نگاهی به وضعیت بازارهای جهانی
دوشنبه
نفت خام
دومین مصرف کننده بزرگ نفت جهان یعنی چین در روز دوشنبه داده های اقتصادی ضعیفی را به بازار فرستاد و همین بهانه ای شد تا قیمت نفت برنت با کاهش همراه باشد . اما حمایتهای تکنیکال در نمودار قیمت ، مانع از ریزش شدید قیمت نفت شد . همانطور که ذکر شد ، اداره امار ملی چین اعلام کرد که شاخص قیمت مصرف کننده این کشور در ماه فوریه نسبت به سال گذشته رشد (۳.۲) درصدی داشته و این در حالی است که انتظارات از این شاخص رشد ۳ درصدی بود . هم چنین رشد سالانه تولیدات صنعتی چین در ماه های ژانویه و فوریه با هم به (۹.۹) درصد رسید که این رشد کمترین میزان رشد این شاخص از ماه اکتبر ۲۰۱۲ می باشد .
قیمت نفت برنت با ۶۳ سنت کاهش ، به ۱۱۰ دلار و ۲۲ سنت رسید . اما قیمت نفت خام امریکا بر خلاف نفت برنت افزایش ۱۱ سنتی داشت و به ۹۲ دلار و ۶ سنت رسید .
از دیگر اخبار روز دوشنبه ، افزایش تولیدات نفت عربستان سعودی در ماه فوریه نسبت به ماه ژانویه بود که این خبر هم بر قیمت نفت برنت فشار نزولی وارد اورد . هم چنین افزایش ارزش دلار هم از جمله عوامل کاهش قیمت نفت خام در روز دوشنبه بود . دلار امریکا به دلیل امارهای مثبت بازار کار امریکا و هم چنین کاهش رتبه اعتباری اوراق قرضه دولتی ایتالیا توسط موسسه رتبه سنجی ” فیچ ” ، با افزایش مواجه شده بود .
از موضوعات مهم دیگری که در بازار روز دوشنبه بر قیمت نفت تاثیر گذار بود ، مسئله تنش های خاورمیانه بود که گویا جنگ بین دولت سوریه و گروه های مخالف تشدید شد . البته تولید نفت سوریه برای بازار نفت مهم نیست ، اما ترس معامله گران این است که بحران سوریه به کشورهای نفت خیز منطقه سرایت کند و انها را هم درگیر نماید . هم چنین تنشها در مورد برنامه اتمی ایران هم کماکان ادامه دارد و همین تنشها بود که قیمت نفت برنت را در کل سال ۲۰۱۲ بالای سطح ۱۰۰ دلار نگاه داشت و انتظار می رود که در سال ۲۰۱۳ نیز چنین اثر حمایتی داشته باشد .
فلزات صنعتی
امارهای نسبتا منفی چین ، علاوه بر انکه بر بازار نفت خام تاثیر منفی گذاشته بود ، بالطبع بر بازار فلزات صنعتی و به خصوص مس هم تاثیر عمده گذاشت . علاوه بر امارهای ضعیف چین ، نباید از افزایش ارزش دلار امریکا هم گذشت که همواره می تواند قیمت فلزات و کالاها را تحت تاثیر قرار دهد . اما با این وجود قیمت مس به واسطه افزایش تقاضای فیزیکی تجار چینی توانست بر ان چالشها فائق اید و در نهایت کمی افزایش قیمت داشته باشد . همانطور که پیشتر هم گفته شد ، چین شاخص قیمت مصرف کننده خود را اعلام کرد و مشخص شد که این شاخص به بالاترین سطح ۱۰ ماه اخیر خود رسیده که نمی تواند خبر خوبی برای فعالان بازارهای مالی به خصوص بازار فلزات صنعتی باشد ، زیرا هر چه نرخ تورم افزایش یابد ، بانک مرکزی چین سیاستهای انقباضی بیشتری را برای سیستم مالی چین در نظر گرفته و این موضوع به ضرر بازارهای مالی می باشد . از طرفی هم شاخص تولیدات صنعتی و مخارج مصرفی هم در چین اعلام شد که کمتر از انتظار بازار رشد کرد و کمی یاس و ناامیدی را به همراه داشت .
همچنین موضوع دیگری که باید ذکر کرد افزایش ارزش دلار امریکا بود که شاخص دلار امریکا در روز دوشنبه به بالاترین سطح هفت ماه اخیر رسید که نتیجه داده های مثبت بازار کار این کشور و هم چنین کاهش رتبه اعتباری اوراق قرضه ایتالیا توسط موسسه رتبه سنجی ” فیچ ” بود . دلیل موسسه فیچ برای کاهش رتبه اعتباری ایتالیا بی ثباتی سیاسی در این کشور اعلام شد .
قیمت مس در بازار لندن از ۷۷۴۰ دلار روز جمعه ، به ۷۷۵۵ دلار در روز دوشنبه افزایش یافت . با این وجود بقیه فلزات صنعتی مانند الومینیوم ، سرب و روی با کاهش قیمت مواجه شدند . قلع هم با کاهش ۹۵ دلاری قیمت مواجه شد و به ۲۳۷۰۰ دلار رسید . روی هم ۱۵ دلار افت کرد و در ۱۹۶۰ دلار بسته شد . سرب نیز به همین میزان کاهش داشت و به ۲۱۹۶ دلار در هر تن رسید .
فلزات گرانبها
همانطور که پیشتر هم بدان اشاره شده است ، طلا در برابر رشد بازار سهام ضعف دارد و داده های اقتصادی روز جمعه دو هفته قبل در امریکا هم موید رشد اقتصادی و به خصوص بازار کار این کشور بود که باعث شد تا طلا در روز دوشنبه هم ضعیف بماند . اما روز دوشنبه روز انتشار داده های اقتصادی چین هم بود که با توجه به ضعف نسبی ان داده ها ، بازار طلا کمی قوت گرفت و در نهایت افزایش قیمت کمی را هم تجربه نمود . در مورد داده های اقتصادی چین پیشتر به طور کامل صحبت شد و ذکر شد که داده ها از انچه فعالان بازار پیش بینی می کردند ضعیفتر بود و تورم چین هم رشد بالایی را داشت که ممکن است باعث شود سیاستگذاران زودتر از موعد مقرر دست به اقدامات انقباضی بزنند که برای تمامی بازارهای مالی از جمله بازار طلا خطرناک می باشد .
قیمت طلا در بازار اسپات با (۰.۲) درصد رشد ، به ۱۵۸۰ دلار و ۴۱ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز نیز بیش از یک دلار رشد کرد و در ۱۵۷۸ دلار بسته شد . اما قیمت نقره در بازار اسپات برخلاف معمول که همراه با طلا افزایش می یابد ، با کاهش (۰.۱) درصدی همراه شد و به ۲۸ دلار و ۹۳ سنت رسید .
سه شنبه
نفت خام
طی روزهای اخیر مسیر قیمت نفت برنت و نفت سبک امریکا از هم جدا شده و در حالیکه در برخی مواقع قیمت نفت برنت کاهش می یابد ، قیمت نفت خام امریکا با افزایش مواجه می شود . روز سه شنبه هم همین وضع وجود داشت و نفت برنت کاهش قیمت داشت و نفت خام امریکا افزایش قیمت . نفت برنت در بازار لندن با ۵۷ سنت کاهش ، به ۱۰۹ دلار و ۶۵ سنت نزول کرد و نفت خام امریکا با ۴۸ سنت افزایش ، به ۹۲ دلار و ۵۴ سنت صعود کرد .
بیانیه ماهانه سازمان اوپک هم انتشار یافت که در ان میزان رشد اقتصادی امریکا و ناحیه یورو کاهش یافت و پیش بینی شد که تولید نفت امریکا هم افزایش خواهد یافت . هم چنین اعضای سازمان رشد تقاضای نفت جهانی در سال ۲۰۱۳ را نسبت به پیش بینی قبلی خود بدون تغییر قرار دادند که این موضوع هم بر قیمت نفت برنت فشار نزولی وارد اورد . در این بین نباید نقش دلار امریکا را به فراموشی سپرد که در روزهای اخیر افزایش یافته بود . دلار امریکا از روز جمعه که داده های بازار کار این کشور اعلام شد با افزایش مداوم همراه بوده است ، البته این روند در روز سه شنبه متوقف شد و دلار کاهش یافت .
البته داده های مثبتی هم در بازار منتشر شد که باعث حمایت از قیمت نفت شده بود . به عنوان نمونه ، تقاضای نفت چین در ماه فوریه نسبت به سال گذشته (۴.۹) درصد رشد کرد . هم چنین ذخایر نفت خام امریکا نیز منتشر شد و مشخص شد که در هفته قبل از انتشار ، به میزان (۱.۴) میلیون بشکه کاهش یافته است .
فلزات صنعتی
دلار امریکا مهمترین عاملی بود که بازار فلزات صنعتی را تحت تاثیر خود قرار داد و کاهش ارزش دلار در روز سه شنبه ، باعث شد تا قیمت مس به بالاترین سطح دو هفته اخیرش صعود کند . هم چنین قیمت مس در مدت اخیر نزول نسبتا شدیدی را تجربه نموده بود و این کاهش ، قیمت مس را در سطوح مناسبتری برای خرید تجار قرار داد و در نتیجه در کل قیمتهای پائین می تواند باعث تشویق خرید فعالان بازار مس شود . از دیگر مسائل مهمی که در بازار مس وجود داشته و از ماه دسامبر باعث شد تا برخی تجار چینی از بازار لندن خریدهایی انجام بدهند تفاوت قیمت بین بازار لندن و شانگهای بود . این تفاوت در ماه دسامبر حدود ۱۲۰۰ یوان بود و طی مدت اخیر به ۸۵ یوان کاهش یافت که دلیل ان هم خرید اخیر فعالان چینی از بازار لندن می باشد .
قیمت مس در بازار لندن از ۷۷۵۵ دلار روز دوشنبه ، به ۷۸۴۰ دلار صعود کند . در دیگر فلزات ، قلع با ۱۱۵ دلار افزایش ، به ۲۳۸۱۵ دلار رسید . روی هم با بیش از ۳۷ دلار افزایش ، به ۱۹۹۷ دلار رسید . الومینیوم نیز از ۱۹۵۱ دلار ، به ۱۹۷۷ دلار صعود کرد . سرب نیز با ۳۷ دلار افزایش ، در ۲۲۳۳ دلار بسته شد .
قیمت مس از رکوردی که در اوایل ماه فوریه به جای گذاشت به میزان حدود ۷ درصد نزول داشته و از ابتدای سال هم کاهش ۲ درصدی را تجربه نمود . در روز سه شنبه داده های تولید مس چین هم منتشر شد و این تولیدات برای دومین ماه متوالی در ماه فوریه کاهش یافتند و دلیل ان هم تعطیلات سال نوی چین بود که باعث تعطیلی شرکتهای ذوب مس شده بود . این ارقام برای بازار مس امیدوار کننده بود ، زیرا هر چه تولیدات مس چین کمتر باشد ، نیاز این کشور به واردات بیشتر خواهد شد و این موضوع از قیمت مس حمایت خواهد کرد .
از سوی دیگر میزان تولیدات الومینیوم هم منتشر شد و و در دو ماه اول سال ۱۵ درصد رشد کرد . لازم به ذکر است که دولت چین با یارانه های برق و انرژی از صنعت الومینیوم حمایت می کند و همین موضوع میزان تولیدات این کشور را بالا نگاه داشته است که به ضرر قیمت الومینیوم تمام می شود . البته دولت چین اخیرا اقدام به خرید الومینیوم به میزان ۳۰۰ هزار تن نموده که مطمئنا برای حمایت از قیمت الومینیوم در بازارهای جهانی می باشد .
فلزات گرانبها
طلا همواره در برابر ناملایمات اقتصادی و سیاسی حساس بوده و هست و هر خبری که باعث افزایش ترس و تنش در بازارهای مالی شود ، می تواند باعث افزایش تقاضای معامله گران برای خرید طلا به عنوان دارایی امن شود . همین اتفاق در روز سه شنبه هم رخ داد و یکی از مقامات بلند پایه بانک مرکزی اروپا در اظهاراتی گفت که بحران بدهی یورو هنوز تمام نشده است و همین کافی بود تا طلا رشد قیمت داشته باشد . البته رشد قیمت طلا به دلیل کمبود تقاضا در بازار ” ای تی اف ” محدود شده بود و در نتیجه قیمت طلا رشد چندانی را نتوانست تجربه کند .
هفته گذشته طلا به دلیل امارهای مثبت اقتصادی امریکا و افزایش ارزش شاخص های سهام که به عنوان بازار رقیب طلا محسوب می گردد افت کرده بود و در سطح ۱۵۶۰ دلار توانست خطوط حمایتی جدیدی را پیدا کند . در روز سه شنبه هم تا ۱۶۰۰ دلار در طول روز بالا امد که بالاترین سطوح دو هفته اخیر است ، اما نتوانست ان سطوح را حفظ کند و کاهش یافت . از همین روی قیمت طلا در بازار اسپات با (۰.۸) درصد افزایش ، به ۱۵۹۳ دلار و ۲۰ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز هم با حدود ۱۴ دلار افزایش ، به ۱۵۹۱ دلار و ۷۰ سنت رسید . نقره هم با (۰.۸) درصد افزایش ، به ۲۹ دلار و ۱۷ سنت رسید .
با وجود انکه برخی اخبار و گزارشها به نفع بازار طلا رقم می خورد ، اما قیمت طلا رشد چندانی به خصوص در بازار اسپات مشاهده نمی کند که دلیل ان را می توان در کاهش دارایی های طلا در بازار ” ای تی اف ” دانست که به کمترین سطح خود از ماه اکتبر سال ۲۰۱۱ رسیده است . البته خارج شدن برخی معامله گران از بازار ” ای تی اف ” طی هفته های اخیر کاهش یافته است و این باعث شده تا از روند کاهش قیمت طلا کاسته شود .
خبری دیگر که در بازار اسیا پخش شده بود اعلام نامزدی پست معاونت بانک مرکزی ژاپن بود که نامزد احراز ان پست در مصاحبه ای گفته بود بانک مرکزی ژاپن باید بسته های محرک اقتصادی خود را افزایش دهد و به تورم منفی اقتصاد ژاپن پایان دهد . پیشتر هم بارها اعلام شده بود که بسته های محرک اقتصادی باعث افزایش قیمت طلا می گردد و مطمئنا این خبر هم می تواند در بازار طلا تاثیر گذار باشد .
چهارشنبه
نفت خام
میزان ذخایر نفت خام امریکا در روز چهارشنبه منتشر شد و این ذخایر بیشتر از انتظار فعالان بازار رشد کرد و در نتیجه تاثیر منفی بر قیمت نفت برنت گذاشت . نفت برنت بیش از یک دلار کاهش قیمت داشت و به ۱۰۸ دلار و ۵۲ سنت رسید . هم چنین اتفاق خاصی هم برای نمودار قیمت افتاد و کاهش قیمت به زیر سطح ۱۰۹ دلار و ۳۷ سنت که میانگین متحرک ۲۰۰ روزه در ان قرار داشت نیز از دیگر مسائل بازار روز چهارشنبه بود . نفت خام امریکا کاهش نسبتا کمتری را در قیمتش تجربه نمود و با ۲ سنت کاهش ، به ۹۲ دلار و ۵۲ سنت رسید .
ذخایر نفت خام امریکا در هفته گذشته به میزان (۲.۶۲) میلیون بشکه افزایش یافت و از پیش بینی رشد (۲.۳) میلیون بشکه ای بیشتر بود . البته این تنها عامل کاهش قیمت نفت برنت در بازار روز چهارشنبه نبود و رشد دلار امریکا هم تاثیر عمده ای بر قیمت گذاشت . دلار امریکا با رسیدن به بالاترین سطح هفت ماه اخیر خود باعث شد تا کالاهایی که به دلار ارزشیابی می شوند گرانتر از قب به نظر برسند و در نتیجه تقاضا برای انها کاهش یابد .
اما اخبار بالا هم تنها خبرهای منفی برای بازار نفت نبود و سازمان بین المللی انرژی هم در روز چهارشنبه پیش بینی خود از رشد تقاضای نفت جهان را در گزارش ماهانه اش کاهش داد که نیز به نوبه خود بر قیمت نفت فشار نزولی وارد کرد . این سازمان هم چنین اعلام کرد که رشد تولید نفت امریکا به تنهایی می تواند پاسخگوی شوکهای به وجود امده در عرضه نفت در اینده باشد .
فلزات صنعتی
افزایش ارزش دلار علاوه بر تاثیر بر کالاها ، بر فلزات و به خصوص فلزات صنعتی هم تاثیر گذار بود و قیمت انها را کاهش داد . مس هم در این بین کاهش قیمت را تجربه نمود ، البته در روزهای اخیر هم ذکر شده بود که قیمتهای پائین و نازل مس باعث جذب برخی تجار به بازار می شود و این مسئله در بازار روز چهارشنبه هم به چشم می خورد که برخی فعالان بازار به خصوص در چین اقدام به خرید کرده بودند و از کاهش شدید قیمت مس جلوگیری نمودند . هم چنین در خبری اعلام شد که دولت چین به خرید مس ، الومینیوم و روی دست زده تا از انها به عنوان ذخایر استراتژیک استفاده نماید که این موضوع هم در راه کاهش بیشتر قیمت موانعی را ایجاد نمود .
اداره ذخایر دولت چین اعلام کرد که ۳۰۰ هزار تن الومینیوم ، ۵۰ هزار تن روی تصفیه شده از شرکتهای ذوب این فلزات خریداری کرده است و همین باعث افزایش اندکی قیمت این فلزات شد . قیمت روی در بازار لندن تا سطح ۲۰۱۲ دلار هم افزایش یافت ، اما توانایی حفظ ان سطوح را نداشت و به ۱۹۷۸ دلار کاهش یافت . الومینیوم هم سطح ۱۹۹۶ دلار را لمس نمود و بعد از ان به پائین سقوط کرد و به ۱۹۶۸ دلار سقوط کرد . البته روی و الومینیوم به ترتیب (۱۳.۵) و (۱۱.۰) درصد افت قیمت را از میانه ماه فوریه تا روز دوشنبه (دو روز قبل) داشتند که دلیل این افت قیمت نگرانی از کاهش تقاضای چین و شرایط بد در اقتصاد جهانی بوده است . این در حالی است که هم روی و هم الومینیوم هر دو با مازاد تولید و افزایش ذخایر انبارها مواجه هستند و این دو موضوع می تواند تا پایان سال انها را در فشارهای نزولی قرار دهد .
همانطور که پیشتر هم ذکر شد ، افزایش ارزش دلار در بازار روز چهارشنبه تاثیر منفی بر قیمت فلزات گذاشت . افزایش ارزش دلار به دلیل امارهای مثبت خرده فروشی در امریکا بود و شاخص خرده فروشی بیشترین رشد خود را طی پنج ماه اخیر به دست اورد . از ان سو در ناحیه یورو اخبار منفی منتشر شد . تولیدات کارخانه ای ناحیه یورو بیشتر از انتظار فعالان بازار افت کرد و هم چنین میزان تولیدات در المان و فرانسه هم کاهش یافت . قیمت مس هم در بازار لندن از ۷۸۳۰ دلار روز سه شنبه ، به ۷۷۸۰ دلار در روز چهارشنبه کاهش یافت . میزان ذخایر مس بازار فلزات لندن هم در ادامه افزایش پیشین خود ، افزایش ۲۶۰۰ تنی دیگری را ثبت نمود و کل ذخایر به بیش از ۵۲۰ هزار تن رسید که بالاترین سطح طی سه سال اخیر است .
در دیگر فلزات ، سرب بدون تغییر نسبت به روز سه شنبه ، در ۲۲۳۵ دلار بسته شد و قلع با ۲۰۰ دلار افزایش ، به ۲۳۹۰۰ دلار رسید . پیشتر در مورد سرب و قلع صحبت شده بود و ذکر شد که اکثر تحلیلگران توافق دارند که این دو فلز بیشترین رشد قیمت را طی سال جاری ثبت خواهند کرد و همانطور که در روز چهارشنبه هم ذکر شد ، با وجود کاهش اکثر فلزات ، این دو فلز کاهش قیمت نداشتند و قلع حتی افزایش قیمت را تجربه نمود که نشان از پتانسیل بالای این دو فلز می باشد .
فلزات گرانبها
همانطور که در بالا هم بدان اشاره شد ، امارهای اقتصادی امریکا در روز چهارشنبه مثبت بود و منجر به افزایش ارزش دلار امریکا شد و از همین روی بود که قیمت طلا در بازار کاهش یافت . اتفاقی هم از نظر تکنیکی در بازار افتاد و طلا باز هم نتوانست مقاومت ۱۶۰۰ دلاری خود را بشکند و همین موضوع باعث شد تا قیمت به این دلیل هم کاهش یابد . قیمت طلا در بازار اسپات با (۰.۱۹) درصد کاهش ، به ۱۵۸۹ دلار و ۱۰ سنت در هر اونس رسید . طلا در بازار فیوچرز نیز بیش از سه دلار کاهش یافت و به ۱۵۸۸ دلار و ۴۰ سنت رسید . قیمت نقره در بازار اسپات نیز (۰.۷۲) درصد کاهش یافت و به ۲۸ دلار و ۸۹ سنت رسید .
همانطور که ذکر شد اعلام امارهای مثبت امریکا باعث ایجاد فشار نزولی بر طلا شد . شاخص خرده فروشی امریکا با بیشترین رشد خود در پنج ماه گذشته مواجه شد و این موضوع گمانه زنی ها در مورد زودتر از موعد مقرر پایان یافتن بسته محرک اقتصادی بانک مرکزی این کشور را بیشتر کرد که این گمانه زنی ها مطمئنا به ضرر طلا می باشد . از طرف دیگر ، میزان دارایی های طلا در بازار ” ای تی اف ” برای چهارمین روز متوالی با کاهش مواجه شد و به ۱۲۳۶ تن رسید . لازم به ذکر است که این میزان از اکتبر سال ۲۰۱۱ بی سابقه بوده است .
پنج شنبه
نفت خام
در روز پنج شنبه مانند همیشه داده های بازار کار امریکا منتشر شد و مشخص شد که تعداد امریکائیانی که برای اولین بار فرم بیمه بیکاری را پر کرده اند طی هفته گذشته به طور غیر منتظره ای کاهش یافته که این خبر باعث افزایش شاخص صنعتی داو جونز شد و در نتیجه قیمت نفت خام هم تحت تاثیر خوش بینی به وجود امده در بازار با افزایش مواجه شد . قیمت نفت برنت پس از چهار روز متوالی کاهش قیمت ، بالاخره در روز پنج شنبه افزایش قیمت داشت و به نزدیکی ۱۱۰ دلار در هر بشکه رسید .
نفت خام برنت با ۸۶ سنت افزایش ، به ۱۰۹ دلار و ۳۸ سنت رسید و نفت خام امریکا نیز با ۲۵ سنت افزایش ، به ۹۲ دلار و ۷۷ سنت رسید .
بازار نفت خام در روز پنج شنبه تحت تاثیر مسائل مربوط به عرضه نفت قرار نگرفت . دولت سودان جنوبی در روز سه شنبه اعلام کرده بود که تولید نفت خود را از سر می گیرد و این در حالیست که این تولیدات برای یک سال متوقف مانده بود . هم چنین عربستان سعودی نیز طی دو ماه اول سال جاری به تولیدات نفت خود افزوده است و این موضوع هم بر کاهش نگرانی فعالان بازار در طرف عرضه تاثیر گذار بود .
فلزات صنعتی
همانطور که در گزارش بازار نفت خام ذکر شد ، داده های نسبتا مثبتی از امریکا به بازار رسید که موجب افزایش خوش بینی معامله گران شد و شاخص های سهام هم بدین ترتیب رشد کردند . در نتیجه قیمت فلزات صنعتی هم همگام با قیمت کالاها رشد کردند و مس نیز در این بین رشد قیمت را تجربه نمود . از ان سو شاخص دلار امریکا با افزایش مواجه شد و این افزایش کمی محدودیت در راه افزایش قیمت مس ایجاد نمود .
قیمت مس در لندن با (۰.۳) درصد افزایش ، به ۷۸۰۸ دلار در هر تن رسید . در دیگر فلزات ، الومینیوم با (۰.۶) درصد رشد مواجه شد و به ۱۹۷۷ دلار رسید . در این بین روی و سرب افزایش اندکی داشتند و روی با یک دلار افزایش ، به ۱۹۸۳ دلار و سرب به بیش از یک دلار افزایش ، به ۲۲۵۲ دلار رسید . قلع هم از قافله افزایش قیمت عقب نماند و با (۰.۳) درصد افزایش ، به ۲۴۰۱۰ دلار در هر تن رسید .
یکی از مسائل مهمی که در روز پنج شنبه اتفاق افتاد ، رسیدن ارزش سهام بازارهای اروپا به بالاترین سطح چهار سال و نیم گذشته است . علاوه بر این شاخص خرده فروشی امریکا نیز نشان از سرعت رشد بهبود اقتصادی در امریکا می باشد که هر دو تاثیر مثبت بر قیمت فلزات صنعتی گذاشتند . از ان سو شاخص دلار امریکا که افزایشش در خلاف جهت قیمت فلزات صنعتی می باشد نیز رشد قابل ملاحظه ای کرده است و به بالاترین سطح هفت ماه اخیر صعود کرده است . در روز پنج شنبه هم این افزایش ارزش دلار بود که مانع از افزایش بیشتر قیمت مس در بازار شد .
فلزات گرانبها
از انجا که شاخصهای سهام در امریکا رشد قابل توجهی داشتند و از انجا که این بازار همواره رقیب بازار طلا بوده است ، قیمت طلا نتوانست رشد چندانی در بازار داشته باشد ، اما در نهایت و در پایان روز رشد اندکی را تجربه نمود . در مورد داده های اقتصادی منتشر شده در بازار امریکا به طور کامل صحبت شد . همین داده ها بودند که باعث افزایش خوش بینی در بازار شده و بازارهای مالی را مثبت کردند . اما از طرفی بازار طلا مانند بازارهای دیگر با افزایش تقاضا همراه نبود و در نتیجه رشد چندانی هم نداشت . از جمله مسائل دیگری که بازار طلا را با عدم اقبال مواجه شاخت ، عدم توانایی قیمت در گذر از مقاومت ۱۶۰۰ دلاری بود که طی روزهای اخیر هم این نبود قدرت در شکست مقاومت دیده میشد .
به هر حال قیمت طلا در بازار اسپات با (۰.۱) درصد افزایش همراه شد و به ۱۵۸۸ دلار و ۴۶ سنت رسید . طلا در بازار فیوچرز هم با بیش از ۲ دلار افزایش ، به ۱۵۹۰ دلار و ۷۰ سنت رسید .
جمعه
نفت خام
بازهم داده های اقتصادی امریکا در روز جمعه منتشر شد و مانند روزهای اخیر مثبت بودند . این بار شاخص تولیدات صنعتی در بزرگترین مصرف کننده انرژی جهان با افزایش همراه شد و در نتیجه خوش بینی به وجود امده در مورد شرایط اقتصادی امریکا ، قیمت نفت خام افزایش یافت . اما اتفاق دیگری که در بازار روز جمعه افتاد ، کاهش ارزش دلار امریکا در بازار بود که به دلیل بستن برخی معاملات برای شناسایی سود انجام گرفته بود . در نتیجه دلار کم ارزشتر هم بر قیمت نفت خام تاثیر گذاشت و ان را به سمت بالا برد .
شاخص دلار امریکا (۰.۴) درصد افت کرد و نفت خام امریکا هم با ۴۲ سنت افزایش ، به ۹۳ دلار و ۴۵ سنت رسید . نفت خام برنت هم رشد ۸۶ سنتی را ثبت نمود و در ۱۰۹ دلار و ۸۲ سنت بسته شد .
اما باز می گردیم به داده های اقتصادی منتشر شده در امریکا که اولین انها شاخص تولیدات صنعتی بود که در ماه فوریه بیشتر از پیش بینی بازار رشد کرد . اما مسئله مهمی که در بازار روز جمعه رخ داد ، عدم افزایش ارزش شاخص های سهام بود که می تواند به دلیل استراحت موقت باشد ، زیرا شاخص های سهام طی هفته های اخیر به رکوردهای جدیدی دست یافته است . از جمله سهم های مهمی که در روز جمعه کاهش یافتند و بازار سهام را هم تحت تاثیر رشد منفی خود قرار داده بودند ، سهم شرکت مالی ” جی پی مورگان ” بود . این سهم به دلیل گزارش سنای امریکا مبنی بر بی توجهی این شرکت در رعایت خطرات ” مشتقات ” در تشکیل پرتفوی خود که منجر به ضرر ۶ میلیارد دلاری شده بود متهم شده است . هم چنین بانک مرکزی امریکا نیز در گزارش دیگری از دو شرکت ” جی پی مورگان ” و ” گلدمن ساکس ” که هر دو هم شرکتهای صنعت مالی و بانکداری هستند پرسیده که توضیح دهند چگونه سرمایه پرداخت به سهامدارانشان را تامین کرده اند .
در روز جمعه خبرهای مبنی بر افزایش تنش در خاور میانه این بار از امریکا شنیده شد . باراک اوباما در اظهاراتی گفت که اگر تحریم و مذاکره نتواند جلوی برنامه اتمی ایران را بگیرد ، انگاه گزینه نظامی هم یکی از گزینه های روی میز خواهد بود . هم چنین در روز پنج شنبه اوباما در مصاحبه با یک شبکه تلویزیونی اسرائیلی اعلام کرده بود که ایران بیش از یک سال تا رسیدن به سلاح اتمی فاصله دارد . این اظهارات اوباما به عنوان پیامی به نخست وزیر اسرائیل تلقی شده است که وی را به صبر بیشتر توصیه می کند و خواستار ادامه سیاست فعلی واشنگتن در قبال ایران است . به یاد بیاوریم که تنش های بین ایران و غرب در سال گذشته میلادی باعث شد تا قیمت نفت برنت در اکثر مواقع سال از حمایت های قدرتمندی برخوردار باشد و به زیر سطح ۱۰۰ دلار کاهش نیابد .
خبر اقتصادی دیگری که در روز جمعه منتشر شد مربوط به شاخص قیمت مصرف کننده در امریکا بود که به دلیل رشد قیمت بنزین ، با رشد قابل ملاحظه ای همراه شده بود .
فلزات صنعتی
با وجود برخی داده های مثبت در اقتصاد امریکا که در روز جمعه انتشار یافت ، اما در کل داده های اقتصاد منتشره پیچیده بودند و شرایط را کمی مبهم کردند . دلار امریکا هم کاهش یافته بود که می توانست تاثیر مثبتی بر قیمت فلزات و کالاها داشته باشد ، اما این اتفاق برای بازار فلزات صنعتی نیفتاد و مس با کاهش قیمت روز جمعه را به پایان رساند . قیمت مس در بازار لندن با (۰.۶) درصد کاهش ، به ۷۷۵۱ دلار رسید . با این حال قیمت مس برای کل هفته افزایش اندک (۰.۲) درصدی را تجربه نمود .
داده های منفی اقتصاد امریکا که راجع به ان صحبت شد شامل شاخص احساس مصرف کننده بود که برای اوایل ماه مارچ منتشر شده بود . دلیل کاهش این شاخص ، افزایش قیمت بنزین و در کل افزایش قیمت مصرف کنده به بالاترین سطوح چهار سال اخیر بود . به گفته تحلیلگران ، شرایط اقتصادی ناحیه یورو هم در پرده ای از ابهام قرار داشت که منجر به ایجاد فشارهای نزولی بر قیمت مس و دیگر فلزات صنعتی شده بود . هم چنین فعالان بازار از ذخایر بالای مس هم صحبت می کنند که چگونه هر هفته افزایش می یابد و برخی پیش بینی ها در مورد ایجاد مازاد در بازار مس را تحقق می بخشد که این هم به نوبه خود می تواند فشار نزولی بر قیمت مس وارد نماید .
در دیگر فلزات ، الومینیوم هم با کاهش قیمت مواجه شد و به ۱۹۶۵ دلار در هر تن رسید . روی نیز با اهش قیمت اندکی که داشت ، در ۱۹۵۴ دلار بسته شد . قلع هم با اندکی کاهش قیمت ، به ۲۳۸۵۰ دلار رسید . سرب نیز مانند دیگر همتایانش در بازار فلزات صنعتی کاهش قیمت داشت و در ۲۲۲۲ دلار بسته شد .