بازیگری به نام چین در بازارهای جهانی
چین برنامه ای برای محرک های بزرگ مالی به بازار ندارد .
بتاسهم : دولت چین اعلام کرده که مانند سال ۲۰۰۸ که بسته بزرگ مالی را به بازار تزریق نمود تا از رشد اقتصادی کشورش در بحران مالی ان دوران حمایت کند ، هیچ برنامه ای برای تزریق میزان بزرگی از نقدینگی به بازار ندارد . در گزارش ذکر شده است که تزریق پول دولت برای افزایش نرخ رشد اقتصادی قابل تحمل نیست و دولت به جای ان بر روی افزایش سرمایه گذاری های خصوصی در بخش های راه اهن ، زیر ساختهای اقتصادی ، انرژی ، ارتباطات ، سلامت و بهداشت و اموزش ، تمرکز خواهد نمود .
گزارش دولت چین باعث کاهش ارزش بازار های سهام این کشور شد ، زیرا از زمانی که ون جیابائو طی هفته گذشته اعلام نمود که دولت تمرکز بیشتری روی رشد اقتصادی خواهد نمود ، خوش بینی ها به افزایش ارزش بازار سهام چین منجر شده بود .
یک اقتصاد دان چینی در این مورد می گوید : << نیت دولت چین کاملا اشکار است ، انها به دنبال بسته محرک اقتصادی بزرگ دیگری نیستند که رشد اقتصادی را بالاتر ببرد . این تلاشهای فعلی دولت که برای ثبات اقتصادی انجام می گیرد ، تکرار روند سه سال گذشته نیست .>> گفتنی است که دولت چین در سال ۲۰۰۸ ، بسته محرک اقتصادی به رقم چهار تریلیون یوان معادل ۵۸۶ میلیارد دلار امریکا ، به بازار تزریق نمود .
اقتصاد دانان شرکتهای کردیت سوئیس و استاندارد چارتد هم اعلام کردند که بسته محرک اقتصادی چین ، نسبت به بسته محرک سال ۲۰۰۸ ، کوچکتر خواهد بود . کردیت سوئیس گفت که احتمالا بسته محرک بین یک تا دو تریلون یوان خواهد بود و استاندارد چارتد هم اعلام کرد که این بسته نمونه کوچک شده قبلی خواهد بود . به گفته اقتصاد دان کردیت سوئیس ، این بسته باعث تحریک بازار طی ماه های اگوست تا سپتامبر(دو تا سه ماه دیگر) خواهد شد . وی افزایش احتمال در اعتبارات طی ماه های اینده توسط دولت چین را باعث افزایش نگرانی از رشد سریع تورم و قیمت های مسکن دانست .
در کنار اقدامات مالی ، دولت چین طی سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ ، نرخ های بهره خود را پائین اورد ، از رشد یوان در برابر دلار جلوگیری کرد و شاهد رشد اعتبارات به رکورد هفده و نیم تریلیون یوان بود .
تقاضای کالا و فلزات چین در نیمه دوم امسال ، به شدت رشد خواهد کرد .
هر زمان که اقتصاد دنیا ارام می گیرد یا بازار های مالی جهان وحشت زده می شوند ، چین غول تقاضا و مصرف انرژی است . اژانس بین المللی انرژی تائید نمود که چین موقعیت خودش را به عنوان بزرگترین مصرف کننده انرژی جهان تثبیت نمود و تا سال ۲۰۳۵ ، مصرف انرژی چین ، ۷۰ درصد بیشتر از ایالات متحده خواهد بود . برخی از تحلیل گران نیز می گویند که میزان تقاضای مس چین در نیمه دوم امسال ، بهبود پیدا خواهد کرد . بسیاری معتقدند که میزان تقاضای مس در نیمه اول هر سال ، کمتر از نیمه دوم ان است .
در فصل اول سال جاری ارقام چین برای خیلی از فعالان بازار تعجب برانگیز بود . واردات مس تصفیه شده در مقایسه با سال قبل ، ۴۰ درصد افزایش یافت . واردات سنگ اهن چین نیز حدود پنج و نیم درصد افزایش یافت . اما ارقام واردات چین از کالاها و فلزات در ماه چهارم سال جاری یعنی اوریل و همینطور ارقام پیش بینی شده برای ماه جاری یعنی مه ، با کاهش شدیدی همراه بوده است که سبب شده قیمت ها نیز دچار نزول شوند . واردات روی چین در ماه اوریل به کمترین میزان چهار سال گذشته خود رسیده است . شرکت بارکلیز اخیرا اعلام کرده که دلیل عمده کاهش قیمت روی طی ماه های اخیر ، کاهش واردات روی از چین بوده است . قیمت سنگ اهن نیز نسبت به بالاترین قیمت امسال خود ، به اندازه بیش از ۱۲ درصد کاهش پیدا کرده است .
اما بسیاری از تحلیلگران می گویند که نباید به ارقام ماه اوریل به نسبت ماه های گذشته ان توجه نمود ، بکه میزان تقاضای چین از فلزات و کالاها در ماه اوریل به نسبت ماه اوریل سال ۲۰۱۱ ، رقم بالاتری را ثبت نموده و این نکته مهمی از دید انها است . برخی اقتصاددانان چینی اخیرا اعلام کرده اند که انتظار دارند که شاخص تولید ناخالص داخلی به هفت و نه دهم درصد هم برسد و این رشد ، نسبت به رشد نه تا ده درصدی سالهای گذشته ، رشد به نسبت کمی است . البته این چیزی است که سیاست مداران چینی خواستار ان هستند . انها می خواهند که با یک کاهش مهندسی شده ، از فشار تورم بکاهند و ثبات اقتصادی به وجود اورند .
برخی سازمان های اقتصادی جهان ، میان پیش بینی خود از رشد اقتصاد چین را کاسته و برای امسال رشد هشت و دو دهم درصدی را پیش بینی کرده اند . این در حالیست که دولت چین پیشتر اعلام کرده بود که انتظار دارد تا رشدش در پایان سال به هفت و نیم درصد برسد . انها معتقدند که کاهش اخیر در تقاضای کالاها از جانب چین ، کوتاه مدت است و تا پایان سال ، بهبود خواهد یافت و هم چنین در سال ۲۰۱۳ ، رشد اقتصادی بیشتری را مشاهده خواهیم نمود . کماکان خطری وجود دارد که رشد اقتصادی با سرعت بسیاری کاسته شود زیرا دولت می خواهد از رشد قیمت ها جلوگیری نماید . این یک تصویر کوتاه مدت از اینده فلزات خواهد بود ،، اما چین نیاز به واردات مواد خام چون سنگ اهن دارد . بنابراین ما در پایان سال جاری ، شاهد یک برگشت بزرگ در تقاضا از جانب چین خواهیم بود .
میزان تولید فولاد خام چین در ماه اوریل ، دو و شش دهم درصد افزایش یافت .
تولید فولاد چین که بزرگترین تولید کننده جهان است طی ماه اوریل به میزان بیش از دو و نیم درصد نسبت به سال قبل افزایش یافت . در ماه اوریل سال ۲۰۱۱ ، رشد تولید در دوره سالانه بیش از هفت درصد بود . در چهار ماه اول سال جاری نیز ، تولید فولاد خام با حدود دو درصد افزایش ، به ۲۳۴ میلیون تن رسید .
گروه تحلیل گری بتاسهم
۲۴ خرداد ۹۱