نگاهی به وضعیت بازارهای جهانی
دوشنبه
همانطور که در گزارش بازار هفته قبل هم امد ، پس از برگزاری انتخابات در امریکا ، تمرکز بازار به چالشهای پیشروی سیاستمداران امریکایی برای حل بحران کسری بودجه این کشور معطوف شد و موضوع ” صخره مالی ” یا ” پرتگاه مالی ” در بازار مطرح گردید . این موضوع مهم تا وقتی به سرانجام نرسد در بازار خواهد ماند و اثر گذار هم خواهد بود . این هفته هم مانند هفته گذشته نگرانی هایی در بین فعالان بازار وجود داشت که انها را کمی ریسک گریز نمود . البته مسئله بحران بدهی اروپا هم کماکان بر بازار سایه انداخته و مشکلات و مصائب یونان از قرار معلوم پایان پذیر نمی باشد . در روز دوشنبه ، همین نگرانی ها بود که باعث کاهش قیمت کالاها در بازارهای جهانی شد و به خصوص بازار انرژی و طلا را کمی نزول داد .
تحلیلگران معتقدند که جنگی ما بین کاهش رشد اقتصاد جهانی و احتمال تزریق بسته های محرک اقتصادی بیشتر توسط بانک های مرکزی شکل گرفته و بازار در مورد تصمیم گیری کمی گیج شده است . در این بین ریسک های ژئو پلیتیکی هم مطرح می گردد که هنوز به عنوان یک موضوع مطرح می باشد . تنش بین غرب و ایران بر سر برنامه اتمی اش باعث حمایت از قیمت نفت در طول سال جاری شده است و نگرانی از اقتصاد جهانی و کاهش تقاضای سوخت باعث ایجاد روند نزولی در قیمت این کالای استراتژیک شده . در روز دوشنبه ، حمله اسرائیل به سوریه که در پاسخ به حمله سوریه به بلندیهای جولان انجام گرفت ، باعث حمایت از قیمت نفت شد ، اگر چه نتوانست افزایش قیمت نفت را رقم بزند .
قیمت نفت برنت با ۳۳ سنت کاهش ، به ۱۰۹ دلار و ۷ سنت رسید . نفت خام امریکا هم با ۵۰ سنت کاهش ، به ۸۵ دلار و ۵۷ سنت نزول کرد .
مسئله اصلاحات بودجه یونان در راس خبرهای بازار بود و موافقت مجلس این کشور برای پذیرش اصلاحات پیشنهادی دولت ، باعث افزایش یورو در برابر دلار شده بود . اگر چه مشکلات ناحیه یورو کماکان در دید فعالان بازار بود و این نگرانی ها باعث شد تا رشد فلزات صنعتی کمی کاهش داشته باشد . خبرهای اقتصادی مثبتی هم از جانب چین منتشر شد و نشان داد که چین پس از سه سال کاهش رشد اقتصادی ، بالاخره طعم افزایش رشد اقتصادی را هم خواهد چشید . یکی از این امارها نشان می داد که تقاضای نفت چین با افزایش همراه شده که نشان از بهبود وضعیت اقتصادی این کشور دارد . هم چنین تولیدات صنعتی چین و شاخص های صادرات و خرده فروشی این کشور ، همگی فراتر از انتظارات اقتصاددانان منتشر شد و شگفتی همه را برانگیخت . این در حالی است که شاخص تورم این کشور با کاهش مواجه شد و بنابراین بانک مرکزی چین نگرانی تورمی نخواهد داشت و نرخ بهره خود را بالا نخواهد برد که این هم برای بازار خوش حالی زیادی را به همراه اورد .
رشد اقتصادی چین و افزایش ارزش یورو باعث شد تا قیمت مس از پائین ترین سطح دو ماه اخیر خود به بالا صعود کند . البته همه اخبار اقتصادی چین خوب نبود . به عنوان نمونه میزان واردات مس چین کاهش شدیدی را تجربه نمود و این برای کشوری که ۴۰ درصد مصرف مس جهان را بر عهده دارد بسیار مهم است .
قیمت مس در بازار لندن از ۷۵۶۰ دلار روز جمعه ، به ۷۶۳۸ دلار افزایش یافت . در دیگر فلزات ، الومینیوم به ۱۹۶۸ دلار رسید . روی از ۱۸۹۰ دلار ، به ۱۹۳۱ دلار افزایش یافت و سرب هم با ۱۱ دلار افزایش ، به ۲۱۶۰ دلار رسید .
سه شنبه
در روز سه شنبه ، باز هم مسئله اروپا و امریکا در بازار مطرح بود و فعالان را در بازار لندن ریسک گریز نمود . این ریسک گریزی موجب شد تا قیمت نفت برنت برای دومین روز متوالی در این هفته کاهش یابد . اگر چه عرضه بالای نفت در بازار هم از دلایل مهم این کاهش قیمت روز سه شنبه بود . همه این نگرانی ها در مورد نفت خام از گزارش منتشر شده اژانس بین المللی انرژی نشات گرفت که پیش بینی میزان مصرف نفت جهان را برای سه ماه پایانی سال جاری کاهش داد و رشد مصرف نفت جهان در سال ۲۰۱۳ را هم کمتر از پیش اعلام کرد . این سازمان هم چنین گفت که تولید نفت ایران در ماه اکتبر با افزایش بی سابقه ای همراه بوده و صادرات ایران هم با وجود اعمال تحریم های غرب افزایش یافته است که باعث شده است تا عرضه نفت جهان افزایش یابد .
همانطور که پیشتر هم گفته شد ، سازمان بین المللی انرژی اعلام نمود که تولید و صادرات نفت ایران افزایش یافته است . این سازمان طی هفت ماه گذشته گزارش داد که تولید نفت ایران با کاهش جدی مواجه شده بود ، ولی در روز سه شنبه گزارش کرد که این کاهش تولید در هفت ماه متوالی ، بالاخره در ماه اکتبر متوقف شده و صادرات هم جهش زیادی داشته است . تولید نفت ایران با افزایش روزانه ۷۰ هزار بشکه ای ، به (۲.۷) میلیون بشکه در ماه اکتبر رسیده . صادرات ایران هم از حدود ۱ میلیون بشکه در ماه ، به (۱.۳) میلیون بشکه دست یافته است . چین و کره جنوبی تاثیر گذارترین کشورها در این افزایش صادرات بوده اند .
قیمت نفت برنت در بازار لندن با ۸۱ سنت کاهش ، به ۱۰۸ دلار و ۲۶ سنت رسید . نفت خام امریکا هم ۱۹ سنت کاهش قیمت را تجربه نمود . نفت برنت در بیشتر ایام سال در بالای ۱۰۰ دلار مانده است و در ماه مارس به رکورد ۱۲۸ دلار هم رسید . دلیل این افزایش اعمال تحریم علیه ایران بود که باعث افزایش تنش در خاور میانه می شد . در حال حاضر مسئله ایران کمی به حاشیه رفته است ، اما تنش بین سوریه و اسرائیل بالا گرفته .
از جمله دلایل کاهش قیمت نفت در روز سه شنبه ، کاهش شاخص احساس تحلیلگران و سرمایه گذاران المان در ماه نوامبر بود . این نشان می دهد که بحران بدهی سه ساله اروپا ، تاثیر منفی خود را بر بزرگترین اقتصاد این ناحیه گذاشته است و هر ماه اقتصاد المان نسبت به دوره قبل کوچکتر و حساستر می شود . در حالیکه این شاخص ضعیف المان باعث کاهش شاخص سهام در بازار های اروپا شد ، عملکرد مناسب شرکت ” هوم دیپوت ” امریکا که در زمینه املاک و ساختمان فعالیت می کند ، باعث افزایش ارزش سهام در بازار امریکا شده و نگرانی ناشی از موضوع ” پرتگاه مالی ” را به حاشیه برد .
در روز سه شنبه با وجود انکه نگرانی هایی در مورد بحران بدهی یورو و به خصوص یونان مطرح بود ، اما دلار در برابر یورو تضعیف شد . اگر چه پیش از انکه ارزش یورو افزایش داشته باشد ، در اوایل صبح سه شنبه ، یورو به کمترین سطح دو ماه اخیر خود نزول کرده بود . افزایش ارزش یورو به دلیل انتشار مقاله ای در یک روزنامه المانی مبنی بر موافقت المان با پرداخت یک کمک مالی به یونان به مبلغ بیش از ۴۴ میلیارد یورو می باشد ، اما از انجا که در مورد جزئیات این کمک مطلبی عنوان نشده بود ، یورو اسیب پذیر به نظر می رسید .
کاهش ارزش دلار باعث افزایش قیمت فلزات پایه در بازار لندن شد ، اگر چه این افزایش قیمت کنترل شده بود . قیمت مس در لندن با (۰.۵۵) درصد افزایش ، به ۷۶۸۰ دلار رسید . در فلزات دیگر ، الومینیوم با ۱۵ دلار افزایش ، به ۱۹۸۳ دلار رسید . روی نیز ۳ دلار افزایش یافت و به ۱۹۳۴ دلار رسید . اما در این بین تنها سرب با کاهش ۹ دلاری مواجه شد و در قیمت ۲۱۵۱ دلاری بسته شد .
تحلیلگران وضعیت بازار روز سه شنبه را تبادل اطلاعات مثبت و منفی مابین امریکا و چین از یک سو و یونان از سوی دیگر می دانستند . تحلیلگران با اشاره به ضعف سران ناحیه یورو برای حل بحران بدهی این ناحیه ، معتقدند که پس از موضوع اسپانیا که مدتی باعث افزایش نگرانی و ریسک گریزی در بازار شده بود ، حالا نوبت به یونان است که دوباره به بازار برگشته و همه را نگران نموده است .
از عواملی که بازار فلزات را در روز سه شنبه مثبت نگاه داشت ، افزایش شاخص های سهام در امریکا بود . ریسک های کاهشی هنوز در اقتصاد امریکا وجود دارد ، به طوریکه موضوع ” پرتگاه مالی ” کماکان در بازار مطرح است و اگر کنگره با اکثریت جمهوری خواه ، نتواند با رئیس جمهور دموکرات کنار بیاید ، در اول ماه ژانویه سال ۲۰۱۳ ، قانون افزایش مالیات و کاهش مخارج دولت به میزان ۶۰۰ میلیارد دلار به طور اتوماتیک اجرا می شود و بنابر گفته بسیاری از اقتصاد دانان ، اقتصاد امریکا به رکود خواهد رفت .
چهارشنبه
روز چهارشنبه مصادف با افزایش تنش های روزهای قبل در خاورمیانه بود ، به طوریکه اسرائیل به نوار غزه حمله کرد و رئیس بخش نظامی حماس در حمله اسرائیل کشته شد . اسرائیل هم بر ادامه حملات تاکید نمود تا وضعیت اینده را هم تیره نماید . یک تحلیلگر بازار نفت در نیویورک ، این اتفاقات را مانند یک بمب ساعتی دانست که هر لحظه امکان انفجار ان می باشد و برخی نیز پیش بینی یک جنگ بزرگ و تمام عیار را می کردند . اگر به این بحران های تازه از را رسیده خاورمیانه ، اعتراضات ۲۰ ماهه مردم سوریه و تحریم نفتی غرب علیه ایران را اضافه کنیم ، به وضعیت بغرنجی می رسیم که ممکن است عرضه نفت خاور میانه را به شدت تهدید کرده و قیمت نفت را بالا ببرد . اگر چه این خطرهایی که در قسمت عرضه نفت وجود دارد ، به وسیله بحران جهانی و بحران بدهی ناحیه یورو تعدیل می گردد ، چرا که طرف تقاضای نفت هم رقبتی برای افزایش مصرف ندارد .
قیمت نفت برنت با ۱ دلار و ۳۹ سنت افزایش ، به ۱۰۹ دلار و ۶۱ سنت رسید . نفت خام امریکا هم با ۹۴ سنتت افزایش ، در قیمت ۸۶ دلار و ۳۲ سنت بسته شد .
خطرهایی ژئوپلیتیک اجازه نداد تا قیمت نفت خام از اخبار منفی اقتصاد امریکا تاثیر بگیرد . در روز چهارشنبه شاخص خرده فروشی ماه اکتبر منتشر شد و برای اولین بار طی سه ماه اخیر با کاهش مواجه گشت . همچنین توفان سندی باعث کاهش اعتماد مصرف کننده در اوایل فصل چهارم میلادی شد . داده های دیگر اقتصادی امریکا نیز نشان داد که تورم امریکا کمی کاهش یافته است . شاخص قیمت عمده فروشی در ماه اکتبر برای اولین بار از ماه مه تا به حال با کاهش مواجه شد و این کاهش تورم می تواند به بانک مرکزی امریکا اجازه دهد تا بسته محرک اقتصاد سوم را که محدودیتی ندارد ، کماکان ادامه دهد . نگرانی ها در مورد موضوع ” پرتگاه مالی ” و بحران بدهی ناحیه یورو هم در بازار وجود داشت و مانع حرکت صعودی بیشتر نفت خام شد .
موضوع ” پرتگاه مالی ” و ” بحران بدهی ناحیه یورو ” ، اگر چه نتوانست تاثیر بسزایی در بازار نفت خام بگذارد ، اما بازار فلزات صنعتی را منفی کرد . پس از دو روز افزایش قیمت مس ، قیمت این فلز مهم در بازار لندن کاهش یافت ، زیرا نگرانی در مورد اروپا و امریکا بر خوش بینی به وجود امده از اقتصاد چین برتری پیدا کرده بود .
قیمت مس در بازار لندن با (۰.۵) درصد کاهش ، به ۷۶۴۱ دلار رسید . قیمت مس از زمانی که در روز ۱۹ سپتامبر (دو ماه پیش) به رکورد ۸۴۲۲ دلار رسیده بود ، تا به حال ۹ درصد کاهش داشته است . دلیل افزایش قیمت مس در ان زمان بسته های محرک اقتصادی بانک های مرکزی از امریکا تا ژاپن بود . در دیگر فلزات ، الومینیوم با ۱۳ دلار کاهش قیمت ، به ۱۹۷۰ دلار رسید . روی با ۱۶ دلار افزایش ، در ۱۹۵۰ دلار بسته شد و سرب هم بیش از ۳۰ دلار افزایش یافته و به ۲۱۸۲ دلار رسید .
از جمله دلایل کاهش برخی فلزات صنعتی ، افزایش اندک ارزش دلار در برابر یورو بود . وضعیت ناحیه یورو نه تنها از جنبه اقتصادی خطرناک شده است ، بلکه سیاستهای ریاضت اقتصادی کشورهای بحران زده ، باعث افزایش ناارامی های اجتماعی در این کشورها شده است .