پیش بینی بازار جهانی روی
قیمت جهانی روی طی یک سال اخیر دچار تلاطمهای زیادی شده است . قیمت این فلز که عمدتا در گالوانیزه کردن فولاد مورد استفاده قرار می گیرد در ماه اوت سال گذشته به ۱۸۲۰ دلار رسید ، اما تا اخر سال توانست خود را به بالای ۲۰۰۰ دلار هم برساند و روند صعودی خود را در سال میلادی جدید هم ادامه دهد ، به طوریکه در ماه فوریه به ۲۱۳۰ دلار رسیده بود . اما از ان زمان تاکنون قیمت روی افت شدیدی به میزان ۱۰ درصد را تجربه کرده که البته هم سو با افت قیمت دیگر فلزات صنعتی می باشد . شاید برای بسیاری از فعالان بورس این سوال پیش بیاید که ایا روند نزولی قیمت روی ادامه دار خواهد بود یا خیر ؟ ایا روی می تواند تا پایان سال ۲۰۱۳ قیمتهای بالاتری را تجربه نماید ؟ ایا روی به نقاط بالاتری در سال ۲۰۱۴ و بعد از ان خواهد رسید ؟ پاسخ تمامی این سوالات در زیر امده است .
مازاد عرضه ، بلای جان قیمت روی
از سال ۲۰۰۷ ، بازار جهانی روی همواره با رکوردهای عجیب مازاد عرضه در بازار مواجه شده بود و این ارقام مازاد را کسی پیش از ان نمی توانست پیش بینی کند . اقتصاد جهان با رکود مواجه شده بود و تقاضای تمامی فلزات صنعتی کاهش یافته بودند و به همین دلیل بازار روی نمی توانست از شر مازاد عرضه خلاصی یابد . وضع تا به انجا پیش رفت که میزان مازاد روی در سال ۲۰۱۰ به ۹۰۰ هزار تن رسید . در زیر میزان ذخایر روی بازار لندن از سال ۲۰۰۸ تا به حال قابل مشاهده است .
به هیچ وجه این نمودار را نمی توان انکار کرد ، رشدی وحشتناک در ذخایر بازار لندن رخ داده است . البته نمودار بالا تنها به ذخایر بازار لندن می پردازد و طرف تقاضای بازار را نشان نمی دهد . طی چند سال اخیر و به خصوص پس از عبور از بحران مالی جهانی ، اقتصادهای جهان کم کم رو به بهبود گذاشتند و سرعت مصرف روی در چین ، ناحیه یورو و امریکا افزایش یافت . اگر بخواهیم با در نظر گرفتن طرف تقاضای بازار به میزان مازاد و یا کمبود بازار روی بپردازیم ، باید اعتراف کنیم که وضع بازار روی بهتر شده است و پیش بینی های فعالان بازار نشان از بهبود کامل اوضاع در سالهای اینده دارد . به عنوان نمونه مازاد ۹۰۰ هزار تنی سال ۲۰۱۰ ، به مازاد ۳۵۰ هزار تنی در سال ۲۰۱۲ رسید . هم اکنون تحلیلگران و فعالان بازار روی پیش بینی می کنند که بازار روی از حالت مازاد به کمبود تغییر شکل خواهد داد و این اتفاق در سال ۲۰۱۴ به وقوع خواهد پیوست و بعد از ان ، میزان کمبود بازار در سالهای بعد از ۲۰۱۴ تشدید خواهد شد .
بهبود شرایط در اثر خالی شدن عرضه روی
با این حال طی چند سال اینده ، قیمت روی افزایش خواهد یافت و دلیل ان خالی شدن عرضه از سوی بزرگترین عرضه کنندگان در بازار است . تعدادی تحلیلگر بخش معادن روی ، پیش بینی کرده اند که برخی از بزرگترین معادن روی جهان در حال بسته شدن هستند . مثلا معدن ” سنچری ماین ” در استرالیا که یک شرکت چینی صاحب ان است و سالانه ۵۰۰ هزار تن روی تولید می کند تا اوایل سال ۲۰۱۶ بسته خواهد شد . این در حالی است که معدنی در کانادا که تولید سالانه اش ۲۲۰ هزار تن است ، در اوایل سال جاری میلادی بسته شد . در کشورهای دیگر صاحب معادن بزرگ مانند قزاقستان ، کانادا و ایرلند نیز معادن تعطیل خواهند شد و مجموع کاهش عرضه روی به (۱.۵) میلیون تن خواهد رسید .
از انجا که مصارف روی در بخش شیمیایی ، ساختمان و گالوانیزه کردن فولاد است ، بنابراین روند مصرف روی ارتباط تنگاتنگی با روند اقتصاد جهانی دارد . روند اقتصاد جهانی طی مدت اخیر بهبود یافته است ، اما نشانه هایی از افزایش مصرف روی در چین ، ناحیه یورو و امریکا دیده نشده است . در مدت اخیر هم چین برای مقابله با حباب بازار مسکن خود اقدامات جدیدی را انجام داد که انتظار می رود این اقدامات هم تاثیر منفی در مصرف همه فلزات صنعتی داشته باشد .
اما با وجود همه این اقدامات و عدم افزایش مصرف کشورهای پر مصرف ، برخی تحلیلگران پیش بینی کرده اند که بازار روی از حالت مازاد در سال جاری ، به حالت کمبود در سال ۲۰۱۴ یا بعد از ان برسد . دلیل این نوع نگاه این است که انتظار می رود روند رشد تقاضا طی چند سال اینده ادامه یابد و چین هم به رشد اقتصادی خود تا سال ۲۰۱۶ قوت ببخشد . هم چنین ژاپن پس از زمین لرزه وحشتناک خود نیاز به بازسازی دارد و انتظار می رود که این بازسازی از سال ۲۰۱۲ شروع شده باشد و در سال ۲۰۱۳ ادامه پیدا کند و در نتیجه تقاضای روی ژاپن هم افزایش خواهد یافت .
یک شرکت تحلیلگری پیش بینی کمبود ۸۰۰ هزار تنی بازار روی در سال ۲۰۱۶ را داشته است . شاید برای خیلی ها این سوال مطرح شود که ایا پیش بینی های مربوط به مازاد یا کمبود بازار روی در سال ۲۰۱۶ ، می تواند تاثیری در قیمت جهانی روی طی سال جاری بگذارد ؟ پاسخ این سوال مثبت است و دلیل ان هم اینست که این پیش بینی ها باعث افزایش خرید تجار و شرکهای فولادی می گردد که خواهان خرید روی و ذخیره سازی ان هستند . البته این نوع تقاضا درصد اندکی از کل تقاضای بازار را تشکیل می دهد ، اما حالت روانی که در بین معامله گران بازار روی به دلیل این پیش بینی ها ایجاد می گردد ، می تواند حمایت های خوبی از قیمت این فلز در سطوح جاری داشته باشد .
پیش بینی قیمت سال جاری و سالهای بعد
قیمت روی که چهارمین فلز پر مصرف جهان است انتظار می رود که در سال ۲۰۱۳ بدون رشد باقی بماند که دلیل ان افزایش مازاد در بازار های جهانی و افزایش ذخایر روی است . این پیش بینی بر خلاف پیش بینی افزایش تقاضای روی در بازار است ، اما تحلیلگران معتقدند که وضعیت عرضه و تقاضای روی در بلند مدت (سال ۲۰۱۴ و بعد از ان) به حالت تعادل خواهد رسید و قیمت می تواند از اوایل سال ۲۰۱۴ با رشد همراه شود .
تفاوت قیمتهای روی در بازار نقد و اینده هم جالب توجه می باشد . قیمت نقدی روی در بازار لندن ۱۸۵۴ دلار است ، در حالیکه قیمت این فلز برای تحویل در سه ماه اینده ۱۸۹۰ دلار و برای تحویل در ۸ ماه اینده ۱۹۹۳ دلار است و این عدم تفاوت زیاد در قیمتهای بازار فیوچرز ناشی از عدم اطمینان در بازار روی می باشد . بنابراین می توان پیش بینی عدم صعود قیمت روی تا پایان سال را که در بالا بدان اشاره شد مورد تائید قرار داد . اگر چه ذکر این نکته هم بجاست که قیمت قراردادهای هشت ماه اینده تقریبا ۱۵۰ دلار بالاتر است و این تفاوت می تواند ناشی از پیش بینی های صعودی فعالان بازار در مورد قیمت روی در سالهای بعد از ۲۰۱۴ باشد .
نتیجه گیری
شاید اعداد و ارقام بالا کمی کار را بری فهم اینده بازار روی پیچیده کرده باشد ، اما اصل مطلب این است که میزان ذخایر بازار لندن هنوز در سطوح بالایی قرار دارد و می تواند مانع از افزایش شدید قیمت روی تا پایان سال ۲۰۱۳ شود ، بنابراین نمی توان برای قیمت روی در سال ۲۰۱۳ پیش بینی صعودی داشت .
اما بنا بر گفته تحلیلگران بازار روی ، افزایش تقاضا و کاهش عرضه در سالهای ۲۰۱۴ و بعد از ان ، می تواند حمایتهای خوبی از قیمت روی به عمل اورد و در نتیجه می توانیم شاهد رشد سریع قیمت این فلز از اوایل سال ۲۰۱۴ باشیم .