دوشنبه
نفت خام
ترس بازار از موضوع ” پرتگاه مالی ” در امریکا تمامی ندارد و در روز دوشنبه هم این ترس در بازار وجود داشت . از طرف دیگر نزدیکی به تعطیلات کریسمس نیز بر حرکت قیمت ها تاثیر گذار بود و باعث بزرگنمایی حرکات بازار به دلیل حجم کم معاملات می شد . اما این حرکات بیش از حد هم نتوانست منجر به پوشش ضرر ناشی از ترس پرتگاه مالی در امریکا شود و در نهایت قیمت نفت خام با اندکی کاهش در روز دوشنبه بسته شد . روز دوشنبه هیچ مذاکره ای بر سر حل موضوع کسری بودجه در امریکا انجام نگرفت و حجم معاملات هم یک پنجم حالت عادی بود که اکثرا در این موقع از سال چنین اتفاقی رخ می دهد . قیمت نفت در روز جمعه هفته گذشته هم با کاهش مواجه شده بود چرا که اوباما و جان بوهنر برای تعطیلات کریسمس به خارج از واشنگتن رفته بودند و کنگره و وزارت خزانه داری نیز بسته بودند .
قیمت نفت برنت با ۱۷ سنت کاهش ، به ۱۰۸ دلار و ۸۰ سنت رسید . نفت خام امریکا نیز ۵ سنت افت کرد و در ۸۸ دلار و ۶۱ سنت بسته شد . با کاهش قیمت روز دوشنبه در بازار نیویورک ، قیمت نفت در کل سال ۱۰ درصد افت داشته است .
از دیگر مسائلی که در کنار حجم معاملاتی کم باعث عدم ریزش شدید قیمت نفت خام در روز دوشنبه شده بود ، تنش های خاور میانه به خصوص در سوریه بود . در شلیک یک توپ به طرف یک نانوایی در سوریه ، حدود ۹۰ نفر کشته شدند که این می تواند بیشترین تلفات ناشی از حمله ارتش در طول بحران سوریه باشد . هم چنین تنش بین ایران و غرب بر سر مسئله اتمی نیز کماکان ادامه دارد که این مسئله و تنش ها ، در طول سال جاری باعث حمایت از قیمت نفت خام شده بود . رستم قاسمی وزیر نفت نیز در روز یک شنبه گفته بود که تحریم های غرب باعث ایجاد مشکلات جدی برای صنعت نفت ایران شده بود ، اما ایران طی سال توانست بر برخی از ان مشکلات فائق اید .
فلزات صنعتی
پس از انکه مس طی هفته گذشته بیشترین کاهش قیمت هفتگی را طی شش ماه اخیر تجربه نمود (حدود سه درصد)، قیمت مس در روز دوشنبه نیز اندکی کاهش یافت که تعطیلات کریسمس و کاهش حجم معاملات و هم چنین وضعیت نامشخص مذاکرات سیاسیون امریکایی بر سر حل بحران کسری بودجه در این کاهش قیمت بی تاثیر نبودند . با این وجود اکثر فعالان بازارهای مالی معتقدند که بین سیاستمداران امریکایی طی چند روز اینده توافقی ایجاد خواهد شد . از همین رو داراییهای پر ریسک طی چند روز اینده دست خوش تغییرات عمده ای نخواهند شد .
قیمت مس در بازار لندن با ۳۰ دلار کاهش نسبت به روز جمعه ، به ۷۸۰۱ دلار رسید . قلع هم با ۲۵ دلار کاهش ، به ۲۳۲۰۰ دلار رسید . روی هم با اندکی افزایش در ۲۰۹۰ دلار بسته شد . سرب و الومینیوم هم مانند روی افزایش قیمتی اندکی را تجربه نمودند و به ترتیب در ۲۳۱۹ دلار و ۲۰۹۲ دلار بسته شدند .
فلزات گرانبها
با وجود انکه موضوع پرتگاه مالی در بازار فلزات گرانبها هم در راس تمرکز بازار و فعالان ان بود ، اما در نهایت قیمت طلا نسبت به روز جمعه تغییر چندانی را تجربه نکرد . البته مانند بازارهای دیگر ، کاهش حجم معاملات نیز در عدم تغییر قیمت تاثیر داشت . حجم معاملات یک چهارم میانگین ۳۰ روزه بود و بازار در روز سه شنبه هم تعطیل خواهد شد .
قیمت طلا در بازار اسپات به ۱۶۵۶ دلار و ۹۹ سنت رسید و در بازار فیوچرز نیز با ۶۰ سنت کاهش ، در ۱۶۵۹ دلار و ۵۰ سنت بسته شد . نقره هم با (۰.۳) درصد کاهش ، به ۲۹ دلار و ۸۸ سنت رسید .
سه شنبه
بازارهای مالی در روز سه شنبه تعطیل بودند .
چهارشنبه
نفت خام
روز چهارشنبه با این امید اغاز شد که از سر گیری مذاکرات بتواند این بحرانهای به وجود امده را تمام کند و بازار دیگر ریسکی را از جهت پرتگاه مالی در امریکا شاهد نباشد . همین از سر گیری مذاکرات و خوش بینی ها ، به علاوه برخی خطوط تکنیکال ، باعث افزایش قیمت نفت خام شده بود . همچنین سردتر شدن هوا باعث افزایش مصرف سوخت می گردد و طبیعتا با رسیدن فصل سرما و افزایش مصرف انواع سوخت ، قیمت نفت نیز تحت تاثیر این افزایش مصرف قرار خواهد گرفت . همه این مسائل باعث شد تا قیمت نفت خام در روز چهارشنبه به بالاترین سطح نه هفته اخیر خود افزایش یابد .
نفت خام امریکا با (۲.۷) درصد افزایش ، به ۹۰ دلار و ۹۸ سنت افزایش یافت . نفت برنت نیز با (۲.۱) درصد افزایش قیمت ، در ۱۱۱ دلار و ۷ سنت بسته شد . البته حجم معاملات باز هم در روز چهارشنبه پائین بود و بازار لندن هم مانند روز سه شنبه در تعطیلی به سر می برد .
اوباما قرار بود تا با کاهش تعطیلات خود ، در روز پنج شنبه به واشنگتن برگردد و مذاکرات را از سر بگیرد . اگر دولت و قانون گذاران کنگره نتوانند به توافق برسند ، انگاه قانون افزایش مالیات و کاهش مخارج دولتی به طور خودکار از هفته اینده اجرا خواهد شد که به گفته اقتصاد دانان ، باعث ایجاد یک بحران اقتصادی دیگر در امریکا خواهد شد . همانطور که گفته شد ، پیش بینی از کاهش غیر منتظره دما به زیر سطح نرمال ان ، باعث شد تا انتظار افزایش مصرف انواع سوخت در زمستان پیش رو افزایش یابد و در نتیجه قیمت نفت هم تحت تاثیر این موضوع قرار گرفت . هم چنین معامله گران تکنیکی نیز پس از انکه میانگین متحرک ۱۰۰ روزه نفت خام امریکا به سمت بالا شکسته شد ، اقدام به خرید هیجانی در بازار نمودند . سطح بعدی تعیین شده برای حرکت صعودی قیمت نفت خام در ۹۲ دلار و ۲۰ سنت در نظر گرفته شده است .
هم چنین در روز چهارشنبه خبری مبنی بر دستگیری یک گروه عربستانی در امارات منتشر شد که قصد حمله به هر دو کشور عربستان و امارات را داشت . از انجا که هر دو کشور عربستان و امارات از بزرگترین تولید کنندگان نفت جهان و اوپک هستند ، این خبر نیز در افزایش قیمت نفت خام تاثیر گذار بود . نخست وزیر جدید ژاپن نیز خبر از دور جدید بسته های محرک اقتصادی داده بود که این خبر هم در افزایش قیمت نفت خام تاثیر گذاشت .
فلزات صنعتی
بازار لندن به دلیل تعطیلات انگلستان بسته بود ، اما قیمت مس در بازار نیویورک با افزایش قابل توجهی مواجه شد . قیمت مس در بازار نیویورک با افزایش (۱.۵) درصدی مواجه شد و دلیل عمده ان عدم توافق کارگران معدن مس در شیلی بر سر افزایش حقوق بود .
فلزات گرانبها
با وجود انکه امیدهای از سر گیری مذاکرات به دلیل برگشت اوباما توانست در بازار نفت خام اثر افزایشی داشته باشد ، اما نتوانست تاثیری در بازار طلا بگذارد . از همین رو طلا با کاهش قیمت مواجه شد و البته حجم معاملات هم پائین بود . در حالی که در بیشتر مواقع طلا به عنوان یک دارایی امن ایفای وظیفه می کند و در نتیجه در چنین شرایط مبهمی ، باید با افزایش قیمت مواجه شود ، اما روز چهارشنبه عکس این مسئله اتفاق افتاد و طلا به عنوان یک دارایی پر ریسک بود که معامله گران از خرید ان امتناع می کردند . البته بیشتر معامله گران بازار طلا منتظر نتیجه مذاکرات در امریکا هستند .
قیمت طلا در بازار اسپات با (۲.۱۵) دلار کاهش ، به ۱۶۵۶ دلار و ۱۴ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز نیز (۲.۳۰) دلار کاهش یافت و به ۱۶۵۷ دلار و ۲۰ سنت رسید .
پنج شنبه
نفت خام
باز هم موضوع پرتگاه مالی و باز هم انتقال ریسک های این موضوع به بازار که در نهایت منجر به کاهش قیمت نفت خام در روز پنج شنبه شد . ” هری رید ” رهبر اکثریت سنا با انتقاد از جمهوری خواهان به دلیل عدم افزایش مالیات در طرح مورد نظرشان ، باعث ایجاد موج منفی در بازار شد که این کشمکش کماکان ادامه خواهد داشت . هم چنین روز پنج شنبه مصادف با انتشار داده های اقتصادی بسیاری از جانب امریکا بود و با وجود اینکه برخی از این داده های مثبت و برخی دیگر منفی اعلام شدند ، معامله گران کاملا گیج شده بودند .
نفت برنت با ۲۷ سنت کاهش ، به ۱۱۰ دلار و ۸۰ سنت رسید . با این حال قیمت نفت برنت از ابتدای سال تا اینجا ، با رشد سه درصدی همراه بوده است . نفت خام امریکا نیز ۱۱ سنت نزول کرد و در قیمت ۹۰ دلار و ۸۷ سنت بسته شد . از جمله دلایل کاهش قیمت نفت خام ، کاهش حجم معاملات بود که کمی بیش از ۳۵ درصد میانگین ۳۰ روزه بود .
شاخص اعتماد مصرف کننده امریکا بیش از انتظار بازار کاهش یافت و به کمترین سطح چهار ماه اخیر خود نزول کرد که مسئله پرتگاه مالی در کاهش شدید این شاخص دخیل بود . داده اقتصادی دیگر نشان داد که تعداد امریکائیانی که فرم درخواست بیمه بیکاری را در هفته گذشته پر کرده بودند ، به کمترین سطح چهار ماه و نیم گذشته رسیده است و این در حالی است که شاخص ” فروش خانه های جدید ” در ماه نوامبر به بالاترین سطح از ماه اوریل ۲۰۱۰ رسید . هم چنین پس از انکه نخست وزیر جدید ژاپن برنامه های انبساطی جدیدی را اعلام نمود ، شاخص های سهام در ژاپن افزایش چشم گیری پیدا کرد و در اوایل روز پنج شنبه ، قیمت نفت خام افزایش یافته بود ، اما این افزایش قیمت نتوانست در بازار لندن و امریکا دوامی پیدا کند .
فلزات صنعتی
در بازار فلزات صنعتی ، خبری از ریسک های پرتگاه مالی نبود و شاخص های اقتصادی چین توانست نبض بازار را در دست بگیرد . از همین روی قیمت مس به بالاترین سطح یک هفته اخیر خود افزایش یافت و البته حجم معاملات پائین نیز در وقوع این امر دخیل بود . اطلاعاتی که از چین به بازار رسید نشان می داد که سود شرکتهای شاغل در بازار فلزات صنعتی چین در ماه نوامبر نسبت به سال گذشته (۲۲.۸) درصد رشد پیدا کرده و نسبت به ماه اکتبر نیز رشد (۲۰.۵) درصدی را داشته است .
قیمت مس در بازار لندن با یک درصد افزایش ، به ۷۹۱۵ دلار رسید . در دیگر فلزات ، الومینیوم کاهش قیمت ۱۲ دلاری را تجربه نمود . روی با ۱۲ دلار افزایش ، به ۲۱۰۲ دلار رسید . سرب هم افزایش قیمت اندکی را تجربه نمود و در ۲۳۳۵ دلار بسته شد .
تحلیلگران افزایش قیمت مس را تنها به داده های سود شرکتهای چینی نسبت نمی دادند و انرا ناشی از سری گزارش های مثبت منتشر شده از جانب چین طی مدت اخیر می دانستند . از انجا که چین ۴۰ درصد مصرف مس جهان را در دست دارد ، داده های اقتصادی اش کاملا بازار را تحت تاثیر قرار می دهد . البته برخی از تحلیلگران معتقد بودند که هیچ نشانه مثبتی از بهبود میزان مصرف مس در بازار فیزیکی مشاهده نکرده اند و دلیل افزایش قیمت روز پنج شنبه را ناشی از کاهش حجم معاملات و بزرگنمایی ان می دانستند . هم چنین برخی تحلیلگران با اشاره به موضوع پرتگاه مالی در امریکا ، معتقد بودند که نتایج مذاکرات بین سیاسیون ، بازار مس را طی چند هفته اینده کاملا تحت تاثیر قرار خواهد داد .
فلزات گرانبها
طلا در روز پنج شنبه با افزایش قیمت مواجه شد ، اما کاملا از ریسک های موضوع پرتگاه مالی تاثیر پذیرفت . قیمت طلا در بازار فیوچرز با (۰.۲) درصد افزایش ، به ۱۶۶۳ دلار و ۷۰ سنت رسید . در بازار اسپات نیز طلا (۰.۳) درصد رشد داشت و به ۱۶۶۴ دلار رسید . نقره نیز با (۰.۷) درصد افزایش ، به ۳۰ دلار و ۱۸ سنت رسید .