سرب و روی
چین با قیمت کمتر از بازار ، روی موجود در ذخایر خود را می فروشد .
چین که بزرگترین مصرف کننده فلزات جهان است ، اقدام به فروش تقریبا همه ذخایر خود به زیر قیمت بازار کرد تا با این کار از افزایش قیمتها جلوگیری کند . دولت ۴۹۹۹۲ تن از ۵۰ هزار تن ذخیره اماده برای فروش خود را با قیمت میانگین ۲۹۴۶ دلار یا ۱۹۵۱۱ یوان در یک مزایده عمومی در تاریخ ۹ نوامبر فروخت . بیشترین قیمت پیشنهادی ۱۹۷۵۰ یوان و کمترین قیمت ۱۹۱۱۰ یوان بود . قیمت روی در بازار شانگهای به بالاترین سطح نه ماهه خود در ماه اکتبر رسیده بود . دولت هم چنین اقدام به فروش الومینیوم ، منیزیم ، شکر ، کتان ، و ذرت نیز کرد تا کسری عرضه را جبران کرده و از افزایش قیمتها جلوگیری کند .
یک تحلیلگر چینی در مورد این فروش مزایده ای گفت : اعلام ذخایر دولتی ، این پیام را به همراه دارد که افزایش قیمت کالاها غیر قابل قبول هستند و دولت می تواند اماده انجام عکس العمل باشد . به گفته برخی از کارشناسان ، این اقدامات شاید به دلیل رشد شاخص قیمت مصرف کننده چین به چهار و چهار دهم درصد در ماه اکتبر باشد و شاید برای بانک مرکزی دلیلی باشد که بر نرخ بهره ای که در ماه گذشته افزایش یافته بود ، باز هم بیافزاید . برخی ذوب کنندگان چینی توسط دولتهای محلی موظف شده اند تا عملیات ذوب برخی کارخانه هایشان را به حالت تعلیق در بیاورند تا دولت بتواند به هدف مصرف انرژی سال ۲۰۱۰ خود برسد . در این بین تنها تولید کنندگان الومینیومی هستند که بیشترین تاثیر منفی را پذیرفته اند . یک تحلیلگر هم در این مورد گفته است که هنوز ذوب کنندگان روی به صورت جدی تحت تاثیر قرار نگرفته اند و در بازار روی چین کمبود عرضه خاصی وجود ندارد . گفتنی است که دولت قصد فروش سی و چهار هزار و پانصد تن سرب را در تاریخ ۱۶ توامبر یعنی سه شنبه همین هفته دارد .
گروه فلزی می گوید : تقاضای سرب چین برای سال ۲۰۱۵ ، ممکن است به پنج و پانزده صدم میلیون تن برسد .
مصرف مس چین درسال ۲۰۱۵ ، ممکن است به پنج و پانزده صدم میلیون تن برسد و تقاضای روی نیز ممکن است به هفت و یک دهم میلیون تن برسد . افزایش مصرف سرب ممکن است به ۹ درصد رشد سالانه تا سال ۲۰۱۳ و سپس هفت و نیم تا هشت درصد رشد سالانه بین سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵ ، برسد . افزایش مصرف روی نیز ممکن است با نه و نیم درصد رشد سالانه طی پنج سال اینده مواجه شود ، چرا که تقاضای گالوانیزه کردن فولاد افزایش خواهد یافت .
هم چنین بنا بر یک پیش بینی ، کل ظرفیت ذوب روی چین ممکن است به زیر هفت و نیم میلیون تن تا سال ۲۰۱۵ محدود گردد و در مورد سرب هم ممکن است به پنج و نیم میلیون تن برسد .
میزان رشد تقاضای سرب چین طی امسال به دلیل فروش کمتر خودرو ، ممکن است به ۱۱ درصد کاهش یابد .
مصرف سرب چین انتظار می رود به ۱۱ درصد برسد که از رشد شانزده و نیم درصدی سال گذشته کمتر است ، چرا که تقاضای تولیدکنندگان اتوموبیل و صنعت مخابرات ، کاهش یافته است . تقاضای کل بزرگترین مصرف کننده سرب جهان ممکن است به سه و شصت و نه صدم میلیون تن برسد ، و محتملا طی سال اینده نیز به اندازه ۱۱ درصد رشد خواهد کرد و کل مصرف به چهار و یازده صدم میلیون تن خواهد رسید .
سرب در بازار فلزات لندن ، از حیث عملکرد بد ، مقام دوم را پس از روی به دست اورده است .در این بین ، اقدامات چین برای کاهش تورم و نرخ بیکاری بالای ایالات متحده که می توانند بهبود اقتصاد جهانی را دچار اختلال و کاهش تقاضا را به وجود اورند نیز رخ داده است . گفتنی است که سرب برای استفاده در باتریهای ماشین به کار می رود . به طوریکه یک تحلیلگر می گوید : رشد اقتصادی چین محتملا کاهش خواهد یافت و احتمال نمی رود که رشد صنعت خودروی چین مانند سال گذشته باشد ، پس هر دوی این مسائل ، مانع رشد تقاضای سرب خواهند شد . یک روزنامه چینی در تاریخ ۱۳ نوامبر اعلام کرد که ممکن است رشد اقتصادی چین به هشت و هفت دهم درصد برسد . رشد اقتصادی چین در فصل سوم امسال به نه و شش دهم درصد رسیده بود .
در تاریخ ۲۸ اکتبر ، وزیر صنایع و فناوری اطلاعات چین گفته بود : فروش اتوموبیل چین ممکن است طی سال جاری به ۱۷ میلیون واحد برسد . سال گذشته ، رشد فروش خودروی چین به ۴۶ درصد رسیده بود و میزان فروش خودروی چین با رسیدن به رقم سیزده و شش دهم میلیون واحد ، چین را به صدر فهرست اتوموبیل فروشان دنیا فرستاد تا ایالات متحده ، پس از سالها اقایی ، به زیر کشیده شود .
قیمت کالاها به بیشترین رکورد نزولی خود طی ۱۸ ماه اخیر رسید ، چرا که چین با افزایش نرخ های بهره خود ، قصد کاهش تورم را دارد که احتمالا تقاضای فلزات و انرژی را کم می کند . بانک ملی چین ، پس از سه سال ، در تاریخ ۱۹ اکتبر ، اقدام به افزایش نرخ پایه وام دهی یک ساله خود به میزان بیست و پنج صدم درصد کرد و ان را به پنج و پنجاه و شش صدم درصد رساند . اقتصاد دانان بلومبرگ معتقدند که بانک ملی ممکن است طی چند هفته اینده ، دوباره اقدام به چنین کاری کند .
در روز جمعه ، شاخص سی ار بی رویترز که متشکل از ۱۹ قلم کالای اساسی است ، به میزان سه و شش دهم درصد نزول کرد که بیشترین نزول روزانه از ۲۰ اوریل سال ۲۰۰۹ می باشد . قیمت سرب برای تحویل سه ماهه در لندن نیز در روز جمعه ، به میزان پنج و سه دهم درصد کاهش یافت که بیشترین کاهش از ماه ژوئن است . اما هنوز نسبت به ماه ژوئن امسال ، ۴۴ درصد افزایش یافته است و در هفته گذشته در قیمت ۲۵۲۰ دلار تثبیت شد .
وزارت بازرگانی چین نیز اعلام کرده است که مصرف سرب تصفیه شده چین در نیمه دوم امسال با سرعت کمتری نسبت به نیمه اول امسال رشد خواهد کرد ، چرا که سرعت رشد فروش خودرو در حال کاهش است .
کاهش واردات
واردات سرب چین در نه ماه اول امسال ، با ۸۸ درصد کاهش به حدود ۱۸ هزار تن رسیده است . چین ممکن است طی نیمه دوم سال جاری ، به ظرفیت ذوب سرب خود ، ۶۰۰ هزار تن اضافه کند . تولید سرب چین در سال جاری ممکن است با ۹ درصد افزایش به سه و هشتاد و هفت صدم میلیون تن برسد و هم چنین با هشت و نه دهم درصد افزایش طی سال اینده ، به چهار و بیست و دو صدم میلیون تن برسد . ممنوعیت تولید وضع شده توسط دولت در مناطق مهم مانند استان هنان ، نمی تواند اثر بزرگی بر تولید سرب بگذارد .
پوریا تیرگر