سخنرانی بن برنانکی و پیامدهای ان
رئیس بانک مرکزی امریکا در کانزاس سیتی سخنرانی مهمی را ایراد نمود . سخنرانی طولانی وی مطالب گسترده ای را در بر می گرفت که به مهمترین انها و نظر تحلیلگران در مورد سخنان وی می پردازیم .
برنانکی در جکسون هل گفت : << هزینه سیاست های غیر سنتی ، وقتی به دقت در نظر گرفته شود ، بر این دلالت دارد که ما نباید ابزارهای بیشتر این سیاست ها را اگر شرایط اقتصادی حکم کند ، کنار بگذاریم . >> وی تاکید کرد که دور جدید خرید اوراق بهادار ، گزینه ای روی میز است . یک تحلیلگر ارشد در دوچ بانک در مورد سخنان برنانکی گفت : << درها برای اقدامات بانک مرکزی کاملا باز است . این سخنان ، سخنان پیشین رئیس بانک مرکزی را مجددا مورد تاکید قرار می دهد که گزینه خرید دارائیها کاملا روی میز است . تا پایان سال ، احتمالا شاهد تزریق بسته محرک خواهیم بود . >>
بیکاری در امریکا برای حدود سه سال است که در بالای سطح ۸ درصد مانده است و به عنوان چالش بزرگی برای سیاست گذاران پولی و مالی امریکا تبدیل شده است . برنانکی در مورد بیکاری گفت که نرخ بیکاری بالا در بلند مدت سختی زیادی را سبب گشته و استعداد انسانها را تباه کرده و هم چنین می تواند باعث ایجاد ریسک ساختاری برای اقتصاد امریکا و برای چندین سال پیاپی شود . سخنرانی ۲۴ صفحه ای برنانکی در کانزاس سیتی به بازنگری سیاستهای اعمال شده بانک مرکزی در طول بحران مالی اختصاص یافته بود که شامل استفاده از ابزارهایی همچون ارتباطات و خرید دو و سه دهم تریلیون دلاری اوراق قرضه می شد . برنانکی در این مورد گفت : << تحقیقات نشان می دهد این اقدامات از منظر اقتصادی معنادار بوده و به طور قابل توجهی بازده اوراق قرضه بلند مدت را کاسته و توانسته ارزش سهام را افزایش دهد . با این حال ما هیچ پیشرفت مهمی در نرخ بیکاری تا ماه ژانویه مشاهده نکردیم و با وجود اینکه سرعت رشد اقتصادی نسبت به قبل بیشتر شد ، نرخ بیکاری احتمالا در سطوح بالا استوار خواهد ماند . >>
پروژه خرید دارائیهای بانک مرکزی امریکا ، باعث ایجاد انتقاد هایی از جانب جمهوری خواهان به خصوص کاندیدای ریاست جمهوری میت رامنی و رئیس کنگره جان بوهنر شده است . این انتقادات به جایی رسیده که میت رامنی در برنامه ای گفته بود که برنانکی را برای تصدی پست ریاست دوباره بر نمی گزیند . بن برنانکی هم در سخنان خود برخی انتقادات به خرید دارائیهای بانک مرکزی را عنوان نمود که از جمله انها می توان به مختل کردن عملکرد بازار اوراق قرضه ، افزایش انتظارات تورمی و ایجاد حباب در دارائیها اشاره کرد . مارک گرتلر ، اقتصاد دان دانشگاه نیویورک و همکار تحقیقاتی برنانکی در مورد انتقادات می گوید : << انتقاد یک بازی منصفانه است و مانند یک فوتبال سیاسی می باشد . سالها بعد مردم به گذشته می نگرند و خدا را شکر می کنند که در طول این مدت شخصی همچون برنانکی را به عنوان رئیس بانک مرکزی داشتیم و همینطور در مورد توانایی وی برای تمرکز بر کارش و اداره مسئولیت سیاست های پولی . >>
در حالی که رشد تولید ناخالص داخلی امریکا در فصل چهارم سال گذشته به چهار و یک دهم درصد رسیده بود ، این شاخص برای فصل دوم امسال به یک و هفت دهم درصد رسیده است . کاهش رشد اقتصادی ، برزگترین اقتصاد جهان را در شرایط اسیب پذیر تری برای مقابله با بحران اقتصادی اروپا و کسری بودجه خودش قرار می دهد . اگر قانون گذاران کنگره نتوانند به توافق برسند ، به طور اتوماتیک و خودکار ، ۶۰۰ میلیارد دلار افزایش مالیات و کاهش هزینه ها اتفاق خواهد افتاد . پیش تر هم گفته شد که دفتر بودجه کنگره امریکا که به هیچ کدام از احزاب وابستگی ندارد ، اعلام کرد که کسری بودجه امریکا در سال ۲۰۱۲ ، به یک و یک دهم تریلیون دلار خواهد رسید . در سال گذشته پیش بینی می شد که کسری بودجه امریکا به یک و سه دهم تریلیون دلار در سال ۲۰۱۲ برسد ، اما افزایش شش درصدی درامد مالیاتی و کاهش یک درصدی مخارج دولت ، موجب شد که این پیش بینی کاهش یابد .
بر اساس گزارش این دفتر ، اگر قانون گذاران نتوانند بن بست به وجود امده بر سر بودجه فدرال را پایان دهند ، اقتصاد امریکا طی سال اینده دچار بحران خواهد شد ، زیرا طبق قانون ، ۶۰۰ میلیارد دلار به مالیات ها اضافه و از هزینه ها کاسته خواهد شد . این گزارش عنوان کرده که افزایش مالیات ها و کاهش مخارج در سال ۲۰۱۳ ، منجر به معکوس شدن روند بهبود اقتصاد خواهد شد . در صورت بن بست مذاکرات بین قانون گذاران ، تولید اقتصاد امریکا طی سال اینده نیم درصد کاهش خواهد یافت و نرخ بیکاری به حدود ۹ درصد افزایش می یابد . این گزارش می گوید که حتی اگر سیاستگذاران اجازه دهند تا تغییرات برنامه ریزی شده تاثیر خود را در بودجه بگذارد یا این کار را نکنند ، هر دو این مسائل تاثیر مهمی را در مسیر بودجه و چشم انداز اقتصاد طی دهه اینده خواهد داشت .
رهبران کنگره که هم اکنون در اختیار جمهوری خواهان می باشد گفته اند که شاید تا پایان انتخابات ریاست جمهوری ، به بررسی کسری بودجه نپردازند . این چهارمین سال پیاپی می باشد که میزان کسری بودجه امریکا به تریلیون دلار می رسد . اداره بودجه اعلام کرده که نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی هم تا پایان سال جاری به ۷۳ درصد خواهد رسید . این بالاترین نرخ بدهی به تولید ناخالص داخلی از سال ۱۹۵۰ تا کنون است و دو برابر میزان ثبت شده پنج سال پیش می باشد . دو حزب جمهوری خواه و دموکرات طرح های متفاوتی برای حل کسری بودجه داده اند . جمهوری خواهان خواستار کاهش مخارج دولتی بدون افزایش مالیات هستند ، اما باراک اوباما خواستار افزایش مالیات گروه های پر درامد جامعه می باشد .
اینده بازارهای جهان از دید تحلیلگران
شرکت گلوبال هانتر پیش بینی کرد که احتمال دارد قیمت طلا تا پایان سال جاری به ۱۷۵۰ دلار برسد . احتمال تزریق بسته محرک اقتصادی از جانب بانک مرکزی امریکا ، می تواند قیمت طلا را به ۱۷۵۰ دلار برساند . البته این اتفاق می تواند زودتر و پس از جلسه ۱۲ سپتامبر ( هفته اینده ) هم بیافتد . رئیس بانک مرکزی ، بن برنانکی ، و دیگر اعضا معتقدند که ریسک تورم در کوتاه مدت کاهش یافته است و این به انها اجازه اقدامات بیشتر را می دهد .
یک تحلیلگر کانادایی نیز می گوید که احتمال انجام اقدامات بیشتر از جانب بانک های مرکزی در سراسر جهان ، قیمت کالاها به خصوص طلا و نقره را حمایت می کند . یک تحلیلگر دیگر نیز معتقد است که کند شدن سرعت اقتصاد جهانی و عدم موفقیت دولت امریکا برای کاهش کسری بودجه ، بانک های مرکزی امریکا ، اروپا و چین را مجاب خواهد کرد تا دست به اقدامات انبساطی بزنند .
این اقدامات در کل برای کالاها و به خصوص برای فلزات گرانبها بسیار مناسب خواهد بود . فلزات اساسی همچون مس هم در صورت اقدام چین برای کاهش نرخ بهره ، نرخ سپرده قانونی بانک ها و شروع به فعالیت های زیر ساختی ، حمایت خوبی پیدا خواهند نمود . این تحلیلگر پیش بینی کرد که قیمت طلا طی فصل چهارم امسال به میانگین ۱۷۷۵ دلار برسد و امکان دارد تا فصل دوم سال ۲۰۱۳ ، به ۱۹۰۰ دلار هم برسد . بانک مرکزی امریکا ممکن است به زودی و در جلسه ۱۲ سپتامبر دست به اقدام بزند .
بررسی بازار نفت طی روزهای اخیر
— نفت در روز دوشنبه با افزایش قیمت مواجه شد . سخنان برنانکی در روز جمعه موثر واقع شد و بازارهای مالی سخنان وی را نشانه مثبتی از تزریق بسته محرک اقتصادی در امریکا دانستند . هم چنین انتشار امار ضعیف تولیدات در چین ، باعث افزایش احتمال انجام سیاست های انبساطی توسط بانک مرکزی چین شده است . بر اساس پیش بینی دولت چین ، این شاخص در ماه اوت برای اولین بار طی نه ماه گذشته با کاهش مواجه خواهد شد . تحلیلگران بازار نفت هم معتقد بودند که احتمالات به وجود امده بر سر برنامه های بانک های مرکزی چین و امریکا بر بازار نفت سایه انداخته و این احتمالات ضعف تقاضا و عرضه بیش از حد موجود در بازار نفت را هم تحت تاثیر خود قرار داده است و قیمت نفت را در سطوح بالای ۹۰ دلار نگه می دارد . قیمت نفت نیویورک نیز از منظر تکنیکال دارای حمایت در قیمت ۹۵ دلار و ۷۶ سنت می باشد .
قیمت نفت در بازار نیویورک با ۵۸ سنت افزایش به ۹۷ دلار و ۵ سنت و نفت برنت در بازار لندن نیز با بیش از یک دلار افزایش به ۱۱۵ دلار و ۷۸ سنت رسید . افزایش قیمت نفت در روز دوشنبه ، به دلیل افزایش شاخص های سهام در اروپا و امریکا بود . شاخص استاکس اروپا هشت دهم درصد رشد کرد ، در حالیکه شاخص اس اند پی هم رشد کرد . از دیگر دلایل افزایش قیمت نفت خام ، خسارتهای به جا مانده از توفان اسحاق می باشد که حدود ۶۰ درصد از تولید نفت خام خلیج مکزیک را کاسته است .
— داده های ضعیف تولیدات در اروپا ، قیمت نفت را در روز سه شنبه به زیر کشید . شاخص موسسه مدیران عرضه در امریکا منتشر شد و نسبت به پیش بینی اقتصاد دانان کاهش بیشتری یافت . این شاخص از چهل و نه هشت دهم در ماه جولای ، به چهل و نه شش دهم کاهش یافت ، در حالیکه پیش بینی عدد ۵۰ را نشان می داد . انتشار این شاخص ها باعث کاهش هفت دهم درصدی شاخص های سهام در امریکا شد که از جمله مهمترین دلایل کاهش قیمت نفت خام می باشد . شاخص صنعتی داو جونز هم نه دهم درصد کاهش یافت .
قیمت نفت در بازار نیویورک با یک دلار و ۱۷ سنت کاهش ، به ۹۵ دلار و ۳۰ سنت و نفت برنت در لندن هم با حدود یک و نیم درصد کاهش ، به ۱۱۴ دلار و ۱۸ سنت رسید . دیروز هم موسسه رتبه سنجی مودی ، چشم انداز رتبه اوراق قرضه بلند مدت اتحادیه اروپا را از حالت ثابت ، به منفی کاهش داد . لازم به ذکر است که رتبه این اوراق ( آآآ ) می باشد . دلیل ذکر شده موسسه برای کاهش رتبه ، ریسک های ایجاد شده در اقتصاد کشورهای المان ، فرانسه ، انگلستان و هلند بوده است .
تعدادی شرکت نیز در روز سه شنبه به پیش بینی اینده قیمت نفت خام پرداختند . به عنوان نمونه شرکت مورگان استنلی در بیانه ای عنوان نمود که به دلیل امارهای ضعیف اقتصادی ، قیمت نفت خام نزول خواهد کرد . هم چنین دیگر تحلیلگران نیز معتقدند که امارهای ضعیف و محیط پر چالش در سطح اقتصاد کلان ، باعث کاهش قیمت نفت خواهد شد .
— قیمت نفت در روز چهارشنبه پیش از جلسه بانک مرکزی اروپا کاهش یافت . قیمت ها در ابتدا به دلیل طرح رئیس بانک مرکزی با افزایش مواجه شده بود ، اما دو مقام رسمی در اروپا گفته اند که بوندس بانک المان نسبت به طرح بانک مرکزی اروپا اعتراض کرده است . قیمت نفت در بازار نیویورک نیم درصد کاهش یافت و نفت برنت لندن هم با ۶۲ سنت کاهش به ۱۱۳ دلار و ۵۶ سنت رسید . از دلایل دیگر کاهش قیمت نفت ، کاهش شاخص صنایع خدماتی ناحیه یورو در ماه اگوست بود .
بررسی بازار مس طی روزهای اخیر
— قیمت مس در روز دو شنبه به بالاترین سطح یک هفته گذشته خود رسیده بود . در روز دو شنبه ، امارهای ضعیف چین ، امریکا و اروپا ، احتمال انجام اقدامات بیشتر از سوی بانک های مرکزی را افزایش داد . قیمت در بازار لندن با هشت دهم درصد افزایش ، از ۷۶۱۰ دلار روز جمعه ، به ۷۶۷۸ دلار رسید . قیمت مس در بازار لندن و در ماه اگوست ( ماه پیش ) به میزان شش دهم درصد رشد کرده بود .
داده های اقتصادی منتشر شده از جانب چین نشان می داد که هم تولیدات و هم سفارشات جدید با کاهش مواجه شده اند . شاخص مدیران خرید چین نیز به کمترین سطح از مارس ۲۰۰۹ رسید . هم چنین بازار در انتظار جلسه بانک مرکزی اروپا و احتمالا انجام خرید از اوراق بهادار برای تحریک اقتصاد بحران زده این ناحیه می باشد . این انتظارات از بانک مرکزی چین هم می رود تا بتواند رشد اقتصادی ارام شده خود را به سطح پیشین بگرداند .
روی هم که برای گالوانیزه کردن فولاد به کار می رود در روز دوشنبه در قیمت ۱۸۷۵ دلار بسته شد و نسبت به قیمت ۱۸۴۱ دلار روز جمعه افزایش یافت .
قیمت مس در روز سه شنبه در بازار لندن افت کرد ، اما در بازار نیویورک با افزایش ارزش مواجه شد . ابتدا امارهای چین منتشر شد که نشان می داد کماکان وضعیت اقتصاد بزرگترین مصرف کننده مس جهان خوب نیست و بعد از ان نیز امار های امریکا انتشار یافت و به نگرانی ها از وضعیت اقتصاد جهانی افزود . زیرا تولیدات امریکا در ماه اگوست با بیشترین سرعت طی سه سال گذشته کاهش یافت و مخارج ساخت و ساز نیز در ماه جولای بیشترین کاهش را طی یک سال اخیر تجربه نمود .
قیمت مس در بازار نیویورک یک دلار و ۲۰ سنت افزایش یافت ، اما در بازار لندن با ۴۳ دلار کاهش به ۷۶۳۵ دلار رسید . میزان ذخایر مس بازار فلزات لندن نیز در روز سه شنبه به میزان ۶۴۷۵ تن کاهش یافت و این در حالی است که این کاهش در روز دو شنبه ۴۶۲۵ دلار بود . میزان ذخایر مس لندن در طول سال به نصف کاهش پیدا کرده است . قیمت روی در روز سه شنبه تقریبا بدون تغییر ماند و با یک دلار افزایش به ۱۸۷۶ رسید .
قیمت مس در روز چهار شنبه به سطوح بالای یک ماه اخیر خود رسید . یورو به دلیل افزایش احتمال خرید بانک مرکزی اروپا از اوراق قرضه در برابر دلار افزایش یافت و این یکی از دلایل مهم افزایش قیمت مس در این روز بود . قیمت مس در لندن با یک و یک دهم درصد افزایش ، به ۷۷۲۰ دلار رسید . هم چنین احتمال انجام اقداماتی از جانب بانک مرکزی چین که ۴۰ درصد مصرف مس جهان را در دست دارد نیز باعث افزایش قیمت مس در این روز شد .