نگاهی به بازارهای جهانی
طلا
— طلا در روز جمعه با کاهش قیمت مواجه شد . نگرانی از کاهش تقاضای چین که بزرگترین خریدار طلا پس از هند می باشد ، باعث کاهش قیمت طلا شده بود . دولت هنگ کنگ هم اعلام کرد که واردات طلا از هنگ کنگ در ماه اگوست نسبت به ماه جولای ، با ۲۹ درصد کاهش مواجه شده که به دلیل کاهش تقاضای فصلی و افزایش قیمت طلا طی چند ماه اخیر می باشد .
قیمت طلا در نیویورک با (۰.۶) درصد کاهش ، به ۱۷۵۹ دلار و ۷۰ سنت رسید . در طول فصل سوم میلادی ، قیمت طلا به میزان ۱۱ درصد رشد کرده بود که از دو فصل قبلی سال بیشتر بود . دلیل افزایش قیمت طلا طی ان دوران ، اقدامات بانک های مرکزی امریکا ، اروپا ، ژاپن و چین بود که به اقدامات انبساطی بیشتر و تزریق بسته های محرک دست زدند . قیمت نقره هم با (۱.۲) درصد کاهش ، به ۳۳ دلار و ۶۶ سنت رسید .
— قیمت طلا در روز دوشنبه با بیشترین میزان طی سه ماه اخیر کاهش یافت . نگرانی از کاهش رشد اقتصاد جهانی و چین ، باعث کاهش قیمت طلا و نقره شد . یک مقام بانک مرکزی چین اعلام نمود که در حالیکه سیاستگذاران به دنبال فراهم کردن یک بسته مناسب برای تثبیت اقتصاد هستند ، وظیفه اصلی بانک مرکزی ، تثبیت قیمتها و جلوگیری از ایجاد حباب در بازار مسکن می باشد . اما تحلیلگران در این باره می گویند که هیچ نشانه مشخصی از جانب چین برای برنامه های محرک بیشتر وجود ندارد . هم چنین نگرانی از کاهش رشد اقتصادی موجب کاهشش قیمت همه کالاها از جمله فلزات قیمتی می گردد .
قیمت طلا با (۱.۳) درصد کاهش ، به ۱۷۳۷ دلار و ۶۰ سنت رسید . نقره نیز با (۲.۸) درصد کاهش ، به ۳۲ دلار و ۷۴ سنت دست یافت . از دیگر دلایل کاهش قیمت طلا ، مناظره انتخاباتی در امریکا بود که در روز سه شنبه برگزار خواهد شد .
طلا و میت رامنی
معامله گران از انتخاب شدن میت رامنی هراس دارند زیرا انتخاب وی به عناون رئیس جمهور ممکن است با کاهش مخارج دولت همراه گردد که باعث خواهد شد روند رشد اقتصادی کمی دچار اختلال گردد . قدرت گرفتن رامنی در نظرسنجی های پیش از برگزاری انتخابات برای طلا منفی می باشد زیرا عقاید اقتصادی وی مخالف مخارج دولت است . در واقع مناظره اوباما و رامنی ، جنگ دو ایدئولوژی بود . از دید اوبامای دموکرات ، دولت می تواند نقش حمایتی را در رشد اقتصادی ایفا نماید و رامنی جمهوری خواه هم می گفت که دولت باید از سر راه کسب و کارها و اقتصاد کنار برود ، زیرا کسب و کارها ، خود میدانند که چگونه شغل ایجاد نمایند .
نظرسنجی بین المللی ” سی ان ان ” که پس از مناظره از ۶۷ درصد امریکاییانی که مناظره را تماشا کرده بودند گرفته شد ، نشان داد که رامنی برنده مناظره بوده است . تا به حال در تاریخ امریکا سابقه نداشته است که یک کاندیدای ریاست جمهوری ، در نظرسنجی پس از مناظره رای ۶۰ درصدی بیاورد . اما در کل و به خصوص پس از دور اول مناظره ، رامنی در نظرسنجی ها کمی صعود کرده است ، اما کماکان از اوباما عقب تر است .
مس
— قیمت مس در روز جمعه به دلیل انتشار امارهای ضعیف چین با کاهش مواجه شد . قیمت مس در لندن به ۸۱۲۵ دلار رسید . طی ماه فعلی ، قیمت مس در رنج ۸۱۰۰ تا ۸۴۰۰ دلار قرار گرفته است چرا که معامله گران دوباره بر روی کاهش رشد اقتصاد جهانی و کاهش تقاضای بازیگرهای بزرگ بازار تمرکز کرده اند و هیجانات ناشی از محرک های اقتصادی بانک های مرکزی هم از بین رفته است .
در بین معامله گران بازار یک مناظره کوچک به وجود امده که کاهش رشد اقتصادی چین تا به کجا ادامه پیدا خواهد کرد و تاثیر واقعی این کاهش رشد اقتصادی ، بر تقاضای فلزات چگونه خواهد بود ؟ در طول مدت اخیر هم کاهش تقاضای چین که ۴۰ درصد مصرف مس جهان را به عهده دارد تاثیر خود را گذاشته است و بر قیمت مس فشار زیادی وارد اورده است . به طوریکه در طول چهار هفته اخیر ، سه هفته ان با کاهش قیمت مس مواجه شده بود و طی هفته قبل هم قیمت به میزان (۱.۶) درصد کاهش داشت .
برخی تحلیلگران حتی با وجود اینکه بازار مس از حالت کسری (مازاد تقاضا بر عرضه ) به مازاد ( مازاد عرضه بر تقاضا ) طی سال اینده تبدیل خواهد شد ، باز هم معتقدند که قیمت روند صعودی خود را ادامه خواهد داد . دلیل انان احتمال اقدامات انبساطی از جانب بانک های مرکزی ، شک و تردید در مورد عرضه های بالقوه و کاهش ذخایر بازار فلزات لندن می باشد .
در دیگر فلزات ، روی بزرگترین بازنده در بین همه فلزات بوده و این کاهش قیمت ، هم در بازار لندن و هم در بازار شانگهای طی هفته گذشته رخ داده است . قیمت روی در شانگهای طی هفته گذشته به میزان ۳ درصد نزول کرد و در بازار لندن هم به میزان (۶.۵) درصد نزول داشت . از نظر بنیادی ، بازار روی با عرضه بیش از حد دست به گریبان است که موجب کاهش قیمت این فلز در مدت اخیر شده است . قیمت روی از ۱۹۶۷ دلار روز پنج شنبه ، به ۱۹۳۵ دلار در روز جمعه کاهش یافت . الومینیوم هم از ۲۰۱۵ دلار روز پنج شنبه ، به ۱۹۳۵ دلار در روز جمعه نزول کرد .
— قیمت مس در روز دو شنبه به کمترین میزان یک ماهه اخیر خود رسید . تقاضای ضعیف چین کماکان گریبان بازار را گرفته و عدم اطمینان از زمان دقیق اقدامات انبساطی بعدی از جانب چین بازار را کلافه کرده است . این مسائل ، به علاوه حجم پائین معاملات ، باعث کاهش قیمت مس و رسیدن به سطوح یک ماه پیش خود شد . قیمت مس در بازار لندن با (۰.۴) درصد کاهش ، به ۸۰۹۴ دلار رسید . کاهش قیمت مس در روز دوشنبه ، باعث شکسته شدن رنج قیمتی ۸۱۰۰ تا ۸۴۰۰ دلاری شد .
در دیگر فلزات ، الومینیوم به ۱۹۶۳ دلار و ۵۰ سنت رسید . هم چنین شرکت ” گلدمن ساکس ” پیش بینی رشد قیمت الومینیوم را کاهش داد و برای سه ماه اینده ، از ۲۲۰۰ دلار ، به ۲۰۰۰ دلار و برای شش ماه اینده هم از ۲۴۰۰ دلار ، به ۲۱۵۰ دلار رساند .
نفت
— نفت خام در روز جمعه و پس از کاهش پیش بینی تقاضای جهانی نفت توسط سازمان بین المللی انرژی ، با کاهش قیمت مواجه شد . قیمت نفت در بازار نیویورک با ۲۱ سنت کاهش ، به ۹۱ دلار و ۸۶ سنت رسید . نفت برنت لندن هم با بیش از یک دلار کاهش ، به ۱۱۴ دلار و ۶۲ سنت رسید . از عمده دلایل کاهش قیمت نفت خام در روز جمعه ، کاهش شاخص ” استاندارد اند پور ” امریکا بود که نیم درصد نزول داشت .
سازمان بین المللی انرژی ، کاهش رشد اقتصاد جهانی را دلیل کاهش تقاضای نفت می داند . قیمت نفت خام پس از انکه گفته شد تقاضای نفت برای سال جاری و سال اینده ۱۰۰ هزار بشکه کمتر از ان چیزی است که پیشتر عنوان شده بود ، با کاهش ۲۱ سنتی در بازار نیویورک مواجه شد . این سازمان پیش بینی کرد که تقاضای نفت جهان به (۸۹.۷) میلیون بشکه در روز برای سال جاری و (۹۰.۵) میلیون بشکه در روز برای سال ۲۰۱۳ خواهد رسید . البته این کاهش تقاضا قابل ملاحظه نیست و نمی تواند باعث کاهش قیمت نفت خام گردد ، اما از طرف دیگر نمی تواند از قیمت نفت خام در سطوح بالا حمایت نماید . این سازمان همچنین گفت که بازار نفت طی پنج سال اینده مشکلی در زمینه عرضه نخواهد داشت ، چرا که رشد تقاضا ارامتر خواهد شد و تولید نفت در امریکای شمالی و خاور میانه هم افزایش خواهد یافت . این سازمان پیش بینی نمود که مصرف نفت در سال ۲۰۱۷ ، به (۹۵.۷) میلیون بشکه خواهد رسید . این در حالی است که مصرف نفت در سال گذشته میلادی به (۸۹) میلیون بشکه رسیده بود .
هم چنین در روز جمعه خانم ” کریستین لاگارد ” ، رئیس صندوق بین المللی پول اعلام نمود که رشد اقتصادی کشورها به اندازه ای نیست که بتواند بیکاری را از بین ببرد . لاگارد در مصاحبه با ” بی بی سی ” گفت که رشد کشورهای توسعه یافته ارام است . وی دو ناحیه ای از جهان که نا اطمینانی در انها بیشتر از بقیه است را امریکا و ناحیه یورو نامید . لازم به ذکر است که صندوق بین المللی پول در روز نهم اکتبر پیش بینی کرده بود که رشد اقتصاد جهان طی سال جاری به (۳.۳) درصد خواهد رسید که این کمترین رشد از زمان بحران سال ۲۰۰۹ می باشد .
هم چنین در روز پنج شنبه گزارشی منتشر شد که نشان می داد تولیدات نفت امریکا به بالاترین سطح ۱۷ سال گذشته خود رسیده است . تولید نفت امریکا به (۶.۶) میلیون بشکه در روز رسیده است که بیشترین تولید نفت این کشور از سال ۱۹۹۵ تا کنون است .
تحلیلگر انرژی شرکت ” سیتی فیوچرز ” معتقد است که << تشخیصی وجود دارد که نشان می دهد رشد اقتصاد جهانی در سطوح پائینی قرار دارد و این باعث محدود کردن تقاضای نفت می گردد . در مقابل عرضه با سرعت بیشتری درحال رشد است و تا زمانی که عرضه سرعت بیشتری از تقاضا داشته باشد ، باعث کاهش قیمت نفت خواهد شد . >>
هم چنین در روز جمعه و بر اساس نظرسنجی بلومبرگ ، قیمت نفت خام ممکن است طی این هفته با کاهش مواجه شود . ۴۶ درصد از شرکت کنندگان به کاهش قیمت رای داده اند و ۲۶ درصد هم به افزایش قیمت رای داده اند . ۱۰ نفر هم گفته اند که قیمت تغییری نخواهد کرد .
— قیمت نفت در روز دوشنبه و پس از صعود شاخص های سهام ، تنها اندکی تغییر را تجربه نمود . افزایش رشد شاخص های سهام توانست در مقابل افزایش نگرانی نسبت به کاهش رشد اقتصادی کشورهای جهان ، از کاهش قیمت نفت در روز دوشنبه حمایت کند . قیمت نفت در بازار نیویورک با یک سنت کاهش ، به ۹۱ دلار و ۸۵ سنت رسید . اما نفت برنت با یک درصد افزایش ، به ۱۱۵ دلار و ۸۰ سنت دست یافت .
دلیل افزایش شاخص های سهام در امریکا ، افزایش شاخص خرده فروشی ماه سپتامبر بود که به میزان (۱.۱) درصد افزایش یافت . پیش بینی بازار رشد هشت دهم درصدی را نشان می داد و با این حساب ، امار واقعی توانست از پیش بینی بازار هم فراتر برود . شاخص ” اس اند پی ” هم به میزان (۰.۸) درصد افزایش یافت و شاخص ” میانگین صنعتی داو جونز ” نیز هفت دهم درصد رشد کرد . اما شاخص ” شرایط کلی اقتصاد ” بانک مرکزی شعبه نیویورک کمتر از پیش بینی بازار اعلام شد و به (۶.۲-) در ماه اکتبر رسید . این شاخص در ماه سپتامبر به (۱۰.۴-) رسیده بود که کمترین میزان از ماه اوریل سال ۲۰۰۹ می باشد .
از ان سو ، امار تورم چین در ماه سپتامبر منتشر شد و با رسیدن به رشد (۱.۹) درصدی ، کمترین میزان خود را طی دو سال اخیر تجربه نمود . همینطور شاخص قیمت تولید کننده به میزان (۳.۶) درصد کاهش یافت . تحلیلگران در مورد این شاخص های امریکا ارزیابی مثبتی داشته و می گویند که این شاخص توانست نگرانی ها نسبت به کاهش رشد اقتصادی را کمی بپوشاند . از ان سو ، شاخص های چین را بسیار نا امید کننده خوانده که می تواند تاثیر بسیار منفی بر اینده قیمت نفت بگذارد . چین و امریکا روی هم رفته ، ۳۲ درصد از نفت جهان را مصرف می کنند که این باعث می گردد تا وضعیت اقتصادی انها ، تاثیر بسیاری بر اینده قیمت نفت بگذارد .