بازار جهانی روی
قیمت روی همگام با قیمت دیگر کالاها و فلزات در ماه فوریه به حدود ۲۲۰۰ دلار در هر تن رسیده بود . اما پس از ان افت شدیدی را تا ۱۸۰۰ دلار متحمل شد . طی ماههای اخیر قیمت روی کمی رشد کرده و از سطوح حمایتی خود به سمت بالا حرکت کرده است . سوال مهم این است که ایا قیمت به روند رو به رشد خود ادامه می دهد ؟
در تحلیل قبلی بازار جهانی روی به این موضوع اشاره شد که شرایط عرضه و تقاضا طی سال جاری تغییری نخواهند کرد و به همین دلیل تمرکز بیشتر بر روی اتفاقات بازار بعد از سال ۲۰۱۳ بود . هم چنین گفته شد که قیمت روی به شکل انفجاری در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ رشد خواهد کرد و دلایل ان بسته شدن برخی کارخانه های روی و ایجاد شرایط کسری شدید در بازار جهانی می باشد . اما طی مدت اخیر اتفاقاتی افتاده است که می تواند روند قیمت را تا پایان سال و در ادامه دچار تغییراتی کند . در ادامه سعی خواهد شد تا شرایط بازار را هم از طرف عرضه و هم از طرف تقاضا مورد بررسی قرار دهیم و بررسی کنیم که ایا پیش بینی قبلی که از انفجار قیمت در اینده خبر می داد می تواند محقق شود یا خیر .
قیمت روی منفجر خواهد شد!
در چرخه های هیجانی بازارهای کالا در گذشته ، همواره نقاط عطفی وجود داشته است . نقاط عطف زمانی روی می دهد که عرضه نمی تواند پاسخگوی تقاضا باشد . در زمانهای مختلفی که در چرخه های هیجانی اتفاق افتاده است ، تقریبا تمام فلزات اصلی به نقطه عطف خود رسیده اند و زمانی که این اتفاق برای ان فلز می افتد ، قیمت فلز منفجر می گردد .
این اتفاق برای اورانیوم در سال ۲۰۰۶ ، مولیبدنیوم در سال ۲۰۰۷ ، فلزات کمیاب در سال ۲۰۰۹ ، نقره در ۲۰۱۰ و اخرین انها که در سال ۲۰۱۱ اتفاق افتاد مربوط به گرافیت بود . حال برخی تحلیلگران قویا معتقدند که همین اتفاق برای روی هم خواهد افتاد . این تحلیلگران معتقدند که روی به بزرگترین بازیگر بازار فلزات صنعتی تبدیل خواهد شد و بازار جهانی این فلز دچار کسری عظیمی در پایان سال ۲۰۱۳ و شاید اواسط ۲۰۱۴ و یا اوایل ۲۰۱۵ خواهد شد . دلیل کسری هم افزایش تقاضا و کاهش شدید عرضه به دلیل بسته شدن برخی معادن روی در سطح جهان می باشد . اغاز بسته شدن معادن روی هم از سال جاری میلادی و با بسته شدن معادنی در کانادا ، ایرلند و استرالیا اغاز شده است .
کسری بازار روی چقدر خواهد بود؟
بازار جهانی روی در سال ۲۰۱۴ هم شرایط نسبتا ارامی خواهد داشت ، اما کسری بازار از سال ۲۰۱۵ شروع خواهد شد و با گذشت زمان شدیدتر می گردد .
اما اگر به شکل بالا خوب دقت کنید ، متوجه می شوید که بازار روی در سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷ هم دچار کسری نسبتا بزرگی شده بود . سوالی که در اینجا مطرح می شود اینست که ایا در ان زمان قیمت روی به دلیل این کسری با افزایش مواجه شد ؟ جواب بله است و قیمت روی در واقع طی ان مدت رشد ۴۰۰ درصدی داشت و اگر بخواهیم کسری ان موقع را با کسری پیش بینی شده برای سالهای بعد با هم مقایسه کنیم ، متوجه می شویم که اگر پیش بینی ها درست از اب دراید ، اینبار قیمت حتی بیش از ۴۰۰ درصد رشد خواهد کرد که دلیلش رقم بالاتر کسری در بازار می باشد و شاید به همین دلیل است که برخی تحلیلگران به انفجار قیمت روی نظر دارند .
قیمت روی از سال ۱۹۸۹ تا به حال پس از ایجاد کسری در سال ۲۰۰۴ ، قیمت روی جهش شدیدی را تجربه نمود که در نمودارهای این فلز می توان دید .
ایا چیزی می تواند مانع رشد قیمت روی شود؟
همانطور که در بالا می بینید ، قیمت روی با وقوع بحران مالی جهانی در سال ۲۰۰۸ مانند دیگر فلزات و کالاها افت شدیدی کرد . اما توانست این افت شدید را از ماه ژوئن ۲۰۰۹ جبران کند و این دقیقا همان چیزی است که برخی تحلیلگران به ان اشاره می کنند و ان را نقطه قوت روی می دانند .
انچه تحلیلگران را وا می دارد که نسبت به ثبات قیمت روی حتی در شرایط بسیار بحرانی مطمئن باشند اینست که تقاضای روی به دلیل رشد جمعیت ، افزایش شهر نشینی جوامع روستایی به خصوص در چین و هند ، نرخ بهره بانکی بسیار پائین ، پروژه های زیرساختی در کشورهای در حال توسعه و غیره تقریبا تضمین شده می باشد .
پروژه های جدید معدنی و به خطرافتادن چشم انداز مثبت قیمت روی
با وجود تمام مسائلی که در بالا مطرح شد و در تحلیل قبلی بازار جهانی روی هم با ذکر جزئیات بیشترعنوان شده بود ، اما داستان هنوز کامل نشده است و باید اعتراف کرد که این فلز با چالشهای جدی در پیشروی خود مواجه است .
به عنوان نمونه “استفان بریگز” که استراتژیست ارشد بازار فلزات شرکت ” بی ان پی پاریباس” است گفته که چشم انداز میان مدت قیمت روی مثبت است ، اما اگر پروژه های معدنی جدید زیادی انجام گیرد ، این چشم انداز مثبت دیگر مثبت نخواهد بود . وی گفته که احتمالا چشم انداز مثبت قیمت روی ناپدید خواهد شد . یکی از دلایل پیش بینی روند صعودی قدرتمند توسط تحلیلگران ، کاهش عرضه روی بوده است که در بالا بدان اشاره شد .
استفان بریگز باور دارد که شرکتهای معدنی زیادی پس از بسته شدن اجباری برخی معادن روی ، به پروژه های جدید به مثابه راه حلی برای مقابه با کاهش تولید می نگرند . البته این شرکتها به معادن خیلی خیلی بزرگ دسترسی ندارند ، اما تعداد زیاد شرکتها باعث می گردد که همین معادن کوچک به روی هم ، حجم نسبتا زیادی از روی را به بازار روانه سازد . اگرچه این تغییرات اگر با تقاضای بازار همراه باشد ، مشکل بزرگی نخواهد بود ، اما استفان بریگز معتقد است که مشکل بازار جهانی روی ، مقدار بسیار زیاد ذخایر این فلز است .
اینده روی چگونه است؟
با وجود اینکه “استفان بریگز” گفته که بازار جهانی روی به دو یا سه سال کسری نیاز دارد تا بتواند این ذخایر عظیم خود را که طی ۵ سال اخیر ایجاد شده از بین ببرد ، وی همچنین معتقد است که روی تا پایان سال ۲۰۱۳ به بالای ۲۰۰۰ دلار در هر تن خواهد رسید .
نتیجه گیری
در تحلیل بالا سعی بر ان بود که دو دیدگاه موجود در بازار ذکر شود . از منظر دیدگاه اول ، بازار روی با چالش بزرگی مواجه نخواهد بود و تقاضای بالای کشورهای در حال توسعه باعث می گردد که چیزی جلودار رشد قیمت روی نباشد . همچنین طرف عرضه هم با مشکلاتی همراه خواهد شد که این می تواند کسری شدیدی را به بار اورده و قیمت روی را منفجر نماید .
اما دیدگاه دوم که ان هم معتقد به تقاضای زیاد فلز روی توسط کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است ، اعتقاد دارد که قیمت جهانی روی در روند صعودی خود با چالش بزرگی مواجه خواهد شد . یکی از این چالش ها عرضه شرکتهای کوچک و دیگری ذخایر بسیار بالای بازار فلزات لندن است . در نتیجه نمی توان به انفجار قیمتها خوش بین بود ، البته در میان مدت و تا پایان سال ۲۰۱۳ ، قیمت رشد ملایمی خواهد داشت وشاید بتواند به سطوح بالای ۲۰۰۰ دلار هم برسد .