اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
شهریور ۱۶, ۱۳۹۵
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

 

۰۷:۱۴:۲۷  پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۱۴:۲۱گروه بورس-همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد توقف افت عمومی قیمت‌ سهام بود. دیروز نماگر بورس تهران که در دو روز ابتدای هفته بیش از ۸/ ۰ درصدی را افت کرده بود، سرانجام توانست به رشد اندک ۱۳واحدی دست یابد. رشدی که به مدد رشد نمادهای پالایشگاهی صورت گرفت. بهای نفت در بازارهای جهانی دیروز تحت تاثیر احتمال حصول توافق بر سر طرح فریز نفتی با رشد قابل ملاحظه‌ای مواجه شد و در نهایت اقبال مناسبی به نمادهای زیر‌مجموعه گروه پالایشگاهی شکل گرفت. در این شرایط شاخص توانست به مدد رشد قیمتی نمادهای «تاپیکو»، «اخابر»، «شبندر»، «شپنا» و «شبریز» به عدد ۷۶هزار و ۵۲۲واحد برسد.

در گروه بانکی دیروز اعلام شد: سه بانک ایرانی موفق به کسب مجوز فعالیت در یکی از شهرهای آلمان شده‌اند. خبرگزاری انگلیسی «رویترز» نوشت: سه بانک ایرانی به وزیر اقتصاد ایالت باواریای آلمان گفته‌اند که قصد دارند شعباتی را در شهر مونیخ افتتاح کرده تا به این وسیله به تسهیل روابط تجاری شرکت‌های آلمانی با ایران کمک شود.

خانم «آیلسش آیگنر» وزیر اقتصاد باواریا به روزنامه آلمانی «مونشنر مرکر» گفت که سه بانک ایرانی «خاورمیانه»، «پارسیان» و «سینا» از بانک مرکزی ایران مجوز لازم را برای برپایی شعبه‌های فرامرزی دریافت کرده‌اند. در گروه خودرویی به دنبال عدم عرضه بلوک ۸۰درصدی سایپا دیزل دیروز بحث در مورد دلایل عدم انجام این معامله در بازار مطرح بود. برخی خبرهای اولیه از احتمال تجدید عرضه این سهم خبر می‌دهد. در گروه پتروشیمی عرضه دوباره بلوک پتروشیمی دماوند به دلیل هزینه‌های بالای تکمیل این طرح و نبود توجیه اقتصادی در مورد آن دیروز به شکست انجامید و خریداری برای آن حضور نیافت.

در گروه سیمانی دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان از کاهش تخفیفات اعطایی کارخانه‌ها به عوامل فروش انواع سیمان خبر داد.عبدالرضا شیخان طی نامه‌ای از برگزاری جلسه هم‌اندیشی مدیران عامل کارخانه‌‌های سیمان به منظور کاهش تخفیفات اعطایی به عوامل فروش خبر داد تا قیمت جدید کف سیمان تحویل در محل مصرف یا انبار مصالح فروش به تمامی کارخانه‌ها ابلاغ شود.

بر‌اساس این مصوبه (صادر شده در تاریخ ۱۳ شهریور ۹۵) مقرر شده است که کلیه کارخانه‌ها نسبت به رعایت قیمت‌ها و تعدیل کلیه فروش‌های قبلی اعم از نقدی و اعتباری اقدام عاجل صورت دهند. دبیر انجمن صنفی کار فرمایان صنعت سیمان تاکید کرد: قیمت‌های رسمی و قانونی مصوبه ۳۱ خرداد ماه سال ۱۳۹۳ همچنان به قوت خود باقی است و کلیه شرکت‌ها مجاز خواهند بود تا سقف قیمت مصوب انجمن به قیمت درب کارخانه‌ها، نسبت به فروش اقدام کنند.

در گروه ساختمانی مدیرعامل عمران فارس با صدور نامه‌ای خاطر‌نشان کرد تحقق پیش‌بینی‌های این شرکت به دلیل عدم ثبت افزایش سرمایه تحقق پیش‌بینی سود مطابق بیانیه افزایش سرمایه ممکن نشده است. محمد‌علی معین خاطر نشان کرد: به دلیل رکود در بخش ساخت و ساز، پیش‌بینی‌های فروش قابل تحقق نیست. در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل اما همچنان کم حجم بود که ارزش معاملات در بورس به ۷۵میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۱۷میلیارد تومان بالغ شد.

 

۰۷:۱۲:۴۴گروه بورس، هاشم آردم: شاخص بورس تهران طی معاملات روز گذشته با تنها ۱۳ واحد رشد در میانه‌های کانال ۷۶ هزار واحدی باقی ماند. در برهه فعلی بورس تهران به فضایی رسیده است که روند شاخص کل چندان نمی‌تواند توصیف‌کننده شرایط کلی بازار باشد. دیروز ارزش معاملات خرد در بورس به زحمت به ۷۵ میلیارد تومان می‌رسید. این میزان از ۱۲ دی ماه سال گذشته بی‌سابقه بوده است. در‌واقع می‌توان ادعا کرد که فضای عمومی بورس تهران به زمان پیش از برجام بازگشته است.

 

عقبگرد بورس به پیش از برجام؟

نکته‌ای که در این میان وجود دارد این است که اگرچه عمق بازار به شدت کاهش یافته و به شرایط پیش از برجام عقب‌گرد کرده است، اما سطح شاخص کل و قیمت‌ها در بورس هنوز نسبت به آن دوره بالا به نظر می‌رسد. شاخص بورس در ابتدای دی ماه سال گذشته در محدوده ۶۱ هزار واحد قرار داشت. اما در آن دوره هنوز برجام اجرایی نشده بود و از طرف دیگر هزینه فرصت پول (دست‌کم در بازار رسمی) بسیار بالاتر از دوره فعلی بود. همین موضوع سبب می‌شد که متوسط نسبت قیمت بر درآمد در بورس (P/ E) در محدوده ۶/ ۵ مرتبه قرار گیرد. اما حالا در بازار رسمی پول، هزینه فرصت کاهش یافته است. بنابراین طبیعی است اگر نسبت قیمت بر درآمد اعداد بالاتری را اختیار کند. برجام نیز اجرایی شده و آثار آن تا حدودی رشد اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار داده است. اگرچه این رشد در تمام حوزه‌ها تجربه نشده و تقریبا محدود به صنایع نفت و گاز است، اما به هر حال می‌توان ادعا کرد که اوضاع اقتصادی بهتر از آن چیزی است که در سال ۹۴ به وقوع پیوست.

این دوره با دوران پیش از برجام شباهت‌هایی نیز دارد. اگرچه نرخ سود سپرده‌های بانکی به‌طور رسمی کاهش یافته، اما می‌توان ادعا کرد که نرخ سود در بازارهای بدون ریسک هنوز در محدوده ۲۰ درصدی باقی مانده است. شاهد این ادعا گسترش بی‌رویه صندوق‌های سرمایه‌گذاری متکی به بانک‌ها است. این صندوق‌ها از منابع بانک‌ها (عمدتا سپرده‌های مردم) تامین مالی می‌شوند و سود پیش‌بینی شده ۱۸ درصدی را تقریبا تضمین می‌کنند. انتظار می‌رود که در‌نهایت بانک‌ها با توسل به این روش‌ها و دور زدن نرخ رسمی سود سپرده‌ها، سود دست‌کم ۱۸ درصدی را برای سپرده‌گذاران خود تامین کنند. از طرف دیگر بانک‌های کوچک و موسسات مالی که تحت نظارت بانکی مرکزی نیستند، هنوز اقدام به جذب سپرده با نرخ‌های بالا می‌کنند. بر این اساس نمی‌توان به‌طور قطع ادعا کرد که هزینه‌ فرصت پول در اقتصاد کاهش یافته است. نکته دیگری که این روزها بیش از پیش به آن توجه می‌شود، تراکم دارایی‌ها راکد و بلااستفاده بانک‌ها است. رئیس بانک مرکزی نیز در ابتدای هفته اعلام کرده بود که بانک‌ها در شرایط فعلی در واقع با اتکا به ۵۰ درصد دارایی‌های خود اقدام به تامین مالی و تسهیلات‌دهی می‌کنند. بنابراین ساختار بانکی کشور سد محکمی را در برابر کاهش طبیعی نرخ سود در اقتصاد ایجاد کرده است. اگرچه می‌شد حدس زد که کاهش نرخ سود و هزینه فرصت پول در پسابرجام چندان ساده نخواهد بود، اما فضای خوش‌بینی که در سه ماه پایانی سال گذشته در بورس شکل گرفت، گویی باعث فراموش شدن مشکلات ریشه‌ای اقتصاد کشور شد.

حالا بورس در شرایطی قرار دارد که اولا رشد اقتصادی مورد انتظار را به خود ندیده است، ثانیا هزینه فرصت پول هنوز کاهش معناداری را تجربه نکرده است و در نتیجه نه P/ E بازار بر اساس منطق رشد کرده است و نه هزینه‌های مالی بنگاه‌های اقتصادی (به ویژه شرکت‌های بورسی) کاهش یافته است. به‌طور خلاصه می‌توان ادعا کرد که حقیقت‌های اقتصادی همگام با انتظارات فعالان بازار پیش نرفته است. حالا قیمت‌ها هنوز بالاست و خریدار قدرتمندی در بازار مشاهده نمی‌شود. می‌توان ادعا کرد که کاهش ارزش معاملات نیز در واقع به همین علل رخ داده است. از آنجا که بخش بزرگی از فعالان بازار در قیمت‌های بالا وارد بازار شده‌اند (ارزش معاملات در اوج‌های قیمتی چند برابر ارزش فعلی معاملات بود)، مقاومت در برابر فروش در قیمت‌های منفی و شناسایی زیان فعلا بالاست. به عبارت بهتر بخش بزرگی از فعالان بورس حاضر نیستند در قیمت‌های فعلی فروشنده باشند؛ چرا‌که در قیمت‌های بالا وارد بازار شده‌اند. در طرف دیگر خریداران بالقوه تمایل چندانی به خرید نشان نمی‌دهند. این چرخه زمانی شکسته می‌شود که خبری مثبت بازار را دوباره خوش‌بین کند یا سهامداران رفته‌رفته فروش در قیمت‌های منفی را در برنامه قرار دهند. در این صورت احتمالا شاخص بورس به زودی ریزشی چند هزار واحدی را تجربه خواهد کرد. اما نباید فراموش کرد که اگرچه فضای اقتصادی هنوز بهبود محسوسی را تجربه نکرده است، اما دست‌کم شرایط پیچیده و دشوار سال ۹۴ را نیز پیش‌رو نمی‌بیند. بنابراین برگشت قیمت‌ها و شاخص‌ها به پیش از دی ماه سال گذشته دور از ذهن به نظر می‌رسد.

 

تک‌نوازی پالایشگاه‌ها

از میان گروه‌های ۳۷ گانه بورس روز گذشته ۲۳ صنعت با افت شاخص‌های صنعت خود مواجه شدند. گروه‌های محصولات کاغذی، لاستیک و پلاستیک و ماشین‌آلات برقی بیشترین افت را به خود اختصاص دادند و هریک به ترتیب ۵/ ۲، ۰۴/ ۱ و ۱ درصد به سهامداران خود زیان تحمیل کردند. در طرف دیگر گروه‌های استخراج زغال‌سنگ، فرآورده‌های نفتی و سایر واسطه‌گری‌های مالی (لیزینگ‌ها) بیشترین رشد روزانه شاخص صنعت را ثبت کردند. گروه استخراج زغال‌سنگ این روزها به دلیل آزادسازی نرخ زغال‌سنگ بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است و خریداران نسبت به این گروه رغبت بیشتری نشان می‌دهند. اما اگر از این گروه به‌دلیل کوچک بودن نسبت به سایر صنایع بورس چشم‌پوشی کنیم، می‌توان ادعا کرد که مثبت‌ترین گروه در روز گذشته گروه پالایشگاه‌ها بود. این گروه هم از نظر ارزش معاملات در بالای فهرست گروه‌های بورسی قرار گرفت و هم بازدهی ۱/ ۱ درصدی را تجربه کرد. با افزایش بهای جهانی هر بشکه نفت برنت این گروه نیز با اقبال سهامداران مواجه شد. اما به نظر می‌رسد حرکت صعودی این گروه چندان هم ادامه‌دار نباشد. پتانسیل پایین این گروه در صعود بیشتر به ساختار این شرکت‌ها برمی‌گردد. این شرکت‌ها عملا درآمد خود را به‌صورت حق‌العمل کاری دریافت می‌کنند. به عبارت بهتر، نرخ خرید مواد اولیه در این گروه و همچنین نرخ فروش محصولات این شرکت‌ها توسط مدیران شرکت تعیین نمی‌شود و عملا تابع سیاست‌های وزارت نفت هستند. بنابراین افزایش بهای جهانی نفت را نمی‌توان دلیل مناسبی برای رشد شاخص این گروه در نظر گرفت. دلیل دیگری که این گروه را کمتر مستعد رشد می‌کند، مفهومی به نام کیفی‌سازی محصولات پالایشگاهی است که اگرچه به نظر می‌رسید دست‌کم برای چند سال آینده مشکلی را برای پالایشگاه‌ها ایجاد نمی‌کند، اما عملا درآمدهای پالایشگاه‌ها را محدود کرده است. صورت‌های مالی پالایشگاه‌های بزرگ کشور نشان می‌دهد که تفکیک محصولات و قیمت‌گذاری بر اساس کیفیت در حال حاضر در حال انجام است. بنابراین رشد قیمت جهانی نفت تا زمانی که کیفیت محصولات پالایشگاهی از طرف پالایش و پخش مورد تایید قرار نگیرد، دلیل قانع‌کننده‌ای برای رشد قیمت سهام پالایشگاه‌ها به نظر نمی‌رسد. روند کیفی‌سازی طی مصوبه دولت در سال ۹۳، قرار بود به مرور و تا سال ۹۸ اجرایی شود.

 

نگاهی به آمار معاملات

روز گذشته سهامداران بیش از ۸۷۳ میلیون برگه سهم و حق تقدم را به ارزش ۱۳۵ میلیارد تومان در ۳۷ هزار نوبت معاملاتی دست به دست کردند ( با احتساب معاملات بلوکی و اوراق مشارکت). نمادهای نفت‌و گاز تامین، پالایش نفت بندرعباس، مخابرات، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تبریز با بیشترین تاثیر مثبت بر شاخص باعث رشد این متغیر شدند. در مقابل دو نماد کشتیرانی و سرمایه‌گذاری غدیر با بیشترین تاثیر منفی بر شاخص مانع رشد بیشتر این متغیر شدند.

همچنین روز گذشته گروه‌های خودرو و ساخت قطعات، محصولات فلزی و فلزات اساسی با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروه‌های صنعت قرار گرفتند. بیشترین رشد قیمت در روز گذشته را نمادهای بین‌المللی محصولات پارس، نیرو محرکه، چینی ایران، ملی سرب و روی، ریخته‌گری تراکتورسازی ایران و سیمان بهبهان ثبت کردند. در مقابل نمادهای دوده صنعتی پارس، گسترش صنایع و خدمات کشاورزی، عمران و توسعه فارس، داروسازی زاگرس فارمد پارس، ایرکاپارت صنعت، صنایع جوشکاب یزد و فروسیلیس ایران با بیشترین کاهش قیمت در انتهای جدول معاملات نشستند.

 

۰۷:۱۲:۲۵گروه بازار پول: صبح دوشنبه، دلار در مقطعی به زیر مرز ۳ هزار و ۵۵۰ تومان رفت، ولی در ادامه روز توانست با تحرکات معامله‌گران فردایی به بالای مرز یاد شده بازگردد. در ساعات ابتدایی سومین روز هفته، قیمت دلار تحت‌فشار عرضه بازارساز و افت نرخ حواله درهم تا قیمت ۳ هزار و ۵۴۵ تومان افت کرد، اما نهایتا با رشد از کف روزانه با قیمت ۳ هزار و ۵۵۰ تومان به کار خود پایان داد. این قیمت ۶ تومان کمتر از روز یکشنبه بود. با توجه به جنس عوامل اثرگذار در روز دوشنبه می‌توان گفت که اتفاقات و عوامل واقعی در بازار بیشتر گرایش به کاهش قیمت داشتند، ولی عوامل غیربنیادی مانند تحرکات معامله‌گران آتی و انتظارات آنها در برابر این افت مقاومت می‌کردند. پیروز نبرد این دو گروه در مرز ۳ هزار و ۵۵۰ تومان، سطح جدید قیمت دلار را معرفی خواهد کرد. در این شرایط، قیمت دلار یا به دامنه‌ای بازخواهد گشت که ۳۰ روز در آن حبس بود (دامنه ۳۵۳۰ تا ۳۵۴۵ تومان) یا در همین دامنه فعلی به نوسانات خود ادامه خواهد داد.

روز دوشنبه، افت قیمت دلار، بهای سکه تمام بهار آزادی را نیز تحت‌تاثیر قرار داد. در سومین روز هفته، سکه تمام ۳ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت یک میلیون و ۱۱۶ هزار تومان رسید. این افت در شرایطی ثبت شد که بهای اونس تا ساعت ۳ بعدازظهر در بازارهای جهانی کاهش قیمت را تجربه نکرده بود. در نتیجه، عامل اصلی افت سکه، افت قیمت دلار در بازار داخلی بود.

 

شکست لحظه‌ای مرز

در سومین روز هفته، قیمت دلار در مقاطعی به زیر مرز ۳ هزار و ۵۵۰ تومان رفت، ولی در نهایت با کمک معامله‌گران فردایی توانست در محدوده ۳ هزار و ۵۵۰ تومان به کار خود پایان دهد. روز دوشنبه، دلار معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۵۵۴ تومان آغاز کرد که کاهشی ۲ تومانی نسبت به قیمت بسته شده روز یکشنبه داشت. شدت فشار کاهشی در ابتدای روز چنان زیاد بود که پیش از رسیدن به ساعت ۱۲ بعدازظهر، قیمت به زیر مرز ۳ هزار و ۵۵۰ تومان رفت. حتی پیش از ساعت یک بعدازظهر، قیمت ۳ هزار و ۵۴۵ تومان نیز در بازار ثبت شد و این انتظار در میان تعداد محدودی از معامله‌گران شکل گرفت که این ارز احتمال دارد وارد محدوده ۳ هزار و ۵۳۰ تومان نیز شود.

با این حال، از حدود ساعت ۱۴ بعدازظهر، مقاومت معامله‌گران فردایی به شکل آشکاری در بازار نمودار شد و دلار توانست از مرز ۳ هزار و ۵۵۰ تومان بالا بیاید. قیمتی که تا ساعت ۳ بعدازظهر برای این ارز ثبت شد، ۳ هزار و ۵۵۰ تومان بود که همچنان ۶ تومان کمتر از روز یکشنبه بود. این قیمت در حالی ثبت شدکه برخی صرافی‌های بانکی در همان مقطع زمانی (ساعت ۳بعدازظهر) نرخ فروش خود را ۳ هزار و ۵۳۹ تومان تعیین کردند.

 

فشار عرضه بازارساز

به گفته فعالان، عرضه بازارساز مهم‌ترین عاملی بود که قیمت دلار را در روز دوشنبه تحت‌تاثیر قرار داد. به گفته حاضران در بازار، برخی از صرافی‌های بانکی در همان ابتدای روز دوشنبه و پیش از ساعت ۱۱ ظهر، نرخ فروش خود را ۳ هزار و ۵۴۸ تومان تعیین کردند. این موضوع جریان معاملاتی بازار را تحت‌تاثیر قرار داد و موجب شد که بخشی از معامله‌گران تصمیم بگیرند که خود را در موقعیت فروش قرار دهند. در واقع، تعیین نرخ فروش زیر مرز ۳ هزار و ۵۵۰ تومان، انتظارات کاهشی معامله‌گران را فعال‌تر کرد. در این میان، کاهش نرخ حواله درهم زمینه‌ساز افت بیشتر شد. روز دوشنبه، نرخ حواله درهم در مقاطعی از روز حتی به زیر محدوده ۹۷۰ تومان رفت و سیگنال کاهشی به معامله‌گران بازار داخلی داد. نرخ حواله درهم و دلار با یکدیگر رابطه مستقیم دارند و کاهش یکی منجر به افت دیگری می‌شود. در کنار این، برخی از فعالان، افت قیمت دلار را به تحرکات تعدادی از معامله‌گران نسبت داده‌اند.

 

مقاومت فردایی‌ها

به گفته فعالان، روز دوشنبه، معامله‌گران فردایی در برابر افت دلار به زیر مرز ۳ هزار و ۵۵۰ تومان مقاومت زیادی کردند. در سومین روز هفته، در بیشتر مقاطع روز، قیمت دلار در معاملات فردایی به زیر مرز یاد شده نیامد؛ این در حالی بود که قیمت در معاملات نقدی چنانکه اشاره شد تا نرخ ۳ هزار و ۵۴۵ تومان پایین رفته بود. به این ترتیب، یکی از نشانه‌‌های مقاومت معامله‌گران آتی بالا ماندن قیمت این ارز در معاملات فردایی بود، به گونه‌ای که بعضا نرخ فردایی ۵ تومان بالاتر از قیمت نقدی بود.

فعالان بازار ارز، علت مقاومت معامله‌گران آتی را به عامل انتظارات نسبت داده‌اند. به گفته آنها، معامله‌گران آتی انتظار دارند که در نیمه دوم شهریورماه، با افزایش تقاضای مسافرتی، قیمت دلار افزایش بیشتری را تجربه کند، در نتیجه سعی کرده‌اند در برابر افت قیمت مقاومت زیادی از خود نشان دهند. به گفته این دسته، به‌طور سنتی این انتظار در بازار وجود دارد که در نیمه دوم شهریورماه و در انتهای تابستان، تقاضا برای خرید ارز در بازار افزایش پیداکند؛ چراکه تعداد سفرهای خارجی در این مقطع زمانی افزایش پیدا می‌کند.

این در حالی است که عده دیگری اعتقاد دارند که از هفته آینده و با نزدیک شدن به تعطیلات اعیاد قربان و غدیر، تقاضا برای خرید ارز از کشورهای همسایه کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه قیمت افت بیشتری را تجربه خواهد کرد.

 

۰۷:۱۲:۰۳خبرگزاری مهر: وزیر نیرو با اشاره به کاهش قیمت خرید تضمینی برق از واحدهای تولید برق تجدیدپذیر کشور، گفت: امسال قیمت خرید تضمینی برق به ازای هر کیلووات از ۱۵۰ تومان به ۶۸ تومان کاهش یافت. به گفته حمید چیت‌چیان، با بیان این‌که قیمت‌های خرید تضمینی برق تجدیدپذیر بر اساس سه مولفه قیمت سوخت، هزینه تبدیل انرژی و هزینه‌های زیست‌محیطی تعیین می‌شود، خاطرنشان کرد: بر اساس محاسبات انجام شده سال گذشته قیمت هر کیلووات ساعت برق تولیدی ۱۵۰ تومان بود که امسال این رقم به ۶۸ تومان کاهش یافت. وی افزود: یکی از دلایل کاهش قیمت خرید برق تجدیدپذیر در سال جاری کاهش قیمت‌ها در جهان بوده است. چیت‌چیان در مراسم آغاز به کار کنفرانس بین‌المللی انرژی‌های خورشیدی در تشریح برنامه‌های افزایش و توسعه ظرفیت تولید برق خورشیدی در ایران، گفت: در برنامه پنجم توسعه پیش‌‌بینی شده تا ۵ هزار مگاوات نیروگاه بادی و خورشیدی در کشور نصب شود که تاکنون این هدف تحقق نیافته است.

 

وزیر نیرو با اعلام اینکه افزایش ظرفیت تولید برق خورشیدی در کشور به یک برنامه‌ریزی گسترده و اصولی نیاز دارد، تصریح کرد: سال گذشته میلادی بیش از ۱۴۷ هزار مگاوات انرژی‌های تجدیدپذیر در کشورهای مختلف جهان نصب و راه‌اندازی‌شده است. این مقام مسوول با تاکید بر اینکه ظرفیت نصب شده انرژی تجدیدپذیر در جهان معادل دو برابر کل ظرفیت نصب شده تولید برق در ایران است، اظهار کرد: سال گذشته میلادی ظرفیت نصب‌شده نیروگاه‌های تجدیدپذیر بیش از نیروگاه‌های فسیلی بوده است. این عضو کابینه دولت یازدهم با بیان اینکه سال ۲۰۱۵ میلادی ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی نصب شده بیش از کل ظرفیت خورشیدی (فتوولتائیک) نصب شده از ابتدا تا سال ۲۰۱۴ بوده است، بیان کرد: هم‌اکنون هزینه تولید انرژی‌های خورشیدی و بادی کمتر از انرژی‌های فسیلی بوده و بیش از ۲۲کشور جهان بیش از یک درصد از کل برق مورد نیاز خود را از سامانه‌های خورشیدی تامین می‌کنند.

چیت‌چیان با تاکید بر این مطلب که سال گذشته نقطه عطفی در صنعت انرژی خورشیدی ایران بوده است، تاکید کرد: در مجموع امسال حدود ۱۰۰ مگاوات ظرفیت جدید انرژی تجدیدپذیر شامل نیروگاه‌های برق بادی و خورشیدی در کشور نصب و راه‌اندازی خواهد شد. وی با اشاره به کنفرانس کاپ ۲۱ پاریس و تعهد ایران مبنی بر بهره‌برداری از ۷ هزار مگاوات انرژی‌های تجدیدپذیر یادآور شد: انرژی‌های تجدیدپذیر جزو سرفصل‌های مهم سیاست‌های کلی نظام در برنامه‌های توسعه کشور بوده و حتی به یکی از برنامه‌های اولویت دار توسعه صنعت برق و انرژی کشور تبدیل شده است. وزیر نیرو با اشاره به تدوین و اعمال بسته‌های جدید تشویقی به منظور افزایش ظرفیت تولید برق پاک در کشور، گفت: وزارت نیرو برق نیروگاه‌های تجدیدپذیری را که با استفاده از تکنولوژی داخلی تولید می‌شود، ۳۰ درصد گران‌تر از قیمت خرید تضمینی برق، خریداری می‌کند.

 

۰۷:۱۱:۵۶دنیای اقتصاد: دیدار مقامات و فعالان اقتصادی ایران با هیاتی تجاری از «باواریا» به عنوان اقتصادی‌ترین ایالت آلمان، حامل سه خبر بود که می‌تواند به سه گشایش مهم در روابط بانکی ایران و آلمان منجر شود. خبر اول، رفع مشکل ایران با شرکت هرمس (بزرگ‌ترین شرکت فعال در زمینه پوشش بیمه اعتباری) و پرداخت کامل اقساط متعلق به دوران تحریم‌ها است. پیش از این، بدهی ایران به شرکت هرمس به یکی از موانع همکاری‌های اقتصادی بین دو طرف تبدیل شده بود و آلمان برقراری مجدد این بیمه برای تضمین صادرات به ایران را منوط به پرداخت بدهی‌ها کرده بود. خبر دوم، توافق آلمانی‌ها با سه بانک ایرانی برای افتتاح شعبه در شهر مونیخ آلمان است. اقدامی که با اجرایی شدن آن عملا رویکرد ایران‌هراسی در بخش مالی و بانکی را که ناشی از دوران تحریم‌ها است تعدیل خواهد کرد. خبر سوم، اعلام آمادگی آلمانی‌ها برای تسهیل در برقراری روابط کارگزاری است. به اعتقاد کارشناسان، با توجه به نقش اقتصادی آلمان در اروپا و تاخیر این کشور در برقراری رابطه مجدد با ایران بعد از برجام، این اعلام آمادگی از سوی ژرمن‌ها اهمیت دارد. براساس اعلام مقامات مسوول در بانک مرکزی، شبکه بانکی پس از اجرایی شدن برجام در ۲۲۰ بانک سراسر دنیا بیش از ۵۰۰ حساب بانکی و روابط کارگزاری برقرار کرده است.

 

گروه بازرگانی: هیاتی صنعتی-تجاری از ایالت باواریای آلمان به سرپرستی «ایلزه آیگنر»، وزیر اقتصاد، رسانه، انرژی و تکنولوژی این ایالت، برای انجام مذاکره رو در رو با فعالان اقتصادی، به ایران سفر کرده است. پس از حصول برجام، این دومین بار است که باواریایی‌ها برای توسعه مراودات دوجانبه فعالان اقتصادی ایران با این ایالت صنعتی به ایران سفر کرده‌اند تا علاوه بر پیگیری مذاکرات پیشین در حوزه صنعت، بتوانند فکری به حال مراودات بانکی کنند و با مذاکره با طرفین ایرانی به تفاهماتی در حوزه نقل و انتقال پول برسند؛ مشکلی که باعث شده روابط محکم اقتصادی بین ایران و اروپا شکل نگیرد. گویا این بار ایالت باواریا عزمی جدی برای توسعه روابط با ایران دارد به‌طوری که براساس مذاکراتی که بین وزیر اقتصاد ایالت باواریای آلمان و مسوولان بانک مرکزی انجام شده، مقدمات افتتاح سه شعبه از سه بانک ایرانی در این ایالت فراهم شده است. وزیر اقتصاد ایالت باواریا با اعلام این خبر در نشست فعالان اقتصادی ایران و آلمان گفت: با تمام بانک‌های ایالت باواریا برای سرمایه‌گذاری در ایران مذاکره شده و قرار است ۳ بانک ایرانی در ایالت باواریا فعالیت خود را آغاز کنند.

 

روابط بانکی، محور مذاکرات

البته این نخستین بار نیست که هیاتی صنعتی – تجاری از ایالت باواریا وارد ایران می‌شود؛ چراکه در آبان ماه سال گذشته نیز یک هیات تجاری از این ایالت به ایران آمد و در یک نشست مشترک با اتاق بازرگانی تهران زمینه‌های همکاری بین دو طرف بررسی شد. مسوولان این ایالت همچنین میز باواریا را در ایران فعال کردند تا همواره در دسترس فعالان اقتصادی ایرانی باشند. پس از آن دیدار و با جدیتی که مسوولان و فعالان اقتصادی ایالت باواریا برای توسعه همکاری‌ها در زمینه‌های مختلف صنعتی از خود نشان دادند، یک هیات تجاری ۶۰ نفره در اواخر بهمن ماه گذشته از اتاق تهران به این ایالت سفر کرد و در شهرهای مونیخ و برلین با برگزاری چند نشست مذاکره مستقیم و بازدید از صنایع موجود، گسترش مراودات با این ایالت صنعتی را پیگیری کرد. امضای تفاهم‌نامه همکاری میان انجمن قطعه‌سازان ایران با اتحادیه صنایع آلمان از جمله دستاوردهای این سفر بود. از این‌رو، هیات اقتصادی ایالت باواریا که متشکل از تولیدکنندگان ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی، خودروسازی، قطعه‌سازی و بانکداری و موسسات مالی بود، روز گذشته با فعالان اقتصادی و اعضای اتاق تهران مستقیم و رو در رو دیدار و گفت‌وگو کردند. فعالان اقتصادی باواریا نشان دادند که برای برقراری ارتباط با ایران بسیار مصر هستند و در اغلب گفت‌وگوهای دوجانبه، پیشنهادهای کاربردی و عملیاتی ارائه کردند. آن‌گونه که در مذاکرات دو طرف مطرح شد، علاوه بر تفاهم در باب مراودات تجاری و صنعتی، روابط بانکی نیز محور مذاکرات قرار گرفته و در این زمینه تفاهماتی در حوزه بانکی نیز حاصل شده است.

 

جایگاه اقتصاد باواریا در آلمان

براساس این گزارش، اگرچه روابط تجاری بین دو کشور ایران و آلمان از سابقه طولانی برخوردار است، اما با اعمال تحریم‌ها علیه ایران، حجم مبادلات تجاری بین دو کشور کاهش یافت به‌طوری که ارزش مبادلات تجاری از ۶ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار بین دو کشور در سال ۹۰ به ۳ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار در سال ۹۱ کاهش یافت. این روند کاهشی همچنان ادامه یافت به‌طوری که ارزش مبادلات تجاری ایران و آلمان در سال ۹۲ معادل ۲ میلیارد و ۷۸۶ میلیون دلار و در سال ۹۳ معادل ۲ میلیارد و ۶۸۵ میلیون دلار گزارش شده است، اما به نظر می‌رسد که با رفع تحریم‌ها، آلمان برای توسعه مراودات اقتصادی با ایران بسیار مشتاق است. از این‌رو توسعه مراودات اقتصادی و تجاری با ایالت باواریای آلمان از این نظر برای ما مهم است؛ چون این ایالت با تولید ناخالص داخلی معادل ۴۸۸ میلیارد یورو در سال ۲۰۱۳ دومین اقتصاد بزرگ را در میان ایالت‌های آلمان به خود اختصاص داده و عملکرد برندهای معروف این منطقه نقش مهمی در جایگاه اقتصادی‌ آن ایفا می‌کند. از این رو این ایالت می‌تواند شریک تجاری و صنعتی خوبی برای ایران در شرایط پسابرجام باشد.

 

رشد تجارت با آلمان در پسابرجام

مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران در نشست فعالان اقتصادی ایران با هیات تجاری باواریای آلمان، با اشاره به اینکه پس از برداشته شدن تحریم‌ها در ۱۰ ماه گذشته مذاکرات خوبی با آلمان انجام شده و برخی از این مذاکرات تبدیل به قرارداد شده است، گفت: در ۱۰ ماه گذشته حجم تجارت دو کشور ۲۵ درصد افزایش یافته است. خوانساری با بیان اینکه حجم تجارت بین ایران و آلمان قبل از تحریم‌ها، ۴ میلیارد دلار بوده ابراز امیدواری کرد که در آینده این رقم به ۱۰ میلیارد دلار برسد.

رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه آلمان سابقه خوبی از لحاظ تجارت با ایران داشته، بزرگ‌ترین مشکل ایران در مراودات اقتصادی با آلمان را روابط بانکی عنوان کرد و افزود: اگرچه در این زمینه مذاکراتی انجام شده است، اما هنوز این مشکل پابرجاست. خوانساری این را هم گفت که براساس مذاکراتی که وزیر اقتصاد ایالت باواریا با بانک مرکزی ما داشته، قرار است سه بانک ایرانی به زودی در ایالت باواریا شعبه بزنند و مقدمات این کار نیز فراهم شده است. خوانساری با اشاره به اینکه بانک‌های بزرگ آلمانی همچنان در برقراری روابط بانکی با ایران تعلل می‌کنند، گفت: این انتظار وجود دارد که مقامات سیاسی آلمان، فشار سیاسی آمریکا بر نهادهای اقتصادی اروپا از جمله آلمان را برطرف کنند. وی در بخش دیگری از سخنان خود به رفع مشکل بیمه هرمس بین دو کشور اشاره کرد و گفت:‌ آلمانی‌ها نباید تصور کنند که ایران یک بازار ۸۰ میلیون نفری برای آنهاست، بلکه با توجه به کشورهای همسایه، ایران ظرفیت یک بازار ۴۰۰ میلیون نفری را برای آلمان دارد. خوانساری با بیان اینکه ایران کشوری است که به لحاظ امنیت در منطقه وضعیت بسیار خوبی دارد، گفت: علاوه بر این موضوع، جوانان تحصیلکرده جزو ظرفیت‌های کشورمان هستند. رئیس اتاق بازرگانی تهران با اشاره به پیش‌بینی رشد ۵ درصدی اقتصاد کشور در سال ۹۵ اظهار کرد: همین موضوع نوید شکوفایی اقتصاد و همچنین جذب سرمایه‌گذاری خارجی را به ما می‌دهد. البته خوانساری ضمن انتقاد از اینکه تاکنون در زمینه جذب سرمایه‌گذاری خارجی موفق عمل نکرده‌ایم، تصریح کرد: اما نوید رشد اقتصادی می‌تواند برای صنعتگران و تجار آلمانی بسیار سودمند باشد. رئیس اتاق بازرگانی تهران خطاب به طرف‌های آلمانی خواستار شد که به ایران به‌عنوان بازار صادراتی خودشان نگاه نکنند؛ چراکه شرکت‌های صنعتی و تجاری ایران آمادگی دارند در زمینه‌های مختلف از جمله خودرو با آلمان فعالیت مشترک داشته باشند. رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه ایران یکی از بزرگ‌ترین کشورها در زمینه تولید خودرو است، گفت: سالانه میزان تولید خودرو در کشور ما به یک میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه می‌رسد. همچنین، ایران از منابع نفت و گاز کافی برخوردار است و در حال حاضر شرکت توتال فرانسه در این زمینه با ایران همکاری‌هایی داشته و آلمان هم می‌تواند در زمینه نفت و گاز با ایران مشارکت داشته باشد.

 

برداشتن موانع در روابط با ایران

«ایلزه آیگنر» وزیر اقتصاد، رسانه، انرژی و تکنولوژی ایالت باواریای آلمان با بیان اینکه در ایالت باواریا طیف گسترده‌ای از شرکت‌های بزرگ جهانی از جمله زیمنس وجود دارند، اظهار کرد: در حال حاضر شرکت‌های تجاری همراه ما در این سفر شرکت‌های کوچکی هستند که البته این شرکت‌ها دارای خلاقیت و فناوری هستند و هیچ چیزی کمتر از شرکت‌های بزرگ آلمانی ندارند. وزیر اقتصاد، رسانه، انرژی و تکنولوژی ایالت باواریای آلمان، با اشاره به سخنان خوانساری در رابطه با رشد اقتصادی ۵ درصدی ایران گفت: این رشد مولفه مهمی برای موفقیت در منطقه است و ما تمایل داریم که همکاری اقتصادی با ایران را به‌طور جدی دنبال کنیم. «آیگنر» با اشاره به اینکه هنوز موانعی برای پیگیری فعالیت‌های اقتصادی دو کشور وجود دارد، تصریح کرد: تلاش ما برداشتن موانع است که یکی از اقدامات انجام شده در این راستا رفع مشکل بیمه هرمس است. وی همچنین از توافق با سه بانک ایرانی سینا، خاورمیانه و پارسیان برای افتتاح شعبه در ایالت باواریا خبر داد و گفت: این مهم بستری برای همکاری اقتصادی بین دو کشور را فراهم می‌کند، ضمن اینکه سیاست هم در این زمینه به کمک اقتصاد آمده تا معاملات بین شرکت‌ها انجام شود. در ادامه این نشست «برترام بروسارت» مدیرعامل اتحادیه صنعت ایالت باواریا نیز تصریح کرد: نیازهای طرف ایرانی در حوزه زیرساختی و بازرگانی آن چیزی است که شرکت‌های ما می‌توانند ارائه دهند. «بروسارت» افزود: ایالت ما در حیطه اتومبیل و قطعات نقش فعالی در صادرات دارد و ما از دوستان ایرانی می‌خواهیم حتما در این حیطه با ما همکاری داشته باشند. وی با اشاره به اینکه نوآوری و خلاقیت یکی از خصوصیات آلمانی‌ها است، گفت: اما توقع ما از فعالان اقتصادی ایران این است که صبر داشته باشند؛ زیرا انجام کارهایی که طی ۱۰ سال مسکوت مانده در عرض ۱۰ ماه بعد از لغو تحریم‌ها قابل انجام نیست. مدیرعامل اتحادیه صنعت ایالت باواریا با تاکید بر اینکه در ۱۰ ماه گذشته اقدامات زیادی انجام شده، اظهار کرد: اما تنها بخشی از این اقدامات ازسوی رسانه‌ها منتشر شده است. «بروسارت» با بیان اینکه ما آمادگی همکاری با اتاق تهران را داریم، گفت: میز این اتاق در خانه اقتصاد بایرن در مونیخ موجود است و همکاران شما می‌توانند از آن استفاده کنند.

 

تمرکز بر سرمایه‌گذاری مشترک

از سوی دیگر، در کنفرانس خبری رئیس اتاق بازرگانی تهران و وزیر اقتصاد باواریای آلمان، مسعود خوانساری با تاکید بر اینکه تمرکز ما در روابط اقتصادی با هیات‌های اقتصادی آلمانی بیشتر سرمایه‌گذاری مشترک بین دو کشور است، تصریح کرد: براساس برنامه‌های پنج‌ساله، ایران سالانه نیاز به ۵۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی دارد. اگرچه در کنار این موضوع به قراردادهای صادراتی نیز توجه می‌شود. خوانساری ادامه داد: مذاکرات خوبی بعد از برجام در رابطه با سرمایه‌گذاری خارجی در ایران شده و تعدادی از این مذاکرات منجر به عقد قرارداد شده است. وزیر اقتصاد، رسانه، انرژی و تکنولوژی ایالت باواریا نیز در پاسخ به این پرسش که مشکلات بانکی بین دو کشور چه زمانی قرار است حل شود و چرا برقراری روابط بین بانکی دو کشور آلمان حرکت کندی دارد، گفت: در مقایسه با ۱۰ ماه گذشته پیشرفت‌های خوبی داشته‌ایم، به‌طوری که حتی مشکل بیمه هرمس نیز حل شده است. وی تصریح کرد: ما با تمام بانک‌های ایالت باواریا برای سرمایه‌گذاری در ایران وارد مذاکره شده‌ایم و البته بانک‌های ما در این ایالت دولتی نیستند و همگی خصوصی هستند. به‌طوری که در این سفر تعدادی از نمایندگان این بانک‌ها همراه ما به ایران سفر کرده‌اند. وی گفت: تمرکز اصلی ما در این سفر موضوع مراودات بانکی بین دو کشور بوده تا به بانک‌های ایرانی کمک ‌کنیم که در آلمان فعال شوند. وزیر اقتصاد ایالت باواریا در مورد اینکه شروط ایران برای همکاری با کشورهای دارای تکنولوژی از جمله آلمان، مشارکت مبنی بر انتقال تکنولوژی و فناوری است آیا این موضوع یعنی انتقال تکنولوژی و فناوری به ایران را در قراردادها می‌پذیرید، بیان کرد: در سفر قبلی که به ایران داشتیم قراردادهایی برای انتقال تکنولوژی بین دو دانشگاه آلمانی از جمله دانشگاه فنی مونیخ با ایران به امضا رسید و در این سفر هم قراردادی با یک شرکت با نام اختصاری ICOBIGE در زمینه انتقال دانش فنی نیز صورت گرفته است. به گفته وی، یکی دیگر از اهداف آلمان در توسعه روابط خود با ایران استفاده از پتانسیل انرژی‌های تجدیدپذیر ایران است.

 

۰۷:۱۱:۱۲به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نفت، سیدمحسن قمصری درباره تمایل اقلیم کردستان عراق برای صادرات نفت از سوی ایران، گفت: این خواسته ای است که از سوی آنها مطرح شده و هنوز عملیاتی نشده است.

مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت با اعلام اینکه هم اکنون اقلیم کردستان عراق نفت خود را با دو خط لوله به پایانه جیهان ترکیه انتقال می‌دهد و از آنجا روانه بازارهای جهانی نفت می‌کند، تصریح کرد: صادرات نفت اقلیم کردستان عراق از سوی ایران نیازمند انجام پاره ای کارهای فنی از جمله احداث تاسیسات و خطوط لوله جدید است.

به گفته قمصری، با این شرایط، صادرات نفت خام اقلیم کردستان عراق از سوی ایران باید زمینی انتقال داده شود که هزینه بالایی هم دارد.

به گفته این مقام مسئول استفاده از نفت اقلیم کردستان عراق در پالایشگاه‌های ایران که در واقع سوآپ نفت است، یک راه حل عملیاتی به شمار می‌آید.

وی با تاکید بر اینکه صادرات زمینی نفت اقلیم کردستان عراق را سرمایه بر و زمان‌بر است، یادآور شد: مذاکرات در این باره ادامه دارد و هم اکنون نمی توان پاسخ قطعی داد.

قمصری همچنین درباره مخلوط سازی نفت با هدف جذب مشتریان بیشتر گفت: مصرف پالایشگاه‌های مختلف در جهان نسبت به گذشته تغییر کرده است و خیلی از پالایشگاه‌ها، دیگر تنها از یک نوع نفت خام استفاده نمی‌کنند.

این مقام مسئول یادآور شد: این بحث که پالایشگاه‌ها براساس یک نوع نفت خام طراحی شده اند دیگر مانند گذشته مطرح نیست.

مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت با بیان اینکه برخی پالایشگاه‌های جهان، نفت خام‌های مختلف می‌خرند و با هم مخلوط می کنند که راهی برای تعادل میان درآمد و سود است، خاطرنشان کرد: برخی پالایشگاه‌ها در جهان ۳۰ تا ۴۰ نوع نفت را مخلوط و مصرف می‌کنند.

وی با بیان اینکه عملیات مخلوط سازی نفت روشی رایج برای رضایت مشتریان است، تاکید کرد: بر این اساس به دنبال پیاده سازی سیستم مخلوط سازی نفت در پایانه خارک هستیم و برخی پالایشگاه ها در جهان نفت خام خاصی را نیاز دارند که می‌توان آن را تهیه کرد و این دست ما را برای بازاریابی باز می کند.

به گفته قمصری، عملیات مخلوط شدن بر اساس درخواست مشتری انجام می‌شود و گزینه‌ای در قراردادهای فروش نفت خام است.

 

۰۷:۱۰:۳۹دبیرکل تازه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) امروز (دوشنبه؛ ۱۵ شهریور ماه) برای مذاکره با رئیس جمهور و وزیرنفت ایران درباره وضعیت بازار نفت، عرضه و تقاضا و طرح تثبیت سطح تولید نفت، نخستین بار به تهران سفر می کند.

به گزارش ایسنا، قرار است محمد بارکیندو نیجریه ای که در نشست رسمی ۱۳ خرداد ماه امسالِ (۱۳۹۵) اعضای سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در وین، با اجماع به عنوان دبیر کل تازه این سازمان برگزیده شد، با آقای روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران دیدار کند.

همچنین دبیرکل اوپک روز سه شنبه (۱۶ شهریور ماه) با بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت کشورمان، دیدار و مذاکره خواهد داشت.

با نزدیک شدن زمان برگزاری نشست غیر رسمی اعضای اوپک در تاریخ پنجم مهر ماه در حاشیه مجمع بین المللی انرژی (آی یی اف) در الجزایر، رایزنی و مذاکره میان کشورهای عمده تولیدکننده نفت عضو و غیرعضو اوپک افزایش یافته است.

از آنجا که بارکیندو مدت کوتاهی ریاست شرکت ملی نفت نیجریه (ان ان پی سی) را بر عهده داشت و در سال ۲۰۰۶ به عنوان دبیر کل موقت اوپک ایفای نقش کرده بود، در این پست دارای تجربه قبلی است.

اعضای اوپک سه ماه پیش درحالی برای انتخاب دبیرکل جدید این سازمان به اجماع رسیدند که این موضوع معضلی برای اوپک بود و نبود اجماع برای انتخاب یک فرد، دوره دبیر کلی عبدالله سالم البدری، دبیر کل لیبیایی اوپک به درازا کشیانده بود.

بر اساس روال عادی، البدری، سرپرست دبیرخانه اوپک باید در سال ۲۰۱۳ از این مسئولیت کنار می رفت، اما دوره مسئولیت وی بارها تمدید شد و تا سال ۲۰۱۶ ادامه یافت.

با توجه به سازوکار تصمیم گیری در اوپک برای انتخاب دبیرکل، همه ۱۴ عضو این سازمان باید در باره یک نامزد اجماع کنند.

بارکیندو از نیجریه، ماهندرا سیره گار از اندونزی و علی رودریگز از ونزوئلا، نامزدهای اصلی پست دبیر کلی بودند.

هر چند نخستین دیدار بارکیندو از تهران به عنوان دبیرکل اوپک، می تواند به عنوان سفری برای آشنایی با دیدگاه های مسئولان نفتی کشورمان درباره بازار جهانی نفت تلقی شود، اما شواهد از مذاکرات جدی با هدف دستیابی به دیدگاه مشترک درباره مدیریت بازار، حکایت دارد.

امیرحسین زمانی نیا، معاون وزیر نفت در امور بینالملل و بازرگانی درباره سفر دبیر کل اوپک به ایران، گفته است : طرح تثبیت سطح تولید نفت و بررسی وضعیت بازار جهانی نفت، از محورهای اصلی مذاکره بارکیندو و زنگنه خواهد بود.

احتمال توافق در باره طرح تثبیت سطح تولید نفت و همکاری برای اجرای آن در نشست الجزایر که با حضور تولیدکنندگان نفت اوپک و غیراوپک برگزار می شود  وجود دارد. در این نشست قرار است درباره بازار جهانی نفت نیز رایزنی شود. همین امر، از هم اکنون در بازارهای جهانی نفت تاثیر مثبت گذاشته و قیمت ها را بالا برده است.

به گزارش منابع غیررسمی، دبیرکل آفریقایی اوپک تلاش می کند تا در سفر به تهران، ایران را به همراهی با اجرای طرح تثبیت سطح تولید نفت، ترغیب کند.

عربستان سعودی و دیگر تولیدکنندگان عمده نفت، به علت ادامه کاهش قیمت جهانی نفت که منجر به کسری بودجه گسترده این کشورها شده است، از اجرای طرح تثبیت سطح تولید نفت، حمایت کرده اند.

این در حالیست که ایران بارها اعلام کرده است تا زمان بازپس گیری سهم خود از بازار نفت، هیچ محدودیتی را برای تولید نمی پذیرد.

وزیر نفت ایران درباره حمایت از طرح فریز نفتی و طرح های مشابه برای مدیریت عرضه در بازار جهانی نفت گفته است: ایران از هر اقدامی برای مدیریت بازار حمایت می کند، اما باید توجه داشت که تهران در بی ثباتی بازار نقشی نداشته، زیرا در زمان بروز بی ثباتی در بازار صادرات نفت ایران تنها حدود یک میلیون بشکه در روز بوده است.

زنگنه تاکید کرده است: انتظار داریم کشورهایی که ثبات را به هم ریخته اند نقش و سهم خود را در برگرداندن ثبات به بازار ایفا کنند.

وی افزوده است: بازگرداندن سهم ایران در بازار نفت مهم است و یک خواست ملی به شمار می رود؛ معنا ندارد ایران که سالها تحریم بوده و در بی ثباتی بازار نقشی نداشته است، اکنون برای ایجاد ثبات در بازار فداکاری کند.

وزیر نفت کشورمان تاکید کرده است، ایران با اوپک برای بهبود بازار همراهی می کند اما انتظار داریم که سایرین نیز حقوق طبیعی ما را در نظر بگیرند.

نشست پیشین تولیدکنندگان عضو و غیرعضو اوپک برای تثبیت سطح تولید نفت در ماه آوریل (۲۹ فروردین ماه) در دوحه قطر، به دلیل کارشکنی و پافشاری عربستان بر لزوم همراهی ایران با این برنامه، به شکست منجر شد. اما تداوم روند نزولی قیمت نفت از فروردین ماه امسال تاکنون به علت مازاد عرضه در بازارهای جهانی که چشم انداز مطلوبی نیز در ماه های پیش رو ندارد، تولیدکنندگانی مانند عربستان را وادار به عقب نشینی از مواضع سرسختانه پیشین خود کرده است.

اگر چه عربستان و همپیمانانش با انگیزه های سیاسی، همچنان بر لزوم شرکت ایران در طرح محدودیت سطح تولید تاکید دارند، روسیه به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت غیر اوپک، از موضع ایران در این باره حمایت کرده است.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه به طور ضمنی از معاف شدن ایران از طرح تثبیت سطح تولید نفت، حمایت کرده است.

کشورهای عمده تولید کننده و صادر کننده نفت اوپک شامل عربستان سعودی و عراق در تلاش هستند پیش از توافق احتمالی، میزان تولید خود را تا حداکثر ظرفیت، بالا ببرند.

 

۰۷:۱۰:۲۰ به گزارش ایرنا، «اکبر ترکان»روز دوشنبه در دیدار با «اکلیل حکیمی» وزیر دارائی افغانستان افزود:اسکله های تخلیه و بارگیری بندر چابهار در حال توسعه است.
وی گفت: ساخت ۶ اسکله در بندر چابهار به پایان رسیده و کار ساخت ۲۲ اسکله دیگر در حال انجام است و نقش این بندر در توسعه همکاری های منطقه ای و کاهش هزینه تجارت میان ایران و افغانستان حائز اهمیت است.
مشاور رئیس جمهوری افزود که امضای توافق نامه سه جانبه ایجاد دالان بین المللی ترانزیت منطقه در چابهار با حضور سران کشورهای افغانستان، هند و ایران، نشان از اهمیت این توافق نامه دارد.
ترکان دراین دیدار همچنین در باره همکاری های معدنی میان تهران و کابل گفت که افغانستان معادن سنگ آهن فراوانی دارد، اما صنعت آهن وفولاد دراین کشور رشد نکرده وایران آمادگی دارد برای انتقال تجارب خود به منظورتوسعه این بخش در افغانستان، با این کشور همکاری کند.
وزیر دارائی افغانستان نیز در این دیدار که «محمد رضا بهرامی» سفیر جمهوری اسلامی ایران و «علیرضا رشیدیان» استاندار خراسان رضوی نیز در آن حضور داشتند، در باره پیشرفت کار بندر چابهار، همکاریهای صنعتی، معادن، خطوط آهن میان دو کشور و سرمایه گذاری های مشترک با مشاور رئیس جمهوری ایران بحث و تبادل نظر کرد.
حکیمی بر لزوم اهمیت برقراری خط هوائی میان چابهار و کابل و نیز همکاری در بخش راه آهن تاکید کرد و در باره همکاری های معدنی نیز گفت که افغانستان درصدد است تا برای بهره برداری از معادن سنگ آهن «سمنگان» یک شرکت مشترک افغان – ایرانی تشکیل دهد.
وی افزود که درخواست سرمایه گذاران افغان برای حضور در بندر ترانزیتی چابهار درحال افزایش است و طرح ساخت خط آهن در مسیر نیمروز به هرات در دست بررسی است که این خط در واقع مکمل خط آهن ایران به هرات خواهد بود.
وزیردارائی افغانستان گفت که این کشور مصمم به ایجاد راهی از بندر آقینه در مرز ترکمنستان واقع درشمال افغانستان تا استان« نیمروز» همجوار با ایران واقع در جنوب افغانستان است و امیدواریم با اتصال به بندر چابهار، دریچه ای برای کشورمان به سوی جهان باز شود.

 

۰۷:۱۰:۱۵ به گزارش بیمه مرکزی، عبدالناصر همتی در جمع اعضای کانون و انجمن های صنفی نمایندگان بیمه تاکید کرد «باید تغییراتی در نظام رقابتی شرکت های بیمه براساس اصول رقابت طراحی و اعمال شود».
همتی اضافه کرد: احراز صلاحیت های فنی و تخصصی تضمین کننده سلامت و پایداری شرکت های بیمه است و این موضوع درباره نمایندگان شرکت های بیمه نیز صدق می کند.
به گفته وی، نزدیک به ۴۰ هزار نفر نماینده و کارگزاران رسمی بیمه و ۱۸هزار نفر نیز کارکنان صنعت بیمه اند که به همراه اعضای خانواده شان جمعیت مهمی را تشکیل می دهند و نمی توان نسبت به سرنوشت آنان بی تفاوت بود.
رییس کل بیمه مرکزی گفت: کانون ها و انجمن های صنفی صنعت بیمه باید در این صنعت نفوذ داشته باشند و شرکت ها با ثبت کانون و انجمن صنفی، مسیر را برای ارتباط نزدیک تر نهاد ناظر و نمایندگان شرکت های بیمه آماده و تسهیل کنند.
رییس شورای عالی بیمه میانگین درآمد نمایندگان شرکت های بیمه را مناسب و منطقی ارزیابی کرد و گفت: اختصاص ۸۰ درصد از فروش بیمه از طریق نمایندگان، رقم مناسبی است و به اعتقاد من توزیع عادلانه کارمزد در مجموعه، اهمیت ویژه ای دارد و تبعیض ها در این زمینه باید با تدابیر خاص برطرف شود.
وی درباره پیشنهاد یکی از اعضای کانون های صنفی برای یکسان سازی قراردادهای نمایندگان صنعت بیمه گفت: یکسان سازی قراردادها می تواند جلو اعمال سلیقه را بگیرد. البته باید در این زمینه کار کارشناسی صورت بگیرد تا از لحاظ قوانین و آیین نامه ها نیز مشکلی وجود نداشته باشد.
رییس کل بیمه مرکزی تاکید کرد مساله درجه بندی نمایندگان شرکت های بیمه باید توسط شرکت های بیمه ای صورت بگیرد.
وی از مدیران شرکت های بیمه خواست تشکیلاتی را راه اندازی کنند که ارتباط نمایندگان شرکت ها و ستاد مرکزی خودشان را محکم تر کند.

** انتقاد از تخفیف های غیرمنطقی بیمه شخص ثالث
همتی به آسیب پذیری صنعت بیمه در رشته بیمه شخص ثالث اشاره کرد و گفت: ارایه تخفیف در رشته های زیانده هیچ معنا و مفهومی ندارد و کسب درآمد مقطعی بدون در نظر گرفتن حجم گسترده ای از تعهدهای آینده توجیه اقتصادی ندارد.
رئیس کل بیمه مرکزی اضافه کرد: اگر ضریب خسارات شخص ثالث بالا برود در درجه نخست نمایندگان شرکت های بیمه آسیب می بینند. به همین دلیل توصیه می کنم از تخفیف های غیرمنطقی پرهیز شود.
وی افزود: صنعت بیمه در نظام اقتصادی چندان نقش آفرین نبود اما امروز باید میزان حق بیمه تولیدی را به اندازه ای برسانیم که در بازارهای مالی حرف های جدی برای گفتن داشته باشیم.
رییس کل بیمه مرکزی بر اهمیت نظارت مدیران شرکت ها بر فعالیت نمایندگان و رسیدگی به تخلف آنان تاکید کرد و توسعه بیمه عمر در کشور را راهکار اصلی همگانی سازی بیمه و افزایش نقش این صنعت در بازارهای مالی دانست.
به گزارش ایرنا، قانون جدید بیمه شخص ثالث خردادماه امسال به صنعت بیمه ابلاغ شد و آیین نامه های مورد نیاز آن قرار است تا پایان سال تدوین و در مراجع مربوط به تصویب برسد.
هشتم شهریورماه مدیرعامل صندوق تامین خسارت های بدنی بیمه مرکزی در گفت و گو با ایرنا از پرداخت روزانه ۳۴۰ میلیارد ریال(۳۴ میلیارد تومان) خسارت در رشته شخص ثالث خبر داد و گفت: مبالغ پرداختی از سوی صندوق فقط مربوط به مواردی است که با نبود یا انقضای بیمه نامه، فراری بودن مقصر حادثه یا ناکافی بودن پوشش بیمه ای روبرو باشیم.
«علی جباری» افزود: در قانون جدید بیمه شخص ثالث مسوولیت های اقتصادی و اجتماعی رانندگان و شرکت های بیمه و صندوق افزایش یافته و تکالیف بیشتری برای راننده و دارنده وسیله نقلیه پیش بینی شده است.

 

۰۷:۰۹:۴۴ ایران و بریتانیا در لندن و تهران سفیر معرفی کردند.

به گزارش عصرایران، با این اتفاق، سطح روابط دیپلماتیک ایران و بریتانیا بعد از ۵ سال (از سال ۲۰۱۱ یا ۱۳۹۰ تاکنون) به سطح سفیر ارتقا یافت.

سفرای جدید دو کشور امروز دوشنبه به صورت همزمان در تهران و لندن با وزیر خارجه کشور میزبان دیدار و رونوشت استوارنامه خود را تسلیم کردند.

ایران حمید بعیدی نژاد را به عنوان سفیر جدید ایران در لندن معرفی کرده است.
بعیدی نژادی مدیرکل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه ایران بود.

 

۰۷:۰۹:۰۸به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» در گزارشی مبسوط به تلاش‌های عربستان برای تقابل با ایران اشاره کرد و نوشت، ریاض اساساً از طریق برقراری ارتباط با گروههای شبه‌نظامی به منظور عقب‌ راندن ایران، رویکرد جدیدی را در تقابل با ایران اتخاذ کرده است.

طبق این گزارش، به نظر می‌رسد سیاست تهاجمی جدید عربستان شامل مقابله با تهدیدارت منطقه‌ای-داخلی از طریق برقراری ارتباط با گروههای سیاسی-نظامی خارج از قلمرو خود می‌شود.

این نشریه آمریکایی اینگونه ادامه داد که سیاست جدید عربستان سعودی در حال حاضر بر پایه مشارکت با ایران در یکسری از جنگ‌های نیابتی است تا از این طریق قدرت منطقه‌ای تهران را تضعیف کند و آن را به عقب براند.

طبق این گزارش، رهبران جوان عربستان که بر سر منطقه‌، با ایران در جدال هستند، هم از داخل و هم از خارج به تقابل با ایران روی آورده‌اند.

نشنال اینترست در توضیح این جمله نوشت،  سیاست خارجی ریاض برای عقب‌ راندن ایران بر پایه حمایت از گروههای سلفی استوار است تا از این طریق دولت‌های تحت حمایت ایران در منطقه را به چالش بکشد.

عربستان در راستای پیشبرد اهداف خود به شدت از معارضان مسلح سوریه از جبهه‌النصره و داعش گرفته تا جیش‌الاسلام و ارتش آزاد سوریه حمایت می‌کند زیرا عربستان، دولت سوریه را برگ برنده استراتژیک ایران تلقی می‌کند.

طبق این گزارش، از طرف دیگر، ریاض تلاش دارد تا از طریق حمایت از سنی‌های عراق، شکاف میان شیعیان و سنی‌ها را عمیق‌تر کند. ریاض از طریق اعمال نفوذ در سوریه و عراق به دنبال آن است که به ایران فشار آورد تا در دیگر بخش‌های منطقه همچون یمن، محتاطانه گام بردارد.

بر اساس این گزارش، از نظر داخلی نیز سیاست تهاجمی جدید عربستان در واقع بر پایه تهدید ایران از طریق فعال کردن چندین گروه مخالف ایران همچون منافقین و همچنین برخی از جدایی‌طلبان کرد و بلوچ ایران استوار است و این جنبه سیاست جدید سعودی‌ها برای عقب‌راندن ایران است.

این نشریه آمریکایی سپس به تشریح اینگونه رویکردهای سعودی‌ها در قبال ایران پرداخت و نوشت حضور شاهزاده «ترکی الفیصل» رئیس سابق سازمان اطلاعاتی عربستان در کنفرانس ۹ ژوئیه منافقین و درخواست وی برای براندازی جمهوری اسلامی، نمایانگر آن است که ریاض یک گام بزرگ در سیاست پس زنی ایران برداشته است.

این گزارش سپس به دیدار چند ماه پیش «محمود عباس» رئیس‌ تشکیلات خودگردان فلسطین و «مریم رجوی» سرکرده گروهک تروریستی منافقین در پاریس اشاره کرد و نوشت که ریاض به عنوان یکی از حامیان مالی تشکیلات خودگردان فلسطین، برگزاری این نشست را امکانپذیر ساخت که این یک توهین نمادین به ایران بود.

طبق این گزارش، ریاض همچنین با حمایت از برخی چهره‌های مخالف ایران در خارج از این کشور از هرگونه اقدام برای براندازی حکومت ایران حمایت می‌کند.

نشنال اینترست سپس با اشاره به این موارد نوشت، با این اوصاف، استفاده از نمایندگان وهابی و سلفی توسط عربستان یک اشتباه کاملاً استراتژیک است.

این گزارش سپس تأکید کرد، علیرغم این حد سرمایه‌گذاری عربستان برای تقابل با ایران، احتمالاً این رویکرد تهاجمی ریاض مقابل ایران شکست می‌خورد و به نتیجه مطلوب دست نمی‌یابد.

این نشریه آمریکایی سپس با ارائه توضیحاتی نوشت که ایران ارتباطات راهبردی با گروههای شیعی در منطقه دارد و  این ارتباطات به ایران کمک می‌کند به اهداف مرتبط با امنیت ملی خود برسد و تهدیدات خارجی را مهار کند.

این گزارش ادامه داد، برخلاف ایران، کشور عربستان آماج حملات خارجی نبوده است و به همین دلیل سیاست ریاض در ایجاد شبکه‌هایی با گروههای شبه‌نظامی خارج از عربستان در تاریخ و جغرافی این کشور ریشه ندارد.

طبق این گزارش، از اواخر دهه ۱۹۶۰ تاکنون، رهبران ریاض و به ویژه ملک فیصل به تدریج سیاست صادر کردن وهابیت را شکل دادند. تاکنون ایدئولوژی وهابیت، ذهن معارضان در جهان اسلام از افغانستان و پاکستان گرفته تا عراق و سوریه و یمن را تسخیر کرده است.

طبق این گزارش، عربستان با هزینه‌های سنگین، مساجدی را برای گسترش وهابیت در سراسر دنیا از جمله غرب اروپا به وجود آورده است.

این گزارش نوشت عربستان برخلاف ایران به قدرت نرم دسترسی ندارد و همپیمانان راهبردی ایران، تهدیدی برای ایران به وجود نمی‌آورند اما گروههای وهابی و سلفی همچون القاعده و داعش که عربستان از آنها حمایت می‌کند با ادعای پیشتازی ریاض در جهان سنی رقابت می‌کنند و با علم به این موضوع، جای تعجب نیست که این گروههای تحت حمایت عربستان، ریاض را هدف قرار دهند.

این گزارش سپس در پایان نوشت، در ماههای آتی، سیاست جدید تهاجمی عربستان در قبال ایران احتمالاً تشدید خواهد شد و عربستان احتمالاً از هر ابزاری برای اعمال فشار به ایران استفاده خواهد کرد و این سیاست در نهایت شکست‌های غیرقابل بازگشتی را در منطقه و خود عربستان در پی خواهد داشت.

این گزارش ادامه داد، همانطور که تاریخ نشان داده است، این سیاست در طولانی مدت نتیجه عکس می‌دهد همانطور که نتیجه عکس برای صدام حسین داشت زیرا رژیم بعث بغداد سرمایه‌گذاری زیادی روی گروههای مخالف و گروههای قومی ایران کرد و نتیجه نهایی آن پایان رژیم عراق بود.

 

۰۷:۰۹:۰۰به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، ایلزه آیگنر امروز در نشست فعالان اقتصادی اتاق بازرگانی تهران با هیأت تجاری باواریای آلمان که در تهران برگزار شد، گفت: در ایالت باواریا طیف گسترده‌ای از شرکت‌های بزرگ جهانی از جمله زیمنس و غیره داریم اما در حال حاضر شرکت‌های تجاری همراه ما در این سفر شرکت‌های کوچکی هستند که این شرکت‌ها دارای خلاقیت و فناوری هستند و هیچ چیزی کمتر از شرکت‌های بزرگ آلمانی ندارند.

وی با اشاره به صحبت‌های مهدی خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران در رابطه با رشد اقتصادی ۵ درصدی ایران اظهارداشت: این رشد فاکتور مهمی برای موفقیت در منطقه است و ما خوشحالیم که همکاری اقتصادی با ایران داشته باشیم.

آیگنر با اشاره به اینکه هنوز سنگ‌هایی بر سر فعالیت‌های اقتصادی دو کشور وجود دارد، گفت: سعی و تلاش ما رفع این موانع است به طوریکه یکی از مسائل و مشکلات یعنی موضوع بیمه هرمس حل شده است.

وی همچنین از توافق با ۳ بانک ایرانی سینا، خاورمیانه و پارسیان برای افتتاح شعب در ایالت باواریا خبرداد و گفت: این مهم بستری برای همکاری اقتصادی بین دو کشور را فراهم می‌کند، ضمن اینکه سیاست هم کمک می‌کند و می‌خواهد معاملات بین شرکت‌ها انجام شود.

در ادامه این نشست برترام بروسارت اظهارداشت: نیازهای دوستان ایرانی در حوزه زیرساختی و بازرگانی آن چیزی است که شرکت‌های ما می‌توانند ارائه دهند.

وی با بیان اینکه نوآوری و خلاقیت جزء اخلاق ما آلمانی‌ها است، گفت: ما از شما فعالان اقتصادی ایران توقع صبر داریم زیرا انجام کارهایی که طی ۱۰ سال مسکوت مانده در عرض ۱۰ ماه بعد از لغو تحریم‌ها قابل انجام نیست.

مدیرعامل اتحادیه صنعت ایالت باواریا تصریح کرد: البته در ۱۰ ماه گذشته اقدامات زیادی انجام شده و این اقدامات تنها آن کارهایی نبوده که در روزنامه‌ها مطرح شده است.

وی با بیان اینکه توافق اتحادیه صنعت ایالت باواریا با اتاق تهران برای ایجاد میز همکاری مشترک در هر دو نهاد انجام شده است، اظهار داشت: میز اتاق بازرگانی تهران در اتحادیه صنعت باواریا تشکیل شده و در این سفر میز کاری این اتحادیه را در اتاق تهران ایجاد خواهیم کرد.

بروسارت تصریح کرد: ایالت ما در حیطه اتومبیل و قطعات نقش فعالی در صادرات دارد و ما از دوستان ایرانی می‌خواهیم حتماً در این حیطه با ما همکاری داشته باشند.

وی با اشاره به پیشرفت صنعت خودروسازی و ماشین آلات نساجی در ایالت باواریا گفت: طی ماه‌های اخیر یک هیات ایرانی از بخش هوا و فضا برای انجام مذاکرات به این ایالت سفر خواهد کرد.

۰۷:۰۶:۲۲ به نظر امروز بازار بهتری را داریم

۰۷:۰۶:۱۳ سلام  صبح  شما عزیزان بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم