نگاهی به روی ، سرب،طلا و نفت …
فلز روی با وجود بازار کوچکتری که نسبت به دیگر فلزات اساسی دادر ، اما نقش مهمی را در اقتصاد جاهن ایفا می نماید زیرا این فلز برای گالوانیزه کردن فولاد به کار می رود . ارزش بازار روی نسبتا کوچک تر از دیگر فلزات اساسی است چرا که ارزش کل تولیدات روی جهان به ۲۸ میلیارد دلار در سال می رسد که این میزان برای فلز مس به ۲۰۰ میلیارد دلار می رسد .
به نظر می رسد که قیمت روی با چالشهایی در مسیر صعودی مواجه خواهد شد زیرا عرضه این فلز و هم چنین میزان ذخایر این فلز در لندن و شانگهای به بیشترین حد خود رسیده است . میزان ذخایر روی بازار فلزات لندن به بیشترین میزان ۱۷ سال گذشته خود رسیده . این ذخایر با حدود ۴ درصد افزایش به یک میلیون تن رسید که از سال ۱۹۹۵ تا به حال بی سابقه بوده است .
در مورد مازاد عرضه روی نیز شرکت کامرز بانک پیش بینی نموده که ممکن است میزان عرضه روی از تقاضای ان تا پایان سال جاری پیشی بگیرد . اگر این اتفاق رخ دهد ، این ششمین سال پیاپی است که بازار روی جهان با مازاد مواجه خواهد شد . در حالیکه بیشترین کاربرد این فلز در صنعت فولاد است و همانطور که پیش تر در تحلیل صنعت فولاد در قسمت بازار های جهانی عنوان شد ، شرکت های فولادی با ضرر های هنگفتی مواجه شده اند و کاهش تقاضای فولاد در سطح جهان ، انها را بر ان داشته تا از سطح تولیدات خود بکاهند . داده ها نشان می دهد که در پنج ماه اول سال جاری عرضه روی تصفیه شده به میزان ۱۴۹ هزار تن بیشتر از تقاضای ان در سطح جهان بوده است . در طول همین مدت (پنج ماه اول سال) ، سطح کل ذخایر روی ۸۵ هزار تن افزایش یافته است . بنابراین مازاد فلز روی کماکان گریبانگیر این فلز خواهد بود .
اما اگر بخواهیم مانند تحلیلهای گذشته خود از فلزات اساسی ، به بازیگران بزرگ بازار ان فلز بپردازیم ، برای فلز روی باید به دو کشور چین و هند اشاره کنیم . به نظر می رسد که تحلیل شرایط این دو کشور و تقاضای انها بر فلز روی ، چشم انداز مثبتی را برای این فلز نمایان کند . دو کشور چین و هند تا پایان سال ۲۰۱۲ ، بر تحرکات عرضه و تقاضای بازار روی مسلط خواهند شد . با وجود ایجاد بحران در اروپا و کاهش رشد اقتصادهای نوظهور ، چین و هند ، عرضه و تقاضای روی جهان را تحت کنترل خودشان در خواهند اورد . تولید روی چین در پنج ماه اول سال جاری به میزان ۳۴ درصد رشد داشته است در حالیکه انتظار می رود تقاضای هند ۸ تا ۱۰ درصد رشد کند . تقاضای روی جهان به میزان ۳ تا ۴ درصد در سال رشد داشته است .
سرب
قیمت سرب در روز دو شنبه به بالاترین حد از هفتم ژوئن رسید ، اما فروشندگان اجازه افزایش بیشتر قیمت را ندادند چرا که نشانه هایی از تقاضای ضعیف تر بازار باتری امریکای شمالی مشاهده شد . محموله های امریکای شمالی برای باتریهای اتوموبیل در ماه ژوئن نسبت به ماه مه در حدود شش درصد کاهش یافت و نسبت به ماه ژوئن سال قبل ، بیش از هفت و نیم درصد کاهش را نشان داد . فیمت سرب در بازار لندن که در روز دو شنبه به سقف ۱۹۵۲ دلار هم رسیده بود اما در نقاط پائین تری بسته شد ، در روز سه شنبه با سه درصد رشد به ۱۹۵۴ دلار دست یافت .
طلا
بانک سوئیسی یو بی اس پیش بینی خود از رشد قیمت طلا را افزایش داد . این بانک پیش بینی کرد که قیمت طلا طی یک ماه اینده به ۱۷۰۰ دلار خواهد رسید و طی سه ماه اینده به ۱۷۵۰ دلار خواهد رسید . پیش تر این بانک پیش بینی یک ماه و سه ماه خود را به ترتیب ۱۵۵۰ و ۱۶۰۰ دلار اعلام کرده بود .
بنابر بیانیه این بانک ، احتمال تزریق بسته محرک اقتصادی توسط بانک مرکزی امریکا می تواند قیمت طلا را حمایت کند و ان را طی ماه اینده به ۱۷۰۰ دلار در هر اونس برساند . معامله گران علاقه مند به خرید طلا هستند اما انها در انتظار نشانه هایی از بانک مرکزی امریکا درباره چشم انداز سیاست پولی می باشند .
این بانک اعلام نمود که پیش بینی سه ماهه قیمت طلا تحت تاثیر رویداد های مهمی در امریکا قرار خواهد گرفت . از جمله این رویدادها احتمال انجام اقداماتی به وسیله بانک مرکزی ، احتمالات پیرامون انتخابات ریاست جمهوری ماه نوامبر در امریکا ، و اقدامات مالی دولت امریکا برای افزایش مالیات و کاهش مخارج می باشد . بانک یو بی اس به فاکتورهای فصل جاری اشاره کرده و می گوید که این فاکتورها به افزایش قیمت طلا طی سه ماه اینده کمک خواهد نمود .
نفت خام
*** قیمت نفت خام در روز دوشنبه به دلیل افزایش ارزش دلار در برابر یورو با کاهش همراه شد . از انجا که بازار در روز دوشنبه پیش بینی نمود که بانک های مرکزی برای تحریک اقتصادشان اقدامات کافی نخواهند کرد ، دلار در برابر یورو رشد کرد و در نتیجه کالاها از جمله نفت با کاهش ارزش مواجه گشتند . طی این هفته بانک های مرکزی امریکا ، اروپا و انگلستان جلسه خواهند داشت .
تحلیلگران هم افزایش ارزش دلار را دلیل کاهش قیمت نفت خام در روز دو شنبه می دانستند و اظهار نمودند که بازار نسبت به اندازه و حجم بسته محرک اقتصادی احتمالی شک هایی دارد . قیمت در بازار نیویورک با ۳۵ سنت کاهش به ۸۹ دلار و ۷۸ سنت رسید . قیمت برنت در بازار لندن هم با ۲۷ سنت کاهش به ۱۰۶ دلار و ۲۰ سنت رسید .
در روز دو شنبه شاخص احساس مصرف کنندگان ۱۷ کشور ناحیه یورو با کاهش مواجه شد و از حدود ۹۰ در ماه ژوئن ، به ۸۸ کاهش یافت . این پائین ترین سطح این شاخص از ماه سپتامبر سال ۲۰۰۹ می باشد . شاخص تولید ناخالص داخلی اسپانیا برای فصل دوم میلادی هم منتشر شد و نسبت به فصل اول ان به اندازه چهار دهم درصد کاهش یافت . این شاخص در فصل اول هم سه دهم درصد کاهش یافته بود . این برای اروپا اخبار بسیار بدی می باشد چرا که اسپانیا چهارمین اقتصاد بزرگ این ناحیه پس از المان ، فرانسه و ایتالیا است . هم چنین در روز دو شنبه امارهای بد اقتصادی از شرق دور هم از راه رسید . شاخص تولیدات صنعتی ژاپن به طور غیرمنتظره ای کاهش یافت و شاخص اعتماد تولید کنندگان کره جنوبی به پائین ترین سطح سه سال گذشته خود دست یافت . اهمیت این شاخص ها از انجا است که بدانیم ژاپن پس از امریکا و چین ، سومین مصرف کننده نفت جهان است و کره جنوبی هم در رتبه دهم می باشد .
*** قیمت نفت خام در روز سه شنبه برای دومین روز متوالی کاهش یافت . فعالان بازار به این نتیجه رسیده بودند که احتمال تزریق پول به بازار توسط بانک مرکزی امریکا کمتر شده است چرا که شاخص های اعتماد مصرف کننده و فعالیت کسب وکار امریکا به طور غیر منتظره ای افزایش یافتند . این اولین افزایش شاخص اعتماد پس از پنج ماه کاهش متوالی است . در حالیکه بازار پیش بینی می کرد که این شاخص به شصت و یک و نیم برسد ، شاخص اعتماد مصرف کننده به شصت و پنج و نه در ماه جولای رسید . شاخص فعالیت کسب و کار امریکا در ماه جولای نیز افزایش یافت و به پنجاه و سه و هفت دهم رسید .
قیمت در بازار نیویورک با حدود دو درصد کاهش به ۸۸ دلار و ۶ سنت رسید . قیمت نفت برنت هم با بیش از یک درصد کاهش به ۱۰۴ دلار و ۹۲ سنت دست یافت . تحلیلگران معتقدند که اگر خبری از بسته محرک بانک مرکزی نرسد ، قیمت نفت تحت فشار قرار خواهد گرفت . تحلیلگران قیمت نفت را در حوالی ۹۰ دلار پیش بینی می کنند و معتقدند که نفت برای ادامه صعود خود به تزریق بسته محرک اقتصادی بانک مرکزی نیاز دارد .
برنانکی پیشتر در جلسه کمیته بانکی سنا به سناتورها گفته بود : << ابزارهای انبساطی شامل خرید بیشتر از اوراق رهنی و خزانه داری و تغییر گفتار بانک مرکزی در مورد چشم انداز نرخ های بهره و نرخ تنزیل را به کار خواهیم برد . این مبنای کارهای ماست و چون هر کدام از انها سود و ضررهای خاص خودشان را دارند ، براورد ما از این سود و ضررها مهمترین بخش کار ما در تصمیم گیری برای تزریق بسته محرک اقتصادی است . >> لازم به ذکر است که بانک مرکزی امریکا از ماه دسامبر سال ۲۰۰۸ تا ژوئن ۲۰۱۱ ، دو و سه دهم تریلیون دلار اوراق بهادار خرید .
کاهش قیمت نفت خام در روز سه شنبه دلایل دیگری از جمله کاهش شاخص استاندارد اند پور ۵۰۰ هم داشت . این شاخص به میزان چهار دهم درصد کاهش یافت . هم چنین از المان خبر رسید که انگلا مرکل و وزیر مالی المان هر دو تاکید کردند که اقدامات بیشتری برای تزریق پول و تحریک اقتصاد در کشورهای بحران زده اروپایی انجام نخواهد شد . این نیز به کاهش قیمت نفت خام در روز سه شنبه کمک نمود . تحلیلگران معتقدند که خبرهای مربوط به کمک به کشورهای بحران زده اروپایی ، خوش بینی هایی را در بازار ایجاد کرد ، اما المانها به این خوش بینی ها پایان دادند .
*** قیمت نفت خام در روز چهار شنبه افزایش یافت . میزان ذخایر نفت خام امریکا به کمترین حد هفت ماه گذشته خود رسید و خبرهایی مبنی بر احتمال تزریق بسته محرک اقتصادی توسط بانک مرکزی در بازار پیچیده بود که باعث افزایش قیمت نفت شد . میزان ذخایر طی هفته گذشته به اندازه شش و نیم میلیون بشکه کاهش یافته بود و بانک مرکزی هم اعلام کرد که اقتصاد را از نزدیک کنترل می کند و اگر لازم بداند برای تحریک اقتصاد اقداماتی انجام خواهد داد .
قیمت در نیویورک با ۸۵ سنت افزایش به ۸۸ دلار و ۹۱ سنت رسید . نفت برنت در لندن هم با ۹۸ سنت افزایش به ۱۰۵ دلار و ۹۰ سنت دست یافت .
برخی تحلیلگران در مورد میزان ذخایر نفت خام امریکا گفتند که این ذخایر در سطح بالایی است ، بنابراین تا وقتی به شرایط واضح و مشخصی در اقتصاد نرسیم و شرایط اروپا هم به همین منوال باشد ، نفت بین ۸۰ تا ۹۰ دلار نوسان خواهد کرد . هم چنین تحلیلگران در مورد تزریق بسته محرک بانک مرکزی نیز گفتند که حکومت امریکا هر کاری که بتواند می کند تا چرخ های اقتصادش در گردش بماند ، بنابراین انتظار می رود که بسته های محرک بیشتر و بیشتری به بازار تزریق شود . این تحلیلگران نیز در حال حاضر برای نفت پیش بینی رشد قیمت را ندارند ، اما معتقدند که اگر به دلیل تزریق پول ، بازار های سهام با رشد همراه شود ، نفت نیز از این رشد پیروی خواهد کرد .
در روز چهار شنبه شاخص کارخانه ای موسسه مدیریت عرضه نیز منتشر شد و از چهل و نه و هفت دهم ، به چهل و نه هشت دهم افزایش یافت . با وجود رشد این شاخص تحلیلگران معتقدند که این شاخص نمی تواند باعث رشد قیمت نفت شود ، چرا که رشد اقتصاد امریکا ارام شده است و اروپا در بحران به سر می برد . امریکا که بزرگترین مصرف کننده انرژی جهان است ، ۲۱ درصد تقاضای نفت جهان را در دست دارد . هم چنین ۲۷ کشور اتحادیه اروپا نیز ۱۶ درصد تقاضا را به عهده دارند . بنابراین اگر سرعت رشد اقتصادی این دو ناحیه زیاد نشود ، تغییری در قیمت نفت خام هم ایجاد نخواهد شد .