مس در هفته ای که گذشت
قیمت مس در روز دوشنبه به دلیل انتظار معامله گران نسبت به تزریق بسته محرک اقتصادی با کاهش مواجه شد . معامله گران نسبت به چگونگی حل بحران ناحیه یورو توسط بانک مرکزی اروپا ارزیابی هایی داشتند . هم چنین نسبت به عملکرد چین برای افزایش نرخ رشد اقتصادی خود سوالهایی را مطرح کرده بودند .
تحلیلگران در این روز می گفتند که بازار به دنبال نتیجه سخنرانی بن برنانکی در مورد اینده اقتصاد امریکا و بسته های محرک احتمالی می باشد . در روز جمعه نیز مقاله ای در صفحه اول روزنامه رسمی چین منتشر شده بود که می گفت چین باید طرح هایی را برای پاسخ به خطر های کوتاه مدت اماده کند چرا که اقتصاد با فشار های نزولی بزرگی مواجه خواهد شد ، اما باید سیاست های وسیعی را برای تمرکز بر اقدامات ساختاری بلند مدت طرح ریزی نماید . در بازار فیزیکی مس ، یک رشد در خرید اسپات در بازار چین ایجاد شد ، زیرا معامله گران متوجه شدند که سومین ذوب کار مس چین تا پایان ماه سپتامبر ، ۱۵۰ هزار تن مس خواهد خرید . قیمت مس در لندن با پنجاه و نه صدم درصد کاهش به ۷۶۳۹ دلار رسید .
مس در روز سه شنبه به دلیل ترسهایی که نسبت به کاهش رشد اقتصادی به وجود امده بود با افت ارزش مواجه شد . هم چنین امارهای مثبت و منفی ایالات متحده طوری بود که معامله گران را نسبت به تزریق بسته محرک اقتصادی در امریکا خوش بین نمود . اگر چه بسیاری از تحلیلگران پیش از سخنرانی بن برنانکی معتقد بودند که بازار نسبت به این سخنرانی هیجان بیش از حد دارد و هیچ اتفاقی نخواهد افتاد .
قیمت مس در لندن با ۳۵ دلار کاهش نسبت به روز جمعه ، به ۷۶۰۵ دلار رسید . نگرانی از رشد اقتصاد جهانی در روز سه شنبه تشدید شد چرا که ژاپن پیش بینی خود از رشد اقتصادی را کاهش داد و دلیل این مسئله را کاهش رشد در امریکا ، چین و اتحادیه اروپا دانست . امار خانه سازی و احساس مصرف کننده در امریکا نیز در روز سه شنبه منتشر شد . از چین هم خبر رسید که بخش صنعتی چین در ماه جولای ، بیشترین کاهش سود را تجربه نموده است .
مس در روز چهارشنبه هم با افت ارزش مواجه شد . این کمترین قیمت مس طی یک هفته اخیر بوده است که از دلایل عمده این کاهش می توان به نشانه هایی از کاهش رشد اقتصادی در چین و نگرانی هایی بازار پیش از سخنان برنانکی اشاره کرد . از انجا که هر گونه شایعه ای مبنی بر سیاست های انبساطی بیشتر از جانب بزرگترین اقتصاد جهان ، می تواند باعث کاهش ارزش دلار شود ، از طرف دیگر ، می تواند مس و دیگر دارائیهای وابسته به دلار را با افزایش ارزش مواجه کند .
قیمت مس در لندن به ۷۵۷۵ دلار رسید . در روز سه شنبه امار رشد اقتصادی فصل دوم امریکا منتشر شد و رشد یک و هفت دهم درصدی را نشان داد . این رشد کمی از انتظارات بهتر بود ، اما هنوز درهای تزریق بسته محرک اقتصادی توسط بانک مرکزی را نبسته است .
مس در روز پنج شنبه هم با کاهش نسبی قیمت همراه شد . افت قیمت مس در این روز به دلیل افزایش تشنج در بین معامله گران پیش از سخنان برنانکی بود ، اگر چه کاهش قیمت مس محدود بود زیرا نخست وزیر چین اعلام نمود که اوراق قرضه بیشتری از کشورهای ناحیه یورو را خواهد خرید . این افزایش خرید چین باعث کاهش نگرانی نسبت به بحران بدهی ناحیه یورو خواهد شد .
نخست وزیر چین هم چنین اعلام کرد که اطمینان دارد ناحیه یورو از بحران خارج خواهد شد . هم چنین در طول مزایده اوراق قرضه دولتی ایتالیا ، بازدهی این اوراق به کمترین میزان از ماه مارچ رسید . اما در مقابل ، ارزش یورو برای دومین روز متوالی در برابر دلار کاهش یافت . کاهش ارزش یورو در برابر دلار ، باعث کاهش تقاضای دارائیهایی می گردد که به دلار سنجیده می شوند .
قیمت مس در بازار لندن با ۵ دلار کاهش به ۷۵۷۰ دلار رسید . مس که نسبت به قله ماه فوریه ، ۱۳ درصد کاهش قیمت را تجربه نموده است ، در طول ماه اگوست ( ماه گذشته ) در رنج قیمتی ۷۳۰۰ تا ۷۷۰۰ دلار قرار داشت . یک تحلیلگر بازار مس معتقد است که اقتصاد چین کماکان ارام خواهد بود و قیمت مس از حالا تا پایان سال در رنج قیمتی ۷۰۰۰ تا ۸۰۰۰ دلار نوسان خواهد کرد و مقاومت ۸۰۰۰ دلار ار نمی تواند بشکند . امار مخارج مصرف کننده امریکا در ماه جولای هم در روز پنج شنبه منتشر شد و بیشترین رشد را در پنج ماه گذشته داشت .
قیمت مس در روز جمعه و پس از زنده نگه داشته شدن امید ها نسبت به تزریق بسته محرک در امریکا با رشد همراه شد . مس ابتدا به کمترین قیمت ۱۰ روز گذشته خود رسیده بود ، اما پس از انکه برنانکی گفت که اقدامات لازم را برای تقویت اقتصاد انجام خواهد داد ، با رشد مواجه شد .
قیمت مس در بازار لندن و در ابتدای روز به ۷۴۹۸ دلار سقوط کرد ، اما بعد از ان با ۴۰ دلار رشد نسبت به اخرین قیمت روز پنج شنبه ، به ۷۶۱۰ دلار رسید . مس کماکان نسبت به قیمت ۸۷۶۵ دلار ماه فوریه امسال ، ۱۳ درصد افت دارد و با حجم معاملات کم ، در رنج قیمتی ۷۳۰۰ تا ۷۷۰۰ دلار مانده است .
پس از سخنرانی رئیس بانک مرکزی ، حالا بازار های جهانی به جلسه هفته اینده بانک مرکزی اروپا چشم دوخته اند . تحلیلگران معتقدند که طناب دار بر گردن رئیس بانک مرکزی اروپا قرار دارد نه برنانکی . انها هم چنین معتقدند که در حال حاضر ، اقتصاد امریکا به بسته محرک سوم نیازی ندارد ، اگر چه اروپا نیاز دارد . برنانکی هم روشن کرد که استراتژی حال حاضر وی ، نشستن و انتظار کشیدن است و تزریق بسته محرک را در صورت اجبار انجام خواهد داد . داده های اقتصادی امریکا هم یکی پس از دیگری و خیلی مثبت منتشر می شوند . در روز جمعه هم سفارشات جدید کارخانه ای منتشر شد و در ماه جولای بیشترین افزایش را از ماه جولای ۲۰۱۱ تا به حال ثبت نمود . در اروپا هم خبر رسید که اسپانیا مشغول مذاکره با شرکای اروپائیش برای دریافت کمک مالی می باشد تا بتواند هزینه های خود را بکاهد ، اما این مذاکرات برای دریافت کمک به نتیجه نهایی نرسیده است .
بازار نفت در هفته ای که گذشت
قیمت نفت در روز دوشنبه با کاهش مواجه شد . این سومین کاهش متوالی قیمت نفت طی سه روز کاری پی در پی بود . گزارش هایی به بازارها رسید که نشان می داد که توفان اسحاق تاثیر محدودی را بر تولید نفت خلیج مکزیک خواهد داشت . قیمت نفت در نیویورک با هفت دهم درصد کاهش به ۹۵ دلار و ۴۷ سنت رسید . نفت برنت در بازار لندن هم با یک و دو دهم درصد کاهش به ۱۱۲ دلار و ۲۶ سنت رسید . به گفته تحلیلگران توفان اسحاق اندکی نگرانی برای بازار ایجاد کرده ، اما این نگرانی زود گذر است . توفان اسحاق هفت سال پس از توفان کاترینا امده است اما بسیاری معتقدند که این توفان به بزرگی توفان کاترینا نمی باشد .
قیمت نفت در روز سه شنبه با افزایش همراه شد . این اولین افزایش قیمت نفت طی چهار روز گذشته بود ، چرا که پیش بینی شده بود ذخایر نفت امریکا کاهش یافته است . پیشروی توفان اسحاق و اتش سوزی در بیرون نیروگاه بزرگترین پالایشگاه ونزوئلا که باعث توقف تولید شد ، از عمده دلایل افزایش قیمت نفت خام در روز سه شنبه بود . قیمت در بازار نیویورک با بیش از یک درصد افزایش به ۹۶ دلار و ۵۴ سنت و قیمت نفت برنت نیز با ۳۳ سنت افزایش به ۱۱۲ دلار و ۶۰ سنت رسید . در روز دوشنبه گزارشی منتشر شد که نشان می داد حدود ۷۸ درصد از تولید نفت و ۴۸ درصد از تولید گاز طبیعی امریکا که در خلیج مکزیک استخراج می شود ، در اثرتوفان اسحاق کم شده است .
نفت در روز چهارشنبه به دلیل افزایش ذخایر با کاهش قیمت مواجه شد . ذخایر نفت با سه و هشت دهم میلیون بشکه افزایش به بیش از ۳۶۴ میلیون بشکه رسید . اما ذخایر بنزین به کمترین حد سه ماهه خود رسید . ذخایر بنزین با بیش از یک و نیم میلیون بشکه کاهش ، به ۲۰۱ میلیون رسید . قیمت نفت در بازار نیویورک با ۸۴ سنت کاهش به ۹۵ دلار و ۴۹ سنت و قیمت برنت در لندن هم با ۴ سنت کاهش به ۱۱۲ دلار و ۵۴ سنت دست یافت .
نفت در روز پنج شنبه به کمترین حد دو هفته اخیر خود رسید . پس از عبور توفان اسحاق از خلیج مکزیک ، تولید کنندگان تصمیم به تولید دوباره نفت خلیج مکزیک نمودند و این مساله باعث کاهش قیمت نفت شد . شاخص بازار سهام با کاهش مواجه شد و دلار نیز در برابر یورو افزایش یافت و این مسائل هم بر کاهش قیمت نفت تاثیر داشت .
قیمت در بازار نیویورک با ۸۷ سنت کاهش به ۹۴ دلار و ۶۲ سنت رسید ، اما قیمت نفت برنت ۱۱ سنت افزایش یافت . در روز پنج شنبه اعلام شد که توفان اسحاق ۹۵ درصد تولید نفت امریکا در خلیج مکزیک را کاهش داده است . هم چنین ۷۳ درصد تولید گاز طبیعی را نیز با کاهش مواجه کرده است . در روز پنج شنبه ، نگرانی از کاهش رشد اقتصادی در اروپا و امریکا باعث کاهش ارزش شاخص استاندارد اند پور امریکا به میزان هشت دهم درصد شد .
نفت در روز جمعه با بیشترین رشد ماهانه از ماه اکتبر سال گذشته تا به حال مواجه شد چرا که خوش بینی هایی نسبت به تزریق بسته محرک اقتصادی در امریکا به وجود امد . رئیس بانک مرکزی ، بن برنانکی گفت که وی از تزریق بسته محرک سوم برای تحریک اقتصاد امریکا جلوگیری نخواهد کرد . وی همچنین گفت که بانک مرکزی اقدامات لازم را انجام می دهد تا رشد اقتصادی را افزایش پیدا کند .
از دیگر دلایل افزایش قیمت نفت ، کاهش ارزش دلار در برابر یورو پس از سخنان برنانکی بود . تحلیلگران معتقدند که سخنان برنانکی و کاهش ارزش دلار باعث افزایش قیمت نفت شده است و بزودی شاهد افزایش قیمت به بالای ۱۰۰ دلار نیز خواهیم بود . این سخنرانی بن برنانکی دو هفته قبل از جلسه کمیته بازار باز بانک مرکزی می باشد که احتمالا سیاست گذاران طی ان جلسه ، بسته محرک سوم را اعلام خواهند نمود . قیمت نفت در بازار نیویورک با حدود دو دلار افزایش به ۹۶ دلار و ۴۷ سنت رسید . قیمت برنت در لندن هم با یک و هفت دهم درصد افزایش به ۱۱۴ دلار و ۵۷ سنت رسید .
اخبار مهم جهان در روز جمعه
— میزان تولیدات چین به دلیل کاهش سفارشات به طور غیر منتظره ای کاهش یافت . این اولین کاهش این امار طی نه ماه گذشته می باشد که نشانه عمیقتر شدن کاهش رشد اقتصادی در دومین اقتصاد بزرگ جهان می باشد . شاخص مدیران خرید چین نیزدر ماه اوت نسبت به ماه جولای نه دهم درصد کاهش داشت . پس از انتشار این گزارش ، گروه بانکی استرالیا و نیوزیلند ، پیش بینی خود از میزان رشد اقتصادی تمام سال چین را کاست .
داده های اقتصادی ضعیف چین ، بر نخست وزیر ون جیابائو فشار وارد می کند تا قبل از تحویل دادن پست خود که تا پایان سال جاری انجام می گیرد ، وضعیت را برگرداند . بیکاری وحشتناک در اروپا و ماندن نرخ بیکاری بالای ۸ درصد در امریکا ، مانع افزایش نرخ صادرات چین گشته است ، در حالیکه خود چین نیز با مسائلی از قبیل کاهش سود شرکت ها ، بدهی های بانکی ، و محدودیت های بازار املاک دست و پنجه نرم می کند و این مسائل مانع از رشد سرمایه گذاری می گردد . تحلیلگران معتقدند که دولت چین نمی خواهد تا اقتصاد بدی را به دولت بعدی این کشور تحویل دهد ، پس سیاستگذاران برای انجام اقدامات انبساطی شجاعانه ترعمل خواهند نمود . انها ممکن است به کاهش نرخ مالیات و سرمایه گذاری بیشتر بر زیر ساخت های اقتصادی مبادرت نمایند تا اعتماد را برگردانند ، اما مهمترین ابزاری که در کوتاه مدت می توانند استفاده نمایند کاهش نرخ ذخایر بانک هاست .
— در روز جمعه نرخ بیکاری ناحیه یورو به یک رکورد رسید و نرخ رشد تورم سریعتر شد . نرخ بیکاری ۱۷ کشور ناحیه یورو به یازده و سه دهم درصد در ماه جولای رسید . این بیشترین نرخ بیکاری از زمان روی کار امدن یورو تا به حال می باشد . این درصد بیکاری به این معنی است که ۱۸ میلیون نفر در ناحیه یورو بیکار هستند . اسپانیا با نرخ ۲۵ درصد ، بیشترین نرخ بیکاری را داراست و در پرتغال هم پانزده و هفت دهم درصد از افراد جویای کار بدون شغل مانده اند . نرخ بیکاری ایرلند حدود ۱۵ درصد و نرخ بیکاری فرانسه بالای ۱۰ درصد می باشد .
نرخ تورم در ماه اوت نیز با دو و شش دهم درصد رشد مواجه شد ، در حالیکه رشد تورم ماه پیشتر از ان ، دو و چهار دهم درصد ثبت شده بود . از عمده دلایل افزایش تورم ، افزایش قیمت نفت بوده است . رشد دوازده و چهار دهم درصدی قیمت نفت طی دو ماه گذشته باعث افزایش هزینه خانوارها و شرکتهای اروپایی شده است .
در روز جمعه امارهای مهم دیگری نیز از اروپا و اسیا منتشر شد . شاخص اعتماد اقتصادی اروپا بیشتر از پیش بینی اقتصاد دانان کاهش یافت و به کمترین سطح سه ساله اخیر خود رسید . نرخ بیکاری المان هم برای پنجمین ماه متوالی افزایش یافت و نشان داد که اقتصاد اروپا در فصل سوم هم با انقباض مواجه خواهد شد . بانک مرکزی اروپا که در هفته اینده جلسه ای را برگزار خواهد کرد در ماه ژوئن اعلام نمود که انتظار دارد تا رشد اقتصادی ناحیه یورو در سال ۲۰۱۲ به میزان یک دهم درصد نزول داشته باشد . هم چنین میانگین تورم ناحیه یورو برای سال ۲۰۱۲ ، رقم دو و چهار دهم درصد اعلام شده بود .
در اسیا ، امارهای دو کشور ژاپن و کره جنوبی منتشر شد و فعالان بازار را نگران کرد . تولیدات صنعتی ژاپن به طور غیر منتظره ای در ماه جولای کاهش یافت و شاخص قیمت مصرف کننده نیز با سرعت زیادی نزول کرد . تولیدات صنعتی کره جنوبی نیز کاهش یافت .
اما خبر مهم دیگری که می تواند تاثیر بلند مدتی بر بازار ها بگذارد ، مسئله کسری بودجه امریکا بود . دفتر بودجه کنگره امریکا که به هیچ کدام از احزاب وابستگی ندارد ، اعلام کرد که کسری بودجه امریکا در سال ۲۰۱۲ ، به یک و یک دهم تریلیون دلار خواهد رسید . در سال گذشته پیش بینی می شد که کسری بودجه امریکا به یک و سه دهم تریلیون دلار در سال ۲۰۱۲ برسد ، اما افزایش شش درصدی درامد مالیاتی و کاهش یک درصدی مخارج دولت ، موجب شد که این پیش بینی کاهش یابد . البته در ماه مارس سال جاری ، پیش بینی دفتر بودجه کنگره از میزان کسری بودجه سال ۲۰۱۲ به یک تریلیون دلار رسیده بود ، اما هم اکنون این پیش بینی به میزان ۱۰۰ میلیارد دلار افزایش یافته و به یک و یک دهم تریلیون دلار رسیده است .
بر اساس گزارش این دفتر ، اگر قانون گذاران نتوانند بن بست به وجود امده بر سر بودجه فدرال را پایان دهند ، اقتصاد امریکا طی سال اینده دچار بحران خواهد شد . این گزارش عنوان کرده که افزایش مالیات ها و کاهش مخارج در سال ۲۰۱۳ ، منجر به معکوس شدن روند بهبود اقتصاد خواهد شد . در صورت بن بست مذاگرات بین قانون گذاران ، تولید اقتصاد امریکا طی سال اینده نیم درصد کاهش خواهد یافت و نرخ بیکاری به حدود ۹ درصد افزایش می یابد . این گزارش می گوید که حتی اگر سیاستگذاران اجازه دهند تا تغییرات برنامه ریزی شده تاثیر خود را در بودجه بگذارد یا این کار را نکنند ، هر دو این مسائل تاثیر مهمی را در مسیر بودجه و چشم انداز اقتصاد طی دهه اینده خواهد داشت .
رهبران کنگره که هم اکنون در اختیار جمهوری خواهان می باشد گفته اند که شاید تا پایان انتخابات ریاست جمهوری ، به بررسی کسری بودجه نپردازند . این چهارمین سال پیاپی می باشد که میزان کسری بودجه امریکا به تریلیون دلار می رسد . اداره بودجه اعلام کرده که نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی هم تا پایان سال جاری به ۷۳ درصد خواهد رسید . این بالاترین نرخ بدهی به تولید ناخالص داخلی از سال ۱۹۵۰ تا کنون است و دو برابر میزان ثبت شده پنج سال پیش می باشد . دو حزب جمهوری خواه و دموکرات طرح های متفاوتی برای حل کسری بودجه داده اند . جمهوری خواهان خواستار کاهش مخارج دولتی بدون افزایش مالیات هستند ، اما باراک اوباما خواستار افزایش مالیات گروه های پر درامد جامعه می باشد .