وضعیت ناخوشایند فولاد و سنگ اهن
اینده صنعت فولاد و سنگ اهن طی سه سال اخیر و با وجود بحران های مختلف در سطح جهان ، هیچ گاه تا به این اندازه در ابهام نبوده است . قصد داریم تا با بررسی برخی عوامل و فاکتورهای مهم ، اینده مبهم این صنایع مادر را اندکی روشن تر نمائیم .
موضوع مهمی که در صنعت سنگ اهن به خصوص طی سالهای اخیر وجود داشته است ، مساله چانه زنی خریداران و فروشندگان عمده این صنعت بوده است . چین به عنوان بزرگترین خریدار و شرکت های معدنی استرالیایی به عنوان بزرگترین فروشندگان همواه در خبرها حضور داشته اند .
حال که هزینه شرکت های فولادی چین بالا رفته است ، این شرکتها قصد دارند تا انحصار موجود در بازار سنگ اهن را شکسته و سودشان را افزایش دهند یا از ضررشان بکاهند . مثلا برخی مقامات رسمی چین اعلام کرده اند که این کشور قصد دارد خرید و واردات سنگ اهن را از منابع متنوعی انجام دهد . این منابع متنوع ، شرکت های معدنی کوچک اما مستقلی است که در کشورهای گوناگون حضور داشته و با غول های معدنی جهان ارتباطی ندارند .
خرید از شرکت های مستقل ، به معنی کاهش خرید از شرکتهایی است که قدرت چانه زنی بالایی دارند و از این روی هزینه های بالاتری را به خریداران چینی تحمیل می کنند . مقامات چینی این افزایش خرید از منابع مستقل را به میزان ۵۰ درصد از کل خرید سنگ اهن کشور می دانند . در سال ۲۰۱۱ ، بیش از ۶۰ درصد سنگ اهن چین را سه شرکت ریو تینتو ، ویل و بی اچ پی بیلیتون تامین می نمودند که این رقم به ۵۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد .
اما در خبری دیگر امده است که طی چند ماه اخیر موجودی انبار سنگ اهن چین به شدت افزایش یافته است . موجودی انبار سنگ اهن بندرهای چین به بیش از ۹۸ میلیون تن رسیده است . این ذخایر سنگ اهن در ماه اوریل (کمتر از سه ماه پیش) ، کمی بیش از ۹۵ میلیون تن بود . برخی تحلیلگران صنعت فولاد در چین پیش بینی می کنند که قیمت سنگ اهن در بازار چین به حدود ۱۰۰ دلار در هر تن کاهش یابد . انها معتقدند که حتی اگر دولت چین در نیمه دوم امسال دست به اقداماتی جهت تحریک اقتصاد بزند ، باز هم قیمت سنگ اهن طی این دوره با کاهش همراه خواهد بود . طی چند وقت اخیر ، با وجود مواجهه شرکت های فولاد چین با کاهش تقاضای محصولات فولادی ، انها اقدام به کاهش موجودی انبار نمودند تا از هزینه های خود بکاهند ، اما بنا بر گفته فعالان بازار ، شرکت های سنگ اهنی خارجی ، کماکان به چین سنگ اهن وارد می کنند .
در تحولی دیگر و در امریکای جنوبی ، غول اقتصاد این منطقه یعنی برزیل نیز با چاشهایی در بخش فولاد خود روبرو می باشد . میزان تولید فولاد خام برزیل در ماه ژوئن نسبت به سال گذشته با کاهش هشت و نیم درصدی همراه شد . از انجا که شرکتهای فولادی برزیل با نابسامانی های اقتصاد دست و پنجه نرم میکنند ، این مسائل و مشکلات ، تولید فولاد خام این کشور را نسبت به سال قبل با کاهش همراه کرده است .
تولید فولاد خام برزیل در ماه ژوئن امسال ، به دو و هفت دهم میلیون تن رسید . این رقم برای سال گذشته میلادی سه میلیون تن بود . تولید فولاد شش ماه اول سال برزیل نیز حدود هفده و نیم میلیون تن بوده که نسبت به شش ماه اول سال ۲۰۱۱ ، دو و نیم درصد افت داشته است . دلیل عمده کاهش تولید فولاد برزیل ، افزایش قیمت مواد خام و قدرتمند شدن پول برزیل در برابر دلار امریکا می باشد .
عواملی متعددی که صنعت فولاد برزیل و کشورهای دیگر را به خود درگیر نموده است ، همه را به این فکر واداشته که کاهش تولید غولهای فولاد در نقاط مختلف دنیا ادامه دار خواهد بود و این مساله باعث کاهش میزان محصولات فولادی می گردد . ایا این کاهش تولید و وضعیت بد در سود دهی بسیاری از شرکت ها ، منجر به کاهش عرضه عمده در بازار فولاد و کمیابی محصولات ان و در نتیجه افزایش قیمت ان می گردد ؟ باید عوامل و فاکتورهای متعددی برای رسیدن به پاسخ این سوال دشوار در کنار هم قرار بگیرند . از جمله مهمترین فاکتورها بررسی شرایط اینده شرکت های فولادی در چین است .
پیش تر نیز در بخش بازارهای جهانی خبری مربوط به ضرر شرکت های چینی اورده بودیم . بیش از ۷۰ درصد شرکت های فولادی چین گفته اند که انتظار ضرر در نیمه اول سال جاری را دارند ، در حالیکه بقیه انها برای نیمه دوم سال ، پیش بینی کاهش سود دارند .
شرکت فولادی انگانگ گفته که ضررش در نیم سال اول به دو میلیارد یوان خواهد رسید . شرکت بیجینگ شوگانگ ، گفته که انتظار ضرر ۲۵۰ تا ۳۵۰ میلیون یوانی در مدت مشابه را دارد . شرکت ووهان گفته که سود خالصش ۵۰ درصد کاهش یافته جینگسو شاگانگ انتظار کاهش سود ۶۰ تا ۹۰ درصدی را دارد .
انجمن فولاد و سنگ اهن چین نیز اعلام کرده که ضرر شرکت های چینی در صنعت فولاد در پنج ماه اول امسال به حدود ۱۲ میلیارد یوان رسیده است که بیست و هفت مرتبه بزرگتر از مدت مشابه سال قبل است .
هم چنین بر اساس یک نظرسنجی انجام گرفته ، مشخص شده است که برای شرکت های تولید فولاد چین دشوار است که به روند بهبود خود برگردند . تولید کنندگان بزرگ فولاد چینی میزان کاهش تولید خود از محصولاتشان را افزایش داده اند . بسیاری از فعالان ، تحلیلگران و معامله گران معتقدند که ممکن است که به وجود امدن ثبات پایدار در بازار فولاد زمان بر باشد . قیمت های فولاد در داخل چین در حال نزولند و قیمت بسیاری از محصولات فولادی مانند میله های فولادی تغییر شکل یافته و نورد گرم نیز افت کرده است .
هم چنین فاکتور مهم دیگری که در کوتاه مدت با ان روبرو هستیم گرمای تابستان در اکثر بخش های نیم کره شمالی و نزدیک به خط استوا می باشد که کشور چین ، برخی کشورهای اروپایی و امریکا از ان جمله اند . فصل گرم تابستان شروع شده است و باران کمتر می بارد و فعالان بازار گرمای هوا و کاهش بارندگی را جزو دلایل ثابت کاهش تولید فولاد در تابستان های هر سال می دانند . حال انکه تقاضای بازار هم وضعیت بسیار بدی را تجربه می کند . قیمت محصولات فولادی هم در اولین هفته جولای به پائینترین سطح دو سال گذشته خود رسید . به علاوه ، شرکت های بزرگ فولاد چینی مانند باو استیل ، شانگانگ و هبی ، تصمیم گرفته اند که قیمت های خود را با وسعت بیشتری کاهش دهند که این مساله ، توقف در ادامه کاهش قیمتها را دشوار می کند .
خوب است که در ادامه بررسی خود از بازیگران بزرگ صنعت فولاد جهان ، سری هم به اروپا بزنیم تا ببینیم ایا به جز بحران بدهی های دولتی کشورهای عضو یورو ، عوامل دیگری هم صنعت فولاد را با خطر روبرو می کند یا نه ؟ به عنوان نمونه میزان تولید فولاد ایتالیا منتشر شده است . میزان تولید فولاد خام ایتالیا در نیمه اول امسال به حدود ۱۵ میلیون تن رسید و نسبت به سال قبل رشدی نداشت . ایتالیا پس از المان بزرگترین تولید کننده اروپا می باشد . تولید فولاد در ماه ژوئن نسبت به ماه قبل ، حدود هشت درصد کاهش داشته است وبه دو و نیم میلیون تن رسیده است . انتظار می رود که با توجه به وضعیت بد تقاضا در بازار فولاد جهان ، کارخانه های ایتالیایی تولید خود را بکاهند و در نتیجه میزان کل تولید در سال ۲۰۱۲ ، کمتر از سال ۲۰۱۱ خواهد شد .
همان طور که مشاهده نمودید ، صنعت فولاد جهان در چین ، برزیل و ایتالیا با کاهش تولید روبرو شده است . از طرفی کاهش تولید فولاد باعث کاهش تقاضا در مصرف انرژی و خرید سنگ اهن می شود که این امر نیز به کاهش قیمت سنگ اهن می انجامد . چین هم قصد دارد تا با متنوع کردن خرید خود ، هزینه شرکت ها را در مواد اولیه بکاهد ، اما با وجود همه این مسائل مثبت در کاهش قیمت مواد اولیه ، صنعت فولاد در جهان به چیزی بیشتر نیاز دارد و ان رفع خطرهای ناشی از بحران بدهی اروپا و افزایش رشد اقتصادی در امریکا و چین است که نمی تواند حداقل تا پایان سال به طور جدی و ملموس رخ دهد . صندوق بین المللی پول هم پیش بینی خود از رشد اقتصاد جهانی برای سال ۲۰۱۳ را کاهش داد و از چهار و یک دهم درصد ، به سه و نه دهم درصد رساند . همه این مسائل ما را به کاهش ادامه دار قیمت محصولات فولادی راهنمایی میکند .
گروه تحلیل گری بتا سهم
۳۰ تیر ۹۱
جشنواره فروش ویژه سایت بتاسهم تمدید شد