تحلیل بازارهای جهانی
در روز سه شنبه ، بانک مرکزی استرالیا در اقدامی غیرمنتظره اقدام به کاهش نرخ بهره خود به میزان ۲۵ واحد کرد و انرا از (۳.۵) ، به (۳.۲۵) درصد رسانید . اخیرا نرخ تورم استرالیا منتشر شده بود و به (۱.۲) درصد رسیده بود . شاید تورم پائین و نداشتن نگرانی های تورمی باعث شده است تا بانک مرکزی اقدام به کاهش نرخ بهره نماید .
هم چنین رئیس پیشین بانک مرکزی امریکا ” پاول ادولف والکر جونیور ” که از سال ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۷ در دوره دو رئیس جمهور پیشین امریکا یعنی جیمی کارتر و رونالد ریگان ، در سمت ریاست بانک مرکزی بود در سخنانی به دفاع از عملکرد رئیس فعلی بانک مرکزی پرداخت . وی گفت : << عملیات خرید اوراق بهادار بانک مرکزی هیچ تاثیری بر تورم نخواهد گذاشت . این برنامه هیچ تاثیر عمیقی بر اقتصاد و هیچ تاثیری در تورم کوتاه مدت نخواهد داشت . >>
لازم به ذکر است که پاول والکر به عنوان یک شخصیت اقتصادی ضد تورمی شناخته می شود زیرا در دورانی در راس بانک مرکزی قرار گرفت که امریکا دچار مشکلات تورمی بسیار زیادی بود و وی با سیاست های به شدت انقباضی معروف خود توانست تورم را به کنترل در اورد . حال دفاع وی از عملکرد بانک مرکزی اگر مورد توجه فعالان بزرگ بازار هم قرار گیرد ، باعث کاهش نگرانی های تورمی خواهد شد و در نتیجه تقاضای طلا به عنوان یک دارایی امن هم کاهش خواهد یافت .
شرکت رتبه سنجی مودی در روز سه شنبه اعلام نمود که بانک های اسپانیایی به سرمایه ای بیشتر از انچه پیشتر اعلام شده بود نیاز خواهند داشت . ارزیابی روز ۲۸ سپتامبر نشان داد که بانک های اسپانیایی حدود ۶۰ میلیارد یورو کمک نیاز دارند تا کاهش سرمایه خود را جبران نمایند . حال موسسه مودی معتقد است که این نیاز می تواند به حدود دو برابر یعنی ۱۰۵ میلیارد یورو هم افزایش یابد . موسسه در این مورد گفت که میزان سرمایه مورد نیازی که دولت اسپانیا اعلام نمود ، کمتر از ان چیزی است که ما محاسبه کرده ایم .
نفت خام
— قیمت نفت خام نیویورک در روز سه شنبه تا ساعت ۱۲ به وقت سنگاپور با ۱۴ سنت کاهش ، به ۹۲ دلار و ۳۴ سنت رسید . نفت برنت هم تا همین ساعت با ۹ سنت کاهش به ۱۱۲ دلار و ۱۰ سنت رسید . بازار هنوز به ارقام کارخانه ای موسسه مدیریت عرضه توجه داشته که بهتر از انتظار اعلام شده بود و مثبت قلمداد شد .
پس از ان قیمت نفت تا ساعت ۱۱ به وقت شرق امریکا نسبت به روز قبل با کاهش مواجه شده بود . قیمت بنزین هم پس از شش روز افزایش متوالی در بازار نیویورک ، بالاخره با کاهش مواجه شد . این کاهش قیمت نفت و بنزین در حالی رخ داد که یورو در برابر دلار افزایش یافته بود . قیمت بنزین طی هفته گذشته به دلیل نقصی که در عرضه ان در بندر هابر نیویورک رخ داد به میزان ۱۴ درصد رشد کرده بود .
به عقیده تحلیلگران ، کاهش قیمت بنزین از عمده دلایل کاهش قیمت نفت خام بوده است . البته افزایش ارزش یورو برای قیمت نفت عامل حمایتی بود و اگر یورو هم در روز سه شنبه کاهش می یافت ، کاهش ارزش نفت شدیدتر هم می شد . قیمت در بازار نیویورک تا ساعت ۱۱ با ۲۷ سنت کاهش ، به ۹۲ دلار و ۲۱ سنت رسید . نفت برنت هم با ۲۶ سنت کاهش ، در قیمت ۱۱۱ دلار و ۹۳ سنت به کار خود پایان داد . در رویدادی دیگر وزیر مالی اسپانیا با یکی از مقامات ناحیه یورو دیداری داشت و پس از دیدار اشاره نمود که اسپانیا مشغول مطالعه طرح خرید اوراق بهادار بانک مرکزی اروپا است . انتظار می رود در جلسه چهارم اکتبر بانک مرکزی ، این بانک نرخ بهره را در همان سطح پیشین یعنی (۰.۷۵) درصد نگه دارد .
— قیمت نفت خام در روز چهارشنبه در ساعات کاری اسیا برای دومین روز متوالی با کاهش همراه شد . موسسه نفت امریکا گزارش داد که میزان ذخایر نفت خام طی هفته گذشته با ۴۶۲ هزار بشکه افزایش مواجه شده است . همینطور شاخص مدیران خرید بخش صنایع غیر تولیدی چین به کمترین میزان خود از ماه مارچ سال ۲۰۱۱ دست یافت . قیمت نفت خام نیویورک تا ساعت دو و نیم به وقت سنگاپور ، با ۴۶ سنت کاهش به ۹۱ دلار و ۴۴ سنت رسید . نفت برنت هم با ۶۷ سنت کاهش ، به ۱۱۰ دلار و ۹۰ سنت دست یافت . شاخص مدیران خرید چین در بخش غیر تولید ( خدماتی ) از رقم (۵۶.۳) در ماه اگوست ، به (۵۳.۷) نزول کرد .
قیمت نفت خام تا ساعت ۱۲ به وقت شرق امریکا به کمترین میزان دو ماه اخیر کاهش یافت . دولت امریکا گزارش داد که تولید نفت خام ایالات متحده به بیشترین میزان ۱۵ سال گذشته رسیده است . تولید نفت خام با ۱۱ هزار بشکه افزایش روزانه به (۶.۵۲) میلیون بشکه رسیده که از دسامبر سال ۱۹۹۶ تا به حال بی سابقه بوده است . تحلیلگران معتقدند که عرضه زیادی در بازار وجود دارد و با وجود تقاضای ضعیف در بازار ، روند قیمت نزولی خواهد بود .
قیمت نفت خام در نیویورک با حدود سه دلار کاهش ، به ۸۸ دلار و ۹۷ سنت رسید . نفت برنت در لندن هم با حدود دو و نیم درصد کاهش ، به ۱۰۸ دلار و ۸۴ سنت دست یافت . میزان واردات نفت امریکا در هفته منتهی به سپتامبر ، با ۵۱۱ هزار بشکه افزایش در روز به (۸.۱۱) میلیون بشکه دست یافته بود . داده های اقتصادی چین هم نشان داد که ضعف دیگری در اقتصاد ایجاد شده است و این مسئله باعث افزایش احتمال کاهش تقاضای دومین مصرف کننده بزرگ سوخت جهان شد . صنعت خدمات چین با اهسته ترین رشد خود از مارچ ۲۰۱۱ مواجه شد و این در حالی است که تولیدات صنایع خدماتی و تولیدی ناحیه یورو کاهش یافت . شاخص مدیران خرید در بخش خدمات چین هم از (۵۶.۳) در ماه اگوست ، به (۵۳.۷) در ماه سپتامبر رسید .
مس
— قیمت مس در روز سه شنبه به دلیل کاهش ارزش دلار با افزایش مواجه شد . این چهارمین روز متوالی است که مس با افزایش قیمت مواجه می گردد . البته افزایش قیمت مس به دلیل نگرانی از بحران بدهی ناحیه یورو و عدم اطمینان از داده های مهم اقتصادی ، کمی مهار شد . قیمت مس در لندن با سه دهم درصد افزایش به ۸۳۲۵ دلار رسید . مس از اغاز ماه سپتامبر که زمزمه های بسته محرک اقتصادی سوم در امریکا مطرح بود تا به حال به میزان نه درصد رشد کرده است اما پس از انکه در روز ۱۹ سپتامبر به قله ۸۴۲۲ دلار رسید ، نتوانسته روند صعودی خود را ادامه دهد . ارزش دلار کاهش یافته بود ، اما امارهای کارخانه ای ناحیه یورو بدترین فصل خود را از اوایل ۲۰۰۹ ثبت نمود .
میزان فعالیت کارخانه ای در چین هم کاهش یافته است . تحلیلگران معتقدند که قیمت مس تا زمانی که رهبران جدید چین معرفی نشوند و اقدامات احتمالی برای تحریک اقتصاد انجام نگیرد ، تحت فشارهای نزولی خواهد بود . انتخابات حزب کمونیست چین از سوم نوامبر ( یک ماه دیگر ) اغاز خواهد شد . البته چین تا به حال به ۶۰ پروژه زیر ساختی به ارزش ۱۵۰ میلیارد دلار چراغ سبز نشان داده و بیشتر این پروژه ها بر روی مصرف فلزات تمرکز دارند .
در فلزات دیگر هم روی با دو دهم درصد کاهش به ۲۱۰۵ دلار رسید . اما سرب با نیم درصد افزایش ، به ۲۳۰۵ دلار رسید . الومینیوم هم با چهار دهم درصد کاهش به ۲۱۱۸ دلار رسید .
— قیمت مس در روز چهارشنبه به دلیل امارهای ضعیف اروپا با کاهش همراه بود . مس طی چهار روز متوالی افزایش یافته بود و پس از چهار روز افزایش ، با کاهش مواجه شد . البته امارهای بهتر از انتظار مشاغل بخش خصوصی در ایالات متحده باعث شد که کاهش قیمت کمی کنترل شود . اما کاهش رشد اقتصادی جهانی انقدر ذهن معامله گران را درگیر خود نموده بود که امارهای مثبت امریکا نتوانست دید انها را مثبت کند . حالا تمرکز بازار بر روی امار حقوق بگیران بخش غیر کشاورزی امریکا قرار دارد که در روز جمعه منتشر خواهد شد . قیمت مس از ۸۳۲۵ دلار روز سه شنبه ، به ۸۲۹۰ دلار کاهش یافت .
تحلیلگران معتقدند که به غیر از بسته محرک سوم اقتصادی ، دلیل دیگری برای افزایش قیمت مس طی مدت اخیر وجود نداشته و تقاضای واقعی بازار بسیار ضعیف می باشد . از جمله دلایل دیگر افزایش قیمت مس طی مدت اخیر ، کاهش ارزش دلار هم بوده که پیش و پس از اعلام بسته محرک اقتصادی سوم رخ داد . حالا به گفته تحلیلگران اگر این اتفاق در ناحیه یورو بیافتد و بانک مرکزی اروپا تصمیم بگیرد تا اوراق قرضه دولتی اسپانیا را بخرد ، جریان بالعکس شده و دلار در برابر یورو تقویت خواهد شد . این مسئله باعث خواهد شد تا حمایت قیمتی که تا به حال به دلیل ضعف دلار از مس ایجاد شده بود از بین رفته و قیمت مس نزول بیشتری هم بکند . برخی تحلیلگران به این دلیل به کاهش قیمت مس نظر دارند و معتقدند که میانگین قیمت مس طی فصل چهارم به ۸۰۰۰ دلار خواهد رسید . برخی دیگر از تحلیلگران سخن از کاهش بیشتر قیمت مس طی ماه های اینده دارند .
در دیگر فلزات هم ، روی به ۲۰۸۲ دلار کاهش یافت . الومینیوم هم به ۲۱۰۲ دلار رسید .
طلا
— قیمت طلا در روز سه شنبه و در اوایل ساعات کار بازار های اروپا با رشد مواجه شد . پس از انکه طی روز گذشته قیمت طلا به دلیل سخنان برنانکی به بالاترین سطح ۱۰ ماه گذشته خود رسید ، قیمت طلا در روز سه شنبه و در بازار لندن هم افزایش یافت . برنانکی گفته بود که حتی در صورت رشد اقتصادی ، نرخ بهره را در سطوح پائین فعلی نگه خواهد داشت . یک تحلیلگردوچ بانک معتقد است که در صورت ادامه شرایط انبساط پولی در سرتاسر جهان ، با ادامه روند صعودی قیمت طلا مواجه خواهیم بود . قیمت طلا تا ساعت ۱۰ به وقت لندن با سه دهم درصد افزایش ، به ۱۷۸۰ دلار و ۷۵ سنت رسیده بود . میزان دارایی های با پشتوانه طلا در بازار محصولات مبادله ای با افزایش سه و نیم تن متریک تنی به ۲۵۴۸ تن متریک رسید . این دارایی ها در روز ۲۵ سپتامبر به رکورد ۲۵۵۲ تن رسیده بود .
قیمت طلا تا ساعت ۱۰ به وقت شرق امریکا از سطوح بالای ده ماهه خود به پائین لغزید . نگرانی مجدد بازار در مورد کاهش تقاضای کشورهای اسیایی از طلا باعث کاهش قیمت شد . واردات طلای هند که بزرگترین خریدار طلای جهان است با ۵۶ درصد کاهش در فصل دوم میلادی همراه شده بود . شرکت ” استاندارد بانک ” در گزارشی در روز سه شنبه اعلام نمود که تقاضای ضعیف طلا از میانه سپتامبر شروع شده است . لازم به یاداوری است که قیمت جهانی طلا در فصل سوم میلادی به میزان ۱۱ درصد رشد کرده بود که عمده دلیل ان بسته های محرک اقتصادی بانک های مرکزی سرتاسر جهان به خصوص امریکا می باشد . طلا به عنوان یک پوشش و ایمنی برای سرمایه گذران و مردم عادی در برابر تورم اینده است . اما در این بین ، برخی تحلیلگران معتقدند که هنگامی که بازار در هیجان بسته محرک اقتصادی قرار می گیرد ، عدم حمایت تقاضای فیزیکی منجر به افزایش فشار بر قیمت طلا و در نتیجه نزول ان می گردد .
— قیمت طلا در روز چهار شنبه با وجود فشار نزولی که بر ان وارد شده بود ، نسبت به روز سه شنبه افزایش یافت . ارزش دلار نسبت به ارزهای دیگر به خصوص یورو افزایش یافت و این مسئله طلا را تحت فشار قرار داد ، اما کماکان در بازار طلا خریدارانی حتی در این سطوح قیمتی وجود دارند که می توانند رابطه معکوس قدرتمند بین دلار و طلا را بشکنند . قیمت در بازار نیویورک با سه دلار و چهل سنت افزایش ، به ۱۷۷۹ دلار در هر اونس رسید .
پنجشنبه ۱۳ مهر ۹۱