افت قیمت مس شانگهای پس از اقدام چین
قیمت مس شانگهای پس از آخرین حرکت انقباضی بی جینگ ۱ درصد افت کرد اما ضعف بهای دلار که ناشی از اقدامات انجام شده برای نجات اقتصاد ایرلند بود کمک کرد که قیمتهای بورس فلزات لندن استوار بمانند. چین در روز جمعه نرخ بهره بانکها را ، برای دومین بار در طول دو هفته گذشته، افزایش داد و گامی دیگر در جهت مهار کردن تورم برداشت. آقای لین یوهوئی، معاون مدیر کل جینهوئی فیوچرز گفت که،” در کوتاه مدت جهت بازار روشن نیست. سرمایه گذاران نگران اقدامات انقباضی دیگری هستند، اما از سوی دیگر ضعف دلار به رشد بازار کمک خواهد کرد. بازار برای هضم نگرانیهای ناشی از اقدامات انقباضی احتمالی چین در آینده ، نیاز به زمان دارد، اما بعید به نظر می رسد که فلزات صنعتی بیش از این افت کنند.” قیمت هر تن مس برای تحویل سه ماهه در بورس فلزات لندن در ساعت ۷:۰۱ با نیم درصد رشد به ۸۴۴۸.۵۰ دلار صعود کرد. این بورس شدیدترین کاهش هفتگی برای مس را در هفته گذشته پشت سر گذاشت. قیمت هر تن مس برای تحویل سه ماهه در بورش پیشفروش شانگهای با ۱ درصد افت به ۶۳۳۱۰ یوان تنزل یافت. آقای لی یه از تحلیلگران استار فیوچرز مستقر در چین گفت که قصد دولت فقط اعمال کنترل بر سرعت رشد اقتصادی بود که به این معناست که اقتصاد همچنان به رشد خود ادامه خواهد داد اما نه با سرعت پیشین؛ که نشانه خوبی برای تقاضای مس است. اتحادیه اروپا و صندوق بین المللی پول روز یکشنبه در حرکتی برای حفظ ثبات اقتصادی اروپا توافق کردند که با دادن وامهایی به ایرلند به این کشور در جهت غلبه بر بحران بانکی و بودجه ای خود کمک کنند. آقای وانگ تائو از تحلیلگران بازار در خبرگزاری رویترز گفت که یورو رشد وسیعی داشت در حالیکه دلار بیش از نیم درصد تنزل یافت. هدف رشد قیمت به سطح ۸۶۴۹.۲۵ دلار برای هر تن مس تغییری نخواهد کرد چون روند صعودی بازار پابرجاست.
گروه مطالعات بین المللی مس می گوید کمبود مس در ماه اوت برابر با ۱۹۰۰۰ تن بود
بر اساس اده های منتشره از سوی گروه مطالعات بین المللی مس، تقاضای مس پالایش یافته در ماه اوت حدود ۱۹۰۰۰ تن بیشتر از تولید آن بود. در طول هشت ماهه نخست سال ، بازار کسری ای معادل ۳۶۳۰۰۰ تن را شاهد بود. این در حالی ست که کمبود بازار در دوره مشابه در سال ۲۰۰۹ برابر با ۴۷۰۰۰ تن بود. مصرف ظاهری مس پالایش یافته جهان در دوره هشت ماهه نخست سال ۲۰۱۰ حدود ۸.۳ درصد(یا ۱ میلیون تن) بیشتر از مصرف ظاهری آن در دوره مشابه در سال ۲۰۰۹ بود. گروه مطالعات بین المللی مس در بیانیه ای گفت که افزایش تقاضا از پیامدهای بهبود اقتصادی در اتحادیه اروپا، ژاپن و ایالات متحده به شمار می رود، که مصرف مس پالایش یافته آنها به ترتیب ۱۲.۵ درصد، ۳۰ درصد و ۷.۵ درصد فزونی یافت. این گروه افزود،” هر چند که این رشد مقایسه ای بالاست، مصرف در اتحادیه اروپا، ژاپن و ایالات متحده هنوز به نحو قابل توجهی پایین تر از سطوح پیش از بحران مالی جهانی ست.” مصرف ظاهری مس پالایش یافته چین در طول هشت ماهه نخست سال ۲۰۱۰ رشدی آرام تر نسبت به سطوح بالای مصرف ظاهری در دوره مشابه در سال ۲۰۰۹ داشت و به رقم ۴.۵ درصد رسید. گروه مذکور گفت که از لحاظ تولید ، بازده مس معدنی جهان در ماه اوت سال ۲۰۱۰ تقریباً ۳ درصد بالاتر از رقم مربوط به ماه مشابه در سال قبل بود، اما مجموع تولید هشت ماهه نخست سال جاری میلادی تنها در حد ۱ درصد، یا ۱۱۴۰۰۰ تن، بیشتر از رقم مربوط به همین دوره در سال ۲۰۰۹ بود. تولید شیلی در دوره مورد اشاره حدود ۲ درصد نسبت به تولید پایین دوره مشابه در سال گذشته رشد داشت، اما تولید پرو، ایالات متحده، استرالیا و اندونزی مجموعاً با ۷.۳ درصد کاهش روبرو شد. این چهار کشور حدود ۲۵ درصد از تولید مس معدنی جهانی را بر عهده دارند. نرخ به کارگیری ظرفیت تولید معادن جهانی در هشت ماهه نخست سال ۲۰۱۰ برابر با ۷۹.۵ درصد بود که اندکی نسبت به رقم دوره مشابه در سال ۲۰۰۹ کاهش داشت. در مجموع تولید مس پالایش یافته جهان در دوره ژانویه-اکتبر حدود ۵.۷ درصد یا ۶۸۰۰۰۰ تن بالاتر بود. گروه مطالعاتی مذکور گفت که تولید اولیه ۲.۳ درصد و تولید ثانویه (از تبدیل قراضه مس) حدود ۲۵ درصد رشد داشتند. رشد تولید مس پالایش یافته جهان از سوی کشورهایی همچون چین با ۱۷ درصد ، ژاپن و اتحادیه اروپا ، هر یک با ۹ درصد افزایش صورت گرفت ،اما شیلی و ایالات متحده مجموعاً ۲.۳ درصد کاهش تولید داشتند.
افزایش ۳۵ درصدی پریمیوم(حق بیمه) های مس چین توسط کودلکو
رویترز گزارش داد که کودلکوی شیلی با افزایش ۳۵ درصدی پریمیوم های مس سالانه برای خریداران چینی ،آنها را به ۱۱۵ دلار به ازای هر تن در سال ۲۰۱۱ رساند. بازرگانان مستقر در سانتیاگو گفتند که این افزایش نشان می دهد که بزرگترین تولید کننده مس جهان، کودلکو امیدوار به قوی ماندن تقاضا از سوی چین در سال آینده است. بازار در انتظار یک کسری مس در سال ۲۰۱۱ است که کمک خواهد کرد قیمتهای این فلز به بالاترین حد خود صعود کند. داده ها نشان می دهند که کودلکو قبلاً پریمیوم های خریداران ژاپنی و کره جنوبی را با ۳۱ درصد افزایش به ۹۸ دلار برای هر تن مس رسانده است. این نرخ برای پریمیوم، در صورتی که پابرجا باشد، بالاترین رقم از سال ۲۰۰۷ به شمار می رود. آقای فانگ جون فنگ از تحلیلگران بورس پیشفروش سیفکوی شانگهای گفت که،” خریداران چینی از توان چانه زنی بالایی برخوردار نیستند. همه در مورد بازار سال آینده انتظار رشد قیمت را دارند. واردات مس احتمالاً پس از رکود جاری ای که ما به دلیل فشار برای صرفه جویی در انرژی در حال تجربه آن هستیم، پس از ژانویه افزایش خواهد یافت. زمان دیگر به نفع خریداران چینی نیست.”
ملی مس ایران