نگاهی به فولاد ، سنگ اهن و مس

مرداد ۱۵, ۱۳۹۱

نگاهی به فولاد ، سنگ اهن و مس

در تحلیلهای پیشین در بخش بازارهای جهانی بارها صحبت از وضعیت بسیار بد بازار فولاد جهان و چین کردیم . این وضعیت بد دلایل مختلفی دارد که یک یک انها را برشمردیم . مثلا کاهش تقاضای فولاد در بازار داخل چین باعث افت قیمت فولاد در چین شده است و کاهش سود بسیاری از شرکت های بزرگ فولادی را رقم زده . هفتاد درصد شرکت های چینی هم در نیمه اول سال ضرر کرده اند .

اما کاهش تقاضای فولاد در بازار های داخلی چین با عث ایجاد دردسرهایی برای فولاد کاران اسیایی هم شده است . به این ترتیب که تقاضای کم چین در داخل ، فولاد کاران چینی را به صادرات فولاد ترغیب نموده است و این مسئله انبارهای فولاد دیگر کشورهای اسیایی را اشباع کرده و مثلا شرکت پاسکو کره جنوبی به این دلیل با کاهش حاشیه سود مواجه شده است .

در تحلیلهای پیشین ، خیلی به نقش بحران بدهی های دولتی کشورهای اروپایی اشاره کرده بودیم . اما ممکن است در ذهن بسیاری این سوال مطرح گردد که این بحران چه تاثیرات اولیه و ثانویه ای روی بازار چین و بازار فولاد در جهان دارد . جواب این است که طی سالهای اخیر ،  بیشتر صادرات چین به اروپا انجام می گرفت . اما هم اکنون به دلیل ایجاد بحران در این ناحیه ، تولید کنندگان فولاد در چین تصمیم گرفته اند که به جای اروپا ، محصولاتشان را به کشورهای دیگر اسیایی  صادر کنند . از انجا که فولاد چینی ارزانتر از فولاد تولیدی دیگر کشورهای اسیایی می باشد ، این فولاد توانسته مقدار عظیمی از فروش و در نتیجه سود شرکتها را بکاهد .

بهتر است برای اثبات این مسئله سری  به امار و ارقام هم بزنیم . چین پیشتر دو میلیون تن فولاد در ماه به کشورهای اسیایی صادرات داشت ، اما ناگهان این رقم به ۵ میلیون تن رسیده است . بسیاری از تحلیلگران معتقدند که چین کماکان به صادرات خود در همین ارقام ادامه خواهد داد چرا که برای بسیاری از شرکت های چینی با وجود اینکه صادرات سود بسیار کمی را دارد ، اما بهتر از بستن کارخانه ها است . انها اگر محصولاتشان را صادر نکنند ، به دلیل کاهش تقاضای داخلی و تقاضای اروپا ، مجبورند کارخانه هایشان را تعطیل کنند .

میزان صادرات چین  در شش ماه اول سال به بیش از ۲۷ میلیون تن رسیده است که بیشترین رقم از سال ۲۰۰۸ تا کنون می باشد . هم چنین معامله گران و فعالان بازار فولاد در چین می گویند که میزان ذخایر محصولات فولادی بیشتر شهر های مهم چین از مرز ۱۵ میلیون تن هم عبور کرده است که برای ساختن ۳۵۰ ورزشگاه اشیانه پرنده (ورزشگاهی که میزبان المپیک سال ۲۰۰۸ در چین بود) کافی می باشد . همه این مسائل به علاوه عرضه بیش از تقاضا در بازار چین تحلیلگران را متقاعد نموده است که بازار فولاد در اینده ای نزدیک به بهبود نخواهد رسید حتی با وجود برنامه های تحریک اقتصادی دولت چین . از انجا که چین مهمترین بازیگر بازار فولاد و دیگر فلزات اساسی در جهان می باشد ، این وضعیت بد صنعت فولاد ، به کل جهان سرایت خواهد کرد . پس از ان با کاهش قیمت سنگ اهن هم مواجه خواهیم شد .

از ان طرف خبرهایی از افزایش تولید سنگ اهن به گوش می رسد . مثلا تحلیلگران پیش بینی کرده اند که ممکن است میزان تولید سنگ اهن بی اچ پی بیلیتون در کل سال ۱۵ درصد رشد داشته باشد . این دوازدهمین رکورد سالانه افزایش تولید سنگ اهن بزرگترین شرکت معدنی جهان می باشد . تولید فصل دوم امسال این شرکت به بیش از ۴۰ میلیون تن رسید که از رقم سال قبل این شرکت یعنی ۳۵ میلیون تن بیشتر است . اما مدیر عامل این شرکت نسبت به اینده تقاضای کالاها در اینده کوتاه اظهار نگرانی کرد و گفت که بحران بدهی اروپا تاثیر گذارترین عامل موجود می باشد . البته وی نباید وضعیت بد بازار فولاد چین را فراموش کند . این افزایش عرضه و تولید سنگ اهن و کاهش تقاضای ان از سوی بزرگترین خریدار ان یعنی چین ، اینده قیمت سنگ اهن را تیره و تار کرده است .

اگر بخواهیم وضعیت بد بازار فولاد چین را با جزئیات بررسی نمائیم ، باید به وضعیت و شرایط قیمت گذاری فولاد توسط شرکت ها بپردازیم . غولهای فولادی چین قیمت محصولات فولادی خود را برای ماه اوت(ماه اینده میلادی) کاهش داده اند . شرکت فولادی انگانگ و شرکت شو گانگ قیمت محصولات اصلی خود را کاهش خواهند داد . در روز ۱۲ ماه جولای نیز شرکت های باو شان(بزرگترین شرکت فولاد در چین) و دیگر شرکت های فولادی تصمیم گرفته بودند که قیمت های خود را کاهش دهند . اقدام شرکت باو شان به مثابه ترموستات برای صنعت فولاد چین و فولاد جهان می باشد و تصمیم انها برای کاهش قیمت نشان از اوضاع وخیم این صنعت است .

در حالیکه تقاضا به طور کلی در فصل تابستان به دلیل کاهش پروژه های ساخت و ساز  کمتر از بقیه سال است ، رشد اهسته تر اقتصاد به همراه وضعیت بد اقتصاد جهانی ، فشار مضاعفی را بر شرکت های فولادی چین طی سال جاری وارد خواهد کرد . پیش تر هم عنوان شده بود که حدود ۷۰ درصد از شرکتهای چینی انتظار ضرر در نیمه اول سال و کاهش سود در نیمه دوم سال را دارند . قیمت سنگ اهن هم رو به کاهش گذاشته است چرا که اشتهای غولهای فولادی چین که بزرگترین خریدار سنگ اهن جهان هستند فرو کش کرده است . اما تحلیلگران بازار فولاد معتقدند که کاهش قیمت سنگ اهن و دیگر مواد اولیه فولاد به اندازه کاهش قیمت محصولات فولادی نبوده است و این هم فشار بسیاری را بر شرکت ها وارد می کند . اگر چه برخی پیش بینی می کنند که قیمت فولاد در فصل چهارم میلادی رو به افزایش خواهد گذاشت .

کاهش سود شرکت های فولادی می تواند اثار متفاوتی داشته باشد . مثلا می تواند باعث کاهش تولید شود . به نظر می رسد که این مسائل طی ماه های اخیر در بازار فولاد اتفاق افتاده است . انجمن فولاد جهانی اعلام نمود که تولید فولاد جهان در ماه ژوئن با کاهش همراه شد . این انجمن ، دلیل این کاهش تولید را چالش صنعت فولاد با تقاضای ضعیف و کاهش قیمت ها می داند .

تولید فولاد خام در کل جهان با یک دهم درصد کاهش به ۱۲۸ میلیون تن در ماه ژوئن رسید . صنعت فولاد در ماه های اخیر با کاهش رشد در تولید همراه بوده ، به طوری که در ماه اوریل رشد تولید به یک و دو دهم درصد رسیده بود ، در ماه مه به هفت دهم درصد رسید و در ماه ژوئن هم نه تنها افزایشی رخ نداد ، بلکه به کاهش یک دهم درصدی رسید .

این انجمن در ماه اوریل پیش بینی کرده بود که مصرف فولاد جهان در سال ۲۰۱۲ کاهش خواهد یافت که دلیل ان هم کاهش رشد اقتصاد جهان و عدم اطمینان نسبت به بحران بدهی ناحیه یورو است . اما تولید ژاپن که دومین تولید کننده بزرگ فولاد جهان می باشد با افزایش همراه شد و نسبت به مدت مشابه سال قبل سه و نیم درصد رشد کرد . تولید فولاد ایالات متحده هم با هشت دهم درصد رشد همراه بود و به هفت و سه دهم میلیون تن رسید . با این حال تولید فولاد اروپا با کاهش بیش از پنج درصدی مواجه شد .

این کاهش تولید در چین هم اثر کرده است . اما اثر ان در کاهش تولید نبوده ، بلکه باعث کاهش رشد تولید شده است . میزان تولید فولاد خام چین در نیمه اول امسال به اندازه یک و هشت دهم درصد نسبت به سال قبل رشد کرد . در نیمه اول سال ۲۰۱۱ ، رشد تولید فولاد نسبت به سال ۲۰۱۰ به اندازه نه و شش دهم درصد بود ، بنابراین رشد حدود دو درصدی تولید فولاد خام برای نیمه اول سال جاری بسیار کمتر از مدت مشابه سال قبل می باشد . هم چنین چین در این مدت بیش از ۲۷ میلیون تن فولاد صادر نمود که نسبت به سال قبل رشد بیش از ۱۲ درصدی را ثبت نمود ، اما واردات چین با بیش از ۱۳ درصد کاهش ، به حدود هفت میلیون تن رسیده است .

مس

در تحلیلهای پیشین راجع به اینده مس هم مطالب بسیاری گفته شد . اما مهمترین نکته ای که باید در نظر گرفت این است که اینده قیمت این فلز تا پایان سال و هم چنین قیمت سال های اینده ، مانند وضعیت اقتصاد جهانی بسیار مبهم می باشد ، اما تحلیلگران با دیدهای مختلف ، گاه و بیگاه نسبت به اینده مس پیش بینی هایی انجام می دهند .

مثلا شرکت اوروبیس که بزرگترین شرکت ذوب مس اروپا می باشد ، گفته است که تقاضای کوتاه مدت مس چین ممکن است افزایش یابد . این شرکت پیش بینی کرده که با وجود بحران بدهی ناحیه یورو و کاهش تقاضای ان ، تقاضای مس چین در نیمه دوم سال ۲۰۱۲ ممکن است با افزایش همراه شود و قیمت مس در سطح جهان را افزایش دهد .

این شرکت می گوید که زمزمه هایی در بازار مس وجود دارد که می گوید قیمت مس در نیمه دوم سال ، وضع بهتری نسبت به نیمه اول سال خواهد داشت . اوروبیس دلیل این فرض خود و دیگر فعالان بازار مس نسبت به افزایش قیمت مس را انتظار از افزایش تقاضای مس چین به دلیل اقدام دولت چین جهت تحریک اقتصاد می داند . دو دلیل عمده محرک تقاضای مس چین از دید این شرکت ، یکی گسترش شهر نشینی و دیگری اقدامات دولت برای بهبود عرضه انرژی و تولید انرژی است .

  پیش بینی می شود که نرخ بیکاری امریکا در همان سطح قبل بماند و بهبودی در وضعیت اشتغال ایجاد نگردد .. در همین حال نرخ بیکاری ناحیه یورو در ماه ژوئن هم به رکورد یازده و دو دهم درصد دست یافت . این بیشترین میزان بیکاری ثبت شده در تاریخ ناحیه یورو از ابتدای پیدایش ان می باشد . تحلیلگران اتفاق نظر دارند که ناحیه یورو در وسط یک بحران اقتصادی قرار دارد و معتقدند که بانک مرکزی باید اقداماتی انجام دهد . نرخ بیکاری المان نیز برای چهارمین ماه متوالی با افزایش همراه شد و قدرتمند ترین اقتصاد اروپا را نیز با بحران مواجه کرد . هم چنین شاخص اعتماد کسب و کار المان نیز به کمترین میزان دو سال اخیر خود دست یافت . پیش بینی می شود که نرخ رشد اقتصادی المان طی سال جاری به یک درصد برسد . موسسه مودی هم اخیرا رتبه اعتباری اوراق قرضه المان را یک درجه کاهش داد .

گروه تحلیل گری بتا سهم

۱۵ مرداد ۹۱

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم