۰۷:۵۹:۰۶ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۷:۵۸:۴۹گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته همچنان به حرکت خود در مسیر صعودی ادامه داد و توانست به رشد ۴۸/ ۰ درصدی دست یابد. در بازار دیروز شاخص به مدد رشد نمادهایی نظیر هلدینگهای نفت و گاز تامین، امید، توسعه ملی و پارسیان توانست به رشد ۳۸۰واحدی دست پیدا کند و در پایان معاملات به رقم ۷۸هزار و ۷۰۴واحد برسد. با این کارنامه، شاخص در آستانه فتح کانال جدید ۷۹هزار واحدی قرار گرفته است.
در گروه خودرویی در سفر محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت به باکو، در کوی صنعتی نفتچالا واقع در ۱۶۸ کیلومتری جنوب این شهر ساخت کارخانه مشترک خودروسازی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان آغاز شد. در این مراسم اعلام شد ظرفیت تولید این کارخانه که بر اساس طرح مشترک ۱۵ میلیون دلاری شرکتهای ایران خودرو و «آذیوروکار» احداث میشود، ۱۰ هزار دستگاه خودرو سواری در سال خواهد بود و فرصت ایجاد ۳۰۰ شغل جدید فراهم خواهد شد.
در گروه غذایی، دیروز نایب رئیس انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر با بیان اینکه قرار شده روزانه ۱۰ تا ۱۵ هزار تن شکر با قیمت هر کیلو ۲۵۲۰ تومان در بورس کالا به فروش برسد، گفت: قیمت شکر طی روزهای آینده افت شدیدی در سطح بازار خواهد داشت.در گروه فلزی – معدنی، بازگشایی حق تقدم سرمایهگذاری معادن و فلزات دیروز با استقبال قابل ملاحظه سرمایهگذاران مواجه شد. بهطوری که این نماد همانند حقتقدم ملی مس بیش از ارزش معادل سهام خود قیمتگذاری شد. در گروه پتروشیمی هلدینگ خلیج فارس بار دیگر دستخوش حریق گسترده شد و انبار لاستیک مصنوعی پتروشیمی بندر امام در آتش سوخت.
در گروه شرکتهای سرمایهگذاری، سرمایهگذاری آتیه دماوند اقدام به عرضه ۵/ ۱ درصد سهام صنایع شیمیایی ایران خواهد کرد. مدیرعامل این شرکت اوایل مرداد از فروش ۳ درصد سهام صنایع شیمیایی ایران خبر داده بود اما قرار است ۵/ ۱ درصد سهام «شیران» روانه میز فروش شود.به این ترتیب، روز سهشنبه این هفته حدود ۶۹ میلیون سهم صنایع شیمیایی ایران به قیمت پایه هر سهم ۳۹۰ تومان و بهصورت نقد روانه میز فروش میشود.
سرمایهگذاری آتیه دماوند مالک ۴/ ۳۲ درصد از سهام صنایع شیمیایی ایران است. در گروه فلزی، معاون اقتصادی و مالی فولادمبارکه اظهار کرد: علاوه بر بهبود وضعیت فروش محصولات شرکت در ماههای اخیر، قیمتهای جهانی نیز نسبت به سال گذشته بسیار بهتر شده است.وی ادامه داد: همچنین وضع تعرفههای جدید واردات فولاد که از پایان سال گذشته اجرایی شد، موجب شده اثر این رویداد در سال جاری مشهود شود. علاوه بر این طی سال جاری هزینههای مالی نسبت به سال گذشته بسیار کمتر شده است. به گزارش بورسپرس، این مقام مسوول از در جریان بودن برنامه جایگزین کردن وامهای کمبهره با وامهای گذشته خبر داد و گفت: در حالی از سود هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی سال گذشته بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد تومان صرف سود تسهیلاتی میشد که یکی از برنامههای فولاد مبارکه اخذ وامهای کمبهره است.
۰۷:۵۷:۲۳گروه بورس: روند صعودی حاکم بر فرابورس در پنجمین روز متوالی با رشد ۹/ ۱ واحدی آیفکس معادل ۲۳/ ۰ درصد ادامه یافت تا به این ترتیب بازدهی این بازار از ابتدای مرداد تاکنون به بیش از ۷/ ۳ درصد برسد.در جریان معاملات روز گذشته هرچند از سرعت رشد شاخص فرابورس در مقایسه با روزهای قبل کاسته شد، اما این روند با افزایش ۲۳/ ۰ درصدی آیفکس دنبال شد. در نهایت در پایان معاملات، نماگر بازار در سطح ۸۱۷ واحدی متوقف شد.پیش از این آیفکس در نیمه خرداد ماه سال جاری در محدوده ۸۱۷ واحدی قرار داشت.
بر این اساس، در جریان مبادلات دیروز بیش از ۲۹۱ میلیون برگه بهادار در ۲۸ هزار نوبت دادوستد شد و ارزش معاملات نیز به بیش از ۱۳۰میلیارد تومان رسید. بیشترین حجم و ارزش معاملات به نماد پالایش نفت تهران تعلق داشت. معامله حدود ۵۰میلیون سهمی «شتران» در نهایت این نماد را در صدر نمادها با بیشترین تاثیر مثبت بر آیفکس قرار داد. در این روز بیشترین افزایش قیمت به نماد معاملاتی شرکت بیمه کوثر تعلق گرفت. نماد «کوثر» پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه با محدودیت دامنه نوسان قیمت تا سقف ۵۰ درصد، بازگشایی شد و رشد قیمت ۳/ ۷ درصدی را تجربه کرد.
اوراق تسهیلات مسکن نیز در بازار دیروز روندی کاهشی را تجربه کرد.میانگین قیمت اوراق مزبور به حدود ۹۴هزار و ۷۰۰تومان رسیدکه در این میان بیشترین کاهش را «تسه مهر ۹۳» تجربه کرد. بررسی روند معاملاتی اسناد خزانه اسلامی نیز نشانگر مبادله ۶/ ۱۹ میلیارد تومانی در روز گذشته است که در این میان بالاترین حجم و ارزش به نماد «اخزا۶» به میزان ۶/ ۸ میلیارد تومان تعلق گرفت. در میان ETFها، صندوق سرمایهگذاری اعتمادآفرین پارسیان، بیشترین حجم و ارزش معاملات را ثبت کرد. حجم معاملات صندوق مزبور بیش از ۵میلیون برگه بود.
درج و ارتقای دو نماد جدید
در حالی روز گذشته شرکت صنعتی بهپاک با موافقت هیات پذیرش فرابورس از بازار پایه به بازار دوم ارتقا یافت که شرکت داروسازی شهید قاضی بهعنوان دویست و یکمین نماد معاملاتی در بازار پایه توافقی درج شد. در این راستا سارا سادات اخلاقی، سرپرست پذیرش فرابورس اظهار کرد: شرکت بهپاک بهعنوان هفتادوچهارمین نماد معاملاتی محسوب میشود که در فهرست نمادهای بازار دوم پس از احراز تمامی شرایط پذیرش درج میشود. این امر نشان میدهد شرکتها در صورت کسب ویژگیهای بازارهای اول و دوم مانند رسیدن سرمایه به حداقل مشخص این بازارها، زیانده نبودن، سپری شدن حداقل زمان مشخص از زمان بهرهبرداری عملیات یا ارائه خدمات آنها و مواردی از این دست امکان ارتقای جایگاه خود از بازار پایه به بازارهای بالاتر را خواهند داشت. وی درخصوص داروسازی شهید قاضی نیز گفت: «دقاضی» با تولید ۵۶ محصول انسانی و ۲۱ محصول دامی، با ظرفیت ۳۶ میلیون بطری انواع محلولهای تزریقی و ۱۵۰ میلیون عدد انواع آب مقطر و آمپول مشغول به فعالیت است و سرمایهای بالغ بر ۱۳۵ میلیارد ریال دارد. به گفته اخلاقی، داروسازی شهید قاضی برنامه افزایش سرمایه خود را از مبلغ ۱۳۵ میلیارد ریال به مبلغ ۲۲۵ میلیارد ریال به منظور توسعه و راهاندازی خطوط جدید و به روز کردن تکنولوژی تولید در دستور کار دارد.
۰۷:۵۷:۰۵گروه بنگاهها- مهتاب رحمتعلی: شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان از ماه آینده حدود یکهزار و ۸۰۰ میلیارد تومان اوراق وارد بازار خواهد کرد. مدیرعامل شرکت تامین سرمایه لوتوس پارسیان در یک نشست خبری با اشاره به اینکه سال گذشته به دلیل نرخهای بالای انتشار اوراق و سودهای بالای بانکی، حجم انتشار این ابزار مالی در بازار سرمایه قابل قبول نبود، افزود: در سالجاری با منطقیشدن نرخها تقاضای اوراق رشد قابل توجهی پیدا کرده است.علی تیموری در ادامه از انجام ۶۵۰ میلیارد تومان تعهد پذیرهنویسی خبر داد و اضافه کرد: در این هفته شرکت، قراردادی به ارزش حدود ۳ هزار میلیارد تومان منعقد کرده است. وی با اشاره به سن کم تامین سرمایه لوتوس پارسیان گفت: این شرکت در سه سال اخیر بیش از هزار میلیارد تومان تعهد پذیرهنویسی و بازارگردانی انجام داده است.
به گفته وی، حدود ۱۴ درصد از تامین مالی ۵ هزار میلیارد تومانی صنعت نفت در اسفندماه پارسال توسط لوتوس پارسیان خریداری شده است. وی افزود: این شرکت در بخش مدیریت دارایی، ۱۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان دارایی تحت مدیریت در قالب ۶ صندوق در اختیار دارد. تیموری همچنین با اشاره به اخذ مجوز پنجمین «صندوق جسورانه» توسط شرکت افزود: تا یک ماه آینده مجوز نخستین صندوق طلا در کشور در تامین سرمایه لوتوس پارسیان صادر میشود. وی گفت: درخواست مجوز صندوقهای طلا از یک سال و نیم گذشته ارائه شده بود اما به دلیل مشکلات تکنیکی و نگرانیها در بخش طلا تاکنون این مجوز صادر نشده اما اکنون معاملات گواهی سپرده در بورس کالا زمینه را برای راهاندازی این صندوقها فراهم کرده است. به گفته تیموری، صندوق ارز نیز از دیگر ابزارهای در دست بررسی این شرکت است که البته راهاندازی آن منوط به تکنرخی شدن ارز است.
وی افزود: با توجه به سیاستهای جدید بانک مرکزی زمینه برای این صندوق نیز فراهم شده است. مدیرعامل تامین سرمایه لوتوس پارسیان در حوزه مسوولیت اجتماعی این شرکت به راهاندازی صندوق نیکوکاری رویان اشاره کرد و از پذیرهنویسی این صندوق در هفته آینده خبر داد. وی در ادامه به مشکلات نظام بانکی برای تامین مالی و افزایش هزینههای تامین مالی اشاره کرد و گفت: با توجه به موقعیت فعلی تامین سرمایهها این نهادها میتوانند طی ۴ سال آینده با کمک داراییهای تحت مدیریت خود با بانکها رقابت کنند. وی همچنین روند رو به رشد حوزههای مالی در ۵ سال اخیر و نقش غیرقابل انکار تامین سرمایهها به ویژه در بازار بدهی را چشمگیر دانست. تیموری در پایان درباره جذب سرمایهگذاری خارجی گفت: زیرساختها برای این موضوع در کشور فراهم نیست و تا وقتی این شرایط ادامه داشته باشد موفقیتی به دست نخواهیم آورد. وی افزود: پس از برجام رفت و آمدهای زیادی توسط هیاتهای خارجی صورت گرفت اما به نتیجه قطعی نرسیده است.
۰۷:۵۶:۴۲گروه بورس: رشد اخیر بورس تهران نشان داد که معاملات تالار شیشهای تا چه اندازه میتواند شکننده باشد. طی روزهای اخیر شاخص کل بورس با سرعت خود را به نزدیکی کانال ۷۹ هزار واحد رساند که ناشی از حمایت حقوقیها و خریدهای سنگین یک صندوق سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت به نام گنجینه آرمان شهر بود. در واقع تعداد کمی از حقوقیهای بزرگ بازار با در دست داشتن منابع قابل توجه مالی موفق شدند قیمتها را تا حدی رشد دهند که شاخص کل به سطحی برسد که چند ماه پیش و در بهترین روزهای هیجان لغو تحریمها قرار گرفته بود. رشد اخیر بورس تهران بار دیگر نشان داد که عمق بازار سهام تا چه حد کم است و فعالان بزرگ بازار به چه راحتی میتوانند هر زمانی که اراده کنند سمت و سوی قیمتها را تغییر دهند. در شرایط فعلی خالی از لطف نیست اگر مقیاس بازیگران قابل رصد بورسی و آثار تحرکاتشان در بازار مورد بررسی قرار گیرد. در همین رابطه معاونت تحقیق و توسعه بورس اوراق بهادار تهران، مطالعهای در بهمن ماه سال گذشته انجام داده که به بررسی رفتار معاملاتی چهار گروه مهم سرمایهگذار در بورس تهران پرداخته است. این مطالعه که با چهار ماه فاصله از زمان تهیه، در تیرماه سال جاری منتشر شد، سرمایهگذاران و بازیگران مهم بورس را به چهار دسته صندوقهای سرمایهگذاری، معاملهگران برخط، شرکتهای سرمایهگذاری پذیرفته شده در بورس و شرکتهای چندرشتهای صنعتی پذیرفته شده در بورس تقسیم کرده است. اگرچه این چهارگروه تمام معاملهگران بورس تهران را شامل نمیشود و همچنین اگرچه این مطالعه معاملات بین سالهای ۹۲ تا ۹۴ را مورد بررسی قرار داده و چندان به روز نیست اما این بررسی نتایج جالبی را روشن کرده است.
صندوقهای سرمایهگذاری
این بررسی نشان میدهد که از دی ماه سال ۱۳۹۲ تا شهریورماه سال ۱۳۹۴ متوسط ارزش ماهانه معاملات صندوقهای سرمایهگذاری (درآمد ثابت، مختلط و سهام) ۲۳۹ میلیارد تومان بوده است و میانگین ارزش معاملات ماهانه صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت، تقریبا ۳۰ درصد این میزان و حدودا ۷۲ میلیارد تومان بوده است. در دورههای صعودی متوسط ارزش معاملات این صندوقها در ماه به ۳۷۰ میلیارد تومان (در کل) رسیده است که سهم صندوقهای با درآمد ثابت از این میزان ۱۳۵ میلیارد تومان بوده است. در دوره نزولی بازار نیز میانگین ماهانه ارزش معاملات کل صندوقها به ۱۸۲ میلیارد تومان و صندوقهای درآمد ثابت به ۴۴ میلیارد تومان در ماه رسیده است. این ارقام میتوانند نشاندهنده بزرگی حجم پول وارد شده در ماه گذشته توسط صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر باشد. همانطور که در گزارشهای گذشته «دنیای اقتصاد» اشاره شد، صندوق مذکور طی یک ماه اخیر تقریبا ۲۰۰میلیارد تومان خرید داشته است.همچنین این گزارش نشان میدهد که صندوقها تا دی ماه سال ۱۳۹۲ بیشتر در بازار خریدار بودند و پس از نمایان شدن روند کاهشی به دنبال افزایش ابطال واحدهای سرمایهگذاری خود در بهمن ماه ۱۳۹۲، به ناچار به فروش سهام خود در بازار پرداختند. پس از آن فعالیت صندوقهای سرمایهگذاری در سهام کاهش یافته است و آنها بیشتر در نقش فروشنده در بازار عمل کردهاند. شاید همین موضوع را بتوان بهعنوان یکی از عوامل تشدید ریزش بازار در آن دوره معرفی کرد. در بخش دیگری از این گزارش آمده است که سهم ارزش معاملات صندوقهای سرمایهگذاری از کل ارزش معاملات در دوره مورد بررسی بهطور متوسط ۳۱/ ۲ درصد بوده است. سهم صندوقهای با درآمد ثابت نیز از کل ارزش معاملات ۶۵/ ۰ درصد بوده است.پایین بودن میزان ارزش معاملات صندوقهای سرمایهگذاری نسبت به کل ارزش معاملات بازار، نه به دلیل کم توان بودن این صندوقها بلکه به دلیل عمق کم بازار سهام است. در واقع چنانچه این صندوقها بخواهند منابع خود را سریعا وارد بازار کنند احتمالا بخش بزرگی از بازار در صف خرید قرار میگیرد و از طرف دیگر خروج این صندوقها از بازار میتواند به قیمت افت شدید شاخصها تمام شود. صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر در یک ماه گذشته ۲۰۰ میلیارد تومان نقدینگی به بازار وارد کرد و شاخص کل بیش از ۳ هزار واحد رشد کرد. در نظر بگیرید اگر این صندوق بخواهد ۷۰۰ میلیارد تومان دیگر را که مجاز است وارد بازار کند، به همین سرعت به میدان آورد، آنگاه احتمالا باید شاهد شکست سقف تاریخی بورس تهران باشیم. این نکته را نیز نباید دور از ذهن داشت که بسیاری از صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت، به هیچ وجه وارد بازار سهام نشدهاند.
معاملات بر خط
همچنین این مطالعه نشان میدهد که از ابتدای سال ۱۳۹۲ تا شهریورماه ۱۳۹۴ بهطور متوسط، بیش از ۹۱ درصد ارزش معاملات برخط توسط معاملهگران حقیقی انجام شده است و معاملهگران حقوقی سهم ناچیزی از این معاملات را دارا بودهاند. این گروه بهطور متوسط ۶/ ۲۱ درصد از ارزش معاملات بورس را به خود اختصاص داده است. این گروه به مرور زمان، توسعه قابل توجهی یافته، بهطوری که بهصورت میانگین حدود ۲۱ درصد از ارزش معاملات کل بورس را به خود اختصاص دادهاند. البته که این گروه بیشتر در بازار نقش فروشنده را داشته و در تمام ماههای مورد بررسی خالص ارزش خرید آنها منفی بوده است.از آنجا که عمق معاملات بورس تهران در مقایسه با اندازه بازیگران بالقوه بازار ناچیز است، رقابت کدهای آنلاین که اغلب توسط سرمایه گذاران حقیقی اداره میشود، کم اثر به نظر میرسد. توان بالقوه صندوقهای سرمایهگذاری در تعیین مسیر قیمتها، میتواند هرگونه تحلیل شخصی در بازار سهام را دچار خطا کند. یافتههای این مطالعه نشان میدهد تلاشهای انجام شده برای جذب سرمایهگذاران غیرحرفهای از طریق واسطههای مالی حرفهای و بهطور مشخص صندوقهای سرمایهگذاری به شدت زیر سایه ارائه دسترسی مستقیم و برخط به بازار قرار گرفته است.به بیان دیگر براساس نتایج این پژوهش، ارزش معاملات برخط تقریبا ۱۰ برابر معاملات صندوقهای سرمایهگذاری و همین طور شرکتهای سرمایهگذاری بوده است. به این ترتیب، روند طی شده برای دسترسی سرمایهگذاران به بازار نه تنها سرمایهگذاری غیرمستقیم را تشویق نکرده بلکه سهم بزرگی از معاملات را به دسترسی مستقیم معاملهگران به بازار اختصاص داده است، معاملهگرانی که در تمام دوره مورد بررسی، چه رکود و چه رونق بیشتر نقش فروشنده را بازی کردهاند.
شرکتهای سرمایهگذاری و چندرشتهای
بررسی مذکور نشان میدهد پس از معاملهگران برخط که فاصله درخور توجهی با دیگر گروههای مورد بررسی دارند، کل صندوقهای سرمایهگذاری و صندوقهای سرمایهگذاری در سهام بیشترین ارزش معاملات را داشتهاند. همچنین صندوقهای سرمایهگذاری در سهام و شرکتهای سرمایهگذاری تقریبا به یک میزان در بازار فعالیت دارند و میزان مشارکت شرکتهای چندرشتهای صنعتی (به دلیل ماهیت مدیریت این شرکتها) در بازار از سایر گروهها کمتر است. تمامی گروههای بررسی شده در دوران نزول بازار از فعالیتهای معاملاتی خود کاستهاند، اما در این میان معاملهگران برخط با کاهش ۲۷درصدی کمترین و شرکتهای سرمایهگذاری با افت ۶۶ درصدی بیشترین کاهش فعالیت را داشتهاند.
۰۷:۵۶:۱۷دنیای اقتصاد: روز گذشته، شاخص بورس تهران با رشد ۳۸۰ واحدی یک گام دیگر به کانال ۷۹ هزار واحدی نزدیک شد. معاملات سبز بازار سهام در شرایطی رقم خورد که نشانههایی از فروکش کردن تب و تاب رشد قیمتها در اواخر معاملات مشاهده شد. این هفدهمین روز مثبت نماگر بورس بود که طولانیترین دوره رشد این بازار از مهرماه سال ۱۳۹۲ محسوب میشود. حمایت حقوقیهای بزرگ یکی از مهمترین عوامل صعود بورس در این مدت عنوان شده است. در صورت عدم تداوم این حمایت در معاملات امروز ممکن است شاخص سهام وارد فاز استراحت شود.
گروه بورس – سلیمان کرمی: شاخص کل بورس تهران معاملات روز گذشته را در ادامه رشدهای روزهای اخیر پرشتاب آغاز کرد. به این ترتیب در ساعت ابتدایی معاملات شاخص با رشد نزدیک به ۵۰۰ واحدی مواجه شد. با رشدهای پرشتابی که نمادهای بورسی به خصوص بزرگان بازار در پیش گرفته بودند، انتظار برای یک کانالشکنی دیگر وجود داشت. با این حال افزایش عرضه سهام موجب شد شاخص کل از ثبت پنجمین کانالشکنی (از ابتدای مرداد) بازماند. به هر ترتیب با ثبت رشد حدود ۵/ ۰ درصدی در کارنامه دیروز بورس، تعداد روزهای مثبت متوالی بورس به ۱۷ روز رسید و این طولانیترین دوره رشد متوالی شاخص از مهر ۹۲ به شمار میرود.در شرایط کنونی و پس از ثبت رشدهایی که پیش از این انتظار آن وجود نداشت، عدهای درصدد شناسایی سود برآمدهاند. بر همین اساس مسیر آتی قیمت سهام تا حدودی مبهم به نظر میرسد علت این ابهام در پیشبینی را باید در دو موضوع جستجو کرد. از طرفی شاهد افزایش مشارکت حقوقیهای بازار در سمت خرید با افت قیمت سهام در پایان معاملات دیروز بودیم. این موضوعی است که میتواند مانع از افت قیمت سهام شود. از سوی دیگر رشد قیمت سهام فراتر از انتظاراتی است که پیش از این در بازار وجود داشت (در رکود نسبی بازار در ماههای ابتدایی سال). این موضوع میتواند اصلاح قیمتی را به دنبال داشته باشد. بررسی تاریخی معاملات بورس حاکی از این موضوع است که روند قیمت سهام با نقدینگی متمرکز حقیقیها تعیین میشود. به عبارت دیگر اگر اعتماد حقیقیها جلب شود و هراس از افت قیمتی سهام مشابه با روند تاریخی کاهش یابد، میتوان انتظار رشد شاخص را داشت.
سبقت قیمت سهام از انتظارات پیشین؟
اهالی بازار اعم از کارشناسان و معاملهگران خرد در دوره رکودی سهام در خرداد افقی متفاوت با شرایط کنونی را برای بازار پیش بینی میکردند. عمده کارشناسان با توجه به ضعف عوامل بنیادی در صورتهای مالی شرکتها رونق دوباره معاملات سهام را منوط به خودنمایی یک عامل بنیادی میدانستند. در این میان انتشار صورتهای مالی مثبت از گروههای کالایی مانند پالایشی و کانههای فلزی برای سال مالی گذشته و همچنین تعدیل مثبت گروههای فلزی و کانههای فلزی با توجه به عملکرد سه-ماهه تا حدودی فضای مثبت را در بازار ایجاد کرد. تعدیل مثبت این شرکتها از اواخر فصل بهار و با توجه به رشد قیمتی در بازارهای جهانی مورد انتظار بود. با این حال نسبت قیمت به درآمد بالای نمادهای این گروه مانع از سرمایهگذاری چشمگیر فعالان در این گروهها شد.
البته نمیتوان تنها بر اساس نسبت قیمت به درآمد، میزان ارزش بازار سهام یک شرکت را سنجید. با این حال آنچه مشخص است نسبت به ماههای گذشته تغییرات محسوسی در شرایط بنیادی بسیاری از شرکتهایی که سکاندار بورس تهران شدهاند، ایجاد نشده است و رشد سودآوری شرکتهای مزبور تنها تحت تاثیر رشد قیمتهای جهانی به وقوع پیوسته است. در نتیجه میتوان گفت رشدهای کنونی فراتر از انتظاراتی بود که در بازار از ماههای قبل وجود داشت. بررسی روند تاریخی حاکی از این موضوع است که در پایان یک دوره رکودی همه در انتظار شروع یک حرکت صعودی با خودنمایی عوامل بنیادی برای بازار هستند. در دوره جدید نیز کاهش نرخ سود بانکی و همچنین بهبود سودآوری شرکتهای کالایی به کمک رشد شاخص کل آمدهاند، با این حال ادامه رشدهای پرشتاب به احتمال زیاد بار دیگر اصلاح قدرتمندتر را به دنبال خواهد داشت. در شرایط کنونی به نظر میرسد بازار تا حدی بیش از انتظارات کوتاهمدت که در ماههای اخیر وجود داشت، رشد داشته است. این موضوع میتواند بر شدت فشار فروش در صورت ادامه رشد قیمتها بیفزاید و مسیر شاخص را نزولی کند.
سیگنالهای حقیقی و حقوقی
بررسی تغییر مالکیت هفتههای اخیر به خصوص از زمان تغییر ریاست سازمان نیز جالب توجه است. از روز سهشنبه ۵ مرداد مقدار خرید حقوقیها نسبت به قبل شدت گرفت. در این روز شاهد تغییر مالکیت ۱۲ میلیارد تومانی از سبد حقیقیها به سبدمعاملهگران حقوقی بودیم. روز چهارشنبه ۶ مرداد نیز مالکیت سهام با ارزش بیش از ۱۵ میلیارد تومان از سمت حقیقیها به حقوقیها تغییر یافت. فعالیت پررنگتر حقوقیها در سمت خرید سهام تا هفته گذشته (۱۱ مرداد) ادامه یافت. با این حال از روز سهشنبه هفته گذشته این بار حقیقیهای بازار شدت خرید خود را افزایش دادند. از آن روز به مدت سه روز کاری شاهد تغییر مالکیت بیش از ۳۵ میلیارد تومان سهام این بار از سمت حقوقیها به سمت حقیقیها بودیم. شاخص طی این سه روز رشد نزدیک به ۷/ ۲ درصدی را تجربه کرد.
روز گذشته بار دیگر شاهد حضور پررنگتر حقوقیها در سمت خرید سهام بودیم. در جریان معاملات دیروز بیش از ۵ میلیارد تومان از سمت حقیقیها به سبد حقوقیها انتقال یافت. در ابتدای معاملات حقوقیها بیشتر در سمت فروشنده سهام حضور داشتند. با فشار فروش آخرین قیمت سهام روند نزولی را در پیش گرفت. با افت قیمت این نمادها افزایش مشارکت حقوقیها این بار در سمت خرید سهام را شاهد بودیم. در این خصوص میتوان به خرید پررنگ حقوقیها در «ومعادن» اشاره کرد. دیگر نمادهای بزرگ مانند «شبندر» و همچنین «کگل» که برعکس روزهای اخیر، دیروز با افت آرامی مواجه شدند، با حمایت شدید حقوقی مواجه شدند.
گرچه با فشار فروش مقدار رشد شاخص در پایان معاملات تعدیل شد، اما خرید حقوقیها میتواند سیگنالی از برنامه حقوقیها برای حمایت سهام باشد. همان طور که اشاره شد روند حرکتی قیمت سهام بهطور کلی با تمرکز نقدینگی حقیقی تعیین میشود. با این حال خرید پررنگ حقوقیها میتواند مانع از افت قیمت سهام شود. این روند میتواند سیگنالی برای افزایش فعالیت حقیقیها در روزهای آتی باشد. مشابه آنچه در هفتههای گذشته و از ۵ مرداد شاهد بودیم. بر این اساس به نظر میرسد در ابتدا حقوقیها حالت اطمینانی را برای معاملهگران خرد ایجاد کردند که در ادامه شاهد پیشی گرفتن فعالیت معاملهگران حقیقی از حقوقی در سمت خرید سهام بودیم.
استراحت شاخص در سطح جدید؟
افزایش فشار فروش در معاملات دیروز و در نتیجه افت آخرین قیمت معاملات نسبت به قیمت پایانی احتمال افت قیمتها را در معاملات امروز و روزهای آتی ایجاد کرده است. علاوه بر این همان طور که گفته شد انتظار برای ثبت چنین رشدهایی در کوتاهمدت پیش از شروع حرکت صعودی میان اهالی وجود نداشت. گرچه برخی از کارشناسان در شرایط کنونی تغییر نظر داده و نسبت به رشد قیمتی سهام خوشبین شدهاند، اما مشابه آنچه در رشدهای پرشتاب سه ماه پایانی سال یا دورههای پیشین صعود ممتد شاخص مشاهده شد، رشد آتی شاخص بیش از انتظارات کنونی بهطور معمول در ادامه اصلاح شدیدی را به دنبال خواهد داشت. برای مثال در اواخر پاییز گذشته بازار انتظار رشد قیمتی سهام را داشت. در این میان رشدهای فراتر از انتظاری که شاخص در مدت کوتاهی تجربه کرد، در سه ماه ابتدای سال جاری تخلیه شد. برخی کارشناسان در دوره رشدهای پرشتاب نسبت به ادامه رشدهای قیمتی ابراز امیدواری میکردند (مشابه شرایط کنونی). بر این اساس قرار گرفتن بازار در یک دوره اصلاحی شدید پس از عبور از یک دوره رشد ممتد چندان دور از انتظار نیست.
از سوی دیگر حمایت حقوقیها میتواند مانع از افت قیمت سهام شود. این موضوع که در معاملات روز گذشته استارت خورد، میتواند ادامه یابد و سد حمایتی در برابر شاخص ایجاد کند. با این حال همان طور که اشاره شد سرمایه متمرکز حقیقیها بهطور عمده تعیینکننده روند قیمتی سهام هستند. بر این اساس اگر اعتماد تعداد بالای معاملهگران خرد جلب نشود و این معاملهگران از افت قیمت سهام هراس پیدا کنند به نظر میرسد حمایت حقوقیها ممکن است چندان موثر واقع نشود. بر این اساس مسیر کوتاهمدت سهام، منوط به رفتار معاملاتی حقوقیها در روزهای آتی است.
در بازار چه گذشت؟
روز گذشته نزدیک به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون سهم با ارزش تقریبی ۲۵۵ میلیارد تومان در بورس تهران دست به دست شد (رشد بیش از ۴۰ درصدی این نماگرها نسبت به میانگین یک ماه قبل). همچنین تعداد معاملات بورس تهران نسبت به میانگین یک ماه گذشته رشد ۴۷ درصدی را نشان میدهد. رشد این نماگرها به بازگشت رونق نسبی به معاملات سهام اشاره دارد. از طرفی افزایش تعداد معاملات بار دیگر به بیشتر شدن مشارکت حقیقیها در بازار اشاره دارد. در معاملات دیروز «زمگسا» پس از برگزاری مجمع و تصویب افزایش سرمایه ۳۰۰ درصدی با رشد ۱۳ درصدی بازگشایی شد. در نقطه مقابل «ثمسکن» که با تعدیل منفی زیرمجموعههای این شرکت سرمایهگذاری، تعدیل منفی ۵۵ درصدی را تجربه کرده بود، روز گذشته با افت ۶ درصدی قیمت بازگشایی شد. برآورده نشدن انتظارات از رونق مسکن افت شدید سودآوری شرکتهای انبوهسازی را به دنبال داشته است.
۰۷:۵۵:۴۸ گروه بنگاهها: قیمت محصولات فولادی روز گذشته در بازار غیررسمی با افت مواجه بود. با توجه به جو منفی که از ابتدای هفته در بازار آهن وجود داشت، روز گذشته مقاومت تولیدکنندگان شکسته شده و اغلب تولید کنندگان نرخ پیشنهادی فروش را کاهش دادند. دراین روز شرکت صنایع فولاد کرمان، مجتمع فولاد آلیاژی کیمیا و شرکت فولاد اصفهان در قیمت محصولات را با کاهش نسبت به روز قبل اعلام کردند.
۰۷:۵۱:۴۷محمدحسین بابالو: کاهش حجم معامله پلیمرها در بورس کالا در کنار کاهش محدود قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی را میتوان از مهمترین رخدادهای روزهای اخیر در این بازار به شمار آورد که ممکن است با کاهش تغذیه بازار از مواد اولیه، تقاضای موجود تامین نشود؛ یعنی افزایش حجم عرضهها در بورس کالا، هم اکنون به یک ضرورت تبدیل شده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد» اعلام قیمتهای پایه جدید محصولات پتروشیمی در روز گذشته با جهتگیری کاهشی اعلام شد آن هم در شرایطی که برخی از فعالان بازار و همچنین موسسات تحلیلی نیم نگاهی به کاهش قیمتها داشتند که بهصورت ضمنی از احتمال کاهش قیمتهای پایه در هفته جاری دفاع کرده بودند.
از سوی دیگر برخی دیگر از موسسات با کم اثر بودن تاثیر قیمتهای پایه جدید در روند بازار، با تکیه بر کاهش حجم معامله پلیمرها در بورس کالا از احتمال کاهش عرضه به بازار داخلی با مبدا بورس خبر داده و نیاز به افزایش عرضهها را هشدار میدادند. با توجه به این موارد، کاهش قیمتهای پایه در لیستهای اعلامی از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، نکته مهم و قابل توجهی به شمار آمده زیرا مدتی است که جذابیت عرضهها در بورس کالای ایران کاهش یافته است.
با توجه به کاهش ۷/ ۲۳ درصدی عرضه پلیمرها در بورس کالا در هفته گذشته به نسبت هفته پیش از آن، از هم اکنون باید نگران حجم عرضه در بورس کالا باشیم زیرا هم اکنون به تقویت جریان حرکت مواد اولیه و حمایت از صنایع پایین دستی نیاز داریم. با توجه به حضور در زمان اوج تقاضای فصلی بسیاری از کالاها همچنین عقبنشینی قیمت مواد اولیه و وجود تقاضای هرچند محدود در بازار آزاد، شاید هماکنون زمانی بسیار مهم برای تولیدکنندگان محصولات نهایی در صنایع پایین دستی پتروشیمی فراهم شده باشد تا در حد توان خود بتواند بخشهایی از زیانهای وارد شده در هفتههای اخیر به دلیل رشد قیمتها یا محدودیت بازار را مرتفع سازند.
این در حالی است که برخی از گریدهای خاص مخصوصا PVC و پلیاتیلنهای ترفتالات بطری با تقاضایی بیش از عرضه رو به رو بودهاند که از یکسو تقاضای واسطه گری و سفته بازی را فعال کرده و از سوی دیگر به افزایش قیمتها در بازار آزاد منجر شده است. با توجه به تمامی این موارد توجه به حجم، تنوع و جذابیت عرضهها در بورس کالا را باید هم اکنون بهعنوان یک اصل برشمرد که به تقویت تولید در کل بخشهای مهمی از کشور منتهی خواهد شد.
نکته دیگری که در روزهای اخیر با پراکندگی بیشتری ملاحظه میشود توجه رسانههای تخصصی و همت آنان برای تخمین قیمتهای پایه جدید است که میتواند به شفافیت بازار کمک کرده، رانت اطلاعاتی برخی از شرکتهای معتبر را حذف و حجم انتقادها به دفتر صنایع تکمیلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی را کاهش دهد.
به نظر میرسد با توجه حرفهای رسانههای معتبر به بازار پتروشیمی در ماهها و سالهای اخیر شاهد شفافیت روز افزون این بازار هستیم که میتواند در نهایت به تقویت ساز و کارهای اقتصادی این صنعت مهم بینجامد. درخصوص قیمتهای پایه جدید شاهد کاهش بهای اغلب پلیمرها، افزایش قیمت PVC، رشد ناچیز پلیاتیلنهای سبک فیلم، پلیاستایرنهای معمولی و مقاوم و همچنین پلیپروپیلنهای شیمیایی و نساجی و افزایش محدود قیمت دلار آزاد هستیم. درخصوص ترکیبات شیمیایی نیز میل بازار به سمت کاهش قیمتها حرکت کرده هرچند که برخی ترکیبات خاص همچون زایلین مخلوط، ایزوبوتانول، کریستال ملامین، نرمال بوتانول، تولوئن، دی اتیلن گلایکول، سود کاستیک و اسید استیک با رشد قیمت
رو به رو بودند.
مهمترین دلیل کاهش قیمتها در بازارهای جهانی که بر قیمتهای پایه نیز تاثیرگذار بود را باید کاهش قیمت نفت و افت هزینه تولید و کاهش بهای مواد اولیه دانست هرچند که عقبنشینی خریداران از ترس کاهش قیمتها و همچنین امید به خرید با قیمتهایی پایینتر نیز در این روند کلی موثر بوده است. با توجه به این وضعیت شاید روند کاهشی قیمتها در بازارهای جهانی باز هم ادامه یابد ولی این واقعیت به تنهایی نخواهد توانست بهای پلیمرها در بازار داخلی را کاهش دهد. با توجه به کاهش ۳۰ درصدی حجم معامله پلیمرها در هفته گذشته به نسبت هفته پیش از آن باید نگران کاهش تغذیه مواد اولیه در بازار آزاد باشیم هرچند که معاملات روزهای پیشرو میتواند باز هم بر روند عمومی قیمتها در بازار داخلی تاثیرگذار باشد.
۰۷:۴۹:۱۶گروه صنعت و معدن: آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت درخصوص تعداد جوازهای تاسیس صادر شده در بهار سال جاری از ادامه روند سرمایهگذاری در صنایع بزرگ و سرمایهبر حکایت دارد. روند گرایش سرمایهگذاران به سمت صنایع بزرگ از اوایل سال گذشته شکل گرفت و با لغو تحریمهای بینالمللی این روند ادامهدار شد؛ بهطوری که به گفته برخی کارشناسان در سال جاری عمده سرمایهگذاریها به راهاندازی پالایشگاهها اختصاص داشته که این امر بر روند صدور جواز به لحاظ تعداد اثرگذار بوده است. آمار جواز تاسیس صادره به تفکیک گروه نیز تاییدی است بر این موضوع؛ بهطوری که در مدت زمان مورد بررسی سرمایهگذاری پیشبینی شده برای گروه «کک و فرآوردههای نفتی» رشدی بالغ بر سههزار درصد داشته است، این رشد در حالی است که جوازهای صادره برای این گروه نیز از افت در امان نبوده و در مدت زمان مورد بررسی، افتی حدود ۳۲ درصد را تجربه کرده است.
براساس دادههای اعلام شده در مدت زمان مورد بررسی در مجموع سههزار و ۳۷۸ جواز تاسیس صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل افت ۵/ ۸ داشته است. افت صورت گرفته در حالی است که سرمایهگذاری پیشبینی شده برای جوازهای صادره در این مدت رشد بیش از ۳۶ درصد را تجربه کرده است. علاوه بر جوازهای صادره که سال گذشته را با روند منفی طی کردند اشتغال پیشبینی شده نیز در مدت زمان مذکور با افت نزدیک به ۸ درصد همراه بوده است، روندی که به گفته کارشناسان روی آوردن به صنایع بزرگ عمده دلیل آن محسوب میشود. براساس آمار اعلام شده حجم سرمایهگذاری پیشبینی شده برای ۷۵ هزار و ۳۲۳ فقره طرحی که مجوز تاسیس دریافت کردهاند، بالغ بر ۳۱۴ هزار میلیارد است که از رشد بیش از ۳۶ درصدی حکایت دارد، اشتغال پیشبینی شده نیز برای بهار سال جاری برابر با ۷۵ هزار و ۳۲۳ نفر بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل میتوان گفت افت بیش از ۷ درصدی داشته است. از سوی دیگر، از میان ۲۹گروه صنعتی در نظر گرفته شده در این بررسی ۱۵ گروه با رشد منفی از لحاظ دریافت تعداد جواز تاسیس مواجه بودند و ۱۴ گروه توانستند رشد مثبت را در اخذ جواز تاسیس ثبت کنند. به گفته برخی کارشناسان راهاندازی طرحهای بزرگ با رفع تحریمهای بینالمللی استارت خورده است و در این خصوص میتوان به ایجاد پالایشگاهها اشاره کرد که دولت در راستای جلوگیری از خامفروشی راهاندازی آنها را در دستور کار قرار داده است. کارشناسان معتقدند که طرحهای بزرگ در رده طرحهای پایدار قرار دارند و دولت در راستای اجرای اهداف اقتصاد مقاومتی در این بخش گام برداشته است. کاهش ارزش پول ایران یکی دیگر از دلایلی است که کارشناسان رشد سرمایهگذاری نسبت به مدت مشابه سال قبل را به آن نسبت میدهند. افت ارزش پولی ایران به ویژه در سال۹۱ موجب شد تا ارزش خرید تجهیزات صنعتی افزایش چشمگیری پیدا کند، به همین دلیل متقاضیان برای راهاندازی یک واحد صنعتی نیازمند سرمایه بیشتری شدهاند که این امر موجب شده تا شاهد افت جوازهای صادره در مقابل سرمایهگذاری پیشبینی شده باشیم.
از سوی دیگر به گفته مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت براساس سیاست جدید این وزارتخانه مقرر شده تا جواز تاسیس به متقاضیانی ارائه شود که به واقع قصد سرمایهگذاری دارند به همین دلیل قابلیت متقاضیان در زمان ارائه درخواست بررسی میشود و در صورت صلاحیت برای آنها جواز تاسیس صادر خواهد شد. با توجه به سیاست جدید وزارت صنعت میتوان گفت این وزارتخانه به دنبال سرمایهگذار واقعی است.
وضعیت پروانههای بهرهبرداری
از سوی دیگر اگرچه در صدور جواز تاسیس در بهار سال جاری با افت مواجه بودهایم، اما در این دوره پروانههای بهره برداری صادر شده به لحاظ تعداد، اشتغال و سرمایه رشد را تجربه کرده است. بهطوری که براساس آمارهای اعلام شده از سوی وزارت صنعت،معدن و تجارت در مدت زمان مورد بررسی در مجموع هزار و ۱۴۸ پروانه بهره برداری صنعتی ایجادی صادر شده که در مقایسه با هزار و ۵۳ فقره پروانه بهرهبرداری صنعتی ایجادی صادر شده در مدت مشابه سال قبل این بخش رشد ۹ درصدی را تجربه کرده است. از سوی دیگر علاوه بر رشد جوازهای پروانههای بهرهبرداری ایجادی صادر شده، این بخش نیز همانند جوازهای تاسیس در بخش سرمایهگذاری رشدی نزدیک به ۲۲۵درصد را تجربه کرده است. براساس آمار اعلام شده در سال ۹۴ سرمایهگذاری محقق شده برای این بخش برابر با ۸۲ هزار میلیارد ریال بوده، این در حالی است که در مدت زمان مشابه سال قبل سرمایه محققشده برای این بخش حدود ۲۵ هزار میلیاردریال بوده است. کارنامه این بخش در اشتغال مثبت بوده است. بهطوری که براساس آمار اعلامشده در سال ۹۴ در مجموع برای ۱۸ هزار و ۲۶۸ نفر شغل در کشور ایجاد شده، این در حالی است که در مدت مشابه سال قبل اشتغال ایجاد شده در این بخش برابر با ۱۳ هزار و ۳۸۴ شغل بوده است.
تعداد مجوزهای معدنی صادره
اما درخصوص مجوزهای معدنی صادره در دوماه منتهی به اردیبهشت ماه نیز براساس آمار اعلام شده میتوان گفت در این مدت در مجموع ۱۲۵ پروانه اکتشاف صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل این آمار از افت ۶ درصدی صدور پروانه اکتشاف نسبت به مدت مشابه سال قبل حکایت دارد. درخصوص گواهی کشف صادره نیز در مدت زمان مورد بررسی در مجموع ۱۲۱ فقره گواهی کشف صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل گواهی کشف صادره از رشد بیش از ۱۸ درصدی برخوردار بوده است. اما درخصوص پروانه بهرهبرداری معدن نیز در مدت زمان مورد بررسی در مجموع۱۴۳ پروانه بهرهبرداری معدن صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۵/ ۱۳ درصدی داشته است.
۰۷:۴۸:۴۴مدیراموربین الملل شرکت ملی نفت ایران از تداوم صادرات نفت خام به اروپا خبر داد و گفت: درتلاش هستیم قراردادهای تک محموله صادرات نفت به اروپا را به قراردادهای بلندمدت تبدیل کنیم.
-
سیدمحسن قمصری در گفتگو با خبرنگار شانا با بیان این که صادرات بیش از ۶۰۰ هزار بشکه نفت ایران به مقصد اروپا بصورت مداوم در حال انجام است، درباره این که آیا مشتری جدیدی به مشتریان اروپایی نفت ایران افزوده شده است، اظهار کرد: صادرات نفت به اروپا هم اکنون به همان شرکتهای که قرارداد با آنها به امضاء رسیده است، انجام می شود.
به گفته وی، ایران در تلاش است قراردادهای تک محموله با کشورهای اروپایی را به قراردادهای بلندمدت تبدیل کند.
شرکتهایی از ایتالیا (ساراس)، اسپانیا (رپسول) و یونان (هلنیک)، فرانسه (توتال)، انگلیس (شل) پس از تحریمهای ایران، قرارداد فروش نفت با ایران امضا کردند، بخشی از قرارداد با این شرکتها بصورت تک محموله و برخی بصورت بلندمدت است.
ایران پس از لغو تحریمها در ماه ژانویه گذشته تلاش کرده است سهم از دست رفته خود را در بازارهای جهانی احیا کند و از آن زمان تا کنون موفق شده است صادرات نفت خود را به بیش از دو برابر برساند. میزان صادرات نفت ایران هم اکنون بیش از ۲ میلیون بشکه در روز است و بازستاندن سهم از دست رفته در بازارهای اروپا یکی از اهداف ایران برای افزایش سهم خود در بازار است اگرچه بزرگترین مشتریان نفت ایران در آسیا حضور دارند و اولویت ایران برای بشکه های صادراتی، بازار آسیاست.
مدیرامور بین الملل شرکت ملی نفت ایران درخصوص صادرات نفت به هند هم گفت: ایران ۳۶۰ هزار بشکه قرارداد صادرات نفت خام به هند دارد که هم اکنون این کشور بیش از ۳۹۰ هزار بشکه بصورت روزانه از ایران برداشت می کند.
واردات نفت چهار کشور واردات نفت آسیا از ایران در ماه ژوئن امسال، نسبت به مدت مشابه پارسال بیش از ۴۷ درصد افزایش یافته است.
۰۷:۴۷:۳۳واحدهای آروماتیک مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا، اوایل هفته آینده در سرویس قرار می گیرد.
-
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پایان جلسه بررسی روند بازسازی مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا به خبرنگار شانا گفت: براساس گزارش دریافتی از مدیران مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا، واحدهای آروماتیک این مجموعه به تدریج از اوایل هفته آینده در مدار تولید قرار می گیرند و محصول زایلین این مجتمع پتروشیمی به بازارهای داخلی و صادراتی عرضه می شود.
مرضیه شاهدایی افزود: براساس برنامه ریزی صورت گرفته قرار بود این واحدها زودتر به سرویس بیایند که به خاطر مسائل پیش بینی نشده از ابتدای هفته بعد شاهد تولید واحدهای آروماتیک خواهیم بود.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در مورد روند بازسازی برج پارازایلین نیز گفت: برای این بخش نیازمند ساخت مجموعه ای جدید هستیم که بررسیها با مشاوران خارجی با هدف احداث آن در حال انجام است.
وی ادامه داد: همچنین به منظور بهینه سازی و طراحی این مجتمعها با هدف افزایش بهره وری که در دستور کار قرار گرفته است از تجربه شرکت اکسنس فرانسه استفاده خواهیم کرد.
شاهدایی که دیشب (شنبه، ۱۶ مردادماه) در پی حادثه حریق در مجتمع پتروشیمی بندرامام به ماهشهر سفر کرده بود، صبح امروز از مجتمع پتروشیمی بوعلی سینا بازدید کرد و در جریان آخرین روند بازسازی آن قرار گرفت.
۰۷:۴۱:۰۳معاون اول رییس جمهوری با تاکید بر تصمیمات مهم دولت درباره حل مشکل حقوقهای نجومی گفت: به مردم اطمینان میدهم که این دغدغه رفع شود.
۰۷:۴۰:۴۰ به گزارش یکشنبه شب خبرگزاری رویتزز از مسکو ، هدف از این مذاکرات در شهر سن پیترزبورگ ، پایان دادن به یک دوره افزایش تنش پس از سرنگونی یک جنگنده ارتش روسیه در نزدیکی مرز سوریه در نوامبر گذشته است.
روسیه تحریم های تجاری بر ترکیه اعمال کرد و شمار گردشگران روسی دیدار کننده از آن کشور در نیمه اول سال ۲۰۱۶ تا ۸۷ درصد کاهش یافت.
اردوغان درمصاحبه با خبرگزاری تاس روسیه که روزیکشنبه انتشار یافت، گفت :’ این یک دیدار تاریخی و یک شروع جدید خواهد بود. من معتقدم که در مذاکره با دوست من ولادیمیر پوتین صفحه جدید در روابط دوجانبه بازخواهد شد. کشورهای ما کارهای مشترک زیادی دارند که باید انجام دهند.’
اردوغان و پوتین در مذاکرات خود بر جنگ سوریه، تجارت، انرژی و از سرگیری پروازهای چارتر به ترکیه تمرکز خواهند کرد.
اردوغان گفت: ‘بدون مشارکت روسیه ، یافتن راه حل برای مشکل سوریه غیرممکن است . تنها در شراکت با روسیه ما خواهیم توانست بحران سوریه را حل وفصل کنیم.’
روسیه و ترکیه درمورد سوریه در دو سوی متقابل قرار داشتند و مسکو از بشار اسد رئیس جمهوری سوریه حمایت کرده در حالی که آنکارا خواستار خلع وی از قدرت بود.
دیدار اردوغان با پوتین در بحبوحه تحدید تنش ها در مناسبات آنکارا با غرب پس از کودتای نافرجام در ترکیه صورت خواهد گرفت کودتایی که بیش از۲۳۰ کشته بر جای گذاشت. ترکیه غرب را متهم کرده که در مورد سخت گیریهای پس از کودتا بیشتر از رویدادهای خونین در جریان خود کودتا نگرانی دارد.
اما مقامات ترکیه می گویند دیدار اردوغان از روسیه به معنای آن نیست که ترکیه یک متحد ناتو و یک مشتاق عضویت در اتحادیه اروپا در حال پشت کردن به غرب است.
۰۷:۴۰:۳۴ به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، علی طیب نیا در حاشیه جلسه امروز هیات دولت، در پاسخ به سوالی درباره تعامل ایران با بانک های جهانی افزود: متاسفانه برای ارتباط با بانک های بزرگ جهانی دچار مشکل هستیم و به دلایلی مختلف هنوز با ما کار جدی نمی کنند که همکاران ما و بانک مرکزی در حال پیگری این موضوع هستند.
وی اظهار کرد: انتظار ما این بود که بعد از برجام بتوانیم با بانک های بزرگ دنیا کار کنیم دلایل مختلف برای این مشکل اعلام می شود، از جمله در مورد صورت های مالی بانک های ما، بهانه پولشویی و تامین مالی تروریسم مطرح می کردند که خوشبختانه با اقدامات موثری که در ماه های اخیر انجام شد برخی محدودیت ها رفع شد.
وزیر اقتصاد گفت: به طور مثال ما پیش از این جزء لیست سیاه عدم مبارزه با پولشویی بودیم که از این لیست خارج شدیم.
طیب نیا درباره منابع نفتی نیز تصریح کرد: ما اکنون برای وصول پول نفت مشکلی نداریم. پیش از این هزینه بسیاری برای پول نفت پرداخت می کردیم اما اکنون بدون هزینه اضافی از منابع حاصل از فروش نفت بهره می بریم.
۰۷:۲۶:۱۸ سخنگوی قوه قضاییه امروز خبر اعدام شهرام امیری را تأیید کرد.
حجت الاسلام محسنی اژه ای توضیح داد: شهرام امیری در همان دادگاه اولیه به جرم جاسوسی به اعدام محکوم شده بود و در دیوان عالی کشور نیز این حکم تأیید شد.
باشگاه خبرنگاران جوان درباره پیشینه شهرام امیری نقل قولی هم از محمود احمدی نژاد آورده و یادآور شده است:
احمدینژاد در آبان ۱۳۸۸- پنج ماه پس از ناپدیدشدن شهرام امیری – در پاسخ به این سؤال که “موضوع ربودهشدن چهار نفر از دانشمندان ایرانی از جمله شهرام امیری که بعد از رفتن به عربستان و انجام حج عمره پیدا نشدهاند تا چه اندازه صحت دارد” گفته بود: “این کسانی که ربوده شدهاند، از سوی سازمانهای اطلاعاتی وابسته به آمریکا ربوده شدهاند. ایران اطلاعات مشخصی دراینباره در اختیار دارد”.
۰۷:۲۴:۴۹ه گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، برنامه گفتوگوی ویژه خبری شب گذشته با حضور غلامرضا تاجگردون رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دهم با محوریت بررسی برنامه پنج ساله ششم توسعه برگزار شد.
*ما از الگوهای بانک جهانی استفاده نمی کنیم
تاجگردون در ابتدای سخنان خود و در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا برنامه ششم با الگوهای اسلامی منطبق هست یا خیر، اظهار داشت: سرانجام برنامه ششم در این مجلس به بحث گذاشته شد؛ یعنی با اصراری که مجلس داشت مبنی بر اینکه ما باید برنامه ششم داشته باشیم نه احکام مورد نیاز برنامه، در نهایت [مجلس] به این بحث وارد شد.
وی افزود: مشخص این است که الگوی پیشرفت در برنامه پنجم – به عنوان محور کلیدیِ برنامه – آغاز شد و روحی بر بدنه برنامه است. قاعدتاً [در برنامه ششم] الگوی پیشرفت کنار گذاشته نمیشود و آنچه که مجلس تمایل دارد این است که ما خط و ربط راهبردهای مورد نیاز الگوی پیشرفت را در این برنامه ببینیم؛ اما آن چیزی که مشخصتر این است که آنچه باید در برنامه ششم حاکم باشد، اقتصاد مقاومتی است، یعنی آخرین منشوری که برای تمام برنامه ابلاغ شد.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس دهم همچنین تصریح کرد: من فکر میکنم نگاه عمده مجلس، نمایندگان و نظام اجرایی کشور این است که علاوه بر روح کلی الگوی پیشرفت – که معمولاً باید در مستندات برنامه به دنبال آن باشیم – چون الگوی پیشرفت یک روح در برنامه است و ما باید در مستندات برنامه این روح را احساس کنیم – آنچه باید در عملیات درک کنیم اقتصاد مقاومتی است.
*بومیسازی برنامهها از برنامه سوم آغاز شده است
ور در ادامه در پاسخ به سوال دیگر مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا شما برنامه ششم را بیشتر منطبق با برنامههای بانک جهانی یا مدلهای کشورهای دیگر برای توسعه خودشان میبینید و آیا ما بیشتر از آنها وام گرفتهایم یا از چیزی که داشتهایم استفاده کردهایم، عنوان کرد: به نظر من این موضوع در جمهوری اسلامی ایران منسوخ است. نوع نگاهِ نظام غرب – بانک جهانی یا صندوق بینالمللی پول – بر مبنای برنامهی توسعه نیست تا ما بگوییم که به نسخهی آنها عمل میکنیم. نگاه ما کاملاً مشخص است؛ یعنی بعد از برنامه سوم کاملاً مشهود است که ما با رگهای از بومیسازیِ تدوین برنامه در ایران مواجه هستیم و تقریباً تمامی فعالین اقتصادی، برنامهریزان، نقادان و کسانی که در این کار دستی دارند بر روی روشهای بومی کار میکنند، چون روشهای غربی با ما تطبیق ندارند تا اینکه ما بخواهیم از آنها نسخهبرداری کنیم.
«الگویِ مطرح توسط آنها بیشتر ناظر به موضوعات خاصی مانند هدفمندی انرژی بود و این موضوعات در کشور ما پیاده شده است و اصلاً موضوعیت ندارد؛ اما رگههایی از تطبیق علم اقتصاد و علم برنامهریزی با مبانی دینیِ مورد نیاز جامعهی ما وجود دارد. برداشت من این است که ما خطِ این موضوع را از انتهای برنامه چهارم و پنجم به شکل کاملتر در تدوین برنامه داشتهایم.»
در ادامه سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه با شما مستنداتی که یک مقدار جنجال ایجاد کردند را به یاد دارید، گفت: برنامه چهارم به خاطر تغییر مجلس مظلوم واقع شد، یعنی همان اتفاقی که بنده در برنامه ششم گوشزد کردم و به رئیس مجلس نامه نوشتم که خواهش میکنم اجازه ندهید برنامهی [ششم] در مجلس نهم تصویب شود؛ چون اگر تصویب میشد همان بلای برنامه چهارم بر سرش میآمد.
وی اضافه کرد: ما نظریات را از همه میگرفتیم و به عنوان مستندات از آنها استفاده میکردیم و این کار ارزشمندی بود که آنها را چاپ کرده و بیان کردیم که چه کسی چه نظری دارد. ما وارد موضوعِ شدیم و اتفاقاً در طبقهبندیِ ۲۰ سالهی آینده ما؛ برنامه دوم، برنامه عدالت بود، یعنی گامِ دوم ما در برنامه، گام عدالت بود؛ گام اول، گام رشد بود و پس از آن به دنبال عدالت بودیم؛ اما برخی از افراد این مسأله – تقدم توسعه بر عدالت – را قبول نداشتند ولی سرانجام تدوینکنندگان و تصویبکنندگانِ برنامه این مسأله را قبول داشتند. به نظر من حتی در برنامه چهارم نوعِ نگاه برنامهریزان، تصویبکنندگان و مجریان اینطور نبود که بخواهیم دیکتههای غرب و بانک جهانی یا صندوق بینالمللی پول را مورد عمل قرار دهیم. اصطلاحاً هرآنچه که ما میخواستیم در برنامههای توسعه تدوین کنیم نهادهایی بودند که منجر به رشدِ بیشتر کشور میشدند، ما در آن زمان به دنبال این موضوع بودیم.
*برنامه ششم توسعه یک بسته جامع نیست و پیوستگی کاملی با الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت ندارد
در ادامه حمیدرضا فولادگر نماینده مردم اصفهان و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای شورای اسلامی طی تماس تلفنی با برنامه، اظهار داشت: الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت در سالهای اخیر مطرح شده است؛ آنچه که آقای تاجگردون مبدأ آن را برنامه سوم میدانند به ۱۲ یا ۱۳ سال پیش مربوط میشود ولی الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت در سالهای اخیر با حکم مقام معظم رهبری مطرح شده است و گروهی تشکیل شد و مطالعاتی را انجام داد.
وی اضافه کرد: افقی که برای الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت در نظر گرفته شده ، یک افقِ ۲۵ تا ۵۰ سال است، یعنی بلندمدتتر از یک برنامه پنجساله است. برنامههای پنجسالهی ما کوتاهمدت هستند؛ بودجههای سالیانه و عملیاتی نیز کوتاهمدت و یکساله هستند. آنچه که فراتر از برنامههای پنجساله است. سند چشمانداز است که ما سند چشمانداز را به عنوان مبنا قرار دادیم و طبعاً از برنامه چهارم به بعد باید بر مبنای سند چشمانداز به پیش میرفتیم.
نماینده مردم اصفهان درمجلس همچنین یادآور شد: پس از سند چشمانداز نیز بحث الگوی اسلامی – ایرانی پیشرفت مطرح شد که بنده اعتقاد دارم ما باید این پیوستگی را داشته باشیم؛ ولی آنچه که دولت در حال حاضر به مجلس ارائه داده است یک بسته و پکیجِ جامع نیست که لایحهای با تمام پیوستها باشد.
«این برنامه به صورت منقطع و در دو مرحله اعلام شد؛ بخشی از آن، احکام دائمیِ برنامههای توسعه قبلی بود که در ماههای آخرِ سال گذشته در مجلس تصویب شد و اکنون در حال رفع ایرادات شورای نگهبان است. در یک مقطع نیز احکامِ مورد نیاز برنامه ششم از طرف دولت به مجلس ارائه شد و مورد انتقاد مجلس قرار گرفت و با توافقِ مجلس و دولت قرار شد پیوستهایی نیز ارائه شود و اسنادِ بالادستی برنامه نیز در اختیار مجلس قرار گیرد و با همکاری کمیسیون تلفیق به برنامه ششم تبدیل شود، اما در دوره مجلس نهم به صحن علنی نرسید و اکنون دولت چند ماده را به همان لایحه احکام دائمی اضافه و اصلاحاتی را در آن اعمال کرده است و بازهم تحت عنوان برنامه – که باید با امضای آقای رئیس جمهور باشد – ارائه نشده است، بلکه با امضای آقای نوبخت – ریاست سازمان مدیریت – ارائه شده است.»
فولادگر ادامه داد: تصور ما این است که دولت کماکان بر همان دیدگاه قبلیِ خود قرار دارد که برنامه بر اساس اختیارات رئیس جمهور است. بنابراین چیزی به عنوان لایحه جامع یا بسته جامعِ برنامهای ارائه نشده است، بلکه اسنادِ پشتیبانی وجود دارد که البته بخشی از این اسناد میتواند با الگوی اسلامی – ایرانی منطبق باشد؛ اما این پیوستگی وجود ندارد و منضبط نیست.
*لایحه جدیدِ ارائه شده توسط دولت، لایحه برنامه است نه احکام مورد نیاز برای اجرای برنامه ششم توسعه
تاجگردون در ادامه عنوان کرد: در حال حاضر یک اختلافِ نظر حقوقیِ جدی بین دولت و مجلس – مجلس با هر نوع نگاه و دیدگاهی – وجود دارد؛ نظر اول، نظر رئیس جمهور است مبنی بر اینکه لازم نیست ما برنامه را به مجلس ارائه دهیم؛ بلکه احکام مورد نیاز اجرای برنامه را باید به مجلس بدهیم و به حکمِ قانون اساسی برنامه بر عهده رئیس جمهور است. ما این موضوع را قبول نداریم و در مجلس یک اتفاق نظر بین افراد – با هر نوع نگاهی – وجود دارد که مجلس باید برنامه را تصویب کند.
«لایحهای که دولت در مجلسِ قبل ارائه کرده بود، لایحه احکام مورد نیاز اجرای برنامه بود و ما به همین استدلال میگفتیم که این لایحه را قبول نداریم؛ چون اصلاً فرایندِ تصویب برنامه با این لایحه تغییر میکرد. بنده در همین مجلس نامهای را خدمت رئیس محترم مجلس ارسال کردم مبنی بر اینکه “جناب رئیس مجلس! اگر قرار است این لایحه، احکام مورد نیاز اجرای برنامه باشد، مانند احکام دائمیای میباشد که ما آن را تصویب کردیم و دیگر نیازی به کمیسیون تلفیق نیست، شما آن را به کمیسیون بودجه بفرستید تا ما آن را بررسی کنیم.»
وی در پاسخ به سوال دیگر مجری برنامه که پرسید چیزی که به تازگی ارائه دادهاند چیست، گفت: برنامه است؛ اتفاقاً آقای رئیس مجلس در جواب نامه من نوشته بودند که – چون در یک ماه گذشته مراوداتی بین رئیس مجلس، دولت و سازمان مدیریت اتفاق افتاد و اتفاقاً در همین دو هفته تعطیلی نیز صحبتهای رد و بدل شد – ما باید برنامه داشته باشیم. البته حالا کم و کیف برنامه و قطع و اندازه آن بحث دیگری است. در صفحهی اول لایحه جدید نوشته شده است “لایحه برنامه ششم توسعه” ولی در گذشته نوشته شده بود “احکام مورد نیاز اجرای برنامه ششم.”
وی همچنین عنوان کرد: ما با موضوعِ برنامه روبرو میشویم. شما یک موقع میبینید که با لایحهی برنامه روبرو هستیم، در اینصورت اگر بنده در کمیسیون تلفیق حضور داشته باشم خواهم گفت که آقای رئیس جمهور! این برنامه نیست، چون باید اهداف مشخصتر باشند و جزئیات مشروحتر بیان شوند و نیازمند احکام عملیاتی هستیم. ما باید مدلسازی کرده و در مدلهای خود هویت دینی خودمان را در نظر بگیریم.
تاجگردون ادامه داد: ما بعد از برنامه چهارم نسخههای غربی را کنار گذاشته و به سمت بومیسازی رفتهایم، یعنی الگوی پیشرفت را مدنظر داشتهایم.
۰۷:۲۴:۲۶به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در ۴ ماهه اول امسال ۳۶۸ هزار و ۱۶۰ دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شد که با رشد ۳٫۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل همراه بوده است.
در این مدت ۳۳۹ هزار و ۸۳۸ دستگاه انواع سواری در کشور تولید شد که نسبت به ۴ ماهه ابتدایی سال گذشته رشد ۳٫۳ درصدی را نشان میدهد.
تولید انواع وانت در ۴ ماهه ابتدایی امسال نیز با رشد ۸٫۷ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۲۴ هزار و ۹۰۸ دستگاه رسید. در مقابل، باید به افت ۱۸٫۴ درصدی تولید مینیبوس و میدلباس در ۴ ماهه اول امسال اشاره کنیم به طوری که در این مدت تنها ۱۳۳ دستگاه مینیبوس و میدلباس در داخل به تولید رسید.
آمار تولید خودرو طی ۴ ماهه ابتدایی امسال نشان دهنده تولید ۱۴۹ دستگاه اتوبوس است که کاهش ۳۸٫۴ درصدی را نشان میدهد. در این مدت تولید کامیونت، کامیون و کشنده نیز با افت ۲۳ درصدی به ۳ هزار و ۱۳۲ دستگاه رسید.
در مورد وضعیت تولید خودرو در تیر امسال نیز باید به رشد ۱۰٫۶ درصدی تولید خودرو اشاره کنیم به طوری که در این مدت ۱۰۲ هزار و ۵۰۲ دستگاه انواع خودرو در کشور به تولید رسید. تولید انواع سواری نیز در تیرماه رشد ۱۲٫۶ درصدی را تجربه کرد و به ۹۵ هزار و ۳۱۴ دستگاه رسید.
در مورد وضعیت تولید محصولات گروه ایران خودرو نیز باید به افت ۲٫۴ درصدی تولید این گروه خودروساز طی ۴ ماهه ابتدایی امسال اشاره کنیم، تولید انواع خودرو در این گروه طی ۴ ماهه امسال به ۱۸۶ هزار و ۸۹۴ دستگاه رسید.
تولید انواع سواری توسط ایران خودرو نیز در ۴ ماهه ابتدایی امسال ۱۷۸ هزار و ۷۴۳ دستگاه بود که افت ۳ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد. در تیرماه نیز تولید انواع خودرو توسط ایران خودرو با رشد ۳٫۹ درصدی به ۵۲ هزار و ۱۹۰ دستگاه رسید.
به گزارش فارس، تولید خودرو در گروه سایپا نیز طی ۴ ماهه اول امسال ۱۸ درصد رشد داشت و به ۱۴۸ هزار و ۵۲۳ دستگاه رسید. تولید سواری در این گروه خودروسازی ۱۳۴ هزار و ۸۰۳ دستگاه بود که رشد ۲۰ درصدی را نسبت به ۴ ماهه اول سال گذشته نشان میدهد.
تولید انواع خودرو توسط گروه سایپا در تیرماه امسال معادل ۴۱ هزار و ۶۲۵ دستگاه بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۹٫۳ درصد رشد داشته است.
در مورد تولید سواری توسط گروه سایپا در تیرماه نیز باید به عدد ۳۷ هزار و ۹۷۵ دستگاه اشاره کنیم که رشد ۳۴٫۹ درصدی را نسبت به تیر ۹۴ نشان میدهد.
۰۷:۲۴:۰۱کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در جلسه شماره ۲۳۷ مورخ ۲۲/۰۳/۱۳۹۵ با توجه به درخواست شرکت مخابرات ایران و پیشنهاد سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تعرفه خدمات تلفن ثابت را اصلاح کرد.
به این ترتیب از اول مردادماه قیمت خرید یک خط تلفن ثابت ۲۰۰ هزار تومان با امکان پرداخت اقساطی تعیین شد. تعرفه هر دقیقه مکالمه ثابت به ثابت داخل استانی از ۳۰ ریال به ۴۵ ریال (معادل ۵۰ درصد) افزایش یافت که به دقیقه گرد می شود. مکالمات تلفن ثابت به ثابت بین استانی و ثابت به تلفن همراه نیز به ثانیه محاسبه و برای کارکردهای زیر ۳۰ ثانیه به نیم دقیقه گرد و محاسبه میشود. همچنین حداقل کارکرد ماهانه هر خط تلفن ثابت برای مشترکان روستاها ۲۰۰ دقیقه مکالمه درون استانی و برای سایر مشترکان ۳۳۰ دقیقه مکالمه درون استانی تعیین شده است.
اولین نتیجهای که از این مصوبه به ذهن متبادر میشود افزایش درآمد شرکت مخابرات ایران با افزایش تعرفهها است که بررسی خبرنگار فارس نتایج جالبی را نشان میدهد.
در مصوبه اخیر بند دیگری نیز وجود دارد که شاید در ظاهر چندان مهم به نظر نرسد اما مهمترین نکته در جنجال سه ساله افزایش تعرفههای تلفن ثابت است.
در این بند آمده: مبلغ تسهیم درآمد خدمات تلفن ثابت با توجه به بند ۳ این مصوبه (افزایش تعرفه داخل استانی به ۴۵۰ ریال) و تبصره ذیل بند ۱۱٫۲٫۱ موافقتنامه پروانه شرکت مخابرات ایران محاسبه، اصلاح و توسط سازمان به دارنده پروانه ابلاغ میشود.
اگرچه این مصوبه برای اجرا به شرکت مخابرات ایران ابلاغ شده اما درباره مبلغ تسهیم درآمد هنوز تصمیمی اتخاذ نشده است.
بند ۱۱٫۲٫۱ موافقتنامه پروانه شرکت مخابرات ایران درباره مبلغ تسهیم درآمد بین دولت و مخابرات برای ۷ سال شمسی است که برای خدمات ثابت ۸ درصد است.
نکته مهمی وجود دارد که در تبصره ذیل بند ۱۱٫۲٫۱ موافقتنامه پروانه شرکت مخابرات ایران آمده: میزان حق السهم تعیین شده با افزایش نرخ هزینه مکالمات شهری به نسبت مستقیم افزایش پیدا میکند.
معنی این تبصره این است که با افزایش ۵۰ درصدی تعرفه مکالمه داخل استانی سهم دولت از درآمد تلفن ثابت مخابرات نیز ۵۰ درصد افزایش مییابد. به این ترتیب سهم ۸ درصدی دولت از درآمد با ۵۰درصد افزایش به ۱۲ درصد خواهد رسید.
در سال گذشته مجموع درآمد مخابرات ایران از تلفن ثابت حدود ۳ هزار میلیارد تومان بود که از این مبلغ ۴۰۰ میلیارد تومان درآمد شهری بوده و مابقی به برون استانی و موبایل اختصاص داشته است. بنابراین سهم دولت از درآمد تلفن ثابت (۳ هزار میلیارد تومان) در سال گذشته ۸ درصد از حدود ۳ هزار میلیارد تومان معادل ۲۴۰ میلیارد تومان بوده است.
پیش بینی می شود در سال ۹۵ درآمد شهری با افزایش ۵۰ درصدی از ۴۰۰ میلیارد تومان به ۶۰۰ میلیارد تومان افزایش یابد. به این ترتیب مجموع درآمد مخابرات نیز با۲۰۰ میلیارد تومان افزایش نسبت به سال قبل به ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۵ افزایش خواهد یافت. مخابرات ۲۰۰ میلیارد تومان سود خواهد کرد.
طبق تبصره بند ۱۱٫۲٫۱ در همین زمان سهم دولت نیز از مجموع درآمدهای تلفن ثابت (۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان) با افزایش ۵۰ درصدی از ۸ درصد به ۱۲ درصد افزایش خواهد یافت که معادل ۳۸۴ میلیارد تومان می شود. دولت ۱۴۴ میلیارد تومان سود خواهد کرد.
به این ترتیب مخابرات از سود ۲۰۰ میلیارد تومانی ناشی از افزایش تعرفههای شهری، ۱۴۴ میلیارد تومان را به دولت میدهد که در نهایت مخابرات ۶۰ میلیارد تومان و دولت ۱۴۴ میلیارد تومان سود میکند.
بنابراین اگر مصوبه ۲۳۷ درباره مبلغ تسهیم درآمد تصمیم صحیحی اتخاذ نکند، این افزایش تعرفه تاثیری به حال شرکت مخابرات ایران نخواهد داشت.
۰۷:۲۳:۴۲به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان با تاکید براینکه کشورهایی که برجام را پذیرفته اند وظیفه دارند به اجرای آن متعهد باشند، اظهار داشت: ما هم به جدیت این امر را دنبال می کنیم.
وی با بیان اینکه امسال سال انتخاباتی آمریکایی ها است، افزود: آمریکایی ها مایلند روشی را انتخاب کنند که بیشتر در انتخابات برایشان منافع داشته باشد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: آمریکاییها اشتباه می کنند به دلیل اینکه آنچه تاکنون از دست داده اند، از تشدید بی اعتمادی ملت ایران نسبت خودشان به خاطر بدعهدیهایی که کردهاند، بیشتر از آن چیزی است که میتوانستند به دست بیاورند.
ظریف با بیان اینکه جمهوری اسلامی نشان داده که با جدیت مذاکره و بر حقوق مردم در مذاکرات پافشاری کرده است، عنوان کرد: جمهوری اسلامی به دنیا ثابت کرده که به دنبال مذاکره و گفتگو و رسیدن به راه حل است.
وی تاکید کرد: اگر آمریکایی ها با رفتار خود جز این را به دنیا نشان دهند، کسی که در این قاعده ضرر می کند حتما طرف آمریکایی است.
رئیس دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه دست جمهوری اسلامی در برجام باز است، خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی امکانات مختلفی را تحت دستوراتی که رهبر معظم انقلاب در زمان مذاکره فرمودند، پیش بینی کرده تا از هیچ جهتی ضرر نکند.
۰۷:۲۳:۳۵به گزارش حوزه دولت خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام حسن روحانی رییس جمهوری، شامگاه امروز یکشنبه ۱۷ مرداد در دیدار صمیمی با ایرانیان مقیم جمهوری آذربایجان، با بیان اینکه ایرانی هر کجا هست، سفیر فرهنگ دینی و ملی است، از نهایی شدن خط ترانزیتی شمال به جنوب با مشارکت ایران و جمهوری آذربایجان خبر داد.
وی نقش ایران در منطقه را مشارکت در صلح و توسعه دانست و اظهارداشت: امروز همه کشورها در جهان اذعان دارند که نقش ایران در امنیت این منطقه ، مثبت، تأثیرگذار و مهم است.
رییس جمهوری با اشاره به ویژگی و امتیاز جمهوری آذربایجان نسبت به سایر همسایگان ایران از لحاظ دینی، مذهبی و تاریخی مشترک تأکید کرد: باید از این فرصت برای تأمین منافع دو دولت و ملت به خوبی بهره ببربم.
روحانی تصریح کرد: دولت یازدهم سیاست برد ـ برد را نه تنها در مذاکرات هستهای بلکه در روابط خود با سایر کشورها بکار گرفته است.
رییس جمهوری با بیان اینکه پیگیری سیاست برد ـ باخت بادوام و بلند مدت نبوده و به نفع هیچ کشوری نیست، تصریح کرد: اگر مذاکرات هستهای نیز برد ـ باخت بود هرگز موفق نمیشدیم و در صورت موفقیت نیز ادامهدار نبود.
روحانی افزود: سیاست برد ـ برد و اعتدال دولت یازدهم به این معناست که تنها به فکر خود بودن منجر به موفقیت نمیشود. دولت یازدهم بجز کشورها و قدرتهایی که قصد مخاصمه با جمهوری اسلامی ایران دارند، خواهان برقراری روابط حسنه با همه کشورهای دنیا میباشد و ما باید معرف مهربانی و خدمت به همه انسانها باشیم، مگر اینکه کسی بخواهد به منافع و تمامیت ارضی ملت ایران، خدشهای وارد نماید.
رییس جمهوری در ابتدای سخنان خود روابط جمهوری اسلامی ایران با اکثر همسایگان از جمله جمهوری آذربایجان را بسیار خوب، حسنه و صمیمانه توصیف کرد و ادامه داد: همه نمایندگان نهادها و ارگانهای جمهوری اسلامی ایران، تجار، گردشگران و دانشجویان نقش تأثیرگذاری در حسن روابط با جمهوری آذربایجان دارند و این حسن روابط تهران ـ باکو به نفع امنیت، ثبات و توسعه دو کشور است.
روحانی با اشاره به سطح روابط روزافزون جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان از ابتدای کار دولت یازدهم تاکنون و همچنین توسعه روابط در زمینههای تجاری، بانکی، اقتصادی، سرمایهگذاری، علمی، تکنولوژیکی، اقتصادی و صنعتی، ادامه داد: افتتاح کارخانه خودروسازی و داروسازی توسط جمهوری اسلامی ایران به نفع مردم این کشور و منطقه خواهد بود.
رییس جمهوری همچنین به جایگاه ژئوپلتیکی و نقش ایران در ارتباط شرق به غرب و شمال و جنوب، اشاره کرد و گفت: باید با توسعه ارتباطات با کشورهای همسایه و منطقه از نعمت جاذبههای تاریخی و توریستی کشورمان به خوبی بهره ببریم.
روحانی با بیان اینکه خط ترانزیتی شمال به جنوب با مشارکت ایران و آذربایجان نهایی می شود، ادامه داد: تصمیم اصلی در این سفر مشارکت در خط ترانزیتی شمال ـ جنوب و اتصال راهآهن آستارا به رشت بوده که دو کشور با مشارکت یکدیگر و به صورت سرمایهگذاری مشترک اقدام خواهند کرد.
رییس جمهوری با اشاره به اجلاس فردا و سه جانبه ایران، آذربایجان و روسیه، اظهار داشت: ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان، روابط سه جانبه آغاز می کنند و اجلاس روز دوشنبه، تامین کننده منافع سه کشور و منطقه خواهد بود.
پیش از سخنان رییس جمهور، محسن پاک آیین سفیر کشورمان در باکو گزارشی از روابط دو کشور ارائه کرد.
۰۷:۲۳:۲۷به گزارش حوزه دولت خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام حسن روحانی رییس جمهوری، شامگاه امروز یکشنبه ۱۷ مرداد در دیدار صمیمی با ایرانیان مقیم جمهوری آذربایجان، با بیان اینکه ایرانی هر کجا هست، سفیر فرهنگ دینی و ملی است، از نهایی شدن خط ترانزیتی شمال به جنوب با مشارکت ایران و جمهوری آذربایجان خبر داد.
وی نقش ایران در منطقه را مشارکت در صلح و توسعه دانست و اظهارداشت: امروز همه کشورها در جهان اذعان دارند که نقش ایران در امنیت این منطقه ، مثبت، تأثیرگذار و مهم است.
رییس جمهوری با اشاره به ویژگی و امتیاز جمهوری آذربایجان نسبت به سایر همسایگان ایران از لحاظ دینی، مذهبی و تاریخی مشترک تأکید کرد: باید از این فرصت برای تأمین منافع دو دولت و ملت به خوبی بهره ببربم.
روحانی تصریح کرد: دولت یازدهم سیاست برد ـ برد را نه تنها در مذاکرات هستهای بلکه در روابط خود با سایر کشورها بکار گرفته است.
رییس جمهوری با بیان اینکه پیگیری سیاست برد ـ باخت بادوام و بلند مدت نبوده و به نفع هیچ کشوری نیست، تصریح کرد: اگر مذاکرات هستهای نیز برد ـ باخت بود هرگز موفق نمیشدیم و در صورت موفقیت نیز ادامهدار نبود.
روحانی افزود: سیاست برد ـ برد و اعتدال دولت یازدهم به این معناست که تنها به فکر خود بودن منجر به موفقیت نمیشود. دولت یازدهم بجز کشورها و قدرتهایی که قصد مخاصمه با جمهوری اسلامی ایران دارند، خواهان برقراری روابط حسنه با همه کشورهای دنیا میباشد و ما باید معرف مهربانی و خدمت به همه انسانها باشیم، مگر اینکه کسی بخواهد به منافع و تمامیت ارضی ملت ایران، خدشهای وارد نماید.
رییس جمهوری در ابتدای سخنان خود روابط جمهوری اسلامی ایران با اکثر همسایگان از جمله جمهوری آذربایجان را بسیار خوب، حسنه و صمیمانه توصیف کرد و ادامه داد: همه نمایندگان نهادها و ارگانهای جمهوری اسلامی ایران، تجار، گردشگران و دانشجویان نقش تأثیرگذاری در حسن روابط با جمهوری آذربایجان دارند و این حسن روابط تهران ـ باکو به نفع امنیت، ثبات و توسعه دو کشور است.
روحانی با اشاره به سطح روابط روزافزون جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان از ابتدای کار دولت یازدهم تاکنون و همچنین توسعه روابط در زمینههای تجاری، بانکی، اقتصادی، سرمایهگذاری، علمی، تکنولوژیکی، اقتصادی و صنعتی، ادامه داد: افتتاح کارخانه خودروسازی و داروسازی توسط جمهوری اسلامی ایران به نفع مردم این کشور و منطقه خواهد بود.
رییس جمهوری همچنین به جایگاه ژئوپلتیکی و نقش ایران در ارتباط شرق به غرب و شمال و جنوب، اشاره کرد و گفت: باید با توسعه ارتباطات با کشورهای همسایه و منطقه از نعمت جاذبههای تاریخی و توریستی کشورمان به خوبی بهره ببریم.
روحانی با بیان اینکه خط ترانزیتی شمال به جنوب با مشارکت ایران و آذربایجان نهایی می شود، ادامه داد: تصمیم اصلی در این سفر مشارکت در خط ترانزیتی شمال ـ جنوب و اتصال راهآهن آستارا به رشت بوده که دو کشور با مشارکت یکدیگر و به صورت سرمایهگذاری مشترک اقدام خواهند کرد.
رییس جمهوری با اشاره به اجلاس فردا و سه جانبه ایران، آذربایجان و روسیه، اظهار داشت: ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان، روابط سه جانبه آغاز می کنند و اجلاس روز دوشنبه، تامین کننده منافع سه کشور و منطقه خواهد بود.
پیش از سخنان رییس جمهور، محسن پاک آیین سفیر کشورمان در باکو گزارشی از روابط دو کشور ارائه کرد.
۰۷:۱۶:۲۶ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی