نگاهی به وضعیت سرب و روی

اردیبهشت ۶, ۱۳۹۲

بازار جهانی سرب

قیمت جهانی سرب در ماه ژوئن سال ۲۰۱۲ (ده ماه پیش) در حوالی ۱۸۵۰ دلار قرار داشت ، اما از ان زمان تا فوریه ۲۰۱۳ (دو ماه پیش) رشد سریعی را تجربه نمود که ناشی از بهبود شرایط اقتصاد جهانی و امارهای اقتصادی بود . البته از سال ۲۰۱۰ تاکنون ، بازار سرب همواره با مازاد عرضه مواجه بوده است ، اما میزان این مازاد در سال ۲۰۱۲ به کمترین سطح خود طی سه سال اخیر رسید و در نتیجه قیمت هم توانست کمی رشد کند . دلیل کاهش مازاد عرضه در سال ۲۰۱۲ ، بهبود شرایط تقاضا به دلیل بهبود اقتصاد جهانی بوده است .

روند صعودی قیمت سرب با شروع سال ۲۰۱۳ هم ادامه پیدا کرد و همانطور که در نمودار قیمت مشاهده می کنید ، قیمت سرب در ماه فوریه به سقف ۲۳۷۰ دلار هم رسید . اما قیمت از ماه فوریه شروع به نزول کرد و این نزول با شیب تندی ادامه دارد . همین افزایش و کاهش قیمت ، ذهن بسیاری از فعالان بازار سرمایه را به خود مشغول کرده و سوالات بسیاری را در ذهنشان ایجاد نموده است ، زیرا برخی از شرکتهای بازار سرمایه مانند کالسیمین ، ملی سرب و روی ، معادن بافق ، توسعه معادن و فلزات ، و زرین معدن اسیا به تولید سرب می پردازند و برخی از محصولات خود را صادر می کنند .

ایا روند نزولی قیمت سرب ادامه خواهد داشت ؟ در صورت ادامه روند نزولی ، این روند در کجا به پایان خواهد رسید و این روند نزولی چه تاثیری در شرایط عرضه و تقاضای سرب دارد ؟ ایا قیمت سرب تا پایان سال ۲۰۱۳ با رشد مواجه خواهد شد ؟ سالهای بعد از ان چه وضعیتی خواهند داشت ؟ ما در ادامه تحلیل قصد داریم که به این سوالات در حد توانمان پاسخ دهیم .

در زیر نمودار قیمت طی یک سال اخیر را مشاهده می کنید .

axmess4

مازاد عرضه ، گرفتاری همیشگی بازار سرب

بازار سرب در سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ گرفتار مازاد عرضه شد . دلیل ایجاد این مازاد هم کندی سرعت بهبود اقتصادی در اکثر کشورهای بزرگ مصرف کننده ، به خصوص در امریکا و ناحیه یورو بوده است . اما با گذشت چند ماه از شروع سال ۲۰۱۲ ، به یکباره سرعت بهبود اقتصادی به دلیل تزریق پول به اقتصادهای بزرگ جهان افزایش یافت و در نتیجه در قیمت اکثر کالاها هم رشد شدیدی دیده شد . می توان در نمودار بالا به روند صعودی قیمت که از ماه ژوئن ۲۰۱۲ اغاز شد اشاره کرد .

اما موضوع افزایش قیمت تنها به دلیل بهبود اقتصادی نبود ، بلکه مازادی که بازار سرب سالها با ان درگیر بود به پایان رسید و بازار سرب در سال پایان سال ۲۰۱۲ کمبود حدود ۱۵ هزار تنی را هم تجربه نمود . این چرخش وضعیت از حالت مازاد به کمبود ، متاثر از عوامل متعددی می باشد که به یکی از انها در بالا اشاره شد . اما موضوع دیگر ، روند سخت و پیچیده تولید سرب می باشد که باعث شده است تا عرضه این محصول با سرعت کمتری اتفاق بیفتد . هم چنین لازم به ذکر است که تولید سرب از نظر زیست محیطی هم خطرناک است و برخی دولتها که تعهد به کاهش الودگی های زیست محیطی داده اند نیز در سر راه تولید سرب موانعی ایجاد کرده اند که چین و امریکا دو نمونه مهم از ان کشورهاست .

در اروپا و امریکا هم در سال ۲۰۱۲ کمبودهایی وجود داشت که ناشی از کمبود تولید و کمبود در بازار قراضه این نواحی اقتصادی بود . اما با توجه به افزایش واردات سرب تصفیه شده امریکا در پایان سال و هم چنین افزایش ظرفیت تولید کارخانه های سرب ، این کمبود مرتفع شد .

هم چنین نکته دیگری که می تواند بازار سرب را در مقایسه با دیگر فلزات صنعتی با رونق بهتری همراه سازد ، میزان ذخایر سرب در بازار لندن می باشد . این ذخایر به کمترین سطح یک سال اخیر نزول کرده است و به حدود ۲۵۰ هزار تن نزدیک شده است . علت افزایش ذخایر سرب در دو سه سال اخیر هم روند کند رشد تقاضای این فلز بوده که هم اکنون دچار تغییرات مثبت شده است . در زیر نمودار ذخایر سرب بازار لندن در روند ۵ ساله ان قابل مشاده می باشد .

wearhousesorb

ایا بازار سرب از شر مازاد عرضه خلاص خواهد شد ؟

از انجا که پیش بینی های تحلیلگران در مورد وضعیت عرضه سرب در سال ۲۰۱۳ و پس از ان کمی با هم تفاوت دارد ، بنابراین ابتدا به بررسی یک یک این پیش بینیها پرداخته و سپس نظر نهایی خود را در قسمت نتیجه گیری عنوان خواهم کرد .

اولا در بالا ذکر شد که شرایط تولید سرب طی سالهای اخیر کمی پیچیده شده است و این می تواند به ایجاد کمبود عرضه در بازار جهانی سرب کمک نماید ، اما برای پیش بینی دقیق از وضعیت عرضه در بازار باید به فاکتورهای مختلف و جزئیات مهم بپردازیم .

۱ – در بین شرکتهای تحلیلگری ، شرکت ” مورگان استنلی ” پیش بینی کمبود عرضه در سال ۲۰۱۳ را داشته است . این شرکت در تحلیل خود به شرایط اقتصاد جهانی اشاره کرده و رشد اخیر را عاملی در جهت ایجاد کمبود در بازار سال ۲۰۱۳ می داند . شرکت مورگان استنلی نه تنها پیش بینی کمبود را برای سال ۲۰۱۳ انجام داده است ، بلکه پیش بینی کرده که بازار جهانی سرب تا سال ۲۰۱۶ به وضعیت کمبود عرضه خود ادامه خواهد داد و هر سال هم میزان کمبود بیشتر از سال قبل خواهد شد . این شرکت در جزئیات عرضه و تقاضای سالهای اینده ، به افزایش تقاضا برای ساخت باتری اتوموبیل و کاهش عرضه به دلیل تعطیلی شرکتهای معدنی طی دو سال اینده اشاره کرده است .

۲ – با این حال برخی شرکتهای مالی دیگر مانند ” اف سی استون ” پیش بینی مازاد عرضه را در سال ۲۰۱۳ داشته اند . این شرکت پیش بینی مازاد ۵۰ هزار تنی برای سال ۲۰۱۳ را دارد .

۳ – بانک ” بارکلیز ” هم از دیگر موسسات مالی است که برای بازار سرب پیش بینی هایی داشته است . این بانک شرایط سال ۲۰۱۳ را متعادل می داند . این بانک در بیانیه خود اعلام کرده که با توجه به اصلاح کنونی قیمت سرب که طی دو ماه اخیر اتفاق افتاده است ، پیش بینی می کنیم که مازاد عرضه ۱۲۷ هزار تنی این فلز در بازار جهانی ، با کاهش بیشتری روبرو گردد . قیمت سرب از قله ماه ژانویه تا به حال با کاهش حدود ۲۰ درصدی مواجه شده و به پائینترین سطح شش ماه اخیر رسیده است . دلیل کاهش قیمت ، فشارهای نزولی شاخص های کلان اقتصادی می باشد و دلایل بنیادی ضعیفی وجود دارد که بتواند از قیمت سرب در کوتاه مدت حمایت کنند . هم چنین این بانک شرایط بازار سرب در سال ۲۰۱۴ را هم متعادل دانست .

اهداف قیمتی سرب در سالهای اینده

بسیاری از تحلیلگران بازار فلزات صنعتی نظر ویژه ای بر روی سرب دارند و این فلز را دارای بیشترین پتانسیل رشد قیمت تا انتهای سال ۲۰۱۳ می دانند . البته این نظر پیش از کاهش قیمت اخیر اعلام شده بود و شاید بخی تحلیلگران با توجه به اهمیت فاکتورهای کلان اقتصادی ، بازنگریهای عمده ای در پیش بینی های قیمت خود کنند . اما با این حال ، شرایط سرب در بین فلزات صنعتی بهتر از بقیه می باشد و احتمالا رشد به مراتب بیشتری تا پایان سال جاری نسبت به انها خواهد داشت .

بانک ” بارکلیز ” پیش بینی قیمت نقدی سرب در بازار لندن را برای سال ۲۰۱۴ به ۲۴۵۰ دلار رساند . پیشتر این بانک پیش بینی کرده بود که قیمت سرب در ۲۰۱۴ به ۲۶۰۰ دلار خواهد رسید ، اما با توجه به اینکه انتظار می رود بازار سرب تصفیه شده در سال ۲۰۱۴ متعادل بماند ، پیش بینی قیمت خود را با کاهش همراه ساخت . هم چنین برای سال ۲۰۱۳ هم بازار متعادلی پیش بینی کرده است .

هم چنین شرکت ” سیتی گروپ ” نیز پیش بینی قیمت سرب برای سال ۲۰۱۳ را افزایش داد و با (۳.۵) درصد افزایش نسبت به پیش بینی قبلی ، به ۲۱۹۰ دلار رساند . هم چنین پیش بینی این شرکت از قیمت سال ۲۰۱۴ نیز همان ۲۲۰۰ دلار سابق است . هم چنین برای سال ۲۰۱۵ نیز پیش بینی ۲۲۲۵ دلاری داشت . به نظر می رسد که اهداف قیمتی تعیین شده توسط سیتی گروپ کمی محافظه کارانه باشد و سرب پتانسیل بیشتری برای افزایش قیمت خواهد داشت .

نتیجه گیری

در این تحلیل سعی نمودیم که تقریبا به تمامی سوالات مهم پاسخ دهیم . هم چنین پیش بینی های شرکتهای مالی بزرگ و دلایل این پیش بینی را هم ذکر کردیم . اما نکته ای که به نظر مهم می اید این است که اتفاق مهمی در بازار سرب جهانی رخ داده است . در مورد این اتفاق در بالا به طور کامل صحبت کردیم که همان بسته شدن کارخانه های تولید سرب طی دو تا پنج سال اینده می باشد . برخی از این کارخانه ها در چین و امریکا قرار دارند و از هم اکنون می توان زمان دقیق بسته شدن این کارخانه ها را تخمین زد . در خبری که در همین ارتباط وجود داشت ، تخمین زده شد که کل کاهش تولید سرب به دلیل بسته شدن کارخانه

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم