بررسي بازار جهانی نفت
قیمت نفت برنت و نفت خام امریکا در روز دوشنبه هفته گذشته افزایش یافت و دلیل ان اب گرفتگی منطقه نفت خیزی در کانادا بود که صادرات نفت این کشور به امریکا را در معرض خطر قرار می داد . هم چنین لوله های مهم نفتی که از ” البرتا ” حدود یک میلیون بشکه نفت در روز به امریکا پمپاژ می کنند نیز به دلیل دیده شدن خرابی در برخی لوله ها در روز دوشنبه مسدود شد . همین موضوعات باعث شد تا قیمت نفت خام از پائین ترین سطوح سه هفته اخیر خود به سمت بالا صعود کند . نفت برنت در 101 دلار و 16 سنت بسته شد و نفت خام امریکا در 95 دلار و 18 سنت به کار خود خاتمه داد .
روز سه شنبه همراه با صعود بازار سهام امریکا و انتشار شاخص های قدرتمند اقتصادی بود و همین صعود از قیمت نفت خام حمایت می کرد و البته این حمایت قدرتمند نبود که بتواند باعث صعود زیاد در قیمتها شود . از همین روی قیمت نفت در روز سه شنبه تقریبا بدون تغییر به کار خود پایان داد . دلیل عدم افزایش قیمت نفت با وجود افزایش شاخصهای سهام ، افزایش ارزش دلار امریکا در بازارهای جهانی بود که پس از سیگنالهای بانک مرکزی این کشور مبنی بر کاهش بسته محرک اقتصادی اتفاق افتاده بود . نفت برنت در 101 دلار و 26 سنت و نفت خام امریکا در 95 دلار و 32 سنت بسته شدند .
همانطور که ذکر شد ، بانک مرکزی امریکا سیگنالی مبنی بر کاهش بسته محرک اقتصادی به بازار فرستاد و بازار طی روزهای اول هفته نگران این اقدام احتمالی بانک در اینده بود ، از همین روی ارزش دلار با افزایش مواجه گشت . اما در روز چهارشنبه شاخص ” جی دی پی ” امریکا منتشر شد و از رقم پیش بینی بازار که (2.5) درصد بود کمتر اعلام شده و به (1.8) درصد رسید . از همین روی خطر کاهش بسته محرک اقتصادی توسط بانک مرکزی امریکا در بازار کاهش یافت و در نتیجه کالاها با افزایش قیمت مواجه شدند . نفت برنت 40 سنت و نفت خام امریکا نیز 18 سنت نسبت به روز سه شنبه افزایش قیمت داشتند .
کاهش شاخص ” جی دی پی ” امریکا و سخنرانی برخی از اعضای بانک مرکزی مبنی بر ادامه تزریق بسته محرک اقتصادی در این کشور باعث شد تا قیمت نفت در روز پنج شنبه برای چهارمین روز متوالی افزایش یابد . نفت برنت به 102 دلار و 82 سنت و نفت خام امریکا به 97 دلار و 5 سنت رسید . از دیگر مسائلی که در روز پنج شنبه منتشر شد و در افزایش قیمت نفت تاثیر داشت ، سخنان ” ماریو دراگی ” رئیس بانک مرکزی اروپا بود که به فعالان بازار اطمینان داد همه گزینه ها برای تحریک اقتصاد روی میز است و در نظر گرفته خواهد شد .
روز جمعه اخرین روز کاری فصل دوم و نیمه اول سال میلادی بود و قیمت نفت برنت با کاهش مواجه شد . در کل فصل دوم میلادی قیمت نزول کرد تا این سومین فصل متوالی باشد که قیمت نفت سقوط می کند و این رکوردی است که برای اولین بار طی 15 سال اخیر به جای مانده است . همانگونه که ذکر شد نفت برنت در روز جمعه کاهش یافت و به 102 دلار و 16 سنت رسید . نفت خام امریکا نیز بدون تغییر ماند و در 97 دلار و 13 سنت بسته شد .
بازار جهانی فلزات صنعتی
بازار فلزات صنعتی در روز دوشنبه هفته قبل تحت تاثیر افزایش ارزش دلار قرار داشت . مهمترین فلز این بازار یعنی مس نیز تحت همین شرایط کاهش شدیدی داشت و به کمترین سطح خود از ماه جولای 2010 رسید . از دیگر مسائلی که باعث اسیب رساندن به بازار فلزات صنعتی شد ، ترس اقدامات انقباضی پولی در چین و هم چنین کاهش بسته محرک اقتصادی بانک مرکزی امریکا بود . مس در 6613 دلار بسته شد . قیمتهای روی ، سرب و الومینیوم هم در روز دوشنبه کاهش یافتند .
از هفته پیش ترسهای زیادی در بازارهای مالی به دلیل شرایط مالی چین ایجاد شده بود . این ترس به دلیل افزایش نرخ بهره وجوه بین بانکی در چین اتفاق افتاد که به حدود 12 درصد رسیده بود . اما مقامات پولی چین طی سخنانی وضعیت مالی این کشور را با ثبات و میزان نقدینگی را معقول ارزیابی کردند که همین موضوع باعث شد تا بازارهای مالی در روز سه شنبه با ترس کمتری به کار خود ادامه دهد و از همین روی ریسک گریزی در بازارها افزایش یافت . از جمله مسائلی که در افزایش قیمت فلزات صنعتی نقش داشت ، شاخص های اقتصادی امریکا بود که در روز سه شنبه مثبت اعلام شد . مس در 6805 دلار بسته شد . الومینیوم ، روی و سرب هم افزایش یافتند .
شرایط بازار فلزات صنعتی تحت تاثیر کامل اقدامات و سخنان مقامات پولی چین قرار داشت و این موضوع در روز چهارشنبه هم به چشم می خورد . ترس بازار در روز سه شنبه کمی کاهش یافته بود ، اما دوباره این ترس در روز چهارشنبه به جان بازار افتاد که ممکن است بانک مرکزی چین برای کنترل نقدینگی ، دست به اقدامات انقباضی بزند و این موضوع باعث کاهش رشد اقتصادی چین گردد . مسلما کاهش رشد اقتصادی چین نیز باعث کاهش تقاضا برای فلزات صنعتی و به خصوص مس می گردد که همین افکار باعث کاهش قیمت مس شد . مس با یک درصد کاهش ، به 6735 دلار رسید . در دیگر فلزات ، الومینیوم نیز با کاهش مواجه شد که علاوه بر شرایط چین ، عامل دیگری نیز در کاهش قیمت ان دخیل بود و ان رسیدن ذخایر این فلز در بازار فلزات لندن به رکوردی جدید است . روی و سرب نیز کاهش یافتند .
ترس از شرایط چین در روز پنج شنبه کمی فروکش کرده بود و از همین روی قیمت مس ثابت ماند . قیمت مس در 6740 دلار بسته شد که نسبت به اول سال جاری ، کاهش 15 درصدی را تجربه می کند . در دیگر فلزات ، الومینیوم هم کاهش یافت و به 1764 دلار رسید . با این حال سرب و روی با افزایش قیمت مواجه شدند و به ترتیب به 2052 دلار و 1850 دلار رسیدند .
با وجود انکه قیمت مس در روز جمعه با افزایش مواجه شد و به 6750 دلار رسید ، اما عملکرد مس در کل فصل دوم میلادی بسیار بد بود و بزرگترین کاهش قیمت فصلی طی دو سال اخیر برای مس به ثبت رسید . الومینیوم نیز با (0.45) درصد افزایش ، به 1772 دلار رسید .


