قیمت نفت برنت هم با افزایش چهار دهم درصدی مواجه شد و به ۱۱۴ دلار و سه سنت رسید . امار خرده فروشی هم رشد هشت دهم درصدی را تجربه نمود که از پیش بینی سه دهم درصدی تحلیلگران بسیار بیشتر بود . در روز سه شنبه امار اقتصادی المان نیز منتشر شد و نشان داد که رشد تولید ناخالص داخلی ان به سه دهم درصد رسیده است که تحلیلگران پیش بینی رشد دو دهم درصدی را داشتند . این امار و ارقامی که از امریکا و اقتصاد های قدرتمند اتحادیه اروپا منتشر شد کمی از نگرانی ها نسبت به کاهش تقاضای انرژی را کاست چرا که امریکا و اتحادیه اروپا روی هم ۳۷ درصد تقاضای انرژی جهان را در سال ۲۰۱۱ در دست داشتند . از دیگر دلایل افزایش قیمت نفت ، افزایش تنش در خاور میانه است که یک سوم تولید نفت جهان را در دست دارد .
بازارهاي جهاني در روز هايي كه گذشت ...
آخرین تحلیلها
وضعیت بازار های جهانی در روز های گذشته …
در روز دوشنبه مروین کینگ رئیس بانک مرکزی انگلستان گفت که به نظر می رسد بحران بدهی اروپا پایان روشنی نداشته باشد . وی اشاره کرد که دولت انگلستان ، باید برای اصلاح سیستم بانکی فشار بیاورد . وی گفت که اگر اقتصاد دنیا رشد نرمالی داشته باشد ، انگاه بهبود اقتصادی در انگلستان اسانتر خواهد بود . اما الان این اتفاق نمی افتد و رشد پیوسته اقتصاد های نوظهور ارام شده است و بحران اروپا بدون هیچ نشانه روشنی از پایان یافتن ، در حال پیشرفت است . این سخنان رئیس بانک مرکزی چند روز پس از کاهش پیش بینی رشد اقتصادی توسط بانک مرکزی انگلستان صورت گرفت . بانک مرکزی گفته بود ، چشم انداز اقتصادی به طور غیر معمولی نا مشخص است .
مروین کینگ با اشاره به سختی گرفتن یک مدال طلا در المپیک که به کار سخت چندین ساله احتیاج دارد ، گفت روند بهبود در وضعیت اقتصادی هم همینطور است . وی گفت که عملکرد اقتصاد بریتانیا در بلند مدت به اعمالی مانند اصلاح سیستم بانکی بستگی دارد واگر اصلاح صورت گیرد ، بانکها کمتر به فکر پول دراوردن در کوتاه مدت خواهند بود و به جای ان به فکر ساختن کسب و کار و خدمت به مشتریانشان می افتند .
هم چنین در روز دو شنبه ، رئیس بانک مرکزی شعبه سن فرانسیسکو گفته بود که حالا وقت انجام دور سوم تزریق بسته محرک توسط بانک مرکزی است . وی در توضیح این حرف خود گفت که ارقام نیروی کار ضعیف ، مخارج مصرف کنندگان و میزان رشد تولید ناخالص داخلی ، اعلام می دارد که بانک مرکزی باید دور سوم خرید دارائی ها را انجام دهد . لازم به ذکر است که این عضو بانک مرکزی ، در کمیته بازار باز دارای حق رای است و سخنان وی نسبت به کسانی که حق رای ندارند ، نافذتر می باشد .
در این روز ارقام تولید ناخالص داخلی ژاپن هم منتشر شد . دولت ژاپن اعلام کرد که تولید ناخالص داخلی در فصل دوم میلادی به میزان یک و چهار دهم درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است . هم چنین رشد فصل اول ، با بازنگری به پنج و نیم درصد رسید . تحلیلگران در بازار پیش بینی رشد دو و سه دهم درصدی را برای فصل دوم داشتند . این کاهش در رشد اقتصادی ژاپن ، نگرانی ها را نسبت به بحران اقتصاد جهانی تشدید کرد .
هم چنین در روز دو شنبه کمپانی بانک امریکا پیش بینی رشد اقتصادی سال ۲۰۱۲ چین را کاهش داد و از ۸ درصد قبلی به هفت و هفت دهم درصد رساند . نگرانی از کاهش رشد اقتصادی چین طی چند ماه اخیر باعث سقوط قیمت کالاها و فلزات اساسی زیادی شده است . چین بزرگترین مصرف کننده و تولید کننده بسیاری از فلزات اساسی دنیا است و ضعف اقتصادی این کشور ، ترس از کاهش تقاضا را افزایش می دهد .
ارزش یورو در برابر دلار و ین در روز دو شنبه افزایش یافت . این افزایش ارزش یورو به دلیل فروش اوراق قرضه ایتالیا بود و نگرانی ها در مورد اینکه کشورهای بحران زده قادر به فروش اوراق قرضه خود نیستند از بین رفت . پیش از این که یورو با افزایش ارزش مواجه گردد ، سخن یکی از اعضای بانک مرکزی اروپا مبنی بر اینکه کمک مالی به اسپانیا و ایتالیا نمی تواند مشکلات این دو کشور را حل نماید ، یورو را با کاهش ارزش مواجه کرده بود .
قیمت طلا در روز دو شنبه هم پای کالاهای کشاورزی با کاهش قیمت مواجه شد . این کاهش قیمت طلا و کالاهای دیگر به دلیل افزایش ارزش یورو بود . حجم معاملات طلا کم بود و این در مورد کالاهای کشاورزی همچون گندم ، ذرت و سویا هم صادق بود . سایت بلومبرگ نیز گزارش داد که وزیر کشاورزی فرانسه گفته است که مقامات فرانسه و امریکا قصد برگزاری کنفرانسی در ماه اوت دارند تا در مورد برگزار کردن نشست اضطراری گروه بیست بر سر افزایش اخیر قیمت غلات و سویا و دادن پاسخ مناسب به ان تصمیم بگیرند . انتشار این خبر به قیمت طلا فشار وارد کرد و باعث ضعیف شدن حجم معاملات شد .
اخبار روز سه شنبه
در این روز امار و ارقام مربوط به فلزات اساسی چین منتشر شد . تولید مس تصفیه شده چین در ماه جولای نسبت به ماه گذشته در حدود هفت درصد کاهش پیدا کرد . تولید سنگ اهن هم در ماه جولای نسبت به ماه ژوئن کاهش بیش از هشت درصدی را شاهد بود . تولید نفت خام در ماه جولای نسبت ماه قبل رشد سه و دو دهم درصدی را به خود دیدیو تولید فولاد خام در همین مدت رشد دو و نیم درصد را تجربه نمود .
هم چنین اعلام شد که میزان ذخایر سنگ اهن چین در حال افزایش است . میزان این ذخایر در ۲۵ بندر مهم چین در هفته منتهی به ششم اوت با ۴۲۰ هزار تن افزایش نسبت به هفته پیش از ان ، به حدود ۹۹ میلیون تن متریک رسید . شاخص قیمت سنگ اهن شصت و سه و نیم درصد نسبت به هفته قبل بدون تغییر ماند و در ۱۲۲ واحد تثبیت شد . شاخص قیمت سنگ اهن ۵۸ درصد نیز بدون تغییر در سطح ۱۰۲ واحد تثبیت شد . این شاخص طی سال جاری به میزان ۱۴ درصد افت داشته است .
در روز سه شنبه امار رشد اقتصادی المان و فرانسه نیز منتشر شد که در زیر به جزئیات ان پرداخته ایم . هم چنین شاخص خرده فروشی امریکا نیز بهتر از پیش بینی بازار اعلام شد .
مس
قیمت مس در روز دو شنبه با کاهش مواجه شد . شاخص رشد اقتصادی ژاپن اعلام شد و نشان داد که رشد این کشور کمتر از انتظارات بوده است . از اغاز ماه مه تا کنون قیمت مس به میان ۱۲ درصد افت کرده است ، چرا که مصرف کنندگان بزرگ این فلز یعنی چین ، اتحادیه اروپا و امریکا ، چشم انداز اقتصادی مثبتی را ندارند . اما انتظار انجام سیاست های انبساطی بیشتر یا بسته های کمک مالی از جانب بانک های مرکزی جهان ، سقوط قیمت مس را محدود نموده و این فلز مهم از اواسط ماه مه تا کنون بین ۷۲۰۰ تا ۷۸۰۰ دلار نوسان می کند . تحلیلگران معتقدند که طی هفته های اینده ، بانک مرکزی چین سیاست انبساطی جدیدی هم چون کاهش ذخایر بانک ها یا نرخ بهره را به اجرا خواهد گذاشت و اسپانیا هم از بانک مرکزی خواهد خواست تا از بازار اوراق قرضه این کشور حمایت کند .
قیمت مس در بازار لندن با ۹۵ دلار کاهش ۷۳۹۵ رسید . طی هفته گذشته شاخص تورم مصرف کننده چین در دوره سالانه منتشر شد و به پائین ترین سطح سی ماه گذشته خود رسید و تولیدات کارخانه ای ، اهسته ترین رشد را طی سه سال گذشته ثبت نمود . تحلیلگران معتقدند که این امارها بهانه مناسبی برای بانک مرکزی چین است تا دست به اقدامات جدیدی بزند .
قیمت مس در روز سه شنبه پس از انتشار داده های اقتصادی المان و امریکا با افزایش همراه شد . این اولین افزایش قیمت مس در بازار نیویورک پس از سه روز متوالی کاهش قیمت بود . شاخص خرده فروشی امریکا بهتر از حد انتظار اعلام شد و رشد اقتصادی المان بیشتر از پیش بینی بازار بود .
رشد اقتصادی المان در فصل دوم میلادی بیشتر از پیش بینی دو دهم درصدی بازار بود . تولید ناخالص داخلی المان نسبت به فصل اول به اندازه سه دهم درصد رشد کرد و رشد تولید ناخالص فصل اول هم نیم درصد بود . تولید ناخالص داخلی فرانسه هم در فصل دوم رشدی نداشت که نسبت به پیش بینی منفی یک دهم درصدی بازار بهتر بود . تحلیلگران معتقدند که اقتصاد المان صادرات محور است و اگر اوضاع اقتصادی خوب باشد ، باعث تقویت رشد اقتصادی المان می گردد و اگر نباشد ، مانند پاشنه اشیل اقتصاد المان است . اگر رشد اقتصادی فصل سوم و چهارم المان ، حتی به صفر هم برسد خوب است چرا که وضعیت شرکای تجاری المان در حالت بحرانی می باشد .
شرکت اعتبار سنجی مودی در ۲۳ جولای چشم انداز رتبه اعتباری المان را کاهش داد . این شرکت دلیل این کاهش را وضعیت بحرانی یونان و احتمال خروج این کشور از ناحیه یورو و هم چنین احتمال احتیاج داشتن کشورهای اسپانیا و ایتالیا به کمک های بیشتر دانست . هم چنین شرکت دایملر که سومین تولید کننده بزرگ خودروهای لوکس در جهان است اعلام کرد که سود فصل دوم این شرکت ۱۳ درصد کاهش یافته است . شرکت فولکس واگن که بزرگترین اتوموبیل ساز اروپا و صاحب برند ا . او . دی نیز می باشد اعلام نمود که رشد سود شرکت به دلیل بحران اروپا اهسته شده است . رشد اقتصادی امریکا هم از دو درصد فصل اول میلادی ، به یک و نیم درصد در فصل دوم رسید . قیمت مس در بازار لندن با سه دهم درصد افزایش به ۷۴۱۶ دلار رسید .
نفت خام
تقاضای نفت چین
تقاضای نفت چین به دلیل چشم انداز پیچیده اقتصادی ، نامشخص است . با وجود احتمال انجام اقدامات انبساطی بیشتر از جانب بانک مرکزی چین ، چشم انداز تقاضای نفت چین نامعلوم است . میزان خالص واردات محصولات نفتی به چین و در ماه ژوئن ( دو ماه پیش ) ، به نه میلیون بشکه در روز رسیده بود که کمترین سطح واردات از سپتامبر سال گذشته می باشد . اما پیش بینی های دولت چین برای ماه جولای ( ماه گذشته ) ، رقم نه و دو دهم میلیون بشکه را نشان می دهد . اگر چه دولت چین طی ماه های اخیر اقدام به انجام سیاست های انبساطی مختلف کرده است ، امار و ارقام ماه جولای با کاهش مواجه شد و این عدم اطمینان نسبت به اینده را بیشتر می کند .
تحلیلگران چینی معتقدند که با وجود اینکه دولت برای تحریک اقتصاد دست به انجام اقداماتی خواهد زد ، اما تقاضای نفت چین به خصوص دو محصول ال پی جی و نفت کوره ( که به وضعیت اب و هوا بستگی دارند ) در ماه اوت ( ماه فعلی ) به پائین ترین سطوح فصلی خود خواهد رسید . مصرف بسیاری از محصولات نفتی به دلیل کاهش رشد اقتصادی چین ، با کاهش مواجه شده است و در بین محصولات مختلف نفتی ، گازوئیل بیشترین کاهش تقاضا را شاهد بوده است زیرا عملیات صنایع سنگین اهسته تر شده است . توفان و هوای بد اخیر هم فعالیت برخی بندرهای چین را مختل کرده است .
یک تحلیلگر دیگر معتقد است که امار و ارقام ضعیف ماه ژوئن ، باعث بیداری مقامات رسمی چین می شود و بانک مرکزی به زودی اقداماتی را برای تحریک اقتصاد انجام خواهد داد . وی پیش بینی نمود که رشد تقاضای محصولات نفتی در فصل سوم میلادی به میزان یک و هشت دهم درصد و در فصل چهارم ، دو و هفت دهم درصد باشد .
فعالان بازار می گویند که با وجود اینکه تقاضای گازوئیل و بنزین و نفت سفید در چین ، مطابق با روند اقتصاد در سطح کلان است ، اما تقاضای نفتا و ال پی جی کمتر از پیش بینی های قبلی بوده است . عمده استفاده ال پی جی به عنوان سوخت خانه ها و سیستم حمل و نقل عمومی می باشد . هم اکنون ۱۰ درصد از کل تقاضای محصولات نفتی چین شامل ال پی جی می شود . اما این محصول نفتی جایگزین ارزانتری به نام ال ان جی هم دارد . تقاضای نفتا هم طی سال جاری ضعیف بوده است . از دلایل عمده ضعف تقاضای این محصول ، کند شدن فعالیت بخش های شیمیائی و پترو شیمی است . پیش بینی می شود که تقاضای نفتا در فصل دوم به میزان ۵ درصد کاهش یابد . واردات اتیلن ارزان از شرق ، احتمالا تولید داخل را کاهش خواهد داد و باعث افت بیشتر تقاضای نفتا خواهد شد .
بازار جهانی نفت
در تحلیلی دیگر، فعالان بازار معتقدند قیمت نفت خام ممکن است به دلیل سرعت گرفتن مقادیر مربوط به ذخایر کشورهای بزرگ مصرف کننده جهان همچون چین و امریکا ، به سمت پائین بلغزد . انتظار می رود قیمت نفت خام برنت به زیر سطح ۱۰۰ دلار برسد زیرا سرعت اضافه شدن به ذخایر انرژی در کشورها طی ۱۴ سال اخیر بی سابقه بوده است . اژانس بین المللی انرژی می گوید : تولید نفت اوپک از ماه اوریل تا ژوئن ( فصل دوم میلادی ) ، دو و یک دهم میلیون بشکه بیشتر از تقاضای پیش بینی شده بوده که بزرگترین مازاد تولید فصلی از سال ۱۹۹۸ تا کنون می باشد . تحلیلگران معتقدند که این افزایش تولید کماکان ادامه خواهد داشت و اگر اقتصاد چین به همین وضعیت ادامه دهد ، قیمت نفت به زیر ۹۰ دلار و در نتیجه به زیر ۸۰ دلار خواهد رسید .
البته این افزایش تولید تحت شعاع تحریم نفتی صادرات ایران به رهبری امریکا قرار گرفته است . مرکز تحقیقات انرژی بین الملل نیز گفته است که قیمت نفت برنت تا پایان ماه سپتامبر ( یک ماه و نیم اینده ) به ۹۳ دلار کاهش خواهد یافت و تا پایان سال میلادی به ۸۳ دلار خواهد رسید .
مازاد نفت به کجا می رود ؟
اگر کشورهای غیر اوپکی همچون سوریه ، سودان جنوبی ، یمن ، سودان و نروژ به تولید دوباره چاه های از کار افتاده خود بپردازند ، حدود یک میلیون بشکه نفت به بازار اضافه خواهد شد . در حالیکه اقتصاد جهان در حالت رکود به سر می برد ، اما تنش های سوریه توانسته است که قیمت نفت برنت را به بالای ۱۱۰ دلار برساند . تولید نفت اوپک طی فصل دوم حدود ۳۲ میلیون بشکه در روز بود که در مقایسه با تقاضای پیش بینی شده سازمان که بیست و نه و هشت دهم میلیون بشکه بود ، مازاد بیش از ۲ میلیونی را به جای می گذارد . تنها در سال ۱۹۹۸ مازاد اوپک به بیش از این مقدار رسیده بود و در سطح سه و چهار دهم میلیون بشکه قرار داشت .
بیشتر این مازاد تولید به انبارهای اقتصاد های نوظهور می رود و تنها ۱۵ درصد از این مازاد به انبار کشورهای او.ای.سی.دی برده می شود . این مازاد تولید به ناحیه یورو ( که وارد سومین سال بحران اقتصادی خود شد ) و چین ( که رشد اقتصادیش در شش فصل گذشته کاهش یافته است ) و امریکا ( که نرخ بیکاری ان به یر هشت درصد نرسیده است ) سرازیر می گردد .
صندوق بین المللی پول در گزارش اخیر خود گفته است که رشد اقتصاد جهان در سال ۲۰۱۲ به سه و نیم درصد خواهد رسید . رشد اقتصادی سال ۲۰۱۱ ، سه و نه دهم درصد بود و این شاخص در سال ۲۰۱۰ به اندازه پنج و سه دهم درصد رشد کرده است .
پیشبینی ماه های اینده
قیمت نفت برنت که در ماه ژوئن به زیر سطح ۹۰ دلار رسیده بود ، به دلیل وضع تحریم اتحادیه اروپا بر نفت ایران ، به سمت بالا بازگشت نمود . شرکت سیتی گروپ پیشبینی کرده است که میانگین قیمت نفت برنت طی سه ماه اینده به ۱۰۵ دلار و سپس به ۱۰۰ دلار کاهش خواهد یافت ، چرا که پتاسیل های نزولی ، بیشتر از دلایل صعودی می باشند . بر طبق نظر سنجی بلومبرگ از ۳۶ تحلیلگر ، قیمت نفت برنت در بالای سطح ۱۰۰ دلار خواهد ماند . طبق این نظر سنجی ، قیمت نفت طی فصل سوم ، به ۱۰۶ دلار و طی فصل چهارم ، به ۱۰۸ دلار خواهد رسید .
قیمت نفت در روزهای دوشنبه و سه شنبه
قیمت نفت برنت در روز دوشنبه به دلیل احتمال افزایش تنش سیاسی در خاورمیانه و اختلال در عرضه نفت ، به بالاترین سطح سه ماه گذشته خود رسید . قیمت نفت برنت در روز دوشنبه با رشد شش دهم درصدی مواجه شد و به ۱۱۳ دلار و ۶۰ سنت رسید . از زمانی که تحریم نفتی ایران توسط اتحادیه اروپا شروع شده است ، قیمت نفت برنت ۱۷ درصد رشد داشته است . اما قیمت نفت در بازار نیویورک به دلیل کاهش ارزش سهام امریکا ، با کاهش مواجه گشت . از دلایل دیگر کاهش قیمت نفت خام در روز دوشنبه می توان به کاهش رشد اقتصادی ژاپن اشاره کرد .
قیمت نفت در بازار نیویورک به میزان دو دهم درصد کاهش یافت و به ۹۲ دلار و ۷۳ سنت رسید . از جمله مسائل مهم در این روزهای بازار نفت جهان جهش در تولید نفت عراق می باشد . وزیر انرژی عراق گفته است که تولید نفت این کشور به سه و دو دهم میلیون تن رسیده است و طبق برنامه قبلی تا پایان سال به سه و چهار دهم میلیون تن خواهد رسید . این بیشترین رشد تولید نفت عراق طی بیست سال گذشته است .
قیمت نفت نیویورک در روز سه شنبه و پس از اعلام غیر منتظره ارقام خرده فروشی امریکا ، رشد کرد . این اولین رشد شاخص خرده فروشی پس از چهار ماه کاهش پی در پی ان بوده است . قیمت نفت با هشت دهم درصد افزایش به ۹۳ دلار و ۴۳ سنت رسید . البته امار مربوط به ذخایر نفت نیز منتشر شد و نشان داد که ذخایر طی هفته گذشته در حدود سه میلیون بشکه افزایش داشته است که این امار ، جو منفی را برای قیمت نفت ایجاد نمود .