تحلیل بنیادی شرکت لابراتوار داروسازی رازک

بهمن ۲۶, ۱۳۸۹

تحلیل بنیادی شرکت لابراتوار داروسازی رازک

شرکت سهامی لابراتوارهای رازک در سال ۱۳۴۳ هجری شمسی (۱۹۶۴ میلادی) با نام شرکت سهامی لابراتوارهای فایزر تحت مالکیت شرکت فایزر آمریکا فعالیت خود را آغاز نمود. پس از انقلاب اسلامی، سهام این شرکت به سازمان صنایع ملی ایران انتقال یافت و نام آن به شرکت لابراتوارهای رازک تغییر یافت و در حال حاضر شرکت رازک بصورت سهامی عام ادامه فعالیت می دهد و سهام آن در بورس اوراق بهادار تهران عرضه می گردد.داروسازی رازک از جمله شرکتهای داروسازی است که در زمینه تولید داروهای انسانی و دامی فعال است.شرکت در سال ۱۳۷۰ به عضویت شرکتهای بورس اوراق بهادار درآمد و بازدهی سهام آن تا کنون بیش از ۵ هزار درصد بوده است.آخرین سرمایه شرکت ۴.۱ میلیارد تومان و ارزش بازار شرکت ۹۴.۳ میلیارد تومان می باشد.دارو پخش ، بانک تجارت و سرمایه گذاری بانک ملی سهامداران عمده داروسازی رازک هستند.در تحلیل بنیادی پیش رو ، به بررسی گزارش عملکرد نه ماهه سال جاری ، پیش بینی سودآوری واقعی سال ۸۹ و قابلیت سودآوری شرکت در سال آتی پرداخته می شود.

مقایسه بودجه ۸۹ و عملکرد میاندوره ای ۹ ماهه

داروسازی رازک در آخرین پیش بینی درآمد هر سهم سال جاری ، تحصیل ۴۸۵ میلیارد ریال درآمد حاصل از فروش محصولات دامی و انسانی خود را برآورد نموده است و که درآمد مذکور منجر به شناسایی ۲۳۸ میلیارد ریال سود خالص با ضریب مارجین خالص ۵۳ درصدی ، معادل ۵۸۰۷ ریال به ازای هر سهم شده است.در گزارش پیشین ، رازک تحصیل ۴۶۰ میلیارد ریال درآمد ، ۲۰۷ میلیارد ریال سود خالص با ضریب مارجین خالص ۴۷ درصدی و ۵۰۶۳ ریال به ازای هر سهم را برآورد نموده بود.با این حساب تعدیل درآمد هر سهم سال جاری بیش از ۱۵ درصد بوده است.دلایل تعدیل فوق عبارتند از افزایش حاشیه سود ناخالص و عملیاتی و خالص بدلیل کاهش هزینه های عمومی و اداری و کاهش استفاده از تسهیلات مالی.

در گزارش عملکرد نه ماهه علی رغم تحقق ۸۱ درصدی سرفصل سود ناخالص و ۸۸ درصدی سود عملیاتی ، تحقق درآمد متعلق به هر سهم ۶۶% بوده است.مجموع درآمدهای رازک از دو حوزه عملیاتی و غیر عملیاتی تحصیل می شود که سهم درآمدهای غیر عملیاتی ۴۷% از سود خالص می باشد.بنابراین بررسی عملکرد شرکت بایستی مطابق با ماهیت فعالیت آن تحلیل گردد.گزارش عملکرد ۹ ماهه شرکت در حوزه عملیاتی علی رغم تعدیل بودجه ، فراتر از برنامه زمان بندی شده بوده است.در حوزه غیر عملیاتی مطابق قوانین تنها زمانی شرکت دارنده قادر به انعکاس اثرات سودآوری شرکتهای تابعه و تحت مالکیت در صورت سود و زیان می باشد که مجامع شرکتها برگزار و میزان سود نقدی آنها تصویب شود.به جهت تحلیل وضعیت شرکت و بررسی توان تعدیل مجدد عایدی ، به بررسی حوزه های عملیاتی و غیر عملیاتی پرداخته خواهد شد.

درآمدهای عملیاتی

از منظر حجم تولید ، بخش عمده ای از محصولات (نزدیک به ۶۳%) تولید رازک را داروهای انسانی تشکیل می دهند.داروهای تولیدی شامل قلبی عروقی ، درمان ناتوانی جنسی ، اعصاب و روان ، ضد حساسیت ، ضد التهاب و درد ، آنتی بیوتیک ، مکمل رژیمی غذایی ، داروهای گیاهی و سایر محصولات می باشد.بنابراین بازار تقاضا برای محصولات شرکت در تمام فصول سال وجود داشته و نمی توان ارزک را شرکت داروئی فصلی قلمداد نمود.در مجموع رازک موفق به پوشش ۷۰ % بودجه مقدار تولید و ۷۱% مقدار فروش شده است.همچنین میزان تولیدات و فروش شرکت نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ترتیب ۲۱ و ۲۷% افزایش پیدا نموده است.

در بخش مبلغ فروش ، سهم داروهای انسانی از جمع درآمدهای شرکت نزدیک به ۵۴% و سهم داروهای دامی ۴۶% می باشد.ارزش داروهای تولیدی دامی بیشتر از داروهای انسانی می باشد.میزان تحقق بودجه درآمدی گروه انسانی ۷۳% و گروه دامی ۷۴% بوده است.در مجموع رازک در ۹ ماهه موفق به تحقق ۷۶% از بودجه مبلغ فروش شده است و جمع درآمد حاصل از فروش نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۹% افزایش پیدا نموده است.

همچنین قیمت فروش محصولات به طور میانگین ۷.۴% افزایش پیدا نموده است.گروه های موثر مانند ویالهای دامی ، قرص انسانی و مکملهای دامی با افزایش قیمت فروش نسبت به برآورد بودجه مواجه شده اند.

در مجموع علی رغم تحقق ۷۶% سرفصل درآمد حاصل از فروش ، کنترل هزینه های تشکیلاتی و عملیاتی منجر به پوشش ۸۱% سود عملیاتی شده است و همین رویداد می تواند باعث افزایش میزان سودآوری خالص هر سهم شود.( منوط به تحقق درآمدهای غیر عملیاتی)

پیش بینی درآمد واقعی عملیاتی

درآمدهای غیر عملیاتی

نزدیک به ۴۷% از سود خالص شرکت از محل خالص درآمدهای غیر عملیاتی (سود حاصل از سرمایه گذاریهای + سایر درآمدها – هزینه های مالی ) تامین می گردد.رازک در بودجه ۸۹ تحصیل ۱۶۰ میلیارد ریال از محل مجامع شرکتهای پرتفولیو برآورد نموده است که تا گزارش نه ماهه ۸۹ میلیارد ریال آن (معادل ۵۵%) محقق شده است.کل رقم محقق مذکور مربوط به فروش نزدیک ۴۲% سهام شرکت داملران به هلدینگ داروپخش (سهامدار عمده شرکت) بوده است. درآمد حاصل از سرمایه گذاریها در سال گذشته ۸۵ میلیارد ریال بوده است که تا گزارش نه ماهه ۱۰ میلیارد ریال آن (معادل ۱۲% ) آن محقق شده بود.

پرتفوی بورسی و خارج بورسی

شرکت

سرمایه

درصد مالکیت

EPS

DPS

سهم شرکت سرمایه گذاری

بهاء تمام شده

ارزش بازار

اختلاف ارزش

داملران

۳۵,۴۰۰

۴۹

۱,۳۵۶

۱,۳۰۰

۲۲,۷۱۱

۱۷,۲۳۴

۱۲۶,۲۰۸

۱۰۸,۹۷۴

زهراوی

۸,۰۰۰

۲۲

۱,۹۶۸

۲,۱۵۰

۳۸,۶۴۹

۱۷,۷۵۲

۲۴۸,۱۸۰

۲۳۰,۴۲۸

شهید قاضی

۴۵,۰۰۰

۱۵

۱,۶۸۵

۱,۴۰۰

۹,۸۰۵

۱۳,۷۶۲

—-

—-

سایر

***

***

***

***

۳۳۰

۳۳۰

***

***

جمع

***

***

***

***

۷۱,۴۹۵

۴۷,۹۶۹

۳۷۴,۳۸۸

۳۳۹,۴۰۲

درآمد ۷۱ میلیارد ریالی از محل مجامع شرکتهای پرتفولیو تا گزارش نه ماهه شناسایی نشده است و درآمد ۸۹ میلیارد ریالی تنها مربوط به فروش ۴۲% سهام داملران بوده است.رقم ۷۱ میلیارد ریال بر مبنای مالکیت ۴۹% سهام داملران برآورد شده است.

در تحلیل بنیادی شرکت داروسازی زهراوی سود واقعی این شرکت برای سال مالی جاری ۲۷۷۸ ریال براورد شده بود.(رجوع به آرشیو سایت).

اثرات افزایش درآمد هر سهم داروسازی رازک با فرض تحقق این رقم و تقسیم ۲۷۹۰ ریال (۲۷۷۸ ریال سود واقعی و ۱۹۰ ریال سود انباشته ) ، ۱۱.۷ میلیارد ریال معادل ۲۴۸ ریال به ازای هر سهم (۴% تعدیل مثبت )خواهد بود.

در مجموع با فرض تحقق درآمد حاصل از سرمایه گذاری در سهام سایر شرکتهای پرتفوی ، انعکاس اثرات افزایش سودآوری داروسازی زهراوی و درآمد حاصل از فروش سرمایه گذاری های (۴۲% داروسازی داملران) جمع رقم سرفصل درآمد حاصل از سرمایه گذاریها در پایان سال مالی جاری ، ۱۷۲ میلیارد ریال خواهد بود.این رقم در پیش بینی بودجه شرکت ۱۶۰ میلیارد ریال می باشد و اثرات برآوردهای فوق بر سود شرکت ، ۲۹۲ ریال معادل ۵% تعدیل مثبت خواهد بود.

عنوان

پیش‌بینی شرکت

پیش بینی تحلیلی

درصد پوشش

سال مالی

۱۳۸۹/۱۲/۲۹

۱۳۸۹/۱۲/۲۹

۱۳۸۹/۱۲/۲۹

درآمد حاصل از فروش

۴۸۵,۱۲۷

۵۰۲,۷۶۸

۱۰۳

سود عملیاتی

۱۲۶,۱۸۱

۱۴۰۷۷۵

۱۱۲

درآمد حاصل از سرمایه گذاری

۱۶۰,۹۲۷

۱۷۲۰۰۰

۱۰۷

سود قبل از کسر مالیات

۲۵۶,۴۹۱

۲۸۰۱۵۸

۱۰۹

سود خالص

۲۳۸,۱۰۲

۲۶۰۵۴۷

۱۰۹

سود هر سهم

۵۸۰۷

۶۳۵۴

۱۰۹

مفروضات

· تعمیم میانگین مقدار فروش در سنوات گذشته به بودجه شرکت با اعمال ضرایب خاص نظیر برخی محصولات که تا گزارش نه ماهه بر خلاف سنوات گذشته از حجم فروش مناسبی برخوردار بوده اند.

· تعدیل سود هر سهم شرکت دارسازی زهراوی سیاست تقسیم سود بر مبنای برآورد

· تثبیت نسبت حاشیه سود عملیاتی در فصل زمستان مطابق گزارش نه ماهه

· استمرار قیمتهای فروش مطابق گزارش نه ماهه

· رازک توانایی تعدیل ۹% سود هر سهم سال جاری را داراست.(۴% عملیاتی و ۵% غیر عملیاتی)

سایر نکات

· شرکت در نظر دارد سرمایه خود را از ۴۱ میلیارد ریال به ۱۰۲.۵ میلیارد ریال افزایش دهد.مطابق گزارش ترازنامه آخرین ارزش ویژه سهم ۲۷۷۹ ریال می باشد و با عنایت به عدم اعلام محل تامین منابع ، احتمال افزایش سرمایه از محل انباشته وجود دارد.آخرین افزایش سرمایه شرکت مربوط به سال ۸۴ می باشد.سود انباشته شرکت ۳ برابر سرمایه ثبتی است.منابع مالی مذکور به طرحهای توسعه ای تخصیص داده خواهد شد.

· ۵۵% از مواد اولیه به ارزش ۱۱ میلیون دلار از منابع خارجی تامین می شود.از این منظر رازک شرکتی ارزبر و دارای ریسک تامین مواد اولیه می باشد.

· شرکت ۷ طرح در دست اجرا دارد که همگی آنها در زمینه نوسازی خطوط تولید و آزمایشگاه می باشند و اثرات محسوسی بر سودآوری هر سهم ندارند.

· شرکت در نظر دارد ۲۶۰۰ ریال از سود هر سهم را میان سهامداران توزیع نماید.سیاست تقسیم سود در سالهای گذشته بین ۸۰ تا ۹۰ درصد بوده است.

ارزشگذاری

میانگین نسبت قیمت به درآمد هر سهم در دوسال گذشته ۴.۲۹ واحد ، در مقطع کنونی ۴.۲۵ واحد و میانگین صنعت دارو ۶.۳۶ واحد می باشد.با عنایت به نسبت قیمت به درآمد فعلی و میانیگن دو ساله نماد ، سهم در محدوده ارزش منصفانه قرار دارد.اما سرمایه گذاری در این نماد نسبت بازده به ریسک سهم و نسبت شارپ در سه سال گذشته ۰.۷۲ و ۰.۶۲ واحد می باشد.بدیهی است هر چه نسبتهای مذکور بالاتر باشند آن سرمایه گذاری از مطلوبیت بیشتری برخودار بوده و آن نوع سرمایه گذاری از بازه بالاتر در مقایسه با ریسک آن برخودار می باشد.بازدهی سهام شرکت در سه سال گذشته به طور میانگین ۳۰% بوده است که بیشتر متعلق به بازده نقدی (سود نقدی هر سهم) بوده است.روند قیمت سهام شرکت از نوسانات محدودی برخودار بوده است.میانگین روزهای معاملاتی در سه سال گذشته ۱۸۷ روز بوده است و همین عامل رتبه نقدشوندگی سهم را در سطح متوسط نگه داشته است.در مجموع بازده سالانه ۳۰% بیش از بازدهی سپرده های بانکی ، ریسک اندک نوسانات قیمتی بدلیل ضریب بتای ۰.۷ واحدی ، نسبت قیمت به درآمد کمتر از میانگین گروه ، سود انباشته معادل ۳ برابر سرمایه ، طرحهای توسعه پیش رو ، تولید توامان داروهای دامی و انسانی و اعتبار تجاری در صنعت دارو ،برنامه افزایش سرمایه ۱۵۰ درصدی ، روند رو به رشد قابلیت سود آوری و سایر پارامترها ؛ داروسازی رازک را به یکی از مناسبترین گزینه های سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران دور اندیش و محتاط در یکی از صنایع خوش آتیه بازار بورس مبدل نموده است.خرید سهام شرکت در محدوده قیمتی ۲۳۵۰۰ ریال توصیه می گردد.

سشنبه ۲۶ بهمن ۸۹

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم