نگاهی به بازارهای جهانی
دوشنبه
فلزات صنعتی
اولین روز هفته جاری با انتشار امار مربوط به خرید کالاهای با دوام در امریکا همراه بود و انتشار این امار مثبت باعث شد تا اعتماد نسبت به رشد و افزایش تقاضا در بزرگترین اقتصاد جهان افزایش یابد . شاخص ” سفارش کالاهای با دوام امریکا ” با (۴.۶) درصد در ماه دسامبر ۲۰۱۲ ، از تمامی انتظارات بازار فراتر رفت و خوش بینی زیادی را به بار اورد . انتشار این امار اگر چه نگرش مثبتی در بازار ایجاد نمود ، اما فعالان بازار فلزات صنعتی به چند رویداد مهمی که طی این هفته برگزار خواهد شد چشم دوخته اند که از جمله این رویدادها می توان به برگزاری جلسه بانک مرکزی امریکا در روز سه شنبه و چهارشنبه و هم چنین انتشار امار مربوط به حقوق بگیران بخش غیر کشاورزی و اخبار مربوط به مذاکرات بین سیاسیون امریکایی حول محور کسری بودجه این کشور اشاره کرد . البته این تمام ماجرا نبود و رشد در بخش عرضه و تولید مس ، کمی بازار را نگران کرد و منجر به این شد که قیمت در بازار مس رشد چندانی نداشته باشد .
قیمت مس در بازار لندن با ۲۰ دلار افزایش ، به ۸۰۵۰ دلار رسید . در دیگر فلزات ، فلز مخصوص لحیم کاری یعنی قلع نسبت به روز جمعه ۳۰۰ دلار کاهش قیمت را تجربه نمود تا در ۲۴۴۰۰ دلار بسته شود . فلز مخصوص گالوانیزه کردن فولاد یعنی روی تقریبا بدون تغییر نسبت به روز جمعه در ۲۰۸۱ دلار بسته شد . فلز باتری ساز یعنی سرب هم با افزایش نسبت به روز جمعه ، در ۲۳۷۸ دلار بسته شد و در نهایت الومینیوم هم مانند روی تقریبا بدون تغییر و در ۲۰۵۰ دلار به کارش پایان داد .
تحلیلگران با اشاره به انتشار امار مثبت امروز ، دلیل افزایش قیمت مس را همین امار می دانستند ، اما معتقد بودند که بازار مس کماکان در حالت بدون روند نوسان می کند چرا که هنوز نسبت به ابعاد مختلف رشد اقتصادی و هم چنین مذاکرات مربوط به بودجه امریکا تردیدهایی وجود دارد . همانطور که در بالا هم گفته شد ، نگرانی هایی که به دلیل افزایش عرضه و تولید مس در بازار به وجود امد مانع از افزایش زیاد قیمت مس در روز دوشنبه شده بود . کمیسیون مربوط به فلز مس در دولت شیلی که بزرگترین تولید کننده مس جهان می باشد در گزارشی اعلام نمود که انتظار دارد تا تولید مس این کشور طی سال جاری به (۵.۵۹۶) میلیون تن برسد که نسبت به تولید سال ۲۰۱۲ ، رشد بیش از ۳ درصدی را نشان می دهد . هم چنین نظرسنجی برگزار شده در خبرگزاری رویترز نشان می دهد که شرکت کنندگان در نظرسنجی ، انتظار مازاد ۱۲۰ هزار تنی در بازار مس سال ۲۰۱۳ را دارند . شرکت بزرگ ” بی ان پی پاریباس ” هم اعلام کرد که انتظار می رود با توجه به افزایش تقاضای چین ، امریکا و ناحیه یورو طی سال جاری ، وضعیت تقاضای مس بهتر شود . اما داده هایی که از اول سال به بازار رسیده نشان می دهد که بازار مس در حال حرکت از سمت کمبود عرضه ، به سمت مازاد عرضه است .
روز دوشنبه خبرهای مثبت دیگری نیز در بازار بود . یکی از بزرگترین شرکتهای مالی چین پیش بینی نمود که اقتصاد این کشور در سال ۲۰۱۳ رشد به مراتب بیشتری نسبت به ۲۰۱۲ خواهد داشت و ممکن است به بالای ۸ درصد رشد اقتصادی نیز دست پیدا کند . از انجا که چین ۴۰ درصد مصرف مس جهان را در دست دارد ، هر گونه تغییر مثبت در وضعیت اقتصادی این کشور ، می تواند نوید دهنده شرایط بهتر در طرف تقاضای فلز مس و دیگر فلزات صنعتی باشد .
نفت خام
بازار نفت خام به خصوص در زمان کار بازار امریکا کاملا تحت تاثیر اقدام شرکت ” هس ” قرار گرفته بود که اعلام نمود یک پالایشگاه خود را در نیوجرسی تعطیل خواهد کرد . فعالان بازار از ترس کاهش عرضه و انقباض در بازار ، اقدام به خرید بنزین کردند که در نتیجه قیمت ان با افزایش مواجه شد . به طبع با افزایش قیمت بنزین ، قیمت نفت خام هم در بازارها افزایش یافت . از جمله دلایل دیگر افزایش قیمت نفت در روز دوشنبه ، انتشار امار مثبت سفارش کالاهای بادوام در امریکا بود که در بالا راجع به ان صحبت شد . شاخص فروش خانه های در حال ساخت نیز در امریکا و در ماه دسامبر منتشر شد که برای بازار مطلوب نبود و به میزان (۴.۳) درصد افت کرد .
قیمت نفت برنت در بازار لندن با ۲۰ سنت افزایش ، به ۱۱۳ دلار و ۴۸ سنت رسید . نفت خام امریکا نیز ۵۶ سنت افزایش یافت و در ۹۶ دلار و ۴۴ سنت بسته شد .
منطقه خاور میانه هم که طی ماه های اخیر همیشه بازار نفت خام و به خصوص قیمت نفت برنت را حمایت کرده است در روز دوشنبه نیز با تلاطم هایی همراه بود که در دل معامله گران نگرانی هایی ایجاد کرد . سوریه که کماکان درگیر مشکلات پایان ناپذیر خود است و شرایط مصر هم طی ۵ روز اخیر متلاطم بوده و با وجود اینکه مرسی شرایط اضطراری را لغو نمود ، باز هم تظاهرات ادامه دارد . در مورد مذاکرات هسته ای ایران هم خبرهای خوبی به بازار منتشر نشده و ظاهرا ایران از برگزاری مذاکرات در ماه فوریه با گروه پنج به علاوه یک اکراه دارد . هم چنین صحبت های رهبر مبنی بر اینکه هر گونه حمله نظامی به سوریه ، به معنای حمله نظامی به ایران است نیز باعث افزایش نگرانی ها و حمایت از قیمت نفت خام در روز دوشنبه شده بود .
سه شنبه
فلزات صنعتی
همانطور که در گزارش روز دوشنبه عنوان شد ، برگزاری جلسه بانک مرکزی امریکا در روز سه شنبه و چهارشنبه و از همه مهمتر نتایج این نشستها می تواند بازار را تحت تاثیر قرار دهد . گمانه زنی هایی در مورد نتایج این جلسه در روز سه شنبه در بازارها وجود داشت و کمی شرایط بازار را منفی کرده بود ، زیرا فعالان بازار منتظرند تا ببینند که بانک مرکزی امریکا چه زمانی به برنامه خرید دارایی های خود پایان خواهد داد . البته این گمانه زنی های منفی باعث حرکت بازار فلزات صنعتی نشده بود و خبرهای اقتصادی مثبت از جانب چین ، باعث افزایش خوش بینی نسبت به رشد اقتصادی این کشور شد که طبیعتا بازار مس را به روند صعودی برد . اما موضوع افزایش عرضه و تولید مس که در روز دوشنبه به ان اشاره شد ، در روز سه شنبه هم در بازار حضور داشت و کمی افزایش قیمت مس را محدود کرد .
قیمت مس در بازار لندن به ۸۱۰۲ دلار در هر تن رسید . در دیگر فلزات ، قلع با ۲۱۴ دلار افزایش مواجه شد . روی با ۱۱ دلار افزایش ، به ۲۰۹۲ دلار رسید و سرب نیز با حدود ۲۰ دلار افزایش ، به ۲۳۹۴ دلار رسید . اما الومینیوم تقریبا بدون تغییر ماند و با حدود دو دلار کاهش قیمت ، در ۲۰۴۸ دلار بسته شد . در خبری که از بازار روی چین رسید اعلام شد که تجار چینی که در سال گذشته واردات روی را به میزان ۵۰ درصد افزایش داده بودند ، از روی به عنوان یک ابزار مالی در سال ۲۰۱۳ نیز استفاده خواهند کرد .
نفت خام
روز سه شنبه خبرهای مربوط به بازار مسکن امریکا خوش بینی زیادی در بازار به وجود اورد و همانطور که تحرک مثبتی در بازار فلزات صنعتی ایجاد نماید ، در بازار نفت خام هم روند صعودی را در قیمت سبب شد و رشد حدودا یک درصدی به ثبت رسید . شاخص قیمت خانه های تک خانوار برای دهمین ماه متوالی رشد کرد تا تمام بازارهای مالی را مثبت نماید .
قیمت نفت برنت با یک درصد رشد ، به ۱۱۴ دلار و ۴۴ سنت رسید . نفت خام امریکا نیز بیش از (۱.۳) درصد رشد کرد و به ۹۷ دلار و ۷۶ سنت رسید .
خبرهای مثبت دیگری نیز در روز سه شنبه در بازار وجود داشت . شاخص قیمت خانه های تک خانوار در امریکا و برای ماه نوامبر سال گذشته با افزایش همراه شد و این می تواند خبر خوبی برای بخش مسکن امریکا باشد که از مهمترین بخش های اقتصاد رو به بهبود امریکاست . هم چنین از چین خبر رسید که یک شرکت چینی ، پیش بینی رشد اقتصادی سال ۲۰۱۳ این کشور را از رقم (۸.۲) درصد پیشین ، به (۸.۴) درصد افزایش داد . همانطور که پیشتر هم گفته شد ، معامله گران طی این هفته منتظر اعلام خبرهای اقتصادی بیشتری از امریکا هستند . شاخص ” جی دی پی ” این کشور برای فصل چهارم سال گذشته در روز چهارشنبه منتشر خواهد شد که خیلی مهم و تاثیر گذار می باشد . هم چنین شاخص حقوق بگیران بخش غیر کشاورزی نیز در روز جمعه اعلام خواهد شد که از اهمیت ویژه ای برخوردار است . این دو شاخص از ان جهت اهمیت پیدا می کنند که اگر مثبت باشند و رشدشان هم غیر منتظره باشد ، انگاه احتمال پایان یافتن هر چه سریعتر برنامه محرک اقتصادی بانک مرکزی امریکا افزایش خواهد یافت .
چهارشنبه
فلزات صنعتی
داده های اقتصادی مثبتی از امریکا به بازار رسید که شرایط بازار را دگرگون کرد و ریسک پذیری معامله گران را افزایش داد . افزایش شاخص قیمت خانه ها در امریکا که در روز سه شنبه منتشر شده بود و بازار ان روز را هم تحت تاثیر قرار داده بود در روز چهارشنبه هم نقش تعیین کننده ای داشت ، اگر چه شاخص شرایط اقتصادی ناحیه یورو هم در روز چهارشنبه منتشر شد و ارزش یورو را بالا برد و هم قیمت مس را افزایش داد . اما افزایش قیمت فلزات صنعتی کنترل شده بود ، زیرا در دل معامله گران هنوز ترسهایی از میزان رشد و ثبات اقتصاد جهانی وجود داشت . نگرانی معامله گران بیجا هم نبود و در زمان کار بازار امریکا شاخص ” جی دی پی ” این کشور برای فصل چهارم منتشر شد که به طور غیر منتظره ای کاهش یافت و نسبت به فصل چهارم سال ۲۰۱۱ به میزان (۰.۱) درصد افت کرد . انتشار این امار بسیار شوکه کننده بود و ممکن است در تصمیم گیری های بانک مرکزی امریکا نسبت به ادامه یا قطع بسته محرک اقتصادی این کشور خیلی موثر باشد . هم چنین طرف تقاضای بازار مس شرایط چندان مساعدی طی مدت اخیر نداشته است و این مسئله هم به نوبه خود تاثیر منفی بر بازار روز چهارشنبه گذاشت .
اما به هر حال قیمت مس در بازار لندن با (۱.۴) درصد افزایش مواجه شد و به ۸۲۱۵ دلار رسید . روی هم مانند مس با افزایش قابل ملاحظه ای همراه شد و با (۲.۲) درصد افزایش ، در ۲۱۴۲ دلار بسته شد . سرب و قلع که دو فلزی هستند که انتظار می رود طی سال جاری با کسری عرضه مواجه گردند نیز مانند دیگر فلزات رشد کردند . سرب با (۱.۸) درصد افزایش ، به ۲۴۴۸ دلار رسید و قلع نیز (۱.۶) درصد رشد کرد . الومینیوم هم با (۱.۲) درصد رشد مواجه شد و به ۲۰۸۵ دلار رسید .
نفت خام
بازار نفت خام تحت تاثیر خبرهای خوش اقتصادی قرار گرفته بود و به بالاترین سطوح سه ماه اخیر خود صعود نمود . این داده های مثبت اقتصادی از اروپا روانه بازار شد و خوش بینی معامله گران را افزایش داده و انها را ترغیب به خرید داراییهای پر ریسک نمود . شاخص شرایط اقتصادی ناحیه یورو بهتر از انتظار رشد کرد و این سومین ماه پیاپی است که نشانه هایی از خاتمه بحران بدهی ناحیه یورو دیده می شود . در مقابل این ارقام مثبت ، داده های اقتصادی منفی امریکا و مربوط به تولید ناخالص داخلی این کشور بود که در بخش بازار فلزات صنعتی به ان پرداخته شد . از امارهای اقتصادی مهم دیگری که مربوط به بازار نفت خام می شد می توان به امار ذخایر نفت خام امریکا نیز اشاره نمود . میزان این ذخایر در هفته منتهی به ۲۵ ژانویه ، به میزان (۵.۹۵) میلیون بشکه افزایش یافت و این در حالی است که پیش بینی می شد این ذخایر (۲.۶) میلیون بشکه رشد کنند .
قیمت نفت برنت با ۳۵ سنت افزایش ، به ۱۱۴ دلار و ۷۱ سنت در هر بشکه رسید . نفت خام امریکا نیز ۱۰ سنت رشد کرد و در قیمت ۹۷ دلار و ۶۷ سنت بسته شد .
از دیگر مسائلی که بازار نفت خام را همواره تحت تاثیر قرار داده بود و در روز چهارشنبه هم در بازار موثر افتاد ، موضوع تنش های خاورمیانه می باشد . تنش های سوریه به درازا کشیده و هر روز خبرهای ناامیدکننده ای به گوش می رسد . هم چنین حمله اسرائیل به سوریه و در نزدیکی مرز با لبنان نیز خبرساز شد و طبیعتا در افزایش قیمت نفت خام موثر بود .
پیش بینی اینده بازار مس و الومینیوم از نگاه کمپانی ” اچ اس بی سی “
این شرکت پیش بینی نمود که بازار مس در سال جاری میلادی با انقباض بیشتری مواجه خواهد شد . این شرکت با افزایش پیش بینی قیمت مس ، اعلام نمود که انتظار دارد تا احساسات مثبت ناشی از رشد اقتصاد جهانی باعث افزایش قیمتها در یک بازار متعادل شود . این بانک پیش بینی قیمت مس را از میانگین ۷۵۰۰ دلار به میانگین ۸۰۰۰ دلار افزایش داد .
همانطور که پیشتر در گزراش بازار جهانی و در بخش فلزات صنعتی بارها بدان اشاره شد ، فلز مس از دیدگاه بسیاری از فعالان بازار ، با مازاد در سال جاری روبرو خواهد شد و این عاملی است که ممکن است قیمت مس را کاهش دهد . اما شرکت ” اچ اس بی سی ” نظر کاملا مخالفی دارد و معتقد است که بازار مس در وضعیت متعادلی است و از مازاد عرضه رنج نمی برد و در نتیجه ممکن است افزایش قیمت را هم تجربه نماید . در اینجا به تحلیل این موضوع می پردازیم . کمیسیون مربوط به فلز مس در دولت شیلی که بزرگترین تولید کننده مس جهان می باشد اعلام کرده بود که تولید این کشور در سال ۲۰۱۳ نسبت به سال ۲۰۱۲ سه درصد رشد خواهد کرد . اما تحلیلگران معتقدند که فاکتورهای زیادی برای رسیدن به این میزان رشد در تولیدات در برابر دولت شیلی قرار دارد که می تواند رسیدن به این هدف را تقریبا غیر ممکن سازد . بنابراین این تحلیلگران با تکیه بر همین سختی ها و چالش های پیش روی دولت این کشور برای افزایش تولید مس ، پیش بینی می کنند که بازار مس در سال ۲۰۱۳ با مازاد عرضه مواجه نخواهد شد . حال اگر فرض کنیم که پیش بینی دولت شیلی مبنی بر افزایش تولید مس به حقیقت بیانجامد ، انگاه این مازاد عرضه باعث ایجاد فشار نزولی در بازار مس جهانی شده که مسلما در خوش بینانه ترین حالت ، قیمتها را در یک حالت نوسانی نگه می دارد .
البته پیش بینی شرکت ” اچ اس بی سی ” تنها مختص به فلز مس نبود و الومینیوم را هم شامل می شد . این شرکت با افزایش ۵ درصدی پیش بینی قیمت الومینیوم ، ان را به ۲۲۵۰ دلار رساند و در گزارش خود به شرایط سخت بازار الومینیوم و دست و پنجه نرم کردن این فلز با شرایط مازاد عرضه اشاره نمود . این شرکت میزان مازاد بازار جهانی الومینیوم بین سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ را حدود (۵.۹) میلیون تن ارزیابی نمود .