تحلیل بازار فلزات صنعتی
مقدمه
بازار فلزات صنعتی تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد که شاید مهمترین ان همان مسئله عرضه و تقاضا است . با این پیش فرض اگر بخواهیم این فلزات را تحلیل نمائیم ، باید به بزرگترین و تاثیر گذارترین کشورهایی که عرضه و تقاضا را در دست دارند توجه داشته باشیم و انها را زیر ذره بین قرار دهیم . هم چنین شرایط اقتصاد جهانی هم بسیار موثر است و همواره امارهای اقتصادی سه ناحیه بزرگ یعنی چین ، ناحیه یورو و امریکا برای بازار فلزات صنعتی اهمیت فراوانی دارد .
قلع می تواند بزرگترین برنده باشد
تحلیلگران معتقدند که قلع با کمبود در عرضه خود مواجه خواهد شد و همین موضوع برای قیمت این فلز تعیین کننده است . برای بررسی وضعیت عرضه قلع باید به سیاستها و شرایط اب و هوایی کشور اندونزی که بزرگترین صادرکننده قلع جهان است توجه شود . با بررسی همین فاکتورها ، تحلیلگر بانک ” بارکلیز کاپیتال ” به شرایط کمبود عرضه در سال ۲۰۱۳ اشاره نموده است .
این بانک در بیانیه خود اعلام کرد که اشتهای محدودی در بین تولید کنندگان قلع در قیمتهای فعلی در بازار وجود دارد و این بدان معنی است که پیشرفت پروژه های تولید قلع با سرعتی کمتر از تقاضای بازار صورت می گیرد و همین موضوع می تواند قیمتهای بالاتری را برای قلع رقم بزند که در نتیجه قیمتهای بالاتر موجب خواهد شد که بهبود سرمایه گذاری در بخش تولید در کشورهای چین و اندونزی ایجاد شده و بازار دوباره به تعادل برسد ، اما برای رسیدن به ان نقطه قیمت باید رشد بیشتری داشته باشد و همین موضوع می تواند قلع را به بزرگترین برنده در بین فلزات صنعتی در سال ۲۰۱۳ تبدیل کند .
سرب
بسیاری از تحلیلگران بازار فلزات صنعتی نظر ویژه ای بر روی سرب دارند و این فلز را دارای بیشترین پتانسیل رشد قیمت تا انتهای سال ۲۰۱۳ می دانند . دلیل این نظر خاص در مورد سرب ، کسری بازار این فلز در طرف عرضه است . این کسری به گفته فعالان بازار در طول سه سال اخیر اتفاق نیفتاده بود و برای اولین بار است که رخ می دهد که شاید شرایط بهبود اقتصاد جهانی در ایجاد این کسری بزرگترین نقش را داشته باشد . هم چنین این کسری تنها برای سال ۲۰۱۳ نیست و تحلیلگر بازار کالای شرکت مالی ” مورگان استنلی ” ، این وضعیت را تا سال ۲۰۱۶ ادامه دار پیش بینی می کند . دلیل این شرکت این است که تقاضا برای ساخت باتری اتوموبیل که در ان از فلز سرب استفاده می شود ، در کشورهای امریکا و چین رو به افزایش است و در طرف مقابل ، برخی شرکتهای معدنی فعال در صنعت سرب و روی طی دو سال اینده تعطیل خواهند شد .
البته برخی شرکتهای مالی دیگر مانند شرکت نه چندان بزرگ ” اف سی استون ” پیش بینی مازاد عرضه را در سال ۲۰۱۳ داشته اند . لازم به ذکر است که در سال گذشته میلادی ، میزان مازاد عرضه بازار سرب جهانی به ۷۰ هزار تن رسیده بود و شرکت اف سی استون پیش بینی مازاد ۵۰ هزار تنی برای سال ۲۰۱۳ دارد .
برخی فعالان بازار فلزات صنعتی در دلایلی که برای پیش بینی کمبود عرضه در بازار سال جاری مطرح می کنند ، به موضوع مهم تولید سرب و فرایندهای سخت و پیچیده ان اشاره کرده و این را دلیلی برای کاهش و یا توقف تولید در برخی شرکتهای ذوب کننده سرب می دانند . هم چنین لازم به ذکر است که تولید سرب از نظر زیست محیطی هم خطرناک است و برخی دولتها که تعهد به کاهش الودگی های زیست محیطی داده اند نیز در سر راه تولید سرب موانعی ایجاد کرده اند که چین یک نمونه از ان کشورهاست . در نتیجه سرب هم مانند قلع می تواند از کاهش تولید و عرضه منتفع شده و افزایش قیمت را تجربه نماید .
الومینیوم
تحلیلگران مختلف در مورد فلز الومینیوم تاکید دارند که نسبت ذخایر جهانی این فلز به مصرف ان دو تا سه برابر بیشتر از فلزاتی مانند قلع ، سرب و یا مس است و این موضوع بسیار مهم باعث می شود که پیش بینی های صعودی در مورد این فلز وجود نداشته باشد . به گفته این تحلیلگران ، چین هنوز تولیدات الومینیوم خود را متوقف نکرده و در نتیجه انتظار می رود که ذخایر این فلز کماکان افزایش داشته باشد یا حداقل در همین سطوح باقی بماند .
شرکت مورگان استنلی در رنکینگ فلزات خود ، الومینیوم را در رده ۲۱ جای داده است که نشان از پیش بینی عدم رشد قیمت و در حالت بدبینانه پیش بینی کاهش قیمت را دارد . هم چنین برخی دیگر از تحلیلگران از جمله شرکت ” اف سی استون ” نیز به افزایش تولید چین علی رغم کاهش قیمتها اشاره نموده اند و دلیل انرا یارانه های دولت در بخش برق و انرژی می دانند که در جهت حمایت از شرکتهای ذوب الومینیوم است و مانع از ضرر کردن ان شرکتها شده است . هم چنین گزارشهایی از چین رسیده که نشان می دهد یارانه های برق باعث شروع دوباره برخی ظرفیت های تولیدی بالقوه در شرکتهای ذوب الومینیوم شده است که این نیز می تواند ذخایر و موجودی ها را افزایش دهد .
با وجود انکه شرایط طرف عرضه الومینیوم بسیار خوب به پیش می رود ، برخی تحلیلگران شرایط طرف تقاضا را هم خوب ارزیابی کرده که ناشی از مصرف دو صنعت اتوموبیل سازی و بسته بندی می باشد که با توجه به بهبود اقتصاد جهانی ، هر دوی این صنایع در حال شکوفایی دوباره هستند ، به خصوص در کشور چین . اما باز هم تاکید می گردد که طرف عرضه قدرت بیشتری برای فشار نزولی بر قیمت الومینیوم دارد و در نتیجه نمی توان برای ماه های اینده انتظار رشد قیمت این فلز را داشت .
مس
به عقیده تحلیلگران ، بازار مس در سال ۲۰۱۳ پس از چند سال مواجه بودن با کسری عرضه ، بالاخره با مازاد عرضه روبرو خواهد شد و البته این مازاد انچنان بزرگ نخواهد بود . البته این پیش بینی در مورد مازاد عرضه کمی محتاطانه انجام شده است و همان تحلیلگران احتمال بیشتری می دهند که بازار به تعادل برسد و تنها در صورتیکه برخی پروژه های معدنی در بازار جهانی مس به سرانجام برسند ، انگاه بازار با کمی مازاد عرضه مواجه خواهد شد .
در این بین شرکت ” مورگان استنلی ” ، مس را در بین فلزاتی قرار داده که رشد متعادلی در سال ۲۰۱۳ خواهند داشت و دلیل این پیش بینی این است که عرضه و تقاضای مس در تعادل نزدیکی قرار خواهند گرفت . این شرکت برای نیمه اول سال ۲۰۱۳ پیش بینی افزایش مصرف به خصوص از جانب چین را دارد ، اما برای نیمه دوم سال ، افزایش عرضه مس را پیش بینی کرده که می تواند باعث کاهش قیمت مس در نیمه دوم سال میلادی شود .
اما بازار مس همواره مهمتر و پیچیده تر از تحلیل عرضه و تقاضا می باشد و باید در نگاه کلی به شرایط اقتصاد جهانی هم توجه شود . با این حال قصد داریم که عرضه و تقاضا را زیر ذره بین گذاشته و به جزئیات با اهمیت در این دو مقوله بپردازیم .
شرایط عرضه
مطمئنا مقدمه بالا در مورد بازار مس حقایق جدیدی را عریان می نماید که یکی از انها تغییر شرایط بازار مس پس از سالهاست . تقریبا تمامی تحلیلگران بازار مس توافق دارند که بازار مس از شرایط مازاد عرضه که طی سالهای اخیر درگیر ان بود ، به کمبود عرضه تغییر مسیر داده است و این تغییر بنیادین می تواند اثرات متفاوتی بر بازار و قیمت مس بگذارد . ” اندرو کین ” که تحلیلگر بانک ” اچ اس بی سی ” می باشد در پیش بینی خود از بازار مس می گوید : << مس همواره در بازار فشرده ای قرار داشته و سال ۲۰۱۲ را با افزایش ذخایر مس به پایان رساندیم . اما از دید ما بازار در حالت تعادل است و این برای بالا نگاه داشتن قیمت مس کافی است . >> این بانک معتبر و بزرگ پیش بینی خود از قیمت مس برای سال ۲۰۱۳ را از ۷۵۰۰ دلار ، به ۸۰۰۰ دلار افزایش داد .
” شورای جهانی امار فلزات ” نیز پیشتر در گزارشی اعلام کرده بود که بازار مس از ماه ژانویه تا نوامبر سال ۲۰۱۲ (از اولین ماه تا ماه یازدهم) ، کسری ۲۵۰ هزار تنی داشته ، اما ناگهان در طول ماه نوامبر (ماه یازدهم) میزان ذخایر مس بیش از ۲۳ هزار تن افزایش یافت و این روند تا پایاین سال ادامه پیدا کرد . مطمئنا برای بازار مس که برای سالهای متمادی با عرضه ضعیف روبرو بوده ، احساس برخی فعالان بازار در مورد کمبود عرضه تبدیل به یک رسم عادی شده است . به عنوان نمونه اهنگ رشد عرضه در طول سالهای اخیر نیز به همین موضوع اشاره دارد . میزان رشد خالص تولید شرکتهای معدنی مس در طول هفت سال اخیر به طور میانگین به دو درصد رشد سالانه رسیده بود که با وجود قیمتهای بالای مس در طول این سالها رقم نسبتا کمی می باشد ، اما بر اساس برخی پیش بینی ها انتظار می رود که شرایط عرضه مس تغییر داشته باشد و عرضه طی دو سال اینده به خصوص در شیلی که بزرگترین تولید کننده مس جهان است رشد قابل ملاحظه ای پیدا کند .
شرایط تقاضا
تقاضای مس در سال ۲۰۱۲ نسبتا ضعیف بود . بحران بدهی ناحیه یورو که تا پایان سال ۲۰۱۲ ادامه پیدا کرد و رشد اقتصادی ناحیه یورو را منفی نمود و هم چنین تقاضای ضعیف امریکا و چین به خصوص در فصل سوم میلادی ، باعث شد تا رشد تقاضای جهانی حدود (۲.۲) درصد باشد . مطمئنا تقاضای واقعی چین در سال ۲۰۱۳ رشد شدیدی نخواهد داشت و این موضوع را هم باید در نظر گرفت که ذخایر مس در چین در سطوح بالایی قرار دارد . اما تحلیلگران از چین نگران نیستند یا بهتر است بگوئیم که نگرانی عمده انها قسمت امریکای شمالی و اروپا می باشد و همین مسئله سبب شد تا بانک ” اچ اس بی سی ” رشد تقاضای مس در سال ۲۰۱۳ را از رقم پیش بینی پیشین (۵.۵) درصد ، به (۴.۳) درصد کاهش دهد . با توجه به اینکه این بانک پیش بینی مازاد عرضه ۲۰۰ هزار تنی را در بازار مس سال ۲۰۱۳ دارد ، اعلام نموده است که رشد تقاضای جهانی مس باید بالاتر از ۵ درصد باشد تا بتواند این مازاد را از بین ببرد . هم چنین این بانک مازاد سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ را به ترتیب ۶۵۰ هزار تن و یک میلیون تن پیش بینی نموده است .
نتیجتا باید ذکر کرد که بر اساس پیش بینی بانک ” اچ اس بی سی ” ، بازار مس در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ هم شرایط سختی را در پیش خواهد داشت ، اگرچه نباید چین و استراتژی این کشور را از نظر دور داشت و خرید چین در بازار می تواند برای قیمت مس در سطح ۷۰۰۰ دلار حمایت خوبی ایجاد نماید .
همانطور که در بالا هم ذکر شد ، شرایط بازار مس کمی پیچیده و به همین دلیل هم پیش بینی ان دشواریهای خاص خود را دارد . اما نباید همان نکته اصلی را از نظر دور داشت که بازار مس در سال ۲۰۱۳ ، ممکن است شرایط متفاوتی نسبت به سالهای پیش از ان داشته باشد و این تفاوت تعیین کننده است .