اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
مرداد ۳۱, ۱۳۹۵
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

 

 

۰۸:۴۱:۲۸ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۸:۴۰:۵۷گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز در شروع هفته کاری خود با اتکا بر نمادهای نفتی و پتروشیمی توانست با رشد شاخص به کار خود پایان دهد. دیروز شاخص کل با افزایش ۹۰واحدی معادل ۱۲/ ۰ درصد به رقم ۷۷هزار و ۹۶۹واحد رسید تا احتمال بازگشت شاخص به بالای ۷۸هزار واحد تقویت شود.رشد دیروز شاخص به مدد رشد نمادهای نفتی نظیر معاملات سه شرکت پالایش نفت بندرعباس با ۶۷ واحد، هلدینگ پتروشیمی خلیج‌فارس با ۶۵ واحد و پالایش نفت اصفهان با ۳۹ واحد افزایش حاصل شد. امری که متعاقب تثبیت نسبی قیمت نفت برنت در بالای مرز ۵۰دلار حاصل شد. در این شرایط نگاه‌ها به شامگاه یکشنبه و بازگشایی بازارهای جهانی است تا در‌یابند آیا بهای نفت توان رشد بیشتر را دارد یا خیر؟ در بازار دیروز همچنان مهم‌ترین‌ صف‌های خرید به دو نماد تازه وارد تلیسه و آتیه‌پرداز(فعال در فرابورس)اختصاص داشت.

در گروه سیمانی دیروز دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان گفت: بر پایه بررسی آمار عملکرد واحدهای تولیدکننده سیمان، سهم صادرات سیمان و کلینکر در دوره چهار ماهه امسال به بیش از چهار میلیون و ۴۰۰ هزار تن رسید. عبدالرضا شیخان تشریح کرد: سهم سیمان از رقم یاد شده بیش از ۵۸ درصد به میزان ۲ میلیون و ۵۷۰ هزار تن بود. وی یادآوری کرد: سال گذشته شرایط نامناسب امنیتی کشورهای منطقه نقش بسزایی در افت ۲۰ درصدی صادرات سیمان و کلینکر ایران داشت و از این رو در آن سال در مجموع حدود ۱۵ میلیون تن صادرات این محصولات ثبت شد. در گروه پتروشیمی بلوک ۲۰ درصدی سهام شرکت پتروشیمی ابن سینای همدان به ارزش کل پایه ۱۷۱ میلیارد ریال در فرابورس عرضه می‌شود.تعداد ۸ میلیون سهم شرکت پتروشیمی ابن‌سینای همدان معادل ۲۰ درصد سهام این شرکت در روز ۱۵ شهریور جاری توسط سازمان خصوصی‌سازی در فرابورس ایران عرضه می‌شود.بر اساس این گزارش این میزان سهام به قیمت پایه هر سهم ۲۱هزار و ۴۹۱ریال و ارزش کل پایه ۱۷۱ میلیارد و ۹۲۸ میلیون ریال توسط کارگزاری بانک آینده به مزایده گذاشته می‌شود.همچنین این بلوک ۲۰درصدی به وکالت از شرکت مادر تخصصی ملی صنایع پتروشیمی به صورت ۱۵ درصد نقد و بقیه با اقساط ۶ماهه در مدت ۷ سال واگذار خواهد شد.

در این گروه همچنین دیروز پتروشیمی آبادان با صف خرید مواجه بود. در گروه خودرویی مدیر صنایع خودرو و نیرومحرکه وزارت صنعت از آغاز پرداخت غرامت پژو به ایران بابت قرارداد قبلی خود خبر داد و گفت: پرداخت غرامت از سوی شرکت فرانسوی پژو به ایران در قراردادی که میان ایران‌ و این شرکت منعقد شد، دیده شده است و هر آنچه که در قرارداد لحاظ شده و جزو تعهدات دو طرف است، حتما اجرایی خواهد شد.در گروه غذایی دیروز نماد شکر شاهرود برای اعلام تعدیل سود متوقف شد.در گروه لوازم خانگی مدیرعامل آزمایش درباره آخرین وضعیت افزایش سرمایه ۹۱۴ درصدی از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها توضیح داد و برخی از برنامه‌های حال و آینده را اعلام کرد.احمدرضا صفری درباره آخرین وضعیت افزایش سرمایه ۹۱۴ درصدی شرکت آزمایش از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها (از ۷/ ۲۱ به بیش از ۲۲۰ میلیارد تومان) اظهار کرد: این موضوع هفته پیش از مسوولان‌ سازمان بورس پیگیری شده و انتظار می‌رود طی روزهای آینده نظر سازمان به طور رسمی اعلام شود.وی ادامه داد: این افزایش سرمایه با احتساب زمین‌های تهران آزمایش بوده و در آن حداقل ارزیابی‌ها و به صورت منطقی موارد اعلام شده است. برخی ایرادات هم مطرح بود که طی دو ماه گذشته برطرف شده است.

در گروه حمل‌و‌نقل شرکت بین المللی توسعه ساحل و فراساحل نگین کیش از زیر‌مجموعه‌های سرمایه‌گذاری غدیر، مالک جدید بلوک ۶۹ درصد سهام حمل‌ونقل ریلی پارسیان اعلام شده است.در گروه مخابرات بهره‌برداری رسمی از طرح ترابردپذیری شماره‌های تلفن همراه (MNP) فردا آغاز می‌شود. فردا همچنین پروژه‌های دیگری از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در قالب اعطای پروانه به برخی از فعالان عرصه ICT و اعطای اعتبارنامه به آزمایشگاه‌های تایید نمونه تجهیزات ارتباطی و فناوری اطلاعات نیز افتتاح می‌شود.این طرح و تاثیرات آن بر درآمد اپراتورها از جمله نکات مهم در ارزیابی این صنعت به شمار می‌رود.در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ارزش معاملات در بورس به ۱۳۰میلیارد تومان و در فرابورس به ۶۷میلیارد تومان بالغ شد.

 

۰۸:۴۰:۲۵گروه بورس– زهرا رحیمی: در طول تاریخ فعالیت بورس تهران، عرضه‌های اولیه همواره یکی از بزرگ‌ترین‌ جذابیت‌های بازار برای فعالان تالار شیشه‌ای بوده است به‌طوری که سهامداران با اشتیاق به خرید سهام شرکت‌هایی که برای اولین‌بار و بعضا با قیمت‌های نسبتا مناسب وارد بورس تهران می‌شدند، اقدام می‌کردند و در بیشتر موارد نیز طی حداقل چند روز پس از عرضه نیز بازدهی مناسبی را از این محل کسب می‌کردند و از این‌رو اطلاع از برنامه‌های عرضه اولیه سازمان بورس همواره مورد‌توجه فعالان عرضه سرمایه‌گذاری بوده است. در همین راستا و در شرایطی که مطابق برنامه سازمان بورس و اوراق بهادار قرار بود عرضه اولیه سهام شرکت‌های بیشتری در بازار سهام کشور (اعم از بورس و فرابورس) صورت بگیرد، اما به نظر می‌رسد عرضه این نمادها به کندی صورت می‌گیرد. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که از ابتدای سال‌جاری تا‌کنون سهام ۷شرکت در فرابورس ایران عرضه اولیه شده است.در بورس تهران اما تنها سهام یک شرکت عرضه اولیه شده و یک شرکت نیز از فرابورس به بورس تهران منتقل شده است.

 

دو دلیل طولانی شدن عرضه‌های اولیه

روح الله حسینی‌مقدم، مدیر نظارت بر شرکت‌های بورس اوراق بهادار تهران طولانی شدن زمان عرضه‌های اولیه در بورس تهران را به دو دلیل دانست و گفت: انجام عرضه اولیه در بورس تهران یک اقدام زمانبر است. در بورس تهران حساسیت‌های ویژه‌ای در مورد عرضه اولیه شرکت‌ها وجود دارد چرا‌که باید بخشی از ریسک‌های مربوط به این عرضه‌های اولیه در بورس تهران شناسایی شود، از این‌رو فرآیند آماده‌سازی شرکت‌ها پروسه‌ای زمانبر است. در فرابورس ایران با توجه به اینکه اندازه شرکت‌ها کوچک‌تر است، این آماده‌سازی سریع‌تر صورت می‌گیرد. حسینی‌مقدم افزود: شرکت‌هایی که از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل می‌شوند به‌طور قطع وضعیت متفاوتی را تجربه خواهند کرد.به‌طور مثال این شرکت‌ها که پیش از عرضه اولیه به کسی گزارش مالی نمی‌دادند با تبدیل شدن به سهامی عام باید گزارشگری دقیقی را داشته باشند که خود تجهیزات بخش مالی شرکت را می‌طلبد، از این‌رو این اقدامات برای شرکت‌ها و به تبع آن برای بازار سهام کشور زمانبر است.

حسینی‌مقدم تشریح کرد:موضوع دوم نیز مربوط به وضعیت و کشش بازار است.همواره تلاش شرکت و سازمان بورس و اوراق بهادار بر این بوده است که سهام شرکت‌ها را در زمان‌هایی که بازار وضعیت مناسبی دارد، عرضه کند چرا‌که بورسی شدن یک نماد تجاری برای یک شرکت محبوبیت و شهرت به همراه دارد و یک گام تبلیغی بسیار مهم برای شرکت محسوب می‌شود از این‌رو تلاش سازمان بورس در این راستاست که با عرضه سهام شرکت‌ها در زمان رونق بازار، ریسک سهم کمتر شود و دلگرمی مناسبی برای شرکت‌ها باشد. در ماه‌های اخیر به دلیل تقارن با فصل مجامع گردش معاملات بسیار پایین بود و وضعیت برای عرضه‌های اولیه در بورس تهران فراهم نبود، از این‌رو برنامه عرضه‌های اولیه تا حدودی طولانی شد. حسینی‌مقدم افزود: به نظر می‌رسد بازار سهام به دلیل بهبود مولفه‌های اثر‌گذار بر شرایط بورس وضعیت همراه با رونقی را تجربه کند و این عامل زمینه را برای شکل‌گرفتن عرضه‌های اولیه بیشتر در بورس تهران فراهم کند. حسینی‌مقدم در مورد انتقال شرکت پالایش نفت تهران از فرابورس به بورس گفت: پالایش نفت تهران به دلیل سرمایه کم و زیان‌ده بودن خود ابتدا در فرابورس ایران عرضه شد. در شرایط کنونی اما این شرکت به لحاظ عملیات و استانداردهای بین‌المللی در وضعیت مناسبی قرار گرفته است. با درخواست مدیران این شرکت در ابتدای سال جاری مراحل پذیرش آن در بورس تهران نیز انجام شده است و فرآیند انتقال آن نیز در روزهای آتی شکل خواهد گرفت. حسینی‌مقدم همچنین از عرضه اولیه دو شرکت آسان‌پرداخت و اطلس‌ایرانیان در بورس تهران در شهریور ماه خبر داد.

 

وضعیت عرضه‌های اولیه از ابتدای سال تا‌کنون

از ابتدای سال‌جاری تا‌کنون سهام ۷ شرکت در فرابورس ایران عرضه شد. شرکت‌های گروه صنایع کاغذ‌پارس، سرمایه‌گذاری مسکن الوند، شرکت توسعه حمل‌و‌نقل ریلی پارسیان، شرکت تابان‌هور، شرکت سرمایه‌گذاری توسعه گوهران امید، شرکت آتیه‌داده‌پرداز و شرکت دامداری تلیسه نمونه در فرابورس عرضه شدند. در بورس اوراق بهادار تهران نیز شرکت واسپاری ملت عرضه شد و شرکت سرمایه‌گذاری پتروشیمی ایرانیان نیز از فرابورس به بورس منتقل شد.

 

۸ شرکت در نوبت عرضه اولیه

در این میان مدیر پذیرش اوراق بهادار بورس تهران نیز از برنامه عرضه اولیه دو شرکت جدید در ماه آینده، انتقال پالایشگاه تهران و در نوبت ماندن حداقل ۸ شرکت دیگر خبر داد. اسماعیل درگاهی در گفت‌وگو با بورس پرس، در رابطه با برنامه بورس تهران برای ورود شرکت‌های جدید در ماه‌های آینده اظهار کرد: شهریور ماه فصل تازه‌ای از عرضه‌های اولیه و حضور شرکت‌های جدید در بورس تهران خواهد بود و طی آن شرکت‌هایی که در ۵ ماه اول سال پذیرش شده‌اند به همراه شرکت‌های پذیرفته شده سال قبل، به مرور وارد بازار سهام خواهند شد. وی ادامه داد: در صورت نبود مانع و رویدادی پیش‌بینی نشده، قرار است در ماه آینده سهام دو شرکت آسان‌پرداخت با سرمایه ۷۵ میلیارد تومانی و ارزش بازاری قابل‌توجه به همراه شرکت ۱۰۰میلیارد تومانی ایرانیان‌اطلس عرضه اولیه شوند. این مسوول درباره ترکیب سهامداری این دو شرکت گفت: ایرانیان‌اطلس وابسته به بانک انصار بوده و در زمینه ساخت‌و‌ساز و انبوه‌سازی فعال است. ۴۰ درصد سهام شرکت آسان پرداخت هم در اختیار زیرمجموعه‌های بانک کشاورزی قرار دارد و دو فرد حقیقی کارآفرین نیز هر کدام مالک ۳۰ درصد این شرکت هستند. درگاهی ادامه داد: در ماه‌های آتی نیز در صورت وجود شرایط مناسب و تصمیم سهامداران عمده، شرکت‌هایی چون فولاد‌کاوه جنوب کیش، گروه دارویی برکت، نیروگاه جهرم به‌عنوان اولین نیروگاه پذیرفته شده در بورس، شفا دارو، شرکت ملی نفتکش ایران، مالی‌اعتباری سینا، هتل هما، مهندسی اویک و… به تدریج وارد بازار خواهند شد تا سال پرباری برای بورس رقم بخورد. درگاهی سپس گفت: طبق موافقت اردیبهشت سال‌جاری هیات پذیرش، پالایشگاه تهران آماده انتقال به بازار دوم معاملات بورس تهران است.

 

۰۸:۴۰:۱۲ گروه بورس، هاشم آردم: معاملات بورس تهران در اولین روز هفته در حالی آغاز شد که انتظار می‌رفت خبر چندانی از تقاضا در گروه‌های مختلف نباشد. همچنین انتظار می‌رفت که روند قیمت‌های جهانی در هفته‌های اخیر، تا حدودی بورس تهران را تحت تاثیر قرار دهد. بر این اساس شاخص بورس تهران روز گذشته با رشد ۹۰ واحدی (همراه با حمایت بزرگان بازار) در عدد ۷۷ هزار و ۹۶۹ واحد ایستاد تا در آستانه ورود مجدد به کانال ۷۸ هزار واحدی قرار گیرد. این در حالی بود که ارزش معاملات بورس تهران همچنان در محدوده نازلی قرار دارد. طی معاملات روز گذشته ۸۰۷ میلیون و ۱۴۰ هزار ورقه بهادار به ارزش ۳۲۶ میلیارد تومان و در ۵۵ هزار و ۹۵۷ نوبت، دست به دست شد. این در حالی بود که تقریبا ۲۰۰ میلیارد تومان از این معاملات به اوراق بدهی و معاملات بلوکی اختصاص داشت. چنانچه ارزش این معاملات را از کل معاملات خارج کنیم، ارزش معاملات دیروز بورس به زحمت به ۱۳۰ میلیارد تومان می‌رسد.

 این شرایط حاکی از رکود نسبی بازار سهام در شرایطی است که کلیت قیمت‌ها چندان برای خرید جذاب به نظر نمی‌رسند. در آخرین صعود شاخص کل که از اواسط تیرماه آغاز شد و تا نیمه مرداد ماه جاری ادامه یافت، سهامداران بورسی به‌طور متوسط بازدهی ۸/ ۶ درصدی را به‌دست آوردند که نسبت به متوسط نرخ سود در اقتصاد کشور، بسیار بالا به نظر می‌رسد. همین نکته باعث می‌شود که بخش قابل توجهی از سهامداران و فعالان بازار توانایی شناسایی سودهای قابل قبولی را در سبدهای خود داشته باشند. اما بورس تهران هنوز بهانه‌هایی برای ادامه صعود یا دست‌کم عدم افت دارد. بهای جهانی نفت و همچنین قیمت جهانی کالا‌ها، این روزها در مسیری قرار دارد که می‌تواند فعالان اقتصادی ایران را همچنان به آینده اقتصاد کشور و به تبع آن بورس تهران خوش‌بین نگه دارد.

 

شاخص بورس در دوراهی افت و ثبات

الف) پتانسیل‌های افت: همان‌طور که اشاره شد، به دلیل رشد نسبتا مطلوب شاخص بورس در ماه گذشته، بخشی از فعالان بازار به‌طور بالقوه توانایی شناسایی سودهای قابل قبولی را دارند. از طرف دیگر با توجه به آخرین صورت‌های مالی منتشر شده توسط اغلب شرکت‌های بورسی، تحول چندانی در سودآوری کلیت شرکت‌ها به وجود نیامده است. اگرچه گزارش‌های مالی سه ماهه بهتر از حد انتظار و نشانگر متوقف شدن روندی نزولی در سودسازی شرکت‌ها بود (نسبت به سه ماهه‌های سوم و چهارم سال مالی گذشته)، اما این گزارش‌ها نمی‌توانست به‌عنوان پشتوانه بنیادی برای صعودی تقریبا ۷ درصدی در شاخص بورس قلمداد شود. از طرف دیگر با وجود کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی و تنزل آن تا ۱۵ درصد، شواهد نشان می‌دهد که هزینه فرصت پول همچنان بالا است و اقتصاد هنوز پول نقد را یک دارایی ارزشمند می‌داند. با تمام این تفاصیل می‌توان ادعا کرد که با وجود بهتر شدن فضای کسب و کار شرکت‌ها و همچنین کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی، همچنان رشد اخیر شاخص کل غیرطبیعی به نظر می‌رسد.

همان‌طور که در گزارش‌های پیشین «دنیای‌اقتصاد» مطرح شد، رشد اخیر قیمت‌ها در بازار سهام، نه توسط کلیت فعالان بازار بلکه با حمایت یک یا چند شخص حقوقی به وقوع پیوست. صندوق گنجینه آرمان‌شهر طی دوماه گذشته به تنهایی بیش از ۲۵۰ میلیارد تومان پول به بازار تزریق کرده است. از قضا اغلب خریدهای این صندوق سرمایه‌گذاری در نمادهای بزرگ و شاخص‌ساز انجام شد و شاخص کل با تورش خاصی که به شرکت‌های بزرگ دارد، در مسیری صعودی قرار گرفت. اما رفته‌رفته این حقیقی‌ها بودند که سمت تقاضا را در بازار تقویت کردند و رفته رفته با ورود حقیقی‌ها ارزش معاملات نیز افزایش یافت. در واقع رشد قیمت‌ها در برهه اخیر، نه به دلیل شکوفایی اقتصادی، بلکه به دلیل تصمیم یک صندوق سرمایه‌گذاری بزرگ در حمایت از بازار شکل گرفت. در چنین شرایطی می‌توان ادعا کرد که بازار در صورت وجود تقاضا در قیمت‌های فعلی برای فروش درنگ نخواهد کرد. چرا که از طرفی سود قابل توجهی را ثبت کرده و از طرف دیگر چشم‌اندازی مبنی بر بهبود اوضاع در آینده نزدیک وجود ندارد.

ب) روی دوم سکه: اما همزمان با شرایطی که در بالا مورد اشاره قرار گرفت، این روزها بورس نیم‌نگاهی به رویدادهای برون‌مرزی نیز دارد. رویدادهایی که می‌توانند دست‌کم در کوتاه‌مدت سمت و سوی بازار را مشخص کنند. طی ۲۰ روز گذشته بهای جهانی نفت دوباره با صعود مواجه شده است و به سرعت خود را از محدوده ۴۰ دلار بابت هر بشکه، به بالای محدوده ۵۰ دلاری رساند. همین موضوع سبب شد که گروه فرآورده‌های نفتی (پالایشگاه‌ها) بیشترین توجه را در روز گذشته به خود اختصاص دهد.

بهای جهانی هر بشکه نفت از اوایل ماه میلادی جاری دوباره سیری صعودی به خود گرفت و رشدی ۲۵ درصدی را ثبت کرد. گفته می‌شود در آینده‌ای نزدیک، کشورهای تولید نفت برای تنظیم بازار نشستی غیررسمی خواهند داشت. قرار است در حاشیه جلسه‌ای تحت عنوان نشست بین‌المللی انرژی که در تاریخ ۲۶ تا ۲۸ سپتامبر (حدود یک ماه دیگر) در کشور الجزایر بین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان سوخت‌های فسیلی برگزار می‌شود، مذاکراتی درخصوص تنظیم بازار نفت بین کشورهای تولیدکننده نفت صورت بگیرد. همین موضوع باعث شده است که بازارهای جهانی به استقبال این نشست غیررسمی رفته و اصطلاحا خبر مثبت احتمالی را پیش‌خور کند. تحلیلگران و فعالان بازارهای جهانی سه رویکرد اساسی به این نشست دارند. گروه اول که به رشد قیمت نفت چندان امیدوار نیستند، نشست آتی بین کشورهای تولیدکننده نفت را اثرگذار نمی‌دانند. با این استدلال که این کشورها پس از آغاز دوره افت سنگین بهای نفت تا کنون ۶‌ بار برای تنظیم بازار دور میز مذاکره نشسته‌اند و هیچ‌گاه موفق به استحصال نتیجه مطلوب نشده‌اند. این گروه معتقدند از آنجا که شرایط فعلی با شرایط جلسات قبل تفاوت معناداری ندارد، بنابراین تغییری در بازار حاصل نخواهد شد. دسته دوم اما به این نشست خوش‌بین هستند و ادعا می‌کنند که شرایط فعلی با شرایط مذاکرات قبلی متفاوت است. این گروه معتقد هستند که در جلسات گذشته، ایران هنوز سهم خود را از بازار نفت به‌دست نیاورده بود و تمایلی به انجام مذاکره برای طرح فریز نفتی نداشت. اما حالا این کشور سهم خود را از بازار تقریبا به‌دست آورده است و احتمالا برای انجام تغییراتی در بازار نسبت به گذشته آمادگی بیشتری برای مذاکره دارد. مذاکره‌تر از گذشته شده است. از طرف دیگر عربستان سعودی قصد دارد بخشی از سهام شرکت آرامکو (بلوکی به ارزش ۲ میلیارد دلار) را به فروش برساند. برخی کارشناسان اعتقاد دارند که عربستان سعودی برای انتقال مالکیت این بلوک گرانبها نیاز به تثبیت بازار جهانی نفت دارد، بنابراین تمام تلاش خود را برای به نتیجه رساندن مذاکرات خواهد کرد.

در این‌باره رویکرد سومی هم وجود دارد. اغلب کارشناسان باور دارند که رشد اخیر قیمت‌ نفت، پشتوانه بنیادین ندارد، چرا‌که با فرض به نتیجه رسیدن مذاکرات کشورهای تولیدکننده نفت درباره طرح فریز نفتی، باز‌هم تغییری در بازار نفت به‌وجود نخواهد آمد، چرا‌که در حال حاضر نیز عرضه نفت به اندازه‌ای است که توانی برای افزایش قیمت نفت باقی نمی‌گذارد.

با این توضیحات می‌توان ادعا کرد که آینده بورس تهران را دست‌کم در کوتاه‌مدت، شرایط بازارهای جهانی تعیین خواهد کرد. به هر حال خبر مذاکرات احتمالی که قرار است حدودا یک ماه دیگر رخ دهد، باعث شده است که قیمت جهانی نفت رشد قابل‌توجهی را ثبت کند. این رشد همزمان با پایان یافتن یک روند صعودی در بورس تهران شکل گرفته است و احتمالا تنها می‌تواند افت احتمالی قیمت‌ها را به تعویق اندازد. کاهش ارزش معاملات در شرایط فعلی می‌تواند این ادعا را تایید کند. در نمادها و گروه‌های مختلف خبری از خریداران قدرتمند نیست، اما فروشندگان نیز حاضر نیستند فتیله قیمت‌ها را پایین بکشند. در برخی گروه‌ها از جمله پالایشگاه‌ها و برخی گروه‌های کالایی اما رشد قیمت و رشد تقاضا مشهود است که دلیل آن را می‌توان در رشد بهای نه‌چندان پشتوانه‌دار نفت در نظر گرفت.

 

پالایشگاه‌ها در صدر

روز گذشته شاخص‌های بورس به جز شاخص آزاد شناور، رشد کردند. شاخص کل ۹۰ واحد بالا رفت و به عدد ۷۷هزار و ۹۶۹ واحد رسید. شاخص‌های بازار اول و دوم به ترتیب ۱۰ و ۵۰۲ واحد رشد کردند. این در حالی بود که شاخص آزاد شناور ۱۸ واحد افت کرد و تنها شاخص منفی بازار بود.

پالایش نفت بندرعباس، صنایع پتروشیمی بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تبریز در معاملات دیروز بیشترین تاثیر مثبت را بر رشد شاخص داشتند. این در حالی بود که سایپا، ایران ترانسفو و بانک پاسارگاد با بیشترین تاثیر منفی بر شاخص کل مانع رشد بیشتر این متغیر شدند.

همچنین روز گذشته گروه‌های خودرو، فرآورده‌های نفتی و محصولات فلزی با بیشترین حجم و ارزش معاملات در صدر برترین گروه‌های صنعتی قرار گرفتند. ضمنا از میان گروه‌های ۳۷ گانه بورسی، ۱۷ صنعت با رشد شاخص و ۱۷ صنعت نیز با افت شاخص صنعتی مواجه شدند. در این میان گروه‌های استخراج سایر معادن، فرآورده‌های نفتی و لاستیک و پلاستیک بیشترین رشد را به خود اختصاص دادند و در طرف دیگر گروه‌های زراعت، انتشار و استخراج نفت و گاز بیشترین زیان را به سهامداران تحمیل کردند.

سهامداران تامین ماسه ریخته‌گری ایران، تولیدی شیشه رازی، سرمایه‌گذاری اعتبار ایران، رینگ‌سازی مشهد، پتروشیمی آبادان، معادن منگنز ایران و عمران و توسعه فارس در روز شنبه با بیشترین رشد قیمت سهام‌شان مواجه شدند و این نمادها در صدر‌جدول معاملات قرار گرفتند. در مقابل سهامداران نمادهای فنرسازی خاور، کشاورزی و دامپروری مگسال، سایپادیزل، قند مرودشت، سایپا شیشه، افست و چرخشگر شاهد بیشترین کاهش قیمت در سهام خود بودند.

 

فرابورس

همچنین روز گذشته در فرابورس ایران معادل ۱۸۵ میلیون و ۴۶۰ هزار ورقه بهادار به ارزش ۶۷ میلیارد تومان داد‌و‌ستد شد. آیفکس با افت ۵/ ۳ واحدی،(معادل ۴/ ۰درصد)رقم ۸۰۰ واحد را نمایش داد؛ نماد پتروشیمی مارون بیشترین تاثیر منفی را بر محاسبه شاخص گذاشت. بیشترین حجم و ارزش معاملات روز گذشته متعلق به نماد پالایش نفت تهران با ۱۵ میلیون و ۶۰۰ هزار سهم بود که ارزش آن معادل ۵۲ میلیارد ریال شد.دیروز اسناد خزانه اسلامی در نماد «اخزا ۶» با معاملاتی به ارزش ۶/ ۷ میلیارد تومان در صدر بالاترین حجم و ارزش معاملات اوراق با درآمد ثابت قرار گرفت. همچنین در نمادهای اسناد خزانه اسلامی در مجموع، ۱۵ میلیارد تومان معامله انجام شد.

نمادهای معاملاتی اوراق صکوک اجاره شرکت واسط مالی مهر یکم در نماد «صبصیریک» و شرکت واسط مالی آذر در نماد «صکاشی‌یک»پس از پرداخت اجاره بهای سه ماهه اوراق بازگشایی و نماد معاملاتی شرکت آ‌س‌پ با توجه به اطلاعات دریافتی مبنی بر تغییر با اهمیت در اطلاعات اولین پیش‌بینی سود هر سهم سال مالی ۱۳۹۶ نسبت به سال مالی ۱۳۹۵ متوقف شد.

 

۰۸:۳۹:۱۴

۰۸:۳۸:۲۹گروه بورس کالا: بازار ورق در روزهای اخیر نشان داد که همچون بازار برخی دیگر از مصنوعات فولادی به سمت افزایش نرخ متمایل شده ولی نمی‌توان به صراحت از دورنمای رشد قدرتمند قیمت‌ها خبر داد. رفت و برگشت قیمتی در بازار ورق‌های فولادی تاکنون باعث شده تا بهای این کالا رویکردی افزایشی به خود بگیرد. بی‌رمقی تقاضای مؤثر در بازار ورق، پایان‌یافتن عرضه محصولات وارداتی با قیمت تمام‌شده پایین در بازار ورق، امید به افزایش حجم تولید واحدهای تولیدکننده ورق، افزایش آرام قیمت‌های جهانی و رشد تعرفه واردات در ماه‌های اخیر در کنار نوسان بهای دلار را می‌توان مهم‌ترین ویژگی‌های تاثیرگذار بر بازار ورق دانست.

هرچند که در بازار ورق شاهد ثبات نسبی قیمت‌ها به نسبت پایان هفته گذشته بودیم ولی در مقایسه با روزهای پیش از آن رشد قیمت‌های جسته و گریخته‌ای دیده می‌شود که برای برخی انواع ورق، رشد قیمت‌ها شتاب بیشتری داشته است. بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که تغییر خاصی در تقاضا دیده‌نشده ولی در بخش عرضه شاهد عقب‌نشینی آرام عرضه‌ها هستیم که تاکنون به کاهش موجودی انبارها در بازار داخلی منجر شده که در نهایت خروجی نهایی آن رشد قیمت‌ها بوده است. با توجه به افزایش قیمت‌ها و همچنین ثبات نسبی تقاضا، دلیل اصلی رشد نرخ یعنی برتری تقاضا بر عرضه را باید در سمت عرضه جست‌وجو کرد. کاهش حجم تولید در برخی واحدهای داخلی مخصوصا درخصوص ورق‌های گالوانیزه، افت محسوس حجم واردات، رشد تعرفه، افزایش نسبی قیمت ارز، کاهش سودآوری واردات، دورنمای مبهم بازار، افزایش قیمت‌های جهانی، پایان یافتن اجناس وارداتی در بنادر که اغلب با قیمت‌های پایینی خریداری شده و رخدادهایی از این دست را باید واقعیت‌های بازار دانست که تاکنون به برتری تقاضا بر عرضه‌ها منجر شده است. در صورت افزایش حجم تقاضا در بازار داخلی باید به این نکته اشاره کرد که قیمت‌ها مستعد رشد خواهد بود ولی این انتظار نیز وجود دارد که حجم عرضه‌ها افزایش یابد.

از طرف دیگر وضعیت تولید در صنایع مصرف‌کننده ورق به گونه‌ای نیست که بتوان به جهش تقاضای محسوس در این بازار امیدوار بود، بنابراین در صورت تغییر در وضعیت بازار، شتاب آن محدود خواهد بود. با توجه به نوسانات اخیر در بازار فولادهای ساختمانی و التهاب در بازار میلگرد، این انتظار نیز وجود دارد که بازار ورق از رخدادهای سایر بازارهای فولادی نیز تأثیر گرفته و برای افزایش بیشتر قیمت‌ها آماده شود ولی با توجه به تفاوت‌های ذاتی بین بازار ورق و سایر بازارها، هنوز نمی‌توان در این‌خصوص اظهارنظر قاطعی داشت. در بازار ورق نورد سرد و گالوانیزه با محوریت مصنوعات وارداتی ضعفی نسبی در بخش عرضه دیده شد تا جایی که با برتری محدود تقاضا بر عرضه‌ها، شاهد رشد آرام قیمت‌ها مخصوصا در مبادی ورودی بودیم ولی این روند افزایشی آرام، نمی‌تواند به‌عنوان رشدی قدرتمند و ادامه‌دار مورد استناد قرار بگیرد. در هر حال ذات بازار ورق به گونه‌ای است که نوسان نرخ‌ها در کوتاه‌مدت شتاب و شدت بالایی ندارد زیرا ذات بازار ورق با سایر مصنوعات فولادی اختلافاتی خاص داشته و دارد. مهم‌ترین دلیل استحکام بازار ورق و نوسان محدود آن را باید در وضعیت تقاضا جست‌وجو کرد زیرا تقاضای ورق‌های نورد گرم و ورق نورد سرد (‌ورق روغنی) به گونه‌ای است که خریداران اصلی حجم خرید بالایی داشته و معاملات کلان، چندان هم با نوسان نرخ‌ها سازگار نیست. همین موارد ساده در کنار عرضه‌های کانالیزه و وضعیت عمده فروشی
و خرده‌فروشی (تبدیل کویل به شیت) باعث شده تا بازار ورق از یکسو وجاهت بیشتری داشته باشد و همچنین نوسان کمتری را تجربه کند. از سوی دیگر عرضه با حجم‌های بالا نیز به این ثبات و قدرتمند بودن بازار کمک می‌کند. با فرض موارد فوق به‌صورت کلی و همچنین ضعف تقاضای داخلی به‌صورت جزئی‌تر، باید باز هم به این نکته اشاره کرد که دلیل اصلی رشد فعلی قیمت‌ها را این‌بار باید در بخش عرضه جست‌وجو کرد هرچند که رخدادهایی در بخش تقاضا در جریان است. بررسی‌های میدانی «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد که به‌رغم رکود نسبی در بخش تقاضای انواع ورق، باز‌هم جرقه‌هایی از رشد تولید در صنایع مصرف‌کننده ورق ایجاد شده هرچند که در آمارها و برآوردها انعکاس چندانی نداشته که البته با توجه به حضور در روزهای گرم سال منطقی به نظر می‌رسد ولی ممکن است این جرقه‌ها به سرعت خاموش شود. پویا ردایی از فعالان بازار ورق معتقد است که کاهش حجم عرضه ورق در کارخانجات و مبادی ورودی دلیل اصلی رشد نرخ در روزهای اخیر بوده تا جایی که ورق‌های نورد گرم ۱۰ تا ۳۰ تومان، ورق‌های نورد سرد ( روغنی) ۴۰ تا ۵۰ تومان و ورق‌های گالوانیزه نزدیک به ۳۰ تومان افزایش قیمت داشته‌اند که کاهش تولید داخلی در کنار تضعیف واردات مخصوصا برای ورق‌های روغنی و گالوانیزه دلیل اصلی رشد قیمت‌ها بوده است. وی معتقد است که ضعف عرضه‌ها و پایان یافتن موجودی انبارها مهم‌ترین رخداد این روزهای بازار بوده است. ردایی در ادامه افزود: بازار ورق مستعد رشد قیمت است ولی باوجود بازگشت برخی از کارخانه‌ها به فاز تولید، باز هم این افزایش نرخ احتمالی، چندان هم پرشتاب نخواهد بود.

بازارهای جهانی

در بازارهای جهانی شاهد ثبات نسبی قیمت ورق نورد‌گرم هستیم یعنی در بازارهای مختلف از شرق چین تا حوزه مدیترانه و کشورهای مشترک المنافع، به تازگی تغییر قیمت شدیدی حس نشده و بازار با روال قبل ولی با جهت‌گیری افزایشی نوسان می‌کند. این در حالی است که در بازارهای داخلی چین ورق نورد گرم با افزایشی ۱۲ دلاری همراه شده ولی این رشد نرخ‌ها به‌صورت مشخص و قدرتمند به بازارهای صادراتی این کشور سرایت نکرده است. با توجه به افزایش بهای میلگرد و همچنین میل بازارهای جهانی به رشد قیمت‌ها به کمک افزایش قیمت تمام‌شده فولاد، این ذهنیت ایجاد شده که بهای انواع ورق نیز می‌تواند با افزایش رو‌به‌رو شود که طرز فکری نسبتا منطقی به نظر می‌رسد.

این در حالی است که تقاضا برای ورق در بازارهای جهانی تغییر چندانی نداشته یعنی به نسبت سایر مصنوعات آهنی مخصوصا فولادهای ساختمانی نمی‌توان به رشد قیمت ورق امیدواری چندانی داشت. در هر حال بازار فولاد جهانی هم‌اکنون به‌رغم ثبات نسبی قیمت‌ها و عدم تحریک محسوس تقاضا به رشد قیمت‌ها متمایل شده ولی ورق به نسبت سایر مقاطع می‌تواند از پتانسیل رشد کمتری برخوردار باشد. به گزارش متال بولتن در روزهای اخیر قیمت ورق نورد گرم وارداتی به عربستان با افزایش رو‌به‌رو شده هرچند که هنوز تقاضای این کالا ضعیف است. در هفته گذشته بهای هر کیلوگرم ورق نورد گرم چینی برای تحویل در سواحل سعودی بین ۴۱۰ تا ۴۴۰ دلار بر هر تن گزارش شده هرچند که پیشنهاد قیمت از سوی فروشنده در قیمت‌هایی نزدیک به ۴۲۰ دلار بر هر تن قرار دارد. در بازار داخلی ترکیه بهای هر تن ورق نورد گرم برای تحویل در ماه سپتامبر ۴۱۰ تا ۴۲۰ دلار برای تحویل درب کارخانه است که این رقم درخصوص تولیدات اوکراین رقمی نزدیک به ۴۳۰ دلار در هر تن را نشان می‌دهد. نگاهی به ارقام فوق از افزایش آرام قیمت‌ها حکایت دارد ولی به صراحت مشخص نیست که چه دورنمایی در برابر این بازار مهم ترسیم شده است.

۰۸:۳۸:۲۳قیمت مس و برخی دیگر از فلزات اساسی طی چند هفته اخیر کاهش یافته و این درحالی است که ارزش دلار پایین آمده و قاعدتا باید قیمت فلزات اساسی حمایت می‌شد. قیمت مس اخیرا در محدوده ۴۸۰۰ دلار در هر تن نوسان کرده است. موسسه رتبه‌سنجی مودیز در گزارش جدید خود به بررسی چشم‌انداز بازار فلزات اساسی در ماه‌های آینده پرداخته و عوامل موثر بر قیمت‌ها را تشریح کرده است.در این گزارش که جهان سهم آن را منتشر کرده، آمده است مهم‌ترین عامل موثر بر قیمت فلزات اساسی، شرایط اقتصادی در چین است. چین بزرگ‌ترین مصرف‌کننده فلزات اساسی در جهان است و تحولات اقتصاد این کشور مستقیما بر قیمت‌ها تاثیر دارد. دولت چین در ابتدای سال جاری میلادی برنامه‌هایی برای کمک به رونق اقتصاد این کشور آغاز کرد. این برنامه‌ها شامل پروژه‌هایی در حوزه توسعه زیرساخت‌ها بود.اگرچه اخیرا بودجه اختصاص داده شده به این پروژه‌ها کمتر شده اما اجرای آنها سبب شده بر مصرف فلزات اساسی در چین افزوده شود؛ زیرا فعالیت در بخش‌های خدمات و تولید صنعتی چین افزایش یافته است. دولت چین نرخ هدف برای رشد اقتصاد این کشور در سال جاری میلادی را ۵/ ۶ تا ۷ درصد تعیین کرده و پیش‌بینی شده این هدف تحقق خواهد یافت.

تحلیلگران موسسه مودیز معتقدند قیمت فلزات اساسی در ماه‌های آینده در سطوح مشاهده شده در سه ماه دوم امسال قرار خواهد داشت و این به معنای رشد نسبی قیمت‌ها در آینده است. البته نباید انتظار داشت قیمت‌ها به شدت افزایش یابند. در بین فلزات اساسی، نیکل و روی به ترتیب با ۲۰ درصد و ۴۳ درصد افزایش قیمت، بهترین عملکرد را در سال جاری میلادی تاکنون داشته‌اند.از دید موسسه مودیز، طی ماه‌های آینده قیمت فلزات اساسی تحت تاثیر اخبار اقتصادی، تغییرات نرخ‌های بهره در اقتصادهای بزرگ و افت و خیز ارزش دلار قرار خواهد داشت. در مورد روی، کسری عرضه عاملی برای عملکرد بهتر محسوب می‌شود.

طی هفته‌های اخیر پیش‌بینی شده افزایش نرخ‌های بهره در آمریکا به پایان سال جاری میلادی موکول خواهد شد. برخی تحلیلگران نیز معتقدند سال آینده این اقدام انجام می‌شود. اگر این پیش‌بینی‌ها تحقق یابد، ارزش دلار نمی‌تواند خیلی رشد کند و این عاملی برای حمایت از قیمت فلزات اساسی است. با آنکه خبرهای منتشر‌شده از اقتصاد آمریکا عموما مثبت است، اما بانک مرکزی این کشور ترجیح داده با احتیاط عمل کند.عامل دیگری که بر قیمت فلزات اساسی تاثیر دارد، داده‌های اقتصادی از مصرف‌کنندگان بزرگ فلزات اساسی یعنی آمریکا، منطقه یورو و ژاپن است. پیش‌بینی می‌شود وضعیت اقتصادهای یاد شده طی ماه‌های آینده به تدریج بهتر شود. در این حالت بر مصرف فلزات اساسی افزوده خواهد شد.

با توجه به آنچه گفته شد افق بازار فلزات اساسی منفی نیست و می‌توان انتظار داشت قیمت‌ها رشدی نسبی داشته باشند. در این‌میان اگر اختلال‌هایی در عرضه پدید بیاید، قیمت‌ها رشد بیشتری خواهند داشت. موسسه مالی ساکدن انگلستان یکی از ۹ موسسه مالی مجاز به فعالیت در بورس فلزات لندن «ال‌ام‌ای» در اواخر ماه میلادی گذشته قیمت فلزات اساسی را در ۳ ماه آینده منتشر کرده و در گزارش خود سقف قیمت‌ها را در این بازه زمانی رو به رشد اعلام کرد.براساس این گزارش سقف قیمت مس به ۵۲۵۰ دلار در هر تن می‌رسید، با انتشار این گزارش و افزایش خوش‌بینی به قیمت‌ها، مس در بورس‌های آتی یک درصد به سمت ۵هزار دلار در تن حرکت کرد. این پیش‌بینی خوشایند ساکدن درباره فلز انعطاف‌پذیر مس با بحرانی جدید روبه‌رو شده که در وقوع آن تردید ایجاد می‌کند. این بحران به دلیل کشته شدن کارگران در معادن زامبیا و از سوی شرکت چندملیتی گلنکور رخ داده؛ شرکتی که از سال ۱۹۷۴ میلادی تاکنون در زمینه معدن و فلزات فعال است. پیش‌تر این شرکت تصمیم داشت تا برای توسعه فعالیت‌های خود در زامبیا سرمایه‌گذاری گسترده‌تری انجام دهد و هم‌اکنون نیز این غول معدنی جهان در حال کار روی نشست ۳ شفت جدید است و برای آنها ۱/ ۱میلیارد دلار آمریکا هزینه صرف کرده تا بتواند از فناوری استفاده کند که عمر معدن را به ۲۵ سال افزایش دهد؛ اما همه این تصمیمات فعلا با یک مانع روبه‌رو شده اینکه در نتیجه مرگ ۴ کارگر در ۴ حادثه مجزا، معادن آن تعطیل است.

۰۸:۳۱:۰۳


سحر خلیل نژاد

پیرو نهایی شدن برجام، یکی از مهم‌ترین مسائل مطروحه ارزیابی ریسک معامله با ایران در تعاملات خارجی بوده است، به‌رغم یک درجه بهبود وضعیت و تعلیق برخی محدودیت‌ها به مدت یک‌سال در نشست اخیر «گروه ویژه اقدام مالی» مطابق با آخرین گزارش کمیته بازل منتشر شده در تاریخ ۶ مردادماه سال ۱۳۹۵، ایران با رتبه ریسک معادل ۶۱/ ۸ همچنان در جایگاه اول در لیست کشورهای با ریسک بالا از منظر ریسک مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم قرار دارد.

 

سحر خلیل نژاد* : پیرو نهایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، یکی از مهم‌ترین مسائل مطروحه، ارزیابی ریسک معامله با جمهوری اسلامی ایران در تعاملات خارجی بوده است. به‌رغم یک درجه بهبود وضعیت و تعلیق برخی محدودیت‌ها علیه ایران به مدت یکسال در نشست اخیر «گروه ویژه اقدام مالی«FATF»» (گ.و.ا.م) مطابق با آخرین گزارش کمیته بازل منتشر شده در تاریخ ۶ مردادماه سال ۱۳۹۵، جمهوری اسلامی ایران با رتبه ریسک معادل ۶۱/ ۸ همچنان در جایگاه اول در لیست کشورهای با ریسک بالا از منظر ریسک مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم قرار دارد. بنابراین به نظر می‌رسد بررسی و ایجاد زیرساخت‌های اساسی برای رفع کاستی‌های قانونی و اجرایی برای مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم نه‌تنها ضروری است بلکه بدون این اقدامات هزینه معاملات خارجی کشور مانند گذشته نزدیک بسیار سنگین خواهد بود. این مقاله بر آن است تا ضمن معرفی «گ.و.ا.م» و جایگاه بین‌المللی آن، مطالعه تطبیقی با وضعیت مالزی در خصوص انطباق با استانداردهای بین‌المللی مبارزه با پولشویی ارائه کند. وضعیت و تغییرات اعمال شده در زیرساخت‌های اجتماعی، حقوقی و اقتصادی مالزی شبیه به ایران است که می‌تواند به‌عنوان الگویی در راستای بهبود وضعیت مبارزه با پولشویی استفاده شود. لازم به توضیح است اقدامات مالزی طی دهه اخیر منجر به بهبود وضعیت و نهایتا عضویت آن کشور در گروه ویژه اقدام مالی و قرارگیری در جایگاه هشتاد و هفتم با ریسک معادل ۴۶/ ۵ در آخرین گزارش کمیته بازل شده است که این ارتقا می‌تواند الهام‌بخش کشور ما نیز باشد.

 

«گ.و.ا.م» یا «FATF»

«گ.و.ا.م»یک نهاد بین‌المللی موقت است که در سال ۱۹۸۹ بنیان گذاشته شده و بیش از ۱۹۸ کشور توصیه‌های آن را در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم، پذیرفته و به عضویت این گروه یا نهادهای منطقه‌ای مرتبط با آن درآمده‌اند. این گروه از نظر تعداد اعضا و کشورهایی که با آن همکاری دارند یکی از بزرگ‌ترین نهادهای بین‌المللی به‌شمار می‌آید. اعضای «گ.و.ا.م» در ابتدا فقط شامل کشورهای گروه هفت (۱) بوده است اما طی سال‌های بعد، شمار کشورهای عضو افزایش یافته است. درحال حاضر این نهاد شامل ۳۷ عضو، ۲ عضو ناظر و ۹ عضو وابسته (اعضای وابسته عموما نهادهای منطقه‌ای تشکیل شده برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را شامل می‌شود) و ۲۲ سازمان ناظر است. ریاست گروه ویژه را یکی از مقامات بلندپایه دولت‌های عضو که با اکثریت آرا انتخاب می‌شود برعهده داشته و دوره تصدی این مقام یکساله است و در حال حاضر نماینده اسپانیا ریاست گروه ویژه را برعهده دارد.

به‌طور کلی، مهم‌ترین اقدام و ابتکار «گ.و.ا.م»را می‌توان در تدوین و ارائه توصیه‌هایی (Recommendations) در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم خلاصه کرد که تاکنون در چند مرحله بازنگری و اصلاح شده است و آخرین تغییر اعمال شده در سال ۲۰۱۲ و با تبدیل و ادغام «توصیه‌های چهل‌گانه به علاوه ۹ توصیه ویژه برای مبارزه با تامین مالی تروریسم(۲)» به «توصیه‌های چهل‌گانه» و نیز گسترش حوزه شمول توصیه‌ها از موضوعات مبارزه با پولشویی و مبارزه با تامین مالی تروریسم به موضوع مبارزه با تامین مالی اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی است. از میان «توصیه‌های چهل‌گانه» ۱۲ توصیه در بخش‌های همکاری‌های بین‌المللی، جرم‌انگاری پولشویی و تامین مالی تروریسم، شناسایی کافی مشتریان، گزارش‌دهی موارد و معاملات مشکوک و تقویت و تجهیز واحد اطلاعات مالی در زمره توصیه‌های کلیدی و اساسی قرار می‌گیرند.

 

عضویت مالزی

مالزی در مه سال ۲۰۰۰ به عضویت گروه APG (یکی از نهادهای ناظر FATF) در آمده است. این کشور در جولای سال ۲۰۰۷ ازسوی نهاد APG و بر مبنای «توصیه‌های چهل‌گانه به علاوه ۹ توصیه ویژه» مورد ارزیابی متقابل قرار گرفت و پس از اعمال تغییرات و اصلاحات معین شده در گزارش سال ۲۰۰۷ و ایجاد زیرساخت‌های اساسی در قوانین و مقررات و سازمان‌ها و نهادهای عمومی، نهایتا پس از ارزیابی مجدد نهاد APG در سپتامبر ۲۰۱۵ بر مبنای «توصیه‌های چهل‌گانه» و ارائه گزارش مربوطه به «گ.و.ا.م»، این کشور در فوریه سال ۲۰۱۶ و برمبنای گزارش ارائه شده سال ۲۰۱۵ به عضویت FATF درآمد.

در گزارش‌های ارزیابی متقابل عمدتا وضعیت کشورها از منظر رعایت توصیه‌ها به پنج دسته کلی «کاملا منطبق- Compliant»، «تا حد زیادی منطبق- Largely Compliant»، «تا حدودی منطبق- Partially Compliant»، «غیرمنطبق- Non Compliant» و «غیرقابل اعمال- Non Applicable» برای هر توصیه تقسیم‌بندی می‌شود.

مالزی برمبنای گزارش APG در سال ۲۰۰۷ و براساس ۹+۴۰ توصیه FATF، دارای صرفا ۹ مورد منطبق (Compliant)، ۲۴ مورد تا حد زیادی منطبق (Largely Compliant)، ۱۵ مورد تاحدودی منطبق (Partially Compliant) و یک مورد غیرمنطبق (Non- Compliant) بوده است. با تغییرات و اصلاحات اعمال شده در قوانین، مقررات و ساختار داخلی کشور در راستای اعمال و پیاده سازی توصیه‌ها در خصوص مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و نیز مبارزه با اشاعه سلاح‌های کشتار جمعی بر مبنای گزارش این نهاد و براساس توصیه‌های چهل‌گانه در سال ۲۰۱۵، هیچ‌یک از توصیه‌ها به‌عنوان غیرمنطبق (Non- Compliant) و تنها سه مورد از توصیه‌ها به‌عنوان نیمه منطبق (Partially Compliant) گزارش شده، همچنین تعداد ۲۱ مورد به صورت تا حد زیادی منطبق (Largely Compliant) و ۹ مورد منطبق (Compliant) از به ۱۶ مورد افزایش یافته است. جدول زیر بیانگر اقدامات صورت گرفته و روند بهبود وضعیت مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم مالزی در فاصله دو ارزیابی متقابل سال‌های ۲۰۰۷ و ۲۰۱۵ است. به‌دنبال اصلاحات اساسی اعمال شده در قوانین، مقررات و ساختار داخلی مالزی براساس گزارش سپتامبر ۲۰۱۵ این کشور در فوریه سال ۲۰۱۶ به عضویت گروه ویژه اقدام مالی پذیرفته شد.

 

۰۸:۳۰:۵۱سیدناصر سجادی در گفتگو با مهر با اشاره به توقف سوآپ فرآورده‌های نفتی به ویژه گازوئیل و نفت کوره از کشورهای حاشیه دریای خزر، گفت: با افزایش تولید گاز و توسعه شبکه گازرسانی به صنایع و نیروگاه های برق کشور فعلا نیازی به استفاده از فرآورده نفتی سوآپ به منظور تامین سوخت مایع نیروگاه‌های شمال کشور نیست.

مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با اعلام اینکه مهمترین هدف سوآپ فرآورده‌های نفتی از کشورهای حاشیه دریای خزر در طول چند سال گذشته تامین سوخت مایع نیروگاه‌های شمال کشور بوده است، تصریح کرد: استفاده از فرآورده نفتی سوآپ در نیروگاه‌ها، هزینه انتقال و ذخیره سازی سوخت مایع از جنوب به شمال کشور را کاهش می داد.

این مقام مسئول با تاکید بر اینکه هم اکنون با توجه به توسعه شبکه گازرسانی و افزایش عرضه گاز طبیعی به نیروگاه‌ها نیازی به سوآپ فرآورده نفتی نداریم، اظهار داشت: از ابتدای سال جاری تاکنون مصرف سوخت مایع شامل گازوئیل و نفت کوره نیروگاه‌های کشور متاثر از توسعه شبکه گاز به شدت کاهش یافته است.

وی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری تاکنون مصرف سوخت مایع نیروگاه‌ها در مجموع بیش از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر کاهش یافته است، تاکید کرد: با توجه به کاهش مصرف سوخت مایع، سوآپ فرآورده‌های نفتی هم انجام نمی شود.

سجادی همچنین با اشاره به ذخیره سازی مطمئن سوخت مایع در نیروگاه‌های کشور، بیان کرد: هم اکنون سوخت اول نیروگاه ها گاز طبیعی بوده و در صورت ضرورت از فرآورده‌های نفتی به عنوان سوخت دوم استفاده می‌شود.

وی با یادآوری اینکه پیشتر سوخت مورد نیاز نیروگاه‌های نکا، استان‌های آذربایجان شرقی و کرمانشاه از طریق سوآپ تامین می‌شد، تاکید کرد: در صورت نیاز امکان از سرگیری سوآپ فرآورده‌های نفتی با مشارکت بخش خصوصی وجود دارد.

پاکستان بزرگترین مشتری گازمایع شد

مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران همچنین با اشاره به افزایش صادرات فرآورده های نفتی کشور از ابتدای سال جاری تاکنون، گفت: با توجه به افزایش گازرسانی ها، یک ظرفیت مازاد برای تولید و عرضه فرآورده های نفتی در کشور ایجاد شده است.

این مقام مسئول با اشاره به افزایش ۴۳۳ درصدی صادرات گازوئیل، تصریح کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون به طور متوسط روزانه حدود ۱۳ تا ۱۳.۵ میلیون لیتر گازوئیل از ایران به بازارهای منطقه و جهان صادر شده است.

وی با بیان اینکه حجم صادرات گازوئیل ایران در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته چهار برابر شده است، تاکید کرد: هم اکنون کشورهای عراق، اقلیم کردستان عراق و افغانستان از مهمترین کشورهایی هستند که از مسیر زمینی اقدام به واردات گازوئیل از ایران می کنند.

سجادی همچنین با اشاره به افزایش صادرات گاز مایع کشور هم تبیین کرد: از ابتدای امسال تاکنون حدود ۶۱۵ هزار تن گاز مایع صادر شده که ۴۵۰ هزار تن از مسیر زمینی و مابقی از مسیر دریایی بوده است.

مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران از پاکستان به عنوان بزرگترین مشتری منطقه ای گاز مایع ایران یاد کرد و خاطرنشان کرد: علاوه بر این هم اکنون روزانه بالغ بر ۴۰ میلیون لیتر نفت ‌کوره هم به بازارهای مختلف صادر می‌شود.

 

۰۸:۲۶:۵۹

دنیای اقتصاد: بررسی‌های یک مرکز جهانی مشاوره سرمایه‌گذاری حکایت از آن دارد که مهم‌ترین عوامل موثر بر تصمیم‌ سرمایه‌گذاران در انتخاب کشور هدف برای سرمایه‌گذاری به ۱۹ گروه تقسیم می‌شوند. این ۱۹ گروه در دو دسته کلی قرار دارند؛ دسته نخست عوامل مربوط به زیرساخت‌ها و دارایی‌های بازار در هر کشور و دسته دیگر عوامل قانونی و حاکمیتی کشور سرمایه‌پذیر معرفی شده است. این بررسی که براساس نظرسنجی از مدیران شرکت‌های بزرگ سرمایه‌گذار جهان استخراج شده است، درصد اثرگذاری هریک از این عوامل را نیز به‌صورت مستقل نشان داده است. طبق این گزارش اگرچه تنش‌های سیاسی یکی از مهم‌ترین‌ عوامل منفی اثرگذار بر سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی است، اما در گزارش امسال نقش احتمال ایجاد بحران‌های اقتصادی افزایش یافته است. این مرکز مشاوره‌ای در کنار معرفی عناصر ثابت سرمایه‌پذیری، در مورد وضعیت ایران نیز اظهارنظر کرده است. به باور این مرکز، گرچه عواملی همچون مذاکرات هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی که منجر به رفع تحریم‌ها و ورود کشورمان به بازارهای جهانی شد، عاملی موثر بر کاهش ریسک سرمایه‌گذاری است، اما در کل، تنش‌های سیاسی منطقه خاورمیانه، همچون سال قبل، یکی از مهم‌ترین‌ عوامل ایجاد ریسک به شمار می‌رود.

 

گروه اقتصاد بین‌الملل: موسسه ای‌‌تی کرنی (A.T. Kearney) گزارشی را تحت عنوان شاخص‌های اطمینان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی منتشر کرده که در آن رتبه‌بندی کشورها را در جذب سرمایه‌های خارجی اعلام کرده است. موسسه ای‌تی کرنی یک بنگاه مشاوره مدیریتی پیشگام جهانی است که با بیش از ۶۱ دفتر در بیش از ۴۰ کشور دنیا به‌عنوان مشاور مورد اعتماد اکثر بنگاه‌ها و سازمان‌های صنعتی در سطح جهان فعالیت می‌کند. شاخص‌ معرفی شده میانگین وزنی از تعداد پاسخ‌های دریافت شده بر مبنای خوب، متوسط و ضعیف است که به پرسش‌های مربوط به محتمل‌ترین عوامل سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در سه سال آینده داده شده است. براساس پاسخ‌های به‌دست آمده از نظرسنجی صورت گرفته، عوامل مختلفی روی جذب سرمایه‌گذاری خارجی کشورها اثرگذار است. براساس نتایج به‌دست آمده اکثریت شرکت‌ها تصمیم افزایش سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی خود را منوط به قابل دسترس بودن اهدف کیفی خود می‌دانند. براساس اعلام این مرکز مشاوره‌ای، مهم‌ترین عواملی که می‌توانند موجب تصمیم‌گیری درخصوص افزایش سرمایه‌گذاری خارجی شرکت‌ها شوند و درصد اهمیت‌ این عوامل عبارتند از: قابل دسترس بودن اهداف کیفی (۳۴درصد)، فضای اقتصاد کلان (۲۸درصد)، پویایی بازار ارزهای خارجی (۲۸درصد)، دسترسی به بودجه مورد نیاز (۲۷درصد)، تحمل ریسک (۲۵درصد)، هزینه دسترسی به اهداف (۲۱درصد)، فضای قانون‌گذاری (۱۷درصد) و حداقل سپرده (۱۵درصد).

در این بررسی همچنین مهم‌ترین عواملی که روی تصمیم‌ سرمایه‌گذاران مبنی بر انتخاب کشور هدف برای سرمایه‌گذاری موثر است به ۱۹ گروه تقسیم شده‌اند. این عوامل به همراه درصد‌ اهمیت آنها از کل عوامل عبارتند از: اندازه بازار داخلی (۱۵درصد)، هزینه نیروی کار (۱۵درصد)، شفافیت قانون‌گذاری و عدم وجود فساد (۱۵درصد)، فضای امنیت عمومی (۱۴درصد)، کارآیی فرآیندهای قانون‌گذاری (۱۳درصد)، ظرفیت‌های نوآوری و تکنولوژیک (۱۳درصد)، نرخ‌های مالیات و سهولت پرداخت آن (۱۲درصد)، سطح توانایی و استعداد نیروی کار (۱۲درصد)، سهولت جابه‌جایی سرمایه به داخل و خارج از کشور (۱۱درصد)، دسترسی به سرمایه‌های مالی در بازار داخلی (۱۱درصد)، مشوق‌های دولتی به سرمایه‌گذاران (۱۱درصد)، ظرفیت‌های تحقیق و توسعه (۹درصد)، توافق‌های دوجانبه یا منطقه‌ای (۹درصد)، قدرت سرمایه‌گذاران و حقوق مالکیت (۸درصد)، دسترسی به مواد خام و سایر نهاده‌های تولید (۷درصد)، دسترسی به زمین و سایر مستغلات (۶درصد)، کیفیت زیرساخت‌های حمل‌ونقل (۶درصد)، کیفیت‌ زیرساخت‌های صنعت برق (۵درصد) و کیفیت زیرساخت‌های مخابراتی (۵درصد). طبق این گزارش اگرچه تنش‌های سیاسی یکی از مهم‌ترین‌ عوامل منفی اثرگذار روی سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی است، اما در گزارش امسال نقش احتمال ایجاد بحران‌های اقتصادی افزایش یافته است. اگرچه از لحاظ بسیاری از سرمایه‌گذاران خارجی عواملی همچون کاهش تنش میان روسیه از یکسو و آمریکا و اتحادیه اروپا از سوی دیگر و همچنین مذاکرات هسته‌ای میان ایران و سایر قدرت‌های جهانی که باعث لغو تحریم‌های ایران و وارد کردن کشورمان به بازارهای جهانی و اقتصاد‌های بین‌المللی شده است موجب کاهش ریسک سرمایه‌گذاری هستند، اما همچنان همانند سال قبل، تنش‌های سیاسی یکی از مهم‌ترین‌ عوامل ایجاد ریسک برای سرمایه‌گذاری‌های خارجی است که در مناطقه خاورمیانه بیشتر از سایر مناطق اثرگذار است. براساس این گزارش کشورهای آمریکا، چین، کانادا، آلمان و انگلیس در رتبه اول تا پنجم کشورها از لحاظ بهترین مقاصد سرمایه مستقیم خارجی قرار می‌گیرند. برای چهار سال متوالی است که دو کشور آمریکا و چین جزو بهترین مقاصد سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی (FDI) جهان هستند. در رتبه‌بندی ۲۰۱۶، انگلیس از رتبه سوم به پنجم تنزل کرده است و در مقابل کشورهای کانادا و آلمان هر کدام یک رتبه ارتقا داشته‌اند. در سال ۲۰۱۶ در مقایسه با سال ۲۰۱۵، رتبه شاخص اعتماد FDI کشور هند با دو رتبه بهبود از ۱۱ به ۹ رسیده؛ ضمن اینکه موقعیت کشور برزیل نیز در رابطه با این شاخص در سال ۲۰۱۶ تضعیف شده و با شش رتبه کاهش، جایگاه ۱۲ را از لحاظ شاخص اعتماد سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، کسب کرده است. رتبه کشور مکزیک نیز از ۹ به ۱۸ افزایش یافته که نشان می‌دهد از جذابیت این کشور برای سرمایه‌گذاری خارجی در سال ۲۰۱۶ کاسته شده است. شاخص مذکور صرفا برای ۲۵ کشور اندازه‌گیری و رتبه‌بندی می‌شود.

این گزارش براساس نظرسنجی اختصاصی از مدیران ارشد شرکت‌های بزرگ جهانی صورت گرفت. تمامی شرکت‌هایی که از آنها نظرسنجی صورت گرفته، درآمد سالانه‌ای بیش از ۵۰۰ میلیون دلار داشته و در ۲۷ کشور دنیا و در بخش‌های مختلف فعالیت دارند. انتخاب کشورهایی که از شرکت‌های آنها نظرسنجی صورت گرفته براساس داده‌های به‌دست آمده از کنفرانس توسعه و تجارت سازمان ملل متحد (United Nations Conference on Trade and Development) است. از میان اطلاعات جمع‌آوری شده سهم شرکت‌های خدماتی حدود ۴۵درصد، بنگاه‌های صنعتی حدود ۳۵ درصد و شرکت‌های تکنولوژی حدود ۱۵ درصد است. همچنین نظرسنجی صورت گرفته تنها از دفاتر خارجی شرکت‌های منتخب صورت گرفته است. برای مثال برای محاسبه شاخص جذب سرمایه‌خارجی در آمریکا، پاسخ‌ نمایندگی‌های داخلی شرکت‌های آمریکایی لحاظ نشده است.

 

۰۸:۲۵:۳۲ رییس آژانس دفاع موشکی آمریکا: ایران موفق شده موشک «شهاب-۳» را با افزایش میزان دقت اصابت به «عماد» تغییر دهد

 

۰۸:۲۴:۴۴ به گزارش ایرنا، ظریف را در این سفر ۶ روزه که نخستین سفر وزیر امور خارجه دولت یازدهم به آمریکای لاتین به شمار می رود، هیأتی متشکل از ۱۲۰ نفر از تجار، بازرگانان و فعالان اقتصادی بخشهای خصوصی و دولتی همراهی می کنند.
ظریف پس از پروازی طولانی ۱۲ ساعته و در روزی که غروب آن برای هیأت همراه بسیار دیرتر از همیشه خواهد بود، در نخستین مرحله از سفرش در هاوانا پایتخت کوبا به زمین خواهد نشست؛ جایی که رهبران و مردم آن، احساس دوستی و قرابت بسیاری با ایرانی ها و انقلاب آنها دارند.
او پس از یک روز، به نیکاراگوئه دیگر کشور انقلابی آمریکای مرکزی خواهد رفت تا با رهبران و مقامهای بلندپایه این کشور دوست در زمینه تقویت مبادلات و همکاری های اقتصادی گفت وگو کند.
هیأت ایرانی به ریاست ظریف پس از آن، به ترتیب از کشورهای اکوادور، شیلی، بولیوی و ونزوئلا در آمریکای جنوبی دیدن خواهد کرد. دیدار و گفت وگو با مقامهای بلندپایه دولتی و شرکت در سمینارهای مشترک اقتصادی در برنامه بازدید از همه این کشورها گنجانده شده است.
سفر ظریف به شیلی پس از بازگشایی سفارت این کشور در تهران پس از ۳۷ سال از پیروزی انقلاب اسلامی صورت می گیرد.
کشورهای یادشده، اسپانیولی زبان هستند. از همین رو، ظریف دو روز پیش در پیام توئیتری به دو زبان انگلیسی و اسپانیولی گفت که روز یکشنبه سفر دوره ای خود به شش کشور آمریکای لاتین را به همراه یک گروه از صاحبان شرکتهای ایرانی به منظور تقویت پیوندهای سیاسی و اقتصادی انجام می دهد.
«بهرام قاسمی» سخنگوی وزارت امور خارجه نیز روز گذشته در بیانیه ای، سفر ظریف به کشورهای آمریکای لاتین را در چارچوب تقویت روابط سیاسی و اقتصادی با آنها معرفی و تصریح کرد: وزارت امور خارجه به لحاظ راهبردی معتقد به نگاه متوازن به همه کشورها و مناطق جغرافیایی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است. از همین رو، در کنار تقویت روابط با همسایگان و کشورهای اسلامی که همواره از اولویت های سیاست خارجی کشورمان بوده، توسعه همه جانبه مناسبات با کشورهای آمریکای لاتین و آفریقایی نیز همیشه در دستور کار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار داشته است.
وی افزود: در فضای مثبت ایجاد شده پس از توافق هسته ای ظرف یکسال گذشته و با چشم انداز روشنی که پیش روی ملت ایران قرار دارد، کارآفرینان و شرکت های ایرانی می توانند از حداکثر ظرفیت های فنی، مهندسی، مالی، تجاری و تولیدی خود در خارج کشور استفاده کنند که حضور دهها شرکت ایرانی در سفرهای دوره ای وزیر امور خارجه به مناطق مختلف جهان از جمله آسیا، آفریقا و حالا، به آمریکای لاتین در همین چارچوب و در راستای صدور خدمات فنی – مهندسی و ترویج صادرات غیر نفتی به عنوان اهداف اقتصاد مقاومتی صورت می گیرد.
قاسمی با اشاره به اهمیت کشورهای آمریکای لاتین برای جمهوری اسلامی ایران به دلیل قرابت های سیاسی، فرهنگی و همسویی در سازمان ها و مجامع بین المللی بویژه جنبش عدم تعهد خاطرنشان کرد: امروزه جمهوری اسلامی ایران در موقعیتی است که می تواند دوستان سیاسی و شرکای تجاری اش را خود انتخاب کند و ناگزیر به همکاری با کشور یا منطقه خاصی در جهان نیست.
«مجید تخت روانچی» معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه نیز از این سفر به عنوان «آغاز فصلی جدید در روابط میان ایران و امریکای لاتین» نام برده و اطمینان داده است که این سفر نه تنها در زمینه سیاسی به تقویت پیوندهای دو طرف کمک می کند، بلکه ثمرات ارزشمندی نیز در زمینه های اقتصادی به همراه خواهد داشت.
او گفت:« آمریکای لاتین برای ایران اهمیت بسیار بالایی دارد و با وجود بعد مسافت، زمینه های همکاری ایران با کشورهای آن منطقه در عرصه های مختلف فراوان است.»
تخت روانچی با اشاره به عضویت هر دو طرف در سازمان ملل متحد، جنبش عدم تعهد، گروه ۷۷ (کشورهای در حال توسعه) و شماری دیگر از مجامع و نهادهای مهم بین المللی تصریح کرد: «از نظر سیاسی، ما در مجموع روابط خوبی با یکدیگر داریم و مشکل عمده ای در راه گسترش این روابط نمی بینیم».
وی افزود: در عرصه اقتصادی نیز زمینه های فراوانی برای ما در جهت همکاری و فعالیت مشترک وجود دارد اما هنوز نتوانسته ایم از این ظرفیتها به طور کامل بهره ببریم.
آمریکای لاتین منطقه ای به مساحت بیش از ۲۲ میلیون و ۲۲۲ هزار کیلومتر مربع با ۶۰۵ میلیون نفر جمعیت است و ۲۰ کشور جهان را در دل خود دارد.
زبان رسمی کشورهای این منطقه غیر از برزیل پرتغالی زبان، اسپانیولی است.

 

۰۸:۲۴:۲۸ به گزارش ایرنا، «حسین جابری انصاری» افزود: این مذاکرات در صورت رعایت انصاف می توانست پایانی بر یک جنگ کور باشد که پس از تقریبا یک سال و نیم حاصلی به جز ویرانی یمن و قربانی شدن هزاران غیر نظامی بی گناه از جمله زنان و کودکان نداشته است.
او ادامه داد: متاسفانه جنگ افروزی هنوز ادامه دارد و سعودی ها با هدف قرار دادن مدارس و بیمارستانها وارد فاز خطرناکی از اقدامات علیه بشریت شده اند تا جائیکه امدادگران بین المللی و پزشکان بدون مرز نیز از حملات انتقام جویانه هواپیماهای ائتلاف خود خوانده عربستان بی نصیب نمانده اند.
جابری انصاری گفت: محکومیت وسیع حمله به بیمارستانها و مدارس از سوی نهادهای بین المللی از یک سو نشان می دهد جهان نمی تواند برای همیشه نسبت به ظلم و تجاوز گری سکوت کند و از سوی دیگر بی توجهی عربستان به اینگونه هشدارها حکایت از ناکارآمدی شورای امنیت در متوقف کردن رژیم سعودی دارد. بی تردید اگر همراهی برخی اعضای دائم شورای امنیت با زیاده خواهی های عربستان نبود این جنگ تاکنون ادامه نمی یافت.
معاون عربی و آفریقا وزارت امور خارجه افزود: یمن آزمون بزرگ و مهمی فراروی جامعه بین المللی و شورای امنیت است تا نشان دهد تا چه میزان می تواند در تحقق موازین مورد پذیرش خود کارایی داشته باشد.
وی تصریح کرد: بی تردید پس از یک سال و نیم جنگ خانماسوز و تعلل قدرتهای بزرگ چاره ای برای مردم یمن جز بازگشت به ساز و کارهای قانونی داخلی و در راس آنها اعاده فعالیت مجلس منتخب باقی نمانده و تردیدی نیست که هیچ طرفی نمی تواند مشروعیت پارلمان منتخب یمن را زیر سوال ببرد.
جابری انصاری گفت: تصمیمات نمایندگان مردم یمن از جمله در زمینه تشکیل شورای عالی سیاسی، قانونی و قابل احترام بوده و از این پس در همه طرحها و ابتکارات صلح، این تصمیمات می بایست مورد شناسایی قرار گیرد.

 

به گزارش ایرنا، سید محسن قمصری با تشریح شرایط و آینده نفت در سبد انرژی جهان اضافه کرد: جمهوری اسلامی باید تا آنجا که می تواند مانع از تاخیر در اجرایی شدن مدل جدید قراردادهای نفتی شود، زیرا این موضوع سبب از دست رفتن منافع ملی و برداشت حداکثری نفت از میدانهای مشترک از سوی همسایگان خواهد شد.
عضو هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران گفت: سرمایه گذار خارجی به راحتی در کشوری سرمایه گذاری نمی کند، بنابراین باید شرایط برای حضور آنها فراهم شود.
به گزارش وزارت نفت، مدیرامور بین الملل شرکت ملی نفت ایران با بیان این که دوستانی که به قراردادهای جدید نفتی انتقاد می کنند سبب تاخیر دو ساله در اجرایی شدن این قراردادها شدند و افزود: این دو سال سبب شد تولید از مخازن مشترک نفتی به تاخیر بیفتد و همسایگان حداکثر استفاده را از این فضا ببرند.
به گفته این مقام مسئول، فضای ایران در موضوع قراردادهای نفتی کاملا سیاست زده است و این سیاست زدگی مانع خیلی از تصمیم گیری ها شده است.
جذب سرمایه گذاران در میدان های مشترک نفتی و سایر میادین راهبردی کشور، مشروط به تدوین نهایی این مدل قراردادی است، سرمایه گذاران همچنان در انتظار تعیین تکلیف این قراردادها هستند.
به گفته کارشناسان، روند تدوین مدل جدید قراردادهای نفتی، وارد بازی های سیاسی جناح های منتقد دولت شده است و آنها با وجود پاسخ نهادهای ذیربط، انتقادات تکراری خود را بارها تکرار می کنند.
قمصری توضیح داد: منتقدان به دلیل منافع حداقلی و کوتاه مدت، منافع بلند مدت را فراموش کرده و با ایجاد فضای نامطلوب، سبب هراس شرکت های خارجی برای سرمایه گذاری در ایران شدند.
وی اضافه کرد: شرکت های خارجی در مذاکرات مطرح می کنند که بروکراسی وسیعی در داخل ایران وجود دارد، در حالی که در دیگر کشورها، طرف مذاکره مشخص است و شرکت ها با چند نفر در ارتباط هستند؛ این موضوع تصمیم گیری برای سرمایه گذاری در ایران را سخت می کند.
قمصری گفت: فرسودگی مخازن نفتی ایران از مشکلات این بخش است و همه مخازن نفتی ایران وارد نیمه عمر خود شده اند و با افت سالانه حدود ۳۰۰ هزار بشکه ای روبرو هستند .
وی تاکید کرد: چنانچه سراغ سرمایه گذاری جدید نرویم، برای جلوگیری از افت سالانه نیاز به سرمایه گذاری زیادی داریم.
عضو هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران افزود: منتقدان به قراردادهای جدید نفتی معتقدند که در نفت سرمایه گذاری نشود و آن را زیر زمین نگه داریم، اما باید به این موضوع توجه کنند که دنیا در حال تغییر است و نفت را برای چه زمانی باید نگه داریم.
قمصری تصریح کرد: این احتمال وجود دارد که با توجه به گسترش فناوری و روند تغییر و نوع مصرف، دهه آینده، دیگر نفت جایگاهی در سبد انرژی مصرفی نداشته باشد.
به گفته وی پیشتر در اواخر قرن ۱۹ برای زغال سنگ این تجربه به دست آمد و این سوخت از چرخه مصرف خارج و نفت جای آن را گرفت،بنابراین آیا تضمینی است که در ۳۰ تا ۴۰ سال آینده نفت همچنان سوخت نخست باشد؟
مدیرامور بین الملل شرکت ملی نفت ایران خاطرنشان ساخت : چنانچه دنیا به سمت استفاده از سوخت گاز برود، طبیعی است که مصرف نفت به شدت افت می کند و در عین حال بیشترین نفت تولیدی جهان اکنون در بخش حمل و نقل مصرف می شود و نشانه هایی از برداشته شدن آن در این بخش همچون برقی شدن خودروها دیده می شود.
وی افزود: چنانچه بپذیریم دهه آینده دهه جایگزینی برای نفت در بخش حمل و نقل باشد، بنابراین این احتمال وجود دارد که نفت از چرخه انرژی خارج و یا حداقل مصرف آن کم شود که در این صورت برداشت حداکثری از منابع نفتی ضرورت پیدا می کند.
به گزارش ایرنا چهار کشور چین، هند، ژاپن و کره جنوبی در ماه ژوئن (۱۲ خرداد تا ۱۰ تیر ) ۲۰۱۶ در مجموع حدود یک میلیون و ۷۲۰ هزار بشکه نفت از ایران وارد کردند و پیش بینی می شود در ماه های آینده، روند افزایش صادرات نفت ایران به بازار آسیا بویژه اقتصادهای نوظهور ادامه یابد. ۰۸:۲۴:۰۱

 

۰۸:۱۶:۵۰ به گزارش ایرنا، فریدون همتی بعدازظهر شنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر را که سالگرد شهادت آنها به عنوان هفته دولت نامگذاری شده است را گرامیداشت و گفت: مردم استان قزوین به داشتن شهیدی چون رجایی که عمر خود را وقف خدمت به انقلاب و مردم کرد افتخار می کنند.
وی از هفته دولت به عنوان فرصتی برای بیان خدمات ارائه شده به مردم نام برد و اظهار داشت: اطلاع رسانی از خدمات دولت به جامعه یک موضوع ضروری است و در همین راستا نیز امام خمینی (ره) تاکید داشتند تا کارهای انجام شده به اطلاع مردم رسانده شود.
استاندار قزوین با بیان اینکه دولت از نقد سازنده استقبال می کند و خود را نیازمند آن می داند، افزود: اما انتقاد باید بجا، صحیح و همراه با ارائه راهکار باشد و نباید به بهانه نقد دولت را مورد تخریب قرار داد.
وی با بیان اینکه در ارائه نقد باید عدالت، انصاف و تعادل را مورد توجه قرار داد، گفت: در این راستا باید در کنار ضعف ها به نقاط قوت و مثبت دولت نیز پرداخت.

** زیرسوال بردن خدمات دولت اقدامی دور از اخلاق است
همتی، زیرسوال بردن خدمات و کارهای دولت را اقدامی ناصحیحی و دور از اخلاق دانست و اظهار داشت: عملکرد دولت متعلق به نظام جمهوری اسلامی است و کارآمدی نظام دینی را تبیین می کند بنابراین اگر در این خصوص به جامعه اطلاعات غلط بدهیم برخلاف آرمان های انقلاب و اهداف نظام عمل کرده ایم.
نماینده عالی دولت در استان قزوین رعایت اخلاق اسلامی توسط رسانه ها را مورد تاکید قرار داد و گفت: خبرنگاران در این خصوص باید حساسیت زیادی به خرج دهند و اینکه دشمن از خبر آنها چقدر شاد یا غمگین می شود را باید به عنوان یک مولفه و شاخص مورد توجه قرار دهند.
همتی در بخش دیگری از صحبت های خود به مذاکره های انجام شده بین ایران با گروه ۱+۵ اشاره کرد و گفت: این مذاکره ها که در فضایی سخت به انجام رسید حقانیت ایران و دروغ گویی استکبار را به جهانیان اثبات کرد.

** خلع سلاح دشمنان در مذاکره های هسته ای
وی با بیان اینکه دشمن در این مذاکره ها خلع سلاح شد، اظهار کرد: در جریان این اتفاق ایران که دشمنانش روزی می گفتند حتی باید درس فیزیک و شیمی را از دانشگاه های خود حذف کنید به عنوان یک کشور دارای فناوری هسته ای در دنیا شناخته شد که البته تاکنون کمتر به این موضوع پرداخته شده است.
نماینده عالی دولت در استان قزوین ادامه داد: دلیل پذیرفتن ایران به عنوان یک قدرت هسته ای و لغو قطعنامه های شورای امنیت علیه کشورمان، وجود پربرکت رهبر معظم انقلاب، وحدت و یکپارچگی بین مردم و اقتدار نیروهای مسلح کشور بود.
وی اضافه کرد: آنها که درک و شناخت دقیقی از نظام بین الملل و روابط حاکم بر آن دارند می توانند اذعان کنند که در مذاکره های انجام شده چه موفقیت هایی نصیب ایران شده است.
استاندار قزوین با بیان اینکه در مرحله اجرای برجام قرار داریم و طرف مقابل دشمن ما است و نباید انتظار داشت که در کارها مطابق با میل ما رفتار کند، افزود: بنابراین در این مرحله نیز با هدایت های مقام معظم رهبری، تلاش های دولت و حمایت های مردم باید به اهداف خود دست پیدا کنیم.

** بدعهدی دشمنان نباید به ابزاری برای تضعیف دولت بدل شود
استاندار قزوین در ادامه با بیان اینکه نباید فرزندان ملت را که به نمایندگی از مردم در مذاکره با دشمن حضور پیدا کرده اند را تضعیف کنیم، افزود: نباید بدعهدی های دشمن را به عنوان ابزاری برای تضعیف دولت و کارگزاران نظام تبدیل کنیم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود به رفع تحریم ها اشاره کرد و گفت: پیش از این موضوع اجازه فروش نفت خود را نداشتیم، کشتی های ما بیمه نمی شدند و بانک های ما نیز قادر به انجام معامله های خارجی نبودند و صنعتگران نیز با موانع بسیاری روبرو بودند.
همتی اظهار کرد: امروز تولیدکنندگان بهترین افرادی هستند که می توانند از آثار رفع تحریم ها سخن بگویند و دوران تحریم را با شرایط فعلی مقایسه کنند.
استاندار قزوین در ادامه خطاب به گروه ها و جریان های سیاسی منتقد دولت گفت: رقابت بین یکدیگر دارای یک سقف مشخص است و پس از آن منافع و مصالح ملی قرار می گیرد که باید روی آنها اتفاق نظر داشت در غیر این صورت مسیر انتخاب شده برخلاف آرمان ها و اهداف انقلاب و نظام است.
وی با بیان اینکه فرمایش های مقام معظم رهبری در رابطه با برجام در راستای افزایش قدرت چانه زنی فرزندان انقلاب در مواجهه با دشمن است، اظهار کرد: این مسائل را باید درک کنیم و به تخریب دولت که متعلق به نظام جمهوری اسلامی و مردم است، نپردازیم.
استاندار قزوین در ادامه از عزم دولت برای افزایش اختیار استانداران و مدیران ارشد استان ها خبر داد و گفت: این اقدام در راستای سرعت بخشیدن به پیاده سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی صورت می گیرد.
وی برخی قوانین و مقررات کشور را قدیمی و مانع و مزاحم اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی دانست و اظهار کرد: این دسته از قوانین و مقررات شناسایی شده و در حال ساماندهی هستند.
همتی در بخش دیگری از صحبت های خود به خدمات دولت تدبیر و امید اشاره کرد و گفت: دولت یازدهم در شرایط سخت اقتصادی توانست تورم ۴۴ درصدی را تک رقمی کند که این موضوعی بی سابقه بود.
وی، ثبات بخشی به بازار و نرخ ارز را از دیگر خدمات دولت تدبیر و امید عنوان کرد و افزود: تلاش در جهت اصلاح نرخ سود بانکی با هدف تقویت بخش تولید و رونق بخشیدن به اقتصاد کشور نیز از دیگر کارهای مورد توجه دولت است که در حال پیگیری می باشد.

** بهره برداری از سه هزار و ۷۹۰ طرح عمرانی و زیرساختی در دولت یازدهم در استان قزوین
این مقام مسئول به خدمات صورت گرفته از سوی دولت تدبیر و امید در استان قزوین نیز اشاره کرد و افزود: در سه سال اخیر شاهد بهره برداری از سه هزار و ۷۹۰ طرح عمرانی و زیرساختی با ۲۸ هزار و ۹۳۰ میلیارد ریال اعتبار در این استان بوده ایم.
همتی، اجرای ۶۶۲ کیلومتر خط لوله گاز معادل با ۱۲ درصد شبکه گاز استان، گازرسانی به ۷۶ روستا و ۴۵۸ واحد صنعتی را از دیگر خدمات ارائه شده در دولت یازدهم به شهروندان قزوینی یاد کرد و افزود: گازرسانی به ۱۹۴ واحد صنعتی به همراه شهرک های صنعتی خرمدشت، حکیمیه، آبیک و ناحیه صنعتی الموت، نیکویه و پارک صنعتی لیا نیز در حال انجام می باشد.
وی، افزایش خانوارهای روستایی زیر پوشش گاز از ۶۵ درصد به ۷۸ درصد، افتتاح ۱۴ هزار و ۳۸۶ واحد مسکن مهر و آماده بودن پنج هزار و شش دستگاه آپارتمان مهر برای بهره برداری، اجرای یک هزار و ۷۰ میلیارد ریال طرح توسط دهیاری ها، اجرای ۹۵۵ طرح با دو هزار و ۴۳۰ میلیارد ریال اعتبار در روستاها توسط دستگاه های اجرایی، بازسازی ۲۳ هزار مسکن در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر، ساخت ۵۵ مدرسه با ۲۷۰ میلیارد ریال اعتبار و استانداردسازی ۴۶۱ مدرسه را از دیگر خدمات دولت تدبیر و امید در استان قزوین نام برد.
وی، افزایش واحدهای تولیدی از سه هزار و ۶۵۹ به سه هزار و ۸۴۳ واحد و همچنین رشد ۷٫۷ درصدی سرمایه گذاری در بخش صنعت و صدور ۷۲۸ مجوز ساخت واحد صنعتی با ۱۹ هزار میلیارد ریال اعتبار در کنار ایجاد یازده هزار و ۵۰۰ شغل در بخش صنعت را در کنار افزایش صادرات و کاهش واردات از دیگر خدمات دولت تدبیر و امید در استان قزوین دانست.
استاندار قزوین اضافه کرد: در بخش کشاورزی نیز در سه سال گذشته علاوه بر رشد تولید در محصولات مختلف شاهد تجهیز ۵ هزار و ۱۳۵ هکتار زمین به روش های آبیاری مدرن بوده ایم.
وی اضافه کرد: برای امسال و سال آینده در نظر داریم تا ۴۰ هزار هکتار از زمین های کشاورزی استان را با هدف ارتقای بهره وری و صرفه جویی در مصرف آب به روش های آبیاری مدرن تجهیز کنیم.
همتی در بخش دیگری از نشست خبری خود با اصحاب رسانه پاسخگوی سوال های خبرنگاران بود و در جواب به سوال یکی از خبرنگاران که علت نامه نگاری وی به همراه یکی از نمایندگان استان در مجلس در رابطه با لزوم توقف مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی ایران در خصوص قطع ساخت و سازها در اراضی شهرک هفت سنگان مطرح شد، گفت: استاندار وظیفه اجرای قانون را بر دوش دارد و نماینده مجلس نیز در قبال مردم مسئولیت دارد و موظفیم تا از حقوق شهروندان ولو یک نفر هم باشد دفاع کنیم.
استاندار قزوین ادامه داد: ما در نظام جمهوری اسلامی زندگی می کنیم و همه شهروندان ما در پناه قانون هستند.

** قانون، در مورد پرونده هفت سنگان و موضوع زمین خواری حرف اول و آخر را می زند
وی اظهار کرد: در رابطه با ساخت و سازهای هفت سنگان و ادعای زمین خواری در این محدوده کارگروهی برای بررسی مدارک و اسناد تشکیل شده است و در این خصوص هرآنچه که قانون به آن تاکید داشته باشد مورد تائید قرار می گیرد.
استاندار قزوین همچنین در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در رابطه با سخنانش در یکی از نشست ها مبنی بر اینکه ‘برخی موضوع های مهم مانند زمین خواری را نمی توان در کف خیابان و شبکه های مجازی حل و فصل کرد’ نیز گفت: رسانه ها می توانند موضوعی را مطرح و یا منتقل کنند اما نباید پیش از بررسی و رسیدگی به آن در این خصوص قضاوت و تصمیم گیری کنند.
وی با انتقاد از برخی رفتارهای رسانه ای و همچنین مصاحبه برخی شخصیت های متعلق به احزاب سیاسی در مورد آنچه که زمین خواری در هفت سنگان قزوین خوانده می شود، گفت: برخی افراد متعلق به تشکل های سیاسی بدون در اختیار داشتن حتی یک برگه سند و مدرک در مورد این قضیه مصاحبه کرده و نشست برگزار می کنند و اظهار نظر می کنند که اقدام صحیح و منطقی نیست.
همتی همچنین نظر خود در مورد حقوق های نامتعارف که پرسش یکی از خبرنگاران بود را این گونه بیان کرد: نقش رسانه ها در این رابطه هم خوب و هم بد بود.
وی اضافه کرد: طرح این موضوع اتفاق خوب و مبارکی رقم زد که آن را باید احیای نظام پرداخت ها و دستمزدها و توقف رویه غلطی که از گذشته شکل گرفته بود دانست که خیلی از نهادها پیش از این زیربار آن نمی رفتند اما انعکاس خاص اخبار مربوط به این قضیه موجب سوء استفاده دشمنان نیز گشت و در این رابطه آمارهای کذب و دروغی از حقوق مسئولان و مدیران مطرح شد.
استاندار قزوین همچنین در رابطه با سوال یکی از خبرنگاران که بار دیگر در رابطه با موضوع زمین خواری در هفت سنگان و برخورد با متخلفان مطرح شد نیز گفت: بنده به عنوان نماینده دولت در استان با هر نوع تخلف و فساد بویژه زمین خواری و ساخت و سازهای غیرمجاز به شرط اثبات شدن و شکل گرفتن آن قاطعانه برخورد می کنم.
وی اضافه کرد: اگر موردی را مشاهده کنیم که بر اثر اهمال و کم کاری مدیران شکل گرفته باشد پیش از برخورد با متخلفان با مدیران خاطی برخورد خواهیم کرد.

** مدیرانی که به برنامه های دولت معتقد نیستند، استعفاء دهند
استاندار قزوین همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر وجود مدیران غیرهمسو با دولت در استان و چرایی تغییر نکردن آنها نیز گفت: اگر مدیری به برنامه های دولت معتقد نیست باید خودش از پست مربوطه استعفاء بدهد.
وی با بیان اینکه دولت دکتر روحانی دولتی فراجناحی است، راه نجات کشور را استفاده از همه نیروهای معتدل و توانمند و هماهنگ با دولت دانست و افزود: خیلی از خسارت هایی که به کشور وارد شده ناشی از برخی دیدگاه های جناحی و حزبی و نفی طرف مقابل بوده است در حالی که در دولت یازدهم از راس کابینه تا ذیل آن شاهد به کارگیری مدیران با سلیقه ها و گرایش های مختلف هستیم که البته مردم نیز این روش و استفاده از همه نیروهای توانمند و متخصص از هر جناح و تفکر سیاسی داخل نظام را می پسندند.
استاندار قزوین همچنین در رابطه به سوالی در خصوص ضعف اجرای برنامه های فرهنگی در استان و همچنین تعطیلی شورای فرهنگ عمومی نیز گفت: برگزار نشدن نشست شورای فرهنگ عمومی به معنای تعطیل بودن برنامه های فرهنگی در سطح استان نیست بلکه موضوع ها و مسائل این بخش در قرارگاه فرهنگی و اجتماعی استان مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

** در اجرای برنامه های فرهنگی باید به نیاز و ذائقه اقشار مختلف توجه داشت
وی با بیان اینکه در اجرای برنامه ها و کارهای فرهنگی باید به نیاز، ذائقه و سلیقه اقشار مختلف توجه داشت، اظهار کرد: اگر به یک حوزه بیش از پیش بپردازیم و از حوزه های دیگر غفلت کنیم دچار خسارت می شویم.
همتی به استقبال بالای شهروندان قزوینی برای تماشای نمایش فصل شیدایی نیز اشاره کرد و افزود:مردم استقبال خوب و بالایی از این نمایش داشتند.
استاندار قزوین همچنین در رابطه با فضای کار تشکل های دانشجویی در دولت یازدهم نیز گفت: هیچ کس در قالب یک تشکل دانشجویی نمی تواند خارج از چارچوب قانون به فعالیت بپردازد در غیر این صورت باید پاسخگوی رفتار خود باشد.
نماینده عالی دولت در استان قزوین با بیان اینکه در دولت تدبیر و امید هیچ محدودیتی برای فعالیت تشکل های داتشجویی وجود ندارد ولی انتظار می رود تشکل ها نیز در دایره قانون به فعالیت بپردازند، افزود: اگر کسی پا را فراتر از قانون بگذارد و خارج از چارچوب عمل کند پیش از هرگونه برخورد، مردم اجازه فعالیت به آنها را نمی دهند.

 

۰۸:۱۶:۲۹به‌گزارش خبرگزاری فارس، با ورود به نیمه دوم تابستان و خنک‌تر شدن هوا پیک مصرف برق شبانه دیروز (جمعه) با ثبت رقم ۴۴ هزار و ۷۲۹ مگاوات با کاهش نسبی ۲ هزار  و ۴۸ مگاواتی نسبت به مدت مشابه سال گذشته روبرو شد.

برپایه این گزارش، پیک مصرف برق در این روز نسبت به روز گذشته با کاهش ۲ هزار مگاواتی روبرو بود.

در این روز کل مبادلات روزانه برق یک هزار ۸۸۴ مگاوات گزارش شد، که یک هزار و ۴۴۶ مگاوات آن صادر، و ۴۳۸ مگاوات آن وارد شده است.

همچنین ذخیره نیروگاهی در این روز معادل ۳ هزار و ۵۷۱ مگاوات گزارش شد که در مقایسه با مدت مشابه دیروز یک هزار و ۵۷۱ مگاوات افزایش نشان می‌دهد.

 

۰۸:۱۶:۲۳ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شاتا، اسدالله کشاورز باحقیقت با بیان اینکه تاکنون بیش از ۳۵۰ درخواست پروانه اکتشاف در پهنه‌های یادشده ثبت شده است، افزود: ۳۹ محدوده امیدبخش بر روی مواد معدنی آهن، طلا و مس در مراحل شناسایی و پی‌جویی، معرفی و برای اولین بار در این مناطق اندیس‌های مستعد و امید بخشی از سرب و روی نیز اکتشاف شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه ۱۳ محدوده از این تعداد به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران واگذار شد ،افزود: سایر آنومالی های معرفی شده توسط ایمیدرو (۲۶ محدوده) نیز بر اساس اطلاعات ارائه شده با رعایت بند «ب » ماده ۳۲ آیین نامه اجرای قانون معادن از طریق مزایده واگذار خواهد شد.
کشاورز همچنین در خصوص ادامه روند فعالیت پروانه های بهره برداری، گواهی کشف‌ها و مجوزهای برداشت معتبر متداخل با ۳۹ محدوده شناسایی شده نیز گفت: بر اساس بند «ب» آیین نامه اجرایی قانون معادن ادامه عملیات اکتشاف به دارنده پروانه عملیات واگذار می‌شود و در این صورت وی باید حداکثر ظرف سه ماه طرح لازم را برای ادامه عملیات تهیه و عملیات اکتشاف را شروع کند و در صورت عدم تمایل اشخاص مذکور، وزارت صنعت، معدن و تجارت با حفظ حقوق دارنده پروانه عملیات، موظف است نسبت به ادامه عملیات اکتشاف تصمیم‌گیری کند.
وی میزان حریم محدوده های معدنی و آنومالی های شناسائی شده با طرح های غیر معدنی را حداقل۲۰ متر اعلام کرد و گفت: این پهنه صرفا برای گروه های ۴ (سنگهای تزئینی)، ۵( مواد معدنی غیر فلزی ) و ۶ (مواد معدنی فلزی و زغال سنگ) در سامانه کاداستر آزاد شده است.

 

۰۸:۰۶:۳۷به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری فارس، محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت در برنامه نگاه یک طی سخنانی با اشاره به عملکرد دولت در آخرین سال عمرش گفت: از شهریور ماه ۹۲ که دولت یازدهم روی کار آمد با تحریم ها مواجه بود و گستردگی این مهم  در میزان صادرات نفت و نقل و انتقال مالی خود رانشان داد و اساسا نفت جز تحریم قرار گرفت وبه اذعان بسیاری تحریم سال ۹۰ فلج کننده بود به گونه ای که در سال ۹۲، ۲۰ درصد از میزان صادراتمان کاهش یافت و لایحه نفت در برابر غذا تهیه شد.

نوبخت اضافه کرد: بر این اساس آثار تحریمها تورم بیش از ۴۰ درصد و رشد اقتصادی منفی ۶٫۸بود  که نشان دهنده تورم شدید و رکود عمیق بود و به دنبال آن درآمد ها از صد و ۱۹ میلیارد دلار در سال ۹۲ به ۵۰ میلیارد دلار تقلیل یافت و انتظارها از این دولت پاره کردن زنجیرهای تحریم بود تا کشور  از فشار اقتصادی خارج شود و از آن دور شود .

نوبخت تاکید کرد: بخش مهم منابع مالی و حقوق کارمندان دولت ناشی از صادرات نفت و تبدیل ان به ریال است که ما براساس آن فعالیت های عمرانی را انجام میدهیم در پی آن اگر تحریمها تشدید شود منابعمان محدودتر می شود بر این اساس ۲ میلیارد و ۵۶۸ هزار بشکه نفت در  ۴ ماهه اول سال برای صادرات  داشتیم که نشان میدهد نسبت به سال گذشته به افزایش تولید دست یافته ایم  و در مقایسه با  عربستان که در میزان صادرات نفتی ۸۰ میلیارد دلار  کسری آورد ما روبه جلو حرکت کردیم.

وی افزود: طبق منویات مقام معظم رهبری دولت در ۳ سال اول عمرش در جهت افزایش تولید  گام برداشت که بسیار قابل توجه است ما همواره در جهت اهداف نظام گام بر میداریم و هیچگاه از اهداف خود کوتاه نیامده  واجازه نمی دهیم که به ما خسارتی وارد شود بر این اساس یک میلیون نفت خام را به ۲٫۳۳۰هزار بشکه رساندیم که در جای خود بسیار مهم است.پیرو اقدامات دولت یازدهم رشد اقتصادی منفی ۶٫۸ در سال ۹۲ به رشد مثبت ۴٫۴ و تورم ۴۰ درصد به زیر ۹ درصد رسید.

سخنگوی دولت با بیان اینکه مسائل اقتصادی هفته ای دوبار با رئیس جمهور یررسی می شود گفت:همه دستگاه های اقتصادی موظفند گزارش خود را ارائه دهند و همواره با دقت و نظارت گزارش ها بررسی می شود که اگر غیر این موارد بود همه فعالیتهایمان بی اساس می شد و هرکسی دیدگاهی دارد و همواره راه حلی نیز برای حل بحران ها بیان میشود و ما از  این موارد استقبال می کنیم .

نوبخت  تصریح کرد: با توجه به اینکه سیاست های پولی و مالی ممکن است فشاری به چرخه اقتصاد کشور بزند در بانک مرکزی ، سازمان برنامه وبودجه  موارد بررسی شد  و در تیم اقتصادی دولت توافق شد تا این موارد را پیگیری کنیم بر این اساس در پاییز سال گذشته بسته کوتاه مدت خروج از رکود از سوی دولت مطرح شد.

وی ادامه داد: در راستای این بسته اقتصادی قرار شد نسهیلات بانکی را در اختیار صنعت قرار دهیم بر این اساس   تولید خودرو ما در آن مقطع زمانی به ۳۳۰ هزار دستگاه خودرو رسید و دولت توانست از بودجه عمومی برای طرح های عمومی استفاده کند.

سخنگوى دولت افزود: هیچ کس شرایط اقتصادى سال ۹۲ را فراموش نکرده است. در این شرایط اولین اقدام برداشتن موانع اقتصادی بود که توانستیم این کار را انجام دهیم.

نوبخت با اشاره به رونق اقتصادى کشور بیان داشت: پس از رفع موانع اقتصادی باید اشتغال صورت بگیرد.

وى دو راه اصلی را براى ورود سرمایه به اقتصاد کشور مد نظر قرار داد و گفت: مسیر تسهیلات بأنکى که حاصل سیاست پولی بوده و دیگرى منابع عمومى دولت است.

سخنگوى دولت اظهار داشت: با این اقدام دولت تأثیرى در اشتغال و تولید کشور به‌ وجود آمد.در گذشته اکثر کارخانه ها و واحدهای تولیدی در شرف رکود و تعطیلی بودند بنابراین در چنین شرایطی امکان تولید و اشتغال نیست.

نوبخت با اشاره به اینکه اکثر واحدهای تولیدی در گذشته به دلیل عدم سرمایه با مشکل مواجه بود بیان داشت: دولت ۷۵۰۰واحد تولیدی را  شناسایی  کرد تا ۱۶ هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش به آنها آرائه دهد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۱۹۹۶ واحد تولیدى در استانها موفق به دریافت بالغ بر ۱۹۴۵ میلیارد تومان تسهیلات بأنکى شدند.

سخنگوى دولت افزود: دولت بر این طرح نظرات دارد زیرا در جهت ارتقا تولید ملی و تحقق اقتصاد مقاومتی است. بسیارى از واحدهای تولیدی به بأنکها بدهکار بودند اما دولت موانع آنها را رفع کرد لذا این واحدها باید میزان اشتغال و تولید را به دولت تعهد دهند.

نوبخت تصریح کرد: تا پایان امسال مردم آثار اقدامات دولت در این زمینه را خواهند دید. با وجود تورم و  شرایط نامناسب اقتصادی بیش از ۲ هزار و ۱۱۴ طرح نیمه تمام عمرانی روى دست دولت بود  که براى إتمام آن ۴۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داشتیم.

وى تاکید کرد: ببش از ۱۱ هزار و ۱۱۵ میلیارد تومان برای طرح هاى عمرانی و استانى اعتبار تخصیص کردیم . مجموع اعتبارات اعتباری استانها ۷ هزار میلیارد تومان است و در ماه پنجم بیش از ۵۰ درصد  کل اعتبارات را به استانها دادیم.

سخنگوى دولت تصریح کرد: ۳ هزار میلیارد تومان برای مهار آبهاى مرزی در نظر گرفتیم که طَی چند ماه گذشته سرمایه گذارى کردیم و بیش از ۱۴ هزار و ۱۱۵ میلیارد تومان در نظر گرفتیم که از سویی به بخش تولید هم کمک میکند.

نوبخت گفت: در این هفته طی اقدامی مشترک دولت و نمایندگان مجلس  با إصلاح قانون بودجه و نظام بأنکى ، بأنکها براى آرائه تسهیلات فعالتر می‌شوند.

سخنگوی دولت با اشاره به برخی اعداد و ارقام مبنی بر اینکه ۱۰۰۰ نفر شناسایی شدند که حقوق غیرمتعارف دریافت می‌کرده‌اند، گفت: این تعداد کاملا غلط است چرا که ۱۰۰۰ نفر مورد بررسی قرار گرفتند که از این تعداد فقط ۳ درصد حقوق نامتعارف داشتند نه اینکه تمامی آن‌ها حقوق‌های خارج از عرف دریافت کنند. هیچ کسی در این‌باره به قوه قضاییه نرفت چرا که حقوق‌ها غیرمتعارف بود اما غیرقانونی نبود.

وی با بیان اینکه ۱۳ نفر در رابطه با فیش‌های حقوقی تحت عنوان استعفا و یا عزل برکنار شدند، افزود: مصوبات خاصی وجود داشته که امکان افزایش حقوق و ایجاد چنین پرداخت‌هایی را فراهم آورده است.

سخنگوی دولت با اشاره به مصوبه اخیر شورای حقوق و دستمزد اظهارداشت: هیچ‌یک از مقامات ارشد سیاسی و تحت هیچ شرایطی حقوق بیش از ۱۰ میلیون تومان دریافت نمی کنند.

نوبخت در پاسخ به این سوال که انتقادی مطرح شده است که شما اخیرا از یکی افرادی که حقوق نامتعارف دریافت کرده با بیان این اصطلاح که ایشان جز ذخایر نظام بوده حمایت کردید و ایا این نقد را بر خود قبول دارید؟ گفت: این را کی گفتم؟ کجا گفتم؟ چطور گفتم؟ در یک روز تودیع و معارفه که نیم ساعت صحبت می شود شما یک کلمه از یک صحبت نیم ساعته و آن منتقدی که کارش فقط این است بگردد ببیند کجا یک ضعفی وجود دارد و فردا در روزنامه اش بزند، در آنجا توضیح داده شد که منابع ما در کشور شامل دو بخش منابع ارزی و ذخایر انسانی است.

وی افزود: همه مدیرانمان ذخایر این نظام هستند و سال ها زحمت کشیده اند، ما باید از تمام ذخایرمان حفاظت کنیم، تمام مدیرانمان چه مدیرانی که استعفا داده اند و چه کسانی که الان دارند زحمت می کشند همگی ذخایر نظام هستند.شاید خیلی ها تصورشان این بوده که کار من این است که از صبح بگردم داخل سایت ها و ببینم چه کسی علیه دولت حرف می زند و بنده بیایم و جواب آن فرد را بدهم که بنده همچین وظیفه ای را ندارم.انقدر مسائل سخیف است که گاهی اوقات این مطالب را در تیراژ وسیعی در فضای مجازی استفاده می کنند.

سخنگوی دولت تاکید کرد: کسانی که این مطالب را منتشر می کنند و آنچکه مواضع رسمی بود اعلام شد و بنده اینجا سوال می کنم آن عبارت و منطقی که در جلسه تودیع و معارفه توضیح دده می شود به نظرم بسیار منطقی و معقول است, منتها وقتی شما از یک صحبت نیم ساعته فقط دو کلمه را در کنار هم قرار دهید و کسانی که اینها را منتشر می کنند خیرخواه ملت و نظام نیستند و در کارشان صادق هم نیستند.

 

۰۸:۰۶:۲۷به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، پایگاه خبری «فیسکال نیوز» آمریکا در گزارشی نوشت، بیانیه اخیر چین مبنی بر افزایش کمک‌های انسان‌دوستانه به مردم سوریه و ارائه آموزش‌های نظامی به نیروهای سوریه هم‌اکنون به «درد سری جدید برای آمریکا» تبدیل شده است.

بنا بر این گزارش، «هم‌اکنون چین تصمیم گرفته تا نقش فعال‌تری در سوریه ایفا کند. این اقدام پکن درست یک روز پس از اعلام روسیه در خصوص انجام حملات هوایی علیه داعش از طریق پایگاه هوایی ایران صورت گرفته است. این دو رویداد در کنار یکدیگر به یک مسئله بغرنج برای دولت “باراک اوباما” در کاخ سفید تبدیل شده است، چرا که به نظر می‌رسد سه کشور روسیه، چین و ایران که هر سه در برابر آمریکا در عرصه بین‌المللی ایستادگی کرده‌اند، حالا علیه یک بازیگر منطقه‌ای (داعش) متحد شده‌اند.»

این پایگاه خبری آمریکایی می‌افزاید: «اگرچه هم آمریکا و هم روسیه اعلام کرده‌اند که هدف مشترکی دارند و آن نابودی داعش در سوریه است، اما هر کدام در نبردهای موازی و جداگانه‌ای علیه این گروه تروریستی در حال مبارزه هستند و در عین حال از گروه‌های مخالف درگیری در سوریه حمایت می‌کنند؛ روسیه از بشار اسد و آمریکا از معارضان سوری.»

در ادامه این گزارش آمده است: «در وهله نخست شاید به نظر برسد اینکه روسیه و چین و ایران به عنوان سه دشمن اصلی آمریکا علیه دشمن چهارم یعنی داعش متحد شده‌اند، یک فرصت مناسب برای واشنگتن است، اما مشکل اصلی اینجا است که هر سه این کشورها در حمایت از دولت سوریه با یکدیگر متحد شده‌اند؛ دولتی که آمریکا بارها اعلام کرده باید سرنگون شود».

فیسکال تایمز در پایان تأکید کرد: «به هر طریق با وجود اینکه ائتلاف روسیه-چین-ایران علیه داعش و در جبهه مشترک آمریکا در سوریه می‌جنگند، اما تشکیل چنین ائتلافی در حمایت از اسد تبدیل به یک مسئله بغرنج برای اوباما شده است.»

هفته گذشته اعلام شد که بمب‌افکن‌های روس در عملیاتی مشترک با ایران، از پایگاه هوایی «نوژه» همدان برای انجام پرواز به سمت سوریه استفاده می‌کنند. تحلیلگران آمریکایی این مسئله را تازه‌ترین نمونه از تقویت بیش از پیش اتحاد تهران-مسکو ارزیابی کرده‌اند.

 

۰۷:۳۳:۱۸ اخبار را  در بازار امروز دنبال  می کنیم در روز نه چندان  پر خبر …

۰۷:۳۳:۰۸ سلام  صبح  شما عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم