پتروشیمی خارک (شخارک)
معرفی شرکت
مجتمع پتروشیمی خارک در ابتدا تحت عنوان شرکت سهامی شیمیایی خارک جهت بازیافت پروپان، بوتان، نفتا و گوگرد از گازهای استحصالی چاه های حوزه نفتی فلات قاره ایران با مشارکت پنجاه- پنجاه بین شرکت ملی صنایع پتروشیمی و شرکت آمریکایی آموکو AMOCO با سرمایه ای معادل ۹۰۰ میلیون ریال تاسیس شد. طراحی واحدهای عملیاتی توسط شرکت آمریکایی J.E.PRITCHARD و عملیات ساختمان و نصب آن توسط شرکت ژاپنی CHIYODA در اوایل ۱۳۴۴ هجری شمسی شروع و در اواسط سال ۱۳۴۸ هجری شمسی به پایان رسید. در سال ۱۳۷۳ به منظور جلوگیری از سوختن گازهای سبک تولید شده در فرآیند مجتمع و تبدیل آن به فرآوردهائی با ارزش افزوده بالا و حرکت هر چه بیشترخودکفایی به سمت و قطع وابستگی و افزایش صادرات و همچنین در جهت انتقال تکنولوژی، ایجاد افزایش در آمد ارزی، کاهش آلودگی محیط زیست و اشتغال در منطقه، طرح احداث واحد متانول خارگ آغاز گردید.
این واحد با فن آوری تولید و مهندسی پایه شرکت لورگی (LURGI) آلمان و با سرمایه گذاری ارزی ۱۴۹/۵ میلیون دلار و ۴۶۵/۵ میلیارد ریال در زمینی به مساحت ۲۴ هکتار احداث و در سال ۱۳۷۸ به بهره برداری رسید. ارزش بازاری این شرکت بالغ بر ۳۱۷۰ میلیارد تومان و آخرین سرمایه آن ۲۰۰ میلیارد تومان می باشد.
شرح فروش
شرح | مقدار فروش بودجه (هزار تن) | مبلغ فروش بودجه (میلیون ریال) | نرخ فروش بودجه | نرخ فروش در آخرین ماه | تفاوت نرخ آخرین ماه از بودجه |
متانول | ۶۴۰ | ۷,۲۰۰,۰۰۰ | ۱۱,۲۵۰,۰۰۰ | ۱۳,۴۹۹,۵۱۶ | ۲۰% |
بوتان | ۱۳۵ | ۱,۹۲۳,۷۵۰ | ۱۴,۲۵۰,۰۰۰ | ۱۷,۳۳۳,۶۹۷ | ۲۲% |
پروپان | ۱۰۵ | ۱,۳۷۸,۱۲۵ | ۱۳,۱۲۵,۰۰۰ | ۱۶,۵۵۰,۶۸۳ | ۲۶% |
پنتان | ۷۰ | ۱,۰۵۰,۰۰۰ | ۱۵,۰۰۰,۰۰۰ | ۱۸,۵۱۷,۶۱۵ | ۲۳% |
گوگرد | ۱۴۰ | ۴۰۹,۵۰۰ | ۲,۹۲۵,۰۰۰ | ۳,۰۹۴,۰۱۷ | ۶% |
مجموع | ۱۰۹۰ | ۱۱,۹۶۱,۳۷۵ |
پتروشیمی خارک ۴ محصول عمده دارد که در جدول فوق مشاهده می شود. ۶۰ درصد از مبلغ فروش را متانول، ۱۶ درصد را بوتان، ۱۱ درصد را پروپان، ۸ درصد را پنتان و مابقی را گوگرد تشکیل می دهد. در جدول فوق علاوه بر مبالغ و مقادیر فروش محصولات در بودجه، نرخ فروش بوجه و آخرین نرخ فروش که در بهمن ماه رخ داده است وجود دارد. چنانچه در آخرین ستون مشاهده می نمایید تفاوت قابل توجهی بین آخرین نرخ های فروش و نرخ های بودجه وجود دارد.
روند مبلغ فروش
افت قیمت جهانی متانول و محصولات شیمیایی سبب شد تا فروش شرکت از مبالغ بالای ۱۴۰۰ میلیارد تومان به محدوده ۱۰۳۰ میلیارد تومان کاهش یابد. آخرین پیش بینی شرکت حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان فروش می باشد.
روند مقدار فروش
برخلاف مبالغ فروش، مقادیر فروش شرکت طی سالهای اخیر رو به رشد بوده است. شرکت برای سال ۹۵ به اندازه ۱۱۳۰ هزار تن و برای سال ۹۶ به اندازه ۱۰۹۰ هزار تن فروش پیش بینی نموده است.
روند نرخ فروش
نرخ متوسط فروش محصولات شرکت از سال ۹۲ تا ۹۴ کاهشی بوده است و برای سال ۹۵ رو به بهبود گذاشته است.
روند سود سازی شرکت
سودسازی شرکت، به دلیل افت قیمت محصولات پتروشیمی و افزایش بهای تمام شده فروش، رو به نزول بوده است. پتروشیمی خارک در سال ۹۲ به مبلغ ۹۰۰ میلیارد تومان سود خالص داشته است. سود شرکت تا ۳۸۵ میلیارد تومان نیز کاهش داشته است.
حاشیه سود ناخالص
کاهش نرخ محصولات پتروشیمی و افزایش نرخ گاز مصرفی و سایر آیتم های بهای تمام شده، سبب شد است تا حاشیه سود شرکت روندی نزولی به خود بگیرد. این رقم از ۶۶ درصد به ۴۸ درصد نیز کاهش یافته است.
بهای تمام شده فروش
شرح | مبلغ بودجه ۹۶ | سهم از بهای تمام شده |
هزینه مواد مستقیم | -۲,۸۴۳,۶۸۵ | ۵۱% |
هزینه دستمزد مستقیم | -۹۳,۷۶۲ | ۲% |
هزینه سربار | -۲,۶۷۰,۹۹۴ | ۴۸% |
مجموع | -۵,۶۰۸,۴۴۱ | ۱۰۰% |
مواد مستقیم و سربار تقریبا تمام بهای تمام شده فروش را تشکیل می دهند. حقوق و مزایا نقش عمده ای در سربار دارد.
مواد مستقیم
شرح | مبلغ مواد | مقدار مواد بودجه
(میلیون فوت مکعب) |
نرخ مواد بودجه |
گازترش | ۲,۹۱۳,۷۹۵ | ۲۹,۸۶۹ | ۹۷,۵۵۱,۹۱۷ |
گاز ترش ماده اصلی در تولید متانول برای این مجتمع به حساب می آید. گاز ترش بر حسب مترمکعب، هر تن ۱۰٫۵ سنت و هر دلار ۳۳۰۰۰ ریال در نظر گرفته شده است به عبارتی هر مترمکعب ۳۴۴۲ ریال. این نرخ برای هر دو سال ۹۵ و ۹۶ به یک میزان برآورد شده است.
شرکت مقدار مصرف گاز خود برای سال ۹۶ را اندکی کاهش داده است، دلیل آن هم کاهش در میزان تولید و فروش می باشد.
منابع و مصارف ارزی شرکت
شخارک بالغ بر ۳۱۸ میلیون دلار صادرات و حدود ۴۸ میلیون دلار نیز مصارف ارزی دارد. نرخ تسعیر برای هر دوی آنها ۳۷۵۰۰ ریال در نظر گرفته شده است. البته حدود ۳۰ میلیون دلار از مصارف ارزی خود را با نرخ ۳۲۵۰۰ ریال تسعیر نموده است. در مجموع ۲۷۰ میلیون دلار مازاد ارزی دارد. علاوه بر اینها شرکت مواد مستقیم مصرفی خود یعنی گاز ترش را بر حسب دلار و با نرخ مبادله ای، دریافت می کند. این مبلغ بر حسب دلار چیزی در حدود ۹۰ میلیون دلار می باشد.
صورت سود و زیان
صورت سود و یان | بودجه ۱۳۹۶ | کارشناسی ۹۶ |
فروش | ۱۱,۹۶۱,۳۷۵ | ۱۴,۴۴۶,۹۵۶ |
بهای تمام شده کالای فروش رفته | -۵,۶۰۸,۴۴۱ | -۵,۶۰۸,۴۴۱ |
سود (زیان) ناخالص | ۶,۳۵۲,۹۳۴ | ۸,۸۳۸,۵۱۵ |
هزینه های عمومی, اداری و تشکیلاتی | -۱,۹۹۸,۲۳۱ | -۱,۹۹۸,۲۳۱ |
خالص سایر درامدها (هزینه ها) ی عملیاتی | ۰ | ۰ |
سود (زیان) عملیاتی | ۴,۳۵۴,۷۰۳ | ۶,۸۴۰,۲۸۴ |
هزینه های مالی | ۰ | ۰ |
خالص سایر درامدها و هزینه های غیرعملیاتی | ۲۷۰,۰۰۰ | ۲۷۰,۰۰۰ |
سود (زیان) خالص عملیات در حال تداوم قبل از مالیات | ۴,۶۲۴,۷۰۳ | ۷,۱۱۰,۲۸۴ |
مالیات | -۲۲,۵۰۰ | -۳۴,۵۹۳ |
سود (زیان) خالص عملیات در حال تداوم | ۴,۶۰۲,۲۰۳ | ۷,۰۷۵,۶۹۲ |
سود (زیان) عملیات متوقف شده پس از اثر مالیاتی | ۰ | ۰ |
سود (زیان) خالص | ۴,۶۰۲,۲۰۳ | ۷,۰۷۵,۶۹۲ |
سود هر سهم پس از کسر مالیات | ۲,۳۰۱ | ۳,۵۳۸ |
سرمایه | ۲,۰۰۰,۰۰۰ | ۲,۰۰۰,۰۰۰ |
شخارک برای سال ۹۵ مبلغ ۲۳۰۱ ریال به ازای هر سهم سوداعلام نموده است. نرخ فروش متانول و سایر محصولات شرکت چنانچه در ابتدای همین گزارش عنوان شد، به طور قابل توجهی پایین تر از آخرین نرخ های فروش در نظر گرفته شده است. در این تحلیل ما نرخ های فروش کل سال ۹۶ را برابر با آخرین نرخ های فروش در ماه بهمن در نظر گرفته ایم. با این مفروضات، سود شرکت به صورت قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
جدول تحلیل حساسیت
نرخ اوره | ||||||||||
نرخ دلار | سود هر سهم | ۲۷۰ | ۲۸۰ | ۲۹۰ | ۳۰۰ | ۳۱۰ | ۳۲۰ | ۳۳۰ | ۳۴۰ | ۳۵۰ |
۳۶۰۰۰ | ۱۴۹۲ | ۱۶۸۲ | ۱۸۷۳ | ۲۰۶۳ | ۲۲۵۳ | ۲۴۴۴ | ۲۶۳۴ | ۲۸۲۵ | ۳۰۱۵ | |
۳۷۰۰۰ | ۱۶۳۵ | ۱۸۳۰ | ۲۰۲۶ | ۲۲۲۲ | ۲۴۱۷ | ۲۶۱۳ | ۲۸۰۹ | ۳۰۰۵ | ۳۲۰۰ | |
۳۷۵۰۰ | ۱۷۰۶ | ۱۹۰۴ | ۲۱۰۳ | ۲۳۰۱ | ۲۴۹۹ | ۲۶۹۸ | ۲۸۹۶ | ۳۰۹۵ | ۳۲۹۳ | |
۳۸۰۰۰ | ۱۷۷۷ | ۱۹۷۸ | ۲۱۷۹ | ۲۳۸۰ | ۲۵۸۱ | ۲۷۸۳ | ۲۹۸۴ | ۳۱۸۵ | ۳۳۸۶ | |
۳۹۰۰۰ | ۱۹۲۰ | ۲۱۲۷ | ۲۳۳۳ | ۲۵۳۹ | ۲۷۴۵ | ۲۹۵۲ | ۳۱۵۸ | ۳۳۶۴ | ۳۵۷۱ | |
۴۰۰۰۰ | ۲۰۶۳ | ۲۲۷۵ | ۲۴۸۶ | ۲۶۹۸ | ۲۹۰۹ | ۳۱۲۱ | ۳۳۳۳ | ۳۵۴۴ | ۳۷۵۶ | |
۴۱۰۰۰ | ۲۲۰۶ | ۲۴۲۳ | ۲۶۴۰ | ۲۸۵۷ | ۳۰۷۳ | ۳۲۹۰ | ۳۵۰۷ | ۳۷۲۴ | ۳۹۴۱ | |
۴۲۰۰۰ | ۲۳۴۹ | ۲۵۷۱ | ۲۷۹۳ | ۳۰۱۵ | ۳۲۳۷ | ۳۴۶۰ | ۳۶۸۲ | ۳۹۰۴ | ۴۱۲۶ |
در محاسبات سود هر سهم برای جدول تحلیل حساسیت فوق فرض شده است. نرخ ارز مبادله ای تغییری نمی کند و نرخ محصولا شرکت تابعی از نرخ متانول می باشند. این نسبت از آخرین اطلاعات شرکت استخراج شده است. احتمال انحراف در این داده ها وجود دارد و نباید به عنوان معیار محاسبات کارشناسی قرار گیرد. بلکه تنها در چارچوب مفروضات بیان شده قابل استفاده است.
گروه تحلیلی بتا سهم…