اخبار اقتصادی هفته گذشته
— در روز چهارشنبه شاخص اعتماد مشاغل المان برای ماه اکتبر منتشر شد و به طور غیر منتظره ای کاهش یافت . بحران بدهی رو به گسترش ناحیه یورو ، بزرگترین اقتصاد اروپا را نشانه گرفته است و باعث شده تا شاخص اعتماد المان به کمترین سطح دو و نیم سال گذشته خود کاهش یابد . موسسه ” ای اف او ” المان که این شاخص را از طریق نظرسنجی از ۷۰۰۰ مدیر شرکت انجام می دهد ، اعلام نمود که این شاخص از رقم (۱۰۱.۴) ماه گذشته (سپتامبر) ، به (۱۰۰.۰) نزول کرده است . این ششمین ماه متوالی است که این شاخص مهم کسب و کار در المان کاهش می یابد .
” بوندس بانک ” نیز پیش بینی کرده که رشد شاخص ” جی دی پی ” المان برای فصل چهارم میلادی ممکن است به ارقام منفی برسد چرا که تقاضای جهان و کشورهای اروپایی نسبت به صادرات المان کاهش خواهد یافت . شاخص دیگری هم در روز چهار شنبه در بازار منتشر شد که نشان داد صنایع خدماتی و تولیدی المان بیش تر از پیش بینی تحلیلگران کاهش یافته اند . شاخص مدیران خرید در بخش تولیدی از (۴۷.۴) در ماه گذشته ، به (۴۵.۷) در ماه فعلی نزول کرد . شاخص مدیران خرید در بخش خدماتی هم از (۴۹.۷) ، به (۴۹.۳) کاهش یافت .
— در روز چهارشنبه امار مربوط به قیمت خانه ها در امریکا هم منتشر شد و نشان داد که این شاخص در ماه اگوست نسبت به ماه جولای به میزان (۰.۷) درصد رشد داشته است . هم چنین قیمتها نسبت به سال گذشته به میزان (۴.۷) درصد رشد داشته اند .
— هم چنین مهمترین خبر روز چهار شنبه ، اعلام بیانیه کمیته بازار باز بانک مرکزی امریکا موسوم به کمیته ” فومک ” بود . در زیر به بررسی مهمترین نکات بیانیه مزبور اشاره می کنیم .
<< اطلاعات رسیده از اخرین جلسه کمیته فومک که در ماه سپتامبر برگزار شد نشان می دهد که اقتصاد طی چند ماه اخیر ، رشدی با سرعت متعادل داشته است . رشد نیروی کار ارام بوده و نرخ بیکاری در سطوح بالا مانده است . مخارج خانوارها کمی سریعتر رشد داشته ، اما رشد سرمایه گذاری در دارایی های ثابت کند شده . بخش مسکن نشانه هایی از بهبود را نشان می دهد . تورم هم اخیرا اندکی رشد کرده که منعکس کننده قیمت های بالای انرژی است . اما انتظارات تورمی بلند مدت کماکان ثابت مانده است .
برای حمایت از بهبود اقتصادی ، کمیته به خرید ماهانه خود از اوراق بهادار به ارزش ۴۰ میلیارد دلار ادامه خواهد داد . هم چنین کمیته برنامه افزایش میانگین دوره دارایی های خود را تا پایان سال ادامه خواهد داد . این اعمال باعث افزایش ماهانه ۸۵ میلیارد دلاری دارایی های کمیته در اوراق بهادار بلند مدت و تا پایان سال خواهد شد و باید باعث افزایش فشار نزولی بر نرخ های بهره بلند مدت و حمایت از بازار وام رهنی گردد .
این کمیته از نزدیک اطلاعات اقتصادی و پیشرفت های مالی اینده را زیر نظر خواهد داشت . اگر چشم انداز بازار کار به طور قابل ملاحظه ای بهبود نیابد ، کمیته به خرید اوراق بهادار خود ادامه خواهد داد . هم چنین خرید دارایی های بیشتر را مد نظر قرار خواهد داد و از دیگر ابزارهایش ، تا زمانی که رشدی در راستای هدف تثبیت قیمت حاصل نشود ، استفاده خواهد نمود . کمیته هم چنین تصمیم گرفته که نرخ بهره وجوه فدرال را بین صفر تا بیست و پنج صدم درصد نگه دارد و مدت ان را تا میانه سال ۲۰۱۵ اعلام می نماید .
از بین تمام اعضای کمیته ، تنها ” جفری لاکر ” مخالف خرید دارایی های بیشتر و پائین نگه داشتن نرخ بهره می باشد و بقیه اعضا با این عملیات موافقت دارند . >>
— در روز پنج شنبه میزان ذخایر الومینیوم چین اعلام شد و مشخص شد که این ذخایر در بالاترین سطح دو سال گذشته می باشد . بر اساس دو نظرسنجی جداگانه ، مشخص شده که میزان ذخایر الومینیوم چین به بالاترین سطح دو سال خود رسیده و هم چنین رشد عرضه الومینیوم بیش تر از رشد تقاضای ان در بزرگترین کشور مصرف کننده الومینیوم در جهان می باشد .
— در روز پنج شنبه ، خبری مبنی بر افزایش ذخایر طلای برزیل در بازار منتشر شد . برزیل میزان ذخایر طلای خود را برای اولین بار از دسامبر ۲۰۰۸ افزایش داده است . میزان ذخایر طلای این کشور در ماه گذشته با (۱.۷) تن افزایش ، به (۳۵.۳) تن رسید . هم چنین کشور” ترکیه ” نیز ذخایر طلای خود را به میزان (۶.۸) تن افزایش داده است . ” اکراین ” هم ذخایر طلای خود را به میزان (۰.۳) تن افزایش داده .
دلیل عمده افزایش ذخایر طلای بانک های مرکزی جهان ، افزایش قیمت طلا برای ۱۱ سال متوالی می باشد . انجمن جهانی طلا طی گزارشی در ماه اگوست اعلام نمود که طی نیمه اول سال جاری میلادی ، تمام کشورهای جهان (۲۵۴.۲) تن طلا خریدند و ممکن است خرید طلای تمام کشورها برای کل سال ۲۰۱۲ ، به حدود (۵۰۰) تن برسد . تحلیل گران معتقدند که ممکن است خرید طلای بانک های مرکزی ادامه دار باشد . انگیزه انها برای خرید ، قیمتهای پائین و نگرانی از تورم می باشد که می تواند از بسته های محرک اقتصادی و سیاست های انبساطی بانک های مرکزی نشات بگیرد .
— در روز پنج شنبه شاخص ” جی دی پی ” انگلستان منتشر شد و نشان داد که این کشور از بحران اقتصادی فرار کرده است . دومین بحران اقتصادی برای انگلستان در فصل سوم میلادی رخ نداد و قدرتمندترین رشد طی پنج سال اخیر برای این کشور به ثبت رسید که دلیل ان هم فروش بلیت های المپیک و رشد صنعت خدماتی در این کشور می باشد .
اعلام شد که شاخص ” جی دی پی ” انگلستان در فصل سوم ۱ درصد رشد کرده که از سال ۲۰۰۷ تا به حال بی سابقه بوده است . فعالان بازار پیشتر پیش بینی کرده بودند که اقتصاد انگلستان (۰.۸) درصد رشد کرده است . اما این تنها خبر مثبت اقتصاد انگلستان نمی باشد ، زیرا از فشارهای تورمی کاسته شده است و نرخ تورم در ماه سپتامبر ، به کمترین سطح سه سال اخیر رسیده . این در حالی است که شاخص خرده فروشی بیش تر از پیش بینی ها افزایش یافته است . دستمزد ها هم در سه ماهه منتهی به اگوست به رکورد جدیدی رسیده بود که باعث شد تا نرخ بیکاری انگلستان از (۸.۱) درصد ، به (۷.۹) دصد کاهش یابد .
— در روز پنج شنبه ، شاخص اعتماد مصرف کننده بلومبرگ در امریکا منتشر شد و به بالاترین سطح از ماه اوریل(شش ماه پیش) رسید . کاهش قیمت بنزین ، بهبود بازار مسکن ، و بیکاری کمتر ممکن است باعث افزایش خوش بینی امریکایی ها در دو هفته مانده به انتخابات ریاست جمهوری شده باشد . سیاست گذاران بانک مرکزی هم به افزایش مخارج خانوارها اشاره کردند که به رشد پایدار کمک خواهد کرد .
— در روز جمعه شاخص بسیار مهم ” جی دی پی ” امریکا برای فصل سوم منتشر شد و نشان داد که اقتصاد این کشور به میزان ۲ درصد رشد داشته است که بیشتر از پیش بینی بازار بود . سهم بزرگی از این رشد مدیون مخارج مصرف کننده ، مخارج نظامی و ساخت و ساز خانه بود . مخارج مصرف کننده که ۷۰ درصد تولید ناخالص داخلی را تشکیل می دهد ، در دوره سالانه به میزان دو درصد رشد کرد . این در حالی است که این مخارج در فصل دوم میلادی به میزان (۱.۵) درصد رشد کرده بود . شاخص ” جی دی پی ” در فصل دوم میلادی به میزان (۱.۳) درصد رشد کرده بود و پس از انکه اقتصاد بریتانیا نیز در فصل سوم یک درصد رشد کرد و بسیاری از نگرانی ها را در مورد احتمال سرایت بحران اروپا به این کشور کاسته شد ، حال اقتصاد امریکا هم جان تازه ای گرفت . بریتانیا و امریکا اولین کشورهای پیشرفته ای هستند که نرخ رشد اقتصادی فصل سوم میلادی انها به بازار اعلام شده است .
— گزارش مهم دیگری هم در روز جمعه منتشر شد و نشان داد که شاخص ” اعتماد مصرف کننده ” امریکا در ماه اکتبر ، به بالاترین سطح پنج سال اخیر خود رسیده است . شاخص نهایی اعتماد مصرف کننده دانشگاه میشیگان از (۷۸.۳) در ماه سپتامبر ، به (۸۲.۶) در ماه اکتبر رسید . لازم به ذکر است که کاهش قیمت بنزین و کاهش نرخ بیکاری ، باعث افزایش این شاخص شد . دولت اوباما با استناد به شاخص ” جی دی پی ” ، اعلام نمود که گفته های انها در مورد رشد اقتصادی به حقیقت نزدیک می شود ، در حالیکه میت رامنی همچنان به وضعیت اقتصادی انتقاد دارد و حتی این ارقام را برای اقتصاد این کشور ضعیف می داند .
— در روز شنبه ، نخست وزیر پیشین ایتالیا ، ” سیلویو برلوسکنی ” گفت که حزب وی ممکن است از دولت فعلی این کشور قطع حمایت نمایند و از ان خارج شود . وی دلیل این احتمال قطع همکاری را سیاستهای اقتصادی غلط نخست وزیر ” مونتی ” دانست که به عقیده وی کشور را به بحران عمیق تری برده است . این قبیل اقدامات می تواند رئیس جمهور ایتالیا را وادارد تا دستور انتخابات زودتر از موعد بدهد . هم چنین می تواند بحران بدهی ایتالیا را عمیق تر کرده ، زیرا ماریو مونتی دست به اقدامات ریاضت اقتصادی زده است تا نرخ بازدهی اوراق قرضه دولتی ایتالیا را کاهش دهد . در طول مدتی که از نوامبر سال گذشته تا به حال ، ماریو مونتی در راس دولت ایتالیا بوده است ، نرخ بازدهی اوراق قرضه این کشور با بیش از ۲۰۰ نقطه کاهش تا روز ۲۶ اکتبر (دو روز پیش) ، به (۴.۹۰۳) درصد رسیده است .
به عقیده تحلیلگران ، سخنان برلوسکنی باعث افزایش نا اطمینانی در بین فعالان بازار شده است و انها از حالا به این فکر هستند که عمر دولت چه قدر خواهد بود . لازم به ذکر است که شاخص ” جی دی پی ” ایتالیا در فصل دوم میلادی به منفی (۰.۸) درصد رسیده بود ، چرا که مخارج مصرف کننده در این کشور به کمترین سطح دو دهه گذشته خود نزول کرد و نرخ بیکاری هم به ۱۰ درصد رسید . هم اکنون میزان بدهی ایتالیا در فصل دوم میلادی به ۱۲۶ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور رسیده است که بیشترین بدهی در ناحیه یورو پس از یونان می باشد .
پیش تر دولت ایتالیا اعلام نمود که اقتصاد این کشور در سال جاری میلادی (۲.۴) درصد منقبض خواهد شد و انقباض سال اینده نیز به (۰.۲) درصد خواهد رسید . اما صندوق بین المللی پول انقباض ایتالیا در سال جاری همان (۲.۴) درصد و سال اینده را (۰.۷) درصد اعلام کرد .
— در روز جمعه گزارشی منتشر شد که نشان می داد طوفان بزرگی به نام ” سندی ” به طرف شمال شرقی امریکا در حرکت است و در صورتیکه پیش بینی های حال حاضر در مورد اندازه و قدرت طوفان درست از اب دراید ، این طوفان طی ۱۰۰ سال اخیر بی سابقه می باشد . این طوفان در روز جمعه از ” باهاماس ” گذشت و ۲۱ نفر را کشت . به گفته یک متخصص هوا شناسی ، طوفان ” سندی ” ممکن است با یک طوفان دیگر که از قسمت میانه غربی می اید ترکیب شده و سیستمی ایجاد کند که به بزرگی طوفان سال ۱۹۳۸ در ” نیو انگلند ” برسد . متخصصین می گویند که چیزهایی مشاهده کرده اند که طول یک قرن اخیر در امریکا مشاهده نشده بود . اگر چه انها معتقدند که پیش بینی انها بر اساس مدل هایشان است و ممکن است طوفان اندازه کوچکتری هم داشته باشد .
— در روز جمعه ، نرخ بیکاری اسپانیا منتشر شد و از (۲۴.۶) درفصل دوم ، به (۲۵.۰۲) طی فصل سوم رسید . این بالاترین نرخ بیکاری اسپانیا از زمان مرگ ” جنرال فرانکو ” در سال ۱۹۷۶ و اغاز دموکراسی در این کشور می باشد .
مس ، الومینیوم ، سرب و روی
— قیمت مس در روز پنج شنبه بدون تغییر ماند . بیانیه بانک مرکزی امریکا در بازار تاثیر گذار بود و داده های اقتصادی امیدوار کننده امریکا و چین ، در مقابل افزایش ارزش دلار قرار گرفتند و مانع از ریزش قیمت مس شدند . در حالیکه قیمت مس در روز چهارشنبه به ۷۸۱۷ دلار رسیده بود ، در روز پنج شنبه هم تقریبا بدون تغییر به ۷۸۱۵ دلار رسید . این سومین هفته ای است که قیمت مس در بازار لندن کاهش یافته است .
همانطور که بیانیه بانک مرکزی از نظر گذشت ، این بانک سیاست های محرک اقتصادی خود را بدون تغییر نگه داشت و قرار است کماکان خرید ماهانه ۴۰ میلیاردی خود را ادامه دهد . هم چنین در روز پنج شنبه داده های بازار کار امریکا نیز منتشر شد و نشان داد که تعداد امریکائیانی که برای درخواست اولیه بیمه بیکاری فرم پر کرده اند طی هفته گذشته با کاهش همراه شده است و این در حالی است که سفارشات جدید برای کالاهای تولیدی نهایی طی این ماه افزایش یافت . در بازار املاک امریکا هم بهبود های خوبی حاصل شد .
اما همه این خبرهای خوب برای فلز مس به خصوص خبرهای بازار مسکن امریکا ، با افزایش ارزش دلار در روز پنج شنبه از میان رفت . یک تحلیلگر در این باره گفت : << داده های ایالات متحده بهبود یافته است و ما فکر می کنیم که بخش املاک امریکا یکی از روشن ترین بخش های اقتصاد این کشور طی چند سال اینده باشد و این می تواند باعث بهبود با ثبات تر در اقتصاد و رشد قیمت فلزات به خصوص مس شود . >>
هم چنین داده های امیدوار کننده ای در بخش تولیدات امریکا و چین به بازار اعلام شد . نگرانی در مورد خرید اسپات فلزات صنعتی از جانب چین و عدم اطمینان از چشم انداز تقاضای سال اینده در بازار کاهش پیدا کرد . داده های تولیدات چین البته به سطوح مورد انتظار نرسیده است ، بلکه این داده ها در دوره ماهانه افزایش یافته و حداقل رشد را نشان داده است . به گفته این تحلیلگران این داده ها امیدوار کننده می باشد ، اما به فعالان بازار سیگنال خرید در فلزات صنعتی را نمی دهد . هم چنین برخی تحلیلگران در واکنش به برخی اظهارنظرها در مورد اینکه تقاضای چین طی ماه های اینده بهبود پیدا خواهد کرد اعلام نمودند که ممکن نیست که تا اوایل سال اینده ، رشدی در خرید از جانب چین مشاهده شود .
در دیگر فلزات ، الومینیوم از ۱۹۳۸ دلار روز چهارشنبه ، به ۱۹۳۹ دلار رسید . سرب هم از ۲۰۰۸ دلار ، به ۲۰۰۵ دلار کاهش یافت . قیمت روی هم از ۱۸۵۵ دلار ، به ۱۸۳۸ دلار نزول کرد .
— قیمت مس در روز جمعه از سطوح پائین هفت ماهه خود به بالا صعود کرد . قیمت مس در لندن با (۰.۳) درصد افزایش ، به ۷۸۳۵ دلار رسید . الومینیوم ، سرب و روی هم در روز جمعه با افزایش قیمت مواجه شدند . عامل اصلی این افزایش قیمتها ، رشد اقتصادی امریکا بود .
قیمت مس در ماه سپتامبر ۸ درصد رشد کرد زیرا دور جدید بسته های محرک اقتصادی و سیاست های انبساطی بانک های مرکزی اغاز شده بود و باعث شد تا نسبت به اینده رشد اقتصادی و در نتیجه رشد تقاضای فلزات صنعتی خوش بینی های زیادی به وجود بیاید . سپس قیمت مس در ماه اکتبر با کاهش مواجه شد زیرا تقاضای فیزیکی فلزات صنعتی ، ان طور که انتظار می رفت با افزایش مواجه نشد .
در روز جمعه یورو هم در برابر دلار کاهش یافت ، زیرا فعالان بازارها احتمال می دادند که یونان نتواند به اهداف تعیین شده برای دریافت کمک مالی برسد . دلار قویتر باعث می گردد تا کالاهایی که به دلار سنجیده می شوند با کاهش تقاضا همراه گردند .
در فلزات دیگر ، قیمت الومینیوم به ۱۹۳۹ دلار افزایش یافت . سرب به ۲۰۱۸ دلار رسید و روی هم از ۱۸۳۶ دلار ، به ۱۸۴۳ دلار افزایش یافت .
پیش بینی این هفته قیمت مس
بر اساس نظرسنجی رویترز ، قیمت مس طی این هفته به احتمال زیاد افزایش خواهد یافت . ۵۰ درصد از شرکت کنندگان به افزایش قیمت مس طی این هفته رای دادند ، در حالیکه ۲۷ درصد از شرکت کنندگان به کاهش قیمت رای دادند .
نفت خام
— قیمت نفت خام در روز پنج شنبه برای اولین بار طی شش روز اخیر افزایش یافت . داده های اقتصادی ایالات متحده مثبت بود و این احتمال در بازار پیش امد که بانک مرکزی ژاپن دست به تزریق بسته محرک بزند . درخواست های اولیه بیمه بیکاری در امریکا طی هفته گذشته کاهش یافت و سفارش کالاهای بادوام در ماه اگوست رشد کرد .
قیمت نفت در بازار نیویورک با ۳۲ سنت افزایش ، به ۸۶ دلار و ۵ سنت رسید . نفت برنت هم با ۶۴ سنت افزایش ، به ۱۰۸ دلار و ۴۹ سنت رسید .
درخواست های بیمه بیکاری در هفته منتهی به ۲۰ اکتبر ، با ۲۳ هزار نفر کاهش ، به ۳۶۹ هزار نفر رسید . تقاضای کالاهای بادوام هم طی ماه گذشته با (۹.۹) درصد افزایش مواجه شد ، در حالیکه پیش بینی بازار افزایش (۷.۵) درصدی بود .
هم چنین در روز پنج شنبه ، نظرسنجی ها نشان می داد که میت رامنی به میزان (۰.۷) درصد از اوباما پیش تر است . پیش تر و در تحلیلهای انتخابات امریکا به طور مفصل در مورد سیاستهای و نظرات کاندیداهای ریاست جمهوری بحث کرده ایم . بسیاری از تحلیلگران معتقدند که پیروزی میت رامنی می تواند بازار های مالی را دستخوش تغییرات عمده ای کند . هم چنین در روز پنج شنبه ، روزنامه ” نیکی ” در ژاپن هم در مطلبی اعلام نمود که بانک مرکزی این کشور در نظر دارد تا در جلسه ۳۰ اکتبر (روز سه شنبه) ، ۱۲۵ میلیارد دلار به برنامه خرید دارایی های خود بیافزاید .
— قیمت نفت در روز جمعه افزایش یافت ، اما عملکرد کل هفته گذشته نفت خام منفی بود و این دومین هفته متوالی است که قیمت کاهش می یابد . در مورد طوفان ” سندی ” به طور کامل صحبت شد ، طوفانی که می تواند عرضه نفت خام را دست خوش تعغییرات زیادی کند . افزایش قیمت نفت در روز جمعه هم از اخبار مربوط به طوفان تاثیر پذیرفت . رشد اقتصادی امریکا هم بر افزایش قیمت نفت تاثیر مهمی داشت .
قیمت نفت در نیویورک با ۲۳ سنت افزایش ، به ۸۶ دلار و ۲۸ سنت رسید . نفت برنت هم با یک درصد افزایش ، به ۱۰۹ دلار و ۵۵ سنت رسید .
پیش بینی این هفته قیمت نفت
بر اساس نظرسنجی بلومبرگ ، قیمت نفت ممکن است طی این هفته کاهش یابد . دلیل اعلام شده این مسئله ، افزایش ذخایر نفت امریکا ، تقاضای ضعیف ، و تولیدات بیشتر نفت می باشد . ۴۴ درصد از شرکت کنندگان در نظرسنجی به کاهش قیمت رای داده اند ، در حالی که ۴۲ درصد هم به افزایش قیمت رای داده اند .
طلا
— قیمت طلا در روز پنج شنبه به دلیل خرید طلای بانک های مرکزی با افزایش مواجه شد . از انجا که بانک های مرکزی برزیل و ترکیه ، ذخایر طلای خود را افزایش دادند و هم چنین نشانه هایی از افزایش خرید هند که بزرگترین مصرف کننده طلای جهان است نیز به بازار رسید ، قیمت طلا افزایش یافت . پیش تر و در قسمت اخبار اقتصادی هفته به بررسی کامل خبر افزایش ذخایر طلای بانک های مرکزی به خصوص برزیل و ترکیه پرداخته بودیم .
اما فرا رسیدن فصل جشن و فستیوال در هند ، میتواند باعث افزایش خرید این کشور شود . قیمت طلا در روز چهارشنبه برای اولین بار از روز ۷ سپتامبر (یک ماه و نیم پیش) ، به زیر سطح ۱۷۰۰ دلار رسید و به گفته تحلیلگران ، کاهش قیمت طلا می تواند باعث افزایش خرید فیزیکی این فلز گرانبها به خصوص از جانب چین و هند شود .
قیمت طلا در نیویورک با (۰.۷) درصد افزایش نسبت به روز گذشته ، به ۱۷۱۳ دلار رسید . قیمت نقره هم با (۱.۴) درصد افزایش ، به ۳۲ دلار و ۷ سنت رسید .
— قیمت طلا در روز جمعه افزایش اندکی را تجربه نمود . رشد اقتصادی امریکا بر قیمت طلا هم تاثیر گذاشته بود ، اما عملکرد این هفته طلا کاهشی بود تا برای اولین بار طی برای سه هفته متوالی ، قیمت طلا کاهش یابد که این مسئله در طول یک سال گذشته بی سابقه بوده است .
پیش بینی این هفته قیمت طلا
بر اساس نظرسنجی رویترز ، قیمت طلا طی این هفته افزایش خواهد یافت . ۱۴ نفر از ۲۶ نفر شرکت کننده در نظرسنجی به افزایش قیمت طلا رای داده اند . ۹ نفر هم به کاهش قیمت نظر داشته اند .