نگاهی به بازار جهانی مس

نگاهي به بازار جهانی مس

نوید خاندوزی
مرداد ۲, ۱۳۹۲
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

نگاهی به بازار جهانی مس

قیمت مس از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۸ رشد قدرتمندی داشت و قیمت ان به عدد ۹۰۰۰ دلار هم رسید ، سپس بر اثر بحران مالی جهانی کاهش شدیدی داشت و بعد از بحران هم دوباره قدرتمندانه به سطوح بالا صعود نمود و حتی قیمت ۱۰۰۰۰ دلار را هم لمس نمود . در زیر نمودار قیمت مس طی ۱۰ سال اخیر قابل مشاهده می باشد .

 1mes5mordad92

طی ۱۸ ماه اخیر ، قیمت مس بین سطوح ۷۰۰۰ و ۸۵۰۰ دلار نوسان می کند . در ماه فوریه سال جاری میلادی ، قیمت مس به سطوح بالای یک سال اخیر رسید که دلیل اصلی ان تقاضای دولت چین بود . این تقاضا ناشی از مخارج ادامه دار دولت چین در اجرای پروژه های زیربنایی در این کشور بود . در زیر نمودار قیمت مس طی یک سال اخیر قابل مشاهده است .

2mes5mordad92

اینده قیمت مس و پیش بینی شرکتهای معدنی

این موضوعی واضح است که شرکتهای معدنی خواهان قیمتهای بالای مس هستند . هنگامی که انها نمی توانند قیمتهای بالاتر را برای اینده پیش بینی نمایند ، تحلیلگران این شرکتها دچار ابهام کلامی می شوند . برای نمونه مدیر عامل شرکت ” بی اچ پی بیلیتون ” در ماه فوریه سال جاری گفت : << انتظار می رود که در کوتاه مدت عرضه مس رشد زیادی داشته باشد که این موضوع می تواند بازار مس جهانی را متعادل تر نماید . >> یا اقتصاددان ارشد شرکت ریو تینتو در ماه فوریه گفت : << بازار مس به اهستگی به سمت اندکی مازاد در حرکت است . >> تفسیر سخنان این دو نفر این است که قیمت مس تا پایان سال ۲۰۱۳ رشد انچنانی نخواهد کرد .

اما دیگران هم در این نظر شریک هستند . مثلا ” صندوق بین المللی پول ” پیش بینی کرد که قیمت مس در سال جاری کاهش اندکی خواهد داشت . بخش مشاوره اقتصادی دولت استرالیا نیز بر کاهش اندک قیمت مس در سال جاری تاکید کرده است .

عرضه جهانی مس و پیش بینی ان تا سال ۲۰۱۶

بخش مشاوره اقتصادی دولت استرالیا هم چنین پیش بینی نموده که تولید مس تا سال ۲۰۱۶ به میزان ۴۰ درصد رشد داشته باشد . این رشد تولید مس توسط شرکتهای معدنی ، در واقع پاسخی دیر هنگام به رشد تقاضای مس در یک دهه اخیر می باشد . رشد قدرتمند عرضه هم اکنون نیز اتفاق افتاده و رشد ان در سال  ۲۰۱۲ در حدود ۵ درصد بود . برای ۲۰۱۳ هم پیش بینی می شود که رشد عرضه به حدود ۵ درصد برسد . امریکای جنوبی به خصوص شیلی ، مهمترین منبع رشد عرضه مس جهانی می باشند ، اما کشورهای دیگر مانند چین ، مغولستان ، اندونزی و زامبیا نیز به رشد عرضه جهانی مس کمک می کنند .

تقاضای جهانی مس

در بین کشورهای مصرف کننده مس ، چین با مصرف ۴۰ درصدی نقش تعیین کننده ای دارد ، اما دیگر کشورها نیز می توانند در دوره های یاس و نا امیدی نسبت به اقتصاد چین ، به وضعیت بازار مس و به خصوص رشد قیمت ان کمک نمایند .

انتظار می رود که مصرف مس چین در سال ۲۰۱۳ رشد ۵ درصدی داشته باشد که این تقاضا به وسیله گسترش بخشهای ساخت و ساز تقویت خواهد شد . رشد مصرف ایالات متحده هم متعادل پیش بینی می شود و بیشتر تقاضای مس از صنایع اتوموبیل و ساخت و ساز خواهد بود . در ژاپن پیش بینی می شود که تقاضای مس به دلیل مشکلات عدیده اقتصادی این کشور با مشکلاتی همراه خواهد بود . از عمده متقاضیان مس در اسیا کره جنوبی و هند می باشند . هم چنین در خاور میانه هم پروژه های زیر ساختی گسترش یافته و انتظار می رود که تقاضای مس خاور میانه هم رشد نماید . ناحیه یورو هم مشکلات خاص خود را داست و برای سال ۲۰۱۳ ، هیچ رشد و نزولی در تقاضای مس این ناحیه پیش بینی نمی گردد . در بلند مدت و تا پایان سال ۲۰۱۴ ، ممکن است تقاضای ناحیه یورو اندکی رشد کند .

3mes5mordad92

پیش بینی اینده بازار مس

همانطور که در بالا بدان اشاره شد ، رشد عرضه از رشد تقاضا سرعت بیشتری دارد و فعالان بازار مس پیش بینی می کنند که از سال جاری میلادی ، بازار مس دچار مازاد گردد . البته بخی بازار سال ۲۰۱۳ را نیز متعادل پیش بینی کرده اند . بازار مس در سال ۲۰۱۲ دچار کسری بود . اما پیش بینی های صورت گرفته در مورد عرضه و تقاضا که در بالا بدان اشاره شد نشان می دهد که بازار از سال جاری به بعد با مازاد روبرو خواهد بود و سال به سال بر میزان مازاد مس در جهان افزوده خواهد شد .

نتیجه گیری

در بالا به موضوع عرضه و تقاضای مس و پیش بینی شرکتهای بزرگ در صنعت مس و دیگر فلزات صنعتی پرداختیم . اما ممکن است این سوال مطرح گردد که با وجود مازاد ایجاد شده از سال جاری و پیش بینی مازاد در سالهای بعد ، قیمت مس دقیقا از چه زمانی روند نزولی خود را شروع خواهد نمود ؟

اگر چه پاسخ به این سوال کمی دشوار است ، اما می توان در بین اظهار نظرات شرکتها و موسسات مالی بزرگ جهان به تاریخ اوایل سال ۲۰۱۴(حدود ۶ ماه بعد) رسید . اما پیش بینی این موضوع به همین سادگی هم نیست و در پاسخ به سوال بالا باید به فاکتور چین نیز توجه شود . پیشتر ذکر شد که چین ۴۰ درصد مس جهان را مصرف می کند ، بنابراین رشد اقتصادی این کشور بسیار مهم و تعیین کننده است . موسسات مالی پیش بینی می کنند که اقتصاد چین در سال جاری و اینده ، رشد ۸ درصدی خواهد داشت که این رشد اقتصادی در صورت تحقق ، می تواند از قیمت مس در روزهای سخت حمایت لازم را به عمل اورد .

اما از ان سو برخی معتقدند که چین نمی تواند تا پایان سال ۲۰۱۴ به این رشد اقتصادی ادامه دهد و رشدش به حدود ۵ تا ۶ درصد خواهد رسید . دلیل این گفته ان است که چین رشد بالای اقتصادی را مدیون مازاد نیروی کار ، سرمایه گذاری دولت در زیرساختها و صادرات رو به افزایش است و این موضوعات نمی توانند ادامه دار و مستمر باشند و سیاستمداران اقتصادی مجبور به تغییر رویکرد خود خواهند شد که منجر به کاهش رشد اقتصادی می گردد .

از همین روی پیش بینی کاهش قیمت مس باید محافظه کارانه باشد ، اما اگر در پیش فرضهای خود کاهش رشد اقتصادی چین از سطح ۸ درصد را در نظر بگیریم و پیش بینی اکثر فعالان بازار در مورد ایجاد مازاد طی سالهای اینده را نیز بپذیریم ، باید اعتراف کنیم که قیمت مس طی دو تا سه سال اینده شرایط بسیار سختی را خواهد داشت و ممکن است که دیگر نتواند به سطوح ۸۰۰۰ دلار و یا ۹۰۰۰ دلار برسد .

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم