بررسی بازار جهانی روی

بررسي بازار جهانی روی

نوید خاندوزی
تیر ۷, ۱۳۹۲
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

بازار جهانی روی

روی که پس از اهن ، مس و الومینیوم ، چهارمین فلز پر مصرف در جهان است ، از ماه فوریه سال جاری کاهش چشمگیر و قابل ملاحظه ای داشته و به سطوح پائین یک سال اخیر خود رسیده است . به نظر می رسد که شرایط عرضه و تقاضا در سال جاری میلادی به روال قبل باشد و تغییرات عمده ای در ان روی نخواهد داد ، اما نکته مهم این است که بعد از سال ۲۰۱۳ شرایط بازار دچار تغییراتی خواهد شد و این تغییرات در ادامه مورد بررسی قرار خواهد گرفت .

شرایط تقاضای بازار در سال جاری

سال جاری میلادی هفتمین سال پیاپی است که بازار جهانی روی در شرایط مازاد قرار دارد و از این رو بسیاری از تحلیلگران برای قیمت روی روند صعودی یا نزولی خاصی پیش بینی نمی کنند . به عنوان نمونه بانک ” بارکلیز کپیتال ” پیش بینی کرده که نرخ ” ذخایر به مصرف ” در سال جاری به بالاترین رقم از سال ۱۹۹۵ خواهد رسید که به معنای افزایش میل به تقاضا می باشد . لازم به ذکر است که نرخ مصرف روی در سال ۲۰۱۲ منفی بود ، اما تحلیلگران نرخ سال جاری را همراه با رشد ملایم پیش بینی می کنند .

عمده ترین صنایعی که مصرف کننده روی هستند ، بخشهای مسکن چین و ایالات متحده می باشند که رشد و بهبود وضعیت انها ، می تواند باعث رشد مصرف طی سال جاری گردد . اخبار مربوط به بخش مسکن امریکا طی سال جاری امیدوار کننده بوده و بسیاری از تحلیلگران شرایط بازار مسکن را خوب ارزیابی می کنند . هم چنین بخش مهم بعدی ، صنعت حمل و نقل است که طی سال جاری رشد خواهد کرد و در نتیجه بر مصرف مس تاثیر مثبتی خواهد داشت . از دیگر بخشهای مهم تقاضای فلز روی در جهان ، بخش سرمایه گذاری است که پیش بینی می شود طی سال جاری کماکان قدرتمند بماند .

بنابراین چشم انداز میان مدت تا پایان سال ۲۰۱۳ برای قیمت روی صعودی است ، چرا که طرف تقاضا قویتر از سال ۲۰۱۲ می باشد و طرف عرضه روی هم با مشکلاتی در تولید و تصفیه مواجه خواهد بود . البته این پیش بینی رشد قیمت ، سخن از یک روند صعودی ملایم می کند نه یک روند صعودی قدرتمند .

ایا چین به مصرف روی خود ادامه خواهد داد ؟

لازم به ذکر است که به طور متوسط ۵۰ درصد از فلز روی که در سطح جهان استفاده می گردد ، برای گالوانیزه کردن فولاد است . اما نکته مهمی که در اینجا نهفته است و دید مناسبی از میزان مصرف چین به دست خواهد داد ، این است که هم اکنون شرکتهای فولادی چین برای گالوانیزه کردن فولادشان از استانداردهای بین المللی پیروی نمی کنند . طبق امارها ، شرکتهای چینی ۴ درصد از فولاد تولیدی خود را گالوانیزه می کنند و این در حالی است که استانداردهای نانوشته بین المللی رقم ۱۸ درصد می باشد . اگر چین برای صادرات فولاد خود به بازارهای بین المللی چشم دوخته که مسلما همین گونه است ، باید مصرف روی برای گاوانیزه کردن را افزایش دهد تا به استاندارد شرکتهای بین المللی معتبر نزدیک گردد . بنابراین فلز روی با افزایش مصرف از جانب شرکتهای فولادی همراه خواهد شد که می تواند تضمین کننده اینده تقاضا باشد .

در بالا به صنعت فولاد چین و افزایش تقاضای این صنعت در اینده اشاره کردیم ، اما ممکن است این سوال مطرح شود که علاوه بر بخش صادرات ، ایا چین در درون خود نیز با افزایش مصرف فلزات و به ویژه فولاد گالوانیزه مواجه خواهد شد که می تواند تقاضا برای روی را هم افزایش دهد ؟

پاسخ به این سوال در درون کشور چین نهفته است . هم اکنون میزان اتوموبیلهای چینی نسبت به جمعیت این کشور ، کمتر از سطح تعداد اتوموبیل به جمعیت امریکا در سال ۱۹۲۰ میلادی می باشد ، بنابراین چین تازه شروع به مصرف کرده است و تا لبریز شدن فاصله بسیار زیادی دارد . گسترش صنعت اتوموبیل در چین نیز یکی دیگر از نکاتی است که باید در اینده تقاضای روی در این کشور در نظر گرفت .

در کل نسبت به کشورهای پیشرفته ، کشورهای در حال توسعه مانند چین و دیگر کشورهای اسیایی رشد مصرف بالاتری دارند و پیش بینی می شود که سهم مصرف چین به ۵۰ درصد خواهد رسید و در کل کشورهای اسیایی نقش بسیار پررنگی در مصرف روی خواهند داشت .

تغییر شرایط بازار روی در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵

روی ممکن است از این به بعد به یک فلز مشهور مانند مس یا اهن تبدیل شود ، زیرا بر اساس گفته تحلیلگران ، بازار روی طی چند ماه اینده دچار کسری خواهد شد . البته برخی تحلیلگران هم معتقدند که بازار جهانی روی ممکن است در سال ۲۰۱۴ دچار کسری گردد و این شرایط در سال ۲۰۱۵ گسترش پیدا خواهد کرد . این جمله بالا پیش بینی شرکت ” بارکلیز کپیتال ” می باشد و دلیل پیش بینی این شرکت ، ضعف طرف عرضه در بازار و قدرت طرف تقاضا عنوان شده است .

لیست شرکتهایی که طی چهار سال اینده اقدام به کاهش یا قطع تولید فلز روی خواهند کرد به شرح زیر می باشد :

۱ – شرکت سنچری با کاهش ۵۰۰ هزار تن  ۲ – شرکت برونسویک با کاهش ۲۰۰ هزار تن  ۳ – شرکت لی شن با کاهش ۱۶۷ هزار تن  ۴ – شرکت اسکورپیون با کاهش ۱۶۲ هزار تن  ۵ – شرکت پرسرورنس با کاهش ۱۲۸ هزار تن و غیره . در کل کاهش عرضه روی طی ۴ سال اینده به (۱.۷) میلیون تن خواهد رسید  و با توجه به افزایش تقاضای روی به خصوص از جانب چین ، تحلیلگران پیش بینی وقوع یک کسری بزرگ در سال ۲۰۱۵ میلادی را دارند .

اگر بازار روی دچار کسری گردد ، چه اتفاقی می افتد ؟

در بالا ذکر شد که بازار روی ممکن است در پایان سال جاری یا در سال اینده میلادی و یا در سال ۲۰۱۵ دچار کسری گردد ، اما سوال اساسی این است که این کسری باعث چه رویداد مهمی در شرایط قیمت جهانی روی خواهد شد . شاید برای پاسخ به این سوال باید به گذشته بنگریم و در نمودارهای گذشته به دنبال پاسخ این سوال مهم باشیم .

اخرین باری که بازار روی دچار کسری شد اوایل قرن حاضر بود . این کسری از سال ۲۰۰۳ شروع و تا سال ۲۰۰۶ ادامه پیدا کرد . در همین مدت قیمت روی ۵۰۰ درصد رشد کرد .

نکته مهمی که باید در اینجا ذکر کرد این است که تحلیلگران پیش بینی می کنند بازار جهانی روی طی سالهای اینده نیز دچار همین وضع خواهد شد . همانگونه که بازار روی از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ دچار کسری شده بود که در بالا به روند قیمتی طی این سه سال اشاره شد ، بر اساس پیشبینی ها  بازار از سال ۲۰۱۴ دچار کسری خواهد شد و این کسری در سال ۲۰۱۵ به اوج خود خواهد رسید .

نتیجه گیری

شاید نتیجه گیری این بحث بسیار ساده باشد ، زیرا در بالا به طور واضح عنوان شد که شرایط بازار جهانی روی تغییر خواهد کرد و برخی مسائل نیز حتمی است ، بنابراین قیمت روی تا پایان سال جاری میلادی رشد متعادلی را در پیش خواهد گرفت ، اما از ابتدای سال ۲۰۱۴ شروع به رشد سریعتری خواهد نمود و احتمالا در سال ۲۰۱۵ به ارقام غیر قابل تصوری خواهد رسید .

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم