نگاهی به وضعیت بازارهای جهانی
چهارشنبه
نفت خام
روز چهارشنبه مصادف با انتشار گزارش ذخایر نفت خام امریکا بود که این ذخایر با ۵۶۰ هزار بشکه افزایش در هفته منتهی به هشتم فوریه مواجه شد که البته از انتظار بازار اندکی کمتر بود . با وجود انتشار این گزارش و تاثیر منفی ان بر قیمت نفت خام ، اما قیمت نفت خام برنت با افزایش اندکی مواجه شد و در نزدیکی ۱۱۹ دلار بسته شد که بالاترین سطوح قیمتی نه ماه گذشته می باشد . از جمله دلایل دیگری که باعث افزایش قیمت نفت برنت شده بود ، نتایج نظرسنجی رویترز بود که نشان می داد ناحیه یورو به اهستگی از بحران اقتصادی در حال خارج شدن است . قیمت نفت خام امریکا هم به طبع کاهش یافت و فاصله قیمتی نفت برنت و نفت امریکا به بیش از ۲۲ دلار در هر بشکه رسید .
قیمت نفت برنت با ۶ سنت افزایش ، به ۱۱۸ دلار و ۷۲ سنت رسید . نفت خام امریکا به دلیل انتشار گزارش ذخایر نفت خام به میزان ۵۰ سنت نزول قیمت را تجربه کرد تا در سطح ۹۷ دلار بسته شود .
در حالیکه قیمت نفت برنت از میانه ماه ژانویه رشد حدود ۱۰ دلاری را تجربه کرده است که به دلیل افزایش تقاضای چین و کاهش عرضه عربستان سعودی بوده است ، اما سازمان بین المللی انرژی در روز چهارشنبه اعلام نمود که رشد اقتصادی اهسته در جهان باعث عدم افزایش مصرف نفت خواهد شد . این سازمان در بیانیه ماهانه خود رشد تقاضای روزانه نفت خام در سال ۲۰۱۳ را به میزان ۹۰ هزار بشکه نسبت به پیش بینی قبلی کاهش داد که این پیش بینی در تضاد با پیش بینی سازمان اوپک می باشد که در روز سه شنبه ، پیش بینی تقاضای نفت در جهان را نسبت به قبل افزایش داده بود . هم چنین در گزارش مهم دیگری که سازمان بین المللی انرژی منتشر کرد و قیمت نفت هم صعودی بود ، اعلام شد که احتمالا صادرات نفت ایران طی سال ۲۰۱۳ کاهش بیشتری خواهد یافت که در نتیجه تشدید تحریم های غرب می باشد . این سازمان هم چنین اعلام کرد که صادرات نفت ایران به کمترین میزان خود در طول سی سال اخیر رسیده است .
فلزات صنعتی
دو مسئله مهم در روز چهارشنبه اتفاق افتاد . اول شاخص خرده فروشی امریکا در روز چهارشنبه به میزان اندکی افزایش یافت . اقتصاددانان معتقدند که افزایش مالیات و قیمت بنزین باعث کاهش مخارج مصرفی در امریکا شده است و به همین دلیل صنعت خرده فروشی در شرایط سختی قرار گرفته . دوم کاهش ارزش یورو در برابر دلار بود . همین دو عامل کافی بود که بازار فلزات صنعتی با مشکل مواجه شوند و قیمت مس هم کاهش یابد . البته کاهش قیمت مس به وسیله خوش بینی به وجود امده نسبت به افزایش تقاضای فیزیکی مس چین بعد از تعطیلات سال نو با مانع مواجه شد و از افزایش شدید قیمت جلوگیری به عمل امد .
قیمت مس در لندن با ۱۰ دلار کاهش نسبت به روز سه شنبه ، به ۸۲۲۶ دلار در هر تن رسید . حجم معاملات هم به دلیل تعطیلی بسیاری از بازارهای اسیایی کاهش شدیدی داشت . در دیگر فلزات ، الومینیوم با افزایش نسبی به ۲۱۴۱ دلار رسید . سرب با نه دلار کاهش ، به ۲۴۰۵ رسید . قلع هم افزایش نسبی را تجربه نمود تا در ۲۴۹۵۰ دلار بسته شود .
همانطور که گفته شد خوش بینی در بازارهای مالی در مورد تقاضای فیزیکی چین وجود داشت که خوش بینی فعالان بازار را افزایش داده بود . انتشار داده های مثبت اقتصادی اخیر در این افزایش خوش بینی تاثیر عمیقی داشت . دو هفته قبل داده های واردات و صادرات چین انتشار یافت که هر دو بیش از پیش بینی بازار رشد کرده بودند و هم چنین میزان وام های جدید هم در ماه ژانویه در چین افزایش یافته بود و این نشان می دهد که تقاضا نه تنها در داخل چین افزایش یافته است ، بلکه فشارهای تورمی هم افزایش خواهد یافت که البته دومی مانند اولی تاثیر مثبتی بر بازار ندارد .
در روز چهارشنبه با وجود اینکه ارزش دلار افزایش یافته بود و کلا جو مثبتی برای فلزات صنعتی در بازارهای جهانی وجود نداشت ، اما قیمت روی در طول روز چهارشنبه به بالاترین سطح ۱۷ ماه اخیر خود صعود کرد ، اما نتوانست دوام بیاورد و در نهایت به سطح ۲۱۹۵ دلار رسید . تحلیلگران معتقدند که روی طی روزهای اینده با حجوم خریداران جدید مواجه خواهد شد و این می تواند از قیمتهای فعلی حمایت کند .
فلزات گرانبها
تعطیلات بازار چین و دیگر غولهای اقتصادی اسیا طی روزهای هفته اثرات متفاوتی بر بازارهای مالی داشته است . روز چهارشنبه با توجه به بسته بودن این بازارها و کاهش میزان تقاضای فیزیکی بازار ، قیمت طلا هم تحت تاثیر قرار گرفت و به زیر ۱۶۵۰ دلار در هر اونس رسید . همانطور که در قسمت بازار فلزات صنعتی هم بدان اشاره شد ، شاخص خرده فروشی امریکا ضعیف اعلام شد و خیلی ها را مایوس کرد و همین موضوع هم بر کاهش قیمت طلا اثر گذار بود . یکی از اتفاقات تاثیر گذار روز چهارشنبه ، رسیدن شاخص سهام ” اس اند پی ۵۰۰ ” به بالاترین سطح خود از ماه نوامبر ۲۰۰۷ و در نتیجه افزایش اقبال نسب به این بازار بود . به گفته تحلیلگران ، این افزایش بی سابقه شاخص های سهام در امریکا باعث شد که تعداد زیادی از فعالان بازارهای مالی نقدینگی خود را به سمت بازار سهام ببرند و در این بین طلا و دیگر فلزات صنعتی و کالاها لطمه خوردند .
قیمت طلا در بازار اسپات با (۰.۵) درصد کاهش ، به ۱۶۴۱ دلار و ۷۴ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز هم چهار و نیم دلار نزول کرد تا در سطح ۱۶۴۵ دلار و ۱۰ سنت بسته شود . نقره در بازار اسپات هم با کاهش یک درصدی همراه شد و به ۳۰ دلار و ۷۶ رسید .
پنج شنبه
نفت خام
با وجود انکه سطوح عرضه و تولید بنزین در امریکا در شرایط نسبتا خوبی قرار داشت ، اما در روز پنج شنبه نسبت به این سطوح تردیدهایی به وجود امد و همین تردیدها باعث شد تا قیمت بنزین دو درصد افزایش پیدا کند . از انجا که افزایش قیمت بنزین تاثیر مستقیمی بر قیمت نفت خام دارد ، قیمت نفت هم با افزایش مواجه شد . این در حالی است که خبرهای اقتصادی که از ناحیه یورو در مورد تولید ناخالص داخلی کشورها به گوش می رسید منفی بود . بنابراین می توان گفت که افزایش قیمت بنزین بر اخبار اقتصادی منفی ناحیه یورو غلبه کرد و افزایش قیمت نفت خام را سبب شد . قیمت نفت برنت در بازار لندن با ۱۵ سنت افزایش ، به ۱۱۸ دلار و ۳ سنت رسید .
همانطور که گفته شد ، نگرانی بابت کاهش عرضه و تولید بنزین ، یک نگرانی بی مورد بود و امارهای تولید بنزین و هم چنین میزان ذخایر این فراورده مهم نفتی به بالاترین میزان خود طی یک ساله اخیر رسیده است و از این بابت هیچ نگرانی واقعی وجود ندارد ، اما همانطور که گفته شد نگرانی فعالان بازار ، نسبت به کاهش عرضه بنزین در اینده می باشد .
در مورد اخبار اقتصادی ناحیه یورو ، شاخص تولید ناخالص داخلی سه اقتصاد بزرگ این ناحیه منتشر شد و همه را نسبت به چشم انداز تقاضای نفت خام ناامید کرد . اقتصاد المان در فصل چهارم سال ۲۰۱۲ به میزان (۰.۶) درصد منقبض شد که بیشتر از پیش بینی بازار بود و هم چنین تولید ناخالص داخلی کل ناحیه یورو هم (۰.۶) درصد نزول کرد که کاهش هر دوی این شاخص ها ، بیشتر از پیش بینی بازار اعلام شدند . هم چنین در خبری دیگر در مورد بازار کار امریکا ، تعداد امریکائیانی که اقدام به پر نمودن درخواست بیمه بیکاری کردند بیش از پیش بینی کاهش یافت که نشان دهنده سرعت بهبود اقتصادی در بزرگترین اقتصاد جهان می باشد ، اگرچه این امار اقتصادی مثبت امریکا نادیده گرفته شد .
فلزات صنعتی
بازار روز چهارشنبه پر از گمانه زنی های مثبت نسبت به میزان تقاضای فیزیکی مس در چین بود . این موضوع با وجود انکه بازارهای اسیایی به دلیل عید در تعطیلی به سر می برند ، در بازار روز پنج شنبه هم دیده می شد و شاید عمده ترین دلیل این گمانه زنی های مثبت ، انتشار امار مثبت اقتصادی چین و به خصوص امار واردات و صادرات این کشور بود که در روز جمعه دو هفته قبل منتشر شد . در واقع همین گمانه زنی ها بود که قیمت مس را در روز پنج شنبه افزایش داد ، اگر چه افزایش قیمت مس به دلیل افزایش ارزش دلار در برابر یورو محدود بود . از جمله مسائل مهمی که در این هفته در بازار به چشم می خورد و تاثیر بسیاری بر نوسان قیمت می گذاشت ، عامل حجم معاملات بود که به دلیل تعطیلی بازارهای اسیا با کاهش شدیدی مواجه شد . این کاهش حجم در اوایل هفته بیشتر به چشم می امد و در روز پنج شنبه دیگر از ان حجمهای به شدت پائین خبری نبود و برخی فعالان بازار در اسیا به بازار بازگشته بودند که این به افزایش نسبی حجم معاملات کمک نمود . اما به هر حال چین که ۴۰ درصد بازار مس جهان را در دست دارد هنوز به بازار برنگشته و دوشنبه به بازار خواهد رسید .
قیمت مس در لندن به ۸۳۲۷ دلار رسید . در دیگر فلزات ، قلع با اندکی کاهش قیمت ، به ۲۴۸۲۵ دلار رسید . روی هم این کاهش نسبی قیمت را تجربه نمود و به ۲۱۸۹ دلار رسید . فلزی که مواد تشکیل دهنده باتری اتوموبیل را تشکیل می دهد یعنی سرب هم بدون تغییر ماند و در ۲۴۰۶ دلار بسته شد .
همانطور که پیشتر هم گفته شد ، فعالان بازار نسبت به شرایط اینده تقاضای چین بسیار خوش بین بودند که همین مسئله باعث افزایش قیمت مس هم شد . این داده ها طی هفته گذشته در چین منتشر شد و نشان داد که نه تنها صادرات چین در ماه ژانویه با افزایش شدیدی مواجه شده ، بلکه واردات هم بیش از پیش بینی بازار افزایش یافته که نشان از بهبود شرایط بازارهای داخلی و خارجی چین می باشد و از انجا که این کشور به شرایط خارجی و اقتصاد جهانی هم بسیار وابسته است ، در نتیجه این امار خوش بینی ها را افزایش داد . برخی تحلیلگران معتقد به افزایش قیمت مس طی هفته اینده و همزمان با بازگشت چین به بازارهای مالی هستند ، اما در مقابل برخی دیگر معتقدند که امارهای اقتصادی مثبت که پیشتر انتشار یافت تاثیر خود را بر قیمت مس و دیگر فلزات صنعتی گذاشته است و احتمالا تا پایان این ماه میلادی (دو هفته دیگر) ، تغییر قیمت چندانی در مس مشاهده نخواهیم کرد .
قیمت الومینیوم در روز پنج شنبه بر خلاف اکثر فلزات صنعتی دیگر ، با افزایش مواجه شد و به بالاترین سطح شش هفته اخیر خود رسید و در ۲۱۶۶ دلار و ۵۰ سنت بسته شد . برخی تحلیلگران تکنیکی معتقدند که هدف بعدی الومینیوم ، قیمتهای سقف ماه ژانویه می باشد که همان سطح ۲۲۰۰ دلار است . شاید مهمترین نکته ای که در بازار الومینیوم از دید خیلی ها پنهان مانده ، میزان واردات مواد سازنده الومینیوم از جمله ” بوکسیت ” است که به وسیله تجار چین از اندونزی وارد شده است . میزان واردات این مواد به چین طی سال گذشته ۱۶۵ درصد رشد کرده که ناشی از عدم اطمینان نسبت به اینده عرضه این مواد توسط اندونزی می باشد . اگر مشکلی در عرضه بوکسیت در جهان به وجود اید ، مسلما بر تولید الومینیوم و در نتیجه در قیمت ان تاثیر گذار خواهد بود .
فلزات گرانبها
پیشتر در مورد امارهای تولید ناخالص داخلی سه اقتصاد بزرگ ناحیه یورو که در روز پنج شنبه منتشر شد و در هیچ کدام از دو بازار نفت خام و فلزات صنعتی تاثیر عمده ای نداشت صحبت کردیم . اما بر خلاف ان دو بازار ، فلزات گرانبها و به خصوص طلا از کاهش این شاخص ها تاثیر منفی گرفتند و دلیل ان هم این بود که انقباض اقتصادی در این اقتصادهای مهم دنیا ، باعث کاهش ریسک پذیری معامله گران شده بود و در نتیجه انها سمت دارایی های پر ریسک مانند طلا نیامدند . هم چنین گزارشی دیگر که به وسیله شورای جهانی طلا منتشر شد نشان می داد که میزان تقاضای طلا در سال گذشته برای اولین بار از سال ۲۰۰۹ با کاهش مواجه شده است که این هم در کاهش قیمت تاثیر گذاشت . پیشتر از اینها هم طی هفته های گذشته و به دلیل انتشار امارهای مثبت اقتصادی در امریکا در بخش های بازار کار و مسکن ، قیمت طلا با کاهش مواجه شده بود که دلیل ان احتمال خاتمه سریعتر برنامه محرک اقتصادی بانک مرکزی امریکا بود .
قیمت طلا در بازار اسپات با (۰.۴) درصد کاهش ، به ۱۶۳۵ دلار و ۶۰ سنت رسید . هم چنین طلا در بازار فیوچرز حدود ۱۰ دلار افت قیمت داشت و تا ساعت ۶ بعد از ظهر به وقت لندن ، به ۱۶۳۵ دلار و ۹۰ سنت رسید . قیمت نقره در بازار اسپات هم با (۱.۴) درصد کاهش ، به ۳۰ دلار و ۲۹ سنت رسید .
جمعه
نفت خام
روز جمعه مصادف با انتشار امار مهم تولیدات صنعتی امریکا بود که بر خلاف پیش بینی ها با کاهش مواجه شد و نگرانی ها در مورد کاهش فعالیت های اقتصادی در امریکا را افزایش داد . این شاخص در ماه ژانویه به میزان (۰.۱) درصد کاهش یافت و این در حالی است که در ماه دسامبر سال گذشته (۰.۴) درصد افزایش یافته بود . شاید انتشار همین امار بود تا بهانه ای به دست فعالان بازار نفت بدهد و انها تقاضایشان در بازار را کاهش دهند . نفت برنت پس از هفته ها افزایش متوالی در بازار جهانی که به دلیل تنش های خاور میانه و انتشار مثبت امارهای اقتصادی رخ داد ، بالاخره در طی هفته با کاهش مواجه شد که اولین کاهش قیمت هفتگی از میانه ماه ژانویه به حساب می اید . هم چنین یک دلیل دیگر فروش معامله گران به خصوص در بازار امریکا ، تعطیلات پیش روی بازار امریکا بود که انها را مجاب کرد که بخشی از نقدینگیشان را از بازار خارج کنند .
قیمت نفت برنت در لندن با بیش از یک دلار کاهش ، به ۱۱۶ دلار و ۸۳ سنت رسید . نفت خام امریکا هم با بیش از یک و نیم دلار کاهش ، به ۹۵ دلار و ۵۴ سنت رسید .
البته تمام داده های اقتصادی امریکا که در روز جمعه منتشر شد منفی نبود و به عنوان نمونه ، شاخص احساس مصرف کننده در ماه فوریه با افزایش مواجه شد که این افزایش شاخص ، در نتیجه افزایش استخدام در بازار کار بود . اما در کل ، روز جمعه روز خوبی برای بازارهای مالی و به خصوص بازارهای کالا نبود و اجلاس وزرای مالی بیست کشور صنعتی در مسکو که روی هم ۹۰ درصد از اقتصاد جهان را در دست دارند باعث مه الود شدن فضای بازارها شده بود . اقتصاد دانان بیم دارند که کاهش ارزش مصنوعی پول محلی که توسط دو کشور چین و اخیرا ژاپن اتفاق افتاده است و در این اجلاس هم مورد توجه کشورها بود ، باعث شروع یک جنگ ارزی جهانی شود که پیامدهای ناگواری را به همراه خود خواهد داشت .
و اما طبق معمول همیشه ، تنش های خاور میانه باعث ایجاد مانعی در برابر کاهش شدید قیمت نفت و به خصوص نفت برنت و سبد نفتی اوپک شد . این مسائل در روز جمعه هم وجود داشت و مذاکرات بین سازمان ملل و ایران به نظر می رسید که بی نتیجه مانده است و هیچ وقتی هم برای مذاکره در روزهای اینده تعیین نشد .
فلزات گرانبها
در ادامه کاهش قیمت طلا در روزهای اخیر ، قیمت طلا در روز جمعه هم کاهش یافت و به کمترین قیمت از ماه اوت سال گذشته رسید . کاهش اشتهای معامله گران نسبت به طلا و تعطیلی بازار چین طی هفته باعث شد تا قیمت طلا به میزان سه درصد در کل هفته نزول کند که این کاهش هفتگی از ماه ژوئن سال گذشته یک رکورد می باشد . برخی فعالان بازار طلا علاوه بر ذکر موارد بالا به عنوان دلایل کاهش قیمت طلا در طول هفته و به خصوص در روز جمعه ، دلایل تکنیکی هم اوردند و ان شکستن خط حمایت مهم ۱۶۲۵ دلاری در طول روز جمعه بود که باعث شد فشار فروش افزایش قابل ملاحظه ای پیدا کرده و قیمت به میزان دو درصد افت کند . از دلایل دیگر کاهش قیمت طلا ، کاهش ارزش یورو در برابر دلار در بازارهای جهانی بود .
قیمت طلا در بازار اسپات تا ساعت ۴ بعدازظهر به وقت لندن ، با حدود دو درصد کاهش به ۱۶۰۳ دلار و ۷۰ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز هم با بیش از ۳۱ دلار کاهش ، به ۱۶۰۳ دلار و ۸۰ سنت نزول کرد . قیمت نقره در بازار اسپات هم با کاهش به کمترین میزان ۵ ماه اخیر ، به ۳۰ دلار رسید .
شنبه
در بورس کالای ایران ، روند معاملات فلزات در بازار آزاد در نخستین روز از هفته نسبت به آخرین معاملات در هفته گذشته با رشد قیمتها همراه شد . البته این در حالی است که قیمت فلزاتی همچون مس و آلومینیوم ثابت باقی ماند . از سوی دیگر، ثبات قیمت مس و آلومینیوم در بازار آزاد نیز به دلیل عرضه این فلزات در بورس کالا بوده است ، چرا که هر دو فلز تا سقف تعیین شده رشد کردهاند و حال باید صبر کرد و دید که در معاملات هفته جاری با چه قیمتی عرضه میشوند . در دیگر فلزات ، قیمت نیکل اینکو کانادا و نیکل متفرقه به ترتیب با (۱.۲۱) و (۱.۲۲) درصد رشد کردند . هم چنین قیمت سرب و قلع هم با افزایش مواجه شد .