ایا قیمت مس رشد خواهد کرد ؟
پیش تر و در قسمت بازارهای جهانی تحلیلی را نگاشتیم که به بررسی شرایط اقتصادی کشورهای تاثیر گذار در مصرف مس پرداختیم و از این زاویه توانستیم اندکی از اینده فلز مس اگاهی پیدا کنیم . اما برای فلزی همچون مس که رشد قیمت ان با شرایط بازارهای جهانی گره خورده است ، عوامل متعدد و پیچیده تری هم وجود دارد که باید بررسی شوند . باید برای بررسی دقیق و موشکفانه اینده این فلز به هر دو طرف عرضه و تقاضا نگاه بیندازیم . در مقاله پیشین به طرف تقاضا نگاه کردیم . حال به طرف عرضه و احتمال ایجاد مازاد یا کسری در بازار می پردازیم .
شرکت های بزرگ تحلیلی و صنعتی در سراسر جهان در دوره های خاص زمانی به بررسی دو طرف عرضه و تقاضای فلزات می پردازند . این بررسی ها از انجا اهمیت می یابد که نگاه بسیاری از فعالان بازار مس در جهان به این پیش بینی ها دوخته شده است و اگر در گذشته ، ان موسسه پیش بینی های درست تری انجام داده باشد ، سخنش در مورد اینده برنده تر است . حال در شرایط موجود تحلیلگران بازار مس پیش بینی خود از مازاد عرضه مس را کاهش داده اند چرا که از معادن شیلی تا اندونزی ، شرکت های معدنی درگیر مسائل مختلفی چون استهلاک معادن و اعتصاب کارگران هستند . در پائین به برخی از این پیش بینی ها می پردازیم .
* بر اساس نظرسنجی بلومبرگ از ۲۲ تحلیلگر بازار مس ، میزان عرضه مازاد به ۱۸ هزار و پانصد تن خواهد رسید ، حال انکه همین نظرسنجی در ماه ژانویه صحبت از ۱۲۴ هزار تن مازاد عرضه می کرد .
* شرکت بارکلیز نیز پیش بینی کرده است که در نیمه اول سال ۲۰۱۳ ، بازار مس با کمبود مواجه می گردد و شرکت های مورگان استنلی و جی پی مورگان نیز برای کل سال ۲۰۱۳ کمبود مس را پیش بینی کرده اند . شرکت مورگان استنلی در مورد تقاضای مس پیش بینی کرده که در سال ۲۰۱۳ ، رشد تقاضا چهار و هفت دهم درصد خواهد بود ، در حالیکه رشد تقاضای ۲۰۱۲ ، ممکن است به یک و نیم درصد برسد . جی پی مورگان هم که در ماه ژانویه پیش بینی نموده بود که بازار مس با مازاد ۲۵۹ هزار تنی روبرو خواهد شد ، حالا ان را ۱۸۰ درجه تغییر داده و به کمبود ۲۹۵ هزار تنی تبدیل کرده است .
* گروه تحقیقاتی مس بین الملل پیش تر پیش بینی کرده بود که تولید مس طی سال ۲۰۱۲ به میزان پنج و یک دهم درصد و طی سال ۲۰۱۳ به اندازه هفت و شش دهم درصد رشد خواهد نمود . این در حالی است که بر طبق بررسی های انجام گرفته ، مشخص شده که این گروه تحقیقاتی طی پنج سال اخیر همواره پیش بینی های اشتباهی انجام داده است .
* دوچ بانک هم پیش بینی خود از میزان مازاد سال ۲۰۱۳ را از ۳۰۰ هزار تن ، به ۲۶۰ هزار تن کاهش داد .
* شرکت بی ان پی پاریبس هم پیش بینی کرده است که قیمت مس طی نیمه دوم سال با افزایش همراه خواهد شد . اما انها معتقدند که به دلیل مازاد عرضه مس در بازار جهانی ، قیمت مس در سال ۲۰۱۳ با کاهش مواجه خواهد شد . هم چنین برای سال ۲۰۱۴ نیز بازار مس با مازاد عرضه دست و پنجه نرم خواهد کرد . تحلیلگران شرکت کماکان معتقدند که قیمت مس تا پایان سال به ۹۰۰۰ دلار خواهد رسید .
* میزان تولید مس شرکت کدلکو برای پنج ماه اول سال ، هفت و نیم درصد کمتر از مدت مشابه سال پیش بوده است . میزان تولید مس شرکت ریو تینتو هم در نیمه اول سال جاری هفت و نیم درصد کاهش یافت . شرکت استرالیایی بی اچ پی بیلیتون نیز از سال گذشته تا به حال ، چهار درصد کمتر مس استخراج نموده است . شرکت انگلو امریکن نیز اعلام کرده که در پنج ماه اول سال از معادن خود در شمال شیلی ، در مقایسه با سال گذشته ، ۳۶ درصد کمتر مس برداشت کرده است .
* تولید مس تصفیه شده چین در ماه ژوئن نسبت به ماه قبل هفت درصد رشد داشته است . پیام های مقامات رسمی چین مبنی بر تحریک اقتصاد در نیمه دوم سال ، مس کاران چینی را مجاب نمود تا تولید خود را افزایش بدهند . بسیاری از تحلیلگران این افزایش تولید ماه ژوئن را پیش بینی می کردند زیرا مقدار تولید ماه مه به کمترین مقدار سال رسیده بود و زمزمه هایی مبنی بر تحریک اقتصاد به وسیله دولت نیز شنیده می شد . تولید مس ماه ژوئن ۵۱۸ هزار تن بود و میزان تولید ماه مه ۴۸۴ هزار تن بود . تقاضای مس چین طی ماه های اخیر به کمترین میزان سالهای اخیر خود رسیده است چرا که روند رشد اقتصادی این کشور مانند دوره های پیشین نبوده و نگرانی هایی از نزول بیشتر اقتصاد به گوش می رسد .
* هم چنین یک نظر سنجی از قیمت مس تا ۳۱ دسامبر(پایان سال میلادی) نشان می دهد که قیمت احتمالا به اندازه ۱۴ درصد رشد کند و به ۸۷۰۰ دلار برسد .
همه تحلیل ها و پیش بینی های بالا خبر از تغییر رویکرد بازار طی دوره اخیر می دهد . میزان مازاد عرضه طبق پیش بینی ها به شدت کاهش یافته و تولید و استخراج بزرگترین شرکت های معدنی جهان همچون ریو تینتو ، کدلکو و بی اچ پی بیلیتون نسبت به سال گذشته کاهش یافته است . تحلیلگران در مورد کاهش عرضه و تولید مس می گویند که مساله کمبود مس بسیار مهم است زیرا عرضه مس از تقاضای ان عقب افتاده است . در ابتدای سال جاری همه انتظار داشتند که طرف عرضه به اهداف خود برسد و حالا این اتفاق نخواهد افتاد . هم چنین قیمت مس طی چهار ماه اخیر در حدود ۱۵ درصد افت داشته است که این می تواند مساله تقاضا را تشدید کند .
اما برای تحلیل اینده قیمت مس یک فاکتور جدا نشدنی وجود دارد که همانا کشورهای تاثیر گذار در بازار مس جهانی هستند . در زیر نگاهی دوباره به شاخص های مهم کشورهایی مثل چین می اندازیم .
شاخص مدیران خرید چین که بزرگترین مصرف کننده مس جهان است برای ماه ژوئن منتشر شد و به کمترین میزان هفت ماه گذشته خود رسید . شاخص تولید موسسه مدیریت عرضه امریکا نیز در ماه ژوئن با کاهش همراه شد و به بدترین وضعیت خود از ماه جولای سال ۲۰۰۹ رسید . شاخص صنایع خدماتی و تولیدات کارخانه ای ۱۷ کشور عضو یورو نیز برای پنجمین ماه متوالی با کاهش همراه شد .
هم چنین یکی از مشاوران بانک مرکزی چین پیش بینی کرد که رشد اقتصادی این کشور در فصل سوم به هفت و چهار دهم درصد کاهش خواهد یافت . در فصل دوم میلادی ، رشد اقتصادی چین به هفت و شش دهم درصد رسیده بود و این ششمین کاهش رشد متوالی اقتصاد چین در مدت اخیر بوده است . ون جیابائو نیز اعلام کرده که وضعیت اشتغال چین هر روز سخت تر می شود . شاخص فروش های خارجی چین در نیمه اول سال به میزان نه و دو دهم درصد رشد کرده است ، در حالیکه واردات چین شش و هفت دهم درصد رشد کرده و این دولت چین را در خطر نرسیدن به اهداف ده درصدی خود در تجارت قرار داده است .
البته امارهای مثبتی هم وجود داشت . مثلا چین گزارش داد که قیمت خانه های جدید در هفتاد شهر بزرگ این کشور در ماه ژوئن نسبت به ماه مه افزایش داشته است . همانطور که پیش تر در تحلیلها عنوان کرده بودیم ، قسمت ساختمان سازی تاثیر بسیاری بر مصرف مس و انرژی دارد و رشد این بخش مهم اقتصادی ، چشم انداز مثبتی را ایجاد می نماید .
بررسی قیمت مس در هفته گذشته
قیمت مس در روز چهارشنبه با افزایش همراه بود . این افزایش قیمت ناشی از انتشار مناسب شاخص های مسکن امریکا و صحبت های بن برنانکی بود که ترس ناشی از به وجود امدن رکود دیگر در اقتصاد امریکا را کاست . اگر چه بنا بر گفته فعالان بازار ، حجم معاملات در روز چهار شنبه به دلیل ترس ناشی از کاهش رشد اقتصاد جهانی و گسترش بحران اروپا کمتر از روزهای پیشین بود . معامله گران هنوز نسبت به برخی مسائل از جمله کاهش رشد اقتصادی چین که بزرگترین مصرف کننده مس است ، نگرانی هایی دشتند . اگر چه قیمت مس در بازار لندن با کاهش همراه بود اما در بازار نیویورک افزایش یافت . هم چنین قیمت مس اندکی از رشد خود را به دلیل افزایش ارزش دلار پس از سخنان برنانکی از دست داد . دلار قویتر ، باعث کاهش تقاضای کالاها می شود .
قیمت مس در روز پنج شنبه نیز افزایش یافت . در روز پنج شنبه شایعاتی مبنی بر تزریق بسته محرک بانک مرکزی امریکا در بازار مطرح بود و باعث خوش بینی معامله گران نسبت به اینده تقاضای نفت شد . هم چنین خبرهایی از بانک مرکزی چین شنیده می شد که مبنی بر اجرای سیاست های انبساطی دیگری بود . قیمت مس در بازار لندن با دو درصد افزایش به ۷۷۸۷ دلار رسید .
اما قیمت مس در روز جمعه با کاهش مواجه شد و افزایش روزهای پیشین را تا حدودی پاک نمود . نگرانی از وضعیت اسپانیا در اخرین روز معاملاتی هفته سبب کاهش قیمت مس شد . قیمت مس در لندن با یک و هفت دهم درصد کاهش به ۷۶۰۰ دلار رسید . در اسپانیا ، والنسیا از مادرید کمک خواست که این مساله نشان از وضعیت نابسامان در حوزه های مختلف اقتصادی اسپانیا است . یورو نیز به پائین ترین حد دو سال گذشته خود در برابر دلار رسید که این مساله هم بر روی کاهش قیمت مس در روز جمعه بی تاثیر نبود . نرخ بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله اسپانیا هم به بیش از هفت درصد رسید . در روز جمعه امارهای بخش ساخت و ساز چین منتشر شد و نا امیدی همه را برانگیخت .
گروه تحلیل گری بتا سهم
۳ مرداد ۹۱