی شیراز هم  دراین حالت  با ۲۱۰ ریال کاهش سود مواجه می شود .

حالت سوم :

 با نرخ  گاز ۱۳ سنتی و شرایطی که نرخ اوره  با کمی افزایش برای کل سال  به  طور میانگین ۳۶۰ دلار باشد  . در این حالت  ما در یک حالت نرخ اوره  را آزاد شده  فرض کردیم  و در حالت  بعدی آزاد نشده که در این  شرایط سود شیراز  در شرایط عدم  آزاد سازی ۱۱۶ ریال  کاهش می یابد . اگر آزاد سازی صورت  گیرد  ۱۸۰ ریال  افزایش می یابد .

حالت  چهارم :

در این حالت کمی دیدگاه  را خوش بینانه تر گرفتیم . در این  شرایط با نرخ اوره ۳۵۰  دلاری ، نرخ  گاز ۱۰ سنتی در دو حالت  عدم آزادسازی و آزاد سازی بررسی می کنیم  . در این  شرایط با فرض عدم  آزاد سازی سود  شیراز حدود ۱۰ ریال کاهش می یابد . در صورتی که  آزاد سازی مد نظر باشد سود شیراز ۲۱۰ ریال افزایش می یابد .

حالت  پنجم :

در این  حالت  بازهم  کمی خوشبینانه تر عمل کردیم و نرخ گاز را ۷ سنت و قیمت اوره  را ۳۵۰ دلار در نظر گرفتیم . در دو حالت  عدم  آزادسازی و  آزاد سازی شرایط را  بررسی می کنیم  . در صورت  عدم آزاد سازی سود  شیراز ۸۰ ریال افزایش  و در صورت آزاد سازی سود شیراز ۳۸۰ ریال  افزایش  خواهد داشت  .

حالت  ششم  :

فرض کنید قیمت اوره  به  ۴۰۰ دلار رسید . در این  شرایط با نرخ گاز ۱۳ سنت  با  فرض آزاد سازی قیمت اوره سود  شیراز ۵۲۰  ریال افزایش می یابد  و با فرض عدم  آزاد سازی ۱۲۰ ریال  افزایش دارد .

جمع  بندی :

کسانی که  معتقدند نرخ  گاز ۱۳ سنتی نیز در این  شرکت ها موثر نیست و در سود آنها تاثیری ندارد  درست محاسبه کردند چرا که  بودجه  شرکت ها عمدتاً غیر واقعی و محاسبه این  افراد  واقعی و نسبتاً با  قیمت های اوره  ۳۴۰ و ۳۵۰  دلار بوده است اگر در مقطعی قیمت اوره  کم می شود در محاسبه این  افراد لحاظ نشده  بود و آنها  میانگین اوره  را  ۳۵۰ گرفته  بودند .

دلیلی بی توجهی به  پردیس در این  قیمت ها اثراتی است که از نرخ  گاز می گیرد اما  به نظر اگر آزاد سازی ها  به هر شکل ممکنی باشد  برای ۳ شرکت دیگر این  افزایش نرخ  گاز بی اثر است . این  اثر بر خراسان قوی تر است  .

در صورتی که نرخ  اوره  به  ۴۰۰ دلار برسد  و آزاد سازی صورت  گیرد این  اثر کاملاً خنثی خواهد شد و حتی با  فرض عدم  ازاد سازی نیز اثر ان  چندان  بالا  نیست  .

نظر نهایی …

شاید پردیس تنها  شرکتی باشد که از این مصوبه اثر جدی بگیرد . در سایر شرکت ها ثر این  عدد انقدر بالا  نیست  . بی شک  اگر در جلسه هفته  بعد خبری از کاهش نرخ و نرخ  گذاری زیر ۱۰  سنت برای نرخ خوراک صورت  گرفت  نباید در خرید پتروشیمی ها  شک  کرد  چرا  که  قیمت  محصولات  پتروشیمی در حال  صعود  است  . دقت  داشته  باشید  رشد نرخ اوره  به  ۴۰۰  دلار هر اثر افزایشی را در این  مسیر خنثی می کند  . در شکل دیگر نیز اگر آزاد سازی داخلی را داشته  باشیم  حتی نرخ  ۳۵۰  دلار نیز به  سود  این  شرکت ها خواهد شد .

بهتر است در فروش هیجان  زده عمل نکنید به نظر قیمت های منفی فردا منطق انچنانی برای فروش ندارد .

گروه  تحلیل گری بتاسهم

۲۹  اذر ۹۲

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم