اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
مرداد ۲۴, ۱۳۹۵
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

۰۸:۱۹:۳۷ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۸:۱۹:۲۳ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد ثبت رشد ۲۸واحدی شاخص کل در کارنامه خود بود. دیروز هر چند بازار شروع ضعیفی داشت، اما در میانه بازار با انتشار نامه افزایش سرمایه پارس خودرو، سهام گروه خودرویی توانستند بازگشت قیمتی را تجربه کنند. همین امر نیز به ثبت کارنامه مثبت شاخص این گروه کمک کرد. در نهایت شاخص کل به مدد رشد نمادهایی نظیر مخابرات، ماشین‌سازی اراک و سایپا توانست به رقم ۷۸هزار و ۲۱۹واحد برسد.در بازار دیروز در تحولات مهم در جلسه اخیر هیات مدیره شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، حسین فهیمی به‌عنوان رئیس جدید هیات مدیره این شرکت انتخاب شد.در بازار دیروز در گروه حمل‌ونقل‌ عرضه بلوک مدیریتی حمل‌ونقل‌ ریلی پارسیان دیروز درون خانوادگی انجام شد. در حالی که روز چهارشنبه این بلوک به دلیل حضور یک خریدار دوم به روز شنبه موکول شده بود، اما دیروز خریداری حاضر نشد و در نهایت این بلوک در نرخ پایه معامله شد. سرمایه‌گذاری غدیر این بلوک را دریافت کرد.در گروه خودرویی دیروز انتشار گزارش حسابرس پارس خودرو درباره افزایش سرمایه ۲۳۷ درصدی موجب صف خرید این شرکت خودرویی شد.

 

۰۸:۱۸:۳۷گروه بورس: شاخص کل بورس تهران روز گذشته با رشد حدود ۲۸ واحدی (معادل ۰۴/ ۰ درصد) مواجه شد و در ارتفاع ۷۸ هزار و ۲۱۹ واحدی ایستاد تا زیان این بازار از ابتدای سال تا کنون در همان رقم ۵/ ۲ درصدی باقی بماند. پس از رشد چشمگیر نماگرهای بازار سهام که تحت تاثیر حمایت برخی سرمایه‌گذاران حقوقی رخ داد، حالا شاهد نوعی فضای احتیاطی در معاملات بورس تهران هستیم. احتیاطی که نشانه‌های آن را می‌توان در کاهش حجم و ارزش معاملات به خوبی مشاهده کرد.در این میان در جریان معاملات روزهای اخیر همچنان شاهد حمایت معامله‌گران حقوقی از سهام هستیم. این معامله‌گران که با حمایت‌های خود از ابتدای مرداد ماه تا یکشنبه روز گذشته و رسیدن به مرز کانال ۷۹ هزار واحدی رشد حدود ۵ درصدی را در کارنامه بورس تهران به ثبت رساندند، پس از سیطره فضای احتیاط همچنان در تلاش برای حمایت از قیمت‌های سهام هستند. به عبارتی حقوقی‌ها که عنوان حمایت‌کننده بازار سهام را نیز یدک می‌کشند، پس از توقف رشد قیمت سهام همچنان در نقش حامی در بازار سهام فعالیت می‌کنند. در همین راستا هفته گذشته شاهد تغییر مالکیت ۱۸ میلیارد تومانی از سوی معامله‌گران خرد به نفع حقوقی‌ها بودیم. در جریان معاملات دیروز نیز مالکیت حدود ۱۲میلیارد تومان به نفع معامله‌گران حقوقی تغییر کرد. این موضوع تاکیدی بر حمایت معامله‌گران حقوقی از معاملات بازار سهام است.

در طول تاریخ فعالیت بورس تهران در مقاطع مختلفی پس از صعودهای پرشتاب بازار شاهد حمایت صورت گرفته از سوی سرمایه‌گذاران حقوقی برای نگه داشتن قیمت سهام بوده‌ایم. این موضوع که به دلیل حمایت از رشدهای پیش از آن رخ می‌دهد، تا حدودی به دلیل تخفیف هراس و نگرانی سرمایه‌گذاران حقیقی و همچنین سبز نگه داشتن نماگر بازار سهام صورت می‌گیرد اما این همه ماجرا نیست. بررسی تاریخ معاملات بورس تهران نشان می‌دهد که بسیاری از رشدهای پرشتاب در زمان توقف، حمایت حقوقی‌های بازار سهام را به دنبال داشته است. در نتیجه این اقدامات شاخص بازار در یک محدوده زمانی با رشدهای کوچک مواجه شده است اما با کاهش تدریجی حجم و ارزش معاملات به یکباره توان این معامله‌گران نیز برای حمایت این بازار از بین می‌رود و بازار با ریزش‌های شدید مواجه می‌شود. از این رو وضعیت بازار سهام در شرایط کنونی می‌تواند وضعیتی شبیه به دوره‌های مذکور را برای بورس تهران رقم بزند.

بررسی تاریخ معاملات بورس تهران و مقایسه آن با وضعیت کنونی بیش از هر چیز نیاز فضای سرمایه‌گذاری را به تغییراتی شفاف‌تر و باثبات‌تر در وضعیت بنیادی شرکت‌ها گوشزد می‌کند. در این شرایط کارشناسان می‌گویند حمایت‌های نهادهای حقوقی از بازار سهام که در قالب تزریق نقدینگی به بورس صورت می‌گیرد، تنها می‌تواند رونق کوتاه‌مدت برای بازار سهام را به دنبال داشته باشد. از این رو باید رونق بلند‌مدت بازار سهام را در جایی دیگر جست‌وجو کرد. جایی که سرنوشت مشکلات موجود در عملیات شرکت‌ها و وضعیت سودآوری آنها نقشی اساسی و مهم در تعیین مسیر آتی بازار سهام خواهد داشت.

 

بی‌توجهی به ابلاغیه شفاف‌سازی پالایشی‌ها

روز گذشته در میان ۳۷ صنعت بورسی ۱۶ صنعت با افت شاخص و ۲۱ صنعت با رشد شاخص مواجه شدند. در این میان گروه چاپ و تکثیر با تک نماد «چافست» بیشترین رشد را در میان سایر نمادهای بازار به ثبت رساند. در هفته‌های اخیر این سهم رشدهای خیره‌کننده‌ای را به ثبت رسانده است. در هفت روز معاملاتی اخیر شاخص صنعت انتشار چاپ و تکثیر رشد ۲۳ درصدی را تجربه کرده است. شاخص این گروه همچنین از ابتدای سال بازدهی نزدیک به ۵۷ درصدی را برای سهامداران خود به ارمغان آورده است. در میان صنایع نزولی نیز محصولات چوبی با تک نماد «چفیبر» بیشترین افت روزانه را در میان سایر گروه‌ها به ثبت رساند. به این ترتیب میزان بازدهی این سهم از ابتدای سال به ۴۴ درصد محدود شد.

شاخص بازار سهام در حالی در معاملات دیروز به مدار مثبت برگردانده شد، که همچنان نشانه‌هایی از احتمال افزایش فشار فروش و به دنبال آن افت قیمت سهام در روزهای آتی در بازار مشاهده می‌شود. به نظر می‌رسد خرید حقوقی‌ها در پایان معاملات روز گذشته بیشتر از آنکه به دلیل جذابیت سرمایه‌گذاری در سهام باشد با انگیزه حمایتی بود. گرچه مکانیزم رشد قیمت سهام در مقایسه با گذشته تغییر کرده است، اما همچنان همان مکانیزم معیوب در معاملات سهام و شاخص مطابق با گذشته مشخص است. در این میان برخی کارشناسان به جذابیت تعدادی از صنایع برای سرمایه‌گذاری با خوش‌بینی‌هایی که درخصوص آینده این صنایع وجود دارد، اشاره دارند. برای مثال با توجه به بهبود سودآوری پالایشی‌ها در سه ماه پایانی سال گذشته (بر اساس اخبار این بهبود سودآوری بر‌اساس تخفیفات شرکت ملی پالایش و پخش ایجاد شده است) و همچنین احتمال یکسان‌سازی نرخ ارز در آینده این تحلیلگران در انتظار بهبود عملکرد شرکت‌های پالایشی هستند. در حالی این خوش‌بینی برای پالایشی‌ها وجود دارد که با توجه به گنگ بودن صورت‌های مالی این شرکت‌ها امکان ارائه تحلیل دقیقی از این صنعت میسر نیست.

در روزهای اخیر آیین نامه ۱۴ نحوه محاسبه نرخ خوراک پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها به وزارتخانه‌های مرتبط ارسال شد. بر اساس این ابلاغیه نرخ خوراک این واحدها برای شرکت‌های خصوصی و دولتی بر مبنای ۹۵ درصد متوسط محموله‌های صادراتی نفت در یک ماه شمسی است. این دستورالعمل تفاوتی با آنچه در گذشته ابلاغ شده، ندارد. در سال‌های گذشته مشابه چنین ابلاغیه‌هایی منتشر شده بود که بر اساس آن نرخ خرید محصولات پالایشی نیز میانگین قیمت وارداتی یا صادراتی و در صورت نبودن قیمت وارداتی یا صادراتی، متوسط ماهانه قیمت محموله‌های صادراتی فوب خلیج فارس در آن ماه بنا بر اعلام وزارت نفت خواهد بود. همچنین شرکت پالایش و پخش نیز موظف بوده که در این سال‌ها صورت حساب نرخ خوراک پالایشگاه‌ها و همچنین خرید فرآورده‌ها را به شرکت‌ها ارسال کند.

با وجود اینکه برای چند سال متوالی این موضوع به کلیه وزارتخانه‌های مرتبط ارسال شده است، اما همچنان هیچ نشانه‌ای درخصوص اجرا یا عدم اجرای این ابلاغیه مشاهده نمی‌شود. از طرفی همچنان شرکت‌های پالایشی در ارائه صورت‌های مالی خود تاخیر دارند. مشابه آنچه در شرایط کنونی برای انتشار صورت‌های مالی از سوی شرکت‌های پالایشی برای عملکرد سه ماهه وجود دارد، این موضوع در سال‌های گذشته نیز بارها مشکلات زیادی برای سهامداران این گروه ایجاد کرده است. در این میان نحوه محاسبه نرخ خرید نفت خام از سوی شرکت‌های پالایشی همچنان مبهم است. در این سال‌ها بارها مشاهده شده که شرکت‌های پالایشی به جای انتشار صورت‌های مالی خود در موعد مقرر تنها به انتشار یک شفاف‌سازی بسنده کرده‌اند که عمده متن این شفاف‌سازی‌ها معمولا اعتراض به نحوه قیمت‌گذاری محصولات و مواد اولیه توسط شرکت پالایش و پخش بود. همچنین به جای انتشار عملکرد یک ماهه فروش این شرکت‌ها به‌خصوص در محصولات اصلی که بخش عمده از فروش پالایشگاه‌ها را به خود اختصاص می‌دهند،‌ تنها مقدار تولید این شرکت‌ها آن‌هم در برخی ماه‌ها منتشر شده است.

در شرایطی که چنین ابهام سنگینی درخصوص عملکرد شرکت‌های پالایشی وجود دارد، مسوولان این شرکت‌ها نیز از پیش‌بینی سودآوری عاجزند. در این شرایط بازار با چند متغیر کیفی با سناریو‌های مختلف سعی در حدس مقدار سود این شرکت‌ها دارد. در شرایط کنونی نیز احتمال یکسان‌سازی نرخ ارز احتمال بهبود سودآوری این شرکت‌ها را به‌وجود آورده است. این موضوع نیز از آنچه در سال‌های اخیر رخ داده از سوی اهالی بازار نتیجه‌گیری شده است. در سال‌های ۹۱ و ۹۲ جهش مداوم نرخ دلار و در نهایت افزایش نرخ ارز مرجع باعث جهش سودآوری این شرکت‌ها شد. گرچه این موضوع می‌تواند اثر مثبتی بر سودآوری شرکت‌های پالایشی داشته باشد اما ابهامات موجود در بخش قیمت‌گذاری مانع از تشخیص دقیق اثر این عامل مهم بر صورت‌های مالی این شرکت‌ها می‌شود. به نظر می‌رسد در سال‌های اخیر نحوه قیمت‌گذاری شرکت‌های پالایشی بیشتر سلیقه‌ای بوده است تا اینکه از قانون خاصی پیروی کند.‌ بر این اساس ممکن است پس از یکسان‌سازی نرخ ارز نیز قیمت‌ها متفاوت از آنچه بازار در انتظار آن است، تعیین شود.

 

نزول سودآوری انبوه‌سازی‌ها

در شهریور سال گذشته گروه انبوه‌سازی از جمله صنایعی بودند که به‌طور کلی اولین پیش‌بینی خود از سال مالی منتهی به شهریور ۹۵ را با افزایش قابل‌توجه در مقدار فروش به بازار ارائه دادند. انتظار برای خروج از رکود طولانی‌مدت مسکن باعث شده بود که این شرکت‌ها نیز به رشد سودآوری خود امیدوار باشند. تلاش‌ها برای تحریک معاملات در بازار مسکن مانند افزایش سطح وام خرید یا انتشار وام‌های جدید با مبالغ بالا هرچند بهبود معاملاتی در بازار مسکن ایجاد کرده، اما شرکت‌های انبوه‌سازی یکی پس از دیگری پیش‌بینی سود خود از سود سال ۹۵ را کاهش دادند. در نتیجه همچنان انباشت واحدهای آماده برای فروش را در این شرکت‌ها شاهد هستیم.

 

بازگشت نوسان‌گیران مایوس به خودرو

روز گذشته گروه خودرویی حدود نیمی از ارزش معاملات بازار را به خود اختصاص دادند. در شرایط کنونی به نظر می‌رسد با درجا زدن قیمتی سهام بار دیگر توجه بازار به گروه پرحاشیه ماه‌های اخیر جلب شده است. روز گذشته انتشار نظر موافق حسابرس درخصوص افزایش سرمایه «خپارس» فضای مثبت را در معاملات این گروه به وجود آورد. در این میان شرکت‌هایی مانند «خکاوه» و «خاور» که در انتظار مجوز افزایش سرمایه هستند در کنار «خپارس» با افزایش محسوس تقاضا مواجه شدند. به این ترتیب بار دیگر شاهد استقبال بازار از سهام شرکت‌هایی هستیم که با وجود اینکه انتظار بهبود در سودآوری آنها وجود دارد، اما در شرایط کنونی با زیان‌های سنگین مواجه هستند. این شرکت‌ها به منظور پوشش این زیان‌ها و خروج از ماده ۱۴۱ قانون تجارت در صدد افزایش سرمایه برآمده‌اند. در این میان بخش عمده این افزایش سرمایه‌ها به تجدید ارزیابی دارایی‌ها اختصاص دارد. گرچه این موضوع نقدینگی تازه‌ای به این شرکت‌ها اضافه نمی‌کند؛ اما از دیدگاه اهالی بازار اصلاح ساختار مالی و خرد شدن قیمت سهام عاملی برای جذابیت سهام است و در این میان افزایش زیان با توجه به افزایش هزینه استهلاک یا مشکلات عملیاتی شرکت‌ها اهمیتی ندارد.

موج هیجانی در نمادهای مزبور کل نمادهای خودرویی را با افزایش تقاضا مواجه کرد تا به این ترتیب بار دیگر تلنگری هیجانی برای یکی از نمادهای این گروه به سایر نمادها نیز سرایت کند. روز گذشته همچنین آمار تولید و فروش گروه سایپا از ابتدای سال ۹۵ تا پایان تیر منتشر شد. شرکت خودروسازی سایپا به‌طور کلی در بیشتر محصولات خود با افزایش مقدار فروش نسبت به مدت مشابه سال گذشته مواجه شده است. گرچه مقدار کل تولید سایپا در ۴ ماه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته تنها رشد ۶ درصدی را تجربه کرده است، اما مقدار فروش این خودروساز در قیاس با ۹۴ با رشد ۳۸ درصدی مواجه شده است. در سال گذشته رکود در بخش تقاضای خودرو مشکلات زیادی را در سودآوری این شرکت‌ها ایجاد کرده بود. در نهایت دولت برای کمک به خودروسازان تسهیلات ارزان خرید خودرو ارائه کرد. در شرایط کنونی بهبود روند فروش می‌تواند بهبود سودآوری نسبت به سال گذشته را برای این شرکت به دنبال داشته باشد. به این ترتیب سایپا توانسته ۲۷ درصد از پیش‌بینی مقدار فروش خود را بر اساس آخرین پیش‌بینی سال ۹۵ در ۴ ماه محقق سازد. البته مقدار این شرکت در روند سه ماهه نیز نسبت به سال گذشته مناسب بوده است، با این حال این شرکت تنها توانسته یک درصد از سود خالص برآوردی خود را در سه ماه نخست سال محقق سازد (۲۱ درصد از پیش‌بینی مقدار فروش سایپا در سه ماه محقق شده بود).

 

۰۸:۱۸:۳۱آمارهای گمرک در چهار ماه ابتدایی امسال نشان می‌دهد صنعت فولاد توانسته در این مدت با رساندن حجم صادرات محصولات خود به بالای ۲ میلیون تن، نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۷ درصد رشد صادرات را تجربه کند.گسترش رکود در کشور در سال‌های اخیر موجب شده که اغلب صنایع کشور از روی ناچاری در ظرفیت‌های پایین به تولید خود ادامه دهند. از دید کارشناسان اقتصادی، یکی از دلایل عمده رکود در کشور، کاهش قیمت نفت، افزایش هزینه‌های دولت، کاهش سهم عمران و سرمایه‌گذاری در بودجه و نهایتا کاهش شدید تقاضای مؤثر داخلی است.

اتفاقی که با افزایش هزینه‌های خانوار در عین تثبیت یا کاهش درآمدهای آن اتفاق افتاده و نتیجه آن فاصله، کاهش قدرت خرید جامعه در کالاهای بادوام و کاهش نرخ پس‌انداز در کل اقتصاد است، به‌‌گونه‌ای که بر اساس آمار اعلامی مرکز آمار، شکاف هزینه و درآمد خانوار در سال ۹۴ به ۷/ ۱ میلیون تومان و به نفع هزینه‌ها افزایش‌ یافته و این عدد نشان می‌دهد خانوار ایرانی به‌طور متوسط ماهانه ۷/ ۱ میلیون از پس‌انداز بلندمدت خود را صرف امور جاری کرده و توانایی چندانی برای خرید کالاهای بادوام نظیر مسکن، خودرو و لوازم‌ خانگی ندارند.

 

صادرات به‌عنوان راه‌حل خروج از رکود

در چنین حالتی، نسخه رکودزدای کارشناسان اقتصادی تمرکز بر صادرات و استفاده از تقاضای خارجی برای رفع مشکل مازاد عرضه است. سیاستی که بارها از سوی کشورهای در حال‌ توسعه مورد استفاده قرار گرفته و اقتصاد شکوفای شرق آسیا از نمونه‌های موفق آن محسوب می‌شود.به گزارش خبرگزاری فارس افزایش صادرات برای صنایع ایرانی به دلایل متعددی از جمله یکسان نبودن نرخ ارز، قطع ارتباطات بانکی، از دست رفتن سهم بازار در سال‌های تحریم و بهای تمام‌ شده زیاد تولیدات داخلی اقدامی بسیار سخت بوده و به‌ راحتی قابل‌ دسترسی نیست اما با همه این شرایط، دولت و بخش خصوصی در سال‌های اخیر تمرکز خود را به توسعه این امر اختصاص داده و بعضا در برخی محصولات شاهد افزایش آمار صادرات هستیم.

 

عزم صنعت برای تحقق اقتصاد مقاومتی

برخی صنایع کشور توانسته‌اند با حفظ تولید و اشتغال خود و با اتکا به توان داخلی، صادرات خود را افزایش دهند و آمارهای منتشر شده از میزان صادرات کشور در سال جاری نیز گواهی بر بهبود عملکرد صاحبان صنایع در سال «اقتصاد مقاومتی؛ اقدام و عمل» است.

آمارهای گمرک در چهار ماه ابتدایی امسال نشان می‌دهد صنعت فولاد توانسته در این مدت، نمونه موفقی از توسعه صادرات را به نمایش گذاشته و رساندن حجم صادرات محصولات خود به بالای ۲ میلیون تن، نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۷درصد رشد صادرات را تجربه کند.بر اساس برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت، برنامه صادرات فولاد ایران در سال جاری معادل ۶ میلیون تن پیش‌بینی‌ شده که با عملکرد کنونی، تحقق آن تقریبا قطعی به نظر می‌رسد.بر اساس این آمارها، وضعیت صادرات در تیرماه نسبت به ماه‌های قبل بهبود یافته و فولادسازان توانسته‌اند در این ماه، بیش از ۵۲۰ هزار تن فولاد صادر کنند. آمار تیرماه سال جاری در قیاس با مدت مشابه سال قبل ۸۶ درصد رشد را نشان می‌دهد که بالاتر از رشد میانگین کل سال و به معنای صعودی بودن روند صادرات است.

 

اصفهانی‌ها پیشتاز در صادرات

بررسی‌ها نشان می‌دهند در این دوره نیز فولاد مبارکه موفق به کسب رتبه اول صادرات در کشور شده است. این بنگاه موفق شده در ۴ ماهه ابتدایی امسال بالغ‌بر ۷۹۷ هزار تن محصولات فولادی صادر کند که در قیاس با ۳۹۲ هزار تن مدت مشابه سال قبل، ۱۰۳ درصد رشد را نشان می‌دهد، از نظر ارزش ریالی نیز صادرات این شرکت ۵۲ درصد افزایش‌ یافته است.شرکت ذوب‌آهن اصفهان نیز در این دوره عملکرد موفقی در حوزه صادرات از خود به‌ جای گذاشته و ۲۱۴ هزار تن انواع میلگرد و تیرآهن را صادر کرد.

فولاد هرمزگان نیز دیگر واحد موفق در صادرات فولاد در ۴ ماه ابتدای سال است که صادرات وزنی این بنگاه ۷۷ درصد و ارزش آن نیز ۴۳ درصد رشد داشته و این شرکت با توجه به موقعیت جغرافیایی خود و سیاست‌های مجموعه فولاد مبارکه توانسته رکورد مناسبی در این بخش از خود برجای گذارد.در تیرماه بیشترین افزایش صادرات در فولاد خراسان با ۲ هزار درصد رشد ثبت‌شده و در همین مدت فولاد مبارکه نیز توانسته صادرات ماهانه خود را نسبت به تیرماه سال قبل ۱۳۶ درصد در وزن و ۹۰ درصد در ارزش افزایش دهد.

 

۰۸:۱۸:۰۷محمدحسین بابالو: شاید بتوان افزایش قیمت میلگرد در روز گذشته را اولین رشد نرخ به‌صورت قدرتمند در بازار فولاد به شمار آورد آن هم پس از گذشت چند ماه. فاکتورهای بسیاری گرد هم جمع شده تا این افزایش نرخ را پدید آورد، هرچند هنوز بسیاری از فعالان بازار، ورود به فاز رشد قیمت‌ها را جدی نگرفته‌اند. سرایت جرقه رشد قیمت از بازار میلگرد به سایر مصنوعات فولادی، پایین بودن محسوس حجم تولید و افزایش قیمت تمام‌شده آن، پایین بودن موجودی انبارها، وجود تقاضای موثر در بازار آزاد، افزایش قیمت‌ها در بازارهای جهانی و وجود پتانسیل افزایش قیمت‌ها در بازار فولاد پس از رشد نرخ‌ها در بازارهای مشابه را می‌توان از واقعیت‌های این بازار به شمار آورد، هرچند ترسیم دورنمای این بازار به بررسی‌های بیشتری نیاز دارد.

در بازار فولاد در ابتدای هفته جاری شاهد افزایش قیمت‌ها هستیم؛ هرچند این جهت‌گیری افزایشی، هنوز عمق چندانی نداشته ولی گویا بازار هنوز به رشد فراگیر قیمت‌ها میل چندانی ندارد. این در حالی بود که رشد بهای میلگرد به بازار تیرآهن و شمش نیز سرایت کرده و می‌تواند بازار ورق و کلاف را نیز در بر بگیرد. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که برخی تجار اولین روز هفته را ملاک مناسبی برای تعیین جهت‌گیری بازار به شمار نمی‌آورند، زیرا فعالیت‌ها در ابتدای هفته و مخصوصا در روز شنبه چندان چشمگیر نیست تا جایی که برخی اوقات به دستمایه‌ای برای مزاح فعالان بازار نیز تبدیل می‌شود. این در حالی است که همین جهت‌گیری قیمت‌ها در روز شنبه گاهی به‌عنوان سیگنالی موثر برای تعیین سمت و سوی بازار در هفته پیش رو نیز تلقی می‌شود که در پاره‌ای از اوقات کارگر هم می‌افتد. حال با توجه به این موارد باید به معاملات روزهای شنبه با احتیاط نگریست.

همان گونه که در روزهای اخیر به صراحت به آن اشاره کردیم، بهای میلگرد و سایر مصنوعات فولادی به کف قیمتی خود از لحاظ فنی و روانی رسیده است؛ یعنی رشد قیمت‌های پیش‌بینی شده از دلایل بنیادین کافی برخوردار بوده و شاید به یک جرقه برای رشد نرخ‌ها نیاز داشته است تا روندی افزایشی کلید بخورد. هنوز نمی‌توان به صراحت از ادامه این روند افزایشی خبر داد ولی شرایط برای بهبود قیمت‌ها فراهم بوده و افزایش نرخ‌های روز گذشته که تا ۴۵ تومان نیز رسید را باید مهم و جدی ارزیابی کرد. در تکمیل مواردی همچون افزایش قیمت‌های جهانی فولاد و سنگ آهن، کاهش محسوس حجم تولید در کارخانجات نوردی، پایین بودن موجودی انبارها و وجود تقاضای موثر در بازار آزاد که البته در روزهای گذشته به آن پرداخته بودیم باید استمرار رشد قیمت‌های جهانی فولاد و سنگ آهن در کنار افزایش قیمت و کاهش جدی تولید و عرضه شمش را نیز مورد توجه قرار داد، زیرا زمینه را برای رشد قیمت‌ها فراهم آورده است. البته باز هم باید به این نکته اشاره کرد که شاهد جرقه‌ای جدی در معاملات بازار فولاد نبوده‌ایم و روند افزایشی قیمت‌ها در کنار رشد بهای شمش شاید بیشتر بر واقعیت‌های درونی بازار و تقابل عرضه و تقاضا تکیه داشته است که رخدادی مهم به شمار می‌رود. از طرف دیگر باید به این نکته نیز اشاره کرد که بر‌اساس تجربه سال‌های قبل، جریان بازار فولاد غالبا حالت مستمری داشته و دارد، یعنی رشد قیمت‌ها پس از آغاز ادامه یافته و البته پس از افزایش شتاب رشد نرخ‌ها به ثبات رسیده و سپس بخشی از صعود خود را از دست می‌دهد. در نهایت این نقطه قیمتی جدید حد تعادل قیمت‌ها در بازار فولاد به شمار خواهد آمد. به‌عنوان مثال در اسفندماه سال قبل بهای میلگرد از قیمت‌هایی نزدیک به ۱۱۰۰ تومان تا بیش از ۱۸۰۰ تومان نیز افزایش نرخ داشت ولی سپس در قیمت‌هایی بیش از ۱۵۰۰ تومان متوقف شد، بنابراین باید احتمال بروز چنین رخدادی را نیز در نظر داشت ولی دلیل محکمی برای تجربه مجدد این وضعیت هنوز به ثبت نرسیده است.

روز گذشته قیمت مصنوعات فولادی با محوریت میلگرد بین ۱۰ تا ۴۵ تومان افزایش یافت اما برخی کارخانه‌ها قیمت‌های خود را ثابت اعلام کرده و برخی دیگر حتی کاهش نرخ را در ساعات ابتدایی روز مخابره کردند اما در نهایت جریان غالب بازار به افزایش نرخ‌ها متمایل شد. محمدرضا جورابچی از فعالان بازار میلگرد در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» در مورد وضعیت بازار با اعلام افزایش قیمت‌هایی نزدیک به ۳۰ تومان در بازار آزاد گفت: اتفاق خاصی در بازار رخ نداده که دلیل اصلی رشد قیمت‌ها باشد و شرایط عرضه و تقاضا همچون روزهای قبل است. وی در ادامه نوسان قیمت شمش را دلیل اصلی رشد بهای میلگرد عنوان کرد.

نگاهی به واقعیت‌های بازارهای جهانی فولاد نشان می‌دهد که بازار به سمت رشد نرخ متمایل شده و ادامه روند صعودی نرخ‌ها دور از ذهن نخواهد بود. این در حالی است که همزمان بازار سنگ‌آهن و فولاد نیز در مسیر رشد قرار گرفته که می‌تواند سیگنالی حمایتی از بازار داخلی فولاد به شمار آید. از سوی دیگر نگاهی به آمارهای بانک مرکزی نیز شواهد جدیدی را ارائه می‌کند. به‌عنوان مثال آخرین تورم تولیدکننده مخابره‌شده در بالاترین حد در ۱۳ ماه اخیر قرار داشته و همچنین تورم نقطه به نقطه نیز در مسیر صعود قرار گرفته است. مجموع این شواهد در کنار افزایش حجم صادرات محصولات فولادی در چهار ماه نخست سال جاری و همچنین پایین بودن حجم تولید در واحدهای نوردی در کنار حجم محدود موجودی انبارها مواردی است که از ادامه یافتن رشد قیمت‌ها حکایت دارد ولی این رخدادها تمام ماجرا نیست زیرا بسیاری از موارد ذکر شده به بخش عرضه وابسته است در حالی که برای رشد قیمت‌ها به‌صورت قدرتمند و فراگیر، تقاضا نقش مهم‌تری دارد. در روزهای اخیر شاهد آن هستیم که فعالیت‌های عمرانی با محوریت بخش خصوصی افزایش داشته که همین رشد تقاضای موثر باعث شد تا کف قیمت‌ها شکل بگیرد. این در حالی است که این حجم از تقاضا به خودی خود نمی‌تواند به جهش نرخ‌ها و ادامه رشد قیمت‌ها منجر شود بنابراین نیاز به افزایش فعالیت‌های سفته‌بازی و خرید به منظور خرده‌فروشی و کسب سود از نوسان قیمت‌ها نیز برای رشد قیمت‌ها ضروری خواهد بود. باید صبر کرد و منتظر ماند که آیا خرید سفته‌بازی یا اصطلاحا خرید بنگاهی (تغییر مالکیت در بنگاه یا خرید به مقصد بنگاه) در بازار صورت خواهد گرفت یا خیر تا به‌صورت دقیق‌تر بتوان درخصوص ادامه رشد نرخ‌ها اظهارنظر قاطعی داشت.

 

۰۸:۱۳:۵۳گروه بازار پول: اونس طلا روزهای کاری هفته گذشته را در بازه محدود تقریبا ۲۵ دلاری گذراند، اما جالب‌تر اینکه در نهایت روی بهای ۱۳۳۶ دلار ایستاد، قیمتی که تنها یک دلار بالاتر از قیمت نهایی دو هفته پیش بود. به این ترتیب اونس در هفته دوم آگوست، رشدی ناچیز را تجربه کرد که روند پیش‌بینی هفته سوم ماه هشتم میلادی را دشوار می‌کند. با این همه، پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت کارشناسان حرفه‌ای و سرمایه‌گذاران خرد همچنان به نفع طلا است. پیش از شروع این هفته جالب توجه، مرور روند هفته‌ای که نتیجه‌اش با وجود نوسان‌های هرروزه، رشد یک دلاری بود، خواندنی است.

 

دوشنبه ثبات

اونس طلا که جمعه دو هفته گذشته با انتشار داده‌های بسیار خوب از بازار کار آمریکا به قیمت ۱۳۳۵ دلار سقوط کرده بود، دوشنبه، اولین روز کاری هفته گذشته را نیز با همین قیمت به پایان برد. این در حالی بود که اونس روز دوشنبه تحت‌تاثیر ادامه فشار فروش جمعه قبل از آن تا قیمت ۱۳۲۹ دلار هم پایین آمده بود. روز دوشنبه، بازارهای سهام جهان عمدتا تحت‌تاثیر داده‌های اشتغال‌زایی بزرگ‌ترین اقتصاد رشد کردند و رشد آنها بر طلا فشار وارد کرد. شاخص دلار نیز با تقویت خود فشار بیشتری بر طلا وارد کرد. با این همه، تعدیل شاخص‌های آمریکایی همزمان با ثبت قیمت‌های پایین، باعث شد اونس به میانه محدوده ۱۳۳۰ دلار بازگردد. دوشنبه، چین هم داده‌های ضعیفی منتشر کرد که به ضرر طلا تمام شد.

 

سه‌شنبه جهش

اما روز دوم، روز متفاوتی بود. اونس طلا روز سه‌شنبه جهشی ۱۵ دلاری را تجربه کرد که بهای اونس را به عدد ۱۳۵۰ دلار رساند. این جهش عمدتا ناشی از انتشار داده‌های ضعیف از اقتصاد آمریکا و افت شاخص دلار بود. علاوه بر تاثیر داده‌ها، توقف موقعیت فروش و شناسایی سود نیز در شکل گرفتن این روند موثر بود. عصر سه‌شنبه داده‌های ضعیف‌تر از انتظار گزارش بهره‌وری ایالات‌متحده باعث افت شاخص دلار شد تا طلا هم به‌طور مستقیم و هم غیرمستقیم نفع ببرد. براساس گزارش منتشر شده در این روز، بهره‌وری اقتصاد آمریکا در سه ماه دوم سال ۲۰۱۶ معادل ۵/ ۰ درصد کاهش داشته است. این سومین فصل پیاپی است که این شاخص دچار افت می‌شود که طولانی‌ترین دوره افت از سال ۱۹۷۹ را رقم می‌زند. در حالی که گزارش خوب روز جمعه، احتمال افزایش نرخ‌های بهره در آمریکا را دوباره بیشتر کرد، گزارش روز سه‌شنبه می‌تواند دوباره تعویق انقباض پولی از سوی فدرال رزرو را محتمل‌تر کند. روز سه‌شنبه بیشتر بازارهای سهام رشد کردند، اما نتوانستند جلوی رشد طلا را بگیرند. رشد روز سه‌شنبه بورس‌ها عمدتا ناشی از انتشار این خبر بود که اوپک در ماه سپتامبر نشستی غیررسمی برگزار خواهد کرد. دیگر خبر مهم این روز انتشار عدد شاخص قیمت بهای مصرف‌کننده چین بود که برای ماه جولای منفی ۷/ ۱ درصد (نسبت به جولای ۲۰۱۵) اعلام شد. افت نسبت به ماه ژوئن نیز ۶/ ۲ درصد بوده است. این رقم بهتر از انتظارها بود و کمی به طلا کمک کرد.

 

چهارشنبه افت

ولی روند اونس روز چهارشنبه دوباره معکوس شد. اونس طلا در این روز با ۴ دلار افت به قیمت ۱۳۴۶ دلار رسید. افت روز سوم عمدتا ناشی از رشد شاخص دلار بود. اونس در این روز اندکی از مرز ۱۳۵۵ دلار بالاتر رفت،‌ اما در نهایت از میانه کانال ۱۳۰۰ دلار به زیر کشیده شد. شاخص دلار در سومین روز کاری هفته ابتدا با افت خود به رشد طلا کمک کرد اما بعد با رشد خود از کف روزانه به ضرر فلز زرد عمل کرد. همزمان افت بهای نفت خام نیز فشار بر طلا را افزایش داد. بازارهای سهام جهان روز چهارشنبه تکان شدیدی را تجربه نکردند، گرچه افت بورس‌های آمریکایی در شروع کار بازارهای آمریکای شمالی باعث جهش قیمت طلا در عصر این روز شد. با این همه رشد بازارهای سهام در هفته‌های اخیر چنان بوده که خرید طلا به‌عنوان سرمایه امن را تا حدی کاهش داده است. برخی از شاخص‌های بورسی نزدیک رکوردهای چندساله هستند یا از آن رکوردها گذر کرده‌اند. چهارشنبه نشانه‌ای دیگر از نگرانی‌ها درباره عدم قطعیت اقتصادی و تورم معکوس در اقتصاد جهان از راه رسید. بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله دولت آلمان در این روز بیش از پیش در محدوده منفی پیش رفت و به منفی ۶۹/ ۰ درصد رسید.

 

پنج‌شنبه تکرار

افت روز چهارشنبه در چهارمین روز کاری هفته نیز تکرار شد. اونس طلا روز پنج‌شنبه با ۸ دلار افت دیگر به قیمت ۱۳۳۸ دلار رسید. پایگاه اینترنتی کیتکو افت روز پنج‌شنبه را نتیجه «روزهای سگی» تابستان دانست، روزهایی که حجم معاملات در بازار فلزهای گرانبها به شدت کاهش می‌یابد. اونس در چهارمین روز کاری هفته گذشته تحت‌تاثیر جهش تعدیلی شاخص دلار دوباره با افت روبه‌رو شد. کیتکو در گزارش جمع‌بندی روز پنج‌شنبه خود نوشت: «معامله‌گران، سرمایه‌گذاران و بازارها با رسیدن به میانه‌های آگوست آرام گرفته‌اند، زمانی که برای بسیاری از غربی‌ها زمان تعطیلات است. فعالیت تجاری در بسیاری از بازارها احتمالا تا پس از تعطیلی روز کارگر در آمریکا در اوایل سپتامبر آرام خواهند ماند.» بازارهای سهام جهان در این روز وضعیت یکپارچه‌ای نداشتند. بازارهای سهام آمریکا رشد و رکوردهای تازه‌ای را ثبت کردند. با این همه اونس طلا حتی با وجود افزایش ریسک‌پذیری معامله‌گران بورس نیز سقوط قابل‌توجهی را تجربه نکرده و این علاقه‌مندان به این کالای سرمایه‌ای را امیدوار نگه داشته است.پنج‌شنبه همزمان با جهش تعدیلی شاخص دلار، بهای نفت خام هم رشد کرد اما نتوانست کمکی به طلا بکند. دیگر خبر روز این بود که شورای جهانی طلا اعلام کرد که تقاضای جهانی طلا در سه ماه دوم سال ۲۰۱۶ معادل ۱۵ درصد رشد داشته است.

 

روز آخر

اونس روز جمعه را با بهای ۱۳۴۰ دلار آغاز کرد اما بعد دوباره تحت‌فشار ادامه تعدیل روند شاخص دلار قرار گرفت. ارزش دلار ایالات‌متحده در آخرین روز هفته گذشته نیز با رشد روبه‌رو شد تا بر طلا فشار وارد کند. ساعت ۵ عصر روز جمعه انتشار داده‌های بدتر از انتظار از خرده‌فروشی ایالات متحده و سقوط بیشتر شاخص دلار، باعث جهش طلا شد، اما با تعدیل شاخص دلار، روند بهای فلز زرد نیز تعدیل شد تا اونس در نهایت به قیمتی نزدیک قیمت هفته پیش از آن بازگردد. روز جمعه بازارهای سهام نیز با ادامه رشد خود بخشی از سرمایه‌های بازار طلا را به خود جذب کردند. رشد روز جمعه بازارهای سهام عمدتا ناشی از ادامه رشد بهای نفت خام بود که نگرانی‌ها از تورم معکوس را کاهش می‌دهد. بازارهای سهام هفته گذشته چهارمین هفته رشد در ۵ هفته گذشته را تجربه کردند تا مقاومت اونس در برابر افت به محدوده‌های اولیه کانال ۱۳۰۰ دلار بیشتر به چشم بیاید. در حال حاضر، هر سه شاخص عمده وال‌استریت در حال رکوردزنی هستند و این برای نخستین‌بار از سال ۱۹۹۹ است که چنین اتفاقی رخ می‌دهد. اس‌اندپی ۵۰۰، داوجونز و نزدک این سه شاخص اصلی هستند که مانند دیگر شاخص‌ها به توقف روند افت نفت امید بسته‌اند. روز جمعه بهای نفت خام ۵درصد جهش کرد، چراکه وزیر انرژی عربستان به تازگی گفته احتمال اقدام برای تثبیت قیمت‌ها در بازار انرژی وجود دارد. با این همه، جهش نفتی نیز کمکی به طلا نکرد.

با توجه به اینکه اونس طلا در هفته گذشته هم محدوده ۱۳۵۰ و هم محدوده ۱۳۲۰ دلار را تجربه کرد، روند هفته جدید کاری جالب توجه خواهد بود. برای آگاهی از جزئیات پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت، گزارش بعدی «دنیای اقتصاد» را بخوانید.

 

۰۸:۱۳:۴۱دنیای اقتصاد: برخورد متفاوت سمت عرضه در بازار معاملات آپارتمان‌های «نوساز» و «میانسال»، با رمزگشایی از معادله «نحوه تخفیف در قیمت فروش» قابل تشخیص شد. در تهران حجم خرید آپارتمان‌های «نوساز» تحت تاثیر سه پارامتر «تقاضاگریز» در این قسمت از بازار ملک، کاهش پیدا کرده و در مقابل، سهم واحدهای ۶ تا ۱۰ سال ساخت از کل معاملات، نسبت به سال گذشته همین موقع، افزایش یافته است. مهم‌ترین عامل افت فروش نوسازها، پافشاری فروشنده‌های این قسمت از بازار ملک بر قیمت «پیشنهادی» و در مقابل، امکان چانه‌زنی راحت خریداران در قسمت دیگر بازار است. سال گذشته همین موقع، به رغم رکود در معاملات مسکن، ۵۴ درصد خرید و فروش‌های ملکی، به واحدهای کلیدنخورده و حداکثر ۵ سال ساخت اختصاص داشت؛ اما در حال حاضر، مالکان این آپارتمان‌ها با «عدم انعطاف در قیمت پیشنهادی» و «انتظار پوچ برای نوسانی شدن قیمت‌ها»، عملا به جای آنکه سهم خود را از بازار افزایش دهند، باعث انتقال تقاضای مصرفی به منطقه دیگری از بازار شده‌اند. مساحت واحدهای تازه‌ساز کمترین مطابقت را با توان مالی خریداران دارد. هم‌اکنون هدف مشترک خریدار و فروشنده در بازار واحدهای میانسال، باعث اعمال «تخفیف» متوسط ۱۰ درصدی در فاصله تبدیل قیمت «توافق اولیه» به قیمت «قطعی» در پای میز معامله می‌شود.

 

گروه مسکن، نجمه رجب: سمت عرضه در بازار کنونی معاملات مسکن برحسب سن‌بنای آپارتمان‌ مورد فروش، دو رفتار کاملا متفاوت در برابر خریدار از خود به نمایش گذاشته و سبب تغییر در معادله «تخفیف» در این بازار شده است. فروشنده‌های ملک تحت تاثیر شرایط گذار –پایان رکود مسکن و آستانه انتقال از پیش رونق به رونق- و متناسب با توقع خود از وضعیت حال و آینده بازار مسکن، در حال حاضر به گونه‌ای دست به تعیین قیمت‌‌های پیشنهادی و قطعی می‌زنند که طیف «نوساز»ها عملا به منطقه تقاضاگریز بازار تبدیل شده و در مقابل، آپارتمان‌های «میان‌سال» در بهترین ناحیه جذب تقاضای مصرفی قرار گرفته است.

تحقیقات میدانی «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد، در بازار آپارتمان‌های نوسازها –واحدهای کمتر از ۵ سال ساخت- سه مولفه مغایر خواسته خریداران حاکم شده است که مهم‌ترین آن، عدم انعطاف کافی برای «تخفیف قیمتی» و همچنین «مساحت بالای واحدها» به اضافه «انتظار پوچ فروشنده‌ها برای افزایش محسوس قیمت» است. آمارهای رسمی، اثر منفی این مولفه‌ها را تایید می‌کند طوری که در حال حاضر حجم فروش واحدهای نوساز نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کند طوری که سهم نوسازها از کل معاملات خرید مسکن نسبت به سال گذشته همین موقع با ۲ واحد درصد کاهش به ۵۲ درصد رسیده است.

با این حال، منافع مشترک خریدار و فروشنده در بازار معاملات آپارتمان‌های ۶ تا ۱۰ سال ساخت –واحدهای میان‌سال- باعث شده علاوه بر تبدیل کاهشی قیمت «پیشنهادی» به قیمت «اولیه توافقی» در این نوع معاملات، قیمت «قطعی» نیز با ۱۰ درصد تخفیف مضاعف نسبت به قیمت توافق شده، تعیین و مبنای تنظیم مبایعه‌نامه قرار بگیرد. آنچه باعث شکنندگی قیمت در بازار آپارتمان‌های میانسال شده، قصد فروشنده‌ها برای تبدیل به احسن ملک خود و بهره‌برداری سریع از شرایط مساعد بازار مسکن است که به این ترتیب، خریدار و فروشنده در این قسمت از بازار، به نوعی، هم‌مسیر هستند. در حال حاضر سهم «میانسال»ها از حجم معاملات فروش آپارتمان در تهران، ۲ واحد درصد افزایش یافته و به ۱۶ درصد‌ رسیده است.

 

نواحی تخفیف‌دار در معاملات مسکن

جهت‌گیری بازار مسکن به سمت رونق و سیگنال‌های مثبت خروج از رکود، حضور موثر خریداران و فروشندگان را در بازار تقویت کرده است اما با وجود تقاضای انباشته پس از رکود دو ساله و در مقابل انباشت واحدهای نوساز و بدون متقاضی، سهم واحدهای نوساز از کل حجم فروش در سال جاری نسبت به سال گذشته با ۲ واحد درصد کاهش روبه‌رو شده است. نتایج بررسی میدانی «دنیای اقتصاد» نشان‌دهنده تاثیر سه مولفه شامل عدم انعطاف مالکان نوساز نسبت به قیمت و خودداری از اعطای تخفیف، افزایش مساحت آپارتمان در ساخت و سازهای دو سه سال اخیر بر خلاف نیاز غالب بازار به آپارتمان‌های کم‌متراژ و نیز امید واهی برخی از مالکان به افزایش قیمت مسکن در نیمه دوم امسال است.

در حالی که فروشندگان بازار مسکن تا اواخر فصل بهار روی قیمت‌های پیشنهادی خود پافشاری کرده و حتی در مرحله توافق نهایی انعطاف چندانی نسبت به قیمت مدنظر خود نشان نمی‌دادند، از اوایل تابستان امسال معادله «تخفیف» در بازار تغییر کرده است. به دنبال این اصرار طرف عرضه بر قیمت‌های پیشنهادی، بازار خرید و فروش مسکن طی چند ماه گذشته قدری سخت شده بود. با این حال از ابتدای تابستان و افزایش حجم معاملات رفته رفته فروشندگان نیز به جمع‌بندی رسیده‌اند که زمان مناسب برای فروش ملک فرا رسیده و باید از مزیت بازار کنونی تا حد امکان بهره‌مند شوند.

این قاعده البته در مورد فروشندگان واحدهای نوساز و میانسال تفاوت اساسی دارد. بررسی میدانی «دنیای اقتصاد» نشان می‌دهد در حال حاضر فروشندگان واحدهای میانسال (۶ تا ۱۰ سال ساخت) روی قیمت مورد توافق اولیه با خریدار، در زمان عقد قرارداد تا سقف ۱۰ درصد تخفیف ارائه می‌دهند. گروهی از فروشندگان این واحدهای میانسال،‌ سازندگانی هستند که شرایط کنونی بازار را برای تبدیل به احسن مناسب دیده‌اند و از این رو ترجیح می‌دهند با فروش واحدهای در اختیار خود، نقدینگی کافی برای خرید آپارتمان بهتر یا سرمایه‌گذاری جدید فراهم کنند.

عده دیگری از مالکان واحدهای میانسال به قصد خرید یک واحد نوساز،‌ ملک خود را برای فروش عرضه کرده‌اند. آنها اگرچه در زمان عرضه واحد خود در قالب فایل فروش به واسطه‌های ملکی، قیمت‌های پیشنهادی بالاتری را مطرح می‌کنند،‌ اما اغلب طی دو مرحله برای خریدار واقعی تخفیف قائل می‌شوند. مرحله نخست زمانی است که خریدار آپارتمان را پسندیده و تمایل خود را برای خرید با قدری تخفیف اعلام می‌کند. مرحله دوم پس از توافق اولیه و در زمان توافق نهایی برای انعقاد قرارداد است که مالکان روی سرجمع قیمت آپارتمان تخفیف کلی دیگری اعمال می‌کنند و به این ترتیب فروشنده و خریدار هر دو با رضایت کامل قرارداد را امضا می‌کنند.

این تخفیف‌ها در املاک بزرگ متراژ به مساحت بیش از ۱۰۰ متر مربع در برخی از مناطق تهران به چند ده میلیون تومان هم می‌رسد. در واقع این طور به نظر می‌رسد که مالکان واحدهای میانسال که به قصد خرید آپارتمان نوساز خانه خود را به فروش گذاشته‌اند، با مشاهده رونق نسبی معاملات به دور از هر گونه مختصات هیجانی و حباب قیمتی در بازار مسکن، شرایط آرام کنونی را زمان مناسب خرید دانسته و تلاش می‌کنند هر چه زودتر در این بازار نسبتا ایده‌آل خرید خود را انجام دهند.

به گزارش «دنیای اقتصاد» اما در بخش دیگری از بازار مسکن مالکان واحدهای نوساز با سن حداکثر پنج سال حضور دارند که بر خلاف گروه نخست، هنوز هم انعطاف چندانی در قیمت پیشنهادی خود نشان نمی‌دهند. آنها اگرچه به تناسب سن کمتر بنا قیمت‌های بالاتری برای ملک خود پیشنهاد می‌دهند،‌ اما در زمان توافق نهایی و عقد قرارداد تخفیف ناچیزی به قاعده یک تا ۲ درصد ارائه می‌دهند که در بسیاری از معاملات، سرجمع آن کمتر از ۱۰ میلیون تومان است. مالکان آپارتمان‌های نوساز از آنجا که ارزش ملک خود را به‌صورت نسبی بالاتر از سایر املاک منطقه می‌دانند، به راحتی حاضر به تخفیف نمی‌شوند. این موضوع موجب شده که سهم آپارتمان‌های نوساز در رونق کنونی معاملات به مراتب کمتر از سال گذشته باشد. بررسی آمارها نیز این گزاره را تایید می‌کند و نشان می‌دهد سهم واحدهای نوساز و تازه‌ساز – تا پنج سال ساخت – از کل معاملات خرید مسکن در تهران از ۵۴ درصد سال گذشته به ۵۲ درصد در حال حاضر رسیده و ۲ واحد درصد کاهش داشته است. به عبارت دیگر رشد حجمی معاملات مسکن به جای آنکه در بازار «نوساز»ها ظاهر شود، در بخش آپارتمان‌های میانسال – بالای ۶‌سال ساخت – نمود پیدا کرده و در مقابل، سهم واحدهای بالای ۶ سال ساخت از کل حجم فروش در سال جاری، رو به افزایش گذاشته است. این رخداد نشان می‌دهد که نبض کنونی معاملات مسکن اگرچه منظم شده و رو به افزایش است، اما یک اشکال دارد که منشأ آن به «انحراف متراژ ساخت‌و ساز» باز می‌گردد.

ماجرا از این قرار است که به دلیل «افزایش مساحت آپارتمان در ساخت و سازهای دو سه سال اخیر» و در نتیجه، کم‌اثر شدن قدرت وام خرید در پوشش قیمت واحدهای نوساز، تقاضای مصرفی مجبور شده نیاز خود را از قسمت میانسال بازار ملک تامین کند و در نتیجه سراغ واحدهای با عمربنای بیش از ۱۰ سال برود. متوسط مساحت آپارتمان در ساخت و سازهای جدید در تهران به ۱۵۵ مترمربع رسیده است و حال آنکه، ۷۲ درصد معاملات خرید مسکن در شرایط فعلی، به آپارتمان‌های کمتر از ۹۰ مترمربع اختصاص دارد. این شکاف متراژ بین عرضه جدید و تقاضای فعلی، باعث «افزایش سن بنا» در معاملات مسکن و در نتیجه کاسته شدن از سهم معاملاتی نوسازها شده است. در واقع دومین دلیل کاهش معاملات واحدهای نوساز پس از خودداری مالکان از اعطای تخفیف، همین انحراف متراژ است که در صورت استمرار در بلندمدت می‌تواند موجب بروز اختلالاتی در بازار مسکن شود.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، رونق نسبی بازار مسکن و خروج تدریجی از زیر سایه سنگین رکود که از نیمه دوم سال گذشته کلید خورده است در صورتی استمرار خواهد داشت که فروشندگان و خریداران به یک نسبت حضور موثر خود را در بازار تقویت کنند. از سوی دیگر مشاوران املاک دلیل سومی را هم برای کاهش ۲ واحد‌درصدی معامله نوسازها قائل هستند. به اعتقاد آنها، گروهی از مالکان واحدهای نوساز با وجود مشاهده سیگنال‌های رونق تصمیم جدی برای فروش املاک خود ندارند. انگیزه اصلی آنها برای این تعلل،‌ امید به افزایش احتمالی قیمت مسکن در نیمه دوم سال است. آن گونه که واسطه‌های ملکی می‌گویند،‌ تصور غلط برخی از مالکان این است که رونق بازار الزاما با افزایش قیمت همراه است در حالی که این روند همیشه مصداق ندارد. نه تنها اقتصاددانان بلکه مشاوران املاک به‌عنوان واسطه معاملات مسکن نیز روند رونق بازار و تغییر احتمالی قیمت‌ها را کاملا تدریجی و عموما کمتر از نرخ تورم پیش‌بینی کرده‌اند. بنابراین انتظار کشیدن برای شکل‌گیری یک جهش قیمتی به نفع فروشندگان، کاری عبث و انتظار پوچ به نظر می‌رسد. توصیه واسطه‌های ملکی هم به مالکان واحدهای نوساز این است که فرصت کنونی را برای حضور موثر در بازار مغتنم شمرده و دچار خطا در برداشت از وضعیت بازار نشوند، چراکه رونق بازار قرار نیست الزاما به افزایش قیمت منجر شود.

 

۰۸:۰۵:۰۷در حالی که قیمت شکر طی ماه گذشته رو به افزایش بوده و در حال حاضر به کیلویی حدود ۵۰۰۰ تومان رسیده است، دبیر انجمن صنفی صنایع قند و شکر اعلام کرد که احتکار برخی سودجویان و تاخیر در واردات، عامل گرانی شکر است اما قیمت منطقی این محصول در بازار مصرف کیلویی ۲۹۰۰ تومان بوده و سازمان تعزیرات حکومتی با محتکرین برخورد می‌کند.

به گزارش ایسنا، شکر یکی از محصولات اساسی و استراتژیک مورد نیاز مردم است که سالانه بیش از دو میلیون تن آن در ایران مصرف می‌شود و با توجه به تولید حدود ۱.۵ میلیون تنی آن به واردات برای تامین مابقی مصرف کشور نیاز داریم اما علیرغم اینکه قیمت مصوب خرید هر کیلوگرم شکر از صنایع ۲۵۲۰ تومان در کارخانه است، این محصول کیلویی حدود ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ تومان در بازار به فروش می‌رسد و خبری از نظارت دستگاه‌های متولی بازار نیست.

بهمن دانایی – دبیر انجمن صنفی صنایع قند و شکر – در این باره به ایسنا، گفت: طی هفته گذشته ۲۵ تا ۳۰ درصد قیمت شکر در بازار کاهش پیدا کرده است، چرا که تاکنون ۳۱۲ هزار تن از برزیل به قیمت مصوب دولتی (کیلویی ۲۵۲۰ تومان) وارد و به کارخانه‌ها تحویل داده شده است و در ادامه حدود ۱۵۰ هزار تن دیگر نیز طی هفته جاری وارد خواهد شد.

وی افزود: احتکار و در ادامه تاخیر در واردات شکر به دلیل مشکلات بارگیری در برزیل ناشی از بارندگی شدید در بنادر این کشور عامل گرانی شکر در بازار شده است اما طی هفته جاری و هفته آینده با واردات و آغاز برداشت و عرضه شکر تولیدی امسال، قیمت این محصول متعادل شده و به قیمت منطقی نزدیک می‌شود.

دبیر انجمن صنفی صنایع قند و شکر ادامه داد: قیمت مصوب دولتی برای خرید شکر در کارخانه کیلویی ۲۵۲۰ تومان است و با این مصوبه، قیمت منطقی برای بازار مصرف کیلویی حدود ۲۹۰۰ تومان است، چرا که بر اساس ضوابط سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان سه درصد حق ارزش افزوده برای عمده‌فروشی و ۱۰ درصد برای خرده‌فروشی در نظر گرفته شده که با احتساب هزینه حمل و نقل و بارگیری به قیمتی معادل ۲۹۰۰ تومان خواهیم رسید.

دانایی با بیان اینکه پرونده احتکارکنندگان شکر در سازمان تعزیرات حکومتی در حال پیگیری است و با آنها برخورد خواهد شد، تصریح کرد: برخی که با امید گران‌تر شدن شکر، این محصول را خریداری و احتکار کردند نقشه‌هایشان نقش بر آب شد چرا که قیمت شکر طی هفته گذشته روند نزولی داشت و با ادامه واردات و عرضه شکر تولید داخل امسال، طی هفته آینده همچنان روند نزولی در بازار شکر تا رسیدن به قیمت عادلانه ادامه پیدا خواهد کرد و احتکارکنندگان نیز مجبور شدند تا محصول خودشان را در بازار عرضه کنند.

به گزارش ایسنا، شکر یکی از محصولاتی است که با نوسان قیمت مواجه شده و با توجه به پرمصرف بودن این محصول در سفره‌های مردم، دستگاه‌های نظارتی هر چه سریع‌تر باید نسبت به این مساله که طی یک ماه اخیر بی‌تفاوت بوده‌اند، حساس‌تر شوند و با سودجویانی که می‌خواهند با زیان مردم پول بیشتری به جیب بزنند برخورد کنند، چرا که زمانی که دولت برای یک محصول قیمت مصوبی تعیین و اعلام می‌کند نباید اجازه افزایش قیمت آن را در بازار بیش از حد معمول بدهد این در حالی است که طی یک ماه گذشته قیمت شکر حدود دو برابر قیمت منطقی آن در بازار فروخته شده است.

 

۰۷:۵۸:۴۹ به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، هفته گذشته (۱۶ تا ۲۰ مرداد ماه) در بورس انرژی، در دو روز معاملاتی هفته به ترتیب در نماد «کم باری» روزانه معادل ۱۵ هزار و ۸۰۰ مگاوات ساعت برق با قیمت متوسط ۲۸۹ هزار و ۹۹۳ ریال بر مگاوات ساعت و در نماد «میان باری» روزانه معادل ۱۱ هزار و ۵۲۰ مگاوات ساعات برق با قیمت متوسط ۳۲۹ هزار و ۹۴۳ ریال بر مگاوات معامله انجام شده است.
برپایه این گزراش، در نماد «بار پیک» روزانه معادل یکهزار و ۷۶۰ مگاوات ساعت برق با قیمت متوسط ۳۴۱ هزار و ۴۴۳ ریال بر مگاوات ساعت و در نماد بار پایه روزانه معادل ۳۳ هزار و ۶۰۰ مگاوات ساعت برق با قیمت متوسط ۳۲۰ هزار و ۴۹۲ ریال بر مگاوات ساعت بین خریداران و فروشندگان انرژی معامله شد.
بر این اساس، ارزش معامله های انجام شده در این هفته بیش از ۱۹ میلیارد ریال بود.
به گزارش ایرنا، پس از موافقت شورای عالی بورس و اوراق بهادار، بورس انرژی به عنوان چهارمین بورس کشور در چهار بخش اوراق سلف برق، اوراق قرارداد محور کالاهای انرژی مانند زغال سنگ، نفت و انرژی های سبز مانند انرژی های خورشیدی، در برنامه کاری سال ۱۳۹۰ بازار سرمایه ایران قرار گرفت.
قرار است در مرحله نخست، برق به صورت سلف موازی معامله شود و سپس، بازار مشتقه شامل قرارداد آتی، قرارداد اختیار خرید و معاملات در عرصه بین المللی فعال می شود.
شرکت بورس انرژی، سازمان بورس و اوراق بهادار، شرکت مدیریت فناوری، شرکت سپرده گذاری مرکزی، شرکت های کارگزاری، شرکت مدیریت شبکه، شرکت توانیر، مصرف کنندگان برق و تولیدکنندگان برق، بازیگران بورس انرژی در بخش معاملات برق محسوب می شوند.

 

۰۷:۵۸:۲۳به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی در مراسم گرامیداشت روز خبرنگار و مناسبت میلاد با سعادت حضرت علی‌بن موسی‌الرضا با اشاره به اهداف انقلاب و نظام اظهار داشت: پیشبرد این اهداف در نقد کارهای صورت گرفته انجام خواهد شد و برطرف شدن ضعف‌ها و کاستی‌ها تنها در پرتو نقد آگاهانه خواهد بود.

وی افزود: باید با صبر و حوصله نقاط ضعف را شناسایی کرد و البته منظور از نقد تخریب و تخطئه نیست. اطلاع‌رسانی از موفقیت‌های دولت و دستگاه‌های مختلف باعث ایجاد روحیه و امید در جامعه می‌شود که این موضوع عنصر اصلی سرمایه اجتماعی است.

وزیر اقتصاد با بیان اینکه خبرنگاران با تلاش خود می‌توانند نقش مؤثری در ایجاد انگیزه و امید در عنصر سرمایه اجتماعی داشته باشند، تصریح کرد:‌ خبرنگاران از موضع پرداختن به ضعف و کاستی و نقص‌ها و نیز اطلاع‌رسانی از توفیقات نقش مؤثری خواهند داشت.

طیب‌نیا با اشاره به اینکه از نقد سازنده استقبال می‌کنیم، یادآور شد: نقدی که بر مبنای خیراندایشی و اهداف و آرمان‌های جامعه مبنی بر درک و شناسایی دقیق محدودیت‌ها و مشکلات باشد سازنده خواهد بود اگر نقد نباشد به سستی و کاستی‌ها واقف نمی‌شویم.

وی ادامه داد: اگر نقد با تخطئه همراه باشد اعتماد مردم نسبت به مسئولان سلب می‌شود و اعتبار قائل شدن برای دستگاه‌های دولتی در این مسئله شرط لازم است.

وزیر اقتصاد با تأکید براینکه امسال در تاریخ اقتصادی سالی استثنایی و ویژه است، گفت: بعد از یک دوره تحریم کم‌نظیر که آثار مخرب آن را چشیدیم شاهد حذف محدودیت‌های ناشی از تحریم هستیم.

وی افزود: اقتصادی که تولیدش از داخل سرچشمه نمی‌گیرد نمی‌تواند در برابر تکانه‌های خارجی مقاومت کند. همچین هدف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی دستیابی به رشد اقتصاد پایدار است تا در پرتو آن فقر ریشه‌کن شده و عدالت اجتماعی ایجاد شود.

به گفته طیب‌نیا رشدی که از درون بجوشد کمترین آسیب‌ را از تکانه‌های بیرون خواهد داشت امسال باید با رشد کند اقتصادی فاصله بگیریم و قدم‌های مؤثر برداریم اصحاب رسانه نیز در دستیابی به این هدف نقش مهمی دارند.

وزیر اقتصاد تأکید کرد: همه لوازم، امکانات و پتانسیل‌ها برای دستیابی به رشد اقتصادی مستمر وجود دارد و عزم مشترک مسئولان و قوا مهم‌ترین لوازم این کار است. سال جاری باید ارتقا توان تولید، اولویت باشد و هر حاشیه‌ای که به این متن بتواند غلبه کند مطرود است.

 

۰۷:۵۷:۵۸به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، اسحاق جهانگیری امروز در حاشیه امضای قراردادهای سرمایه‌گذاری در بخش آب و فاضلاب در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا در ۲ ماهه اول امسال آمار رشد اقتصادی استخراج شده است یا خیر، گفت: در مورد رشد اقتصادی در ۲ ماهه اول امسال نمی‌توانم موردی را بیان کنم، اما مطمئن هستم که امسال به رشد اقتصادی ۵ درصد خواهیم رسید.

جهانگیری در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا از رکود خارج خواهیم شد، گفت: اقداماتی که دولت انجام می‌دهد، در راستای خروج از رکود است و قطعاً از برنامه‌هایی که برای خروج از رکود در نظر گرفته است، از رکود خارج خواهیم شد.

معاون اول رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه بانک‌های بزرگ اروپایی و آمریکایی همچنان با بانک‌های ایران کار نمی‌کنند، آیا این نقض برجام نیست، سکوت کرده و پاسخی نداد.

جهانگیری همچنین در جلسه خصوصی امضای قراردادهای سرمایه گذاری در بخش آب و فاضلاب گفت: وزارت نیرو در توسعه کشور نقش حیاتی و تعیین کننده‌ای دارد، چرا که در زمینه آب، کشور با تنگناهای جدی مواجه است، بنابراین مدیریت منابع آب می‌طلبد که از وزارت نیرو حمایت شود، تا این دغدغه‌ها به حداقل برسد.

جهانگیری خاطرنشان کرد: اقتصاد مقاومتی در این بخش به این معنی است که استفاده از منابع آب به طوری اجرا شود که نگرانی‌ها برای نسل‌های آینده به حداقل برسد، پس همه باید در بحث آب به وزارت نیرو کمک کنند.

جهانگیری با اشاره به اینکه خوشبختانه وزارت جهاد کشاورزی نیز برای آب کشاورزی برنامه‌های خوبی تهیه کرده است، گفت: اولویت اول کشور مدیریت منابع آب است، پس سازمان برنامه و بودجه باید کمک کند، تا منابع مورد نیاز تأمین شود.

معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه اقدامات خیلی خوبی در زمینه آب شرب و در راستای اقتصاد مقاومتی صورت گرفته است، گفت: تا جایی که بنده تحقیق کرده‌ام، متوجه شده‌ام که وزارت نیرو بهترین عملکرد را داشته است و قرار است نمونه‌های موفق و غیرموفق معرفی شوند، پس اگر دولت قرار باشد برای یک قرارداد خارجی فاینانس بدهد، باید یکی از این نقاط آب شرب باشد.

جهانگیری با اشاره به اختصاص ۵۰۰ میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی به بخش آب روستایی گفت: وزارت نیرو از منابع خود به بخش‌های آب روستایی که یکی از پایگاه‌های اقتصاد مقاومتی شمرده می‌شود، اختصاص دهد، چرا که اگر نتوانیم امکانات اولیه برای روستاها را فراهم کنیم، مردم انگیزه‌ای برای ماندن در روستاها ندارند.

وی با اشاره به اینکه در بخش مدیریت برق نیز در تابستان امسال اقدامات خوبی شد، تصور بنده این است که وزارت نیرو در تابستان امسال در بخش برق اقدام مناسبی را انجام داد و این نشان از توان کارشناسی بالای این وزارتخانه است.

معاون اول رئیس جمهور افزود: امسال صنعت کشور رشد داشته است، بنابراین تأمین برق بخش صنعت یکی از اقدامات مهم وزارت نیرو و اجرای برنامه‌های اقتصاد مقاومتی است.

وی همچنین در مورد میزان بدهی وزارت نیرو و سایر وزارتخانه‌ها به پیمانکاران و بخش خصوصی گفت: مجلس علاقه‌مند است گره‌های دولت را باز کند، به طوری که شنیده‌ایم مجلس برای کاهش بدهی‌های دولت به بخش خصوصی اقداماتی انجام داده، پس ما نیز قرار است، مجوز ۴۰ هزار میلیارد تومان برای کاهش بدهی برای وزارتخانه‌هایی که بدهکار هستند، را از مجلس بگیریم.

 

۰۷:۵۶:۳۷به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس طبق آنچه که در آمارهای رسمی بانک مرکزی آمده، منابع حاصل از فروش نفت خام در دو ماه ابتدایی سال ۹۵ به میزان ۳۰۷ میلیارد تومان بوده است.

برای بررسی علت وصول این میزان از محل فروش نفت دو سناریو می توان تعریف کرد. سناریوی اول این است که این رقم مربوط به فروش نفت خام در دو ماهه ابتدایی سال جاری است.

براین اساس باید گفت با حجم صادرات نفت خام میانگین روزانه ۲ میلیون ۴۵۰ هزار بشکه‌ای (منابع رسمی وزارت نفت) و با نرخ ۳۷ دلاری هر بشکه نفت و همچنین با تعیین نرخ دلار حداقل ۳۰۹۰ تومان (نرخ رسمی دلار) باید در طول دو ماه ابتدایی سال جاری بیش از ۱۷ هزار و ۳۶۵ میلیارد تومان درآمد عاید کشور می شد.

بنابراین با این شرایط باید گفت تنها ۱٫۷ درصد از پول فروش نفت در دو ماه ابتدایی سال جاری وصول شده است.

اما سناریوی دوم با این فرضیه است که پول فروش نفت خام با تاخیر وصول می‌شود که براین اساس احتمالا این رقم مربوط به پول حاصل از فروش نفت خام در سه ماهه پایانی سال ۹۴ است.

در این صورت باید گفت در طول سه ماهه آخر سال ۹۴ براساس آمارهای بانک مرکزی، یک میلیون و ۷۸۷ هزار بشکه نفت خام به طور روزانه صادر شده که براین اساس در مدت ۸۹ روز به طور کلی حدود ۱۶۰ میلیون و ۸۳۰ هزار بشکه نفت خام صادر شده است.

اگر هر بشکه نفت با نرخ حداقل ۳۰ دلار در این مدت به فروش رفته باشد و هر دلار ۳۰۲۶ تومان (نرخ رسمی دلار) محاسبه شود باید حداقل ۱۵ هزار و ۹۴۴ میلیارد تومان درآمد نفتی در طول ۸۹ روز پایانی سال ۹۴ کسب می‌کردیم اما فقط ۳۰۷ میلیارد تومان عاید کشور شده است.

بنابراین با این شرایط باید گفت فقط ۱٫۹ درصد از درآمد حاصل از فروش نفت خام در سه ماهه پایانی سال ۹۴ وصول شده است.

برای پیگیری این موضوع و شفاف سازی آن با سید محسن قمصری مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران گفت‌وگو کردیم که وی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس گه پرسید چرا فقط ۳۰۷ میلیارد تومان از پول فروش نفت خام ایران وصول شده است گفت: وظیفه وصول مطالبات برعهده بانک مرکزی است و امور بین الملل شرکت ملی نفت تنها وظیفه فروش نفت خام را برعهده دارد.

براین اساس مسؤولان بانک مرکزی باید در این زمینه پاسخگو باشند که چرا از پول فروش نفت خام ایران تنها رقم ناچیز ۳۰۷ میلیارد تومانی وصول شده است؛ در غیر این صورت احتمالا تحلیل‌های کارشناسان مبنی براینکه هنوز بانک‌های خارجی در دوران پسا برجام روابط مالی خود را با ایران برقرارنکرده اند محتمل تر به نظر می رسد.

 

۰۷:۵۳:۳۸به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «الیوت انگل» عضو ارشد کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا می‌گوید «باراک اوباما» رئیس‌جمهور این کشور از تمدید قانون تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی ایران حمایت می‌کند.

این نماینده دموکرات که به صورت تلفنی با روزنامه جروزالم‌پست صحبت می‌کرد، گفت با وجود آنکه اوباما فعلا از اظهار نظر عمومی در این رابطه خودداری کرده، اما در عمل حامی تمدید این قانون است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا اوباما از تمدید پشتیبانی می‌کند، گفت: «بله، فکر می‌کنم اینطور باشد. من قبلا در این مورد با رئیس‌جمهور صحبت کردم و همه چیز از حمایت او از این مسئله حکایت داشت.»

قانون تحریم‌های ایران که زیربنای اصلی تمام اقدامات تنبیهی وضع‌شده علیه تهران به شمار می‌آید، در پایان سال جاری میلادی منقضی می‌شود.

یک مقام ارشد دولت آمریکا از پاسخ به درخواست جروزالم‌پست برای اظهار نظر در مورد صحبت‌های انگل، خودداری کرده است. وی با این حال گفته است: «آنچه که پیش از این هم گفته‌ایم، این است که نیازی نیست که قانون تحریم‌های ایران، الان تمدید شود.»

این مقام آمریکایی افزود: «تمدید قانون تحریم‌های ایران تأثیری بر توان ما برای ادامه اعمال تحریم در صورت نیاز، ندارد، چراکه ما اختیارات فراوانی برای هدف قرار دادن بازیگران مرتبط با برنامه موشکی و همچنین فعالیت‌های ناقض حقوق بشر، اقدامات خرابکارانه سایبری و دیگر فعالیت‌های نگران‌کننده، داریم.»

وی ادامه داد: «ما همچنان به همکاری با کنگره متعهد هستیم و آماده‌ایم با آن‌ها در مورد اینکه چطور اولویت‌های سیاست خارجی را بدون تضعیف اجرای برجام (برنامه جامع اقدام مشترک)، پیش ببریم، بحث کنیم.»

به نوشته جروزالم پست، «کمیته امور عمومی آمریکا-اسرائیل» (اسرائیل) تمدید قانون تحریم‌ها را اولویت درجه یک خود دانسته و از زمستان سال گذشته در حال رایزنی در این زمینه است. این لابی قدرتمند حامی اسرائیل می‌گوید تمدید قانون تحریم‌ها از آن جهت مهم است که «تحریم‌ها در جای خود باشند تا بتوان در صورت نقض توافق هسته‌ای از سوی ایران، به سرعت بار دیگر آن‌ها را اجرایی کرد.»

این روزنامه اسرائیلی نوشته است که با توجه به اینکه اعمال هرگونه تحریم مرتبط با هسته‌ای جدید از سوی طرف‌های توافق هسته‌ای، در برجام ممنوع اعلام شده، مقامات دولت باراک اوباما نگران هستند که تمدید قانون تحریم‌ها، موجب خشم مقامات ایرانی شود.

با این حال، ماه گذشته در پی تلاش آیپک، ۱۴ سناتور آمریکایی در نامه‌ای به اوباما خواستار تمدید این قانون شدند. «بن کاردین» عضو ارشد کمیته روابط خارجی سنا که قانون تحریم‌ها را «قوه بازدارنده معتبر» در برابر ایران توصیف کرده، یکی از امضاکنندگان این نامه بود.

انگل که سال گذشته در جریان بررسی توافق هسته‌ای در کنگره، جزو مخالفان آن بود، می‌گوید اکنون حامی اجرای «سفت و سخت» این توافق و مدیریت مناسب سال‌های پایانی این موافقتنامه است. در سال‌های نهایی اجرای برجام، قرار است محدودیت‌های اعمال شده بر برنامه هسته‌ای ایران کاهش یابد.

به گفته انگل، «هیلاری کلینتون» نامزد دموکرات‌ها، کسی است که به اعتقاد کنگره قادر است این کار را انجام دهد. این نماینده کنگره آمریکا کلینتون را فردی می‌داند که نسبت به برجام «بدبین» است.

وی می‌گوید: «اگر به اظهاراتی که او (کلینتون) در حمایت از برجام مطرح می‌کند، گوش دهید، می‌بینید که صحبت‌هایش بسیار محتاطانه و محدود است. به نظر من که این مواضع چندان مشتاقانه به نظر نمی‌رسد.»

انگل افزود: «به هیچ وجه نمی‌توانم حدس بزنم که آیا اگر او بود، جور دیگری مذاکره می‌کرد یا نه. با این حال، من صحبت‌های بسیار بسیاری با هیلاری کلینتون در مورد اسرائیل داشته‌ام. همیشه هم از اینکه او این مسئله را درک می‌کند، راضی بوده‌ام.»

این نماینده کنگره آمریکا می‌گوید چند ماه قبل در جریان یک مناظره میان کلینتون و «برنی سندرز» نامزد وقت حزب دموکرات، سندرز اظهاراتی را در مورد اقدامات اسرائیل در غزه مطرح کرد. به گفته انگل، «هیلاری می‌توانست به صحبت‌های او پاسخ ندهد. اما او این کار را نکرد و به همه یادآوری کرد که اسرائیل داوطلبانه از غزه خارج شده و در عوض با موشک‌هایی که مناطق شلوغ شهری را هدف قرار می‌دهند، پاسخ گرفت.»

انگل در بخش دیگری از این مصاحبه، «دونالد ترامپ» را فردی «خودشیفته»، «راست‌گرا» و دارای «لحن فاشیستی» توصیف کرده و می‌گوید چشم‌انداز پیروزی نامزد جمهوری‌خواهان «مایه نگرانی» اوست.

 

۰۷:۴۷:۵۴ ورود بانکها به خرید و فروش ارز، ثبات و کاهش نرخ دلار را به دنبال دارد/ مدیریت بازار از صرافی ها به بانکها منتقل خواهد شد.

⚡️ کمال سیدعلی، مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات و معاون ارزی بانک مرکزی در دوران ریاست محمود بهمنی می‌گوید: اعتقادم بر این است که ورود بانک‌ها به بازار ارز یک قدم و حرکت رو به جلو در سیاست‌های ارزی کشور است.
⚡️اتفاقی که می‌افتد این است که فعلاً خرید ارز از سوی بانک‌ها آزاد شده است؛ پس به این ترتیب که ارز حاصل از صادرات، در گذشته در صرافی‌ها فروخته می‌شد، اما حالا بانک‌ها مجاز هستند این ارز را برای مصارف وارداتی خریداری کنند. الان صادرکنندگان با فراغ بال بیشتری همان ارز را به سیستم بانکی و با نرخ آزاد می‌فروشند. بنابراین به لحاظ مکانیسم اجرا تفاوت خاصی رخ نمی‌دهد؛ به همین دلیل نرخ ارز افزایش خاصی پیدا نخواهد کرد. فقط مدیریت این کار از بازار، به سیستم بانکی منتقل می‌شود. اینجا اثرگذاری سیستم بانکی در مدیریت و تعیین نرخ ارز بازار بیشتر خواهد شد، چون بانک‌ها یک طرف توافق بین صادرکنندگان و واردکنندگان می‌شوند.

⚡️ با اجرای این سیاست، ورودی ارز به داخل کشور بیشتر خواهد شد، یعنی صادرکننده‌ای که پولش را در خارج از کشور نگه می‌داشت، حالا از سیستم بانکی استفاده می‌کند و ارز خود را می‌فروشد. در واقع ریسک کمتری برای این نقل و انتقال خواهد داشت. در نتیجه کاهش ریسک، باعث کاهش قیمت هم خواهد شد.

⚡️وی افزود بنابراین معتقدم دلار گران نخواهد شد و این سیاست به نوعی در جهت تثبیت قیمت‌ها در بازار است

۰۷:۴۴:۰۷ رستم و سهراب؛ سرداران طلایی ایران

۰۷:۴۳:۵۵ سلام و بازهم  یک  صبح  طلایی دیگر  …

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم