نگاهی به بازارهای جهانی
پنج شنبه
نفت خام
داده های اقتصادی مختلف از جانب اقتصادهای مانند امریکا و اروپا ، بازار روز پنج شنبه را تحت تاثیرات مثبت و منفی خود قرار داد و قیمت نفت خام هم در نهایت با افزایش مواجه شد . قیمت نفت برنت حتی به ۱۱۵ دلار و ۲۵ سنت هم افزایش یافت ، اما در نهایت با ۱۸ سنت افزایش نسبت به روز چهارشنبه ، در سطح ۱۱۵ دلار و ۸ سنت بسته شد . نفت خام امریکا نیز با ۷۵ سنت افزایش مواجه شد و در نهایت در سطح ۹۷ دلار و ۱۹ سنت بسته شد .
به گفته تحلیلگران و فعالان بازار نفت خام ، بازار در روز پنج شنبه در تعادل بین خبرهای منفی و مثبت امریکا و اروپا بود . از امریکا خبر رسید که درخواست های بیمه بیکاری طی هفته گذشته با افزایش مواجه شده و از اروپا هم خبر رسیده بود که شاخص احساس مصرف کننده افزایش یافته است . البته این شاخص مربوط به اروپا در روز چهارشنبه منتشر شده بود و بازار روز چهارشنبه را هم تحت تاثیر خود قرار داد . عامل مهم دیگری که محرک مثبتی برای قیمت نفت خام بود ، انتشار صورت جلسه کمیته فومک (کمیته بازار باز بانک مرکزی امریکا) و اعلام مواضع پیشین بود . انها به بازار اطمینان دادند که تا زمان بهبود شرایط اقتصادی در امریکا ، به اجرای برنامه محرک خود ادامه خواهند داد .
از طرف دیگر موضوع تکراری و همیشگی این ماه های بازار نفت خام که همان تنش های خاور میانه می باشد در بازار روز پنج شنبه هم تاثیر گذار بود و عامل مهمی در جهت افزایش قیمت به حساب می امد . پس از حمله اسرائیل به مرزهای داخلی سوریه ، سوریه اعلام کرد که یک پاسخ غیر منتظره به حمله اسرائیل خواهد داد و روسیه هم حمله اسرائیل را خلاف قوانین بین المللی خواند . تنش ها در مورد برنامه هسته ای ایران هم بالا گرفت و دلیل ان اعلام ایران برای افزایش غنی سازی اورانیوم بود .
فلزات صنعتی
بازار فلزات صنعتی بیشتر تحت تاثیر اخبار اقتصادی چین قرار می گیرد . اما روز پنج شنبه تاثیر اخبار منفی در اقتصاد امریکا هم بر بازار فلزات صنعتی و به خصوص مس دیده می شد . مس در روز پنج شنبه به بالاترین قیمت سه ماه و نیم اخیر خود رسید ، اما نتوانست این سطح را حفظ نماید و با کاهش مواجه شد . وضعیت اقتصادی امریکا با انتشار امارهای مربوط به تولید ناخالص داخلی و درخواست های بیمه بیکاری در حالت مبهمی قرار گرفت و شرایط تقاضای چین به عنوان بزرگترین خریدار مس جهان نیز در بازار مس مشخص نبود . همین دو موضوع کافی بود که دل فعالان بازار مس خالی شود و از ترس اینده ، دست به فروش در بازار بزنند . البته داده های اقتصادی که از امریکا منتشر شد به طور کلی منفی نبود و شاخص درامدهای شخصی در این کشور طی ماه گذشته (دسامبر) با افزایش همراه شد و این افزایش از ان جا اهمیت پیدا می کرد که بدانیم این رشد در ۸ سال اخیر بی سابقه بوده است . اما همانطور که پیشتر ذکر شد ، داده های بخش بازار کار امریکا ، این ارقام مثبت بخش مخارج مصرفی را خنثی نمود .
قیمت مس در بازار فلزات لندن با (۰.۷) درصد کاهش مواجه شد و پس از سه روز افزایش متوالی بالاخره کاهش یافت و در ۸۱۶۵ دلار بسته شد . در دیگر فلزات ، نیکل هم بالاترین سطح سه ماه و نیم اخیر خود را تجربه نمود ، اما ان نیز مانند مس برگشت داشت و در نهایت با (۰.۱) درصد کاهش و در قیمت ۱۸۳۵۰ دلار به کار خود پایان داد . قلع هم با (۰.۶) درصد کاهش ، به ۲۴۷۵۰ دلار رسید . سرب ، الومینیوم و روی هم به ترتیب با (۰.۳) ، (۰.۷) و (۰.۵) درصد کاهش به کار خود پایان دادند .
از مسائل عمده دیگری که بازار روز پنج شنبه را تحت تاثیر خود قرار داد ، نتیجه جلسه بانک مرکزی امریکا بود که این بانک در این جلسه اعلام کرد که به سیاست های انبساطی خود برای افزایش سرعت بهبود اقتصادی و بهبود در بازار کار ادامه خواهد داد . هم چنین در تحولی دیگر ، بانک مرکزی ژاپن که پس از تصویب بسته محرک اقتصادی اخیر مورد انتقاد شدید مقامات کشورهای خارجی قرار گرفته است اعلام نمود که در صورت لزوم به تصویب بسته های محرک بیشتر دست خواهد زد . از دیگر خبرهای روز پنج شنبه ، کاهش شاخص خرده فروشی المان و ضرر فصلی بزرگ بزرگترین بانک المان یعنی ” دوچ بانک ” هم اثار منفی خود را بر بازار گذاشت . شاخص های سهام در بازارهای اروپا هم برای دومین روز متوالی با کاهش مواجه شدند و همین کاهش ریسک پذیری در بازار فلزات صنعتی هم مشهود بود .
طلا
بازار طلا در روز پنج شنبه تحت تاثیر شرایط قیمت یورو و شاخص بازارهای سهام قرار داشت . پس از انتشار ارقام ضعیف اقتصادی امریکا و انتشار ضعیف امار تولید ناخالص داخلی این کشور در روز چهارشنبه ، فعالان بازار امیدوار بودند که بانک مرکزی امریکا اقدام به افزایش بسته محرک اقتصادی خود کند ، اما این اتفاق نیافتاد و معامله گران در زمان اوج گیری ارزش دلار در بازارهای جهانی ، به فروش طلا اقدام نمودند . تحلیلگران بازار طلا به یک عامل مهم دیگر نیز اشاره نموده و تقاضای فیزیکی طلا در بازار را برای افزایش قیمت کافی نمی دانستند . همچنین برخی موانع تکنیکی نیز در راه صعود طلا قرار گرفته است و از همین روی تحلیلگران تکنیکی معتقد بودند که طلا در راه صعود با مقاومت ۱۷۰۰ دلاری مواجه است و با وجود تلاشهای پی در پی برای شکستن این سطح ، نتوانسته است این سطح مهم را بشکند .
قیمت طلا در بازاراسپات با (۰.۸) درصد کاهش ، به ۱۶۶۴ دلار و ۱۱ سنت رسید . قیمت طلا در بازار فیوچرز نیز بیش از ۱۶ دلار نزول کرد و تا ساعت ۳ بعد از ظهر به وقت لندن به ۱۶۶۳ دلار و ۸۰ سنت رسید . قیمت نقره در بازار اسپات نیز (۱.۳) درصد کاهش یافت و به ۳۱ دلار و ۶۲ سنت رسید .
از دیگر مسائلی که در این روز اتفاق افتاد کاهش پیش بینی قیمت طلا و نقره به وسیله شرکت ” بی ان پی پاریباس ” بود . این شرکت پیش بینی قیمت طلای خود را تا پایان سال ۲۰۱۳ ، از ۱۸۶۵ دلار به ۱۷۹۰ دلار رساند . هم چنین پیش بینی قیمت نقره نیز از ۳۹ دلار و ۵ سنت ، به ۳۴ دلار و ۱۰ سنت کاهش پیدا کرد .
جمعه
نفت خام
روز جمعه روز بسیار خوبی برای بازارهای مالی بود و خبرهای مثبت اقتصادی در روز جمعه ، باعث افزایش خوش بینی نسبت به رشد اقتصاد جهانی شد و از همین روی قیمت نفت خام افزایش پیدا کرد . با افزایش قیمت روز جمعه ، این سومین هفته پیاپی است که قیمت نفت خام برنت با افزایش مواجه می گردد و طی دو ماه اخیر هم بیشترین رشد هفتگی را طی همین هفته ثبت نمود . نفت خام امریکا نیز برای هشتمین هفته متوالی با افزایش همراه شد که از سال ۲۰۰۴ تا به حال بی سابقه بوده است . شاخص های سهام در امریکا نیز رشد کرد و به بالاترین سطح ۵ سال اخیر رسید . شاخص ” داو جونز ” هم برای اولین بار از سال ۲۰۰۷ به سطح ۱۴۰۰۰ برخورد نمود و این اتفاق برای شاخص ” اس اند پی ۵۰۰ ” هم افتاد . در واقع روز جمعه روز رکوردشکنی ها بود .
نفت برنت در بازار لندن با بیش از ۱ دلار افزایش ، به ۱۱۶ دلار و ۷۶ سنت رسید . در طول این هفته ، قیمت نفت برنت به میزان سه درصد رشد کرده است . نفت خام در بازار امریکا نیز ۲۸ سنت رشد داشت و در قیمت ۹۷ دلار و ۷۷ سنت بسته شد . نفت در بازار امریکا هم طی این هفته رشد حدود دو درصدی داشته است .
همانطور که ذکر شد رشد قیمت نفت خام در روز جمعه سرعت زیادی به خود گرفته بود و ارقام کل هفته هم بسیار مثبت بود . از عمده دلایل صعود قیمت در روز جمعه انتشار امار مربوط به بازار کار امریکا بود که این امار مثبت کمی اثر منفی کاهش تولید ناخالص داخلی امریکا در فصل چهارم را خنثی نمود . صاحبان کسب و کار در امریکا طی ماه گذشته به تعداد حقوق بگیران خود ۱۵۷ هزار نفر را افزوده اند ، اما با وجود این افزایش مثبت ، نتوانستند درصد بیکاری را کاهش داده و نرخ بیکاری با (۰.۱) درصد افزایش ، به (۷.۹) درصد رسید . اگر چه فعالان بازارهای مالی به افزایش نرخ بیکاری در امریکا بی توجه بودند و بیشتر تمرکزشان بر ارقام حقوق بگیران بخش غیر کشاورزی معطوف شده بود . از دیگر شاخص های مهم اقتصادی که در روز جمعه انتشار یافت ، میزان فعالیت بخش تولیدی در سطح جهان بود که نظرسنجی ها نشان می دهد در ماه ژانویه رشد کرده باشد و احتمالا این رشد از ماه اگوست سال ۲۰۰۹ بی سابقه است .
فلزات صنعتی
پیش از انتشار خبرهای خوش اقتصادی از امریکا ، در بازارهای مالی خوش بینی و ریسک پذیری معامله گران افزایش یافته بود و به همین دلیل ، معامله گران دست به افزایش تقاضای داراییهای پر ریسک زدند . از همین روی قیمت مس در روز جمعه و پیش از انتشار داده های بازار کار امریکا با افزایش مواجه شد . با وجود امارهای ناامید کننده روز پنج شنبه در بازار اروپا و کاهش شاخص سهام در این روز ، افزایش ارزش داراییهای پر ریسک در روز جمعه به دلیل انتشار امارهای مثبت بخش مصرف و اعتماد در امریکا و اروپا بود . بنابراین با وجود اینکه عامل اصلی افزایش قیمت نفت خام در روز جمعه ، امار بازار کار امریکا بود ، اما این امار در بازار فلزات صنعتی بی تاثیر بود چرا که این بازار که در لندن قرار دارد پیش از انتشار این شاخص مهم در امریکا بسته شد . بنابراین ممکن است در زمان شروع بازار کار در روز دوشنبه این هفته ، یک افزایش قیمت در بازار فلزات صنعتی و به دلیل امار بخش کار امریکا رخ دهد ، اگر چه نمی توان پیش بینی نمود که قیمت برای کل روز روند افزایشی داشته باشد .
قیمت مس در بازار لندن با رسیدن به سطح ۸۱۹۰ دلار در هر تن ، به بالاترین سطح سه ماه و نیم اخیر خود رسید . قیمت مس در کل ماه ژانویه سه درصد رشد کرد و در طول هفته نیز رشد دو درصدی داشت . در دیگر فلزات ، قلع با ۵۰ دلار افزایش قیمت به کار خود پایان داد . سرب هم افزایش چندانی نداشت و با ۵ دلار افزایش ، به ۲۴۳۶ دلار رسید . الومینیوم هم تغییر چندانی نداشت و با یک دلار افزایش ، به ۲۰۹۱ دلار رسید . نیکل با ۱۰۰ دلار افزایش قیمت نسبت به روز پنج شنبه مواجه شد و در ۱۸۴۵۰ دلار بسته شد . دیگر فلز بازار یعنی روی هم رشد چندانی نکرد و با ۴ دلار افزایش قیمت ، به ۲۱۴۹ دلار رسید .
از جمله مسائلی که قیمت مس را در روز جمعه با افزایش مواجه کرده بود ، افزایش ارزش یورو در برابر دلار نیز بود . با توجه به اینکه کالاها و فلزات بر اساس دلار سنجیده می شوند ، کاهش ارزش دلار باعث افزایش سرمایه گذاری در بازار فلزات صنعتی می شود . هم چنین خبرهای منفی که در بازار وجود داشت و مانع افزایش بیشتر قیمت شد نیز عدم رشد سریع بخش تولیدی چین در ماه ژانویه بود .
طلا
روز جمعه برای بازار فلزات گرانبها هم روز خوبی بود و داده های بخش کار بازار امریکا که باعث افزایش قیمت نفت خام و شاخص های سهام شده بود ، قیمت طلا را هم افزایش داده بود . یکی از مسائلی که در روز جمعه توسط وزارت کار امریکا انتشار یافت اعلام این مسئله بود که ارقام دو ماه اخیر بازار کار در بخش حقوق بگیران بخش غیر کشاورزی با بازنگری همراه شده و نسبت به قبل افزایش یافته است . هم چنین ارقام این ماه هم افزایش قابل توجهی داشتند . داده های اقتصادی دیگر امریکا که شامل بهبود فعالیت کارخانه ای و اعلام بهتر از انتظار شاخص اعتماد مصرف کننده بود هم در افزایش خوش بینی و ریسک پذیری در بازار روز جمعه دخالت داشتند و همانطور که گفته شد ، شاخص ” داو جونز ” را به بالای ۱۴۰۰۰ رساند که از ماه اکتبر ۲۰۰۷ بی سابقه بوده است .
قیمت طلا در بازار اسپات با (۰.۳) درصد رشد ، به ۱۶۶۸ دلار و ۵۴ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز نیز بیش از ۸ دلار افزایش یافت و به ۱۶۷۰ دلار و ۶۰ سنت رسید . قیمت نقره در بازار اسپات هم (۱.۷) درصد رشد کرد و در ۳۱ دلار و ۹۴ سنت بسته شد .
خبرهای مهم بازار طلا در روز جمعه تمامی نداشت و از هند که بزرگترین خریدار طلای جهان است خبر رسید که بانک مرکزی این کشور قصد انجام طرحی برای شهروندان این کشور دارد که باعث می شود طی ماههای اینده ، سه تا چهار محصولی وابسته به طلا تهیه کند و ۲۰ هزار تن طلا را جهت نگه داری خانوارهای هندی در سیستم بانکی ایجاد نماید . هم چنین میزان واردات طلای ترکیه در ماه ژانویه منتشر شد که نسبت به ماه ژانویه سال گذشته که تنها (۲.۹۶) تن بود ، به (۱۱.۲۷) تن افزایش یافت . این افزایش معنادار ممکن است تنها برای ترکیه نباشد و ممکن است دیگر کشورها نیز شامل این افزایش تقاضای طلا طی ماه ژانویه و ماه های اینده باشند .