نگاهی به آخرین نظرسنجی ها در انتخابات آمریکا
منبع همفکران
سه هفته به موعد سوم نوامبر و انتخابات آمریکا باقی مانده است و در اردوگاه لیبرالها همه ترسو شدهاند. خاطره چهار سال پیش و اطمینان از پیروزی هیلاری کلینتون و در نهایت شکست از یک بچه پولدار شومن آنقدر قوی است که هیچ کس جرئت ندارد با اطمینان از وضعیت خوب جو بایدن در نظرسنجیها صحبت کند. مشاوران کمپین بایدن چندین بار بر تمرکز و تلاش کمپین تا روز آخر و اجتناب و تفسیر و تاویل بیش از حد نظرسنجیها سخن گفتهاند. اما بر عکس علم مالی و اقتصاد در دنیای سیاست دادههای چندانی در دست نیست و به منظور پیشبینی، راهکارهای زیادی به جز نظرسنجیها در دست نداریم. اگر اعتقاد دارید که سال ۲۰۱۶ که نظرسنجیها اشتباه کردند و یا نظرسنجیها هواداران ترامپ را دستکم میگیرند، باید توجه کنید اگر به وضعیت نظرسنجیهای ۲۰۱۶ نیز نگاه کنیم، در سطح ملی با احتساب دامنه خطا اعداد درست میگفتند و در نهایت کلینتون با اختلاف ۲٪ آرای عمومی را از آن خود کرد. البته که تحلیلگران آن سال احتمال شانس پیروز یک کاندید در آرای الکترال و شکست در آرای عمومی را نادیده گرفته بودند اما این اتفاقی بود که تا قبل از سال ۲۰۱۶ تنها در ۴ انتخابات ایالت متحده از سال ۱۷۸۹ روی داده بود. با این تفاسیر اگر نگاهی به نتایح آخرین نظرسنجیها طبق آرای الکترال داشته باشیم، وضعیت زیر مشاهده میشود که از وبسایت اکونومیست استخراج شده است:
در نمودار بالا تعداد آرای الکترال را مشاهده میکنید. رنگ قرمز برای جمهوریخواه و رنگآبی برای دموکرات. هر چه رنگ پررنگتر باشد یعنی احتمال برد مطمئنتر است.سه ایالت جورجیا(GA)، اوهایو(OH) و آیوا(IO) نیز به دلیل شدت بالای رقابت و تساوی در آرا سفید هستند. هر کدام از ۵۰ ایالت آمریکا طبق تعداد نمایندگان در کنگره تعدادی آرای الکترال دارد که مردم به جای رای مستقیم به نامزد موردنظرشان، ابتدا نمایندههای الکترال را انتخاب میکنند ونمایندههای الکترال رئیس جمهور را انتخاب میکنند. برای بردن آرای الکترال، نامزدها ۲۷۰ رای نیاز دارند و طبق وضعیت فعلی بایدن حتی با از دست دادن ایالتهای کلیدی مثل آریزونا(AZ) فلوریدا(FL)، جورجیا(GA) و کارولینای شمالی(NC) باز هم برنده انتخابات است. به نظر در شرایط فعلی میتوان بایدن را برنده فعلی انتخابات آمریکا -در صورتی که انتخابات همین فردا نهایی شود- دانست. هر چند همچنان سه هفته تا انتخابات آمریکا باقی است و ماه اکتبر همواره در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری پر از سورپرایز و شگفتی بوده است.
اما در ادامه مسیر به چه نکاتی برای فهمیدن بهتر روند آرای کاندیداها توجه کنیم؟ به جای نگاه کردن به نظرسنجیهای ملی، نظرسنجیها در شش ایالت فلوریدا(FL)، پنسیلوانیا(PA)، ویسکانسین(WI)، آریزونا(AZ) و کارولینای شمالی(NC) و میشیگان(MI) را تحت نظر داشته باشید. بایدن برای پیروزی در انتخابات حتما به ۳ ایالت از این شش ایالت نیاز دارد. و ترامپ حتما باید ۲ ایالت بزرگتر یعنی فلوریدا و پنسیلوانیا را ببرد و از چهار ایالت دیگر نیز حداقل دو تا را ببرد. با یک جستجو در گوگل به سایتهای خوب مرکز انتخاباتی اکونومیست، وبسایت Realclearpolitics، وبسایت Fivethirtyeight.
در زمینه سیاستهای دو کاندیدا نیز توجه داشته باشد ترامپ بیشتر بر استفاده از شعار نظم و قانون و مقابله با هرج و مرجهای ناشی از تظاهرات نژاد پرستی و مباحث اقتصادی متمرکز است و کمپین بایدن بیشتر بر مسائل مرتبط با سلامت و پاندمی کرونا و عملکرد فاجعهبار در واکنش به این بیماری. هر چه به انتخابات نزدیکتر شویم و یکی از مسائل داغتر شود به نفع یک طرف خواهد بود. به طور مثال اگر کم کم شاهد اوجگیری دوباره کرونا در آمریکا باشیم یا بسته حمایتی از مردم در دوره کرونا تصویب نشود اوضاع به سود بایدن چرخ بیشتری خواهد داشت یا اگر دوباره شاهد تظاهرات ضدنژادپرستی و هرج و مرجهای ناشی از آن باشیم، شرایط ترامپ کمی بهبود مییابد.
در آخر قیاسی بین اختلاف بایدن و ترامپ در نظرسنجیهای ملی با وضعیت دوکاندید در سال ۲۰۱۶ داشته باشیم. نکته اول اینکه اختلاف فعلی دو کاندید بهتر از وضعیت ۲۰۱۶ است. با در نظر گرفتن یک بازه خطا ۴ درصدی حتی به نفع ترامپ باز هم بایدن میتواند آرای عمومی و الکترال را از آن خود کند. نکته دوم اینکه نوسان در برتری بایدن بر ترامپ به نسبت سال ۲۰۱۶ بسیار کمتر است و به نظر میرسد رایدهندگان به بایدن مصممتر از آرا کلینتون هستند. اما افت نهایی آرای کلینتون که از ۲۰ اکتبر شروع شده است (معادل یک هفته دیگر در ۴ سال پیش) نشان میدهد نباید همه جیز را قطعی و نهایی دانست. دونالد ترامپ هنوز میتواند خرگوشهای زیادی برای خارج کردن از کلاه شعبدهبازی خود داشته باشد.