اخبار اقتصادی بازارهای جهانی
— میزان مخارج مصرف کننده ماه سپتامبر در امریکا به دلیل افزایش درامد امریکائیان ، با افزایش (۰.۸) درصدی همراه شد . این رقم بیشتر از پیش بینی فعالان بازار بود و از ماه فوریه سال جاری تا به حال چنین رقمی ثبت نشده بود . از انجا که ۷۰ درصد تولید ناخالص داخلی امریکا از مخارج مصرفی شهروندان این کشور تامین می شود ، مخارج مصرفی بخش بسیار مهمی در اقتصاد می باشد . حال رشد این شاخص بیانگر این است که سرعت بهبود اقتصادی افزایش یافته است .
تحلیلگران معتقدند که چنین ارقام مثبتی می تواند رشد تولید ناخالص داخلی را در فصل چهارم میلادی تضمین کند . البته یک تحلیلگر بانک ” ولز فارگو ” که چهارمین بانک بزرگ امریکا می باشد با اشاره به توفان ” سندی ” ، معتقد است که این توفان می تواند باعث از بین رفتن (۰.۲) درصد شاخص ” جی دی پی ” امریکا در فصل چهارم شود .
— در روز دوشنبه شاخص خرده فروشی اسپانیا هم منتشر شد و در ماه سپتامبر نسبت به سال گذشته (۱۱) درصد کاهش پیدا کرد .
— یک تحلیلگر در مریلند امریکا معتقد است که توفان ” سندی ” می تواند باعث خسارت اقتصادی به میزان ۲۰ میلیارد دلار شود . این ضررها شامل ضررهای بیمه ای که بین ۷ تا ۸ میلیارد دلار محاسبه شده می شود . توفان ” سندی ” در ساعت ۸ شب به وقت محلی به جنوب نیوجرسی رسید و موجی به بلندی (۴.۲) متر ایجاد نمود . سیل ، باد شدید و افتادن درخت ها برق ۸ میلیون مشترک را از ” کارولینای جنوبی ” تا ” مین ” را قطع نمود و ۱۶ هزار پرواز هم لغو شد . بر اساس محاسبات بلومبرگ ، توفان سندی ۱۵ درصد از پروازهای داخلی امریکا را از روز شنبه تا دوشنبه لغو نموده است . بازار سهام نیویورک هم بسته شد و این اولین بار از سال ۱۸۸۸ می باشد که بازار سهام در این مدت به دلیل مسائل اب و هوایی بسته شده است .
در محله ” کوئینز ” شهر نیویورک ، اتشی شکل گرفت که حداقل ۸۰ خانه را سوزاند و ۲ نفر را مجروح نمود . میزان ضررهایی که این توفان به شهرهای مختلف در امریکا وارد کرده است ، می تواند با ضرر توفان کاترینا در سال ۲۰۰۵ مقایسه شود . توفان کاترینا که در سال ۲۰۰۵ در ” نیواورلئان ” سیل بزرگی به راه انداخت ، پرهزینه ترین بلای طبیعی بود که به امریکا وارد شد و تخمین هزینه های ان بالغ بر (۴۱.۱) میلیارد دلار بوده است .
همانطور که پیشتر هم گفته شد ، میزان ضرر اقتصادی توفان می تواند بین (۰.۱) تا (۰.۲) تولید ناخالص داخلی امریکا در فصل چهارم را بکاهد . دلیل این کاهش ، کاهش مخارج مصرفی از جمله خرید غذا در رستوران عنوان شده است . رستوران ها و بسیاری از خرده فروشی های غیر ضروری در این مناطق ، به دلیل جلوگیری از خطرات جانی توفان بسته شده اند . یک اقتصاد دان در ایالت ماساچوست نیز معتقد است که توفان می تواند باعث کاهش ۲۵ میلیارد دلاری تولیدات اقتصادی امریکا در فصل چهارم شود و این می تواند رشد سالانه ” جی دی پی ” را کاهش داده و بین ۱ تا (۱.۵) درصد برساند .
— در روز دوشنبه گزارشی از رشد اقتصادی امریکا منتشر شد و نشان داد با وجود اینکه صادرات امریکا طی فصول اخیر با کاهش مواجه شده ، اما امریکا روی پای خودش ایستاده و مصرف داخلی ان باعث افزایش رشدش شده است . ارزش دلار در سطوح پائینی است و اقدامات بانک مرکزی امریکا از جمله تزریق بسته های محرک اقتصادی و پائین نگه داشتن نرخ بهره هم ارزش دلار را پائین نگه می دارد تا بتواند به رشد صادرات بیانجامد .
اما بر اساس داده های وزارت بازرگانی امریکا ، میزان صادرات در فصل سوم ، برای اولین بار به پائین ترین سطح سه سال و نیم گذشته رسیده است . این کاهش صادرات به وسیله افزایش مخارج مصرف کنندگان ، افزایش مخارج دولت و افزایش قیمت املاک جبران شد . همانطور که پیشتر هم اعلام شده بود ، رشد تولید ناخالص داخلی امریکا در فصل سوم به دو درصد رسید . این ابزارهای داخلی که باعث رشد اقتصادی شد ، می تواند ارقام رشد بهتری در سال ۲۰۱۳ ایجاد کند به خصوص اگر بقیه اقتصادهای جهان به دوران خوب خود بازگردند و سیاست مداران امریکا هم از قانونی شدن طرح افزایش مالیات و کاهش مخارج جلوگیری کنند .
در همین حال ، کاهش رشد اقتصادی در اروپا و چین ، خرید محصولات امریکایی را کاهش داده است . کسری تجاری در ماه اگوست بیشتر شد و صادرات به کمترین سطوح خود از ماه فوریه رسید . همانطور که پیشتر هم گفته شد ، کاهش ارزش دلار که به طور بالقوه می توند باعث افزایش صادرات امریکا شود هم نتوانست صادرات را افزایش دهد . به گفته برخی تحلیلگران ، اقتصاد چین هم اکنون به کف خود رسیده است و اروپا هم دائما در بحران نخواهد ماند . اگر این دو منطقه به راه بیافتند ، می توانند موتور محرکه اقتصاد امریکا نیز باشند .
— قیمت مس در روز دوشنبه به کمترین سطح ۷ هفته اخیر خود نزول کرد . از جمله دلایل کاهش قیمت ، کاهش ارزش یورو و افزایش نگرانی از رشد اقتصاد جهانی بود . با وجود انکه بخش شرقی امریکا به دلیل توفان تعطیل شده است ، انتظار می رفت که نوسان قیمت کم باشد .
قیمت مس در لندن به ۷۶۷۰ دلار رسید . الومینیوم هم به کمترین قیمت خود طی هفت ماه گذشته رسیده و سطح ۱۸۹۷ دلار را لمس کرد . روی هم با نیم درصد کاهش ، به ۱۸۲۵ دلار رسید . سرب هم (۰.۴) درصد کاهش یافت و به ۲۰۰۷ دلار و ۵۰ سنت رسید .
با وجود انکه رشد اقتصادی امریکا در فصل سوم مطلوب بوده ، اما داده های فصلی درامد شرکتهای بزرگ از جمله ” اپل ” و ” امازون ” و تولیدکنندگان اتوموبیل در اروپا از جمله ” رنو ” و غول الکترونیک ” اریکسون ” پیش بینی هایی از درامد ارائه دادند که نامطلوب است . هم چنین با وجود اینکه مخارج مصرفی امریکا رشد قابل ملاحظه ای داشته ، اما درعین حال فعالیت کارخانه ای در شیکاگو در ماه سپتامبر نسبت به ماه پیش از ان کاهش یافته بود .
— قیمت نفت در روز دوشنبه به دلیل انکه پالایشگاه ها به دلیل توفان سندی تولیدات خود را کاهش داده بودند ، به کمترین سطح سه ماه اخیر خود رسید . در همان حال قیمت بنزین به دلیل توفان بالا رفته است و این سومین روز متوالی افزایش قیمت این فراورده نفتی می باشد . به عقیده تحلیلگران ، توفان ” سندی ” برای نفت نزولی و برای فراورده های ان صعودی بوده است .
قیمت نفت در بازار نیویورک با ۷۴ سنت کاهش ، به ۸۵ دلار و ۵۴ سنت رسید . قیمت بنزین در نیویورک با بیش از دو درصد افزایش ، به ۲ دلار و ۷۵ سنت در هر گالن رسید . قیمت نفت برنت نیز با ۱۱ سنت کاهش ، در ۱۰۹ دلار و ۴۴ سنت بسته شد .
توفان سندی تا ساعت ۴ بعدازظهر به سرعت ۱۴۵ کیلومتر در ساعت رسیده بود . مرکز توفان هم در ۶۵ مایلی جنوب شرقی نیوجرسی بوده است . گارد ساحلی امریکا ، بندر شهرهای نیویورک ، نیوجرسی ، بالتیمور ، لانگ ایسلند ، کانکتیکات و دلاور را بسته و ورود تانکر های نفتی را ممنوع نموده بود . در این مناطق جمعا ۷ پالایشگاه وجود دارد که ظرفیت انها حدود (۱.۲۹) میلیون بشکه در روز است . این اقدام پالایشگاه ها باعث افزایش قیمت فراورده ها از جمله بنزین و نفت کوره شده بود . به عقیده تحلیلگران این اختلال کوتاه مدت خواهد بود و قیمت فراورده ها به زودی کاهش خواهد یافت .
— قیمت طلا در روز دوشنبه برای دومین روز متوالی با کاهش مواجه شد . دلار در این روز تقویت شد و مانع افزایش سرمایه گذاری در فلزات قیمتی همچون طلا گشت . دلار به میزان (۰.۳) درصد افزایش یافت ، زیرا نگرانی از اینکه بحران بدهی سه ساله اروپا بر اقتصاد کشورهای اروپایی و جهان فشار وارد کرده است در بازار ها افزایش یافته بود . طی هفته گذشته هم دلار به میزان (۰.۶) درصد رشد کرده بود در حالیکه طلا در همین مدت (۰.۷) درصد نزول کرد .
قیمت طلا در بازار نیویورک تا ساعت دو بعدازظهر به وقت شرق امریکا ، با (۰.۲) درصد کاهش ، به ۱۷۰۸ دلار و ۷۰ سنت رسیده بود . طی ماه اکتبر (ماه فعلی) ، قیمت طلا به میزان (۳.۷) درصد کاهش پیدا کرده است . قیمت نقره هم با (۰.۹) درصد کاهش ، به ۳۱ دلار و ۷۴ سنت رسید .
اخبار اقتصادی روز سه شنبه
— در روز سه شنبه گزارش شد که توفان ” سندی ” به سمت غرب در حال حرکت است . این توفان باعث خرابی و مرگ در ساحل شرقی امریکا شد و با حرکت به سمت غرب ، به ” پنسیلوانیا ” خواهد رفت . اسوشیتد پرس مرگ ۳۸ نفر را گزارش داد ، در حالی که شهردار نیویورک ” بلومبرگ ” گفت حداقل ۱۰ نفر در نیویورک کشته شده اند . دفاتر دولتی و بازار سهام نیویورک برای دو روز بسته شده بود که می تواند میلیاردها دلار ضرر وارد کند .
شهردار نیویورک ” مایکل بلومبرگ ” که از سهامداران عمده شرکت مالی بلومبرگ نیز می باشد گفت که کم کم مسیر تخریب این توفان نمایان می گردد و بدون هیچ شکی ، این یک توفان مخرب بوده و ممکن است بدترین توفانی بوده باشد که ما تا به حال تجربه کرده ایم . وی هم چنین گفته که انتظار دارد تا تعداد کشته شدگان با امدن اطلاعات جدید بالاتر برود .
از واشنگتن تا بوستون ، سیستم حمل و نقل ، مشاغل و خانوارها ضررهایی را متحمل شدند که باید ترمیم شود . این توفان که در بعداز ظهر روز دو شنبه به جنوب نیوجرسی رسیده بود ، سیل مرگباری را با خود اورد و جان ۶۰ میلیون امریکایی که در این مناطق شرقی امریکا زندگی می کنند را به خطر انداخت . این توفان هم چنین هشت روز پیش از انتخابات ریاست جمهوری ، رقابت انتخاباتی را مختل کرد .
توفان برق (۸.۱۱) میلیون نفر در ۱۷ ایالت در ناحیه کلمبیای امریکا ، از ” کارولینای جنوبی ” گرفته تا ” مین ” ، تا ” میشیگان ” و ” ایندیانا ” را قطع نموده است . هم چنین ۶۲ درصد از جمعیت ” نیوجرسی ” و ۳۱ درصد از جمعیت ” کانکتیکات ” بدون برق هستند .
— قیمت طلا در روز سه شنبه به همراه افزایش ارزش شاخص های سهام ، با افزایش همراه شد اما افزایش قیمت محدود بود . بازارهای سهام مثبت بودند و دلار هم کاهش ارزش داشت ، اما نوسانات به دلیل بسته بودن بازار نیویورک محدود بود . خبر بسیار مهمی که در بازار طلا همه فعالان بازار منتظر شنیدن ان بودند ، اعلام خرید بانک مرکزی ژاپن بود . خوشبختانه این اتفاق هم افتاد و بانک مرکزی ژاپن تحت فشارهای سیاسی متعددی که از جانب دولت این کشور بر ان بود ، تصمیم به افزایش دارایی های خود در اوراق بهادار نمود . یک تحلیلگر ” دوچ بانک ” معتقد بود که اقدام بانک مرکزی ژاپن حتی با وجود انکه مورد انتظار بود ، باز هم قیمت طلا را حمایت خواهد کرد .
قیمت طلا به ۱۷۱۰ دلار و ۴۰ سنت رسید که نسبت به روز قبل رشد (۰.۰۷) درصدی را تجربه کرد . قیمت نقره هم با (۰.۶۳) درصد افزایش ، به ۳۱ دلار و ۹۶ سنت رسید .
— قیمت نفت در روز سه شنبه از سطوح پائین خود به بالا صعود کرد . پس از انکه توفان فروکش کند ، تقاضا نفت به سطوح عادی خود بازخواهد گشت و این تفکر باعث شد تا قیمت نفت از کمترین سطوح چهارماه اخیر خود به بالا صعود کند . بسیاری از پالایشگاه ها که تولیدات خود را قطع کرده بودند ، دوباره تقاضای نفت را از سر می گیرند . هم چنین به نظر می رسد که توفان خرابی های کمی در سطح پالایشگاهی به جای گذاشته و بنابراین سطح تقاضا انچنان کاهشی نسبت به قبل نخواهد داشت .
قیمت نفت با ۱۴ سنت افزایش ، به ۸۵ دلار و ۶۸ سنت رسید . اما نفت برنت ۳۶ سنت کاهش یافت و به ۱۰۹ دلار و ۸ سنت رسید . قیمت بنزین نیز یک درصد کاهش یافت و به ۲ دلار و ۷۲ سنت رسید .
— قیمت مس در روز سه شنبه ، به دلیل کاهش ارزش دلار با افزایش همراه شد . اگرچه افزایش قیمت مس که به دلیل کاهش ارزش دلار ایجاد شده بود ، به علت نگرانی از تقاضای ضعیف چین محدود شد و اجازه رشد زیاد را پیدا نکرد . داده های اقتصادی نشان داد که اقتصاد اسپانیا کمتر از انچه پیش بینی می شد انقباض پیدا کرده که این مسئله امیدوار کننده ، باعث افزایش ارزش یورو در برابر دلار شد .
قیمت مس در لندن از ۷۶۷۰ دلار روز دوشنبه ، به ۷۷۲۰ دلار افزایش یافت . حجم معاملات به دلیل تعطیل بودن قسمت شرقی امریکا پائین بود ، مشکلی که در روز دوشنبه هم به وجود امده بود . قیمت الومینیوم هم از ۱۸۹۷ دلار روز دوشنبه ، به ۱۹۰۹ دلار افزایش یافت . سرب هم از ۲۰۰۷ دلار روز قبل ، به ۲۰۴۲ دلار افزایش یافت . روی هم به ۱۸۵۵ دلار رسید .
تحلیلگران یکی از دلایل مهم افزایش قیمت در این روز را ، افزایش خرید فیزیکی عده ای از فعالان بازار در این قیمتهای نسبتا پائین می دانستند . قیمت مس در ماه سپتامبر ( ماه گذشته ) و به دلیل تزریق بسته های محرک اقتصادی در بانک های مرکزی کشورهای مختلف جهان ، با حدود ۸ درصد رشد همراه شد . سپس قیمت در ماه اکتبر کاهش یافت زیرا تقاضای واقعی برای مس ان طور که انتظار می رفت افزایش نیافت و در نتیجه به میزان ۶ درصد کاهش قیمت را در طول ماه تجربه کرد .
در دیگر فلزات ، گزارش شده که ذخایر الومینیوم بازار لندن و شانگهای طی چند هفته اخیر با افزایش همراه شده است .