نگاهی به آخرین وضعیت بازارهای جهانی
سه شنبه
موضوع ” صخره مالی ” در امریکا و بحث بر سر کاهش کسری بودجه بین سیاست مداران ، کماکان نگرانی های زیادی به وجود می اورد و با وجود انکه فعالان بازار نفت نسبت به اینده یونان کمی خوش بین شده بودند ، اما همه نگاه ها به سمت امریکا دوخته شده بود تا ببینند ایا توافقی به وجود خواهد امد یا خیر ؟ با وجود اینکه رهبران کنگره امریکا علائم مثبتی به بازار ارائه دادند ، اما رسیدن به توافق تا پایان سال جاری غیر ممکن به نظر می رسد به طوریکه رهبر اکثریت سنا (هری رید) گفت که نسبت به موفقیت مذاکرات نا امید است .
در مورد یونان هم توافق شد که وام دهندگان خارجی یونان ( همان سرمایه گذارانی که اوراق قرضه دولتی این کشور را خریداری کرده اند ) ۴۰ میلیارد یورو از بدهی یونان را ببخشند و میزان بدهی این کشور تا سال ۲۰۲۰ ، به ۱۲۴ درصد تولید ناخالص داخلی برسد ، اما تحلیلگران نسبت به این مسئله خیلی خوش بین نبوده و معتقدند که این توافق به معنی پایان مشکلات ناحیه یورو نخواهد بود . تحلیلگران هم با وجود انکه معتقدند توافق جدید باعث ثبات اقتصادی یونان و ماندن این کشور در ناحیه یورو خواهد شد ، اما موضوعات مربوط به رشد اقتصادی ناحیه یورو را کماکان با اهمیت می مانند .
قیمت نفت در روز سه شنبه و برای دومین روز متوالی با کاهش همراه شد که همانطور که ذکر شد ، دلیل عمده این کاهش قیمت ، مذاکرات سیاسیون امریکایی بر سر کاهش کسری بودجه بود . قیمت نفت برنت در بازار لندن با بیش از یک دلار کاهش ، به ۱۰۹ دلار و ۸۷ سنت رسید . نفت خام امریکا نیز ۵۶ سنت کاهش یافت و در ۸۷ دلار و ۱۸ سنت بسته شد .
از جمله مسائلی که باعث کاهش قیمت نفت خام شده بود ، کاهش پیش بینی رشد کشورهای سازمان توسعه و همکاری اقتصادی ( او.ای.سی.دی ) بود . این سازمان اعلام نمود که بحران بدهی ناحیه یورو ، بزرگترین تهدید برای اقتصاد جهانی است . هم چنین عواملی در روز سه شنبه رخ داده بودند که مانع از ریزش بیشتر قیمت نفت خام شدند . بحران در مصر بر سر دستورات مرسی همچنان ادامه داشت و وارد پنجمین روز خود می شد . نگرانی از کاهش عرضه نفت خاورمیانه و شمال افریقا به وجود امده بود و برخی را نسبت به گسترش دامنه این تظاهرات به دیگر کشورهای همسایه نگرانی نمود .
توافقات انجام گرفته برای حل بحران یونان در بازارهای مالی دیگر ٰنتایج مثبت تری را نسبت به بازار نفت رقم زد . این توافقات باعث افزایش ارزش مس و دیگر فلزات صنعتی در بازار لندن شد . در روز سه شنبه داده های اقتصادی از امریکا منتشر شد و نشان داد شاخص اعتماد مصرف کننده امریکا به بالاترین سطح چهار ماه و نیم گذشته رسیده است . این شاخص مثبت باعث افزایش ارزش دلار شد و در نتیجه مانعی در جهت افزایش قیمت فلزات شده بود . یورو که به بالاترین سطح یک ماه گذشته خود رسیده بود ، در روز سه شنبه کاهش یافت و خبرهای مثبت یونان نتوانست نیروی محرکه افزایش قیمت ان باشد . دلیل کاهش ارزش یورو ، نگرانی فعالان بازار از وضعیت بد اقتصادی در کل ناحیه یورو می باشد که به شدت بر اوضاع اقتصاد جهانی اسیب وارد نموده است .
قیمت مس در بازار لندن با ۲۶ دلار افزایش ، به ۷۸۰۶ دلار رسید و سقف قیمتی که در دوم نوامبر شکل گرفته بود را دوباره لمس کرد . قیمت مس طی دو هفته اخیر و به دلیل نشانه های مثبتی که از دو کشور امریکا و چین به بازار رسیده ، حدود ۳ درصد افزایش یافته است . در دیگر فلزات ، الومینیوم ۱۰ دلار افزایش قیمت داشت و به ۲۰۰۹ دلار رسید . سرب هم افزایش قیمت را تجربه نمود و به ۲۲۱۳ دلار رسید و روی نیز بیش از ۱۰ دلار افزایش یافت .
همیشه چین عاملی برای رشد یا کاهش قیمت مس و دیگر فلزات صنعتی بوده است . چین که ۴۰ درصد مصرف مس جهان را به عهده دارد اعلام نمود که پروژه هایی برای ساخت دو بزرگراه در دو شهر چین به ارزش (۷.۸۷) میلیارد دلار در دست دارد و این پروژه های جدید ، به لیست پیشین این کشور برای انجام پروژه های دیگر اضافه شد که ادامه این پروژه ها می تواند چشم انداز مثبتی برای ادامه رشد اقتصادی این کشور فراهم نماید . حال که خبرهای خوشی به بازار رسید که طرف تقاضای مس دوباره به راه افتاده است ، خبرهایی نیز از طرف عرضه به بازار رسید که کمی بازار را ارام کرد . تولید مس پرو در ماه سپتامبر نسبت به سال گذشته ، با (۹.۵۸) درصد افزایش مواجه شد و به بیش از ۱۱۳ هزار تن رسید .
همانطور که پیشتر گفته شد ، امارهای مثبت اقتصادی امریکا باعث افزایش ارزش دلار شده بود . هم چنین قیمت های بالای طلا مانع از خرید جدید هند از این فلز گرانبها می شود و امارهای تقاضای هند هم نگران کننده بود . این دو مسئله مهم باعث شد تا قیمت طلا در روز سه شنبه افت کند . طلا هم از جمله فلزاتی بود که از دور سوم بسته محرک اقتصادی بانک مرکزی امریکا سود برد و در ماه اکتبر بیش از ۵ درصد رشد کرد . در روز سه شنبه ” ریچارد فیشر ” ، رئیس بانک مرکزی شعبه دالاس در کنفرانسی در برلین گفت که اینگونه بسته های محرک اقتصادی نمی تواند تا ابد ادامه پیدا کند .
قیمت طلا در بازار نیویورک با (۰.۴) درصد کاهش ، به ۱۷۴۲ دلار و ۳۰ سنت رسید . نقره هم (۰.۵) درصد نزول کرد و به ۳۴ دلار و ۷ سنت رسید .
چهارشنبه
باز هم موضوع ” صخره مالی ” و باز هم نگرانی ها و امیدهای بازار های مالی نسبت به حل این بحران و توافق بین جمهوری خواهان و دموکراتها ، عامل اصلی حرکات بازار نفت در روز چهارشنبه بود . سخنان ” جان بوهنر ” جمهوری خواه باعث ایجاد خوش بینی در بازار و افزایش شاخص های سهام شد . این سخنان نتوانست قیمت نفت را صعودی کند ، اگر چه توانست اندکی از کاهش قیمت نفت بکاهد . از سوی دیگر ، وزارت بازرگانی امریکا گزارش داد که فروش خانه های جدید تک خانوار در ماه اکتبر کاهش اندکی را تجربه نموده است که این مسئله بر قیمتها فشار وارد کرد . ارقام بازنگری شده ماه گذشته این شاخص هم به شدت نزولی منتشر شد و نشان داد که یکی از مهمترین بخش های اقتصاد امریکا وضعیت مبهمی را تجربه می کند .
قیمت نفت برنت در لندن با ۳۶ سنت کاهش ، به ۱۰۹ دلار و ۵۱ سنت رسید . نفت خام امریکا هم ۶۹ سنت کاهش داشت و در قیمت ۸۶ دلار و ۴۹ سنت بسته شد .
با وجود همه نگرانی ها در مورد تقاضای نفت و اقتصاد جهانی به خصوص بحران رو به گسترش ناحیه یورو ، قیمت نفت افت چندانی را تجربه نکرده است . تحلیلگران دلیل عدم افت قیمت را تنش های خاور میانه می دانند . این تنش ها در روز چهارشنبه در مصر و سوریه هم چنان ادامه داشت و ریسک عرضه نفت خام از ناحیه خاور میانه را به شدت افزایش داده است . در مصر مخالفان و موافقان مرسی به تظاهرات خود ادامه می دهند و وضعیت مصر را بسیار مبهم کرده اند .
با وجود انکه ” جان بوهنر ” علائم خوبی به بازار داده بود ، اما کماکان فضای مبهمی در مورد مذاکرات سیاستمداران امریکایی وجود دارد و عدم توافق می تواند عامل منفی در بازار باشد و این عامل روزها و هفته های اخیر ، مانع رشد قیمتها شده بود . توافق وام دهندگان خارجی برای بخشش ۴۰ میلیارد یورو از بدهی یونان اگر چه در ابتدای امر مثبت بود ، اما جزئیات این توافق کمی بازار را نگران نمود و این نگرانی هم تاثیرات منفی بر قیمت فلزات صنعتی گذاشت . برخی جزئیات این توافق نامشخص مانده است و فعالان بازار شک داشتند که این توافق کافی و مناسب باشد .
قیمت مس در بازار لندن با (۰.۵۳) درصد کاهش ، به ۷۷۶۵ دلار رسید . قیمت مس طی چهار روز متوالی پیش از روز چهارشنبه افزایش یافته بود . تحلیلگران کاهش قیمت روز چهارشنبه را مهم نمی دانستند و معتقد بودند که مس وارد یک روند صعودی شده است . در دیگر فلزات ، الومینیوم ۹ دلار کاهش یافت و به ۲۰۰۰ دلار رسید . سرب با بیش از ۱ درصد کاهش ، به ۲۱۸۸ دلار رسید . روی هم همگام با دیگر فلزات صنعتی کاهش یافته و به ۱۹۸۷ دلار رسید .
وضعیت اینده قیمت مس چه در کوتاه مدت و چه در بلند مدت کمی مبهم شده است . از یک طرف بانک مرکزی امریکا دو هفته دیگر جلسه دارد و برخی تحلیلگران پیش بینی می کنند این بانک سیات های انبساطی خود برای سال جدید میلادی را تشدید خواهد کرد که موجب افزایش تقاضای فلزات صنعتی و در نتیجه افزایش قیمت انها می گردد . از طرفی عرضه مس در بازار جهانی افزایش خواهد یافت و شرکت ” بی ان پی پاریباس ” پیش بینی کرده که تا سال ۲۰۱۴ ، عرضه مازاد بازار از ۱۰۰ هزار تن در سال ۲۰۱۳ ، به ۴۵۰ هزار تن افزایش خواهد یافت . با وجود اینکه قیمت مس در ماه سپتامبر به ۸۵۰۰ دلار هم رسید ، حال عرضه بازار می تواند قیمت را دوباره به روند نزولی برگرداند .
وضعیت تقاضای بازار مس در اروپا هم جالب توجه می باشد . در حالیکه بحران ناحیه یورو تقاضای فلزات صنعتی را به شدت کاسته است ، شرکت ” اوروبیس ” که بزرگترین تولید کننده مس اروپا می باشد اعلام نموده که روند نزولی تقاضا به پایان خود رسیده است و صنعت مس به ثبات نزدیک می شود . تحلیلگران در مورد تقاضای مس چین هم خوش بین هستند و معتقدند که تقاضای مس این کشور در سال اینده ، از قیمت مس حمایت خواهد کرد . سند این گفته ها هم این نکته می باشد که بخش کارخانه ای چین در ماه نوامبر و بر اساس یک نظرسنجی انجام گرفته ، برای اولین بار پس از ۱۳ ماه با افزایش مواجه شده است و این نشانه های مثبت به خصوص در بخش های تولیدی و کارخانه ای می تواند رشد اقتصادی چین را پس از ۷ فصل متوالی کاهش ، تغییر دهد .
قیمت طلا هم در روز چهارشنبه بیشترین کاهش روزانه را طی سه هفته اخیر تجربه نمود . دلیل عمده کاهش قیمت طلا همان موضوع ” صخره مالی ” و مذاکرات بین دموکراتها و جمهوری خواهان بر سر کاهش کسری بودجه دولت امریکا بود . لازم به ذکر است که اگر رهبران دو حزب به توافقی نرسند ، قانون افزایش مالیات و کاهش مخارج دولت به میزان ۶۰۰ میلیارد دلار به طور اتوماتیک در اول ژانویه اجرا خواهد شد .
قیمت طلا در بازار نیویورک با (۱.۵) درصد کاهش ، به ۱۷۱۸ دلار و ۸۰ سنت نزول کرد . نقره هم با (۰.۹) درصد کاهش ، به ۳۳ دلار و ۷۷ سنت رسید .
معاون سابق کمیسون مالی دولت اوباما در سال ۲۰۱۰ نیز در روز چهارشنبه گفت که رسیدن به توافق برای حل بحران تا پایان سال جاری غیر ممکن است . به عقیده تحلیلگران روز چهارشنبه روز ریسک گریزی بازار بود و دلیل این ریسک گریزی مذاکرات سیاسیون امریکایی بوده است . قیمت طلا تا اینجای سال به میزان (۹.۷) درصد رشد داشته است که با احتساب سال جاری ، این دوازدهمین سال پیاپی است که قیمت افزایش می یابد . طلا در تاریخ ۶ سپتامبر ۲۰۱۱ به رکورد ۱۹۲۳ دلار و ۷۰ سنت رسید ، زیرا نرخ های بهره در سطح جهان پائین بود و نگرانی های تورمی باعث افزایش تقاضای طلا به عنوان دارایی ایمن شد .
پنج شنبه
روز پنج شنبه مصادف با اعلام برخی شاخص های اقتصادی مهم در امریکا بود . شاخص مهم و تاثیرگذار ” تولید ناخالص داخلی ” در روز پنج شنبه منتشر شد و نشان داد که اقتصاد امریکا در فصل سوم و در دوره سالانه به میزان (۲.۷) درصد رشد داشته است . این در حالی است که پیش بینی می شد این شاخص رشد ۲ درصدی داشته باشد . از این رو قیمت نفت خام در بازار نیویورک حدود دو درصد رشد کرد . البته این رشد توسط سخنانی که ” جان بوهنر ” به زبان اورد کمی کنترل شد .
قیمت نفت خام امریکا به ۸۸ دلار و ۷ سنت رسید . نفت برنت در بازار لندن هم بیش از یک درصد رشد کرد و در ۱۱۰ دلار و ۷۶ سنت بسته شد .
شاخص ” تولید ناخالص داخلی ” فصل سوم پیشتر منتشر شده بود ، اما با توجه به اهمیت این شاخص ، بازنگری هایی در ارقام تشکیل دهنده این شاخص صورت می گیرد و رقم بازنگری منتشر می شود که عدد دقیقتری به ما می دهد . داده های بیمه بیکاری نیز منتشر شد و نشان داد که امریکائیان کمتری به پر کردن درخواست برای بیمه بیکاری اقدام نموده اند و این شاخص هم خوش بینی هایی در بازار به وجود اورد . البته تحلیلگران معتقدند که این خوش بینی ها کوتاه مدت می باشد ولی اقتصاد قویتر امریکا ، به نوعی افزایش دهنده قیمت نفت خام می باشد . لازم به ذکر است که در سال ۲۰۱۱ ، امریکا روزانه (۱۸.۸) میلیون بشکه نفت خام در روز استفاده می کرد که ۲۱ درصد مصرف نفت جهان می باشد .
جان بوهنر همانطور که ذکر شد سخنان منفی در مورد مذاکرات خود به عنوان رهبر کنگره با باراک اوباما گفت و جو را کمی منفی نمود . وی گفت هیچ پیشرفت مهمی در بحث ها طی چند هفته اخیر اتفاق نیافتاده است . وی در روز پنج شنبه با وزیر خزانه داری ” تیموتی گایتنر ” ملاقاتی داشت و چهارشنبه شب هم با اوباما تلفنی صحبت کرده بود . اوباما خواهان افزایش مالیات گروه های پردرامد و بوهنر خواهان افزایش درامد دولت با اجرای کدهای مالیاتی و کاهش عمده در مخارج اینده دولت می باشد . با وجود نگرشهای متفاوت دو رهبر و سخنان منفی بوهنر ، تحلیلگران معتقدند که سیاست همین گونه است و دو رهبر تا روز ۳۱ دسامبر (اخرین روز سال ۲۰۱۲) به توافق خواهند رسید و از ” پرتگاه مالی ” جلوگیری می کنند .
اخباراقتصادی منتشر شده ازچین هم مثبت بود به طوریکه اعتماد در اقتصاد چین به بالاترین سطح یکسال اخیر خود رسیده است . همین خوش بینی هایی که در اقتصاد چین به وجود امده است به علاوه انتخاب رهبران جدید این کشور ، موجب ایجاد خوش بینی های زیادی در بازار فلزات صنعتی شد و قیمت مس افزایش بی سابقه ای را تجربه نمود . از همین روی قیمت مس در بازارهای لندن و نیویورک افزایش بیش از یک درصدی را تجربه نمود . کلا قیمت مس در ماه نوامبر (ماه گذشته میلادی) به میزان (۳.۸) درصد افزایش داشت و رشد خود از ابتدای امسال را به (۶.۲) درصد رسیده رسانید . میزان ذخایر مس بازار فلزات لندن هم در طول سال جاری ۳۳ درصد کاهش داشته است .
قیمت مس در بازار لندن با (۱.۲) درصد افزایش ، به ۷۹۹۵ دلار رسید . در دیگر فلزات هم الومینیوم ، روی ، و سرب هم افزایش داشتند .
در روز پنج شنبه ، رئیس بانک مرکزی شعبه نیویورک ” ویلیام دادلی ” در سخنرانی گفت که خرید اسناد خزانه داری و اوراق بهادار توسط بانک مرکزی در سال ۲۰۱۳ ادامه خواهد داشت . همین گفته ها باعث افزایش قیمت فلزات گرانبها به خصوص طلا شد . این اولین روز پس از چهار روز کاهش قیمت طلا در بازار بود . نقره هم به بالاترین سطح ۷ هفته اخیر رسید . لازم به ذکر است که طلا به دلیل افزایش نگرانی های تورمی که پس از بسته محرک سوم ایجاد شده بود با افزایش قیمت شدیدی مواجه شد ،اما پس از انکه تقاضای فیزیکی هند افزایش پیدا نکرد ، قیمت افت کرد .
طلا در بازار نیویورک با (۰.۶) درصد افزایش ، به ۱۷۲۹ دلار و ۵۰ سنت رسید . در طی سه روز پیش از روز پنج شنبه ، قیمت طلا حدود دو درصد کاهش یافته بود . نقره هم دو درصد رشد کرد و به ۳۴ دلار و ۴۳ سنت رسید .
جمعه
فشار موضوعاتی مثل ” پرتگاه مالی ” بر بازار کمتر شده بود و داده های اقتصادی که از امریکا منتشرشد نیز بسیار مثبت بود که همین مسائل باعث شد تا قیمت نفت یک درصد افزایش یابد . گزارش کسب و کار شیکاگو نشان داد که اقتصاد امریکا پس از سه ماه نزول ، روند صعودی خود را ادامه می دهد . این ارقام کمی ازپیش بینی بازار بهتربود و معامله گران را ریسک گریزکرد ، اگر چه اخبار منفی که در مورد مذاکرات بین سیاسیون امریکایی به بازار رسید نیز حائز اهمیت بود .
قیمت نفت در بازار نیویورک با ۸۴ سنت افزایش ، به ۸۸ دلار و ۹۱ سنت رسید . نفت برنت در بازار لندن هم ۴۷ سنت رشد کرد و به ۱۱۱ دلار و ۲۳ سنت رسید .
جمهوری خواهان کنگره طرح افزایش (۱.۶) تریلیون دلاری مالیات و کاهش نا مشخص مخارج دولتی به میزان (۴۰۰) میلیارد دلار باراک اوباما را رد کردند و طرح پیشنهادی را مانند طرح قبلی دانستند . تحلیلگران معتقدند که پیش از رسیدن به توافق بین رهبران دو حزب ، اخبار نا امید کننده ای به بازار خواهد رسید و این اخبار منفی ، بازار را در حالت رنج قرار می دهد . البته در روز جمعه ارزش یورو در برابر دلار افزایش یافت و همین نکته بسیار مهم باعث افزایش قیمت کالاها و فلزات شد . از دیگر مسائلی که قیمت نفت خام را در این روزها بالا نگه داشته و در برخی از مواقع حامی قیمت نفت بوده و از ریزش ان جلوگیری کرده است ، تنش های به وجود امده در شمال افریقا و خاور میانه است .
همانطور که ذکر شد افزایش ارزش یورو برگ برنده کالاها و فلزات صنعتی بود . اگر چه اخبارمثبتی از چین به بازار رسید که تضمین کننده افزایش قیمت فلزات صنعتی شد. شاخص اعتماد مصرف کننده این کشور افزایش یافت و ریسک گریزی معامله گران را افزایش داد . مس به بالاترین سطح پنج هفته اخیر خود صعود کرد و در ۷۹۹۴ دلار در بازار لندن بسته شد . دردیگر فلزات ،الومینیوم با ۳۱ دلار افزایش ، به ۲۰۹۴ دلار رسید . روی با ۲۰ دلار افزایش ، به ۲۰۴۷ دلار رسید و سرب هم با افزایش قیمت خود ، در سطح ۲۲۵۲ دلار بسته شد .
با وجود انکه قیمت فلزات صنعتی به دلیل افزایش ارزش یورو ، با افزایش قابل توجهی همراه شد ، اما فلزات گرانبها به دلیل انکه مذاکرات سیاسیون امریکایی نتوانست به موفقیتی دست یابد با کاهش شدیدی همراه بود . طلا یک درصد نزول کرد تا در قیمت ۱۷۱۲ دلار و۷۰ سنت بسته شود. نقره هم (۳.۳) درصد کاهش یافت و به ۳۳ دلار و ۲۷ سنت رسید .