اثر تحریم نفتی ایران
تحریم های اتحادیه اروپا برایران در روز اول جولای اغاز شد و تعدادی کشور همچون چین از مجازات امریکا معافیت گرفتند و این مساله می تواند قیمت نفت خام را با افزایش همراه سازد .
کاهش صادرات ایران ممکن است بیشترین کاهش عرضه یک عضو اوپک از زمان حمله نظامی به لیبی و قطع صادرات ان کشور تا کنون باشد . هم چنین اعتصاب کارگران در نروژ نیز می تواند باعث کاهش عرضه گردد . تحلیلگران معتقدند که قیمت های نفت برنت ، ممکن است با تحریم نفتی ایران و ضرر بالقوه ناشی از کاهش تولید نفت نروژ ، با افزایش همراه باشد . انها ممنوعیت بیمه تانکرهای حمل نفت ایران را که از سوی اتحادیه اروپا وضع گردیده است را دلیلی برای افزایش تقاضای نفت برنت و نفت دبی می دانند .
قیمت نفت برنت در روز ۲۱ ژوئن به زیر سطح ۹۰ دلار در هر بشکه دست یافت که در ۱۸ ماه پیش از ان بی سابقه بوده است و دلیل این کاهش قیمت نفت برنت نگرانی از گسترش بحران بدهی اروپا بود . حالا تحریم ایران و اعتصاب نروژ باعث افزایش سفته بازی معامله گرانی می گردد که انتظار دارند قیمتها افزایش و عرضه کاسته شود . قیمت نفت برنت برای تسویه در ماه اوت در روز جمعه با هفت درصد افزایش به ۹۷ دلار و ۸۰ سنت رسید .
ایران که بزرگترین تولید کننده اوپک بعد از عربستان است در ماه مه به اندازه سه و سه دهم میلیون بشکه تولید نفت داشت . بر اساس گزارش سازمان بین المللی انرژی ، اگر تحریم ها اثر کامل خود را بر صادرات نفت ایران بگذارد ، طی نیمه دوم سال جاری ، حدود یک میلیون بشکه از از صادرات را در روز خواهد کاست که می تواند تمام ذخایر نفت ایران را پر کند .
ایران از اوپک خواسته است که به دلیل تولید اضافه اعضا بیش از ۳۰ میلیون بشکه ، جلسه اضطراری بگذارد . هم چنین رستم قاسمی وزیر نفت گفته است : نادیده گرفتن سقف تولید توسط برخی از اعضا تاثیر منفی بر قیمتهای نفت در بازارهای بین المللی را دارد .
اتحادیه اروپا در ماه ژانویه تصمیم به تحریم واردات نفت از ایران گرفت و یک مهلت پنج ماهه برای قراردادهای باقی مانده برخی اعضا تعیین نمود تا گزینه هایی را برای خود بیابند . معافیت بیمه تانکرها که برای صنعت حمل و نقل جهانی بود نیز در روز اول جولای به پایان رسید .
تحریم بیمه کشتی های حامل نفت ایران ، ۹۵ درصد از تانکرهای موجود را شامل می گردد ، زیرا شامل سیزده عضو کشورهای حفاظت و غرامت بیمه است که تحت نظر قوانین اتحادیه اروپا می باشند . در تکمیل تحریم های اتحادیه اروپا ، ایالات متحده در ۳۱ دسامبر سال گذشته قانونی را وضع نمود که طبق ان بانک های بین المللی را در صورت تصفیه قراردادهای نفتی با ایران ، از سیستم مالی این کشور محروم می شوند . قانون امریکا به کشورهای وارد کننده نفت همچون چین ، هند و ژاپن فرصت داد تا ۲۸ ژوئن ثابت کنند که به میزان موثری از خرید های خود از ایران را خواهند کاست تا واجد شرایط معافیت از این قانون گردند .
صادرات نفت عراق در ماه ژوئن با کاهش همراه بود .
صاردات نفت عراق در ماه ژوئن نسبت به ماه قبل از ان کاهش یافت . عراق در ماه ژوئن ۷۳ میلیون بشکه نفت صادر نمود . میزان صادرات روزانه نفت عراق به دو و چهار دهم میلیون بشکه رسیده است . گفتنی است که ۹۵ درصد بودجه دولت عراق ، بر پایه درامدهای نفتی می باشد .
در سال ۲۰۱۰ ، عراق اعلام نمود که ذخایر نفتش به ۱۴۳ میلیارد بشکه افزایش یافته است ، در حالی که پیش تر میزان این ذخایر ۱۱۵ میلیارد بشکه بود .
فولاد
موجودی انبار فولاد در چین برای اولین بار طی ۱۷ هفته گذشته با افزایش همراه بوده است .
ضرر های صنعت فولاد در پنج ماه اول امسال به حدود ۱۲ میلیارد یوان رسیده است . تحلیلها نیز نشان می دهد موجودی انبار های فولاد در چین پس از ۱۷ هفته کاهش ، طی این هفته افزایش یافته است ، بدون انکه نشانه هایی مبنی بر بازگشت بازار پس از کاهش دراماتیک سود صنعت فولاد ، مشاهده گردد .
بر اساس گفته انجمن اهن و فولاد چین ، ضرر صنعت فولاد در پنج ماهه اول سال جاری میلادی ، به رقم باورنکردنی دوازده میلیارد یوان رسیده که نسبت به پنج ماه اول سال گذشته که رقم ۴۱۴ میلیون یوان بود ، ۲۷ برابر شده است . تحلیلگران رشد ضرر صنعت فولاد را ناشی از افزایش قیمت سنگ اهن و کاهش قیمت فولاد در بازارهای داخل چین می دانند . پیشتر نیز تحلیل کاملی در این مورد عرضه شد و نمودار فولاد و سنگ اهن در یک ماه مقایسه شد .
در همان حال ، ذخایر کل فولاد چین به حدود ۱۶ میلیون تن رسیده که بیش از ۶۹ هزار تن بیشتر از میزان هفته گذشته است . پیش از اعلام ذخایر فولاد در هفته گذشته ، این ذخایر برای ۱۷ هفته متوالی کاهش یافته بود که خبر خوبی برای صنعت فولاد به شمار می رفت . تحلیلگران هم اکنون نسبت به این مسئله خوش بین نیستند چرا که میزان ذخایر نسبت به مدت مشابه سال قبل ، بیش از یک میلیون تن بیشتر است .
تحلیلگران این بازار ضعیف را در میان مدت پایدار می بینند و معتقدند که اگر دولت سیاست های کلان مناسبی برای بهبود شرایط پیدا نکند ، چین با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم خواهد کرد . اگر چه برخی سیاستها از طرف دولت در بخش افزایش سرمایه گذاری در پروژهای زیر ساختی طی مدت اخیر اعلام گشته است ، اما این مسائل نمی تواند به صنعت فولاد چین سودی برساند . در همین حال ، میزان تقاضا از بخش ساخت و ساز ، کشتی سازی ، اتوموبیل و ساخت ماشین الات ، کماکان ضعیف مانده است . بسیاری از صنایع دیگر نیز با ضررهایی مواجه شده اند و حتی برخی از انها شرایط به مراتب بدتری نسبت به سال ۲۰۰۸ دارند .
صنعت فولاد با سرعت بسیاری برای سالها در حال گسترش بود . درک این مسئله دشوار نیست که کاهش فعلی در نرخ رشد اقتصادی می تواند مشکلاتی را به بار اورد . بازار فولاد ضعیف هم یکی از نمودهای این کاهش رشد اقتصادی می باشد . برخی تحلیلگران معتقدند که صنعت فولاد در پاایان فصل سوم میلادی وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد ، به شرط انکه اقتصاد داخل و خارج بهبود پیدا کنند .
شرکت ریو تینتو ، رشد اقتصادی چین را بالای هشت درصد پیش بینی نموده است .
شرکت معدنی ریو تینتو گفته است که انتظار دارد که رشد اقتصادی چین که بزرگترین مصرف کننده مواد خام است ، به بالای هشت درصد طی سال جاری برسد . کاهش رشد چین طی سال جاری به معنای مصرف کمتر از مواد خام همچون مس و نفت تعبیر شده است که این مساله به کاهش قیمت این مواد کمک نمود .
وزیر مالی چین نیز اعلام نمود که مطمئن است که چین به رشد اقتصادی هدف گذاری شده خود که رقم هفت و نیم درصد است ، خواهد رسید . با وجود اینکه رشد اقتصادی المریکا در فصل اول کمتر از پیش بینی تحلیلگران بوده است ، شرکت ریو تینتو نسبت به چشم انداز تقاضای کالاها از سوی ایالات متحده نیز خوش بین است .
گروه تحلیل گری بتا سهم
۱۳ تیر ۹۱
هر گونه استفاده از مطالب سایت بتاسهم پیگرد قانونی دارد