بازار های جهانی
نفت خام
اولا پیش بینی هایی در مورد اینده قیمت نفت خام انجام شد و ثانیا گزارشی از تولید نفت اوپک منتشر شد . کمپانی ” بانک امریکا ” اعلام نمود که نفت خام برنت ممکن است تا پایان سال به ۱۲۰ دلار افزایش یابد . هم چنین میزان تولیدات نفت اوپک در ماه سپتامبر به کمترین میزان ۱۸ ماه گذشته رسیده است . عمده کاهش تولید نفت توسط دو کشور انگولا و نیجریه انجام گرفته . در حال حاضر تولید نفت ۱۲ کشور عضو اوپک با ۴۵۴ هزار بشکه کاهش مواجه شده و از رقم (۳۲.۴۳) میلیون بشکه ، به (۳۱.۷۹) میلیون بشکه در روز رسیده است .
قیمت نفت خام تا ساعت دو بعداز ظهر به وقت سنگاپور با ۹۳ سنت کاهش ، به ۹۱ دلار و ۲۶ سنت رسیده بود . نفت برنت هم با ۷۷ سنت کاهش به ۱۱۱ دلار و ۶۲ سنت دست یافت . دلیل عمده کاهش قیمت نفت خام در ابتدای روز دوشنبه انتشار شاخص مدیران خرید چین بود که به طور غیر منتظره ای کاهش یافت . شاخص مدیران خرید چین در ماه سپتامبر به (۴۹.۸) رسید . پیش بینی بلومبرگ از این شاخص عدد (۵۰.۱) بود . این یازدهمین ماه پیاپی است که این شاخص با کاهش مواجه می گردد .
هم چین شاخص تولیدات چین هم برای دومین ماه متوالی با کاهش همراه شد که از سال ۲۰۰۹ تا به حال این مسئله بی سابقه بوده است . میزان تولیدات کارخانه ای چین هم از (۴۹.۲) ماه اگوست ، به (۴۹.۸) در ماه سپتامبر رسید . این گزارشات نشان می دهد که ریسک کاهش رشد اقتصادی چین هر روز بیشتر می شود و احتمال رسیدن نرخ رشد اقتصادی این کشور به پائین ترین سطح ۲۲ سال گذشته وجود دارد . ماه اینده حزب کمونیست این کشور قصد دارد تا رهبران جدیدی را به دنیا معرفی کند چرا که دوره نخست وزیری ون جیابائو به پایان خواهد رسید .
اما قیمت نفت خام تا پایان روز و در بازار نیویورک افزایش یافت . قیمت نفت خام تا ساعت یک بعد ازظهر به وقت نیویورک با ۲۲ سنت افزایش نسبت به روز قبل از ان ، به ۹۲ دلار و ۴۱ سنت رسید . اما نفت برنت در لندن با ۶۳ سنت کاهش مواجه گشته و به ۱۱۱ دلار و ۷۶ سنت رسید . در امریکا شاخص کارخانه ای موسسه مدیریت عرضه منتشر شد و به طور غیر منتظره ای از رقم (۴۹.۶) ماه اگوست ، به (۵۱.۵) در ماه سپتامبر دست یافت . این ارقام بالاتر از انتظار ، از دید تحلیلگران باعث کمک به بازار شد ، اگر چه برخی از تحلیلگران این ارقام را بزرگ ندانسته بلکه مثبت ارزیابی نمودند . این رشد امار کارخانه ای موسسه مدیریت عرضه پس از ماه ها کاهش این شاخص به بازار اعلام شد . یورو هم تا ان زمان با شش دهم درصد افزایش در برابر دلار همراه شده بود که این هم از جمله دلایل افزایش قیمت نفت خام و دیگر کالاها می باشد .
مس ، الومینیوم و روی
قیمت مس در روز دو شنبه در ابتدای روز با کاهش مواجه شد ، اما بعد از ان ضررهایش را جبران کرد و افزایش یافت . یورو هم در ابتدای روز به دلیل انتشار امارهای ضعیف اقتصادی چین در برابر دلار و ین یا کاهش ارزش مواجه شد که این کاهش ارزش منجر به کاهش قیمت مس و دیگر فلزات اساسی هم شده بود . اما پس از ان و در ابتدای بازار اروپا و به دلیل خوش بینی ایجاد شده پس از بیانیه موسسه رتبه سنجی ” مودی ” در مورد اینده رتبه اعتباری اسپانیا ، یورو و در نتیجه مس با افزایش قیمت همراه شدند .
در امریکا هم امار موسسه مدیریت عرضه در بخش تولیدات کارخانه ای باعث افزایش ریسک پذیری معامله گران و دوری از دارایی های امن همچون دلار و ین شد که این هم از جمله مهمترین دلایل افزایش قیمت مس در روز دو شنبه می باشد . قیمت مس در لندن از ۸۲۰۵ دلار روز جمعه ، به ۸۲۹۹ دلار رسیده است . تحلیلگران دلیل افزایش قیمت مس را بنیادی نمی دانند ، بکه کاهش ارزش دلار را سبب این افزایش قیمت می دانند . در دیگر فلزات ، الومینیوم از ۲۱۱۳ دلار ، به ۲۱۲۶ دلار افزایش یافت . قیمت روی هم با ۱۰ دلار افزایش به ۲۱۰۶ دلار رسید .
طلا
قیمت طلا در روز دوشنبه به بالاترین سطح ۱۰ ماه گذشته خود دست یافت . سخنان رئیس بانک مرکزی شعبه شیکاگو باعث افزایش احتمال اقدامات انبساطی در امریکا شد و از انجا که این اقدامات باعث افزایش نگرانی های تورمی خواهد شد ، معامله گران با خرید طلا سعی می کنند تا خود را در برابر تورم بیمه کنند . قیمت طلا در بازار نیویورک تا ساعت یک و نیم بعدازظهر به وقت شرق امریکا با نیم درصد افزایش به ۱۷۸۳ دلار رسیده بود .
تقاضای طلا به عنوان دارایی امن پس از اقدامات بانک های مرکزی امریکا ، ژاپن ، و اروپا و افزایش نگرانی های تورمی پس از اقدامات انبساطی انها ، با افزایش همراه شده است . میزان دارایی های طلا در بازار محصولات معاملاتی با پشتوانه فلزات در روز ۲۵ سپتامبر ( شش روز پیش ) به رکورد جدیدی دست یافت . این در حالی است که مدیران خرید و موسسات پوشش ریسک ( هج فاند ) ، میزان شرط بندی های صعودی خود را برای ششمین هفته متوالی افزایش داده اند که این توالی از ماه فوریه سال جاری بی سابقه بوده است .
امریکا
در ابتدا به سخنان رئیس بانک مرکزی شعبه شیکاگو می پردازیم که تا حدود زیادی برای بازار غیر منتظره بوده است . رئیس بانک مرکزی شعبه شیکاگو ” چارلز ایوانز ” گفت که بانک مرکزی برای تحریک اقتصاد ، می تواند دست به اقدامات بیشتری هم بزند . افزایش احتمال اقدامات انبساطی بانک مرکزی امریکا باعث افزایش نگرانی های تورمی می گردد و در نتیجه معامله گران به خرید دارایی هایی همچون طلا می پردازند . البته اقای ایوانز در کمیته بازار باز بانک مرکزی معروف به کمیته ” فومک ” حق رای ندارد . وی در مصاحبه ای که با شبکه ” سی ان بی سی ” انجام می داد گفت که احتمال کاهش نرخ بیکاری امریکا به هفت درصد تا سال ۲۰۱۴ کم است . لازم به ذکر است که نرخ بیکاری هم اکنون (۸.۱) درصد می باشد .
در رویدادی دیگر ، بن برنانکی هم در ایالت مینیاپولیس سخنرانی داشت . رئیس بانک مرکزی امریکا در سخنرانی اش گفت : << بانک مرکزی ، حتی پس از رشد اقتصادی امریکا ، نرخ های بهره را پائین نگه خواهد داشت . >> وی گفت که سیاست گذران اقتصادی انتظار ندارند که اقتصاد تا سال ۲۰۱۵ ضعیف باقی بماند . وی با اشاره به بیانیه قبلی بانک مرکزی که گفته شده بود بانک مرکزی تا میانه سال ۲۰۱۵ ، نرخ بهره را در حد صفر نگه خواهد داشت ، گفت این بدین معنا نیست که ما انتظار داریم اقتصاد تا ان سال ضعیف باقی بماند .
همان طور که پیش تر هم گفته شده بود ، بانک مرکزی در بیانیه ماه قبل خود اعلام کرد که ماهانه ۴۰ میلیارد دلار اوراق رهنی خواهد خرید تا بازار کار این کشور شاهد یک بهبود با ثبات باشد . خیلی ها به برنامه محرک سوم بانک مرکزی و شخص برنانکی خرده گرفته اند که باعث افزایش تورم و نگرانی های تورمی خواهد شد . حال برنانکی معتقد است که سیاست پنج ساله پائین نگه داشتن نرخ بهره باعث افزایش تورم نخواهد شد و انتظار عموم برای رشد قیمتها کاملا ثابت خواهد ماند . وی هم چنین گفت سیاست گذاران ابزار های لازم انقباضی را در دست دارند و اگر نیاز باشد از فشارهای تورمی خواهند کاست .
رشد اقتصادی امریکا در فصل دوم میلادی کمتر از پیش بینی های قبلی بوده است به طوریکه رشد اقتصادی به (۱.۳) درصد رسیده بود . رشد فصل اول هم ۲ درصد بود . دور سوم بسته محرک اقتصادی که در روز ۱۳ سپتامبر اعلام شد هیچ محدودیت زمانی یا پولی ندارد ، در حالیکه دو دور اول و دوم بسته های محرک محدود بودند . بسته محرک اول در سال ۲۰۰۸ اغاز شد و بانک مرکزی مبلغ (۱.۲۵) تریلیون دلار را صرف خرید اوراق وام رهنی ، ۱۷۵ میلیارد بدهی موسسات فدرال ، و ۳۰۰ میلیارد اوراق خزانه داری کرد . بسته محرک دوم در نوامبر ۲۰۱۰ اعلام شد و بانک مرکزی ۶۰۰ میلیارد دلار اوراق خزانه داری خرید .
حالا برخی از اعضای بانک مرکزی با برنامه های محرک بانک مرکزی مخالف هستند . برای نمونه رئیس بانک مرکزی شعبه ریچموند ” جفری لاکر ” که با همه تصمیمات کمیته ” فومک ” طی سال جاری مخالفت کرده ، در روز ۱۵ سپتامبر ( دو روز پس از انتشار بسته محرک سوم ) اعلام نمود که با بسته محرک سوم مخالف است . ” چارلز پلاسر ” رئیس بانک مرکزی شعبه فیلادلفیا هم درروز ۲۵ سپتامبر اعلام کرد که اقدامات انبساطی بیشتر باعث افزایش رشد اقتصادی و نیروی کار نمی شود و تنها اعتبار بانک مرکزی را به خطر می اندازد . ” جمیز بیلارد ” رئیس بانک مرکزی شعبه سن لوئیس هم در مصاحبه با ” سی ان بی سی ” گفت : << سیاست گذاران بانک مرکزی تا زمانی که تصویر دقیقی از اقتصاد جهانی در دست ندارند ، باید از اقدامات محرک جدید خود داری کنند . >>
شاخص استاندارد اند پور ۵۰۰ در هفته گذشته بیشترین کاهش را طی چهار ماه پیش از ان تجربه نمود و (۱.۳) درصد نزول کرد . شاخص های سهام امریکا تا اینجای سال ۱۵ درصد رشد کرده اند و از زمانی که در ماه مارچ سال ۲۰۰۹ به ۶۷۶ واحد رسیده بود ، به میزان دو برابر رشد کرده اند . استراتژیست های وال استریت پیش بینی کرده اند که شاخص سهام اس اند پی طی سال اینده از سطح ۱۵۶۵ هم که در سال ۲۰۰۷ رخ داد فراتر خواهد رفت و به رکوردی تاریخی خواهد رسید . البته شرایط ضعیف اقتصادی حال حاضر باعث شده تا شرکتها امریکایی از ” بانک امریکا ” گرفته تا ” هیولت پاکارد ” و ” استپلس ” و … مجبور به سرعت دادن به کاهش هزینه ها با اخراج کارمندان خود بگیرند . مسئله ای که می تواند باعث افزایش بیشتر نرخ بیکاری یا حداقل ثبات ان در ارقام بالای هشت درصد شود .
اروپا
— وضعیت اسپانیا طی هفته های اخیر به شدت زیر ذره بین قرار گرفته است . بازار در انتظار اعلام بودجه سال ۲۰۱۳ بود تا ببیند ایا اسپانیا می تواند شرایط اخذ کمک مالی را دریافت کند یا خیر . حال اسپانیا اعلام کرده که قصد دارد تا ۲۶۷ میلیارد دلار کمک مالی دریافت کند . سازمان تنظیم بودجه اسپانیا اعلام نمود که اسپانیا تحت فشاری که به نخست وزیر وارد امده ، قصد دارد تا کمک مالی ۲۶۷ میلیارد دلاری را ، از صندوق کمک اتحادیه اروپا دریافت کند ، نه از بازار های مالی . میزان بدهی اسپانیا به بیش از ۹۰ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۳ رشد خواهد نمود . کسری بودجه امسال هم به هفت و چهار دهم درصد تولید اقتصاد خواهد رسید .
تحلیلگران معتقدند که بودجه اسپانیا شاخصی است که نشان دهنده درخواست سریع این کشور نسبت به کمک مالی است . هم چنین هم اکنون ، فشار سیاسی عظیمی بر سر اسپانیا است . قیمت اوراق قرضه ۱۰ ساله دولتی اسپانیا در روز جمعه به دلیل افزایش احتمال درخواست کمک این کشور با افزایش همراه شد . هم چنین نرخ بازدهی اوراق قرضه با یک واحد کاهش به پنج و نود و چهار صدم درصد رسید . هزینه بیمه اوراق قرضه دولتی اسپانیا هم از ماه اگوست تا به حال ۲۵ درصد کاهش یافته است که این کاهش بزرگترین کاهش ماهانه از ژانویه سال ۲۰۱۱ می باشد . در روز شنبه هم وزارت اقتصاد اسپانیا اعلام کرد سیستم بانکی این کشور نیاز به حدود ۶۰ میلیارد یورو سرمایه اضافه دارد تا بتواند ضررهای ناشی از سرمایه گذاری در بازار مسکن اش را پوشش دهد . اما وزیر اقتصاد اعلام کرد که این کشور تنها ۴۰ میلیارد یورو از این مبلغ را از صندوق کمک اتحادیه اروپا وام خواهد گرفت . در روز ۲۷ سپتامبر ، همین وزارت خانه اعلام کرده بود که ۱۳ میلیارد یورو افزایش مالیات و کاهش مخارج خواهد داشت تا کسری بودجه اسپانیا در سال ۲۰۱۳ به هدف چهار و نیم درصد تولید ناخالص داخلی برسد .
— مسئله بیکاری ناحیه یورو هم بغرنج شده است . کاهش رشد اقتصادی این ناحیه باعث شده تا بهبودی در بازار کار به وجود نیاید . نرخ بیکاری ناحیه یورو در ماه اگوست به رکورد (۱۱.۴) درصد رسید . نرخ بیکاری ۱۷ کشوری که از یورو به عنوان ارز واحد استفاده می کنند در ماههای جولای و ژوئن هم در سطح (۱۱.۴) درصد بود اگر چه بازنگری های بعدی نرخ بیکاری را بالاتر برد . این نرخ بیکاری بالاترین میزان این شاخص از زمان روی کار امدن یورو در سال ۱۹۹۵ می باشد . میزان پیش بینی بازار هم همین رقم بود .
تحلیلگران حتی پیش بینی های ترسناک تری از اینده دارند و معتقدند که این نرخ بیکاری که به دلیل رشد ناکافی اقتصادی در ناحیه یورو رخ داده است ، هنوز به قله خود نرسیده و هنوز جای رشد دارد . ادامه این رشد بیکاری باعث افزایش احتمال تسری این موضوع به کشورهای به نسبت با ثبات تری از جمله المان خواهد شد . البته بر اساس گزارش روز دو شنبه ، نرخ بیکاری المان در ماه اگوست در همان سطح (۵.۵) درصد باقی ماند . در فرانسه هم میزان بیکاران در ماه اگوست در همان سطح پیشین یعنی (۱۰.۶) درصد باقی ماند .
— شاخص اعتماد در ناحیه یورو نیز در ماه سپتامبر به طور غیر منتظره ای کاهش یافت . دلیل این کاهش می تواند این نکته باشد که به دلیل کاهش رشد اقتصادی (۰.۲) درصدی ناحیه یورو در فصل دوم میلادی ، برای کشورهای یورو دشوار است که بتوانند کسری بودجه خودشان را برطرف کنند . هم چنین در روز دوشنبه میزان تولیدات کارخانه ای ناحیه یورو منتشر شد و نشان داد که این شاخص در ماه سپتامبر برای چهاردهمین ماه متوالی با کاهش مواجه شده است . لازم به ذکر است که بانک مرکزی اروپا در ماه گذشته اعلام نمود که انتظار دارد تا اقتصاد ناحیه یورو طی سال جاری به میزان (۰.۴) درصد منقبض شود . پیش تر این بانک پیش بینی کرده بود که میزان انقباض اقتصادی (۰.۱) درصد باشد . هم چنین این بانک میزان رشد اقتصادی ناحیه یورو برای سال اینده میلادی را کاهش داده و به نیم درصد رسانید .
— اما همه خبرهای منتشر شده در روز دو شنبه از جانب اروپا منفی نبودند . موسسه رتبه سنجی مودی گزارشی را منتشر نمود که همه اخبار منفی را تحت شعاع قرار داد و باعث افزایش ارزش یورو هم شد . درروز دوشنبه موسسه رتبه سنجی ” مودی ” اعلام نمود که افزایش سرمایه مجدد بانک های اسپانیایی ، در رتبه اعتباری اوراق قرضه دولتی اسپانیا تاثیر مثبتی می گذارد . این مسئله باعث شد تا ارزش یورو در برابر دلار در اغاز بازگشایی ساعت کار کشورهای اروپایی افزایش یابد . نتیجه براورد کارشناسان از میزان کمک لازم برای بانک های اسپانیایی که در روز ۲۸ سپتامبر منتشر شد نشان داد که کسری سرمایه بانک های اسپانیایی کمتر از ان چیزی است که پیش تر عنوان شده بود . این براورد ها جزء فرایند دریافت کمک مالی احتمالی اسپانیا از صندوق کمک اتحادیه اروپا می باشد .
سه شنبه ۱۱ مهر ۹۱