بحران اقتصادی اروپا (بخش دوم)

بحران اقتصادی اروپا (بخش دوم)

نوید خاندوزی
مرداد ۲۱, ۱۳۹۱
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی
بحران اقتصادی اروپا (بخش دوم)
در این گفتار قصد داریم تا به بررسی بحران بدهی کشورهای حوزه یورو بپردازیم . مطمئنا این مطالب تنها گوشه ای از دلایل بحران به وجود امده را پوشش می دهد . نگارنده این متن سعی نموده تا با تلخیص و ساده کردن مطالب ، ان را طوری ارائه دهد تا درک ان برای همه اسان باشد . بنابراین متخصصین مالی و اقتصادی باید توجه داشته باشند که بسیاری از مطالب حذف شده و یا به دلیل وجود اصطلاحات تخصصی در حوزه مالی و اقتصاد در اینجا اورده نشده است . تعداد منابع این نوشتار هم بسیار زیاد است و به همین دلیل تنها به مهمترین انها اشاره شده است .
افزایش بدهی دولت و خانوارها
در سال ۱۹۹۲ ، اعضای اتحادیه اروپا پیمان ماستریخت را امضا کردند و تعهد کردند که کسری بودجه و بدهی خود را محدود کنند . اگرچه تعدادی از اعضای اتحادیه شامل یونان و ایتالیا توانستند تا این قوانین را دور زده و کسری بودجه و بدهی های خود را بپوشانند زیرا می خواستند که از ارز واحد یعنی یورو و از اعتبارات اتحادیه استفاده کنند .
تعدادی از اقتصاد دانان عنوان کرده اند که بحران بدهی به دلیل مخارج بیش از اندازه دولت اتفاق افتاد . بر اساس تحلیل انها ، افزایش سطح بدهی ها و کاهش رشد اقتصاد جهان ، هر دو به دلیل بسته های عظیم کمک مالی برای کمک به بخش مالی در طول بحران به وجود امد . میانگین کسری مالی در ناحیه یورو در سال ۲۰۰۷ به میزان شش دهم درصد بود و در طول بحران مالی به هفت درصد افزایش یافت . در همین مدت ، میانگین بدهی دولت از ۶۶ درصد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۰۷ ، به ۸۴ درصد تولید ناخالص داخلی در طول بحران رسید . اقتصاد دانان حتی تاکید کردند که کسری مالی در اوایل دهه نود ثابت مانده بود و حتی با کاهش مواجه شد . اقتصاد دان امریکایی ” پاول کروگمن ” نیز گفت که یونان تنها کشوری بود که با وجود بی مسئولیتی و بی انضباطی مالی اش ، قلب بحران بدهی اروپا بود .
سطح بدهی بی سابقه و عظیم خانوارها هم دلیل دیگر ایجاد بحران بود . صندوق بین المللی پول در ماه اوریل سال ۲۰۱۲ گزارش داد که در اقتصاد های پیشرفته در طول پنج سال قبل از سال ۲۰۰۷ ، نسبت بدهی خانوارها به درامدشان به طور متوسط از ۳۹ درصد به ۱۳۸ درصد افزایش یافت . در دانمارک ، ایسلند ، هلند ، نروژ ، میزان بدهی به ۲۰۰ درصد درامد خانوارها رسید . رشد بدهی خانوارها به سطوح بالای تاریخی شان تنها در کشورهای پیشرفته رخ نداد ، بلکه در اقتصاد های نوظهور اروپا از جمله استونی ، مجارستان ، لیتوانی ، و لتونی هم رخ داد . هنگامی که قیمت خانه کاهش پیدا کرد ، اکثر خانوارها دیدند که ثروتشان نسبت به بدهی شان با کاهش مواجه شده است . در پایان سال ۲۰۱۱ ، قیمت خانه از بالاترین نرخ خود به پائین سقوط کرد به طوری که در ایرلند حدود ۴۱ درصد ، در ایسلند ۲۹ درصد ، در اسپانیا و ایالات متحده ۲۳ درصد ، و در دانمارک ۲۱ درصد . کاهش ثروت خانوارها ، بحران وام رهنی ، سلب مالکیت خانه ها و اتش زدن به اموال و زیر قیمت فروختن املاک در سال ۲۰۱۲ در برخی کشورها همه گیر شد .
در هر صورت ، تنها سطوح بالای بدهی نمی تواند دلایل بحران را توضیح دهد . موقعیت و جایگاه یورو بدترین موقعیت نبود و برخی شرایطش حتی نسبت به انگلستان و امریکا هم بهتر بود . کل کسری بودجه ناحیه یورو پائین تر از امریکا و انگلستان است و نسبت بدهی دولت به تولید ناخلص داخلی در ناحیه یورو در سال ۲۰۱۰ به ۸۶ درصد رسیده بود که در همان سال امریکا هم همین نسبت بدهی را داشت . به علاوه ، میزان بدهی بخش خصوصی ناحیه یورو کمتر از سطوح بسیار بالای بدهی بخش خصوصی امریکا است .
عدم تعادل تجاری
مفسر و ژورنالیست روزنامه فایننشال تایمز ” مارتین ولف ” در مقاله ای گفته بود ریشه بحران بدهی اروپا ، رشد عدم تعادل تجاری بوده است . او نوشته بود که از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۷ ، المان بدهی دولتی و کسری مالی نسبتا بهتری در مقایسه با دیگر اعضای مهم ناحیه یورو داشت . در همین دوره ، این کشورهای مهم ناحیه یورو ( پرتغال ، ایرلند ، ایتالیا ، و اسپانیا ) تراز پرداخت های بسیار بدی داشتند ، در حالیکه مازاد تجاری المان پس از سال ۱۹۹۹ نسبت به درصدی از تولید ناخالص داخلی رو به افزایش بود . در همان دوران ، کسری تجاری ایتالیا ، فرانسه ، و اسپانیا بدتر می شد .
کسری تجاری می تواند به دلیل متغیر بودن هزینه های نیروی کار هم باشد که کشورهای جنوبی اتحادیه را از رقابت با دیگر کشورها عقب می اندازد و عدم تعادل تجاری را افزایش می دهد . از سال ۲۰۰۱ ، هزینه های واحد کار ایتالیا نسبت به المان ، ۳۲ درصد افزایش داشته است . هزینه های نیروی کار یونان نسبت به المان طی دهه اخیر رشد سریعتری داشته است . اگر چه بیشتر کشورهای اروپائی نسبت به المان افزایش هزینه های بزرگتری را تجربه کرده اند ، اما ان کشورهایی که اجازه دادند تا سرعت افزایش درامد کارمندانشان ، بیشتر از سرعت افزایش بهره وری باشد ، رقابت را باختند .
 مهار هزینه های کار در المان که یک فاکتور مهم و تاثیر گذار در عدم تعادل تجاری می باشد ، مهمترین دلیل نرخ بیکاری پائین این کشور پس از ایجاد بحران  می باشد . البته اخیرا در بین سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۲ ، موقعیت تجاری یونان ارتقا پیدا کرده است . واردات یونان در این مدت حدود ۲۱ درصد کاهش یافته ، در حالیکه صادرات در حدود ۱۷ درصد افزایش یافته است و این مساله کسری تجاری یونان را به حدود ۴۳ درصد رسانده است .
به علاوه ، کشورهای ناحیه یورو ، با مازاد تجاری ثابت مانند المان به این دلیل که ارز مشترکی با شرکای تجاریش دارد ، نمی توانند به دلیل مازاد تجاریش ، پولش هم قدرتمندتر شود و همین باعث می شود که صارداتش برای شرکای اروپائیش به طور مصنوعی ارزانتر باشد و این باعث تشدید در عدم تعادل تجاری می گردد . مازاد تجاری المان در ناحیه یورو در سال ۲۰۱۱ کاهش یافت زیرا شرکای تجاری المان قادر به افزایش کسری تجاری خود نبودند و وضع اقتصادی بدی داشتند ، اما مازاد تجاری المان خارج از ناحیه یورو کاهش عظیمی یافت چرا که یورو در برابر دلار و دیگر ارزها با کاهش ارزش مواجه شد .
مشکل سیستماتیک ناحیه یورو
یک تناقض ساختاری در سیستم یورو وجود دارد و ان اینست که با وجود اتحادیه پولی (ارز واحد) ، یک اتحادیه مالی وجود ندارد ( مثلا سیستم مالیاتی ، مستمری و خزانه داری ) . در سیستم ناحیه یورو ، نیاز است تا کشورها از یک روش مالی مشابه استفاده کنند ، اما انها اوراق خزانه داری واحدی ندارند تا بتوانند یک سیستم مالی را دنبال کنند . این بدین معنی است که کشورهایی با سیستم پولی واحد ، در تعیین سیاست مالی خود یعنی در وضع مالیات و مخارج ازادی عمل دارند .
به علاوه مشکل دیگر سیستم ناحیه یورو این است که برای پاسخ سریع به بحران های خود ساختار پیچیده ای دارد . ناحیه یورو ، که شامل ۱۷ کشور عضو می باشد ، نیازمند توافقی همه جانبه برای تصمیم گیری است و این فرایند تصمیم گیری را بسیار کند و غیر مفید می کند .
دشورایهای سیاست پولی
از انجا که اعضای ناحیه یورو یک ارز دارند ، هر عضو این ناحیه نمی تواند مستقل عمل نماید . این عدم استقلال انها را از چاپ کردن پول برای پرداخت به طلبکاران و کاهش خطر عدم پرداخت بدهی باز میدارد . با چاپ کردن پول ، ارز یک کشور در برابر شرکای تجاری خود در ناحیه یورو ، کم ارزش تر می گردد .
فقدان اعتماد
پیش از رشد بحران بدهی اروپا ، هم قانون گذارن و هم بانک داران فرض می کردند که وضعیت بدهی دولتی ناحیه یورو در حالت امنی قرار دارد . بانکها مقادیر اساسی اوراق قرضه اقتصادهای ضعیف تر همچون یونان را نگه می داشتند . هنگامی که بحران پیشرفت کرد ، مشخص شد که اوراق قرضه یونان و احتمالا دیگر کشورها به طور قابل ملاحظه ای ریسک بیشتری را منتقل می نمایند .
به علاوه اینکه سرمایه گذاران نسبت به احتمالات مربوط به جلوگیری سریع از بحران به وسیله سیاستگذارن ، شبهه هایی داشتند . از انجا که کشورهای استفاده کننده از یورو محدودیت هایی در انتخاب سیاست پولی خود دارند ( مثلا انها نمی توانند پول چاپ کنند تا بدهی طلبکاران خود را بپردازند ) ، بنابراین رسیدن به راه حل های مشخص ، نیاز به همکاری چند کشور دارد .
هم چنین ، بانک مرکزی اروپا اختیار قانونی کنترل تورم را دارد ، اما اختیار کنترل بیکاری را ندارد و از این جهت در مقابل بانک مرکزی امریکا قرار می گیرد که به طور قانونی می تواند هر دو فاکتور را کنترل نماید .
در ژوئن سال ۲۰۱۲ ، بسیاری از سیستم های بانکی اروپا زیر فشار زیادی قرار گرفتند به خصوص اسپانیا . سریال نبود سرمایه در بانکها یا اعلام اینکه بانک ها نیاز به سرمایه دارند شروع شد . در ماه ژوئن ۲۰۱۲ و در حالیکه یورو به کف قیمتی رسید که برای ان عمقی قابل پیش بینی نبود ، گزارش هایی منتشر شد که نشان می داد سرمایه دارها در حال خارج کردن سرمایه خود از اروپا هستند و این عدم اطمینان نسبت به اینده ناحیه یورو را به رخ جهانیان می کشد .
 موسسات رتبه سنجی
در پنجم دسامبر سال ۲۰۱۱ ، موسسه اس اند پی امریکا ، رتبه اوراق بهادار دولتی بلند مدت ۱۵ عضو ناحیه یورو را کاهش داد . این موسسه دلیل این کار را خطرهای سیستماتیک پنج فاکتور مرتبط دانست . اول : انقباض شرایط اعتباری در ناحیه یورو . دوم : ریسک بالای اوراق بهادار دولتی برخی از اعضای ناحیه یورو با بالاترین رتبه اعتباری یعنی آآآ . سوم : ادامه عدم توافق بین سیاست گذاران اروپائی بر سر بازگرداندن فوری اعتماد به بازار و چگونگی ثبات در اقتصاد در دوره زمانی بلند مدت . چهارم : سطوح بالای بدهی در بین خانوارها و دولت ها در بخش های عمده ای از ناحیه یورو . پنجم : افزایش ریسک ایجاد بحران اقتصادی در سال ۲۰۱۲ .
 هم چنین این موسسه پیش بینی نمود که تولید کشورهای اسپانیا ، پرتغال و یونان در سال ۲۰۱۲ با کاهش همراه شود و تولید کل ناحیه یورو نیز ۴۰ درصد کاهش یابد .
منابع :
وبسایت بانک مرکزی اروپا ، روزنامه گاردین ، بخش مالی سایت یاهو ، نیویورک تایمز ، رویترز ، سی ان بی سی ، بی بی سی ، بخش مالی سایت گوگل ، سایت اکونومیست ، وال استریت ژورنال ، بلومبرگ ، صندوق بین المللی پول ، اسوشیتدپرس ، استاندارد اند پور ، فایننشال تایمز ، بانک مرکزی امریکا .   

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم