نگاهی به وضعیت بازارهای جهانی …
دوشنبه
نفت خام
پس از وقوع کولاک در قسمت شمال شرقی امریکا طی هفته گذشته ، فعالان بازار در روز دوشنبه و اولین روز معاملاتی این هفته ، به تاثیر این اتفاق بر میزان عرضه بنزین در ان ناحیه حساس شدند که همین موضوع قیمت بنزین را کاهش داد و کاهش قیمت بنزین ، منجر به کاهش در قیمت نفت خام برنت نیز شد . کولاک و توفان در قسمت شمال شرقی امریکا باعث نشست یک متر برف در ان ناحیه شده است که قطع برق هزاران خانوار و در راه ماندن تعداد زیادی را به همراه داشته است . البته طبیعتا خبرهای منفی که از ناحیه یورو به بازار رسید هم در کاهش قیمت دخیل بود و نمی توان تاثیر انها را نادیده انگاشت . قیمت نفت برنت با ۷۷ سنت کاهش ، به ۱۱۸ دلار و ۱۳ سنت رسید ، اما قیمت نفت خام امریکا بیش از ۱ دلار افزایش یافت و در ۹۷ دلار و ۳ سنت بسته شد . البته قیمت بنزین در بازار امریکا با کاهش بیش از سه سنتی همراه بود .
روز جمعه شکاف قیمت نفت برنت و نفت امریکا به بیش از ۲۳ دلار رسیده بود و با کاهش قیمت نفت برنت و افزایش قیمت نفت خام امریکا در روز دوشنبه ، این شکاف اندکی ترمیم شد و به ۲۱ دلار و ۱۰ سنت نزول کرد . این هفته همانطور که در گزارشهای پیشین هم بدان اشاره شد ، هفته ای نسبتا بی رمق خواهد بود ، زیرا بسیاری از بازارهای اسیایی به دلیل تعطیلات عید چینی تعطیل هستند . هفته گذشته هم قیمت نفت برنت به بالاترین سطح نه ماه اخیر خود افزایش یافته بود که عمده دلیل ان امارهای مثبت چین و امریکا بود و به خصوص در روز جمعه که امارهای بخش تجارت چین در بازار غوغا کرد . اما روز دوشنبه امارهایی از اروپا منتشر شد که ترس معامله گران را افزایش داد و باعث کاهش ارزش شاخص های سهام در بازارهای اروپا شد . هم چنین بحران سیاسی در اسپانیا به دلیل پرونده فساد اقتصادی نخست وزیر این کشور و نتیجه انتخابات پارلمانی ایتالیا نیز بر بحران افزود و ریسک پذیری را به شدت کاهش داد .
طی این هفته هم امارهای مهم دیگری از اروپا به بازار می رسد که مهمترین انها تولید ناخالص داخلی المان ، فرانسه و ایتالیا در فصل چهارم سال ۲۰۱۲ می باشد . فعالان بازار از حالا انتظار انتشار مثبت این شاخص ها را ندارند و پیش بینی بدین ترتیب است که هر سه اقتصاد بزرگ اروپا در فصل چهارم با کاهش رشد اقتصادی مواجه خواهند شد . علاوه بر این برخی اقتصاد دانان با اشاره به قیمتهای بالای نفت خام برنت ، به این موضوع اشاره می کنند که این قیمتهای بالا برای اقتصادهای شکننده اروپایی به مثابه سم است و در روند بهبود اقتصادی این کشورها وقفه می اندازد .
تنش های خاور میانه هم کماکان خبر ساز است و برنامه اتمی ایران طوری پیش می رود که تنش ها را افزایش می دهد و مسلما همین فاکتور برای افزایش قیمت نفت برنت در کوتاه مدت و بلند مدت کافی است .
فلزات صنعتی
همانطور که پیش بینی می شد ، با فرا رسیدن سال نوی چینی و تعطیلی برخی از بازارهای بزرگ اسیا و توقف تقاضای فیزیکی در بازار ، قیمت مس با کاهش مواجه شد و البته نگرانی در مورد وضعیت اروپا هم در کاهش قیمت مس دخیل بود . از همین روی قیمت مس از سطح ۸۲۹۵ دلار روز جمعه ، به ۸۱۹۹ دلار در روز دوشنبه کاهش یافت . قیمت روی هم در روز جمعه به بالاترین سطح یک سال اخیر خود دست یافته بود و در روز دوشنبه با کاهش مواجه شد و البته حجم معاملاتش از مس بیشتر بود .
در بازار اروپا خبری مبنی بر مخالفت سیاست مداران بانک مرکزی اروپا با کاهش ارزش یورو به بازار رسید و همین موضوع سبب شد تا ارزش یورو در برابر دلار افزایش یابد . البته همانطور که پیشتر هم گفته شد ، ریسک های سیاسی و اقتصادی ناحیه یورو بر بازار مسلط شد و کمی از ارزش یورو را کاست . با وجود افزایش نسبی ارزش یورو ، باز هم فلزات صنعتی نتوانستند افزایش قیمت را تجربه نمایند . هم چنین از دیگر مسائلی که مانع از کاهش شدید قیمت مس در بازار شده بود ، همان امارهای هفته گذشته تجارت خارجی چین بود که کماکان فعالان بازار را نسبت به اینده امیدوار نگاه می داشت . داده های تجارت امریکا هم امیدوار کننده بود و در مورد ان در گزارش هفته گذشته به طور کامل صحبت شد .
در دیگر فلزات ، روی به ۲۱۹۲ دلار کاهش یافت . قلع بدون تغییر نسبت به روز جمعه ، به ۲۴۸۵۰ دلار رسید . سرب هم مانند دیگر فلزات به ۲۳۸۸ دلار نزول کرد و الومینیوم هم در ۲۱۰۳ دلار بسته شد .
فلزات گرانبها
جشن سال نوی چینی باعث تعطیل شدن کشورهای چین ، ژاپن ، سنگاپور ، هنگ کنگ ، کره و دیگر کشورهای کوچکتر اسیایی شده است و در نتیجه تقاضای فیزیکی بازار فلزات گرانبها با افت محسوسی مواجه شده و همین موضوع هم در بزرگنمایی حرکت نزولی قیمت طلا در روز دوشنبه تاثیر گذاشت . هم چنین قیمت مس به یک خط حمایت قدرتمند تکیه کرده بود که در سطح ۱۶۵۰ دلار قرار داشت و هنگامی که در طول روز دوشنبه ، این خط حمایت به سمت پائین شکسته شد ، قیمت طلا با شدت بیشتری نزول کرد و معامله گران بیشتری بنا به دلایل تکنیکی اقدام به فروش طلا در بازار کردند .
قیمت طلا در بازار اسپات با حدود (۱.۵) درصد کاهش ، به ۱۶۴۳ دلار و ۲۴ سنت نزول کرد که این کمترین قیمت این فلز از هفتم ژانویه (بیش از یک ماه) می باشد ، اما در نهایت و تا ساعت ۹ به وقت لندن به ۱۶۴۷ دلار و ۸۰ سنت رسید که نسبت به روز جمعه کاهش (۱.۱) درصدی را نشان می دهد . طلا در بازار فیوچرز هم با حدود ۱۸ دلار کاهش قیمت ، به ۱۶۴۹ دلار و ۱۰ سنت رسید . قیمت نقره هم در بازار اسپات با (۱.۳) درصد کاهش ، به ۳۰ دلار و ۹۹ سنت رسید .
بورس کالای ایران
در روز دوشنبه در تالار معاملات بورس کالا ، قیمت مس با رشد ۵ درصدی نسبت به قیمت پایه روبهرو شد . در این روز در گروه محصولات مس ، ۱۵۰۰ تن مس مفتول و ۲۵۰۰ تن مس کاتد ملی مس معامله شد . علاوه بر این، ۲۷۰ تن مس مفتول شرکت دنیای مس نیز در این معاملات به فروش رسید . مفتول مس شرکت ملی مس نیز با ۲۹۳ تومان افزایش نسبت به هفته قبل با قیمت ۲۳ هزار و ۵۴۵ تومان در هر کیلو معامله شد . کل عرضه برای این محصول یک هزار و ۵۰۰ تن بوده ، در حالی که با تقاضای ۴۷۴۰ تنی مواجه بوده است . مفتول مس شرکت دنیای مس نیز در این روز با قیمت ۲۳ هزار و ۵۸۴ تومان در هر کیلو عرضه شد که افزایش ۲۹۳ تومانی را نسبت به معامله قبلی نشان میدهد . کل عرضه برای این محصول ۲۷۰ تن بوده ، اما تقاضاکنندگان خواستار ۹۴۰ تن در این رینگ معاملاتی بودند . این فلز در بازار آزاد بالاتر از ۲۷۰۰۰ هزار تومان به فروش میرسد ، اما به گفته معامله گران به دلیل افزایش قیمتها خرید و فروشی در بازار ازاد صورت نمیگیرد . فعالان عمده ترین عامل افزایش نرخ این فلز را علاوه بر بالا بودن تقاضا ، افزایش نرخ این فلز در بورس لندن نیز میدانند .
در دیگر فلزات ، قیمت سرب ، نیکل ، روی ، الومینیوم و قلع همگی بدون تغییر نسبت به روز شنبه بودند و برخی فعالان تعطیلی روز یکشنبه را عامل ثبات قیمتها می دانستند .
سه شنبه
نفت خام
روز سه شنبه بیانیه ماهانه سازمان اوپک در بازار منتشر شد و از انجا که این سازمان پیش بینی تولید مورد نیاز خود برای رسیدن به تقاضای مورد نیاز بازار را افزایش داد ، باعث شد تا فعالان بازار نسبت به تقاضای بازار نفت در بلند مدت خوش بین شده و اقدام به خرید نفت خام در بازار کنند . از همین رو نفت خام برنت با ۱۲ سنت افزایش قیمت ، به ۱۱۸ دلار و ۲۵ سنت رسید . نفت خام امریکا نیز با ۴۶ سنت افزایش ، به ۹۷ دلار و ۴۹ سنت رسید .
البته بیانیه اوپک تنها عامل موجود در بازار نفت خام نبود و تنشهای ایجاد شده بر سر برنامه های اتمی ایران و کره شمالی هم بر بازار نفت تاثیر گذاشت . کره شمالی که قصد انجام سومین ازمایش بمب اتم را دارد و برنامه ایران نیز باعث اظهار نظر تند برخی سیاست مداران به خصوص در اسرائیل شد . نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل اعلام کرد که سانترفیوژهای جدید ایران که برای غنی سازی اورانیوم نصب شده است می تواند زمان رسیدن ایران به بمب اتمی را به یک سوم کاهش دهد . در سال گذشته تنش های خاور میانه اصلی ترین عامل حمایت از قیمت نفت خام برنت بود و به نظر می رسد که این تنش ها در سال جاری میلادی هم برقرار باشد و سرانجامی نداشته باشد .
فلزات صنعتی
در روز سه شنبه این موضوع در بازار مطرح شد که با توجه به تقاضای مس نسبتا بالای تجار چین قبل از تعطیلات سال نوی چینی ، امکان دارد پس از تعطیلات نیز این تقاضای نسبتا بالا که طی یکی دو هفته اخیر ایجاد شده است ادامه یابد و در نتیجه بازار تقاضای فیزیکی مس را تکان دهد . البته این گمانه زنیها تنها عامل افزایش قیمت مس در روز سه شنبه نبود و کاهش ارزش دلار در برابر یورو نیز مزید بر علت شد . دلیل افزایش یورو اعلام بیانیه کشورهای گروه هفت بود که عنوان کردند هیچ کشوری نباید ارزش ارز خود را به صورت مصنوعی پائین بیاورد . بعدا مقامات گروه هفت اعلام کردند که بیانیه انها به طور نادرستی بر فعالیتهای اخیر بانک مرکزی ژاپن تفسیر شده است . شاید این کشورها به چین نظر داشتند و نخواستند که به طور مستقیم در بیانیه خود این را اعلام نمایند . قیمت مس در بازار لندن از ۸۱۹۹ دلار روز دوشنبه ، به ۸۲۳۲ دلار افزایش یافت و البته ذکر این نکته هم بجاست که حجم معاملات با توجه به تعطیلی بازارهای اسیایی پائین تر از میزان استاندارد بود .
برخی تحلیلگران تکنیکی بازار مس با اشاره به سطوح مقاومتی پیش روی مس اعلام نمودند که به مشتریانشان پیشنهاد می دهند که در این قیمتها مس را بفروشند ، زیرا در حال حاضر مس در سطوح بالایی قرار دارد . لازم به ذکر است که مس طی هفته گذشته به بالاترین قیمت چهار ماه اخیر خود افزایش یافت و به ۸۳۴۶ دلار در هر تن رسید . البته در نقطه مقابل برخی با اشاره به امار خوب اقتصادی چین و امریکا و به خصوص امار تجارت چین که در روز جمعه منتشر شد اشاره کرده و وضعیت اقتصادی را در روند رو به رشدی می بینند . در همین راستا شرکت رتبه سنجی ” مودی ” هم اعلام نمود که ریسک های کاهشی برای اقتصاد جهانی در طول سه ماه گذشته کاهش یافته است ، اگر چه برخی مخاطرات برای اقتصاد جهان کماکان باقی است .
در دیگر فلزات ، خبری در روز سه شنبه در بازار منتشر شد که ممکن است میزان صادرات قلع اندونزی که بزرگترین صادر کننده قلع جهان می باشد با کاهش مواجه شود . اگر چه این صادرات با توجه به افزایش قیمت قلع در بازار لندن در ماه ژانویه با افزایش مواجه شده است ، اما با توجه به وضع قوانین جدید محیط زیستی در اندونزی ، ممکن است برخی تولید کنندگان و ذوب کنندگان بزرگ قلع این کشور برای تطبیق یافتن با این قوانین اقدماتی را انجام دهند که می تواند منجر به کاهش میزان صادرات قلع این کشور طی ماه های پیش رو شود . میزان صادرات قلع تصفیه شده اندونزی در ماه ژانویه نسبت به ماه دسامبر به میزان (۵.۴) درصد رشد داشت و به ۹۱۵۵ تن رسید . قیمت قلع در روز سه شنبه هم شاید به واسطه همین اخبار با افزایش مواجه شد و به تنی ۲۴۹۳۵ دلار رسید .
سرب در بازار لندن تغییری نسبت به دوشنبه نداشت و در ۲۳۸۸ دلار بسته شد . روی هم تغییر اندکی را تجربه نمود و به ۲۱۹۶ دلار رسید . الومینیوم هم مانند این فلزات با تغییر اندکی مواجه شد و در ۲۱۱۱ دلار بسته شد .
فلزات گرانبها
همانطور که در بخش فلزات صنعتی گفته شد ، نشست گروه هفت کشور صنعتی برگزار شده بود که منجر به انتشار بیانیه ای در جهت عدم کنترل ارزهای محلی شد . این بیانیه اگر چه برای ژاپن تفسیر شد ، اما بسیاری از مقامات این هفت کشور صنعتی به کل جهان اشاره کردند و مسلما به طور غیر مستقیم چین را هدف قرار دادند که با وجود رشد اقتصادی و تراز تجاری بسیار قدرتمند ، اجازه رشد پول محلی خود یعنی یوان را در برابر ارزهای دیگر نقاط جهان نمی دهد و در اقتصاد جهانی اختلالهایی به وجود اورده است . این بیانیه بر دلار امریکا هم تاثیر گذاشت و ان را تضعیف نمود و بازار طلا و فلزات گرانبها هم از همین کاهش ارزش دلار سود بردند و توانستند اندکی از کاهش قیمت که در طول روز اتفاق افتاده بود را جبران نمایند . از مسائل دیگری که بر روی قیمت طلا تاثیر گذاشت و ریسک پذیری در بین معامله گران را کاهش داده بود ، موضوع ازمایش هسته ای کره شمالی بود .
طلا در روز سه شنبه به سطوح پائین ۱۶۳۸ دلار نزدیک شد که کمترین قیمت طی بیش از یک ماه اخیر می باشد ، اما با کاهش ارزش دلار به سمت بالا خیز برداشت و تا ۱۶۴۸ دلار هم صعود کرد و البته تغییری نسبت به روز دوشنبه نداشت . طلا در بازار فیوچرز نیز بدون تغییر نسبت به روز دوشنبه به ۱۶۴۸ دلار و ۷۰ سنت رسید .
بورس کالای ایران
در این روزها بازار بورس فلزات صنعتی در بلاتکلیفی و التهاب به سر میبرد ؛ از یک طرف خبرها حاکی از کاهش قیمت و کنترل نرخها است ؛ اما از طرف دیگر کاهش موجودی انبارها و افزایش روز افزون تقاضا از صعود قیمتها خبر میدهند . فعالان بازار معتقدند همان طور که افزایش کاذب قیمتها بازار را به رکود میکشاند کاهش غیرمنطقی آن میتواند موجب التهاب شود . به گفته یکی از فعالان آگاه در زمانی که پیش بینی قیمتها صعودی است کاهش ناگهانی آن واقعی به نظر نمیرسد . این فعال معتقد است کنترل بازار و قیمتها باید همیشگی و به طور جدی دنبال شود نه اینکه بازار را به حال خود بگذارند تا سودجویانی همچون دلالان بازار به التهاب بکشانند .
به این ترتیب روند سایر فلزات در بازار آزاد نسبت به روز گذشته با نوسان همراه شد ، به طوری که فلزاتی همچون قلع ، مس ، روی و سرب کارگاهی افزایش قیمت داشتند ، در حالی که نیکل اینکو و متفرقه نسبت به دیروز کاهش ۵۰۰ تومانی را تجربه کرد . همچنین آلومینیوم و سرب خالص نیز در این روز ثابت باقی ماندند . مس ، روی ، و سرب بازیافتی هر کدام با افزایش قیمت ۲۰۰ تومانی نسبت به روز دوشنبه مواجه شدند و به ترتیب به ۲۷۲۰۰ ، ۸۲۰۰ و ۸۲۰۰ رسیدند . قلع هم به ۹۸۵۰۰ تومان رسید