۰۷:۳۳:۴۱ پایان بخش اول
۰۷:۳۳:۲۵ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز چهارشنبه بهرغم انتشار خبر پایان پرونده پیامدی کشورمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی با افت شاخص به این مساله پاسخ داد. در بازار روز چهارشنبه در شرایطی که اکثر معاملهگران در انتظار حداقل یک بازار متعادل بودند افت ۸۶ واحدی شاخص کل معادل ۱۴/ ۰ درصد باعث شد شاخص به مرز ۶۲هزار واحد نزدیکتر شود و در نهایت به رقم ۶۲ هزار و ۱۴۷ واحد رسید.
از دیدگاه کارشناسان کمبود نقدینگی، افت شدید بهای مواد خام و نفت در بازارهای جهانی و ابهام جدی در مورد سیاستهای اقتصادی دولت موجب بیانگیزگی معاملهگران شده است در همین حال با شروع ثبتنام انتخابات خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی فضای سیاسی کشور در اختیار جو سیاسی انتخاباتی قرار گرفته است.درکنار این چهار عامل بازار از عوامل دیگری نیز تاثیر پذیرفته است. پایان سه ماهه سوم و انتظار برای انتشار گزارشهای ۹ ماهه شرکتها به همراه مشکلات مالی اکثر بازیگران بازار در سه ماه پایانی دیگر عواملی هستند که در ماههای پیشرو بازار سهام را متاثر میکنند از این رو اکثر معاملهگران انتظارات خود از بازار سهام را به میزان زیادی در مدت زمان رقابت انتخاباتی کاستهاند. در این شرایط بازیگران بازار با دقت تحولات بازار جهانی و سیاستهای اقتصادی دولت را دنبال میکنند که البته همه این موارد در ابهام قرار داشته و در مورد سیاستهای دولت نیز در حالی که تحریمها در حال حذف هستند اما همچنان باید به انتظار نتایج انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی ماند.
در تحولات اقتصادی در حالی که بیش از دوماه از اعلام سیاستهای خروج از رکود دولت گذشته است سرانجام بانک مرکزی دستورالعمل کارت اعتباری مرابحه ویژه خرید کالای ایرانی و کارت اعتباری رفاه اجتماعی ایرانیان را به شبکه بانکی کشور ابلاغ کرد. در همین حال بانک مرکزی در هفته گذشته سیاست خود در زمینه کاهش نرخ سپرده قانونی را اعلام کرد؛ به نظر میرسد دورنمای کاهش تورم به زیر ۱۰ درصد در ماه جاری یا دی ماه سبب شده است بانک مرکزی سیاست انبساطی کمدامنهای را در پیش بگیرد. در همین حال در حوزه اقتصادی کاهش قیمت نفت و مشکلات تامین ارز دولتی، تحولات بازار ارز را به موضوعات مورد توجه سرمایهگذاران بدل کرده که در این شرایط موضوع راهاندازی معاملات آتی ارز یا بورس ارز نیز مورد توجه معاملهگران است. در همین حال در بازارهای جهانی افزایش بهره ایالات متحده و اعلام موافقت کنگره ایالات متحده با لغو ممنوعیت صادرات نفت این کشور موجب در هم شکسته شدن بازار نفت در ابتدای فصل سرد سال شده است.در این شرایط بهای نفت وست تگزاس به ۳۴دلار و نفت برنت به ۳۷دلار رسیده است که ارقام بسیار ناچیزی است. در همین حال کاهش بهای نفت تاثیرات جدی بر اقتصاد کشورهای صادرکننده خواهد داشت.
۰۷:۳۲:۰۹ گروه بورس- زهرا رحیمی: صنعت سیمان با در اختیار داشتن ۰۸/ ۲ درصد از ارزش بازار یکی از گروههای مهم در بازار سهام کشور است. این صنعت پیش از شروع رکود در بازار سهام همزمان با درگیریهای عراق و از دست دادن بازار صادراتی و همچنین رکود در بخش ساخت و ساز مسکن دچار کمبود تقاضا شد و سودآوری این شرکتها تحتالشعاع قرار گرفت. شاخص گروه سیمانی در بازه سالانه با افت ۶/ ۲۳ درصدی و از ابتدای سال با افت ۵/ ۱۴ درصدی مواجه بوده است. در بررسی سودآوری شرکتهای سیمانی که در بورس اوراق بهادار تهران فعال هستند، یکی از مهمترین موضوعات وضعیت تقاضای سیمان در داخل کشور و صادرات آن برای این شرکتها است. در این راستا در گزارش پیش رو به تحلیل وضعیت عرضه و تقاضای سیمان در ایران با محوریت عملکرد شرکتهای بورسی پرداخته شده است. بررسی صورتهای مالی شرکتهای سیمانی در سال ۹۴ غالبا از افت تولید و فروش در این شرکتها حکایت دارد که دلایل آن مربوط به بخش ساخت و ساز و کاهش بازار صادراتی این شرکتها است.
آیا این میزان ظرفیت تولید سیمان در ایران کافی است؟
در این زمینه نجیبه خوشرو، کارشناس سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری آتی نگر سپهر ایرانیان به بررسی میزان تقاضا و عرضه سیمان کشور پرداخت و گفت: به منظور بررسی چشمانداز میزان تقاضا در کشور، دو کشور ترکیه و کره جنوبی از لحاظ توسعهیافتگی معیار مناسبی برای مقایسه با ایران در مسیر توسعهیافتگی هستند. این کارشناس بازار سهام با اشاره به عرضه و تقاضای سیمان در کشور مزبور تشریح کرد: ترکیه کشوری در حال توسعه با بعد جمعیتی نزدیک به ایران، ظرفیت تولید ۱۱۳ میلیون تن سیمان را دارد که با ۶۲ درصد ظرفیت، تولید میکند. سرانه مصرف سیمان در ترکیه ۸۴۳ کیلوگرم است که ۱۸ درصد بیشتر از سرانه مصرف ایران در همان دوره است. کره جنوبی نیز به عنوان کشوری توسعهیافته، ظرفیت تولید ۵۱ میلیون تن سیمان دارد که با ۹۲ درصد ظرفیت، تولید میکند. سرانه مصرف سیمان در کره جنوبی ۸۷۴ کیلوگرم، ۲۲ درصد بیشتر از ایران است. با ثابت بودن شرایط و اضافه نشدن ظرفیت تولید بهنظر میرسد در شرایط رونق اقتصادی، تولید سیمان با ۸۰ درصد ظرفیت (معادل متوسط مصرف سرانه ترکیه و کره جنوبی) بتواند تقاضای داخلی را پاسخگو باشد. این در حالی است که ایران با توجه به اینکه در سال ۲۰۱۴ در وضعیت رکود اقتصادی بوده است، با ۸۵ درصد ظرفیت تولید کرده که سهم مصرف داخلی ۶۰ درصد ظرفیت بوده است. در سال ۲۰۱۵ به دلیل قرار گرفتن در دوره گذار و ادامه رکود اقتصادی وضعیت بهتری از عملکرد شرکتها گزارش نشده است.
وضعیت صادرات سیمان و نیاز منطقه
این کارشناس بازار سهام تقاضای صادرات این محصول را بررسی و اظهار کرد: سیاست صادرات در سطح کلان، از جمله سیاستهایی است که مورد تشویق دولتها است به طوری که در ایران درآمد حاصل از صادرات معاف از مالیات و تسهیلات ویژهای برای گسترش صادرات پرداخت میشود. در صنعت سیمان به دلیل محدود بودن شعاع صادراتی، بازارهای صادراتی آن نیز محدود است؛ به همین دلیل ایجاد و گسترش ظرفیت با هدف صادرات در این صنعت قابلتامل است. همچنین بررسی دادههای ترکیه و کره جنوبی نشان میدهد، این دو کشور به طور متوسط ۱۰ درصد از تولید سیمان را صادر میکنند. به این ترتیب برنامهریزی برای صادرات مابهالتفاوت ظرفیت تولید و مصرف مورد انتظار داخلی یکی از مسائل مهم این صنعت بهشمار میرود. بررسی دادههای صادرات به تفکیک بازارهای صادراتی بیانگر این مساله است که تقریبا ۹۴ درصد صادرات سیمان ایران به صورت زمینی انجام میشود، همچنین عراق و افغانستان سهم ۸۰ درصدی از بازارهای صادراتی را دارند. رشد حجم صادرات همزمان با افزایش ظرفیت تولید از سال ۱۳۸۸ شروع شده است.
خوشرو به موانع پیش روی صادرات سیمان اشاره کرد و افزود: کاهش درآمد منطقه در پی کاهش قیمت نفت و ناامنیهای ایجاد شده به دلیل تحرکات گروه موسوم به داعش سبب کاهش تقاضای سیمان در منطقه شده است. مازاد تولید سیمان در منطقه در کنار شوک ایجاد شده از عوامل فوقالذکر در سمت تقاضا، موجب کاهش صادرات سیمان ایران به عراق شده است. در شرایط فعلی با لحاظ شرایط رکودی داخلی و ناامنی در بزرگترین بازار صادراتی ایران، گسترش بازارهای صادراتی میتواند به عنوان یکی از برنامههای این صنعت بیان شود. با توجه به مرز دریایی گسترده در جنوب ایران پیشنهاد میشود صادرات به صورت دریایی به طور جدی مورد توجه قرار گیرد، همانطور که پاکستان با مرز دریایی از طریق دریای عمان حداقل ۵۰ درصد صادرات را به صورت دریایی انجام میدهد. کارشناس سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری آتی نگر سپهر ایرانیان پس از بررسی وضعیت تولید و صادرات این محصول به بررسی تولید و فروش به تفکیک شرکتها پرداخت که در ادامه چند مورد از آن تشریح شده است.
تولید و فروش سیمان تهران
سیمان تهران با ظرفیت تولید ۲/ ۳ میلیون تن سیمان در منطقه مرکزی ایران واقع است. در یک تقسیمبندی ساده منطقه مرکزی، استانها و شهرهایی را شامل میشود که به لحاظ موقعیتی در قسمت مرکزی کشور قرار دارند و همچنین صادرات به بازار کشورهای همسایه برای این کارخانهها ارزش افزوده پایینی خواهد داشت. ظرفیت تولید سیمان در این منطقه تقریبا ۲۵ میلیون تن است.
سیمان تهران در عملکرد ۷ ماهه سال ۹۴، ۱۵/ ۱ میلیون تن سیمان تولید کرده است که این مقدار ۶۳ درصد ظرفیت تولید این شرکت است، در حالی که در دوره مشابه سال گذشته ۹۰ درصد ظرفیت تولید میکرده است. همچنین فروش سیمان این شرکت طی این دوره کاهش ۲۸ درصدی نسبت به دوره مشابه سال ۹۳ را تجربه کرده است. بهنظر میآید کاهش قابلتوجه پروانههای ساختمانی صادر شده در شهر تهران که از سال ۱۳۹۳ شروع شده است به طور مستقیم با کاهش ساخت و ساز و به طور غیر مستقیم با کاهش درآمد شهرداری تهران و در پی آن کاهش اجرای پروژههای شهری مهمترین عامل اثرگذار در کاهش تولید و فروش این شرکت بوده است.
وضعیت تولید و فروش سیمان مازندران
سیمان مازندران با ظرفیت تولید ۳/ ۲ میلیون تن سیمان در منطقه شمالی ایران واقع است. صادرات این کارخانه به صورت دریایی و به همسایگان شمالی ایران است. سیمان مازندران در عملکرد ۷ ماهه سال ۹۴، ۹۰۷ هزار تن سیمان تولید کرده است که این مقدار ۶۷ درصد ظرفیت تولید آن است.این شرکت در دوره مشابه سال گذشته ۱۲ درصد بیشتر از ظرفیت، تولید میکرده است. همچنین فروش سیمان این شرکت طی این دوره کاهش ۴۰ درصدی نسبت به دوره مشابه سال ۹۳ داشته است. کاهش ۳۰ و ۶۰ درصدی فروش داخلی و صادراتی عملکرد نامناسب شرکت را در فروش نشان میدهد. این کارشناس بازار سهام دلایل کاهش فروش «سمازن» را به شرح زیر عنوان کرد: بهرهبرداری از سیمان کیاسر با بازار داخلی مشترک و ادامه شرایط رکودی کشور، فروش داخلی این کارخانه را متاثر ساخته است و شروع به کار کارخانه جدید در کشور آذربایجان و وضعیت نامناسب اقتصادی روسیه از جمله دلایل کاهش فروش صادراتی این شرکت است.
سیمان غرب با ظرفیت تولید ۲/ ۱ میلیون تن سیمان در منطقه غربی ایران واقع است. صادرات این کارخانه به صورت زمینی به کشور صورت میگیرد. سیمان غرب در عملکرد ۷ ماهه سال ۹۴، ۶۷۹ هزار تن سیمان تولید کرده است که این مقدار ۹۳ درصد ظرفیت تولید بوده است، فروش این شرکت طی این دوره کاهش جزئی ۴ درصدی را تجربه کرده است. با وجود کاهش قابل توجه صادرات سیمان به عراق در سال ۱۳۹۴، این شرکت توانسته ۶ درصد صادرات سیمان خود را افزایش دهد. در مقابل فروش داخلی شرکت متاثر از شرایط رکودی کشور ۱۵ درصد کاهش داشته است.
وضعیت تولید و فروش سیمان شرق
سیمان شرق؛ بزرگترین شرکت سیمانی شرق کشور در شهر مشهد قرار دارد. قابل توجه است که ظرفیت تولید سیمان در این منطقه حدودا ۵/ ۱۱ میلیون تن است و همچنین بیشترین افزایش ظرفیت تولید صورت گرفته از سال ۸۰ نیز مربوط به استان خراسان رضوی با ۵ میلیون تن سیمان است. سیمان شرق با ظرفیت تولید ۲ میلیون تن سیمان، در ۷ ماهه سال ۹۴، یک میلیون تن سیمان تولید کرده است که این مقدار ۹۰ درصد ظرفیت تولید این شرکت بوده است. فروش این شرکت طی این دوره،کاهش ۸ درصدی داشته است. طی این دوره صادرات سیمان این شرکت به کشور افغانستان و ترکمنستان افزایش ۲۴ درصدی داشته است. خوشرو افزود: به دلیل رقابت شدید در بازار افغانستان با حضور شرکتهای ایرانی و پاکستانی، صادرات به این کشور ارزش افزوده چندانی ندارد و بعضا در گزارش شرکتهای سیمانی قیمت صادراتی پایینتر از قیمت داخلی گزارش میشود.
وضعیت تولید و فروش سیمان خوزستان
سیمان خوزستان با ظرفیت تولیدی ۵/ ۲ میلیون تن سیمان در استان خوزستان واقع شده و این شرکت در موقعیت جغرافیایی مناسبی از لحاظ بازار داخلی و صادراتی واقع شده است. نزدیکی به جنوب عراق و مرزهای آبی موقعیت نسبتا مناسبی را برای این شرکت رقم زده است. در عملکرد ۷ ماهه سال ۹۴، ۹۹۵ هزار تن سیمان فروخته که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۵ درصد کاهش داشته است. این شرکت در فروش داخلی مشکلی نداشته و با وجود شرایط رکودی حاکم بر کشور، توانسته معادل عملکرد سال گذشته، فروش به بازار داخلی را ساماندهی کند. در حالی که کاهش فروش سیمان و کلینکر صادراتی سبب کاهش فروش کل این شرکت شده است. کاهش قیمت نفت و در پی آن کاهش بودجه عمرانی عراق از یکسو و تحرکات گروه موسوم به داعش بیشتر در منطقه جنوبی عراق سبب شده است، صادرات سیمان و کلینکر این شرکت کاهش ۱۸ و ۳۵ درصدی نسبت به دوره مشابه سال قبل داشته باشد.
وضعیت تولید و فروش سیمان صوفیان
سیمان صوفیان با ظرفیت تولید۲/ ۲ میلیون تن سیمان در استان آذربایجان شرقی قرار دارد. عملکرد سالهای قبل این شرکت نشان میدهد سیاست این شرکت تمرکز بر بازار داخلی است و با وجود نزدیکی به همسایگان شمالی حجم صادرات این شرکت ناچیز است. این شرکت سیمانی نیز متاثر از شرایط رکودی حاکم بر کشور با کاهش ۱۹ درصدی در فروش در عملکرد ۷ ماهه سال ۹۴، بالغ بر یک میلیون تن سیمان به فروش رسانده است.
وضعیت تولید و فروش در هلدینگ فارس و خوزستان
مجموعه سیمان فارس و خوزستان به طور مستقیم سهامدار ۱۶شرکت سیمانی بوده است که با لحاظ درصد سهامداری هلدینگ در شرکتهای زیرمجموعه، ظرفیت تولید هلدینگ فارس و خوزستان بالغ بر ۱۱ میلیون تن سیمان است. به این ترتیب در ۷ ماهه نخست سال ۹۴، با فروش ۴ میلیون تن سیمان و ۳۳۰ هزار تن کلینکر در ۶۱ درصد ظرفیت، فروش سیمان داشته است. در حالی که در دوره مشابه سال قبل ۸/ ۴ میلیون تن سیمان و ۴۳ هزار تن کلینکر فروخته است. فروش داخلی با ۳/ ۳ میلیون تن ، ۱۵ درصد کاهش و فروش صادراتی با ۶۶۶ هزار تن ۲۳ درصد کاهش نسبت به دوره مشابه سال قبل داشته است. سیمان آبیک با وزن ۳۷ درصد، سیمان فارس نو با وزن ۱۳ درصد، سیمان مازندران با وزن ۱۰ درصد و سیمان خزر با وزن ۹ درصد بیشترین تاثیر را در کاهش تولید هلدینگ فارس و خوزستان داشتهاند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/979438/#ixzz3ujhI02LK
۰۷:۳۱:۴۴ دنیای اقتصاد: کمیته بازار آزاد فدرال رزرو چهارشنبه شب، نرخهای بهره را برای اولین بار در حدود ۱۰ سال گذشته بالا برد؛ امری که نشاندهنده رضایت اعضای این کمیته از وضعیت احیای بزرگترین اقتصاد جهان بود. اما تاکید جنت یلن، رئیس بانک مرکزی آمریکا بر کامل نبودن روند احیا و تدریجی بودن روند افزایش نرخهای بهره، در سخنرانی پس از انتشار بیانیه نشست دسامبر، بازارها را سردرگم کرد. بازارهای مالی و کالایی جهان، چهارشنبه شب و روزهای پنجشنبه و جمعه واکنشهای گوناگونی درباره تغییر سیاست پولی فدرال رزرو داشتند.
حمیدرضا آریانپور: طلسم افزایش نرخهای بهره ایالاتمتحده پس از حدود یک دهه شکسته شد تا بازارهای جهانی در سه روز پایانی هفته گذشته، نوسانهای شدیدی را تجربه کنند. جالب اینجا است که «احساس» بازارهای مختلف در روزهای گذشته یکسان نبوده است، گرچه پیشبینی میشود گذر زمان معاملهگران و سرمایهگذاران بازارها را بیش از پیش به هم نزدیک کند. کمیته بازار آزاد فدرال رزرو چهارشنبه شب در پایان آخرین نشست خود در سال۲۰۱۵ نرخهای بهره را از محدوده صفر تا ۲۵/ ۰ درصد به محدوده۲۵/ ۰ تا ۵/ ۰ درصدافزایش داد تا سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا پس از سالها انقباضی شود. با این حال اشاره مقامهای فدرال رزرو به تدریجی بودن ادامه این روند، دادهای بود که تاثیری متفاوت داشت.
در واقع در حالی که افزایش نرخ بهره آن چیزی بود که بازارها Hawkish میخوانند، تاکید مقامهای فدرال رزرو بر تدریجی بودن روند افزایش نرخهای بهره، Dovish در نظر گرفته شد تا روند هفتههای آینده به احساس بازارها از «هاوکیش» یا «داویش» بودن مواضع مهمترین بانک مرکزی دنیا بستگی داشته باشد. «داو» سیاستگذاری است که حامی ابقای نرخهای بهره است با این تصور که تورم و پیامدهای منفی آن اثری کمینه بر جامعه خواهد داشت. داو همان پرنده «فاخته» است که پرندهای آرام است. از آن سو «هاوک» سیاستگذاری است که حامی افزایش نرخهای بهره برای کنترل تورم است. هاوک نیز همان پرنده «شاهین» است.بازارهای جهانی که چهارشنبه شب بیشتر بر تدریجی بودن روند افزایش نرخهای بهره و تاکید فدرال رزرو بر ادامه دیده بانی دادهها در شرایط کامل نبودن احیای اقتصادی تمرکز داشتند، روز پنجشنبه کلیت تغییر سیاست پولی را مدنظر قرار دادند و روز جمعه را نیز به نوسانهای فنی گذراندند.
سردرگمی دلار
دلار موثرترین روند روزهای گذشته را داشته است. شاخص دلار که روز سهشنبه روی عدد ۲۱/ ۹۸ واحد ایستاده بود، چهارشنبه به عدد ۸۷/ ۹۷ واحد رسید. دلار پس از اعلام بیانیه کمیته بازار آزاد فدرال رزرو با رشد روبهرو شد، اما پس از سخنرانی رئیس بانک مرکزی آمریکا رو به افت گذاشت. روندی که با توجه به دادههای پیش گفته عجیب نبود. جنت یلن در سخنرانی خود گفت: «احیای اقتصادی آشکارا راه درازی را طی کرده است، گرچه هنوز تکمیل نشده است. کمیته بازار آزاد انتظار دارد فعالیت اقتصادی با تطبیقهای تدریجی سیاست پولی، به رشد خود با سرعتی متعادل ادامه دهد و شاخصهای بازار کار نیز همچنان تقویت شود.» این گفتهها دو نکته را همراه داشت؛ اول اینکه احیای اقتصاد آمریکا ادامه دارد و دوم اینکه این احیا هنوز کامل نیست. بخش دوم بازار چهارشنبه و بخش اول بازار پنجشنبه را تحتتاثیر قرار داد. شاخص دلار که روز چهارشنبه تضعیف شده بود، روز پنجشنبه به رقم ۲۷/ ۹۹ واحد رسید. با این همه باید توجه داشت که دلار ماهها با توجه به پیشبینی افزایش نرخهای بهره در آمریکا تقویت شده بود تا این روزها جهشی قابلملاحظه را تجربه نکند. گرچه میتوان انتظار داشت که دلار در ماههای نخست سال جدید میلادی قوی بماند. دلار صبح جمعه همین نوسانها را ادامه داد و کمی از اوج پنجشنبه پایین آمد.
به این ترتیب نوسانهای دلار مهمترین عامل تاثیرگذار بر قیمتهای بازار کالاهای پایه هم شد. یکی از مورد توجهترین کالاهای خام یعنی طلا روندی معکوس شاخص دلار داشته است. هر اونس فلز زرد که سهشنبه روی قیمت ۱۰۶۰ دلار ایستاده بود، چهارشنبه به قیمت ۱۰۷۲ دلار ایستاد تا این تصور بهوجود بیاید که قیمتهای «پیشخور» شده در ماههای گذشته، جای افت بیشتر را به فلز زرد نداده است. با این همه تاکید جنت یلن بر ادامه احیای بزرگترین اقتصاد جهان، خرید طلا به عنوان سرمایه امن را بهشدت کاهش داد و اونس روز پنجشنبه با سقوطی قابلتوجه به قیمت ۱۰۵۰ دلار رسید. اونس طلا روز جمعه را با نوسان پیرامون مرز ۱۰۵۵ دلار آغاز کرد و تا ساعت ۸شب به وقت تهران به قیمت ۱۰۶۵ دلار رسید. البته هماکنون که شما این گزارش را میخوانید شاخص دلار و بهای اونس احتمالا ارقام دیگری را به ثبت رساندهاند.
تبعیت فلز زرد
اونس طلا صبح چهارشنبه تحتتاثیر تلاش «افزایشی»های بازار رو به رشد گذاشت و گرچه پس از انتشار بیانیه فدرال رزرو مقداری افت را تجربه کرد، اما در نهایت بازهم نوسانهای افزایشی را تجربه کرد. چهارشنبه «پوشش کوتاه مدت» و «شناسایی سود» نیز قیمتهای بازار طلا را بالا برد. دیگر خبر روز چهارشنبه، اعلام شاخص بهای مصرف کننده منطقه یورو در ماه نوامبر بود که رشد منفی ۱/ ۰ درصدی را در مقیاس ماه به ماه و رشد ۲/ ۰ درصدی را در مقیاس سال به سال نشان داد. این گزارش نیز باز نشان داد که تورم معکوس همچنان یکی از مهمترین نگرانیهای اتحادیه اروپا مانده و بانک مرکزی اروپا احتمالا سیاستهای تحریکی بیشتری را تصویب خواهد کرد. نرخ تورم هدف بانک مرکزی اروپا ۲ درصد است. چهارشنبه همچنین شاخص مرکب مدیران خرید منطقه یورو برای ماه دسامبر ۵۴ واحد اعلام شد. این رقم در ماه نوامبر ۲/ ۵۴ واحد اعلام شده بود و رقم مورد انتظار برای ماه دسامبر نیز همین عدد بود. با آنکه رقم مربوط به ماه دسامبر کمتر از انتظار بود، شاخص مدیران خرید بخش تولید ۱/ ۵۳ واحد اعلام شد، در حالی که رقم مورد انتظار ۸/ ۵۲ واحد بود.
اونس که روز چهارشنبه با رشد روبهرو شده بود، روز پنجشنبه تحتفشار رشد دلار و چشمانداز امیدبخش اقتصاد ایالاتمتحده رو به سقوط گذاشت. همزمان با اثرگذاری ارزش دلار، دیگر عامل خارجی مهم در بازار طلا یعنی بهای نفت خام هم فلز زرد را تحتتاثیر قرار داد. پنجشنبه بهای نفت خام باز هم افت کرد و نزدیک کمترین سطح در ۱۱ سال گذشته ماند. بازارهای ارز و کالا پنجشنبه در واقع به هضم دادههای بیانیه چهارشنبه شب مشغول بودند. با آنکه افزایش نرخ بهره در پایان آخرین نشست کمیته بازار آزاد فدرالرزرو در سال ۲۰۱۵ بسیار قابل پیشبینی بود، بازارها چهارشنبه به این نتیجه رسیدند که صحبتهای جنت یلن بر بسیار تدریجی بودن روند افزایش نرخهای بهره تاکید دارد، اما پنجشنبه هضم کلیت سیاست پولی به ضرر طلا تمام شد.اونس که روز پنجشنبه شدیدترین سقوط خود در ۵ ماه گذشته را تجربه کرده بود، روز جمعه با جهش اصلاحی روبهرو شد، اما نزدیک رکوردهای معکوس ۶ ساله ماند. رشد روز جمعه اونس ناشی از عقبنشینی دلار و بازارهای سهام بود.
بیم و امید سهام
بازارهای سهام نیز از این سردرگمی مستثنی نبودند. بازارهای سهام در سالهایی که سیاست «تسهیل کمی» اجرا میشد، از سیاستهای پول آسان بهرهها بردند. چند بازار آمریکایی حتی بارها و بارها رکوردشکنی کردند. از همین رو بود که ابتدا پایان سیاستهای تسهیل کمی و بعد جدی شدن بحث افزایش نرخهای بهره بازارهای سهام آمریکا و در نتیجه دیگر بازارهای سهام را نگران کرد. با وجود این، طولانی شدن روند تصمیم گیری درباره زمان مناسب برای افزایش نرخهای بهره، چنان ابهامی را ایجاد کرده بود که بازارهای سهام اکنون از مشخص شدن سیاست پولی جدید آمریکا راضی هستند.
بازارهای سهام پس از انتشار بیانیه فدرال رزرو رو به رشد گذاشتند، امری که علاوه بر پایان ابهام درباره سیاست پولی فدرال رزرو ناشی از خوشبینی درباره رهبری اقتصاد جهان توسط اقتصاد در حال احیای آمریکا بود. با این همه، بازارهای سهام آمریکا روز پنجشنبه شاهد عقبنشینی اصلاحی بودند. علاوه بر عقبنشینی فنی، تاکید جنت یلن بر کامل نبودن روند احیا نیز بازارها را درگیر کرد. به این ترتیب روند احساس بازارهای سهام، اندکی با دیگر بازارها متفاوت بود. البته بازارهای سهام روز جمعه با دلیل دیگری افت کردند. روز گذشته بازارهای سهام آسیا در پی تداوم کاهش قیمت نفت که به اعتماد سرمایهگذاران آسیب زده است، با دنبال کردن سقوط بازارهای آمریکایی به سطح پایینتری نزول کردند. به گزارش «ایسنا»، ارزش سهام شرکتهای انرژی و معدنی امسال با کندی رشد اقتصاد جهانی که میزان تقاضا را با وجود عرضه بالاتر ضعیف کرده، سقوط کرده است. به گفته آنگوس نیکلسون، تحلیلگر بازار در موسسه «آی جی» ملبورن، احتمالا در بخش انرژی، موج ورشکستگی و بدهی بالای شرکتها به راه خواهد افتاد و این امر نگرانیهایی را در بازار برانگیخته است.
سیاه روزی نفت
همزمان با نوسانهای دیگر بازارهای جهانی، بهای نفت خام نیز در آخرین روزهای کاری هفته گذشته، تحتتاثیر تحولات اقتصادی آمریکا به افت سه هفته گذشته خود ادامه داد. قوی ماندن دلار، در روزهای گذشته، قیمتهای بازارهای کالا را تحت فشار نگه داشته است. در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه نفت و دیگر بازارهای کالایی افت شدیدی را تجربه کردند؛ چراکه از یک سو انقباضی شدن سیاست پولی بانک مرکزی آمریکا دلار را به رغم افت در برخی مقاطع، نیرومند نگاه داشت و از سوی دیگر روز پنجشنبه خبر تصویب رفع قانون ۴۰ ساله صادرات نفت آمریکا توسط مجلس سنای این کشور منتشر شد. در این بین اداره اطلاعات انرژی آمریکا نیز از افزایش غیرمنتظره حجم ذخیره نفت این کشور خبر داد که موجب افزایش نگرانی فعالان بازار طلای سیاه از میزان مازاد عرضه در بازار نفت شد. در این شرایط همه پیشبینیها از آینده نفت بدبینانه است. برخی موسسات از احتمال افت بیشتر قیمتها و رسیدن آن به حدود ۲۰ دلار خبر دادهاند و این روند میتواند کل بازار کالا را تحتتاثیر قرار دهد؛ چراکه نفت، رهبر کالاهای حاضر در این بازار است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/979465/#ixzz3ujgxnIYg
۰۷:۳۰:۰۱ ایرنا: عضو کابینه دولت یازدهم درباره انقباضی یا انبساطی بودن بودجه سال ۱۳۹۵ گفت: بودجه سال آینده انبساطی است؛ البته هزینههای جاری در این بودجه چندان رشد نکرده است و بیشتر منابع تازه به سوی انجام امور زیربنایی کشور و تادیه بدهیهای دولت خواهد رفت.
وزیر اقتصاد درباره بدهی دولت به مردم و نهادها گفت: یکی از دلیلهای بروز تنگنای اعتباری، بدهیهاست که البته برنامه ششم توجه ویژهای به این امر دارد. طیبنیا توجه به وضع نظام بانکی را از دیگر موارد نوشته شده در برنامه ششم اعلام کرد و افزود: اگر با وجود کاهش نرخ تورم، نرخ سود بانکی کاهش نیافته، به دلیل آن است که اضافه تقاضا وجود دارد. از سوی دیگر، قدرت وامدهی بانکها محدود است. وی ادامه داد: بدهیهای گسترده و کمبود سرمایه بانکها با وجود داراییهای مازاد آنها از مشکلهای نظام بانکی است که البته در برنامه ششم اقدامهای مناسبی برای رفع این مشکلها انجام خواهد شد.
۰۷:۲۹:۴۰ گروه بازرگانی: سیاستهای گسترش روابط اقتصادی با کشورهای مختلف، این بار به مذاکرات اقتصادی ایران با الجزایر انجامید. روز چهارشنبه گذشته معاون اول رئیسجمهوری به همراه هیاتی بلند مرتبه متشکل از وزیر نیرو، وزیر دادگستری، رئیس کل بانک مرکزی، رئیس اتاق بازرگانی ایران و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران برای حضور در همایش مشترک بازرگانان و فعالان اقتصادی دو کشور در الجزایر حضور یافت.
محسن جلالپور، رئیس اتاق بازرگانی ایران در کانال تلگرام خود از استقبال خوب فعالان اقتصادی از این همایش یاد کرد. وی در بخشی از نوشته خود عنوان کرد: در همایش اخیر، بیش از ۵۰۰ نفر از فعالان اقتصادی دو کشورحضور داشتند. در این همایش، معاون اول رئیسجمهوری ایران، ضمن اشاره به روابط سیاسی ایران و الجزایر و شرایط سوق الجیشی و ژئوپلیتیک دوکشور، خواستار فعالیت بیشتر اتاقهای بازرگانی برای ارتقای روابط اقتصادی شد.
جلالپور درباره سخنرانی خود در این همایش نیز چنین نوشت: «من هم در صحبتهایم با اشاره به مشترکات فراوان دو کشور، آمادگی فعالان اقتصادی ایران برای انتقال تجارب ارزنده خود به الجزایر را اعلام کردم و از اتاق و دولت الجزایر خواستم در توسعه کشورشان فعالان اقتصادی با تجربه و توانمند ایران را در کنار خود ببینند. همچنین اشاره کردم که مشارکت اقتصادی دو کشور میتواند دلیلی بر نقض بعضی غرضورزیها برای اختلافافکنی بین مسلمانان باشد و در ادامه خواستار عزم جدی الجزایر برای گشودن میدان کاربرای ایرانیان شدم.» براساس گزارش «ایرنا»، عبدالسلام بوشوارب وزیرصنایع و معادن الجزایر نیز در همایش مشترک بازرگانان و فعالان اقتصادی دو کشور از سرمایهگذاران ایرانی خواست تا از فرصتهای موجود در الجزایر در چارچوب همکاری سودآور دو جانبه استفاده کنند. وی افزود: کمیته مشترک صنعتی میان دو کشور تا قبل از ماه ژوئن آینده، برای تدوین برنامه همکاریهای صنعتی، فعالیت خود را از سر میگیرد. هم اکنون تمام تلاش خود را برای آغاز به کار این کمیته تا پیش از پایان نیمه نخست سال میلادی آینده بهکار خواهیم بست.
بوشوارب گفت: این کمیته که از سال ۲۰۰۳ و به موجب یک یادداشت تفاهم دوجانبه میان ایران و الجزایر تشکیل شده و سالها غیرفعال بود، یک طرح مناسب برای همکاریهای صنعتی دوجانبه خواهد بود. وزیر صنایع و معادن الجزایر گفت: بخش صنعت یکی از بخشهای دارای اولویت در همکاریهای اقتصادی میان ایران و الجزایر است. بوشوارب اضافه کرد: دولت تمام تلاش خود را به منظور تامین شرایط مناسب برای طرفهای اقتصادی دو کشور و اجرای طرحهای مشترک و دائمی به کار خواهد بست. وی بر تلاش الجزایر برای برداشتن موانع همکاریهای صنعتی میان دو کشور تاکید کرد. همچنین روسای اتاق بازرگانی دو کشور ایران و الجزایر طی مذاکراتی درخصوص مسائل مختلف اقتصادی به هماندیشی پرداختند. جلالپور در دیدار با بن عمور العید، رئیس اتاق بازرگانی الجزایر، خواستار امضای تفاهمنامه حضور شرکتهای خدمات فنی و مهندسی ایران در سطح وسیع در الجزایر، با موافقت نخستوزیر این کشور شد. وی در این خصوص چنین نوشت: «مقصود من از چنین درخواستی این بود که با وجود این همه کار عمرانی که در الجزایر قرار است انجام شود، میتوان مقدمه تاسیس شرکتهای مشترک ایرانی- الجزایری را فراهم کرد که ضمن انجام پروژههای بزرگ کشور الجزایر، برای حضور در کشورهای آفریقایی نیز مهیا شوند.»
به گفته رئیس اتاق ایران، پیش از این، هیاتی اقتصادی به ریاست عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی و تعدادی ازفعالان اقتصادی به سرپرستی محمدرضا انصاری نایب رئیس اتاق ایران، روز یکشنبه وارد الجزایر شدند. مقدمات و مذاکرات اولیه نیز انجام شد. وی در بخشی از پست تلگرامی خود نوشت: «الجزایر را نباید دست کم گرفت. این کشور منابع نفتی سرشار و بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی دارد و با سرعت در حال توسعه و پیشرفت است. مسلما همه بخشهای اقتصادی ما و به خصوص فعالان حوزه خدمات فنی مهندسی فرصت حضور در این کشور را دارند.»
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/979543/#ixzz3ujgQRcIH
۰۷:۲۹:۱۹ مهندس نقیب را کمتر کسی است که در صنعت آرایشی و بهداشتی کشور نشناسد. این نام و برند خوش نام که هر جا گام گذاشت، منشاء تحولات بنیادی و اساسی در تولید، بازاریابی و توسعه آن واحد ها بوده است. امروز در شرکت بهداشتی دکتر عبیدی با همان ایده ها و طرح های نو تجربه جدید را در تبدیل یک واحد بهداشتی غیر فعال به واحدی فعال ، نو اندیش و پویا به نمایش گذاشته است.
همان روند رونق و توسعه و اقتداری که شرکت کف (داروگر) در زمان مدیریت آقای علی نقیب داشت ، اکنون در شرکت بهداشتی دکتر عبیدی در منطقه صنعتی اتحاد واقع در شرق تهران شاهد هستیم.در حال حاضر شرکت بهداشتی دکتر عبیدی با مدیریت مدیر عامل سابق شرکت سهامی عام کف روند روبه توسعه خود را به سرعت پیگیری مینماید و نام نقیب در رأس مدیریت آن کافی است ، تا مردم ،مصرف کنندگان و مسئولان ناظر بر وقایع و رویداد های صنعتی ، بهداشتی و آرایشی هر روز شاهد پیشرفت این برند باشند.هفته گذشته در بازدید ریاست محترم سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان تهران از این شرکت اقدامات و برنامه های مهندس نقیب برای راه اندازی و ساختن یک واحد جدید محصولات آرایشی وبهداشتی ، محصولات ارگانیک و نوآورانه ، خلاقیت وعملکردویژه ایشان در ایجاد وتوسعه برندهای مختلف آرایشی وبهداشتی مجددا تداعی گردید.
نقیب در شروع گزارش خود به محمد رضا مس فروش رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان تهران گفت آنچه سالهای گذشته در شرکت کف ( داروگر) اتفاق افتاد اجرای یک برنامه ریزی صحیح و هوشمندانه بود که علاوه بر افزایش تعداد کارکنان به ۲۶۰۰ نفر و تنوع تولید و سهم بازار بالا با ایجاد چند کارخانه تولیدی بازار محصولات آرایش و بهداشتی را هم متحول و غافل گیر کرد.با این تحول تولید به ویژه زمانی که پس از راه اندازی نخستین کارخانه تولید تیوب لمینیت در کشور خط تولید خمیر دندان دو رنگ و سه رنگ در صنعت خمیر دندان کشور در شرکت کف راه اندازی شد آنچنان در اندک زمان سهم داروگر در بازار افزایش یافت که یک مقام سابق وزارت خانه به من گفت شما قرار بود این خط را برای صنعت بیاورید. اما آن را در شرکت کف راه اندازی کردید ، حالا جواب بقیه برند ها را چه بدهیم؟
بر اساس این گزارش خریداری و راه اندازی شرکت کیمیا ایران در اصفهان توسط آقای علی نقیب نیز این شرکت را درزمینه تولید مواد اولیه صنعت شوینده فعال نمود.نقیب در ادامه گزارش خود به شرکت بهداشتی دکتر عبیدی اشاره کرد و افزود: تا قبل از سال ۱۳۸۳ محصولات شوینده این شرکت با برند خاکستر و ناتل و با کیفیت بالای خود مورد استقبال عموم بود. اما بعد از درگذشت مرحوم دکتر عبیدی که از چهره های ماندگار صنعت دارویی و بهداشتی ایران بود و عدم کارایی و توفیق مدیریت بعد از ایشان در ادامه فعالیت شرکت ، مدیریت این واحد تقریبا بلا تکلیف و زیان ده را بنده در ابتدای سال ۱۳۹۰ در اختیار گرفتم.به گفته نقیب آن زمان تعداد کارکنان شرکت ۱۷ نفر بوده است که به دلیل کاهش شدید تولید اعتبار خود را نیز در بازار از دست داده بود. در ابتدای کار بنده شروع به تهیه و نصب ماشین آلات جدید کردم و به تدریج با توسعه کار و برنامه مطلوب این روند را ادامه دادم به گونه ای که امروز برای بیش از ۲۰۰ نفر در این شرکت به صورت مستقیم و غیر مستقیم ایجاد شغل گردیده است و تعداد محصولات شرکت هم به بیش از ۴۰ محصول در حال تولید و عرضه به بازار تبدیل کرده است.
این مدیر خلاق و هوشمند صنعت آرایشی و بهداشتی با اشاره به کار جدید و منحصر به فرد این شرکت که تولید محصولات جدیدی تحت عنوان محصولات آرایشی و بهداشتی ارگانیک است تصریح کرد : این اقدام برای اولین بار است که در ایران و خاورمیانه صورت میگیرد و راه اندازی خط تولید آن در اردیبهشت ماه سال جاری طی مراسمی با حضور آقای دکتر دیناروند معاون وزیر و ریاست سازمان غذا و دارو انجام گرفت.نقیب با ارائه توضیحاتی در مورد این نوع محصول خاص و ویژه که دارای پروسه تولید مطلوب و دپارتمان تخصصی است از صرف هزینه ای بیش ازسی میلیارد ریال در این دپارتمان یاد کرد و افزود کلیه مواد اولیه محصولات ارگانیک از کشور آلمان خریداری میشود که تاییدیه استاندارد COSMOS ORGANICآلمان را نیز اخذ کردیم.در ادامه خانم دکتر بهمنی مدیر فنی دپارتمان تخصصی تولید محصولات ارگانیک شرکت بهداشتی دکتر عبیدی نیز توضیحاتی را برای ریاست سازمان ارائه نمود .
وی گفت: در محصولات ارگانیک شرکت بهداشتی دکتر عبیدی که دارای بالاترین سطح استاندارد های جهانی میباشند،از مرغوب ترین و خاص ترین مواد اولیه استفاده شده است که به دلیل زنده بودن و تازگی مانند محصولات خاص صنایع غذایی در محیط خنک نگهداری میشود. ایشان در ادامه گفت : صنعت آرایشی و بهداشتی ارگانیک جهان بیش از ۴۰ سال است که در حال رشد و توسعه روز افزون می باشد. امید داریم اکنون که تولید این محصولات در ایران عزیزمان آغاز گردیده است ، با اهمیت دادن به تدوین استانداردهایی در سطح استانداردهای جهانی و مساعدت و همکاری و پشتیبانی دستگاه های مرتبط ، تولید ملی این محصولات با رشد روز افزون مواجه گردد.
عابدی مدیر عامل شرکت بهداشتی دکتر عبیدی نیز در ادامه ضمن تشریح برنامه های شرکت در تولید محصولات جدید ادامه داد که نسل جدید ضد عفونی کننده ها که هیچ نوع عوارض جانبی ندارند در این شرکت با نام تجاری DCX تولید و به بازار عرضه گردیده است همچنین محصول جدید شرکت که خمیر دندان ناتل می باشد در آینده نزدیک به بازار عرضه خواهد شد که با توجه به تاکید مدیریت شرکت بر کیفیت برتر آن همانند مایع ظرفشویی خاکستر امیدواریم از استقبال عمومی خوبی در بین مصرف کنندگان برخوردار گردد.آقای مهندس مس فروش ریاست سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان تهران پس از بازدید و استماع گزارش مدیران شرکت بهداشتی دکتر عبیدی با ابراز رضایت از ایجاد تحول و رونق تولید برای مهندس نقیب و همکارانش که همیشه با نوآوری و خلاقیت در بازار محصولات آرایشی و بهداشتی تحول ایجاد میکند آرزوی موفقیت کرد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/979274/#ixzz3ujgLYXvs
۰۷:۲۰:۴۴
وزیر امور خارجه آمریکا و مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشبینی کردند
لغو تحریمها در ماه ژانویه
عراقچی: پروتکل الحاقی به صورت موقت و داوطلبانه اجرا میشود
در این رابطه یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته که لغو تحریمهای ایران تا آخر ماه ژانویه ۲۰۱۶ غیرممکن نیست و جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز در نامهای خطاب به کمیته روابط خارجی مجلس سنا از برداشته شدن تحریمهای اقتصادی علیه ایران تا ماه ژانویه خبر داده است. همچنین سناتور بن کارین، از اعضای دموکرات کمیته روابط خارجی سنا در جلسه استماع روز پنجشنبه گفت به نظر میرسد از اوایل ژانویه میتوان روند لغو تحریمها را آغاز کرد. همزمان سیدعباس عراقچی، رئیس ستاد پیگیری برجام با اشاره به روند اجرایی شدن برجام گفت: «بعد از اقدامات اولیه که حدودا سه هفته زمان میبرد نسبت به اجرای موقت و داوطلبانه پروتکل الحاقی اقدام میکنیم.» به گزارش «ایرنا» از خانه ملت، عراقچی درباره زمان اجرایی شدن برجام افزود: «پس از اجرای داوطلبانه و موقت پروتکل الحاقی این کار ادامه خواهد داشت تا زمانی که مجلس شورای اسلامی پروتکل را بهطور دائمی تصویب کند که برآورد ما این است که ظرف سالهای آینده این کار صورت میگیرد.» به گفته رئیس کمیسیون برجام، برای تصویب پروتکل الحاقی نیازی نیست که دولت آن را تحت لایحهای به مجلس ارائه کند؛ بلکه هر زمان که قوه مقننه بخواهد میتواند آن را تصویب کند، اما از آنجا که نمایندگان به نوعی برجام را تایید کردهاند، در واقع با پروتکل الحاقی که در برجام به آن اشاره شده است، هم موافقت کردهاند.
انتقال اورانیوم
همچنین رئیس ستاد پیگیری اجرای برجام درخصوص زمان انتقال اورانیوم غنیسازی شده گفت: «طبق برجام تمام ذخایر مواد اورانیوم غنی شده به غیر از۳۰۰کیلوگرم را میفروشیم و در مقابل، کیک زرد میخریم. این معامله با روسیه صورت گرفته و حدود ۹ تن مواد اورانیوم به روسیه داده میشود و در مقابل، ۱۴۰ تن کیک زرد وارد میشود؛ این معامله بعد از بسته شدن PMD انجام میگیرد.»
رایزنیهای ظریف در نیویورک
از سوی دیگر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران که برای شرکت در مذاکرات حل بحران سوریه چهارشنبه شب، تهران را به مقصد نیویورک ترک کرد، عصر روز پنجشنبه به وقت محلی با وزرای خارجه چین و آلمان در نیویورک دیدار کرد. به گزارش «ایسنا» محمدجواد ظریف بعد از این دیدارها در جمع خبرنگاران با اشاره به دیدارش با وزیر خارجه چین گفت: «در این دیدار در مورد بازطراحی رآکتور اراک و نحوه همکاری در این زمینه گفتوگو کردیم.» او همچنین به گفتوگوی خود با وزیرخارجه آلمان اشاره و تاکید کرد: «در این دیدار با مقامات آلمانی در ارتباط با اجرای برجام گفتوگو کردیم.» وزیر امور خارجه به دیدارش با بانکیمون دبیرکل سازمان ملل متحد اشاره کرد و افزود: «در این دیدارها (دیدار با وزرای خارجه چین و آلمان و همچنین دبیرکل سازمان ملل متحد) در مورد اقداماتی که مخل اجرای برجام است از جمله تصمیم اخیر نمایندگان مجلس آمریکا در ایجاد محدودیتهایی برای اتباع دیگر کشورها برای سفر به ایران گفتوگو و رایزنی کردیم.» همچنین ظریف بعد از ورود به نیویورک در جمع خبرنگاران، از احتمال دیدار با وزیر خارجه آمریکا و گفتوگو درباره اجرای برجام خبر داد.
چالش میان کنگره و کاخ سفید
در شرایطی که مقامات آمریکایی برای رفع تحریمها علیه اقتصاد ایران آماده میشوند، سناتورهای این کشور روز پنجشنبه گذشته برای کسب محدودیتهای تحمیلی سختتر، فشارهایی را علیه کابینه باراک اوباما آغاز کردند. در این رابطه سناتور باب کورکر که از ابتدا از جمله مخالفان توافق هستهای با ایران بود، در اظهاراتی خصمانه مدعی شد: «با منفعل بودن درباره آزمایش موشکی (ایران) و کار آژانس بینالمللی انرژی اتمی که با دقت و درستی انجام نشد، توافق هستهای به شکل بسیار بدی آغاز به کار میکند.» از سوی دیگر دهها سناتور جمهوریخواه آمریکا در اقدامی مداخلهجویانه با بیان اینکه آزمایش اخیر موشک بالستیک تهران نشاندهنده بیاعتنایی آشکار به تعهدات بینالمللی بود، از باراک اوباما رئیسجمهوری این کشور خواستند تا تحریمها علیه ایران را رفع نکند. به گزارش «ایسنا» به نقل از خبرگزاری رویترز، ۳۶ تن از ۵۴ سناتور جمهوریخواه آمریکا از جمله هیچ مک کانل، رهبر اکثریت سنا در نامهای به باراک اوباما از او خواستند تا تحریمها علیه ایران را طبق توافق هستهای رفع نکند.
اما دولت اوباما براساس آنچه در برجام توافق شده در مسیر برداشته شدن تحریمها گام گذاشته است. همچنانکه جان کری، وزیر خارجه آمریکا در نامهای خطاب به کمیته روابط خارجی مجلس سنا از برداشته شدن تحریمهای اقتصادی علیه ایران تا ماه ژانویه خبر داد. در عین حال کری تاکید کرد که ایران هیچگونه اقدام مخفیانه یا هرگونه اقدام دیگری را در جهت ساخت یا توسعه تسلیحات هستهای انجام نداده است. وزیر امور خارجه آمریکا در این نامه تاکید کرد که ایران در حال اجرای کامل همه الزامات و تعهدات خود در مسیر توافق جامع هستهای برجام که شفاف بوده و قابلیت راستیآزمایی را دارد، است و هم اکنون رفع تحریمهای اقتصادی اقدام مناسبی است. در نامه جان کری خطاب به کنگره قید شده است که پرونده فعالیتهای گذشته ایران در دستیابی به سلاح هستهای بسته شده و همه چیز به اجرای برجام منوط شده است. این نامه در حالی از سوی کری به مجلس سنا نوشته شده است که سناتور بنکاردین از اعضای ارشد حزب دموکرات و کمیته روابط خارجی مجلس سنا روز پنج شنبه در جلسه استماع کنگره گفت: «به نظر میرسد تحریمهای اقتصادی میتواند تا ماه ژانویه برداشته شود.» سناتور کاردین گفت آمریکا در صورت شفاف بودن اجرای برجام از سوی ایران میتواند تا قبل از بهار همه تحریمهای اقتصادی علیه ایران را بردارد. در این جلسه استفن مول، هماهنگکننده ارشد وزارت خارجه در مورد پرونده هستهای نیز گفت که برداشته شدن تحریمها با شرط اجرای کامل برجام است و به عبارتی همه سرنوشت این پرونده در دستان ایران است.
مذاکره آمانو با صالحی
یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی صبح پنجشنبه در تماس تلفنی با علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی درباره نحوه اجرای برجام با وی گفتوگو کرد. آمانو طی این تماس تلفنی با دکتر صالحی، تصویب قطعنامه در شورای حکام و بستن پرونده پیامدی را به وی تبریک گفت و تاکید کرد که فضای جدیدی پس از این مصوبه ایجاد شده است. صالحی نیز تاکید کرد: «تلاش ما این است کارهایمان را به نحوی انجام دهیم که تا دو هفته آینده روز اجرایی شدن برجام فرا برسد.» رئیس سازمان انرژی اتمی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست همکاریهای لازم در این زمینه را داشته باشد.
انجام تعهدات از سوی ایران
همچنین مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت که لغو تحریمهای ایران تا آخر ماه ژانویه ۲۰۱۶ غیرممکن نیست. آمانو افزود: «هدف ایران این است که تحریمها تا آخر ماه ژانویه لغو شود و این مساله غیرممکن نیست.» به گزارش خبرگزاری فارس، مدیرکل آژانس ادامه داد: «بازرسان ما در آنجا حضور دارند و فعالیتهای آنها را به من گزارش میکنند، میتوانم بگویم که ایران با سرعتی بالا در حال انجام تعهدات خود است.» خبرگزاری رویترز نوشت با این حال آمانو از ارائه جزئیات بیشتر درباره فعالیتهای ایران خودداری کرد. براساس این گزارش، ایران باید تعداد سانتریفیوژهای خود را در سایتهای نظنز و فردو کاهش دهد و رآکتور اراک را بازطراحی کند. آمانو در این زمینه گفت: «اگر سوال شما این است که آیا ایران برای تکمیل تعهدات خود طی دو، سه هفته آینده برنامهریزی کرده است، من میتوانم بگویم که دلیلی ندارد به آن شک کنم.»
آزمایشهای موشکی ایران در تعارض با برجام نیست
در عین حال معاون وزیر اقتصاد آمریکا نیز ضمن ابراز امیدواری نسبت به اجرای دقیق برجام از سوی ایران به صراحت گفت که آزمایشهای موشکی ایران در تعارض با برجام نیستند و تاثیری در سرنوشت این توافقنامه جهانی نخواهند داشت. ادام زوبین روز پنجشنبه در یک گردهمایی در اندیشکده شورای آتلانتیک آمریکا که برای بحث پیرامون مراحل اجرایی برجام و چالشهای احتمالی مربوط به آن برگزار شد در ابتدا گفت که تحریمهای اعمال شده علیه ایران با هدف تنبیه، ایجاد خشم و نفرت صورت نگرفته و به امید ایجاد یک تغییر اعمال شدهاند. او سپس با اشاره به همین هدف و با تصریح اینکه تحریمهای اعمال شده علیه ایران یکی از بزرگترین رژیمهای تحریم علیه یک کشور در طول تاریخ بوده است، افزود که طبعا با بروز چنین تغییری لغو این تحریمها یک ضرورت خواهد بود. معاون وزیر اقتصاد آمریکا در ادامه آنچه را که او روز اجرای برجام خواند مهمترین مرحله این توافق توصیف کرد و گفت در چنین روزی است که بخش چشمگیری از تحریمها لغو خواهند شد و ایران مرحله تازهای از حیات اقتصادی خود را شروع خواهد کرد. به گفته زوبین، با برداشته شدن تحریمها رابطه ایران دوباره با نظام اقتصاد جهانی برقرار خواهد شد و شرکتهای مختلف جهان بدون پروا و نگرانی از تحریمها خواهند توانست بهطور نامحدودی از ایران نفت یا گاز خریداری کنند. زوبین همچنین گفت که هم اکنون بسیاری از شرکتهای تجاری درحال گفتوگو با طرفهای ایران و بررسی امکان برقراری مناسبات تجاری با آنها هستند. او افزود که دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت اقتصاد آمریکا «اوفاک» در نظر دارد هفته آینده جدول راهنمایی در رابطه با حوزهها و مراحل لغو تحریمها برای استفاده بازرگانان آمریکایی منتشر کند. معاون وزرات اقتصاد آمریکا اضافه کرد که در پی لغو برخی از تحریمهای خاص آمریکایی، فروش هواپیماهای مسافری و تجهیزات و وسایل یدکی مربوط به آنها به ایران، واردات فرش و مواد خوراکی از جمله خاویار و پسته به داخل آمریکا آزاد خواهد شد. او در نهایت درپاسخ به سوالی در باره آزمایشهای موشکی ایران تاکید کرد که گرچه ممکن است این آزمایشها نقض قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل بهحساب بیایند؛ اما در تعارض با برجام نخواهند بود و تاثیری در سرنوشت این توافق جهانی نخواهند داشت.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/979559/#ixzz3ujgF0oXd
۰۷:۲۰:۱۸ تداوم اختلاف نظر در مورد بشار اسد
نکته قابل توجه در قطعنامه شورای امنیت، عدم اشاره به نام بشار اسد است.
با این حال، وزرای خارجه آمریکا، فرانسه و انگلستان همگی بار دیگر تأکید کردند که بشار اسد باید طی فرآیند انتقالی از قدرت کنارهگیری کنند.
جان کری وزیر خارجه آمریکا در این رابطه گفت: «عقیده ما این است، البته همه در اینجا با این نظر موافق نیستند، اما اغلب اعضای گروه پیشتیبان سوریه اتفاق نظر دارند که اسد دیگر توان و اعتبار متحد کردن سوریه را ندارد.»
لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه هم گفت: «اگر تضمینی برای کنارهگیری اسد نباشد، مذاکرات سوریه موفق نخواهد شد.»
وی حضور احتمالی بشار اسد در انتخابات ریاستجمهوری در سوریه را «غیر قابل قبول» توصیف کرد.
اکنون به نظر میرسد مهمترین اختلاف باقیمانده، شرکت یا عدم شرکت بشار اسد رئیسجمهور سوریه در انتخابات آتی است. ایران و روسیه با تأکید بر اینکه مردم سوریه باید در مورد آینده خود تصمیم بگیرند، میگویند هیچکس نباید از شرکت در انتخابات محروم شود و این سوریها هستند که باید در مورد آینده ریاستجمهوری تصمیم بگیرند.
۰۷:۱۹:۴۶ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در مصاحبهای طولانی با «رابین رایت» خبرنگار نشریه «نیویورکر» مواضع تهران در قبال موضوعات مختلف از جمله اوضاع منطقه، توافق هستهای و همچنین طرح کنگره علیه ایران را شرح داده است.
در ادامه مشروح این مصاحبه آمده است:
شما در مورد چشمانداز فرآیند صلح سوریه چیست؟ آیا این روند به نتیجهای ملموس و پایدار منتهی میشود؟
هدف ما تسهیل یک فرآیند وحدت و آشتی ملی بین سوریهایی است که به دنبال یافتن راهکاری مسالماتآمیز هستند، نه کسانی که به واسطه یک ایدئولوژی منحرف، کمر به نابودی سوریه بستهاند. این هدفی دشوار است.
ایران چه نقشی را برای رئیسجمهور اسد در طول دوره ۶ ماهه انتقالی قائل است؟
این وظیفه ما نیست که در مورد نقش افراد در این روند تصمیم بگیریم. وظیفه هیچکس دیگر هم نیست که در این مورد تصمیم بگیرد.
مذاکرات فرآیند صلح که نمایندگان دولت و معارضین سوری را تا ۱ ژانویه گردهم میآورد، آتشبس و ایجاد دولت انتقالی که «معتبر، فراگیر و غیر قومی» است ظرف ۶ ماه که نهایتا به یک قانون اساسی جدید و برگزاری انتخابات ظرف ۱۸ ماه منجر میشود. این توافق ضمنا از همه کشورهای درگیر در مذاکرات خواسته است که از پایبندی متحدانشان به آتشبس اطمینان یابند.
مهم است که همه از حرکت رو به جلوی روند و برقراری آتشبس اطمینان حاصل کنند. قطعنا هیچ آتشبسی برای داعش، جبهه النصره و القاعده نخواهد بود… بنابراین اینها مسیرهایی جداگانه هستند. یک مسیر برای آن است که دولت سوریه و معارضینی است که علاقمند به آینده صلحآمیز این کشور هستند، به خاطر وحدت ملی و فرآیند سیاسی، گردهم آیند. در عین حال، همه باید حمایت از گروههای افراطی، دادن اجازه به تردد امن آنها، دادن اجازه به آنها برای دریافت سلاح، دادن اجازه به آنها برای دریافت کمکها مالی را متوقف کنند و همه برای مبارزه واقعی با آنها، دست به دست هم دهند.
آیا ایران حاضر است که پایبندی کامل رئیسجمهور اسد و نیروهایش به آتشبس، توقف انداختن بمبهای بشکهای و حمله به مواضع شورشیها، اطمینان حاصل کند؟
به همه اطلاعات غلط خورانده شده است. واقعیت این است که نبرد در سوریه با القاعده، جبهه النصره و داعش در جریان است. دستههایی، دستههایی کوچک از این گروهها عموما توسط گروههای افراطی مختلف احاطه میشوند… زمانی که آنها از نبرد دست بکشند، دولت دیگر چیزی برای هدف قرار دادند، جز این سازمانهای تروریستی نخواهد داشت.
شما اخیرا شاهد اظهاراتی که از سوی واشنگتن مطرح میشود، اینکه وزیر کری میگوید ایالات متحده به دنبال «تغییر رژیم» نیست. آیا تصور میکنید که تغییری در لحن یا موضع واشنگتن در قبال نقش رئیسجمهور اسد ایجاد شده است؟
من قطعا احساس میکنم که اکنون از اروپا و غرب به طور کلی و گاهی از ایالات متحده، لحنی واقعبینانهتر به گوش میرسد. قطعا تغییراتی در اظهاراتی که از سوی واشنگتن مطرح میشود، وجود داشته است. مواضع اخیر امیدوارکننده است. قطعا ما معتقدیم که این هرگز ایران، ایالات متحده، روسیه یا هرکس دیگر نبودهاند که باید در مورد رئیسجمهور اسد تصمیم بگیرند.
آیا تصور میکنید که رئیسجمهور اسد حاضر است برای تسهیل صلح کنارهگیری کند؟
تصور میکنم که دارید این فرض را مطرح میکنید که این نتیجه مذاکرات است. تصور میکنم که رئیسجمهور اسد حاضر است هرآنچه نتیجه مذاکرات سوری-سوری باشد و تصمیم مردم سوریه باشد را بپذیرد. اما افراد تلاش میکنند پیش از آنکه مذاکرات حتی شروع شده باشد، در مورد نتایج آن تصمیم گرفته و آن را تعیین کنند.
من هر بار که شما را میبینم، این سوال را میپرسم. آیا شما وابسته به اسد هستید؟
ما معتقدیم که تصمیمگیری در مورد افراد در دیگر کشورها، نه ارتباطی به ایران دارد و نه هیچکس دیگری.
آیا مسکو و تهران در تمام موضوع در ارتباط با سوریه همنظر هستند؟
هیچکس نظر یکسانی در مورد سوریه ندارد. اما ما در این زمینه که آینده افراد در سوریه باید توسط مردم سوریه و نه افرادی خارج از سوریه تعیین شود، با روسیه هم عقیده هستیم.
نقش ایران در سوریه به صورتی فزاینده افزایش یافته است. طبق شمارش من، تاکنون ۸ ژنرال ایرانی در یک سال و نیم گذشته در سوریه کشته (شهید) شدهاند.
این نشان میدهد که ما در مبارزه با داعش جدی هستیم. ما داعش و افراطگرایی را تهدیدی برای خود در منطقه میدانیم… موضع ما این است که ما به دولتهای مشروع در منطقه که نمایندهای در سازمان ملل دارند، کمک میکنیم. ما به درخواست دولت عراق، از طریق اعزام مستشار، کمک میکنیم. ما به دولت سوریه به درخواست آنها، برای کمک مستشاری برای مبارزه با افراطگرایی کمک میکنیم… بنابراین، این هم قانونی است و هم مشروع.
اما اغلب مستشارها به دولت سوریه در مبارزه با معارضین کمک میکنند. دولت سوریه چندان به صورت واقعی دیگر نبرد با داعش نیست.
نه، هستند. (اگر ارتش سوریه نمیجنگند) پس چه کسی در حال نبرد با داعش است؟ ایالات متحده؟
گروههای شورشی.
این یک شوخی است. ایالات متحده میخواست گروههای شورشیای را که خود آموزش داده بود، برای مبارزه با داعش به سوریه اعزام کند. از ۲۵۰۰ شورشی که آموزش دیدند، تنها ۷۰ نفر پذیرفتند برای مبارزه با داعش به سوریه بروند. بقیه آنها میخواستند برای نبرد با دولت به سوریه بروند. بنابراین شما باید از خواب بیدار شوید و واقعیت را ببینید… گروههای شورشی حتی یک گلوله علیه داعش شلیک نکردهاند.
تهران و مسکو چقدر با یکدیگر هماهنگ هستند؟ چه در مورد آنچه در میدان سوریه میگذرد و چه در مورد مذاکره برای صلح؟
ما تلاش میکنیم به صورت مداوم با روسیه و همچنین دیگران به جز ایالات متحده، در مورد آنچه در سوریه در جریان است، هماهنگ باشیم. ما برای گفتوگو با همه در مورد سوریه آمادگی داریم، چراکه معتقدیم این تهدیدی مشترک است.
توافق هستهای در چه وضعی است؟ زمانبندی مد نظر شما برای تکمیل گامهایی که برای برچیدن برنامه تعهد دادید، چیست؟
ما چیزی را برنمیچینیم. ما داریم برخی از سانتریفیوژها را جدا میکنیم و رآکتور اراک را نیز بازسازی و نوسازی میکنیم… فعالیتهای باقیماندهای که باید انجام دهیم، بیش از چند روز، کمتر از دو هفته طول میکشد.
آیا تاریخی خاصی را برای اجرا پیشبینی کردهاید؟
خوب، هنوز باید برخی موضوعات سیاسی حل شود… تعهداتی از طرف دیگر هست که باید پیش از اجرای مراحل نهایی، اطمینان یابیم که اجرا میشوند… زمانی که آنها نهایی شدند، گامهای عملی که ما باید اجرا کنیم، آغاز خواهاد شد. بنابراین از الان نمیگویم دو هفته. منظورم دو هفته پس از آن است که ما این دشواریها را برطرف کنیم.
از دید ایران، چه چالشهایی برای اجرا باقی مانده است؟
تصور میکنم مهمترین چالش باقی مانده، این تصور در واشنگتن است که تحریمها یک سرمایه هستند و باید توجیهی برای باقی نگه داشتن و بازگرداندن آنها، پیدا کرد. نمیدانم که آنها به نتایج این کار نگاهی کردهاند یا نه… تحریمها دقیقا مخالف آنچه را که مد نظر دارند، ایجاد میکند.
آن ۳۰ سناتوری که به رئیسجمهور نامه نوشته و از وی خواستهاند که تحریمها را برندارد.
آنها نمیخواهند رئیسجمهور آغاز برنامه اقدام مشترک را بپذیرد. در پارلمان ما هم بیش از ۳۰ نماینده هستند که نمیخواهند برجام اجرایی شود، بنابراین یر به یر هستیم.
در نامه سناتورها، به تست موشکی ایرانی در تاریخ ۱۰ اکتبر اشاره شده است. چرا تست موشکی تا این حد برای ایران مهم است؟
این حق مشروع دفاعی ماست. اینها موشکهایی نیستند که برای داشتن قابلیت حمل کلاهک هستهای طراحی شده باشند، به همین جهت در چارچوب دفاع از خود مشروع ما قرار میگیرند.
یعنی هیچ چشماندازی برای رسیدن به توافق در مورد موشکها وجود ندارد؟
به هیچ وجه. چرا باید چنین توافقی صورت گیرد؟ متحدان شما دهها میلیارد دلار برای خرید تسلیحاتی که در منطقه نیازی به آن ندارند، هزینه میکنند. جنگ افزار نظامی ایران به اندازه بخشی از جنگافزارهای یکی از این کشورها در منطقه است.
کنگره اخیرا طرحی را تصویب کرده که برنامه لغو روادید را اصلاح میکند. بر اساس این مصوبه، افراد در صورتی که در یکی از کشورهای داخل لیست حامیان دولتی تروریسم حضور داشته باشند، برای ورود به ایالات متحده باید درخواست روادید داده و از لحاظ امنیتی چک شوند. ایران یکی از این کشورها است.
این طرح لغو روادید بیمعنی است. آیا کسی در غرب از سوی یک تبعه ایران، از سوی یک ایرانی الااصل یا کسی که به ایران سفر کرده باشد، هدف قرار گرفته است؟ در حالی که افراد بسیار زیادی توسط اتباع کشورهای متحد شما، افرادی که به کشورهای متحد شما سفر کردهاند و افرادی که از اراضی کشورهایی که باز هم متحد شما هستند، عبور کردهاند، هدف قرار گرفتهاند. بنابراین شما سراغ آدرس غلطی رفتهاید.
شما میدانید افرادی که در سن برناردینو کشته شدند، از کجا آمده بودند. شما میدانید که کسانی که یازده سپتامبر را مرتکب شده بودند، از کجا آمده بودند. شما میدانید کسانی که مرتکب حوادث پاریس شدند، از کجا آمده بودند، از کجا منتقل شدند و به کجا رفتند. هیچیک از آنها حتی پایشان به ایران نرسیده بود. خوب، شما چرا افرادی را که به ایران سفر کردهاند، به خاطر آن (حوادث) مجازات میکنید؟… ما آنها را افراطی نخواهیم کرد. ما هرگز این کار را نکردهایم. این متحدین شما بودهاند که افرادی را که به کشورشان سفر کردهاند، افراطی کردهاند.
برخی از اتباع ایرانی-آمریکایی اکنون در ایران زندانی هستند. این مسئلهای است که واقعا در سرتاسر کشور (آمریکا) پیچیده است.
من دارم همه تلاشم را میکنم که این مسئله را به عنوان یک موضوع بشردوستانه حل کنم. من به تمام تلاشم در این زمینه ادامه خواهم داد.
به صورت مشخص، پرونده جیسون رضائیان بسیار نمایان است. دولت ایران اعلام کرده است که مجرمیت وی صادر شده، اما این جرم اعلام نشده است. بعد اعلام شد که محکومیت نیز صادر شده، اما این محکومیت هم اعلام نشد. آیا میدانید که محکومیت او چیست؟
اطلاعی ندارم.
شما در آستانه انتخابات قرار دارد. فکر میکنید موفقیت دیپلماسی توسط دولت روحانی و رفع تحریمها تا چه حد ممکن است بر فضای سیاسی اثر بگذارد؟
این قطعا بر فضای سیاسی اثرگذار خواهد بود، اما در انتخابات شرکت نداریم. انتخابات ریاست جمهوری دو سال دیگر است.
در ارتباط با سیاست، هرگاه که مناظرات انتخاباتی در ایالات متحده است، ایران هم مطرح میشود. روز سهشنبه دونالد ترامپ توافق هستهای با ایران را «وحشتناک، منزجرکننده و توافقی بسیار وحشتناک» با یک «ملت تروریست» توصیف کرد.
این اولین بار نیست که او چنین موضعگیریهای جالبی میکند، احتمالا آخرین بار او هم نخواهد بود. البته من گفتم یک «موضع جالب» و از ادبیات موهن استفاده نکردم.
کریس کریستی هم گفت که ما باید بار دیگر بر ایران مترکز شویم، چراکه «اگر ایران را از دست بدهید، نمیتوانید داعش را شکست دهید. این دو کاملا به هم مرتبط هستند، چراکه یکی عامل دیگری است.»
اگر چیزی داعش را خلق کرده باشد، آن تجاوز سال ۲۰۰۳ ایالات متحده به عراق است.
تد کروز هم گفته است که «رژیمی که ما باید تغییر دهیم، در ایران است، چراکه ایران علیه ما اعلام جنگ کرده است.»
ما هرگز علیه هیچکس اعلام جنگ نکردهایم. ما از خود در برابر جنگهایی که به ما تحمیل شده، دفاع کردهایم. ما هیچ تمایلی به تقابل با هیچکس نداریم.
آیا پیامی برای نامزدهای آمریکایی دارید؟
بیدار شوید و دنیای واقعی را ببینید. ببینید که در منطقه چه خبر است. ببینید که مردم به کدام سو میروند و واکنششان به تحقیر و به حاشیه راندن چیست. تصور نمیکنم چند رأی بیشتر ارزش آن را داشته باشد که تهدیدی را که همه ما با آن مواجه هستیم، بیشتر پیچیده کنیم. همه باید بیدار شوند و این مسئله را دیده و به آن پاسخ دهند، نه اینکه آن را سیاسی کنند.
۰۷:۱۹:۱۸ به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، جان کری وزیر خارجه آمریکا روز جمعه به وقت نیویورک (بامداد شنبه به وقت تهران) گفت قطعنامه مصوب شورای امنیت سازمان ملل در مورد سوریه، به طرح پیشنهادی ایران برای حل بحران بسیار شباهت دارد.
کری این اظهارات را پس از تصویب قطعنامه ۲۲۵۴ در شورای امنیت، در نشست خبری مشترک با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه و استفان دی میستورا نماینده دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه در جمع خبرنگاران مطرح کرد.
وی در پاسخ خبرنگار شبکه العربیه که گفت روسیه و آمریکا با عدم بحث در مورد سرنوشت بشار اسد رئیسجمهور سوریه در حال عقب انداختن این مسئله هستند، گفت اینطور نیست و توافق وین و قطعنامه شورای امنیت در حقیقت زمانبندیای برای انتقال سیاسی در سوریه است.
وزیر خارجه آمریکا گفت: «حدود یک سال قبل هم، ایرانیها طرحی را برای صلح در سوریه ارائه کردند، که مشتمل بود بر آتش بس، تدوین قانون اساسی جدید، ایجاد دولت وحدت ملی و برگزاری انتخابات. خوب میبینید که این تا حد بسیار زیادی به این (قطعنامه شورای امنیت) نزدیک است.»
کری در ادامه گفت آمریکا، کشورهای غربی و معارضین پس از مشاهده آنکه اصرار بر کنارهگیری فوری اسد «جنگ را طولانی» میکند، حاضر به امتیازدهی شدند و پذیرفتند که رئیسجمهور سوریه طی یک دوره انتقالی از قدرت کنارهگیری کند.
او با این حال بار دیگر تأکید کرد که تا زمانی که اسد در قدرت حضور داشته باشد، جنگ در سوریه متوقف نمیشود.
در ادامه لاوروف به اظهار نظر پرداخت و گفت مصوبه شورای امنیت یک نکته کلیدی دارد و آن اینکه تنها مردم سوریه باید در مورد آینده خود تصمیمگیری کند.
روسیه به همراه ایران تأکید دارند که مطرح کردن پیششرط عدم حضور بشار اسد در انتخابات سوریه، غیر قابل پذیرش است و تنها این مردم سوریه هستند که باید با آرا خود در مورد آینده اسد و کشورشان تصمیمگیری کنند.
شورای امنیت روز جمعه قطعنامهای را به تصویب رساند که خواستار آغاز مذاکرات سوری-سوری ظرف چند هفته آینده، برقراری آتشبس، تشکیل دولت وحدت ملی ظرف ۶ ماه و برگزاری انتخابات ظرف ۱۸ ماه است.
۰۷:۱۸:۵۴ به گزارش گروه مانیتورینگ بینالملل خبرگزاری فارس، «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا امشب در سخنرانی آخر سال خود، به دستاورهای داخلی و خارجی خود پرداخت.
رئیسجمهور آمریکا ابتدا به دستاوردهای داخلی خود پرداخت و نجات اقتصاد، اشتغالزایی و نصف کردن تعداد بیکاران آمریکا و رساندن نرخ بیکاری به ۵ درصد، رساندن تعداد بیمهنشدگان آمریکا به زیر ۱۰ درصد از کل جمعیت این کشور و اجرای طرح خدمات درمانی را از دستاوردهای داخلی خود در سال ۲۰۱۵ میلادی اعلام کرد.
وی سپس به دستاورهای خارجی خود پرداخت و برقراری مجدد روابط با همسایه جنوبی یعنی کوبا و امضای توافق هستهای توسط ایران و کشورهای عضو ۱+۵ را دو دستاورد مهم خارجی خود عنوان کرد.
رئیسجمهور آمریکا البته از لفظ توافق هستهای، برجام یا دستاورد تاریخی استفاده نکرد؛ اوباما گفت «توافقی که ایران را از دستیابی به بمب اتم بازمیدارد.»
اوباما باز هم نیمنگاهی به داخل کشور انداخت و گفت قصد دارد با اجرای قانون تحصیلات عمومی، نگذارد که هیچ کودک آمریکایی از تحصیل باز بماند.
در ادامه اوباما به مسائل امنیتی پرداخت و گفت: «البته مهمترین کاری که ما امسال انجام دادیم و باز هم ادامه خواهیم داد، امن نگاه داشتن کشور است.»
اوباما افزود: «برای تأمین امنیت، کماکان رهبری ائتلاف بینالمللی علیه داعش را برعهده داریم و حالا میبینیم که این گروه، ۴۰ درصد از زمینهای تحت تصرف خود را در عراق از دست داده است.»
رئیسجمهور آمریکا در ادامه از تخصص و تلاش شبانهروزی مأموران امنیتی کشورش برای تأمین امنیت گفت ولی باز هم از مردم خواست برای حفظ وضع موجود، به محض دیدن مورد مشکوک آن را با نیروهای امنیتی در میان بگذارند، اگر اتفاقی افتاد نترسند و همانند یک خانواده متحد آمریکایی، در کنار هم باقی بمانند.
یکی از خبرنگاران از باراک اوباما پرسید که چگونه میتوان حملاتی را که هنوز اتفاق نیفتاده پیشبینی کرد و با آنها مقابله کرد.
اوباما پاسخ داد: «خیلی سخت است. ردیابی حملات گرگهای تنها (حملات تروریستی غیرسازمانیافته و برآمده از تصمیم و برنامهریزی شخصی) و حملات یک زن و شوهر همانند آنچه در سنبرناردینو اتفاق افتاد، به رغم تخصص و هوشیاری نیروهای امنیتی ما، سخت است.»
باراک اوباما به راههای بررسی احتمال حمله تروریستی در خاک کشورش و بررسی مطالب منتشر شده از سوی افراد در شبکههای اجتماعی را یکی از این راهها اعلام کرد.
اوباما گفت: «پُستهایی که مردم در شبکههای اجتماعی میگذارند به دو دسته تقسیم میشود. یا پُستهای عمومی آنها مانند انچه در فیسبوک مینویسند یا پُستهای خصوصی و مکالمات آنها که البته بررسی مورد دوم، بر خلاف ارزشهای ماست.»
باراک اوباما به روند معمول برای صدور ویزای آمریکا برای متقاضیان خارجی پرداخت و گفت که این بررسی پُستهای عمومی در مورد آنها هم اجرا میشود.
در ادامه بحث به یکی از قولهای انتخاباتی محققنشده اوباما یعنی بستن زندان گوانتانامو کشید.
اوباما گفت:«من برای این کار طرحی را به کنگره ارائه خواهم داد و نمیخواهم از الان بر مبنای فرضیات بگویم که کنگره با آن مخالفت میکند ولی بدانید که گوانتانامو به یکی از مراکز جذب نیروهای جهادی (معادل آمریکایی افراطگرایان مسلمان) تبدیل شده؛ آنها با تبلیغ بر روی این مطلب که آمریکا زندانیان گوانتانامو را از رسیدگی قضایی محروم کرده، بر علیه ما تبلیغ و نیروگیری میکنند.»
باراک اوباما افزود: «گوانتانامو باعث شده افسانهای ایجاد شود که آمریکا در جنگ با اسلام است.»
محور سوالات بعدی، بهار عربی، خاورمیانه و به خصوص سوریه بود.
اوباما گفت: «ما حسنیمبارک را سرنگون نکردیم. ما روابط خوبی با مبارک داشتیم ولی فساد و اقتدارگرایی دولت مصر مردم این کشور را ناراضی کرده بود. این ما نبودیم که بهار عربی را به راه انداختیم.»
رئیسجمهور آمریکا سپس به پرونده سوریه رسید. اوباما گفت: «بر اساس ارزشهای آمریکایی، اگر کسی در حال کشتن مردم باشد و ما ساکت بنشینیم، در حقیقت با وی تبانی و همدستی کردهایم.»
اوباما ادامه داد: «اگر واقعگرایانه و بدونتوجه به کشته شدن انسانها در سوریه به مسئله این کشور بنگریم، میبینیم که حکومت بشار اسد که با اکثریت سنیمذهب سوریه درگیر شده و مشروعیت خود را در میان آنها از دست داده، امکانپذیر نیست.»
رئیسجمهور آمریکا افزود: «اسد جایی در آینده سوریه ندارد ولی اگر انتقال سیاسی قدرت در سوریه اتفاق بیافتد، ایران و روسیه که امروز از وی حمایت میکنند میتوانند مطمئن شوند که اقلیت علویمذهب این کشور در هم کوبیده نمیشوند و اقدامات تلافیجویانه علیهشان صورت نمیگیرد.»
از نکات جالب کنفرانس خبری انتهای سال رئیسجمهور آمریکا این بود که اوباما شخصاً نام خبرنگاران را برای پرسیدن سوال، بر اساس نوبت از پیش تعیینشده میخواند و به هنگام به صدا درآمدن صدای زنگ تلفن همراه یکی از خبرنگاران، شخصاً به وی تذکر داد و تا زمان قطع شدن صدای زنگ تلفن، از ادامه پاسخ به سوالات خودداری کرد.
در انتهای کنفرانس خبری اوباما هم البته مانند برخی نشستهای خبری مشابه، خبرنگارانی که فرصت طرح سوال خود را نیافته بودند، معترض بودند.
۰۷:۱۸:۳۲ به گزارش خبرنگار اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از نیوز، انجمن تولیدکنندگان سیمان پاکستان طی نامه ای به وزارت اقتصاد این کشور خواستار افزایش ۲۰ درصدی تعرفه واردات سیمان از ایران به این کشور شدند.
محمدعلی طبا رئیس انجمن تولیدکنندگان سیمان پاکستان در این نامه از وقار مسعود خان وزیر اقتصاد این کشور خواسته تا با توجه به افزایش روز افزون واردات سیمان از ایران به این کشور و رسیدن آن به سطح هشدار، برای کنترل ورود سیمان ایرانی به پاکستان تعرفه واردات این محصول را افزایش دهند.
بر اساس این نامه در حال حاضر واردات سیمان ایران به پاکستان روز به روز افزایش یافته و به رقمی معادل ۲ هزار تن رسیده است.
در این نامه تولیدکنندگان سیمان پاکستانی اعلام کردند که علیرغم تعرفه ۲۰ درصد کنونی برای واردات سیمان از ایران به این کشور قیمت تمام شده سیمان ایران هنوز حدود ۴۰ درصد از قیمت سیمان تولیدی تولیدکنندگان خود پاکستان کمتر است.
محمدعلی تبا تاکید کرده است که به همین دلیل بازارهای محلی در مناطق نزدیک به مرز ایران در کنار سواحل بلوچستان این کشور مملو از سیمان ایران است و این بازار در اختیار تولیدات ایرانی است.
نحوه واردات سیمان از ایران به پاکستان از طریق حمل و نقل جادهای و ریلی است.
وی تاکید کرد: به دلایل ذکر شده سیمان تولیدی پاکستان به سرعت در حال از دست دادن محبوبیت خود در بازار پاکستان است.
۰۷:۱۸:۲۰ شورای امنیت سازمان ملل با اجماع طرحی را برای حل بحران در سوریه تصویب کرد.
۰۶:۵۹:۵۷ هوا سرد … خبرها داغ . اما بازار به نظر امروز هم یخ زده رفتار کند
۰۶:۵۹:۴۳ سلام صبح شما عزیزان بخیرو شادی