مس ، چین ، یورو ، امریکا و اینده اقتصاد جهان
از مس غالبا به عنوان فلز باهوش یا فلزی که دارای مدرک دکترای اقتصاد است ، یاد می شود . برخی معتقدند که مس یک بازیگر اصیل در صحنه اقتصاد است چرا که همچون بازار طلا و نقره ، با فلز مس سفته بازی نمی شود . بنابراین در این دوران نامطمئن ، معامله گران به قیمت مس همچون سرنخ هایی از پیش بینی اینده قدرت اقتصاد جهانی می نگرند .
برای بسیاری کاهش عمده قیمت مس در سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۰۹ ، نشانگر قدرت این فلز در پیش بینی اینده اقتصاد جهان بوده است . هم چنین هنگامی که اقتصاد جهان در حال بازگشت از سطوح پائین خود در سال ۲۰۰۹ بود ، دوباره افزایش قیمت مس نماگر مهمی به شمار می رفت . اما وقتی در این روزها به قیمت مس و گذشته چند ماهه ان می نگرید ، به نظر نمی رسد که قیمت مس نمایانگر شروع تازه ای در بحران اقتصاد جهانی باشد . اگر چه قیمت مس نسبت به سطوح بالای سال ۲۰۱۱ ، با کاهش همراه بوده است ، اما این کاهش قیمت به نوعی تصحیح قیمت به شمار می اید نه نزول در یک سراشیبی بسیار تند مانند انچه در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ گذشت . به گفته بسیاری از فعالان بازارهای سرمایه ، قیمت مس حتی به رشد اقتصاد جهانی در اینده اشاره دارد .
اما برای انکه اینده قیمت مس را بهتر بسنجیم ، باید روی حرکات بازیگر بزرگ این بازار زوم کنیم . چین هم اکنون بزرگترین بازیگر بازار مس جهان است و یک سوم مصرف مس را بر دوش می کشد ، بنابراین مصرف مس چین اولین نشانگر اقتصادی مهم از وضعیت اقتصادی خود چین هم می باشد . حال که امار واردات چین منتشر شده و نشان می دهد که واردات این کشور در ماه ژوئن نسبت به ماه قبل تر از ان ، به اندازه هفده و نیم درصد کاهش داشته ، پس باید این را نشانه ای از عقبگرد اقتصاد چین طی دوره اخیر بدانیم . البته ذکر این نکته بسیار مهم هم بجاست که واردات مس چین در نیمه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ، ۴۷ درصد رشد داشته و به دو و نیم میلیون تن رسیده است .
اما اگر تصاویر مربوط به انبارهای مس چین دیده شود ، میزان ذخایر مس در بنادر به ارتفاع ده فوت رسیده است و این افزایش موجودی انبار همه را مجاب کرده که این طور فکر کنند که واردات مس به چین در نیمه دوم سال با کاهش جدی مواجه خواهد شد و در نتیجه ارقام وارداتی افت بسیاری خواهند داشت . هم اکنون نیز این افزایش موجودی انبار تاثیر خود را گذاشته و واردات مس چین که ۴۰ درصد مس جهان را مصرف می کند در ماه ژوئن به کمترین رقم ۱۰ ماه گذشته خود رسیده است . از انجا که چین بازیگر عمده بازار مس است ، در نتیجه کاهش مصرف این کشور و ادامه بحران بدهی اروپا ، قیمت مس را در فصل دوم میلادی ، با مقاومت های جدی در برابر افزایش مواجه خواهد کرد .
اما سوالات مهمی که دوباره و با توجه به سطوح بالای انبارهای مس چین مطرح می شود این است که ایا مس کماکان برندگی سابقه خود در پیش بینی وضع موجود را دارد یا خیر ؟ و ایا مس کماکان شاخص معتبری برای سنجش قدرت اقتصاد جهانی هست ؟ ایا قیمت مس با توجه به احتمال کاهش مصرف چین در نیمه دوم سال ، کاهش خواهد یافت ؟ قیمت مس در صورت ایجاد یک بحران جهانی دیگر تا چه میزان نزول خواهد نمود ؟
ابتدا به بررسی اینده اقتصاد چین می پردازیم . چین که دومین اقتصاد بزرگ جهان و بزرگترین مصرف کننده مس جهان است ، در فصل دوم میلادی نسبت به سال گذشته به اندازه هفت و شش دهم درصد رشد کرد که کمترین رشد فصلی طی سه سال گذشته است . این رشد در فصل اول رقم هشت و یک دهم درصد را ثبت کرده بود .
در این بین باید به دومین مصرف کننده بزرگ جهان و هم چنین سومین ان نیز توجه کرد . دومین مصرف کننده مجموع کشورهای اتحادیه پولی اروپا و سومین انها نیز امریکا می باشد . از انجا که مس یک نماگر پیش بینی کننده اقتصاد جهان است ، پس باید قبل از وقوع بحران در این دو ناحیه ، عکس العملی در قیمت این فلز مشاهده کرد . این عکس العمل تا به حال به طور جدی مشاهده نشده است اما وضعیت اروپا و امریکا هر روز بدتر می شود . اروپا با بحران بدهی های کمر شکن خود دست به گریبان است . در حالی که فلسفه شکل گیری این اتحادیه از اول هم اشتباه بود ، چرا که تمامی کشورهای عضو این اتحادیه از المان قدرتمند تا یونان و ایرلند متقلب ، همگی از یک نرخ بهره استفاده می کنند ، سیاست های پولی واحدی را استفاده می نمایند و قوانین بانکی تقریبا مشابهی هم دارند . به نظر می رسد که تنها چاره این مساله تجزیه این اتحادیه و از بین رفتن یورو باشد ، اما این کار هم هزینه های سنگینی دارد و هم سیاستمداران فعلی به خصوص خانم مرکل با ان مخالفند . زمزمه های از هم پاشیدن یورو تاثیر به شدت منفی بر قیمت مس دارد و فعالان بازار باید به این مساله توجه داشته باشند .
در این بین باید به شرکای اقتصادی یورو هم توجه کرد . یکی از این شرکا انگلستان است . یک موسسه تحقیقاتی در لندن پیش بینی خود از رشد اقتصادی انگلستان را کاهش داد . این موسسه که از مدلهای اقتصادی مشابه خزانه داری انگلستان استفاده می کند ، پیش بینی خود از رشد تولید ناخالص داخلی انگلستان را از رقم چهار دهم درصد گذشته ، به صفر رساند . دلیل انها سایه انداختن بحران بدهی اروپا بر اقتصاد انگلستان است . این موسسه رشد سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ را به ترتیب یک و شش دهم و دو و شش دهم درصد عنوان نمود .
اما امریکا هم باید بررسی شود . این کشور تا به حال سه و دو دهم تریلیون دلار به اقتصادش تزریق کرده است و قرار است طی این هفته هم خبرهایی از تزریق مجدد به بازار برسد ، اما نتوانسته رقم بیکاری خود را از هشت درصد پائین تر بیاورد ، اگر چه نرخ تورم کماکان پائین است و دست سیاست گذاران پولی در بانک مرکزی برای تزریق بسته های پولی باز است .
اقتصاد دانان بزرگی همچون اقای نورینی که در دانشگاه های امریکا شهرت فراوانی دارند اخیرا گفته اند که اقتصاد امریکا نسبت به زمان بحران هیچ تغییری نکرده است و سیستم بانکی ان هنوز با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند و حتی این اقتصاد دان پیش بینی کرده که اقتصاد امریکا در سال ۲۰۱۳ ، با یک توفان بسیار بزرگ مواجه خواهد شد که دوباره اقتصاد جهان را در رکود خواهد برد . اگر پیش بینی نورینی درست از اب دراید ، قیمت مس همانند انچ در سال ۲۰۰۸ رخ داد ، مانند صاعقه ای به زمین می خورد . خیلی ها هم البته با این پیش بینی وحشتناک نورینی مخالفت دارند ، اما باید در نظر گرفت که نورینی هم کم کسی نیست . وارن بافت هم اخیرا در مصاحبه ای اعلام نموده که روند بازسازی بخش بانکی امریکا بسیار کند و زمان بر شده است .
در کنار این مسائل و گفته های تحلیلگران و اقتصاد دانان ، خبرهای بد دیگری نیز از راه رسیده است . شرکت های گلدمن ساکس و دوچ بانک ، پیش بینی خود از رشد تولید ناخالص داخلی امریکا را برای فصل دوم امسال کاهش دادند . بسیاری از تحلیلگران معتقدند که این کاهش به معنی این است که اقتصاد امریکا وراد یک بحران اقتصادی دیگر شده است . گلدمن ساکس پیش بینی خود را از یک و سه دهم درصد ، به یک و یک دهم درصد رساند ، در حالیکه دوچ بانک پیش بینی خود را از یک و چهار دهم ، به یک درصد رسانید . هم چنین رئیس بانک فدرال رزرو شعبه کانزاس اعلام کرد که امریکا در طول سال ۲۰۱۲ ، احتمالا بیشتر از دو درصد رشد اقتصادی نخواهد داشت . هم چنین پس از انتشار امارهای ضعیف و ناامیدکننده خرده فروشی امریکا ، شرکت های مورگان استنلی و کردیت سوئیس هم پیش بینی خود را از رشد اقتصادی امریکا در فصل دوم کاستند .
شاخص خرده فروشی امریکا در ماه ژوئن نیم درصد افت داشته است . این شاخص ، مهمترین نماگر مخارج مصرف کننده برای بازار های مالی به شمار می اید ، به طوری که این نماگر قدرت تقاضای مصرف کنندگان و نیز اعتماد یا اطمینان مصرف کنندگان را نشان می دهد . این شاخص میزان فروش در سطح جزئی و خرد بنگاه ها و موسسات اقتصادی را اندازه گیری می کند . این شاخص در امریکا بسیار مهم است چرا که مصرف نقش مهمی در اقتصاد امریکا دارد . ارقام خرده فروشی در جهت براورد خام از روند تولید ناخالص داخلی بکار گرفته می شود .
اما در کنار همه این سخنان و پیش بینی های منفی از اقتصاد و اینده قیمت مس ، برخی شرکتها خبرهای خوشی از اینده قیمت مس داده اند . به عنوان نمونه ، شرکت بی ان پی پاریبس پیش بینی کرد که قیمت مس طی نیمه دوم سال با افزایش همراه خواهد شد . اما انها معتقدند که به دلیل مازاد عرضه مس در بازار جهانی ، قیمت مس در سال ۲۰۱۳ با کاهش مواجه خواهد شد . هم چنین برای سال ۲۰۱۴ نیز بازار مس با مازاد عرضه دست و پنجه نرم خواهد کرد . تحلیلگران شرکت کماکان معتقدند که قیمت مس تا پایان سال به ۹۰۰۰ دلار خواهد رسید .
قیمت مس در روز دوشنبه به دلیل انتشار امارهای ضعیف خرده فروشی امریکا و بحران بدهی اروپا با افت ارزش روبرو شد . قیمت مس در بازار لندن به ۷۵۹۰ دلار رسید . قیمت مس در روز جمعه ، ۷۷۰۰ دلار را ثبت نموده بود .
گروه تحلیل گری بتا سهم
۲۷ تیر ۹۱
جشنواره فروش ویژه سایت بتاسهم تمدید شد