۰۹:۰۱:۵۶ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۹:۰۱:۳۷گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته با ثبت افت ۲/ ۱ درصدی یکی از ضعیفترین هفتههای سال جاری خود را پشت سر گذاشت.در هفته گذشته در سایه فشار عرضهها، کاهش ارزش معاملات و نبود نقدینگی کافی در بازار سهام قیمت اکثر نمادهای اثرگذار با افت مواجه شد تا در نهایت شاخص در کل هفته با کاهش ۹۱۴واحدی (معادل ۲/ ۱ درصد) مواجه شود و زیان معاملهگران در بازار از ابتدای سال جاری تاکنون به حدود ۸/ ۳درصد برسد.در شرایط کنونی عمده معاملهگران انتظارات خود در سال جاری را در آستانه رسیدن به نیمه دوم سال کاهش دادهاند.
از دیدگاه کارشناسان کمبود نقدینگی، همچنین نبود رونق اقتصادی موجب شده تا بازار همچنان در محدوده زیان باقی بماند. در همین حال کاهش ۴۰درصدی ارزش معاملات در هفته قبل نسبت به هفته پیش از آن و همچنین کاهش ۱۵درصدی تعداد و حجم معاملات نشاندهنده کمبود جدی نقدینگی و انگیزه در میان معاملهگران است.از دیدگاه کارشناسان امیدواریها در ماههای آینده به مباحثی نظیر رشد در بازارهای جهانی معطوف است که تحقق آن با احتمال و اما و اگر مواجه است.در تحولات اقتصادی هفتهگذشته معاون وزیر اقتصاد از برنامه دولت برای اجرای یکسانسازی نرخ ارز در زمستان امسال خبر داد و گفت: برای یکسانسازی نرخ ارز علاوه بر بانک مرکزی، وزارت اقتصاد مشارکت دارد اما باید به تبعات تورمی و با ثبات بودن یکسانسازی آن توجه داشت. برای ما مهم این است که یکسانسازی پایدار باشد و دولت صرفا کنترلکننده باشد و کالاهای نهایی مصرفی و واسطهای وارداتی را افزایش ندهد.
ما میخواهیم یکسانسازی نرخ ارز در زمستان رخ دهد اما باید منابع ارزی لازم را داشته باشیم و سازوکار انتقال ارز به داخل کشور هم روان شده باشد.وی افزود: مسلما افزایش تورم را با اجرای سیاست یکسانسازی نرخ ارز خواهیم داشت اما میزان آن نیاز به مشخص شدن نرخ ارزی دارد که در یکسانسازی اعمال میشود. در تحولات اقتصادی جهانی بهای نفت مجددا کاهش را تجربه کرده و بهای نفت برنت نیز به مرز ۴۶دلار در هر بشکه رسیده است. در بازار فلزات بهای هر تن مس ۴هزار و ۶۰۲دلار گزارش شده و بهای هر تن روی به ۲هزار و ۳۳۰دلار رسیده است. بهای سرب و آلومینیوم نیز به ترتیب یک هزار و ۶۰۱دلار و یک هزار و ۸۷۵دلار در هرتن رسیده است. در بازار سنگآهن قیمت سنگآهن وارداتی در چین ثابت مانده است. قیمت فولاد نیز افت داشت اما میزان خرید سنگآهن کمی افزایش یافت. سنگآهن خلوص ۶۲ درصد استرالیا از جمعه گذشته تاکنون در ۵۹ دلار و ۵۰سنت هر تن سیافآر چین ثابت مانده است. فعالان بازار معتقدند افت قیمت فولاد و همچنین نشست آتی گروه ۲۰ در چین بازار را به سکوت و انتظار میبرد. از این رو بهبود چشمگیر قیمتی بعید به نظر میرسد. این روزها قیمت بیلت در بازار داخلی چین ۷ دلار افت داشت اما هنوز نسبت به اوایل ماه بالاتر است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه نظیر بیشتر روزهای هفته گذشته شاهد معاملات ضعیفی بود و در آن شاخص با کاهش ۱۹۱واحدی به ۷۷هزار و ۱۶۷واحد رسید.نمادهای «وغدیر»، «فولاد» و «خودرو» بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص بورس گذاشتند. در گروه خودرویی روز چهارشنبه نماد آهنگری تراکتورسازی مجددا با صف خرید همراه بود. این شرکت در گزارش شفافسازی از عدم رخداد تغییری عمده در شرایط این شرکت خبر داده است.در گروه دامداری و تولید شیر پس از رشدی خیرهکننده نماد تلیسه روز چهارشنبه با عرضه ۲ میلیون سهم از سوی بنیاد مستضعفان به تعادل رسید.در گروه پتروشیمی روز چهارشنبه بلوک ۷/ ۶ درصدی «پترول» در سومین عرضه معامله شد.
این بلوک شامل بیش از یک میلیارد و ۳۴۷ میلیون سهم بود که به قیمت پایه هر سهم ۱۴۳ تومان در بازار دوم معاملات بورس و از طریق کارگزاری حافظ عرضه شد.گفته میشود این بلوک سهام بازرگانی پتروشیمی توسط کنسرسیومی متشکل از توسعه مهرآیندگان، مدبران و مبین خریداری شده است. با این معامله بازرگانی پتروشیمی از ترکیب سهامداران پترول خارج میشود.در گروه شیمیایی نیز به دنبال معامله بلوک ۲۰درصدی مواد ویژه لیا، لیست سهامداران این شرکت اعلام شد تا توسعه صنعتی از ترکیب سهامداران این شرکت خارج شود.
درگروه ابزار پزشکی کنتورسازی برای سومین بار سهامداران خود را برای برگزاری مجمع عادی و فوقالعاده در ۱۱شهریورماه دعوت کرده است.در گروه مخابرات شایعاتی مبنی بر تمایل اورنج فرانسه برای خرید سهام همراه اول مجددا مطرح شده است.در همین حال مخابرات، سهامداران خود را برای مجمع تصمیمگیری در مورد ادغام شرکتهای مخابراتی استانی فرا خواند. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازار ضعیفی بود که در آن شاخص کل باکاهش ۲۵/ ۰ درصدی مواجه شد. ارزش معاملات در بورس نیز به ۱۲۰میلیارد تومان و در فرابورس به ۹۳میلیارد تومان رسید(با احتساب معاملات بلوکی).
۰۹:۰۱:۱۳گروه بورس، مهرنوش سلوکی: هفتهای که گذشت با رخوت بازار سهام همراه بود و بسیاری از فعالان این بازار هم نتوانستند هیچ توجیهی درخصوص رفتار نزولی شاخص ارائه دهند. بر همین اساس در پنج روز کاری بورس در هفته گذشته، نماگر شاخص با افت ۹۱۴ واحدی (۲/ ۱درصد) مواجه شد.آمارها حاکی از آن است که در شرایطی که حجم و ارزش معاملات نسبت به هفتههای قبل با کاهش مواجه شد، اما بازار همچنان شاهد حمایت بازیگران حقوقی در سمت تقاضا بوده است. گرچه هفتهها است که بورس شاهد حمایت حقوقیها از بسیاری از سهمهای بازار است؛ اما شواهد حاکی از آن است که در هفته گذشته شاخص کل، روند طبیعی خود را طی کرد و حمایت این بازیگران تنها تاحدودی از شدت افت نماگرهای بازار کاست.همچنین میانگین ارزش معاملات خرد بازار که در هفته ماقبل در حدود ۱۴۳ میلیارد تومان بود، در هفته اخیر به ۱۱۵ میلیارد تومان رسید و کاهش حدود ۲۰ درصد به ثبت رسید. در همین راستا نیز تغییر مالکیت سهام (از روز شنبه تا چهارشنبه) به بیش از ۲۲میلیارد تومان رسید که با توجه به کم رمقی معاملات بازار نسبت به هفته ماقبل کاهش داشته است. تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی در هفته ماقبل حدود ۲۶ میلیارد تومان بود.
چتر حقوقیها بر سر بازار
سرمایهگذاری آتیه دماوند در هفته گذشته دو روز منفی و سه روز مثبت را به ثبت رساند و شاهد تغییر مالکیت بیش از ۴میلیون سهم از سمت بازیگران حقوقی به حقیقی بود. با این حال روز چهارشنبه این سهم شاهد فعالیت بیشتر بازیگران حقوقی بود، بهطوری که حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار سهم از سمت حقیقی به حقوقی جابهجا شده است. سهامداران فعال این نماد یعنی شرکتهای سرمایه گذاری صنعت و معدن، شرکت لیزینگ صنعت و معدن و شرکت گروه کارخانههای صنعتی و معدنی، طی هفته اخیر تماما خریدار بوده و جمعا حدود ۵/ ۴ میلیون سهم از «واتی» را خریداری کردهاند.
آهنگری تراکتورسازی ایران در هفته اخیر با انتشار اطلاعات به حاشیههای خبری این سهم پایان داد،با این همه قیمت این نماد به روند صعودی خود ادامه داد، بهطوری که در تمامی روزها شاهد رشد حدود ۵ درصد(از قیمت ۱۷۰تومان به ۲۱۵تومان طی ۵روزکاری) بوده است. بررسی فعالیت بازیگران هر دو گروه در «خاهن» حاکی از آن است که در ۵روزمعاملاتی حمایت حقوقیها در صفهای خرید بیشتر از حقیقیها بوده است. برهمین اساس، تراکتورسازی ایران با تغییر مالکیتی بیش از ۱۳ میلیون سهم از سمت حقیقی به حقوقی جایگاه پرمعاملهترین سهم را میان ۱۰ سهم اول بازار به خود اختصاص داد. از سهامداران فعال این گروه یک شخص حقیقی است که از تاریخ ۲۸مرداد در میان سهامداران درصدی قرار گرفته است، این سهامدار طی هفته اخیر حدود ۳میلیون و ۴۵۰هزار سهم از آهنگری تراکتورسازی را خریداری کرده است. بررسیها نشان میدهد وی از تاریخ ورود تاکنون حدود ۱۲ میلیون و ۷۵۰ هزار سهم را به پرتفوی خود اضافه کرده است. شرکت توسعه و تامین شریف دیگر سهامدار فعال است که در هفته گذشته حدود ۳میلیون سهم از این شرکت را خریداری کرده است.
گسترش سرمایهگذاری ایران خودرو، در ۵ روز کاری اخیر دو روز منفی را تجربه کرده است. این شرکت در بحث تغییر مالکیت شاهد حمایت بیشتر حقیقیها بوده و برهمین اساس جابهجایی ۵۰۰هزار سهمی را به نفع این معاملهگران به ثبت رسانده است. شرکت گروه راهبردی مبین از سهامداران فعال این نماد است، این شرکت که از تاریخ ۲۴مرداد سال جاری در میان سهامداران درصدی گسترش سرمایهگذاری ایران خودرو قرار گرفته، حدود ۱۲۰ هزار سهم «خگستر» را خریداری کرده است. این شرکت همچنین در هفته اخیر حدود ۲۶ هزار سهم از «خگستر» را خریداری کرده است.
شرکت ایران خودرو در هفته اخیر به جز یک روز مثبت، در دیگر روزها با روند نزولی به کار خود پایان داده است. این شرکت همچنین در بحث تغییر مالکیت به غیر از روز چهارشنبه در دیگر روزها حمایت حقوقیها را در سمت تقاضا داشته، بهطوریکه جابهجایی بیش از ۹ میلیون سهم را به نفع این بازیگران به ثبت رسانده است. بیشترین حمایت حقوقیها در این نماد مربوط به روز یکشنبه است که این دسته از معاملهگران بزرگ بازار، بیش از ۸ میلیون از سهم این شرکت خریداری کردهاند. در بحث سهامداران فعال، شرکت سرمایهگذاری سمند در سه روز معاملاتی ۷۰۰هزار سهم ایران خودرو را خریداری کرده است. همچنین شرکت سرمایهگذاری سلیم دیگر سهامدار فعال «خودرو» در روز چهارشنبه ۵۰۰هزار سهم را خریداری کرده است. ماشینسازی اراک در تمامی روزهای هفته اخیر روند نزولی داشته است، با این حال «فاراک» در هفته اخیر حمایت قابل توجه حقوقیها را نیز تجربه کرد. این شرکت در هفته جاری تغییر مالکیت بیش از ۸ میلیون سهم به نفع بازیگران بزرگ بازار داشته است.
بیشترین تغییر مالکیت و بیشترین حمایت حقوقیها در «فاراک» در روز چهارشنبه به ثبت رسیده است. در آن روز در حالی که ۹۹درصد فروش در میان معاملهگران حقیقی به ثبت رسید، حقوقیها در حدود ۴ میلیون سهم و حدود ۳۰ درصد صفهای خرید را در اختیار داشتند. سهامداران فعال این نماد در یک هفته سه شرکت سرمایهگذاری سامان فرهنگیان، سرمایهگذاری فرهنگیان و سرمایهگذاری تدبیر فرهنگیان بودند که با حمایت قابل توجه در تمامی روزهای هفته جمعا بیش از یک میلیون سهم از «فاراک» را خریداری کردهاند. سرمایهگذاری ملی ایران نیز از نمادهایی است که سه روز معاملاتی منفی را در هفته پیش داشته است. این شرکت نیز مانند بسیاری از شرکتها در هفته اخیر شاهد چتر حمایتی بازیگران بزرگ بازار بوده است بهطوریکه مالکیت حدود ۴میلیون سهم آن از پرتفوی حقیقیها به نفع حقوقیها تغییر کرد. بیشترین جابه جایی روزانه «ونیکی» سه شنبه بوده است،در این روز حدود ۷۰ درصد خرید(بیش از ۴میلیون سهم) متعلق به بازیگران بزرگ بازار بوده است.شرکت سرمایهگذاری ایرانیان تنها سهامدار فعال «ونیکی » در هفته اخیر بوده که حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار سهم از این شرکت را خریداری کرده است.
رصد حقوقی فعال ماههای اخیر
سرمایهگذاری گنجینه آرمانشهر از جمله صندوقهای سرمایهگذاری بود که در ماههای اخیر و به خصوص از اوایل مرداد فعالیت پررنگی را در نقش خریدار سهام داشت. در هفته گذشته نیز شاهد مشارکت این کد حقوقی در سمت خرید سهام بودیم. در هفته گذشته در مجموع بیش از ۱۵ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم از بیمه البرز، بیش از ۳ میلیون سهم از توسعه معادن روی، نزدیک به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار سهم از تایدواتر خاورمیانه و همچنین بیش از ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم از فولاد هرمزگان به پرتفوی این حقوقی اضافه شده است. گنجینه آرمانشهر از ۱۱ مرداد نزدیک به ۲۲ میلیون سهم از «شبندر» را نیز خریداری کرده است. در هفته گذشته در حالیکه در روزهای ابتدایی شاهد خرید ۱۳۰ هزار سهم از این سهم (پالایش نفت بندرعباس) بودیم، اما در ادامه ۲۰۰ هزار سهم از «شبندر» توسط این کد به بازار عرضه شد. در آخرین روز معاملاتی نیز تنها ۱۰۰ عدد سهم این شرکت توسط گنجینه آرمانشهر خریداری شده است.
آرمان شهر اشتیاق زیادی به خرید سهم «کروی» در این مدت از خود نشان داده است. در این خصوص این سرمایهگذار حقوقی از تاریخ ۱۸ مرداد به جمع سهامداران درصدی توسعه معادن روی ایران پیوست. در حالیکه در این تاریخ تنها ۲۸ میلیون و ۹۱ هزار سهم از این شرکت به آرمان شهر اختصاص داشت، اما تا پایان هفته گذشته تعداد سهم «کروی» در پرتفوی این صندوق سرمایهگذار به ۶۴ میلیون و ۵۹۲ هزار سهم رسید. حضور این کد حقوقی در میان سهامداران درصدی هرمز از تاریخ ۱۸ مرداد نیز قابل توجه است. از تاریخ مزبور تا پایان هفته گذشته حدود ۲۴ میلیون سهم از «هرمز» و همچنین حدود ۳۰ میلیون سهم از «البرز» توسط صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر خریداری شده است.
۰۸:۵۸:۱۴گروه بورس، فاطمه اسماعیلی: دومین هفته شهریور ماه در حالی به پایان رسید که بورس تهران در سایه کاهش ارزش و حجم معاملات با افت ۲/ ۱ درصدی (معادل ۹۱۴ واحد) همراه شد و بار دیگر به کانال ۷۷ هزار واحدی بازگشت. به این ترتیب پس از رشد ۳/ ۰ درصدی شاخص در هفته ماقبل، طی معاملات هفته گذشته قیمت سهام روند نزولی را در پیش گرفت. از نکات قابل توجه در هفته مذکور، کاهش محسوس حجم و ارزش معاملات بود. بر این اساس ارزش روزانه معاملات در میانگین شهریور ماه سال جاری بالغ بر هزار و ۲۵۸ میلیارد ریال بوده که در مقایسه با میانگین ۵ ماه اول سال ۹۵ افت ۴۳ درصدی را تجربه کرده است. بررسیهای «دنیای اقتصاد» نشان میدهد از سال ۸۸ تاکنون میانگین ارزش معاملات شهریور حدودا ۴۰ درصد کمتر از متوسط ارزش معاملات سایر ماههای سال بوده است. بنابراین، علاوه بر دلایل خاصی که در شرایط کنونی بازار سهام وجود دارد، کاهش ارزش معاملات در شهریور نوعی سنت معاملاتی بورس تهران است.کارشناسان دلایلی را برای کاهش حجم و ارزش معاملات در شهریور ماه سال جاری برمیشمارند که تمامی این دلایل به نوعی حکایت از کمبود نقدینگی در بازار دارد.
۱- پایان سال مالی کارگزاریها و تسویه اعتبارات: به اعتقاد برخی از کارشناسان از آنجا که سال مالی بخش عمدهای از کارگزاریها (۵۴ درصد) در ۳۱ شهریور ماه هر سال پایان میپذیرد و بسیاری از نهادهای مزبور ترجیح میدهند در این مقطع زمانی اعتبارات مشتریان خود را تسویه کنند، فشار عرضه سهام در این ماه مضاعف میشود که به دنبال آن شاهد واکنش نزولی بازار هستیم. عاملی که در نهایت به تشدید ریزش قیمتها و حرکت شاخص کل در جهت نزولی منتهی میشود. طبیعتا در این بازه زمانی معاملهگران نیز با احتیاط بیشتری به خرید سهام شرکتها میپردازند. عاملی که تاثیر قابل توجهی بر حجم و ارزش معاملات میگذارد.
۲- سهامداران در انتظار گزارشهای ۶ ماهه: یکی دیگر از عواملی که میتواند بر میزان دادوستدهای بازار سهام تاثیرگذار باشد انتظار سهامداران برای انتشار گزارشهای ۶ ماهه شرکتهایی است که سال مالی آنها منتهی به انتهای اسفند ماه است. از آنجا که در این گزارشها تخمین مناسبی از سود شرکتها ارائه میشود، در این برهه زمانی اغلب سهامداران برای خرید و فروش سهام منتظر انتشار این گزارشها میمانند و طبیعتا شاهد افت حجم و ارزش معاملات در این ماه هستیم.
۳- فروکش تب و تاب پس از مجامع: هر سال اولین ماه تابستان با برگزاری مجامع شرکتهای بورسی همراه میشود. مجامعی که با جای دادن اخبار مثبت و منفی زیادی در خود بازار را نیز تحت تاثیر قرار میدهد تا بورس با رشد ارزش و حجم معاملات همراه شود. پس از اتمام فصل مجامع در مرداد ماه نیز بازار سهام شاهد بسیاری از بازگشاییهاست. موضوعی که بر تب و تاب بازار میافزاید. این در حالی است که با رسیدن به ماه پایانی تابستان با فروکشکردن اخبار و هیجانات ناشی از فصل مجامع، بازار تا حدودی وارد فضای رکودی میشود. از طرفی دیگر یکی از معضلات فصل مجامع برای بورس و سهامداران، دوره طولانی تقسیم سود نقدی توسط شرکتها است. موضوعی که به سبب آن شاهد افت قیمت سهام پس از بازگشایی نمادها در تالار هستیم. علاوه بر این تاخیر در پرداخت سود تقسیمی (عموما پس از شهریور) باعث میشود نقدینگی بازار به میزان قابل توجهی با کاهش مواجه شود تا موجبات ریزش بازار و ایجاد جو روانی منفی در بورس فراهم شود.
۴- زمان خریدهای خارج از بازار: شاید یکی دیگر از دلایلی که میتوان آن را به کاهش نقدینگی موجود در بازار سهام و به دنبال آن کاهش معاملات ارتباط داد، آخرین ماه تابستان و نزدیک شدن به فصل بازگشایی مدارس است. بر این اساس برخی سهامداران برای تامین مخارج این فصل خود، تمایلی برای سرمایهگذاری در بازار سهام از خود نشان نمیدهند تا طبق روال هر ساله با نزدیک شدن به مهر ماه و شروع مدارس میزان خرید و فروش بورسیها کاهش یابد.
چرایی افت معاملات در شهریور ماه
در این باره بهنام بهزادفر، مدیر امور اعضای کانون کارگزاران بورس با تاکید بر این موضوع که بازار سرمایه پس از ریزش در دی ماه ۱۳۹۲ رفتارهای متناقضی از خود نشان داده است، اظهار کرد: رفتارهای متناقض بازار در این مدت هم در تحلیلهای تکنیکال روند حرکتی شاخص بورس به وفور دیده شده و هم در تحلیلهای بنیادی. بهعنوان مثال زمانی که همه تحلیلگران تکنیکال روی یک حد در شاخص به توافق رسیدند (نمونههایی برای انتظار حمایت در محدودههای حمایتی ۷۶هزار، ۷۱هزار و ۶۵هزار واحدی شاخص بورس) همان محدوده به سادگی از دست میرفت. وی افزود: تحلیلگران بنیادی نیز با این موضوع به شکل ملموسی درگیر بودند، بهعنوان مثال در حالی که بازار سرمایه از سال ۱۳۹۲ منتظر خبر توافق هستهای و رفع تحریم بوده و حتی برای شایعات توافق هستهای بازار سرمایه ۵ مرتبه در آبان و آذر ۹۲، خرداد و تیر۹۳، مهر و آبان ۹۳، اسفند۹۳ و فروردین ۹۴ و نهایتا در تیرماه ۹۴ افزایش حجم معاملات، افزایش نسبت قیمت به درآمد و افزایش عدد شاخص را داشته است، بر خلاف انتظارها پس از توافق هستهای در ۲۳ تیرماه سال ۹۴ شاخص بلافاصله از محدوده ۶۹ هزار به سمت ۶۵ هزار سقوط داشت.این تحلیلگر بازار سهام تاکید کرد: تناقضهایی از این دست در بازار سرمایه در چند سال اخیر موجب شده هیچ روندی در آن تکرار شدنی و تحلیل پذیر نباشد.
اما یکی از رفتارهای منظمی که بازار سرمایه در چند سال گذشته بهصورت مستمر آن را حفظ کرده، ارزش معاملات بسیار پایین و رخوت بازار در شهریور ماه بوده است، بهطوری که امسال نیز مانند گذشته بازار درگیر معاملات کاهشی در این ماه بوده است. وی اضافه کرد: بهطور معمول ارزش معاملات شهریور ماه حدودا ۶۰ درصد میانگین سایر ماههای سال است. برای این موضوع میتوان عوامل زیادی را مرتبط دانست. یکی از این عوامل تسویه اعتباری کارگزاران در انتهای شهریورماه است. سال مالی ۵۴درصد شرکتهای کارگزاری ۳۱ شهریور پایان یافته و طبیعتا تسویه مشتریان اعتباری بهطور سنتی موجب فشار فروش در بازار میشود.
بهزادفر انتظار بازار سرمایه برای گزارشهای ۶ ماهه را یکی دیگر از این عوامل افت ارزش معاملات در شهریور ماه دانست و گفت: در ماه بازار سرمایه در انتظار گزارشهای ۶ ماهه شرکتهایی است که سال مالی منتهی به انتهای اسفند دارند. این گزارشها عملا تخمین مناسبی از سود شرکتها ارائه میدهند (به خصوص اینکه با گزارشهای حسابرسی بسیار قابل اتکا نیز همراه هستند). در این برهه عموما سهامداران بنیادی منتظر انتشار این گزارشها در مهرماه و تصمیمگیری برای خرید یا فروش سهامها مانده و در نتیجه معاملات شهریور ماه روندی کاهنده به خود میگیرد. از این حیث شاید شبیهترین ماه به شهریور معاملات بهمنماه (به دلیل انتظار برای گزارشهای اولین پیشبینی سودآوری سال آینده) باشد.
وی ادامه داد: به غیر از عوامل فوق که دلایل تکرارشونده هستند، برای سال جاری عوامل دیگری نیز بر رکود بازار تاثیر مضاعفی گذاشتند. از جمله میتوان به رشد سریع بازار در دو ماه ابتدای تابستان اشاره کرد. شاخص ۶۰۰۰ واحد (معادل ۸ درصد) رشد داشته و در نتیجه نیاز به استراحت دارد. همچنین گزارشهای مربوط به پیشبینی سود سال جدید شرکتهایی که سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور دارند، مناسب نبوده است. بهعنوان مثال تعدیل منفی در برخی از نمادهای پتروشیمی (همچون پارسان و شپدیس)، برخی نمادهای قندی (همانند قلرست-سال مالی منتهی به تیر- قنیشا و قهگمت)، برخی نمادهای ساختمانی (ثنوسا، ثباغ و ثغرب) و… بر روند رشد سودآوری بازار بذر تردید را کاشته است. در عین حال تعدیلات منفی قابل توجه در برخی نمادها (همانند کگاز، کحافظ، کسرام، غمارگ و…) سرمایهگذاران را در کوتاهمدت به بازار بدبین کرده است. مدیر امور اعضای کانون کارگزاران بورس تصریح کرد: به یاد داشته باشیم بورس با تعدیلات مثبت در سود برخی از نمادهای فلزی و معدنی رشد قابل توجهی را در ماه قبلی گذرانده بود و حال نیز تعدیلات منفی در بازار سرمایه چشمگیرتر از تعدیلات مثبت هستند. به همین نکات، این موضوع نیز اضافه شود که در مرداد ماه نسبت قیمت به درآمد بورس ۳/ ۰ مرتبه نسبت به تیرماه رشد را نشان میدهد که این موضوع را نیز میتوان به کاهش ۳ درصدی نرخ سود بانکی نسبت داد و در ماههای آتی در صورتی که نرخ تورم به صورت شتابی حرکت کند شاید نتوان کاهش بیشتری برای نرخ سود بانکی متصور بود. مجموع این اتفاقات عواملی بر افت معاملات در شهریور ماه است. وی خاطرنشان کرد: پس از اتمام رکود در شهریور ماه، پیشبینی میشود از مهر ماه سال جاری با توجه به رشد تولید ناخالص ملی کشور به سطح ۵ درصد و بالاتر، گزارشهای مثبت ۶ ماهه در شرکتهای بر پایه فلزات اساسی و اتمام عرضهها در نمادهای بورس، بازار سرمایه از رکود خارج شود.
۰۸:۵۱:۴۸گروه نفت و پتروشیمی: در پی اعلام خبر افزایش ذخایر نفت ایالات متحده و قرار گرفتن ذخیره فصلی نفت این انبارها در بیشترین سطح طی ۲۰ سال اخیر، قیمت نفت تا محدوده ۴۳ دلاری افت کرد. نفت در تمام طول هفته گذشته مسیری تماما نزولی را تجربه کرد و تنها روز گذشته با قرار گرفتن معاملهگران در موقعیت خرید اندکی افزایش قیمت را تجربه کرد، از همین رو پیشبینی میشود قیمت نفت بیشترین افت هفتگی را طی ۸ ماه اخیر تجربه کند.
به گزارش «دنیای اقتصاد» روز گذشته تا لحظه تنظیم این گزارش(ساعت ۱۶ به وقت تهران) نفت خام آمریکا ۵۲ سنت افزایش یافت و ۷۲/ ۴۳ دلار معامله شد. نفت برنت نیز با ثبت رشد قیمتی ۶۵ سنتی به ۱/ ۴۶ دلار بر بشکه رسید. گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا که در روز چهارشنبه منتشر شد، ریزش ۷ درصدی قیمت نفت در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه را به همراه داشت. بر اساس این گزارش، حجم ذخایر نفتی این کشور در هفته منتهی به ۲۸ آگوست ۳/ ۲میلیون بشکه افزایش یافته و به ۹/ ۵۲۵ میلیون بشکه رسیده است، این مقدار بیش از دو برابر مقداری بود که بازار انتظار داشت. از سویی بر اساس این گزارش، ذخیره فرآوردههای نفتی که شامل بنزین و نفت کوره نیز هست، نزدیک به ۱۰ برابر پیشبینیهای موجود رشد کرد. اما آنچه که هیجان معاملهگران را بیشتر برانگیخت، این بود که بررسیهای اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان میداد میزان فصلی موجودی انبارهای نفتی آمریکا در بیشترین سطح خود طی ۲۰ سال اخیر قرار گرفته است. نگرانی از مازاد عرضه مهمترین عامل افت قیمت نفت در دو روز گذشته محسوب میشود.در حالی آمار نفتی آمریکا افت قیمتها را به دنبال داشته که اخبار مثبتی از احتمال فریز تولید نفت منتشر شده است، با این حال به نظر میرسد مانند هفتههای گذشته همچنان این اخبار بر بازار نفت اثرگذار نیست. در این راستا، عادل بن احمد الجبیر، وزیر امورخارجه عربستان روز پنجشنبه اعلام کرد که تولیدکنندگان اوپک و غیراوپک در حال رسیدن به اجماع و اتفاق نظر درخصوص سطح تولید هستند. قرار است وزیران کشورهای عضو اوپک ۲۶ تا ۲۸ سپتامبر در حاشیه اجلاس مجمع بینالمللی انرژی در الجزایر گردهم آیند و بر سر تثبیت تولید جهانی نفت مذاکره و توافق کنند. روسیه، بزرگترین تولیدکننده نفت جهان نیز بهعنوان کشوری خارج از اوپک در این نشست حضور خواهد داشت. همچنین ایران و عراق نیز بهعنوان دو کشوری که ظرفیت رشد تولید دارند اعلام کردهاند در اجلاس الجزایر شرکت خواهند کرد. با این حال کارشناسان بر این باورند در بهترین حالت آنچه در نشست الجزایر رخ خواهد داد توافق ضعیفی بر سر توقف رشد تولید خواهد بود که نمیتواند تاثیر مثبتی بر بازار نفت بگذارد، چراکه از سویی میزان کنونی تولید کشورهای عضو اوپک در سطح بالایی قرار دارد و از سوی دیگر تولیدکنندگان نفت شیل بهعنوان بازیگرانی مهم و اثرگذار بر بازار نفت در این نشست غایب هستند. در واقع اگر حتی توافقی در الجزایر شکل بگیرد، به محض اینکه قیمتها به آستانه ۵۰ دلار برسد، تولیدکنندگان شیل آغاز به افزایش تولید کرده و هر توافقی را بیاثر خواهند کرد.
۰۸:۱۵:۵۵درپی ادامه رکود در بازار سیمان و اجرایی نشدن تعهد کامل وزارت راه و شهرسازی در خرید این محصول معدنی، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت از تشکیل کمیتهای برای اجرای توافقنامه خرید دو میلیون تن سیمان توسط وزارت راه و شهرسازی در وزارت صنعت، معدن و تجارت خبر داد.
جعفر سرقینی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه در حال حاضر مجوزی برای احداث کارخانه فولاد صادر نمیشود، گفت: با توجه به وضعیت تولید و انباشت سیمان در کارخانهها صلاح نیست که کارخانه جدیدی احداث شود اما طرحهای توسعه سیمان که در حال اجراست مربوط به پروژههایی است که در زمان رونق بازار سیمان کلید خوردهاند و توقف آنها امکانپذیر نیست.
وی همچنین با اشاره به تعهد وزارت راه و شهرسازی در سال گذشته مبنی بر خرید یک میلیون تن محصول سیمانی عنوان کرد: وزارت راه و شهرسازی مقدار کمی از میزان تعهد شده خود را خرید کرد ولی امسال بر اساس توافق انجام شده مجددا تعهد کردهاست که تا دو میلیون تن خرید سیمان را در دستور کار خود داشته باشد.
معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در خصوص اجرای این تعهد کمیتهای در وزارت صنعت، معدن و تجارت با حضور نمایندگان وزارت راه و شهرسازی تشکیل شده است که در آن مصارف وزارت راه مربوط به کفپوشهای بتنی، سازهها و… نهایتا تا دو میلیون تن پیشبینی شده که قرار است درباره نحوه خرید آن توافق صورت بگیرد.
سرقینی در پایان در خصوص موضوع تاخیر در قیمتگذاری سیمان، این موضوع را مربوط به بخش خصوص دانست و گفت: وزارت صنعت، معدن و تجارت بیش از یک سال است که دیگر دخالتی در این زمینه نداشته و اظهار نظر در اینباره باید توسط انجمن کارفرمایان صنعت سیمان صورت گیرد.
۰۸:۱۵:۳۹ به گزارش ایرنا، ارزش شاخص سهام بورس فوتسی ۱۰۰ لندن که در آن در هر روز کاری سهام ۱۰۰ شرکت مهم و بزرگ انگلیس از نظر ارزش بازاری سهام ثبت شده در بورس، ارزش گذاری و خریدوفروش می شود در بعد از ظهر روز جمعه با افزایش ۲٫۲۰ درصدی مواجه شد.
شاخص سهام بورس فوتسی ۱۰۰ لندن، با ۱۴۸ واحد افزایش، به ۶ هزار و ۸۹۴ واحد رسید.
شاخص سهام بورس فوتسی ۲۵۰ لندن نیز با افزایش ۰٫۹۳ درصدی مواجه بود و با ۱۶۶ واحد افزایش، به ۸ هزار و ۱۶ واحد رسید.
در همین حال شاخص سایر بورس های مهم اروپایی چون ‘دکس’ آلمان، ‘ایبکس ‘اسپانیا و سهام ‘ کک ۴۰’ فرانسه روند افزایشی داشتند.
در پایان معاملات روز جمعه، ارزش شاخص سهام ‘دکس ‘در بازار بورس فرانکفورت آلمان ۱٫۴۲ درصد، شاخص سهام ‘کک چهل’ در بازار بورس فرانسه ۲٫۳۱ درصد و شاخص بازار بورس اسپانیا موسوم به «آیبکس» ۱٫۶۷ درصد افزایش یافتند.
پوند انگلیس نیز عصر روز جمعه، در برابر دلار آمریکا با ۰٫۲ درصد افزایش، در مقابل ۱٫۳۲۹۸ دلار و همچنین با ۰٫۵۷ درصد افزایش در مقابل یورو، در برابر ۱٫۱۹۲۲ یورو معامله شد.
در همین حال هر بشکه نفت خام سبک برنت دریای شمال که بیش از دو سوم نفت های جهان از جمله نفت اوپک، بر اساس آن قیمت گذاری می شوند، روز جمعه در بازار لندن، با حدود ۱٫۲۷ دلار افزایش ( ۲٫۹۷درصد) به ۴۶٫۷۲ دلار رسید.
به گزارش منابع انگلیسی، بهای هر بشکه نفت شاخص آمریکا، ‘وست تگزاس اینترمیدییت ‘( دبلیوتی آی ) نیز روز جمعه با ۱٫۲۸ دلار افزایش( ۲٫۹۷درصد) به ۴۴٫۴۴ دلار رسید.
۰۸:۱۵:۳۲ به گزارش ایرنا، در پهنه گسترده ای از کشورمان، ذخایر گاز پراکنده شده که از جمله مهمترین و شناخته ترین آنها پارس جنوبی است.
منابع گازی ایران به پارس جنوبی محدود نمی شود و مناطق دیگر از جمله زاگرس جنوبی نیز به عنوان قطب گازی به شمار می روند.
میدان گازی پارس جنوبی با دارا بودن ۳۴٫۲ تریلیون مترمکعب گاز استحصال پذیر، به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان به شمار می رود؛ این میدان مشترک در منطقه ای به وسعت ۹ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع قرار گرفته که حدود سه هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع از این میدان مشترک، در آب های سرزمینی ایران و حدود ۶ هزار کیلومتر مربع از آن در آب های قطر واقع شده است.
با توجه به مشترک بودن این میدان عظیم گازی با کشور قطر و با هدف رسیدن به برداشت طرف مقابل، توسعه پارس جنوبی از اولویت های اصلی دولت قرار گرفته به طوری که تلاش می شود با افزایش تولید و راه اندازی فازهای جدید، فاصله کشورمان از قطر در تولید گاز در این میدان کاسته شود.
به گفته علی اکبر شعبانپور مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، تولید فعلی گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به ۴۳۰ میلیون متر مکعب رسیده است، اما تلاش می شود با راه اندازی فازهای جدید میزان تولید در بهار سال ۱۳۹۶ به ۵۳۰ میلیون متر مکعب افزایش یافته و میزان تولید با قطر برابر شود.
در واقع، برنامه توسعه همه فازهای پارس جنوبی تعریف شده و قرار است پرونده توسعه همه فازهای این میدان گازی به جز فاز ۱۴ تا پایان سال ۹۶ بسته شود.
البته، با توجه به بهره برداری حداکثری ایران و قطر از پارس جنوبی، این میدان گازی به تدریج دچار افت فشار شده به طوری که چندی پیش مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس از برنامه ریزی برای نصب تاسیسات تقویت فشار در سکوهای دریایی این میدان گازی خبر داد.
توجه به توسعه این میدان مشترک، سبب شده سایر مناطقی که از دخایر عظیم گازی برخوردارند، از اولویت اصلی برخوردار نباشند، اما با توجه به نزدیک شدن به زمان پایان توسعه فازهای پارس جنوبی و آغاز افت فشار، توسعه سایر مناطق گازخیر کشور در آینده مورد توجه بیشتری قرار خواهد گرفت.
در این میان، منطقه زاگرس جنوبی به دلیل ویژگی های زمین شناختی به عنوان گنجینه ذخایر گازی کشور شناخته می شود که میدان های متعدد گازی را در خود جای داده است.
بر اساس گزارش ها، منطقه بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی با داشتن ظرفیت تولید بیش از ۲۲۰ میلیون متر مکعب گاز در روز، بیش از ۳۰ درصد از گاز کشور معادل ۹ فاز پارس جنوبی را تامین می کند؛ در حالی که بهره برداری از همه میدان های گازی این منطقه آغاز نشده و حتی پروژه های اکتشافی نیز به پایان نرسیده است.
اکنون ۹ میدان گازی آغار، دالان، نار، کنگان، سرخون، تابناک، هما، وراوی و شانول و دو میدان نفتی سعادت آباد و سروستان در این منطقه فعال است، اما ۳۷ میدان اکتشافی جدید در حوزه عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی قرار دارد که در سال های آتی توسعه یافته و به بهره برداری خواهند رسید.
همچنین بر اساس گزارش های غیر رسمی، میدان های جدید گازی در این منطقه کشف شده که برای اعلام نهایی باید عملیات تکمیلی اکتشافی درباره آنها انجام شود.
۰۸:۱۱:۴۸محمد دهقان نماینده مردم طرقبه و چناران در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانیخبرگزاری فارس با اشاره به اظهارات اخیر ظریف وزیر امور خارجه برای گرفتن «نامه آرامشبخش» از وزارت خزانهداری آمریکا برای تعامل بانکهای خارجی با ایران، اظهار داشت: سیاست خارجی ما بر مبنای عزت، حکمت و مصلحت بوده و هست و تمام مسئولان جمهوری اسلامی و مسئولان دیپلماسی در همه زمانها این سیاست را یک سیاست کاملاً حکیمانهای میدانستند.
وی با بیان اینکه ما باید کاملاً عزتمندانه با همه کشورهای دنیا رفتار کنیم، افزود: سیاست «نه شرقی، نه غربی» ما در تصمیمگیریها و رفتارهای حکیمانه ما باید کاملاً بارز کنیم، ما باید در برخورد با قدرتهای دنیال حکمتآمیز رفتار کنیم و از طرفی هم مصالح و منافع ملی کشور را مد نظر داشته باشیم.
نماینده طرقبه و چناران در مجلس تصریح کرد: بنا بود برجام هم بر همین اساس به نتیجه برسد و قرارداد ما بر همین اساس با طرفهای غربی منعقد شود، هنر ما باید این میبود که مسائل مختلف آینده را میدیدیم و عزتمندانه مطالبه میکردیم، حکیمانه در عرصه دیپلماسی ظاهر میشدیم و مصلحتجویانه هم در برخی زمینهها عقبنشینی میکردیم، این چارچوبی بود که باید در برجام رعایت میکردیم.
وی تأکید کرد: امروز نزدیک به یکسال از امضای قرارداد برجام میگذرد و ما همچنان منتظریم که آمریکاییها به وظیفه و تعهدات خودشان در توافق هستهای عمل کنند، ما به تمام تعهدات خودمان عمل کردیم، ۱۲ هزار کیلو اورانیوم را به خارج از کشور فرستادیم، طبق برجام فقط حق نگهداری ۳۰۰ کیلو اورانیوم را داریم، ما رآکتور اراک را کاملاً مسدود و بتنریزی کردیم و فردو را هم کاملاً تعطیل کردیم، از طرفی هیچ مواد شکافپذیری هم نمیتوانیم در فردو داشته باشد، لذا فردو در زمینه هستهای کاملاً تعطیل است، نطنز را هم نیمه تعطیل کردیم، منتظر بودیم که بالاخره این اقدامات ما نتیجهای از آن طرف داشته باشد.
* غربیها رفتار کاملاً فریبکارانهای در برجام از خودشان نشان دادند
دهقان متذکر شد: تاکنون ۱+۵ در این زمینه رفتار کاملاً فریبکارانهای از خودشان نشان دادند و به تعهداتشان هم عمل نکردند، آنان تحریمها را برنداشتند، تنها چیزی که برخی از مسئولان دولتی را خوشحال کرده این است که بعد از برجام میتوانیم نفت بیشتری بفروشیم اما هیچ خبری از پول نفت نیست، شاید در طول سالهای متمادی در هیچ سالی مثل امسال ما با وضعیت تعطیلی پروژههای عمرانی مواجه نبودیم، الآن به نیمه سال رسیدیم اما هیچ پولی برای پروژههای عمرانی پرداخت نشده است.
*فروش نفت بدون امکان دریافت پول آن نوع دیگری از ضرر و خسارت را بر ایران تحمیل میکند
وی با بیان اینکه وضعیت مالی ما در کشور وضعیت خاصی است، اضافه کرد: برخی از دولتمردان خواشحال هستند که ما نفت میفروشیم، در حالی که وقتی نفت کشور را میفروشیم اما نمیتوانیم پول آن را دریافت کنیم، نوع دیگری از ضرر و خسارت بر ما تحمیل میکند، مانند این است که ما نفتمان را به رایگان بدهیم، آیا این خوشحالی دارد که پول نفت فروختهشده خود را نتوانیم دریافت کنیم؟!
نماینده طرقبه و چناران در مجلس تأکید کرد: اگر پول نفت را دریافت میکنیم و در کشور خرج نمیشود، این هم باز سؤال دیگری است، تا جایی که ما خبر داریم، پولی در قبال نفت فروختهشده دریافت نمیشود، اما اگر پول دریافت میشود پس کجا خرج میشود؟ امسال تاکنون هیچ اعتباری برای پروژههای عمرانی که مهمترین نماد تحرک دولت در هر زمانی است، تخصیص پیدا نکرده است و همه پروژههای عمرانی در کشور یا تعطیل شدند یا نیمهتعطیل هستند.
*برجام باید خیلی آرامشبخشتر از نامه وزارت خزانهداری آمریکا باشد
وی خاطرنشان کرد: ما به تعهداتمان در برجام عمل کردیم ولی آنها عمل نکردند، اینکه برخی از سیاستمداران و دولتمردان ما به دنبال این هستند که با یک «نامه آرامشبخش» از وزارت خزانهداری آمریکا، مشکل کشور حل میشود، جای تعجب دارد، برجام و یک قرارداد بینالمللی که خیلی باید «آرامشبخشتر» از نامهای باید که خزانهداری آمریکا برای ما بنویسد، این هم نوع دیگری از خوشبینی به آمریکاییهاست.
دهقان متذکر شد: اینکه تصور کنیم با یک نامه مشکلات کشور در پسابرجام حل میشود، اشتباه است، البته ما از هر اقدامی که در مسیر حل مشکلات مردم و رفع تحریمها صورت گیرد، استقبال و تشکر میکنیم از اینکه مسئولان دیپلماسی کشور مشکلات مردم را پیگیری میکنند.
* آمریکاییها باید به تعهداتشان در برجام عمل کنند
وی اظهار داشت: ما به دولتمردان گوشزد میکنیم که وقتی برجام با آن همه سر و صدا نتوانست کاری انجام دهد، وقتی رؤسای جمهور و وزرای امور خارجه چندین کشور بزرگ دنیا آمدند و قراردادی مانند برجام را امضا کردند ولی نتیجهای از آن حاصل نشد، دیگر امروز نباید خیلی به آمریکاییها و اروپاییها خوشبین بود، نباید تصور کرد «نامه آرامشبخش» وزیر خزانهداری آمریکا مشکلات را حل میکند، البته ممکن است این نامه به عنوان مُسَکّن و خوشحالکننده عمل کند، اما مشکلات ما حل نمیشود.
این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: غربیها باید بر اساس وظیفهای که در برجام پذیرفتند، به تعهداتشان عمل کنند نه اینکه منتّی روی سر ما بگذارند و «نامه آرامشبخش» به ایران بدهند.
۰۸:۱۱:۰۹فریده زبیدی مدیرکل مرکز مبارزه با جرایم سازمان یافته گمرک ایران در گفتوگو با خبرنگار اقتصادیخبرگزاری فارس با اشاره به کشف اخیر در گمرک پرویز خان کرمانشاه اظهار داشت: این کشف مربوط به ۱۵ فقره اظهارنامه صادراتی مربوط به شرکت الکل رازی در گمرک اهواز بوده که باید از گمرک پرویزخان کرمانشاه صادرات میشد.
وی ادامه داد: اوایل سال ۹۳ با همکاری مدیرکل گمرک کرمانشاه و ستاد این موضوع کشف شد که اصلا الکلهای اظهار شده برای صادرات به مقصد گمرک پرویزخان نرسیده و چون اعلام وصول در آن زمان دستی بوده است اعلام وصولهای غیر واقعی انجام شده است.
مدیرکل مرکز مبارزه با جرایم سازمان یافته گمرک ایران با بیان اینکه گمرک با دو نفر از همکاران که اعلام وصول صوری انجام داده بودند برخورد کرده و پرونده آنان در هیات تخلفات اداری در حال رسیدگی است،تصریح کرد: اگر محرز شود که جرمی صورت گرفته عدم صلاحیت برای رسیدگی صادر و پرونده به مراجع قضایی ارجاع میشود.
زبیدی با اشاره به اینکه اوایل سال ۹۴ با همکاری گمرک کرمانشاه و اهواز پرونده از حیث جعل و پلمب گمرکی و قاچاق به دادستان قصر شیرین کرمانشاه اعلام جرم شد،تاکید کرد: قبل از ورود دستگاههای نظارتی گمرک پرویز خان به این پرونده ورود کرده است و در حال حاضر دادستان برای انجام تحقیقات و بررسی بیشتر آن را در اختیار اداره کل اطلاعات کرمانشاه قرار داده تا تحقیقات انجام شود.
وی با بیان اینکه ارزش الکلهای اتلیت بالغ بر یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان بوده است گفت: خردادماه سال ۹۴ اعلام جرم توسط گمرک پرویز خان و پس از آن شکایت گمرک از صاحبان کالا انجام شد.
زبیدی با بیان اینکه طبق مقررات ۷ تا ۱۰ برابر اصل ارزش کالا میتوان جریمه صادر کرد یادآور شد: بنابراین بالغ بر ۱۸ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان نسبت به اصل ارزش باید اعلام جریمه شود.
به گفته مدیرکل مرکز مبارزه با جرایم سازمان یافته گمرک ایران در تاریخ چهارم شهریور سال جاری ۱۰ نفر از همکاران گمرک در این رابطه احضار و بازداشت شدند و قاضی برای هر فرد وثیقهای معادل ۲۰ میلیارد تومان صادر کرده که طبق آیین و دادرسی و کیفری باید وثیقه متناسب با پرونده باشد. در همین راستا در مجموع برای ۱۰ نفر از متخلفان بازداشت شده ۲۰۰ میلیارد تومان وثیقه صادر شده است. که تناسبی بین صدور وثیقه و جزای نقدی وجود ندارد.
زبیدی به تشریح چگونگی کشف این تخلف پرداخت و عنوان کرد: این تخلف مربوط به سالهای قبل از سال ۹۳ بوده است و پس از آنکه سامانه گمرکی راهاندازی شد اعلام وصول کالاها در سامانه به صورت سیستمی متمرکز شد و با کنترل آنها به این کشف رسیدیم. اگر همچنان فرایندها به شکل دستی بود احتمال بروز تخلف و یا کشف نشدن آن وجود داشت.
وی تصریح کرد: صاحبان محموله الکلهای اتلیت برای نپرداختن مالیات ارزش افزوده مرتکب تخلف شده و به عنوان کالای صادراتی اظهار شده است. همچنین این نوع الکل قابلیت تبدیل به الکل خوراکی را دارد.
۰۸:۱۰:۳۶محمدهاشیم بتشکن در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در پاسخ به این سوال که آیا باز هم نرخ سود تسهیلات مسکن کاهش خواهد یافت گفت: در مقطع کنونی و با توجه به کاهش نرخ سود تسهیلات خرید مسکن به ۸ درصد در بافتهای فرسوده و ۹٫۵ در مناطق شهری میتوان گفت که این نرخ ها حداقل نرخی است که ما میتوانیم داشته باشیم و کمتر از این نمیتواند باشد.
وی با اشاره به آمارهای بانک مرکزی درخصوص میزان معاملات و قیمت مسکن گفت: میزان معاملات در پنج ماه اول سال جاری در تهران روزانه به ۱۷ هزار فقره رسیده است و نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۰ درصد رشد نشان میدهد.
نرخ رشد قیمت مسکن معقول است
بتشکن با تاکید بر اینکه علیرغم رشد معاملات مسکن با یک رشد معقول در قیمت مسکن مواجه هستیم،خاطرنشان کرد: در حال حاضر با یک نرخ رشد معقول در قیمت مسکن مواجه هستیم به طوری که آمارها نشان میدهد که در مرداد ماه امسال قیمت مسکن نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷٫۶ درصد رشد داشته است.
مدیرعامل بانک مسکن ادامه داد: بازار مسکن در یک مسیر همطراز نقطه به نقطه حرکت میکند و با توجه به کاهش نرخ سود تسهیلات و نرخ رشد اقتصادی ۴٫۴ درصد،ی حجم تسهیلات پرداختی برای ساخت مسکن از سوی بانک مسکن حاکی از رشد ۹۸ درصدی پرداخت تسهیلات ساخت است.
بتشکن ادامه داد: با توجه به روند ۶۵ درصدی پرداخت تسهیلات خرید مسکن و معاملات واحدهای با کمتر از ۸۰ متر متوجه میشویم که پرداخت تسهیلات بیشتر به سمت متقاضیان واقعی بوده است.
رشد بیش از دو برابری سپردهگذاری در صندوق یکم
وی درخصوص کاهش نرخ سود تسهیلات ۸۰ میلیونی خرید مسکن که از ابتدای امسال شروع شده و در حال حاضر به ۸ درصد در بافت فرسوده و ۹٫۵ درصد در مناطق شهری رسیده است،گفت: کاهش نرخ سود مسکن موجب افزایش سپردهگذاری متقاضیان شده است چرا که اگر به آمارها نگاه کنیم متوجه میشویم که میزان سپردهگذاری در صندوق پسانداز یکم در سال گذشته روزانه ۱۶۹ فقره بوده است اما امسال با کاهش نرخ سود بانکی ۱۴٫۱ به ۱۱ درصد به طور متوسط به روزانه ۳۸۵ فقره سپردهگذاری رسیده است.
بت شکن از ابلاغ دستورالعمل کاهش نرخ سود سپردههای بانکی با هماهنگی با بانک مرکزی طی هفته جاری به شعب بانک مسکن در کل کشور خبر داد و گفت: سقف تسهیلات صندوق پسانداز مسکن یکم برای تهران ۸۰ میلیون تومان، برای مراکز استانها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر ۶۰ میلیون تومان و برای سایر شهرها ۴۰ میلیون تومان است.
جزئیات اقساط جدید تسهیلات مسکن
وی به میزان اقساط پرداختی با توجه به کاهش نرخ سود از ۱۱ درصد به ۹٫۵ درصد اشاره کرد و گفت: قسط پلکانی تسهیلات ۶۰ میلیون تومانی در بافت فرسوده شهری که در گذشته با سود ۱۴ درصد ۸۶۲ هزار تومان بود، با سود ۸ درصد به ۵۱۲ هزار تومان و در خارج از بافت فرسوده شهری با سود ۹٫۵ درصد به ۵۵۷ هزار تومان کاهش یافت که حاکی از کاهش ۴۱ درصدی میزان اقساط پرداختی دارد.
مدیرعامل بانک مسکن ادامه داد: همچنین از این به بعد قسط پلکانی تسهیلات ۸۰ میلیون تومانی در بافت فرسوده شهری با سود ۸ درصد به ۶۸۳ هزار تومان و برای داخل شهر تهران با سود ۹٫۵ درصد ۷۴۲ هزار تومان خواهد بود.
۰۸:۰۷:۱۴به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «هیلاری کلینتون» نامزد نهایی دموکراتهای آمریکا برای انتخابات ریاستجمهوری امسال و همحزبی رئیسجمهور فعلی این کشور وارد یکی از مباحث چالشی بین کنگره و کاخسفید و جانب جمهوریخواهان کنگره را گرفت.
ماجرای چالش مزبور از این قرار است که قانون تحریمهای ایران که با نام «داماتو» شناخته میشود و پس از انقلاب اسلامی وضع شد، سال ۲۰۱۶ منقضی میشود و اعضای کنگره به خصوص چهرههای جمهوریخواه اصرار دارند، که تحریمها باید ۱۰ سال دیگر تمدید شود.
کاخ سفید با تمدید تحریمها مشکلی ندارد ولی اصرار دارد که فعلاً با توجه به همراهی ایران با مفاد برجام، زمان مناسبی برای این اقدام نیست.
هیلاری کلینتون که نامزد دموکراتها و امید برخی برای متعهد ماندن آمریکا به برجام است هم امروز وارد این معرکه شد و البته طرف تمدید تحریمهای ایران را گرفت.
آنطور که پایگاه خبری کنگره (هیل) گزارش داده، «جس لهریچ» سخنگوی رسمی خانم کلینتون امشب گفته که وی از کنگره میخواهد که حتماً قانون تحریمهای ایران را تمدید کند تا که در برابر رفتارهای تهاجمی پسابرجامی ایران، اقدامی صورت گرفته باشد.
لهریچ گفته «هیلاری کلینتون از تمدید قانون تحریمهای ایران حمایت میکند و اعتقاد دارد که کنگره باید پس از بازگشت از تعطیلات (آگوست)، در زمانی کوتاه این کار را انجام دهد.»
سخنگو از زبان کلینتون افزوده: «وی (هیلاری کلینتون) با صراحت گفته که پس از توافق تاریخی که سال گذشته منعقد شد و قدمی مهم به سمت منع ایران از دستیابی به سلاح هستهای برداشته شد، باید حالا گرایش بیاعتمادی و راستیآزمایی را در پیش بگیریم. حفظ ساختار لازم برای بازگرداندن فوری تحریمهای ایران در صورت نقض مفاد برجام، ضروری است.»
۰۸:۰۷:۰۲ برجام مسئلهای است که این روزها موافقان و مخالفان دولت در یک سال مانده تا انتخابات ریاست جمهوری به آن میپردازند. موافقان از دستاوردهای آن میگویند و مخالفان از ناکامیها سخن میگویند.
در همین ارتباط علاءالدین بروجردی ریس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با خبرنگار عصر ایران درباره آینده برجام و دستاوردهای ایران با توجه به شرایط بوجود آمده گفت: ابتدا باید پرسید در دوران پسا برجام چه اتفاقی برای کشور افتاده است؟ در حال حاضر قطعنامههای مصوب علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل لغو شده است.
این نماینده اصولگرای مجلس دهم ادامه داد: از طرف دیگر در ارتباط با اتهامات نظامی که علیه ایران زده می شد و تحت عنوان “پی ام دی” معروف است نیزما موفق عمل کردهایم و دراین زمینه طرف مقابل حق و حقوق ما را پذیرفت، دستها را بالابرد و تسلیم شد.
نماینده مردم بروجرد در خانه ملت اظهار داشت: قبل از برجام صادرات نفت ما به عنوان یکی از اقلام مهم تحریمی به یک میلیون بشکه محدود شده بود و ملت ما نمی توانستند از این ثروت ملی خودشان استفاده کنند.
۰۷:۵۹:۴۲ به نظر یک هفته بی رمق دیگر اغاز می شود
۰۷:۵۹:۳۱ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی