تحلیل بنیادی شرکت تولید مواد اولیه داروپخش
دتماد
مقدمه
شرکت تولید مواد اولیه داروپخش (تماد ) که در سال ۱۹۸۰ تأ سیس گردیده، یکی از توابع گروه هلدینگ مواد اولیه داروپخش می باشد. در حقیقت این شرکت یکی از بزرگترین تولیدکنندگان مواد اولیه داروئی در ایران و تنها تولید کننده مواد اولیه داروئی مخدر (نارکوتیک ) در خاورمیانه می باشد. این شرکت تولید کننده اصلی و عمده مواد اولیه نارکوتیاک و غیرنارکوتیک با کیفیتی بسیار بالادر سطح جهانی می باشد. شرکت تماد کلیه دستورالعملهای مربوط به GMP را در ساخت محصولات تولیدی خود مورد توجه قرار داده و همچنین تمامی استاندارهای کیفی مورد نظر اداره کل امور دارو و غذا وزارت بهداشتی درمان و آموزش پزشکی (FDA ) را رعایت می نماید. کلیه محصولات تولیدی این شرکت مطابق با فارماکوپه های معتبر جهانی بوده و بر اساس درخواست مشتریان تولید و به بازارهای داخلی و خارجی ارائه می گردد.
تغییرات سرمایه
سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ ۲۰۰ میلیون ریال که طی آخرین مرحله به مبلغ ۳۶۰ میلیارد ریال افزایش یافته است.
ترکیب سهامداران
تیپیکو سهامدار عمده شرکت می باشد.
روند سودآوری
همانطور که در نمودار فوق مشاهده می شود، شرکت در سال ۹۳ با مشکلات عدیده ای در فروش داخلی و خارجی محصولات خود مواجه شد که باعث افت سود شرکت نیز گردید. همچنین کاهش تقاضای داخلی به علت ظهور رقبای جدید و تحریم های بانکی در این اتفاق دخیل بوه است.
صورت سود و زیان
شرکت سود هر سهم را با افزایش ۳ درصدی نسبت به سال گذشته، ۱،۱۶۵ ریال برآورد کرده است. در عملکرد ۳ ماهه ۱۱ درصد سود را پوشش داده است.
مقدار تولید
شرکت در مجموع افزایش ۱۸ درصدی میزان تولید را در بودجه ۹۵ نسبت به سال گذشته در نظر گرفته است. و در عملکرد سه ماهه ۱۹ درصد تولید را پوشش داده است.
* نارکوتیکها : به زبان ساده واژه «نارکوتیک» به مواد دارویی تولید شده از مواد مخدر گیاهی اطلاق میشود. این مواد اولیه در طیف گستردهای از داروها مانند داروهای مسکن، آرامبخش، بیهوشی، ضدسرفه و … استفاده میشود.
فروش
همانطور که در جدول فوق مشاهده می شود، فروش شرکت در دو گروه نارکوتیکها و غیر نارکوتیکها انجام می شود که در بودجه افزایش نرخ متوسط ۱۳ درصدی غیرنارکوتیک ها و کاهش ۱۴ درصدی نرخ متوسط نارکوتیکها برآورد شده است.
دتماد حدود ۸۵ درصد از محصولات خود را در داخل و ۱۵ درصد آن صادر میکند.
شایان ذکر است، دتماد در عملکرد ۳ ماهه، به ترتیب ۲۱ و۱۷ درصد مقدار و مبلغ فروش را پوشش داده است و عملکرد بهتری نسبت به دوره مشابه سال گذشته است.
بهای تمام شده شرکت
همانطور که در نمودار فوق مشاهده می شود، عمده بهای تمام شده شرکت مربوط به مواد اولیه می باشد که در بودجه ۹۵ افزایش ۱۲ درصدی آن نسبت به سال گذشته در نظر گرفته شده، در کل بهای تمام شده شرکت با افزایش ۱۴ درصدی نسبت به سال گذشته برآورد شده است.
لازم به ذکر است، شرکت در عملکرد ۳ ماهه ۱۹ درصد بهای تمام شده را پوشش دادهف که نسبت به دوره مشابه سال گذشته بیشتر بوده است.
مواد اولیه
شرکت افزایش ۶ درصدی در مقدار و ۲۶ درصدی مبلغ مصرف مواد اولیه را نسبت به سال گذشته، برآورد کرده است. در عملکرد ۳ ماهه ۱۹ درصد مبلغ خرید مواد اولیه را پوشش داده است که مشابه علکرد دوره مشابه سال گذشته بوده است.
شرکت حدود ۵۷ درصد از مواد اولیه خود را از خارج و مابقی را از داخل تهیه میکند.
منابع و مصارف ارزی شرکت
صادرات: همانطور که قبلا اشاره شد، دتماد ۱۵ درصد از محصولات خود را صادر می کند. شرکت در عملکرد ۳ ماهه، صادراتی ۱,۲۷۶,۶۴۸ دلاری با نرخ دلار ۳۰,۱۶۳ داشته است. لازم به ذکر است، دتماد نرخ تسعیر دلار را ۳۰۰۰ تومان در بودجه برآورد کرده است.
واردات: دتماد حدود ۶۰ درصد از مواد اولیه خود را از طریق واردات تامین می کند. شرکت در عملکرد ۳ ماهه وارداتی به ۳,۲۹۷,۴۵۰ دلاری با نرخ دلار ۳۰,۱۶۳ داشته است. لازم به ذکر است، دتماد نرخ تسعیر دلار را ۳۰۰۰ تومان در بودجه برآورد کرده است.
هزینه های عمومی، اداری و فروش
شرکت در بودجه افزایش ۲۲ درصدی این هزینه را پیش بینی کرده است، که در این میان هزینه حقوق و مزایا بیشترین تاثیر گذاری را داراست و با افزایش ۳۵ درصدی نسبت به سال گذشته در نظر گرفته شده است.
هزینه های مالی
هزینه مالی در نظر گرفته شده در بودجه مبلغ ۹٫۲ میلیارد تومان می باشد که نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجه ۴۷ درصدی داشته است. لازم به ذکر است شرکت نرخ سود را ۲۴ درصد در بودجه در نظر گرفته است که با توجه به افزایش سرمایه شرکت انتظار میرود میزان تسهیلات و در نتیجه میزان هزینه های مالی شرکت کاهش یابد.
ریسک های شرکت
ریسک نوسانات نرخ ارز و نرخ بهره: با توجه به اینکه شرکت بخش عمده از مواد اولیه خود را ( حدود ۶۰ درصد) از طریق واردات و با نرخ ارز مبادله ای وارد می کند، نوسانات نرخ ارز و همچنین تک نرخی شدن ارز می تواند سودآوری شرکت را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین بخش قابل توجهی از سرمایه در گردش شرکت و تامین مالی شرکت از طریق تسهیلات بانکی است و همین باعث تاثیر گذاری نوسانات نرخ ارز در سودآوری شرکت می شود.
ریسک نقدینگی: بالا بودن دوره وصول مطالبات سبب کمبود نقدینگی در شرکت گردیده و همچنین تنگناهای ناشی از تحریم طی چند یال اخیر منجر به این شد تا کلیه خرید های شرکت به صورت نقدی باشد.
ریسک تجاری: در گذشته محصولات شرکت عمدتا انحصای بوده و از این بابت ریسک تجاری نداشته و لذا در سال های اخیر بواسطه تغییر پاردایم وزارت بهداشت جهت رفع انحصار در عرصه تولید مواد اولیه ریسک حضور رقبایی جدید تولیدی افزایش یافته لذا به منظور کاهش ریسک جاری، شرکت اقدام به تغییر و افزایش در سبد محصولات خود نموده است.
ریسک عوامل بین المللی: با توجه به اینکه بخش اعظم مواد اولیه شرکت از طریق واردات تهیه می شود هر گونه شرایط محدود کننده مانند تحریم های بین المللی، فعالیت شرکت را دچار مشکل خواهد کرد.
تحلیل حساسیت
در ادامه به مهمترین عوامل تاثیر گذار در سود شرکت از جمله تغییر نرخ فروش محصولات، نرخ خرید مواد اولیه، نوسانات ارزی و تغییر در میزان فروش محصولات مورد بررسی قرار گرفته است.
نتیجه گیری
تخصص شرکت در حوزه محصولات نارکوتیک بوده و تماد به عنوان بزرگترین تولید کننده محصولات نارکوتیک در خاورمیانه شناخته میشود که با توجه به افزایش شرکت های فعال در حوزه تامین مواد اولیه در چند سال اخیر، سهم بازار دتماد با کاهش مواجه شده است.
دتماد سود هر سهم خود برای سال مالی منتهی به اسفند ۹۵ را با سرمایه ۳۶ میلیارد تومان، ۱,۱۶۵ ریال برآورد کرده که نسبت به سال گذشته با ۳ درصد افزایش همراه بوده است. شرکت در ۳ ماهه به پوشش ۱۳ درصدی سود عملیاتی و ۱۱ درصدی سود خالص دست یافته است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته عملکرد بهتری بوده است.
شرکت در عملکرد ۳ ماهه خود ۵۴۰,۷۵۰ کیلوگرم محصول به فروش رسانده است که نسبت به سه ماهه سال گذشته با ۶۰ درصد افزایش همراه بوده است. با توجه به عملکرد شرکت در سه ماهه، محقق شدن بودجه از لحاظ مقدار فروش دور از انتظار نخواهد بود.
شرکت در عملکرد ۳ ماهه به طور متوسط با نرخ های پایین تری نسبت به بودجه محصولات خود را به فروش رسانده است که البته با توجه به تعدد محصولات، ترکیب فروش شرکت تاثیر به سزایی در این مسئله دارد. ( حاشیه سود محصولات نارکوتیک حدود ۶۰ درصد و محصولات غیر نارکوتیک نصف این است.) لازم به ذکر است، درصورتی که شرکت نتواند محصولات خود را در ادامه ی سال با متوسط نرخ های در نظر گرفته شده در بودجه به فروش برساند، با فرض این که در ادامه با همین متوسط نرخ های ۳ ماهه فروش داشته باشد، سود شرکت حدود ۴۰ درصد کاهش خواهد یافت.
شرکت در سال جاری سرمایه خود را از ۱۲ میلیارد تومان به ۳۶ میلیارد تومان افزایش داده، این افزایش سرمایه به منظور افزایش میزان تولید از طریق انجام پروژه های اصلاحی و بهسازی در بخشهایی از خطوط تولید، توسعه بخشهای فعلی خطوط تولید و در نهایت ایجاد خطوط تولید جدید در دو سایت تهران و مشهد و تامین سرمایه در گردش مورد نیاز و جلوگیری از خروج وجه نقد از محل مطالبات می باشد.
شرکت انتظار دارد با انجام افزایش سرمایه میزان تسهیلات دریافتنی در سال جاری ۷۶۸میلیارد ریال در سال آتی در سطح ۵۰۹ میلیارد ریال باشد. همچنین شرکت با انجام افزایش سرمایه قادر خواهد بود ظرفیت فعلی خطوط تولید را به طور کامل استفاده کند و همچنین ۵۷۳هزار کیلو اسید استیک به عنوان محصول جدید روانه بازار کند.
این موارد باعث خواهد شد مبلغ فروش دتماد از ۱۶۰۰میلیارد ریال در سال جاری به ۲۱۵۵میلیارد ریال افزایش یابد و میزان هزینه مالی از ۹۳میلیارد ریال به ۴۳میلیارد ریال کاهش یابد.
شواهد نشان می دهد با اجرای طرح توسعه به دلیل رشد مقدار فروش سودآوری قطعا با رشد همراه می شود اما تحقق ۶۰۷ میلیارد ریال سود و در واقع رشد ۵۰ درصدی سود با انجام این افزایش سرمایه تا حد زیادی دور از انتظار و خوشبینانه به نظر می رسد. با توجه به پی به ای ۶ واحدی این سهم، رشد سودآوری سال آتی به میزان ۲۵درصد می تواند محقق شود بنابراین دتماد شرایط خوبی را در آینده و تا سال ۱۳۹۶ تجربه خواهد کرد.
یکی دیگر از موضاعاتی که می تواند در سودآوری آتی شرکت تاثیرگذار باشد، طرح تک نرخی شدن ارز است. با توجه به این که دتماد عمده ماده اولیه خود را از طریق واردات و با ارز مبادله ای وارد می کند، در صورتی که نرخ دلار در قیمت هایی بالاتر از نرخ ارز مبادله ای بودجه شرکت قرار بگیرد، باعث کاهش حاشیه سود ناخالص، افزایش بهای تمام شده و در نتیجه کاهش سودآوری خواهد شد. البته با شرط این که نرخ فروش محصولات افزایش پیدا نکند.
گروه تحلیلی بتا سهم…