اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
مرداد ۱۰, ۱۳۹۵
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

 

 

۰۸:۰۷:۵۷پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۸:۰۷:۰۷ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دومین هفته کاری در مرداد ماه را با تغییر مدیر سازمان بورس به پایان برد.

 

در حالی که هفته‌ها از آخرین دور شایعات در مورد تغییر رئیس سازمان گذشته بود، روز سه‌شنبه بازار با تصمیم شورای بورس برای موافقت با استعفای دکتر فطانت مواجه شد تا سکان بازار پس از نزدیک دو سال به شاپور محمدی، معاون وزیر اقتصاد و مدیرعامل سابق بورس انرژی سپرده شود. اکثر کارشناسان در حال حاضر لیست بلند‌بالایی از انتظارات را برای رئیس جدید سازمان فراهم کرده‌اند. بهبود دستورالعمل معاملات، تقویت نرم‌افزارهای بازار، بهبود ساختار تامین مالی و بازار بدهی، عمل به اصول اقتصاد مقاومتی و انجام اصلاحات اساسی در بازار عمده انتظارات فعالان تالار شیشه‌ای از رئیس جدید سازمان بورس است. انتظار می‌رود در هفته جاری شاپور محمدی برنامه خود را به بازار ارائه دهد که به نظر می‌رسد توسعه بازار بدهی با توجه به سیاست‌های دولت در اولویت قرار دارد. در همین حال هفته گذشته بازار سهام شاهد تحولات مهمی در سطح کلان به‌ویژه در بخش‌های سیاسی و اقتصادی بود.

در مهم‌ترین‌ موضوع اقتصادی رئیس‌کل بانک مرکزی از ابلاغ دستورالعمل و ضوابط اجرایی خرید و فروش ارز توسط بانک‌ها براساس ارز آزاد در هفته آینده خبر داد. وی معتقد است که این اقدام می‌تواند تسریع‌کننده حرکت به سمت یکسان‌سازی نرخ ارز باشد. در صحنه اقتصاد جهانی اما بهای هر تن نفت برنت با کاهش چشمگیر ۱۶درصدی به محدوده ۵/ ۴۲ دلار رسیده است. بهای نفت وست‌تگزاس نیز در محدوده ۴۱دلار قرار دارد. در بازار فلزات، بهای هر تن مس ۴هزار و ۸۶۲دلار گزارش شده است. بهای هرتن روی نیز به ۲هزار و ۱۹۱دلار رسیده است. بهای دوفلز آلومینیوم و سرب نیز به ترتیب یک هزار و ۵۹۸دلار و یک هزار و ۸۰۰دلار در هر تن گزارش شده است.در بازار سنگ آهن نیز خریدارها با حضور خود در بازار واردات سنگ آهن چین موجب رشد قیمت این محصول شدند. آخرین قیمت سنگ آهن خلوص ۶۲ درصد وارداتی ۵۷ دلار و ۶۵ سنت هر تن خشک سی‌اف‌آر ثبت شد که ۸۵ سنت در بازه یک‌روزه رشد داشته است. کارشناسان علت این بهبود قیمت را اقدام اخیر شرکت‌های معدنی چینی برای مقابله با سنگ آهن وارداتی از استرالیا و برزیل می‌دانند. برخی این اقدام را تلافی پرونده‌های آنتی‌دامپینگ آمریکا علیه فولاد چین می‌دانند.

ظاهرا بیش از ۲۰ شرکت معدنی چینی در بیانیه‌ای خواستار بررسی شرکت‌های معدنی واله و ریو‌تینتو و بی‌اچ‌پی بیلیتون شده‌اند تا اقدام لازم آنتی‌دامپینگ صورت گیرد.

 

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه تحت‌تاثیر خبر تغییر رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار شروعی توفانی داشت و خریدهای گسترده در نمادهای عمده بازار موجب شد تا شاخص در دقایق ابتدایی بازار جهش چشمگیری را تجربه کند. به این ترتیب در نهایت شاخص بازار سهام نیز ۷۲۵ واحد افزایش یافت و به رقم ۷۶ هزار و ۲۲۵ واحد رسید. نمادهای اخابر با ۱۰۶ واحد، فملی با ۷۳ واحد و شبندر با ۶۸ واحد بیشترین تاثیر مثبت را در محاسبه شاخص کل داشتند.در بازار روز چهارشنبه اکثر فروشندگان به انتظار تحولات بازار پس از تغییر مدیریت سازمان فروش‌های خود را به تاخیر انداختند.در این شرایط نگاه‌ها به سوی برنامه‌های رئیس جدید سازمان است تا خط‌مشی کلی برنامه‌های وی و همچنین برآوردی از حرکت‌های آتی بازار به‌دست آورند.

در گروه معدنی، زمان افزایش سرمایه گل‌گهر مشخص شد. به این ترتیب هیات‌مدیره «کگل» چهارشنبه ۲۰ مرداد با برگزاری جلسه‌ای، اقدام به افزایش سرمایه از ۴/ ۲ به ۳ هزار میلیارد تومان خواهد کرد. این افزایش سرمایه از دو محل آورده نقدی و مطالبات سهامداران به میزان ۴۹۲ میلیارد تومان و سود انباشته به میزان ۱۰۸ میلیارد تومان اعمال خواهد شد. در گروه بانکی در حالی که بازار در انتظار زمان برگزاری مجامع بانک‌های عمده است، نماد بانک انصار روز چهارشنبه بعد از تقسیم سود ۲۲۰ریالی و افزایش سرمایه از ۸۰۰میلیارد تومان به یک هزار میلیارد تومان بازگشایی شد.

در گروه پتروشیمی روز چهارشنبه نماد خارک پس از تقسیم سود ۲هزار و ۱۰۰ریالی باز‌گشایی شد. این شرکت پیش از بازگشایی در نامه‌ای درخصوص کاهش سود شرکت در سه ماهه نسبت به پیش‌‌بینی اعلام کرد با توجه به اینکه پیش‌‌بینی تفاوت بین دو نرخ ارز آزاد و مبادله‌ای در حال حاضر میسر نیست،شرکت در حال بررسی روند تغییرات قیمت ارز درآینده است که در صورت ثابت بودن مابه‌التفاوت این دو نرخ یا کاهش بیشتر این تفاوت، تعدیل‌های منفی مربوط به پیش‌‌بینی سود هر سهم اعلام خواهد شد.در گروه غذایی دبیر انجمن صنفی کارخانه‌های قند و شکر با اشاره به افزایش ۲۲۰ تومانی قیمت شکر گفت: قیمت شکر از ۲۳۰۰ تومان مصوب در سال گذشته به ۲۵۲۰ تومان در سال جاری افزایش یافت.

بهمن دانایی، با اشاره به ابلاغیه معاونت رئیس‌جمهور در مورخ ۸ خرداد ۹۵ مبنی بر تعیین قیمت شکر در ابتدای هر سال گفت: ستاد تنظیم کارگروه بازار مصوب کرد با توجه به اینکه چغندر پاییزه در اردیبهشت و خرداد برداشت می‌شود، قیمت شکر از این پس، در ابتدای هر سال تعیین و مصوب شود. وی بیان داشت: البته سال گذشته قیمت خرید شکر از کارخانه‌ها ۲۵۳۰ تومان مصوب شده بود و قیمت عرضه آن به مصرف‌کننده (درب کارخانه) ۲۳۰۰ تومان بود که بر این اساس مقرر شده بود مابه التفاوت آن توسط دولت به کارخانه‌ها پرداخت شود. دانایی با بیان اینکه هنوز تصمیمی در رابطه با پرداخت مابه‌التفاوت قیمت شکر در سال جاری به کارخانه‌ها اتخاذ نشده است، گفت: کارخانه‌های قند و شکر بابت مابه‌التفاوت قیمت شکر در سال ۹۳ و ۹۴ مبلغ ۵۱۰ میلیارد تومان از دولت طلب دارند. در این گروه روز چهارشنبه بهنوش بعد از تقسیم سود ۶۵ریالی و کاهش سود هر سهم از ۵۶۳ریال به ۳۴۲ریال بازگشایی شد. هم‌چنین قندقزوین نیز بعد از مجمع و عدم تقسیم سود بازگشایی شد که جهشی ۱۱درصدی را تجربه کرد. مارگارین نیز روز چهارشنبه بعد از تعدیل منفی از ۸۹۵ریال به ۷۱۹ریال بازگشایی شد. در گروه واسطه‌گری مالی زمان افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی سرمایه‌گذاری رنا مشخص شد تا این شرکت بورسی ۶۰۰ میلیارد تومانی شود. به این ترتیب «ورنا» زمان مجمع فوق‌العاده را ساعت ۱۰ یکشنبه ۱۷ مرداد تعیین کرد که در هتل المپیک برگزار خواهد شد. در این مجمع سرمایه ۳۰۰ میلیارد تومانی این شرکت از محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی به ۶۰۰میلیارد تومان خواهد رسید تا صرف اصلاح ساختار مالی شود.در گروه حمل‌و‌نقل هلدینگ نفت و گاز پارسیان با انتشار اطلاعیه‌ای از قصد خود برای فروش سهام مدیریتی حمل و نقل پارسیان خبر داد، این بلوک ۶۹درصدی در نرخ ۱۵هزار ریال به ازای هر سهم روز بیستم مرداد راهی تابلو می‌شود. در گروه سیمانی نیز موسسه مولی‌الموحدین با انتشار یک آگهی از قصد خود برای فروش ۲۹درصد سهام سیمان‌غرب آسیا خبر داد. هر سهم این شرکت ۱۰۳تومان قیمت‌گذاری شده و روز بیستم مرداد‌ماه روی تابلو می‌رود. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که شاخص با جهش ۹۶/ ۰ درصدی معادل ۷۲۵واحد توانست به کانال ۷۶هزار و ۲۲۶واحد برسد. ارزش معاملات در بورس به ۲۳۲میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۱۶میلیارد تومان بالغ شد.

 

۰۸:۰۶:۰۹دنیای اقتصاد: به‌دنبال رفع تحریم‌ها در زمستان سال گذشته، بازار سهام روند صعودی را در پیش گرفت؛ موضوعی که بیش از هر چیز به معنای امیدواری سهامداران به بهبود شرایط اقتصادی بود. گرچه از ابتدای سال جاری تا حدودی قیمت‌ها تعدیل شده‌اند، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد همچنان انتظارات از رشد سودآوری شرکت‌های سهامی بالا است. نسبت قیمت به درآمد (P/ E) که به نوعی بیانگر انتظارات سهامداران از سودآوری آینده است، برای متوسط کل بازار حدود ۷ مرتبه است. این در حالی است که بررسی نسبت مزبور برای ۳۲۱ نماد بورسی نشان می‌دهد نسبت P/ E در ۲۰۶ نماد بالاتر از میانگین کل بازار است. در واقع، هرچند در بخش مهمی از شرکت‌های بزرگ نسبت مزبور پایین است؛ اما در تعداد زیادی از نمادها، رشد قیمت‌ها (صورت کسر) سریع‌تر از رشد سودآوری (مخرج کسر) بوده است. موضوعی که تاکید می‌کند سهامداران همچنان نسبت به آینده سودآوری شرکت‌ها و بهبود فضای اقتصادی امیدوارند. به‌عبارت دقیق‌تر، خریدارانی که در قیمت‌های کنونی وارد این سهام شده‌اند امیدوارند در آینده، رشد سودآوری شرکت‌های موجود در سبد سرمایه‌گذاری‌شان موجب تعدیل نسبت P/ E شود، بنابراین سهامداران باید برای خرید دید بلندمدت داشته و از خریدهای هیجانی جلوگیری کنند تا به‌تدریج نسبت مزبور متناسب با انتظارات تعدیل شود.

 

گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: با نگاهی به وضعیت ۳۲۱ نماد حاضر در تابلوی معاملات بورس از منظر نسبت متوسط قیمت بر در‌آمد (P/ E) می‌توان دریافت در حال حاضر این نسبت در ۲۰۶ نماد معاملاتی، بالای ۷ (متوسطP/ E بازار در شرایط کنونی نیز معادل ۷ است) است. موضوعی که حکایت از افزایش انتظارات سهامداران به دنبال خوش‌بینی‌های موجود در بازار سهام دارد. انتظاراتی که موجب شده سهامداران امید بیشتری نسبت به رشد سودآوری شرکت‌هایشان داشته باشند. نکته قابل توجه این است که در این میان لزوما توجهی به کیفیت سودهای کسب شده وجود ندارد به‌طوری که در بسیاری موارد افزایش سودآوری عمدتا از طریق فعالیت‌های غیرعملیاتی همچون فروش دارایی‌ها و سود حاصل از سرمایه‌گذاری و سایر فعالیت‌های غیرعملیاتی به‌دست آمده است. نسبت قیمت به درآمد (P/ E) یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر قیمت‌گذاری سهام شرکت‌های فعال بازار سهام به شمار می‌رود که بیانگر بازده مورد انتظار از خرید سهام شرکت است. این نسبت که به‌عنوان حلقه واصله میان قیمت و سود هر سهم به شمار می‌رود، یکی از متغیرهایی است که همواره مورد توجه سهامداران قرار دارد. به عبارتی دیگر یکی از پربسامدترین اشتباهاتی که سرمایه‌گذاران غیرحرفه‌ای مرتکب می‌شوند، خرید سهام صرفا به اتکای P/ E بالا یا پایین است. این در حالی است که ارزشیابی سهام تنها با تکیه بر شاخص‌های ساده‌ای همانند P/ E ساده‌انگارانه و نادرست است چرا که تحلیلگران و کارشناسان بازار سهام تحلیل‌های متفاوتی از افزایش یا کاهش این نسبت ارائه می‌کنند. برخی بر این اعتقادند که هر چه نسبت قیمت به درآمد سهام شرکت بیشتر باشد، بازده مورد انتظار از خرید سهام آن کمتر خواهد بود و نمی‌توان انتظار کسب سود از سرمایه‌گذاری‌های خود داشته باشند و برخی نظری عکس دارند.

بر این اساس هر چند محاسبه P/ E بسیار ساده است اما تفسیر آن عملا دشوار به‌نظر می‌رسد به‌طوری که در شرایطی این نسبت بسیار گویا و در زمان‌های دیگر کاملا بی‌معنا جلوه می‌کند. این در حالی است که غالب سرمایه‌گذاران این اصطلاح را نادرست به کار می‌گیرند و در تصمیماتشان بیش از حد لازم به آن وزن می‌دهند. به لحاظ نظری، P/ E یک سهم به ما می‌گوید که سرمایه‌گذاران چند ریال حاضرند به ازای هر ریال سود یک شرکت پرداخت کنند. به همین جهت به آن ضریب سهام نیز گفته می‌شود. به عبارت دیگر اگر P/ E یک سهم ۲۰ باشد به این معنی است که سرمایه‌گذاران حاضرند ۲۰ ریال برای هر ریال از سود این سهم (که شرکت تولید می‌کند) بپردازند. با این وجود باید توجه داشت نمی‌توان P/ E‌های دو شرکت کاملا متفاوت را مقایسه کرد.

با بررسی ارزش بازاری و نسبت قیمت به درآمد ۳۲۱ شرکت موجود در بورس تهران در آخرین روز معاملاتی تیرماه ۹۵ می‌توان این‌گونه استنباط کرد که در حال حاضر و پس از انتشار قسمتی از گزارش‌های سه ماهه شرکت‌ها، از میان ۳۶ صنعت فعال در بورس نسبت پی بر ‌ای ۱۴ صنعت با کاهش و ۲۲ صنعت نیز با افزایش این نسبت همراه شده‌است. بر این اساس از میان ۲۲ صنعتی که نسبت پی بر ‌ای آنها افزایش یافته، گروه قند و شکر با رشد ۱۷۴ درصدی در جایگاه اول قرار گرفته است و بعد از آن صنعت خودرو و ساخت قطعات افزایش حدود ۱۷۲ درصدی نسبت پی بر ‌ای را تجربه کرده است. این در حالی است که صنایعی همچون کاشی و سرامیک، منسوجات و حمل‌و‌نقل، انبارداری و ارتباطات در ردیف‌های نخست جدول رتبه‌بندی صنایع از نظر کاهش نسبت پی بر ‌ای قرار گرفته‌اند.

 

بیشترین P/ E بازار در دست خودرویی‌ها

براساس آخرین قیمت‌های موجود برای سهام در پایان تیرماه سال ۹۵، بیشترین نسبت قیمت بر درآمد (P/ E) مربوط به یکی از شرکت‌های فعال در حوزه خودرو و ساخت قطعات است. به‌طوری‌که سهام فنرسازی خزر با برآورد سود یک ریالی نسبت قیمت به درآمد ۲۳۲۲ واحدی را به خود اختصاص داده تا از این منظر جایگاه اول بیشترین پی بر ‌ای را در اختیار خود داشته باشد. رتبه دوم نیز به سهام سرمایه‌گذاری نیرو تعلق دارد و نسبت پی بر ‌ای آن با سود پیش‌بینی شده یک ریالی برای سال مالی ۹۵ رقم ۱۲۷۴ واحد است و پس از آن سهام سایپا شیشه با نسبت ۱۲۷۱/ ۵۰ واحدی بیشترین رقم پی بر ‌ای را از آن خود کرده است. در مجموع در حال حاضر تعداد ۲۱ نماد با نسبت پی بر ‌ای بالای صد واحد در تابلوی بورس مورد معامله قرار می‌گیرند و ۱۲۵ نماد با نسبت پی بر‌ای دو رقمی و بالاتر از ۱۰ واحد در بازار سهام وجود دارند. همچنین طبق آمارهای موجود، بیش از ۱۴۹ نماد معاملاتی در بازار دارای پی بر ‌ای مثبت و زیر ۱۰ واحد هستند.

یکی دیگر از موارد مورد بررسی در این گزارش میزان سهام شناور شرکت‌ها است. سهام شناور آزاد بخشی از سهام یک شرکت است که در بازار قابل معامله بوده و با اهداف مدیریتی توسط سهامداران کنترل‌کننده نگهداری نمی‌شود. عرضه و تقاضای این بخش از سهام به واسطه دخالت در فرآیند عرضه و تقاضای روزانه، قیمت را تعیین می‌کند و قابلیت نقدشوندگی سهام را فراهم می‌کند. بر‌اساس اطلاعات موجود، بیشترین میزان سهام شناور آزاد به بانک خاورمیانه با داشتن ۸۴ درصد سهام شناور اختصاص یافته است و پس از آن سه شرکت قند ثابت با ۷۱ درصد، فرآورده‌های نسوز آذر با ۷۰ درصد و سرمایه‌گذاری آذربایجان با ۶۶‌درصد سهام شناور، بالاترین حجم سهام شناوری را در این بازار دارا هستند. سیمانی‌های بورس نیز پایین‌ترین سهام شناوری (زیر یک درصد) را دارا هستند.

 

نگاهی به وضعیت ۴ صنعت مهم

خودرویی‌ها: گروه خودرو و ساخت قطعات یکی از گروه‌های بزرگ و فعال بازار سهام است که با داشتن نقش لیدری، در جهت‌گیری و حرکت بازار نقشی مهم و بسیار تاثیر گذار دارد. ارزش این گروه ۱۶۹,۵۴۷ میلیارد ریال است که ۵ درصد از بازار کل را در اختیار دارد. گروه خودرو و ساخت قطعات ۹۳ میلیون و ۶۲ هزار برگ سهم در بازار دارد و ۳۱شرکت در این گروه مشغول به فعالیت هستند.

۷۷ درصد این گروه متعلق به ۵ شرکت است که به ترتیب شامل شرکت‌های سایپا (خساپا)، ایران خودرو (خودرو)، پارس‌ خودرو (خپارس)، زامیاد (خزامیا) و گروه‌ بهمن‌ (خبهمن) می‌شود. بزرگ‌ترین‌ شرکت در این گروه سایپا است که ۴۲درصد سهام گروه را در اختیار داشته و بیشترین ارزش را از آن خود کرده است. پس از سایپا نیز شرکت ایران خودرو ۱۶ درصد از سهام گروه را دارا است. بر این اساس شاید بتوان این طور برداشت کرد که شرکت‌های سایپا و ایران خودرو لیدرهای این گروه هستند و بیشترین تعداد معاملات در این گروه را در اختیار دارند. این دو شرکت نه تنها در گروه خود لیدر هستند بلکه از لیدرهای مهم و تاثیر گذار بازار نیز بوده که وضعیت معاملات آنان در کل بازار تاثیر قابل توجهی دارد.

در مجموع از میان ۳۱ شرکت حاضر در گروه «خودرو و ساخت قطعات» ۳ شرکت در گزارش منتهی به ۳۱ تیرماه سال جاری زیان شناسایی کرده‌اند که به ترتیب شامل سایپا دیزل، ایران‌خودرو دیزل و سایپا آذین می‌شود. ۱۱ شرکت در این گروه نسبت قیمت به درآمد زیر ۱۰ داشته است. در مجموع بالاترین P/ E این گروه را فنرسازی زر با برآورد سود یک ریالی، معادل۲۳۲۲ به خود اختصاص داده است. در عین حال ۸ شرکت حاضر در این گروه وضعیت خوبی در سودآوری داشته و نسبت سود به دارایی خود را بالای ۱۰درصد شناسایی کرده‌اند و بزرگ‌ترین زیان‌سازی به نسبت دارایی در این گروه مربوط به دو شرکت سایپا دیزل‌، ایران خودرو دیزل است که بالای ۵۰درصد از دارایی خود را زیان ساخته‌اند.

خاکستری‌های بورس: گروه سیمان، آهک و گچ نیز همچون گروه خودرو ۳۱ شرکت را در خود جای داده است. ارزش این گروه ۵۳,۵۰۱ میلیارد ریال است و با داشتن ۲۵ میلیون و ۹۷۷ هزار برگه سهم، ۲ درصد از بازار را در اختیار گرفته است. سیمان فارس و خوزستان بزرگ‌ترین شرکت حاضر در این گروه است که با دارا بودن ۲۲ درصد از سهام گروه بیشترین ارزش بازاری گروه سیمان، آهک و گچ یعنی ۷,۶۰۵ میلیارد ریال را از آن خود کرده است. از میان ۳۱ شرکت حاضر در گروه سیمان، آهک و گچ، ۳ شرکت در گزارش منتهی به ۳۱ تیرماه سال جاری خود زیان شناسایی کرده‌اند که شامل سیمان کردستان، سیمان شرق و سیمان دورود می‌شود و در مقابل سیمان بهبهان به ازای هر سهم خود بیشترین میزان سود را پیش‌بینی کرده است. همچنین ۱۴ شرکت حاضر در این گروه نسبت قیمت به درآمد دو رقمی داشته‌اند که بیشترین میزان P/ E به میزان ۸۷ واحد به شرکت سیمان آرتا اردبیل اختصاص دارد. بزرگ‌ترین زیان‌سازی به نسبت دارایی در این گروه نیز مربوط به سیمان دورود مربوط می‌شود که ۳۷درصد از دارایی خود را زیان کرده است.

شیمیایی‌ها: در گروه محصولات شیمیایی ۲۹‌شرکت قرار گرفته‌اند و ارزش این گروه بیش از ۷۰۷ میلیارد ریال است. در عین حال شرکت‌های حاضر در این گروه ۱۹۷ میلیون و ۳۹۶ هزار برگ سهم در بازار دارند. بزرگ‌ترین شرکت در این صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس است که ۲۵ درصد گروه را در اختیار دارد و در مجموع نیز بیشترین ارزش بازار را به میزان ۲۵۰ میلیارد و ۰۰۷ میلیون ریال در میان ۳۲۱ شرکت موجود از آن خود کرده است. بیشترین میزان P/ E این گروه نیز به شرکت پارس پامچال به میزان ۷۷۴ واحد تعلق گرفته است.

همچنین از میان ۲۹ شرکت حاضر در گروه محصولات شیمیایی، ۴ شرکت در گزارش منتهی به ۳۱ تیرماه سال جاری خود زیان شناسایی کرده‌اند که شامل پلی اکریل، پتروشیمی فارابی، مواد الیاف مصنوعی و بین‌المللی محصولات پارس می‌شود و در مقابل گلتاش به ازای هر سهم خود بیشترین میزان سود را پیش‌بینی کرده است. بزرگ‌ترین سود‌سازی به نسبت دارایی در این گروه نیز به سه شرکت پتروشیمی شازند، لعابیران و صنایع پتروشیمی کرمانشاه مربوط است که بالای ۲۰درصد از دارایی‌های خود را سود ساخته‌اند و در مقابل پلی‌اکریل بزرگ‌ترین زیان‌سازی به نسبت دارایی در این گروه را به میزان ۵۵ درصد از آن خود کرده است.

مواد و محصولات دارویی: دارویی‌ها با دارا بودن ۲۷ شرکت و ۱۴ میلیون و ۳۲۷ هزار سهم در بازار سهام ایران، ارزشی برابر ۱۲۳ میلیارد و ۳۴۸‌میلیون ریال به خود اختصاص داده‌اند. داروسازی زهراوی بزرگ‌ترین عضو این گروه بوده و ۲۰ درصد از سهام گروه دارویی را از آن خود کرده است و سرمایه‌گذاری دارویی تامین نیز با ارزشی برابر ۲۰ میلیارد ریال بیشترین میزان ارزش بازار در گروه مواد و محصولات دارویی را به خود اختصاص داده است. در میان ۲۷ شرکت حاضر در گروه مواد و محصولات دارویی، هیچ شرکتی در گزارش منتهی به ۳۱ تیرماه سال ۹۵ خود زیان شناسایی نکرده‌ و بیشترین میزان سود نیز به مواد اولیه داروپخش تعلق دارد که به ازای هر سهم خود ۳۴۹۴ ریال سود پیش‌بینی کرده است. کمترین میزان سود نیز به میزان ۶۲ ریال به ازای هر سهم به پیش‌بینی شرکت داروسازی کوثر مربوط می‌شود. تنها ۴ شرکت حاضر در این گروه نسبت قیمت به درآمد دو رقمی داشته‌اند که بیشترین میزان P/ E به میزان ۸۰ واحد از آن شرکت داروسازی روز دارو بوده و کیمیدارو کمترین میزان P/ E گروه را به میزان ۵ واحد از آن خود کرده است. همچنین کمترین میزان سودسازی به نسبت دارایی در این گروه نیز مربوط به داروسازی داملران مربوط می‌شود که نزدیک به ۱۰درصد از دارایی خود را سود ساخته‌ است.

 

۰۸:۰۵:۱۴گروه بورس- مهرنوش سلوکی: بازار سهام کشور پس از مدت‌ها گمانه‌زنی درخصوص تغییرات مدیریتی روز چهارشنبه، هفته گذشته شاهد حضور مدیر جدید در راس سازمان بود. این تحولات باعث شد موج هیجان در رفتار سهامداران به ویژه حقوقی‌ها افزایش یابد روز پایانی معاملاتی هفته گذشته جابه‌جایی‌های عمده در برخی نماد‌های بزرگ توسط حقوقی‌ها در نهایت رشد حدود یک درصدی را در کارنامه بورس تهران به ثبت رساند. بررسی تغییر مالکیت سهامداران طی یک هفته گذشته نیز حاکی از حمایت و فعالیت بیشتر بازیگران حقوقی است. در حالی که بررسی پیشینه رفتار حقوقی‌ها حاکی از حمایت بیشتر این معامله‌گران در بازار منفی است، در جریان معاملات هفته گذشته که بازار‌ها با بازدهی مثبت مواجه بود، شاهد حمایت حقوقی‌ها از بازار بودیم. به عبارتی معامله‌گران حقوقی برخلاف سنت گذشته خود در بازار مثبت فعالیت چشمگیری داشتند. بورس تهران بیشترین تغییر مالکیت را در روز چهارشنبه از سمت بازیگران حقیقی به حقوقی به ثبت رساند (حدود ۱۴میلیارد تومان). همچنین کمترین میزان تغییر مالکیت نیز در روز یکشنبه و با حضور بیشتر بازیگران حقیقی در صف‌های خرید به ثبت رسید. در مجموع تالار شیشه‌ای، طی هفته گذشته شاهد تغییر مالکیت ۱۶میلیارد تومانی از سمت بازیگران حقیقی به حقوقی بود تا حقوقی‌ها در ابتدای تابستان پیش‌قراولان صفوف خرید در بازار باشند.

 

ارز آزاد، علامت مثبت برای بازار

سیاست‌های اخیر بانک مرکزی مبنی بر آزاد‌سازی نقل و انتقال ارز توسط بانک‌ها و خرید و فروش آن، از تصمیماتی است که از جوانب مختلف می‌تواند بر اقتصاد کشور و همچنین بر بازار سهام اثر‌گذار باشد. این اقدام که از آن به‌عنوان گام محکم در جهت تک نرخی شدن ارز، یاد می‌شود می‌تواند رانت ارزی که معضل بزرگ اقتصاد کشور است را برطرف کند. به زعم کارشناسان حذف رانت ارزی از مواردی است که تا حد زیادی انگیزه صادراتی را در اقتصاد افزایش می‌دهد، همچنین می‌تواند انگیزه‌ای برای کاهش واردات کالا باشد. این موضوع در مجموع رونق اقتصاد و به تبع آن رونق صنایع مختلف بورسی را در بردارد.

در همین زمینه اثر دیگر تصمیم بانک مرکزی، بر صورت‌های مالی شرکت‌ها و به نوعی اثر حسابداری است. طی سال‌های اخیر سیاست‌های ارزی به گونه‌ای بوده که بسیاری از شرکت‌ها برای تهیه مواد اولیه از ارز مبادله‌ای استفاده می‌کردند (شرکت‌های دارویی-پتروشیمی) که طبق قوانین جدید باید ارز آزاد را جایگزین ارز مبادله‌ای کنند. این موضوع می‌تواند اثر منفی بر سود‌آوری این شرکت‌ها و صورت‌‌های مالی آنها داشته و موجب افزایش هزینه‌های آنها شود. اما در بخش دیگر شرکت‌هایی که در بخش فروش هم از ارز مبادله‌ای استفاده می‌کردند، با آزاد‌سازی نرخ آن می‌توانند در بخش سودآوری تغییرات مثبتی داشته باشند. بررسی‌های پیشین «دنیای‌اقتصاد» حاکی از آن است که برآیند کلی تغییر در سود‌آوری شرکت‌هاتحت تاثیر آزادسازی نرخ ارز می‌تواند حرکت مثبتی در جهت رونق آنها رقم بزند. به عبارت دیگر استفاده از ارز آزاد در سیستم بانکی می‌تواند کاهش قاچاق ارز، شفاف شدن اطلاعات ارزی و انگیزه صادراتی را به همراه داشته باشد که تمام این موارد نقطه عطفی در جهت رونق بازار سهام به شمار می‌رود.

 

تغییر مالکیت‌های شرکت‌های مهم

بررسی تغییر مالکیت نماد‌های بورس تهران نیز نکات قابل توجهی در بر دارد. شرکت صنایع آذر آب که در دو روز ابتدایی هفته اخیر متوقف بود با بازگشایی در روز دوشنبه شاهد تغییر مالکیت یک‌میلیون و ۵۱۱هزار سهم از حقیقی به حقوقی بود. این شرکت در سه روز فعالیت در هفته گذشته (دوشنبه تا چهارشنبه) شاهد جابه‌جایی بیش‌از ۶میلیون سهم از سوی بازیگران حقیقی به حقوقی بود تا حمایت بیشتر حقوقی‌های بازار را در اختیار داشته باشد. شرکت توسعه و تامین شریف سهامدار حقوقی این شرکت در سه روز پایانی هفته بیش از ۵ میلیون از سهام «فاذر» را خریداری کرد تا به‌عنوان سهامدار فعال این نماد مطرح باشد.

شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر که در سابقه معاملاتی هفته گذشته خود تنها یک روز منفی را تجربه کرد، در مجموع هفته تغییر مالکیت حدود ۲ میلیون و ۵۰۰میلیون سهم (حقیقی به حقوقی) را به خود دید. این شرکت که اولین روز هفته گذشته را با رشد قیمتی حدود ۵ درصدی مواجه شد، شاهد حمایت بیشتر بازیگران حقیقی در صف‌های خرید نیز بود و در نهایت در این روز بیشترین رقم تغییر مالکیت را به نفع حقیقی‌ها به ثبت رساند.این در حالی است که این شرکت در روزهای بعدی عمده تغییر مالکیت‌ها را به سمت بازیگران حقوقی داشت و در این زمینه از روز یکشنبه تا سه‌شنبه تغییر مالکیتی در حدود ۸ میلیون سهم را از حقیقی به حقوقی به ثبت رساند.

در نماد «وبانک» طی یک هفته اخیر، سهامداران حقیقی‌ فعالان این بازار بودند. بیشترین تغییر مالکیت برای این شرکت در روز سه‌شنبه و با جابه‌جایی بیش از ۷ میلیون سهم از سوی حقوقی‌ها به حقیقی‌ها انجام شد. همچنین روز شنبه، تنها روزی بود که این شرکت شاهد حمایت بیشتر بازیگران بزرگ بازار بود و تغییر مالکیت اندک حدود ۶۴هزار سهمی (حقیقی به حقوقی) را به خود دید. در مجموع تغییر مالکیت هفتگی این شرکت حدود ۸میلیون سهم (حقوقی به حقیقی) بود تا بازیگران خرد این نماد فعالان بیشتر این هفته شناخته شوند. درخصوص سهامداران فعال نیز دو شرکت سرمایه‌گذاری توسعه ملی و موسسه همیاری کوثر فعالیت بیشتری داشتند که اولی طی چهار روز ۳۰۰هزار سهم از سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی را خریداری کرد و دومی بیش از ۱۳ میلیون سهم از این شرکت را به فروش رساند. فولاد خراسان از دیگر شرکت‌هایی بود که طی یک هفته حضور بیشتر بازیگران حقیقی را به خود دید، این شرکت نیز مانند «وبانک» تنها روز شنبه تغییر مالکیت به نفع حقوقی‌ها داشت؛ اما در مجموع جابه‌جایی کمتر از یک میلیون سهم به نفع حقیقی‌ها را به ثبت رساند. شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات سهامدار فعال این شرکت بود که در روز یکشنبه در حدود ۶۰هزار سهم از این شرکت را خریداری کرده و در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه ۳میلیون و ۵۰۰هزار سهم را به فروش رسانده است.

 

۰۸:۰۳:۵۰سارا جنگروی: هفته‌ای که گذشت بر خلاف هفته پایانی تیرماه که اخبار و جنبش‌های ریز و درشت در سطح جهانی بر بازارهای کالایی از جمله طلا و بالطبع بازار آتی سکه موثر بود، روی محوری تقریبا خنثی و آرام طی مسیر کرد، در واقع هفته گذشته برای معامله‌گران با انتظار تا رسیدن به روز چهارشنبه و نتایج جلسه کمیته بازار آزاد فدرال رزرو همراه بود؛ انتظاری که بیجا هم نبود و با ثابت نگه داشتن نرخ بهره آمریکا توسط این ارگان، سیگنال افزایش به بازار جهانی طلا مخابره شد و در این راستا بازار سکه آتی هم به تبعیت از این افزایش از روز چهارشنبه به بعد با رشد ۷۰ درصدی در حجم معاملات این خبر را به رسمیت شناخت.

 

به گزارش «دنیای اقتصاد» روز چهارشنبه حجم معاملات آتی سکه حدود ۸ هزار و ۶۰۰ واحد بود اما بعد از نشست فدرال رزرو و با رشد قیمت طلای جهانی، روز پنج‌شنبه شاهد معامله ۱۴ هزار و ۶۰۰ واحدی سکه آتی در بورس کالا بودیم که نشان داد این بازار نیز به تصمیم فدرال رزرو واکنش مناسب نشان داده است که این موضوع می‌تواند حکایت از آغاز خوش بینی بازار آتی در هفته‌های پیش رو داشته باشد.

خوش‌بینی‌ها بعد از نشست فدرال رزرو در شرایطی است که هفته گذشته یکی از کم‌جان‌ترین هفته‌های معاملاتی را در تالار آتی بورس کالا شاهد بودیم به‌طوری که حجم معاملات در این هفته ۵۰ هزار و ۹۷۰ معامله بود. این در حالی است که در ۵ هفته پیش از آن حجم معاملات در برخی هفته‌ها از ۱۰۰ هزار معامله نیز گذشته است. با این حال روزهای پیش رو برای بازار سکه آتی به گمان قوی و طبق شواهد موجود روندی افزایشی خواهد بود، در واقع هفته گذشته را می‌توان هفته‌ای کاهشی در حجم معاملات سکه آتی دانست، به‌طوری که معامله‌گران لقب «هفته کم حجم و کم نوسان» را به شرایط این‌چنینی بازار داده‌اند که این موضوع به تبعیت از بازار جهانی طلا رخ داد. در این بین قیمت اونس طلا نیز طی هفته گذشته برخلاف روند آخرین روزهای هفته، در وضعیت کاهشی قرار داشت که گفته می‌شود دلیل اصلی آن انتظار برای نشست فدرال رزرو آمریکا بود اما از روز چهارشنبه با تثبیت نرخ بهره در این نشست طلای جهانی روند افزایشی به خود گرفت و از هزار و ۳۲۰ دلار تا بیش از هزار و ۳۵۰ دلار افزایش یافت که همان‌طور که اشاره شد این موضوع روی بازار آتی اثر ۷۰ درصدی بر جای گذاشت ضمن آنکه انتظار رشد قیمت‌ها و حجم معاملات را در هفته جاری تقویت کرد. به عقیده کارشناسان با این اوضاع نه تنها در هفته جاری که در هفته‌های پیش رو می‌توان انتظار داشت بازار آتی با روند رو به رونقی از بعد حجم معاملات و قیمت‌ها روبه‌رو‌ شود.

 

ریزنمرات بازار آتی در هفته‌ای که گذشت

در این بین در روزهای ابتدایی هفته گذشته، معاملات در سررسید اردیبهشت با نرخ یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان شروع به کار کرد و این روند با نوسان بسیار کم تا روز سه شنبه ادامه داشت، در ساعت‌های انتهایی روز چهارشنبه و همزمان با تصمیم فدرال رزرو برای ثابت نگه داشتن نرخ بهره، قیمت‌ها در سررسید اردیبهشت به یک میلیون و ۱۶۰ هزار تومان رسید و در روز پنج شنبه با جنبش قابل توجه و تاثیر کامل از روند افزایشی اونس جهانی به رقم یک میلیون و ۱۷۸ هزار تومان رسید؛ رقمی که نسبت به هفته ماقبل خود ۸ هزار تومان افزایش را نشان می‌دهد.

با اینکه اونس طی هفته گذشته در بازه ۱۳۱۸ تا ۱۳۳۱ دلار نوسان داشت ولی در روز چهارشنبه که مقارن با نشست ماهانه فدرال رزرو بود اونس نیز وارد مدار افزایش شد، چنانچه در روز پنج‌شنبه اونس به کانال ۱۳۴۰ و در روز جمعه به رقم هزار و ۳۵۱ دلار وارد شد تا روند افزایشی خود را تثبیت کند. با این وجود روز پنج شنبه حجم معاملات که با افزایش قابل توجهی نسبت به روزهای قبل خود مواجه شد، این سیگنال را به معامله‌گران مخابره کرد که روند ادامه دار در بازار معاملات آتی در هفته‌های پیش رو مثبت خواهد بود، روندی که حداقل تا قبل از نشست مجدد فدرال رزرو آمریکا به شرط آنکه اتفاق و خبر غیر منتظره‌ای رخ ندهد پایدار خواهد بود. این در شرایطی است که کارشناسان انتظار دارند این سیاست فدرال رزرو لااقل تا نشست سپتامبر ثابت بماند مگر آنکه با انتشار آمارهای جدید از اقتصاد ایالات متحده شاهد تغییر در سیاست این نهاد تاثیرگذار آمریکا باشیم.

از سوی دیگر نشست بانک مرکزی ژاپن هم روز گذشته برگزار شد؛ هرچند هنوز نتایجی از این نشست تا لحظه نگارش این گزارش منتشر نشده اما معامله‌گران بازار طلا در آسیا نشانه‌های مثبتی از آن را پیش بینی می‌کنند و معتقدند سیاست تزریق ۳۸تریلیون ینی محرک‌های پولی توسط دولت می‌تواند جان تازه‌ای به اقتصاد این کشور ببخشد. با این حال در بازار آسیا نیز، سرمایه‌گذاران انتظار دارند که بانک ژاپن با استناد به سیاست‌های تسهیل پولی مذکور روند رو به رشدی را در بازار طلای آسیا ایجاد کند؛ انتظاری که نهایتا منجر به افزایش ۲۲/ ۰ درصدی قیمت طلا در بازارهای آسیایی و رسیدن آن به هزار و ۳۴۴ دلار شده است.

 

رونق بازار آتی سکه در گرو شرایط پایدار

اما پیش بینی‌ها در بازار آتی سکه طلا همگام با پیش بینی‌های جهانی مثبت خواهد بود، در این راستا طبق مستندات موجود و تحلیل‌های «دنیای اقتصاد» و تجربه‌های موجود از ابتدای سال ۹۵ باید گفت طی این ماه‌ها بازار آتی سکه بیش از آنکه از دلار تبعیت کند از اونس تبعیت کرده است. از سوی دیگر با توجه به پیش‌بینی‌های جهانی درخصوص تثبیت نرخ بهره آمریکا تا دو ماه آینده باید گفت رونقی نسبی نصیب بازار طلا و همچنین بازارهای آتی و نقدی سکه خواهد شد و تثبیت این روند، برای بازار آتی سکه ایران به‌طور خاص روندی مثبت را پیش خواهد آورد، هرچند این ادعا در صورتی عملی خواهد بود که اتفاق غیر‌منتظره‌ای در سطح جهانی و داخلی رخ ندهد.

 

۰۷:۵۷:۲۷گروه بازار پول: آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه تورم تولیدکننده در تیرماه سال جاری به ۷/ ۲ درصد رسیده که نسبت به آمار ماه قبل افزایش ۱/ ۱ واحد درصدی را پشت سرگذاشته است. همچنین تورم ماهانه تورم نقطه‌به‌نقطه با ثبت رقم ۹/ ۰ درصد به بیشترین مقدار طی یک سال اخیر رسیده است. افزایش تورم نقطه‌به‌نقطه شاخص تولیدکننده در حالی است که شاخص بخش صنعت نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته؛‌ روندی که برخی از کارشناسان آن را به رکود بخش صنعت نسبت می‌دهند.

 

 

بیشترین تورم ماهانه در یک‌سال

آخرین آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که شاخص بهای تولیدکننده در تیرماه سال جاری به ۱/ ۲۲۰ رسیده است. این رقم نسبت به ماه قبل رشدی معادل ۹/ ۰ درصد ثبت کرده است. این رقم بیشترین رشد ماهانه طی یک‌سال اخیر بوده است. رشد ماهانه تورم تولیدکننده در خردادماه معادل ۳/ ۰ درصد بوده است. میانگین رشد ماهانه نیز در یک سال گذشته تنها ۲/ ۰ درصد گزارش شده است. با این آمار معلوم می‌شود که آمار تیرماه نسبتا در سطح بالاتری قرار دارد. تورم ماهانه رشد شاخص بهای تولیدکننده نسبت به ماه گذشته است. دیگر آمار که میزان تغییرات شاخص را نسبت به مدت مشابه سال قبل در نظر می‌گیرد، تورم نقطه‌به‌نقطه است. آمارها نشان می‌دهد که شاخص بهای تولیدکننده در تیرماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل (تورم نقطه‌به‌نقطه) به ۷/ ۲ درصد رسیده است. تورم نقطه‌به‌نقطه در خردادماه سال جاری با ثبت رقم ۶/ ۱ درصد به کمترین میزان از ابتدای انتشار آن در ۲۵ سال گذشته رسیده بود. حال این رقم در تیرماه افزایش یافته است و از کف خود فاصله گرفته است. آمار دیگر بانک مرکزی نشان می‌دهد که روند نزولی تورم متوسط یا ۱۲ ماهه ادامه دارد. مطابق این آمارها میزان شاخص بهای مصرف‌کننده در ۱۲ ماه منتهی به تیرماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵/ ۳ درصد افزایش یافته است. تورم متوسط برای خردادماه معادل ۸/ ۳ درصد گزارش شده است. به‌نظر می‌رسد روند کاهشی تورم متوسط همچنان ادامه باشد و این ارقام حتی از ۳ درصد نیز کمتر شود.

 

اهمیت رصد تورم پیش نگر

شاخص بهای تولیدکننده (Producer Price Index) که به شکل اختصار به PPI مشهور است، یکی ازشاخص‌های قیمتی است که اطلاعاتی را درخصوص قیمت گروهی از کالاها و خدمات ارائه می‌کند. این شاخص میزان تغییر قیمت کالا و خدمات را که توسط تولیدکنندگان خرید و فروش می‌شود،‌ اندازه‌گیری می‌کند. از این رو، برای برخی از سرمایه‌گذاران، صاحبان صنایع و سیاست‌گذاران اقتصادی شامل اطلاعات مفیدی خواهد بود در ادبیات اقتصادی از این شاخص به‌عنوان یک شاخص پیش‌نگر (Leading Indicator) یاد می‌شود؛ به این معنی که هر افزایش یا کاهش قیمت در شاخص بهای تولیدکننده می‌تواند با یک وقفه زمانی در شاخص بهای مصرف‌کننده نیز مشاهده شود. از این رو از تغییرات شاخص بهای تولیدکننده به‌عنوان حسگر شاخص بهای مصرف‌کننده نیز نام‌گذاری می‌شود. البته تاثیرپذیری شاخص بهای مصرف‌کننده از شاخص بهای تولیدکننده با توجه به عوامل موثر در هر اقتصاد متفاوت است و جهت و اندازه آن باید در مطالعات اقتصادی مشخص شود. شاخص بهای تولیدکننده و مصرف‌کننده، دو نوع شاخص هستند که تغییرات قیمتی در مجموع کالاها و خدمات را محاسبه می‌کنند؛ اما این دو شاخص برخی تفاوت‌ها را دارد. به‌طور کلی همان‌طور که عنوان شد شاخص بهای تولیدکننده تنها قیمت کالا و خدمات خریداری شده توسط تولیدکنندگان را در نظر نمی‌گیرد، بلکه قیمت کالا و خدمات فروخته شده توسط این گروه را مدنظر قرار دارد. این در حالی است که شاخص بهای مصرف‌کننده قیمت کالا و خدمات فروخته شده در بازار مصرف‌کننده را در نظر می‌گیرد که این قیمت نیز هزینه‌های مربوط به حمل‌ونقل، انبارداری و سود را شامل می‌شود، حتی این امکان وجود دارد که وضع تعرفه‌ها در شاخص بهای مصرف‌کننده اثرگذار باشد. نکته دیگر آن است که کالاهای وارداتی به‌طور مستقیم در شاخص بهای تولیدکننده اثر نمی‌گذارد؛ مگر آنکه در آن ارزش افزوده‌ای ایجاد شود. این در حالی است که امکان دارد در بازار مصرف‌کننده سبد مورد نظر از کالاهای وارداتی نیز تشکیل شده باشد.

 

جزئیات شاخص بهای تولیدکننده

در گزارش شاخص بهای تولیدکننده که از سوی بانک مرکزی منتشر می‌شود، ۷۰۸ قلم کالا و خدمات تولیدی در هشت گروه اصلی و سه گروه اختصاصی تقسیم‌بندی شده است. در این تقسیم‌بندی، کالاها و خدمات تولیدی در سه دسته‌بندی «کشاورزی، جنگل‌داری و ماهیگیری» (در این گزارش این گروه را به اختصار کشاورزی می‌نامیم)، «ساخت (صنعت)» و «خدمات» قرار می‌گیرند. در گزارش شاخص بهای تولیدکننده، وزن هر یک از گروه‌ها اهمیت آن را در محاسبه شاخص بهای تولیدکننده مشخص می‌کند. در این محاسبات، ضریب اهمیت کل شاخص مساوی عدد ۱۰۰ قرار می‌گیرد. به‌عنوان مثال گروه ساخت یا صنعت با ضریب اهمیت ۵۲ واحد در حدود نیمی از وزن کل شاخص بهای تولیدکننده را تشکیل می‌دهد. علاوه‌بر این، در گزارش شاخص بهای تولیدکننده، گروه کشاورزی معادل ۱۷ درصد و کل خدمات نیز ۳۱ درصد از وزن کل را در اختیار دارند. بنابراین می‌توان عنوان کرد در مجموع حدود دوسوم وزن شاخص بهای تولیدی از کالاهای تولیدکننده و حدود یک‌سوم وزن کل شاخص را خدمات تشکیل می‌دهد. آخرین آمارها نشان می‌دهد که رشد قیمت گروه صنعت طی در تیرماه نسبت به ماه قبل معادل منفی ۴/ ۰درصد بوده است. تورم نقطه‌به‌نقطه صنعت نیز در تیرماه معادل منفی ۶/ ۱ درصد ثبت شده است. برخی از کارشناسان معتقدند که منفی بودن تورم بخش صنعت یکی از نشانه‌های باقی ماندن رکود در اقتصاد است. یکی دیگر از گروه‌های مهم کشاورزی است که در تیرماه نسبت به ماه قبل معادل ۲ درصد به آن افزوده شده است. تورم نقطه‌به‌نقطه نیز در این گروه معادل ۲ درصد ثبت شده است؛ اما در بخش خدمات روند تورمی نسبت به بخش کالایی بالاتر بوده است؛ به نحوی که نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه بخش خدمات در تیرماه معادل ۲/ ۱۰ درصد گزارش شده است. بیشترین تورم نقطه‌به‌نقطه در بخش خدمات در گروه آموزش گزارش شده که سطح قیمت‌های این گروه نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱/ ۲۱ درصد رشد کرده است. هر چند که رشد ماهانه گروه آموزش تنها ۵/ ۰ درصد بوده است. در بین گروه‌ها بیشترین رشد ماهانه به گروه بهداشت اختصاص یافته که قیمت‌های این گروه طی یک ماه ۱/ ۶ درصد افزایش یافته است.

 

۰۷:۵۶:۵۵سارا جنگروی: هفته‌ای که گذشت بر خلاف هفته پایانی تیرماه که اخبار و جنبش‌های ریز و درشت در سطح جهانی بر بازارهای کالایی از جمله طلا و بالطبع بازار آتی سکه موثر بود، روی محوری تقریبا خنثی و آرام طی مسیر کرد، در واقع هفته گذشته برای معامله‌گران با انتظار تا رسیدن به روز چهارشنبه و نتایج جلسه کمیته بازار آزاد فدرال رزرو همراه بود؛ انتظاری که بیجا هم نبود و با ثابت نگه داشتن نرخ بهره آمریکا توسط این ارگان، سیگنال افزایش به بازار جهانی طلا مخابره شد و در این راستا بازار سکه آتی هم به تبعیت از این افزایش از روز چهارشنبه به بعد با رشد ۷۰ درصدی در حجم معاملات این خبر را به رسمیت شناخت.

 

به گزارش «دنیای اقتصاد» روز چهارشنبه حجم معاملات آتی سکه حدود ۸ هزار و ۶۰۰ واحد بود اما بعد از نشست فدرال رزرو و با رشد قیمت طلای جهانی، روز پنج‌شنبه شاهد معامله ۱۴ هزار و ۶۰۰ واحدی سکه آتی در بورس کالا بودیم که نشان داد این بازار نیز به تصمیم فدرال رزرو واکنش مناسب نشان داده است که این موضوع می‌تواند حکایت از آغاز خوش بینی بازار آتی در هفته‌های پیش رو داشته باشد.

خوش‌بینی‌ها بعد از نشست فدرال رزرو در شرایطی است که هفته گذشته یکی از کم‌جان‌ترین هفته‌های معاملاتی را در تالار آتی بورس کالا شاهد بودیم به‌طوری که حجم معاملات در این هفته ۵۰ هزار و ۹۷۰ معامله بود. این در حالی است که در ۵ هفته پیش از آن حجم معاملات در برخی هفته‌ها از ۱۰۰ هزار معامله نیز گذشته است. با این حال روزهای پیش رو برای بازار سکه آتی به گمان قوی و طبق شواهد موجود روندی افزایشی خواهد بود، در واقع هفته گذشته را می‌توان هفته‌ای کاهشی در حجم معاملات سکه آتی دانست، به‌طوری که معامله‌گران لقب «هفته کم حجم و کم نوسان» را به شرایط این‌چنینی بازار داده‌اند که این موضوع به تبعیت از بازار جهانی طلا رخ داد. در این بین قیمت اونس طلا نیز طی هفته گذشته برخلاف روند آخرین روزهای هفته، در وضعیت کاهشی قرار داشت که گفته می‌شود دلیل اصلی آن انتظار برای نشست فدرال رزرو آمریکا بود اما از روز چهارشنبه با تثبیت نرخ بهره در این نشست طلای جهانی روند افزایشی به خود گرفت و از هزار و ۳۲۰ دلار تا بیش از هزار و ۳۵۰ دلار افزایش یافت که همان‌طور که اشاره شد این موضوع روی بازار آتی اثر ۷۰ درصدی بر جای گذاشت ضمن آنکه انتظار رشد قیمت‌ها و حجم معاملات را در هفته جاری تقویت کرد. به عقیده کارشناسان با این اوضاع نه تنها در هفته جاری که در هفته‌های پیش رو می‌توان انتظار داشت بازار آتی با روند رو به رونقی از بعد حجم معاملات و قیمت‌ها روبه‌رو‌ شود.

 

ریزنمرات بازار آتی در هفته‌ای که گذشت

در این بین در روزهای ابتدایی هفته گذشته، معاملات در سررسید اردیبهشت با نرخ یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان شروع به کار کرد و این روند با نوسان بسیار کم تا روز سه شنبه ادامه داشت، در ساعت‌های انتهایی روز چهارشنبه و همزمان با تصمیم فدرال رزرو برای ثابت نگه داشتن نرخ بهره، قیمت‌ها در سررسید اردیبهشت به یک میلیون و ۱۶۰ هزار تومان رسید و در روز پنج شنبه با جنبش قابل توجه و تاثیر کامل از روند افزایشی اونس جهانی به رقم یک میلیون و ۱۷۸ هزار تومان رسید؛ رقمی که نسبت به هفته ماقبل خود ۸ هزار تومان افزایش را نشان می‌دهد.

با اینکه اونس طی هفته گذشته در بازه ۱۳۱۸ تا ۱۳۳۱ دلار نوسان داشت ولی در روز چهارشنبه که مقارن با نشست ماهانه فدرال رزرو بود اونس نیز وارد مدار افزایش شد، چنانچه در روز پنج‌شنبه اونس به کانال ۱۳۴۰ و در روز جمعه به رقم هزار و ۳۵۱ دلار وارد شد تا روند افزایشی خود را تثبیت کند. با این وجود روز پنج شنبه حجم معاملات که با افزایش قابل توجهی نسبت به روزهای قبل خود مواجه شد، این سیگنال را به معامله‌گران مخابره کرد که روند ادامه دار در بازار معاملات آتی در هفته‌های پیش رو مثبت خواهد بود، روندی که حداقل تا قبل از نشست مجدد فدرال رزرو آمریکا به شرط آنکه اتفاق و خبر غیر منتظره‌ای رخ ندهد پایدار خواهد بود. این در شرایطی است که کارشناسان انتظار دارند این سیاست فدرال رزرو لااقل تا نشست سپتامبر ثابت بماند مگر آنکه با انتشار آمارهای جدید از اقتصاد ایالات متحده شاهد تغییر در سیاست این نهاد تاثیرگذار آمریکا باشیم.

از سوی دیگر نشست بانک مرکزی ژاپن هم روز گذشته برگزار شد؛ هرچند هنوز نتایجی از این نشست تا لحظه نگارش این گزارش منتشر نشده اما معامله‌گران بازار طلا در آسیا نشانه‌های مثبتی از آن را پیش بینی می‌کنند و معتقدند سیاست تزریق ۳۸تریلیون ینی محرک‌های پولی توسط دولت می‌تواند جان تازه‌ای به اقتصاد این کشور ببخشد. با این حال در بازار آسیا نیز، سرمایه‌گذاران انتظار دارند که بانک ژاپن با استناد به سیاست‌های تسهیل پولی مذکور روند رو به رشدی را در بازار طلای آسیا ایجاد کند؛ انتظاری که نهایتا منجر به افزایش ۲۲/ ۰ درصدی قیمت طلا در بازارهای آسیایی و رسیدن آن به هزار و ۳۴۴ دلار شده است.

 

رونق بازار آتی سکه در گرو شرایط پایدار

اما پیش بینی‌ها در بازار آتی سکه طلا همگام با پیش بینی‌های جهانی مثبت خواهد بود، در این راستا طبق مستندات موجود و تحلیل‌های «دنیای اقتصاد» و تجربه‌های موجود از ابتدای سال ۹۵ باید گفت طی این ماه‌ها بازار آتی سکه بیش از آنکه از دلار تبعیت کند از اونس تبعیت کرده است. از سوی دیگر با توجه به پیش‌بینی‌های جهانی درخصوص تثبیت نرخ بهره آمریکا تا دو ماه آینده باید گفت رونقی نسبی نصیب بازار طلا و همچنین بازارهای آتی و نقدی سکه خواهد شد و تثبیت این روند، برای بازار آتی سکه ایران به‌طور خاص روندی مثبت را پیش خواهد آورد، هرچند این ادعا در صورتی عملی خواهد بود که اتفاق غیر‌منتظره‌ای در سطح جهانی و داخلی رخ ندهد.

 

۰۷:۴۷:۴۲دنیای اقتصاد: به‌دنبال رفع تحریم‌ها در زمستان سال گذشته، بازار سهام روند صعودی را در پیش گرفت؛ موضوعی که بیش از هر چیز به معنای امیدواری سهامداران به بهبود شرایط اقتصادی بود. گرچه از ابتدای سال جاری تا حدودی قیمت‌ها تعدیل شده‌اند، اما بررسی‌ها نشان می‌دهد همچنان انتظارات از رشد سودآوری شرکت‌های سهامی بالا است. نسبت قیمت به درآمد (P/ E) که به نوعی بیانگر انتظارات سهامداران از سودآوری آینده است، برای متوسط کل بازار حدود ۷ مرتبه است. این در حالی است که بررسی نسبت مزبور برای ۳۲۱ نماد بورسی نشان می‌دهد نسبت P/ E در ۲۰۶ نماد بالاتر از میانگین کل بازار است. در واقع، هرچند در بخش مهمی از شرکت‌های بزرگ نسبت مزبور پایین است؛ اما در تعداد زیادی از نمادها، رشد قیمت‌ها (صورت کسر) سریع‌تر از رشد سودآوری (مخرج کسر) بوده است. موضوعی که تاکید می‌کند سهامداران همچنان نسبت به آینده سودآوری شرکت‌ها و بهبود فضای اقتصادی امیدوارند. به‌عبارت دقیق‌تر، خریدارانی که در قیمت‌های کنونی وارد این سهام شده‌اند امیدوارند در آینده، رشد سودآوری شرکت‌های موجود در سبد سرمایه‌گذاری‌شان موجب تعدیل نسبت P/ E شود، بنابراین سهامداران باید برای خرید دید بلندمدت داشته و از خریدهای هیجانی جلوگیری کنند تا به‌تدریج نسبت مزبور متناسب با انتظارات تعدیل شود.

 

گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: با نگاهی به وضعیت ۳۲۱ نماد حاضر در تابلوی معاملات بورس از منظر نسبت متوسط قیمت بر در‌آمد (P/ E) می‌توان دریافت در حال حاضر این نسبت در ۲۰۶ نماد معاملاتی، بالای ۷ (متوسطP/ E بازار در شرایط کنونی نیز معادل ۷ است) است. موضوعی که حکایت از افزایش انتظارات سهامداران به دنبال خوش‌بینی‌های موجود در بازار سهام دارد. انتظاراتی که موجب شده سهامداران امید بیشتری نسبت به رشد سودآوری شرکت‌هایشان داشته باشند. نکته قابل توجه این است که در این میان لزوما توجهی به کیفیت سودهای کسب شده وجود ندارد به‌طوری که در بسیاری موارد افزایش سودآوری عمدتا از طریق فعالیت‌های غیرعملیاتی همچون فروش دارایی‌ها و سود حاصل از سرمایه‌گذاری و سایر فعالیت‌های غیرعملیاتی به‌دست آمده است. نسبت قیمت به درآمد (P/ E) یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر قیمت‌گذاری سهام شرکت‌های فعال بازار سهام به شمار می‌رود که بیانگر بازده مورد انتظار از خرید سهام شرکت است. این نسبت که به‌عنوان حلقه واصله میان قیمت و سود هر سهم به شمار می‌رود، یکی از متغیرهایی است که همواره مورد توجه سهامداران قرار دارد. به عبارتی دیگر یکی از پربسامدترین اشتباهاتی که سرمایه‌گذاران غیرحرفه‌ای مرتکب می‌شوند، خرید سهام صرفا به اتکای P/ E بالا یا پایین است. این در حالی است که ارزشیابی سهام تنها با تکیه بر شاخص‌های ساده‌ای همانند P/ E ساده‌انگارانه و نادرست است چرا که تحلیلگران و کارشناسان بازار سهام تحلیل‌های متفاوتی از افزایش یا کاهش این نسبت ارائه می‌کنند. برخی بر این اعتقادند که هر چه نسبت قیمت به درآمد سهام شرکت بیشتر باشد، بازده مورد انتظار از خرید سهام آن کمتر خواهد بود و نمی‌توان انتظار کسب سود از سرمایه‌گذاری‌های خود داشته باشند و برخی نظری عکس دارند.

بر این اساس هر چند محاسبه P/ E بسیار ساده است اما تفسیر آن عملا دشوار به‌نظر می‌رسد به‌طوری که در شرایطی این نسبت بسیار گویا و در زمان‌های دیگر کاملا بی‌معنا جلوه می‌کند. این در حالی است که غالب سرمایه‌گذاران این اصطلاح را نادرست به کار می‌گیرند و در تصمیماتشان بیش از حد لازم به آن وزن می‌دهند. به لحاظ نظری، P/ E یک سهم به ما می‌گوید که سرمایه‌گذاران چند ریال حاضرند به ازای هر ریال سود یک شرکت پرداخت کنند. به همین جهت به آن ضریب سهام نیز گفته می‌شود. به عبارت دیگر اگر P/ E یک سهم ۲۰ باشد به این معنی است که سرمایه‌گذاران حاضرند ۲۰ ریال برای هر ریال از سود این سهم (که شرکت تولید می‌کند) بپردازند. با این وجود باید توجه داشت نمی‌توان P/ E‌های دو شرکت کاملا متفاوت را مقایسه کرد.

با بررسی ارزش بازاری و نسبت قیمت به درآمد ۳۲۱ شرکت موجود در بورس تهران در آخرین روز معاملاتی تیرماه ۹۵ می‌توان این‌گونه استنباط کرد که در حال حاضر و پس از انتشار قسمتی از گزارش‌های سه ماهه شرکت‌ها، از میان ۳۶ صنعت فعال در بورس نسبت پی بر ‌ای ۱۴ صنعت با کاهش و ۲۲ صنعت نیز با افزایش این نسبت همراه شده‌است. بر این اساس از میان ۲۲ صنعتی که نسبت پی بر ‌ای آنها افزایش یافته، گروه قند و شکر با رشد ۱۷۴ درصدی در جایگاه اول قرار گرفته است و بعد از آن صنعت خودرو و ساخت قطعات افزایش حدود ۱۷۲ درصدی نسبت پی بر ‌ای را تجربه کرده است. این در حالی است که صنایعی همچون کاشی و سرامیک، منسوجات و حمل‌و‌نقل، انبارداری و ارتباطات در ردیف‌های نخست جدول رتبه‌بندی صنایع از نظر کاهش نسبت پی بر ‌ای قرار گرفته‌اند.

 

بیشترین P/ E بازار در دست خودرویی‌ها

براساس آخرین قیمت‌های موجود برای سهام در پایان تیرماه سال ۹۵، بیشترین نسبت قیمت بر درآمد (P/ E) مربوط به یکی از شرکت‌های فعال در حوزه خودرو و ساخت قطعات است. به‌طوری‌که سهام فنرسازی خزر با برآورد سود یک ریالی نسبت قیمت به درآمد ۲۳۲۲ واحدی را به خود اختصاص داده تا از این منظر جایگاه اول بیشترین پی بر ‌ای را در اختیار خود داشته باشد. رتبه دوم نیز به سهام سرمایه‌گذاری نیرو تعلق دارد و نسبت پی بر ‌ای آن با سود پیش‌بینی شده یک ریالی برای سال مالی ۹۵ رقم ۱۲۷۴ واحد است و پس از آن سهام سایپا شیشه با نسبت ۱۲۷۱/ ۵۰ واحدی بیشترین رقم پی بر ‌ای را از آن خود کرده است. در مجموع در حال حاضر تعداد ۲۱ نماد با نسبت پی بر ‌ای بالای صد واحد در تابلوی بورس مورد معامله قرار می‌گیرند و ۱۲۵ نماد با نسبت پی بر‌ای دو رقمی و بالاتر از ۱۰ واحد در بازار سهام وجود دارند. همچنین طبق آمارهای موجود، بیش از ۱۴۹ نماد معاملاتی در بازار دارای پی بر ‌ای مثبت و زیر ۱۰ واحد هستند.

یکی دیگر از موارد مورد بررسی در این گزارش میزان سهام شناور شرکت‌ها است. سهام شناور آزاد بخشی از سهام یک شرکت است که در بازار قابل معامله بوده و با اهداف مدیریتی توسط سهامداران کنترل‌کننده نگهداری نمی‌شود. عرضه و تقاضای این بخش از سهام به واسطه دخالت در فرآیند عرضه و تقاضای روزانه، قیمت را تعیین می‌کند و قابلیت نقدشوندگی سهام را فراهم می‌کند. بر‌اساس اطلاعات موجود، بیشترین میزان سهام شناور آزاد به بانک خاورمیانه با داشتن ۸۴ درصد سهام شناور اختصاص یافته است و پس از آن سه شرکت قند ثابت با ۷۱ درصد، فرآورده‌های نسوز آذر با ۷۰ درصد و سرمایه‌گذاری آذربایجان با ۶۶‌درصد سهام شناور، بالاترین حجم سهام شناوری را در این بازار دارا هستند. سیمانی‌های بورس نیز پایین‌ترین سهام شناوری (زیر یک درصد) را دارا هستند.

 

نگاهی به وضعیت ۴ صنعت مهم

خودرویی‌ها: گروه خودرو و ساخت قطعات یکی از گروه‌های بزرگ و فعال بازار سهام است که با داشتن نقش لیدری، در جهت‌گیری و حرکت بازار نقشی مهم و بسیار تاثیر گذار دارد. ارزش این گروه ۱۶۹,۵۴۷ میلیارد ریال است که ۵ درصد از بازار کل را در اختیار دارد. گروه خودرو و ساخت قطعات ۹۳ میلیون و ۶۲ هزار برگ سهم در بازار دارد و ۳۱شرکت در این گروه مشغول به فعالیت هستند.

۷۷ درصد این گروه متعلق به ۵ شرکت است که به ترتیب شامل شرکت‌های سایپا (خساپا)، ایران خودرو (خودرو)، پارس‌ خودرو (خپارس)، زامیاد (خزامیا) و گروه‌ بهمن‌ (خبهمن) می‌شود. بزرگ‌ترین‌ شرکت در این گروه سایپا است که ۴۲درصد سهام گروه را در اختیار داشته و بیشترین ارزش را از آن خود کرده است. پس از سایپا نیز شرکت ایران خودرو ۱۶ درصد از سهام گروه را دارا است. بر این اساس شاید بتوان این طور برداشت کرد که شرکت‌های سایپا و ایران خودرو لیدرهای این گروه هستند و بیشترین تعداد معاملات در این گروه را در اختیار دارند. این دو شرکت نه تنها در گروه خود لیدر هستند بلکه از لیدرهای مهم و تاثیر گذار بازار نیز بوده که وضعیت معاملات آنان در کل بازار تاثیر قابل توجهی دارد.

در مجموع از میان ۳۱ شرکت حاضر در گروه «خودرو و ساخت قطعات» ۳ شرکت در گزارش منتهی به ۳۱ تیرماه سال جاری زیان شناسایی کرده‌اند که به ترتیب شامل سایپا دیزل، ایران‌خودرو دیزل و سایپا آذین می‌شود. ۱۱ شرکت در این گروه نسبت قیمت به درآمد زیر ۱۰ داشته است. در مجموع بالاترین P/ E این گروه را فنرسازی زر با برآورد سود یک ریالی، معادل۲۳۲۲ به خود اختصاص داده است. در عین حال ۸ شرکت حاضر در این گروه وضعیت خوبی در سودآوری داشته و نسبت سود به دارایی خود را بالای ۱۰درصد شناسایی کرده‌اند و بزرگ‌ترین زیان‌سازی به نسبت دارایی در این گروه مربوط به دو شرکت سایپا دیزل‌، ایران خودرو دیزل است که بالای ۵۰درصد از دارایی خود را زیان ساخته‌اند.

خاکستری‌های بورس: گروه سیمان، آهک و گچ نیز همچون گروه خودرو ۳۱ شرکت را در خود جای داده است. ارزش این گروه ۵۳,۵۰۱ میلیارد ریال است و با داشتن ۲۵ میلیون و ۹۷۷ هزار برگه سهم، ۲ درصد از بازار را در اختیار گرفته است. سیمان فارس و خوزستان بزرگ‌ترین شرکت حاضر در این گروه است که با دارا بودن ۲۲ درصد از سهام گروه بیشترین ارزش بازاری گروه سیمان، آهک و گچ یعنی ۷,۶۰۵ میلیارد ریال را از آن خود کرده است. از میان ۳۱ شرکت حاضر در گروه سیمان، آهک و گچ، ۳ شرکت در گزارش منتهی به ۳۱ تیرماه سال جاری خود زیان شناسایی کرده‌اند که شامل سیمان کردستان، سیمان شرق و سیمان دورود می‌شود و در مقابل سیمان بهبهان به ازای هر سهم خود بیشترین میزان سود را پیش‌بینی کرده است. همچنین ۱۴ شرکت حاضر در این گروه نسبت قیمت به درآمد دو رقمی داشته‌اند که بیشترین میزان P/ E به میزان ۸۷ واحد به شرکت سیمان آرتا اردبیل اختصاص دارد. بزرگ‌ترین زیان‌سازی به نسبت دارایی در این گروه نیز مربوط به سیمان دورود مربوط می‌شود که ۳۷درصد از دارایی خود را زیان کرده است.

شیمیایی‌ها: در گروه محصولات شیمیایی ۲۹‌شرکت قرار گرفته‌اند و ارزش این گروه بیش از ۷۰۷ میلیارد ریال است. در عین حال شرکت‌های حاضر در این گروه ۱۹۷ میلیون و ۳۹۶ هزار برگ سهم در بازار دارند. بزرگ‌ترین شرکت در این صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس است که ۲۵ درصد گروه را در اختیار دارد و در مجموع نیز بیشترین ارزش بازار را به میزان ۲۵۰ میلیارد و ۰۰۷ میلیون ریال در میان ۳۲۱ شرکت موجود از آن خود کرده است. بیشترین میزان P/ E این گروه نیز به شرکت پارس پامچال به میزان ۷۷۴ واحد تعلق گرفته است.

همچنین از میان ۲۹ شرکت حاضر در گروه محصولات شیمیایی، ۴ شرکت در گزارش منتهی به ۳۱ تیرماه سال جاری خود زیان شناسایی کرده‌اند که شامل پلی اکریل، پتروشیمی فارابی، مواد الیاف مصنوعی و بین‌المللی محصولات پارس می‌شود و در مقابل گلتاش به ازای هر سهم خود بیشترین میزان سود را پیش‌بینی کرده است. بزرگ‌ترین سود‌سازی به نسبت دارایی در این گروه نیز به سه شرکت پتروشیمی شازند، لعابیران و صنایع پتروشیمی کرمانشاه مربوط است که بالای ۲۰درصد از دارایی‌های خود را سود ساخته‌اند و در مقابل پلی‌اکریل بزرگ‌ترین زیان‌سازی به نسبت دارایی در این گروه را به میزان ۵۵ درصد از آن خود کرده است.

مواد و محصولات دارویی: دارویی‌ها با دارا بودن ۲۷ شرکت و ۱۴ میلیون و ۳۲۷ هزار سهم در بازار سهام ایران، ارزشی برابر ۱۲۳ میلیارد و ۳۴۸‌میلیون ریال به خود اختصاص داده‌اند. داروسازی زهراوی بزرگ‌ترین عضو این گروه بوده و ۲۰ درصد از سهام گروه دارویی را از آن خود کرده است و سرمایه‌گذاری دارویی تامین نیز با ارزشی برابر ۲۰ میلیارد ریال بیشترین میزان ارزش بازار در گروه مواد و محصولات دارویی را به خود اختصاص داده است. در میان ۲۷ شرکت حاضر در گروه مواد و محصولات دارویی، هیچ شرکتی در گزارش منتهی به ۳۱ تیرماه سال ۹۵ خود زیان شناسایی نکرده‌ و بیشترین میزان سود نیز به مواد اولیه داروپخش تعلق دارد که به ازای هر سهم خود ۳۴۹۴ ریال سود پیش‌بینی کرده است. کمترین میزان سود نیز به میزان ۶۲ ریال به ازای هر سهم به پیش‌بینی شرکت داروسازی کوثر مربوط می‌شود. تنها ۴ شرکت حاضر در این گروه نسبت قیمت به درآمد دو رقمی داشته‌اند که بیشترین میزان P/ E به میزان ۸۰ واحد از آن شرکت داروسازی روز دارو بوده و کیمیدارو کمترین میزان P/ E گروه را به میزان ۵ واحد از آن خود کرده است. همچنین کمترین میزان سودسازی به نسبت دارایی در این گروه نیز مربوط به داروسازی داملران مربوط می‌شود که نزدیک به ۱۰درصد از دارایی خود را سود ساخته‌ است.

 

۰۷:۴۷:۲۱ به گزارش ایرنا از بازار سرمایه ایران (سنا)، « شاپور محمدی » که هفته گذشته به عنوان رییس سازمان بورس و اوراق بهادار معرفی شد، تاکید کرد: به همه ابزارهای بازار سرمایه توجه خواهیم داشت و ماموریتی برای تقویت یک بازار و رها کردن سایر بخش ها در بازار سرمایه وجود ندارد.
وی افزود: همه ابزارهای بازار سرمایه باید با قوت و قدرت توسعه پیدا کند، و پیگیری ابزارهای مختلف از جمله اختیار معامله، اوراق سلف موازی استاندارد، مشتقات سهام، انواع افزایش سرمایه ها، انواع اوراق از جمله MBS، ABS در کنار اوراق بدهی دولتی مورد توجه است و هیچ گونه نگاه خاص و ویژه به یک ابزار یا بازار وجود ندارد.
به گزارش ایرنا، « شاپور محمدی » روز سه شنبه هفته گذشته ( پنجم مرداد) با تصویب شورای عالی بورس و تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی رییس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار جایگزین « محمد فطانت » شد.
فطانت در نشست شورای عالی بورس، استعفای خود را ارایه کرده بود و وزیر امور اقتصادی و دارایی آن را پذیرفت.
دلیل اصلی استعفای فطانت، ناراحتی قلبی و فشار کاری اعلام شده و شایعه اختلاف نظر وی با وزیر امور اقتصادی و دارایی صحت ندارد.
شورای عالی بورس همچنین « شاپور محمدی، حسن امیری، علی سعیدی، سعید فلاح پور و احمد عراقچی » را به عنوان اعضای هیات مدیره سازمان بورس انتخاب کرد.
براساس حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی، فطانت به عنوان مشاور طیب نیا منصوب شد. وی در آذرماه سال ۱۳۹۳ به عنوان رییس سازمان بورس انتخاب شده بود.
شاپور محمدی پیش از این، مسئولیت معاونت اقتصادی وزارت امور اقتصادی و دارایی را برعهده داشت.
قرار است مراسم رسمی تودیع ومعارفه رییسان قدیم و جدید سازمان بورس این هفته با حضور علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی برگزار شود.

 

۰۷:۴۶:۵۷بعد از گذشت مدت‌ها از تغییر نرخ سود بانکی در چند دوره، هنوز بسیاری از بانک‌ها نرخ سود حساب‌های قدیمی را به روز نکرده و همچنان ارقام بالا پرداخت می‌کنند. این برخلاف دستورالعمل بانک مرکزی بوده و ظاهرا مورد نظارت قرار نگرفته است.

به گزارش ایسنا، بر اساس دستورالعمل بانک مرکزی، بانک‌ها موظف هستند در هر دوره از تغییر نرخ سود بانکی سودهای پرداختی به حساب‌های قبلی را نیز با نرخ‌های جدید منطبق کنند.

این در حالی است که برای سود سپرده‌های روزشمار باید بلافاصله بعد از ابلاغ بخشنامه مصوبات جدید، تغییر انجام شده و طبق نرخ مصوب سود پرداخت شود. در مورد سپرده‌های مدت‌دار نیز نرخ قبلی تا زمان سررسید حساب پرداخت شده و در زمان قرارداد جدید باید سودهای قبلی حذف شوند.

با این حال در بین بانک‌ها، برخی این دستورالعمل را اجرایی نکرده و حتی بعد از گذشت سه سال از قراردادهای قبلی، نرخ‌ها همچنان بالا و بر اساس مصوبات گذشته پرداخت می‌شود. موردی که البته خاص سپرده‌های مدت‌دار نبوده و در روزشمار نیز به وفور دیده می شود. چون مشتری از سالهای قبل افتتاح حساب کرده، همچنان نرخ سود کوتاه مدت مربوط به زمان عقد قرارداد را دریافت می‌کند و بروز نشده است.

مشاهدات میدانی حاکی از آن است که سود روزشمار برخی حساب‌ها به ۲۲ درصد هم می‌رسد و در مورد سپرده‌های سالانه نیز چنین سودی وجود دارد. دلیل این موضوع نیز استمرار پرداخت سودهای قبلی از گذشته بود و با نرخ‌های جدید تغییر نکرده تا مبادا مشتری با کاهش سود دریافتی درخواست بستن حساب یا انتقال آن را مطرح کند.

به هر حال گرچه اجرای نرخ‌های سود بانکی در ماه‌های گذشته نسبت به یکی دو سال قبل و حتی پیش‌تر از شرایط بهتری برخوردار شده، ولی همچنان برخی بانک‌ها به شیوه‌های متفاوت سودهای بالا پرداخت می کنند. سودهایی که در سه سال پیش تصویب شده و چند دوره تغییر کرده‌ است.

این در حالی است که عدم اجرای سودهای مصوب در مورد حساب‌های کوتاه مدت بیشتر نمود دارد و با اینکه اکنون سود سالانه اکثر بانک‌ها همان ۱۵ درصد توافق و اجرا شده از اول تیرماه اعلام می‌شود، ولی در مورد کوتاه مدت و به ویژه روزشمار سودها حتی تا سطح سالانه پرداخت شده و برای حساب ‌های قبلی نیز تغییر نکرده است.

در این شرایط  تمایل مشتریان به حساب‌های کوتاه مدت با توجه به قابلیت برداشت در دوره، طبیعتا می تواند به سمت حساب‌های کوتاه مدت سوق پیدا کند. تایید این موضوع نیز تازه‌ترین ترازنامه منتشره بانک‌ها از سوی بانک مرکزی است.

بر اساس این گزارش، سرمایه‌گذاری مدت‌دار بانک‌ها تا پایان اردیبهشت ماه امسال با رشد چهار درصدی نسبت به پایان سال قبل به ۸۵۱ هزار میلیارد تومان رسیده است. از این مبلغ ۳۹۲ هزار میلیارد تومان مربوط به سپرده‌های کوتاه مدت و ۴۵۸ هزار میلیارد تومان به سرمایه گذاری بلندمدت تعلق دارد. بین دو گروه سرمایه‌گذاری، میزان رشد سپرده های کوتاه مدت با ۶.۱ درصد حدود سه برابر نسبت به سرمایه گذاری بلندمدت با ۲.۲ درصد بوده است. این استقبال نمی‌تواند، از سودهای متغیر و همسطح سودهای سالانه بانک‌ها برای سپرده‌های کوتاه مدت که شورای پول و اعتبار بر نرخ حداکثر ۱۰ درصدی آن برای روزشمار تاکید کرده است، بی تاثیر باشد.

 

۰۷:۳۸:۴۰یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه به گروه خودرویی‌ها خوشبین نیست معتقد است، بازار سرمایه نیازی به لیدر ندارد. او همچنین معتقد است در بورس قوانین متناقضی وجود دارد که رئیس جدید سازمان باید به نحو بهتری به آن‌ها رسیدگی کند.

احسان مرادی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره حال و هوای این روزهای بازار سرمایه ایران اظهار کرد: به نظر من رشد دوهفته اخیر شاخص بورس تهران با کاهش نرخ بهره ارتباط دارد. علاوه بر این اوایل هفته گذشته اخباری منتشر شد، مبنی بر اینکه رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده بود که نرخ بهره را تک رقمی خواهند کرد. مجموع این موضوعات باعث شده شاخص بورس افزایش یابد.

وی با اشاره به تغییر  رئیس سازمان بورس اوراق گفت: افزایش بیش از ۷۰۰ واحدی در شاخص تالار شیشه‌ای در چهارشنبه گذشته یک نوع خوش آمد گویی به رئیس جدید سازمان بود. مدیران پرتفوی شرکت‌ها سعی کرده‌اند از این طریق به مدیر جدید خوش آمد بگویند.

این فعال بازار سرمایه افزود: رئیس جدید سازمان بورس در بدنه دولت هم بوده است، در نتیجه امیدواریم بتواند نقص قوانین و مشکلاتی که در بازار سرمایه  وجود دارد را به نحو بهتری رسیدگی کند و در نتیجه این رسیدگی، در شش ماه دوم سال شاهد رشد بورس تهران باشیم.

مرادی اضافه کرد: شرکت‌ها به واسطه رکود موجود و به خاطر اینکه موجودی‌هایشان را نمی‌توانند به موقع بفروش رسانند، از منابع مالی قابل توجهی استفاده کرده‌اند و هزینه مالی‌شان افزایش پیدا کرده است. اگر بازده قابل انتظار بازارهای مالی موازی که “بانک”  قسمتی از آنهاست، کاهش پیدا کند انتظار می‌رود نسبت   P/E بازار رشد کند.

این کارشناس بازار سرمایه توضیح داد : من تصور نمی‌کنم  در این روزها غیر از کاهش نرخ تسهیلات و سود بانکی اتفاق اثر گذار دیگری در بازار سرمایه رخ داده باشد. در حال حاضر به علت همین عوامل در بعضی از شرکت‌ها شاهد بهبود وضعیت هستیم واین موضوع از آمار تولید آنها قابل مشاهده است.

مرادی ادامه داد: بورس از شرکت های سرمایه‌گذاری و تولیدی تشکیل شده و از فضای عمومی اقتصادی کشور  متاثر می‌شود  که  بهبود این شرایط مستلزم همکاری تمام قوا از جمله قوه مقننه،   قوه مجریه و قوه قضاییه است. اگر تعاملات مناسبی در این زمینه برقرار شود، طبیعتا اثر آن تعاملات را در اقتصاد و بورس شاهد خواهیم بود.

وی با بیان اینکه در بورس تهران قوانین متناقض زیادی وجود دارد، گفت: اصلاحیه ماده ۲۴۱ قانون تجارت که اخیرا منتشر شده  شرکت‌ها را دچار چالش کرده است. به نظر می‌رسد در این زمینه هماهنگی بهتری مورد نیاز باشد.

این فعال بازار سرمایه در رابطه با قرارداد بورس تهران  با بورس‌های آتن و مونیخ گفت:  بالاخره بازار سرمایه ایران باید از یک جایی شروع کند، نباید انتظار داشته باشیم در ابتدای کار با بورس نیویورک ارتباط برقرار کند و شاید در ابتدای کار بورس‌هایی همچون آتن و حتی مکزیک برای قراردادهایی با ایران جلو بیایند. دیدگاه من در این زمینه مثبت است. هرچه این تعاملات بیشتر شود ادبیات مذاکره و گفت‌وگو رایج‌تر خواهد شد و این موضوع  تمرین خوبی برای بورس ماست. در ابتدای امر حتی شاید نیاز نباشد در اولین یا دومین قرارداد به سود برسیم.

مرادی  تاکید کرد :عمده کارشناسان بورسی امیدوار هستند شش ماهه دوم سال ۱۳۹۵ شرایط بهتری  در بورس حاکم باشد و کم کم نتایج تصمیمات مثبتی که گرفته شده در بازار سرمایه نمود پیدا کند.

او درباره  سهام  شرکت‌های خودرویی و این ‌که آیا این شرکت‌ها می‌توانند لیدر بازار سرمایه ایران باشند، گفت: من فکر نمی‌کنم بازار سرمایه نیازی به لیدر داشته باشد. من در مجموع نسبت به گروه خودرویی چندان خوشبین نیستم.

 

۰۷:۳۲:۲۸سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت که آقای عراقچی در جریان مذاکرات هسته‌ای کشورمان و ۱+۵ در چارچوب کمیسیون برجام درباره درز اطلاعات برنامه هسته‌ای ایران به کشورهایی که اقدام به این کار کرده‌اند، تدکر می‌دهد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت که آقای عراقچی در جریان مذاکرات هسته‌ای کشورمان و ۱+۵ در چارچوب کمیسیون برجام درباره درز اطلاعات برنامه هسته‌ای ایران به کشورهایی که اقدام به این کار کرده‌اند، تدکر می‌دهد.

به گزارش خبرنگار ایسنا، بهروز کمالوندی شنبه شب در بخش خبری ساعت ۲۱ درباره تذکر ایران به کشورهایی (برخی کشورهای عضو گروه ۱+۵) که اقدام به درز اطلاعات برنامه بلندمدت هسته‌ای ایران کرده‌اند، اظهار کرد: این تذکر و اعتراض حتما انجام می شود و آقای عراقچی در جریان مذاکراتی که با گروه ۱+۵ دارد این مساله را مطرح می‌کند چرا که این اطلاعات اگر به طور خام در اختیار قرار گیرد، می‌تواند مشکل‌ساز شود.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی هم‌چنین در برنامه «متن و حاشیه» که عصر روز شنبه از شبکه سوم سیما پخش شد، درباره کارنامه یک ساله اخیر برنامه هسته‌ای ایران توضیحاتی ارائه داد.

بنا بر گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت: می‌توانیم در مدت یک سال و نیم به ۱۰۰ هزار سو برسیم و طرف مقابل در این زمینه مدعی است که همین ظرفیتی که ایران دارد با بمب اتم یک سال فاصله دارد و ظرفیت قبلی ایران با بمب ۲ ماه فاصله داشته است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره درز اطلاعات محرمانه کشورمان، عنوان کرد: آژانس گفته که درز اطلاعات از جانب او نبوده است. وی افزود: ما به افشای بخش‌هایی از سند آژانس اعتراض کردیم و خود آژانس نگرانی هم دارد.

کمالوندی تصریح کرد: باید برای این موضوع که اطلاعات درز کرده راه‌حلی پیدا کنیم و تذکر هم دادیم.

وی با اشاره به این که در خبر آسوشیتدپرس توضیحاتی درباره طول برنامه غنی‌سازی داده شده و البته در سند محرمانه که آنها ادعا دارند به کنگره نیز تحویل گردیده است، نکاتی وجود دارد، گفت: تلقی ما این است که سه کشور در افشای این اطلاعات نقش دارند و ما نیز به این موضوع اعتراض کردیم که البته اگر همه این اسناد هم افشا شود، ترسی نداریم اما نباید این قدر سریع در اختیار رسانه‌های بین‌المللی قرار بگیرد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره این که چگونه می‌توان در آینده به آژانس اعتماد کرد، گفت: سند همکاری ایران و آژانس که درباره نحوه کارکرد برنامه اتمی ما است، فوق‌العاده محرمانه بوده و این اسناد در اختیار شورای عالی امنیت ملی است و مراجع ذی‌ربط هم از آن اطلاع دارند و اگر شورای امنیت صلاح بداند آن را در اختیار نمایندگان مجلس نیز قرار می‌دهد.

وی تاکید کرد: این که بخشی از اطلاعات همکاری ایران و آژانس بیرون آمده، ما به آن اعتراض کردیم و باید در این زمینه راه‌حلی پیدا کنیم. درز اطلاعات تنها در ارتباط با ایران نیست و درباره سایر کشورها هم وجود دارد و اگر این اطلاعات بخواهد به بیرون درز کند، آنها هم ناراحت خواهند شد.

کمالوندی ادامه داد: اگر همه سند همکاری ایران و آژانس هم بیرون بیاید، نمی‌تواند به امنیت و فعالیت‌های هسته‌ای ما ضربه بزند و به اندازه‌ای که لازم بوده تذکرات لازم داده شده است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان این که رسانه‌هایی با اهداف سیاسی به دنبال انجام اقداماتی هستند، گفت: مشخصا دولت آمریکا با توجه به شرایط انتخاباتی که دارد، این اقدامات را انجام می‌دهد. البته آژانس هم برای حفظ اطلاعات محرمانه خود در قراردادها، منشورها و پروتکل‌ها ساز و کار خاص خود را دارد اما این نهاد همچون شورای امنیت تحت تاثیر قدرت‌های سیاسی است.

کمالوندی با اشاره به این که جمهوری اسلامی در راستای تغییر نظام ناعادلانه نظام بین‌المللی حرکت می‌کند و در این راستا وارد حوزه غنی‌سازی شده و راهی طولانی را باید طی کند، عنوان کرد: البته اگر آژانس در طول ۶۰ سال گذشته نبود بسیاری از کشورها به سلاح هسته‌ای دست پیدا می‌کردند.

وی با بیان این که رژیم صهیونیستی به طور علنی اعلام نکرده که چه تعداد بمب اتم دارد و کشورهای عضو شورای حکام توانایی هسته‌ای اسرائیل را مورد اعتراض قرار می‌دهند، یادآور شد: متاسفانه به دلایل سیاسی گاهی اوقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تحت تاثیر قدرت‌های بزرگ است.

کمالوندی گفت: موضوع پی ام دی و قطعنامه ۲۲۳۱ نیز با یک تصمیم سیاسی حل و فصل شد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به منویات رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت دیپلماسی، گفت: در نظام بین‌المللی و نهادهای تصمیم گیر زور، پول و قدرت نظامی موثر است و کشورهایی که به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و نهادهای این چنینی کمک می‌کنند، از قدرت نفوذ بیشتری برخوردارند؛ کما این که اخیرا شاهد بودیم عربستان بان کی مون را تهدید کرد که دیگر به سازمان ملل کمک نخواهد کرد و متاسفانه این تهدید سعودی‌ها موثر واقع شد.

وی درباره جواب قاطع آژانس مبنی بر اعتراض ایران به درز اطلاعات گفت: آژانس بیانیه‌ای صادر کرده و اعلام داشته که موافق اتهام‌زنی ایران به این نهاد نیست.

کمالوندی درباره برجام و اینکه بان کی مون گفته است از نتیجه برجام نه آمریکا راضی است و نه آژانس و این موضوع توسط بی بی سی مطرح شده، اظهار کرد: توصیه ما این است که رسانه‌های ما به بی.بی.سی اعتماد نکنند. رسانه‌های غربی تلاش می‌کنند بین ایران و روسیه و ایران و آژانس شکاف ایجاد کنند. رسانه‌های خارجی بخش عمده کارشان برای اهداف سیاسی است و باید مراقب باشیم این نوع گزارش‌ها مستند باشد.

کمالوندی در پاسخ به این سوال که آیا ما نقض برجام کرده‌ایم یا خیر، گفت: وظیفه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رصد و پایش موضوع است و تاکنون ۲ گزارش ارائه داده و گزارش سوم آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یک ماه دیگر منتشر می‌شود.

وی درباره نگرانی رئیس سازمان انرژی اتمی، گفت: آقای صالحی هنگامی که دید مرکل و بان کی مون به یک موضوع اشاره می‌کنند، نگران شد که نکند توطئه‌ای در کار باشد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان این که از سوی ما نقض برجام رخ نداده اما طرف مقابل با برخوردهای سیاسی در قبال شرکت‌های بزرگ، نقض برجام کرده‌اند، گفت: آن‌ها می‌توانستند به جای این که به شرکت‌های بزرگ بگویند، جز مسأله هسته‌ای، تحریم‌های حقوق بشری و تروریسم نیز وجود دارد، اعلام کنند که تحریم‌های هسته‌ای از بین رفته است و آنها در ظاهر تحریم‌ها را برداشته‌اند اما پشت پرده به شرکت‌های تجاری توصیه‌هایی می‌کنند. این موضوع خوشبختانه بررسی شده و اروپایی‌ها نیز به این موضوع واقف هستند.

وی با اشاره به این که در سال ۶۸ نیز زمانی که برخی تحریم‌ها نبود و ما به دنبال عقد قرارداد با یک شرکت اسپانیایی بودیم، یک شرکت آلمانی به طرف اسپانیایی گفت که ملاحظات سیاسی را رعایت کند، افزود: فرض کنید اگر بخواهیم دوباره شروع کنیم طوری باید عمل کنیم که طرف مقابل اگر تعجب نکرد، پشیمان می‌شود.

کمالوندی گفت: بحث حقوق بشر و تروریسم تعریف متفاوتی دارد و باید تلاش کنیم تا این موضوع روشن‌تر شود؛ چرا که طرف مقابل گروه‌های تروریستی را سازمان‌های آزادی‌بخش می‌داند و گروه‌هایی که برای کشورشان مبارزه می‌کنند را تروریستی می‌داند و این یک برداشت اشتباه است.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره باز طراحی راکتور آب سنگین اراک، گفت: طبق برجام بازطراحی باید با مشارکت کشورهای مختلف و با مدیریت ایران انجام می‌شد و از سال سوم عملیات اجرایی آغاز بازطراحی راکتور آب سنگین انجام خواهد شد و تاکنون طراحی مفهومی تمام شده و وارد مرحله جزئیات طرح شده‌ایم.

وی یادآور شد: کارخانه آب سنگین همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد و راکتور آب سنگین که موضوعی جدا از کارخانه تولید این محصول است، با هدف کاهش تولید پلوتونیوم ساخته خواهد شد و هدف اصلی آن تولید ایزوتوپ برای دارو و مصارف صنعتی است.

کمالوندی درباره خرید آب سنگین نیز گفت: آمریکایی‌ها آب سنگین را خریدند و این موضوع  این نکته را مطرح می‌کند که ما وارد بازار بین‌المللی فروش آب سنگین شده‌ایم و علاوه بر این آب سنگین فروخته شده به آمریکا ۹۹.۸ درصد خلوص دارد که در طراحی جدید، خلوص آب سنگین به ۹۹.۹۵ درصد می‌رسد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره کانال خرید برجام گفت: ما تاکنون از این کانال استفاده نکرده‌ایم؛ چرا که نیازی نداشته ایم و البته یکی دو مورد سفارش داشتیم تا ببینیم طرف مقابل چه عملکردی خواهد داشت.

 

۰۷:۲۸:۱۶به گزارش گروه اقتصاد بین الملل فارس، سه منبع آگاه به رویترز گفتند پالایشگاه ژاپنی «تونن جنرال سکیو» نخستین محموله نفتی خود از ایران را پس از استقلال از شرکت آمریکایی اکسون موبیل خریداری کرد.

به گفته این منابع، این شرکت یک محموله اسپات نفت ایران (محموله ای که فورا برای بارگیری آماده است) را به علت قیمت گذاری جذاب از طریق یک تجارت خانه خریداری کرده است و این محموله اوایل این ماه به سواحل ژاپن رسید.

شرکت تونن جنرال قبلا واحدی از اکسون موبیل بود و به علت وابستگی به یک شرکت آمریکایی، نمی توانست نفت ایران را بخرد. این شرکت آمریکایی به علت تقاضای ژاپن برای نفت از این کشور خارج شد.

این شرکت ژاپنی در سال ۲۰۱۲ سهم عمده ای از سهام خودش را از اکسون موبیل خریداری کرد که به دنبال این اقدام سهام اکسون از ۵۰ درصد به ۲۲ درصد کاهش یافت.

اکسون موبیل از آن زمان، باقی سهام خود در دومین پالایشگاه بزرگ ژاپن به لحاظ ظرفیت را فروخته است و آخرین بخش سهام خود در این شرکت ژاپنی را اوایل امسال واگذار کرد.

به گفته منابع آگاه، تونن جنرال سکیو، یک خریدار پرتلاش محموله های نفتی ارزان تر است که برای بالا بودن نسبت خریدهای تک محموله اش (اسپات) از خریدهای قراردادش در میان پالایشگاه های ژاپنی معروف است و بسته به شرایط اقتصادی، خرید نفت بیشتری از ایران را مد نظر دارد.

سخنگوی تونن جنرال سکیو در این رابطه گفت: این شرکت نمی تواند در مورد خریدهای تک محموله اش اظهار نظر کند.

ژاپن در بازه زمانی ماه های ژانویه تا می امسال، ۱۹۲ هزار و ۱۸۰ بشکه نفت در روز از ایران نفت خریده است که ۱٫۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیشتر است.

 

۰۷:۲۷:۴۱فرید ضیاءالملکی کارشناس بانکی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، درباره تصمیم اخیر بانک مرکزی مبنی بر آزادسازی نقل و انتقال ارز در شبکه بانکی و امکان خرید و فروش آن توسط بازرگانان در بانک‌ها اظهار داشت: دولت با این اقدام می‌پذیرد که قیمت ارز باید بر اساس عرضه و تقاضا و نقل و انتقال آزاد تعیین و تک نرخی شود.

وی افزود: این موضوع موجب می‌شود، تا صادرات کشور رونق پیدا کند و آن دسته از شرکت‌هایی که موظف بودند ارز خود را با نرخ مبادله‌ای بفروشند، این بار با قیمت آزاد و ۳ هزار و ۵۰۰ تومان تسعیر خواهند کرد.

ضیاءالملکی با بیان اینکه این اقدام در صورت اجرا اثر مثبت در بازار سهام و شرکت‌های حاضر که کالاهای صادراتی دارند،‌ می‌گذارد، تصریح کرد: این تصمیم مقدمه‌ای برای تک نرخی شدن ارز است و کم‌کم نرخ به سمت ۳ هزار و ۵۰۰ تومان سوق پیدا می‌کند.

این کارشناس بانکی درباره تأثیر این اقدام در حوزه واردات، گفت: این اقدام ممکن است در برخی کالاهای اساسی نیز تأثیر بگذارد و بر اساس آن شاهد افزایش قیمت آن باشیم، اما در مجموع برای اقتصاد کشور مثبت خواهد بود.

وی با بیان اینکه آزادسازی نقل و انتقال ارز و قدم برداشتن در مسیر تک‌نرخی کردن آن منجر به کاهش قاچاق ارز می‌شود، گفت: برخی از تفاوت ۴۰۰ تومانی نرخ ارز سوء استفاده می‌کردند و تک‌نرخی شدن ارز این رانت و فساد را از بین می‌برد.

وی با اشاره به اینکه افزایش صادرات و ایجاد انگیزه برای کاهش واردات کالا درآمد ارزی کشور را افزایش می‌دهد، گفت: تراز ارزی کشور در این صورت روند مثبت را همچنان طی خواهد کرد، در حالی که هم‌اکنون مسئولان کشور معتقدند که تراز ارزی طی سال‌های گذشته مثبت بوده است.

ضیاءالملکی در پایان آزادی خرید و فروش ارز در بانکها را در مجموع برای اقتصاد کشور مثبت و برای اشتغال، صادرات و همچنین رونق کسب و کار مؤثر دانست.

 

۰۷:۲۵:۴۶به گزارش خبرنگار اقتصاد بین‌الملل خبرگزاری فارس به نقل از بلومبرگ در آخرین مبادلات صورت گرفته در بازار جهانی انرژی هر بشکه نفت برنت دریای شمال با نیم درصد کاهش در قیمت ۴۲٫۴۶ دلار قیمت‌گذاری شد.

اما قیمت نفت وست تگزاس، اینترمدیت آمریکا حدود نیم دلار افزایش یافت و هر بشکه از این نفت ۴۱٫۶ دلار به فروش رسید.

به گزارش پایگاه رسمی سازمان کشورهای صادر کننده نفت اوپک هر بشکه نفت تولیدی این سازمان با ۷۰ سنت کاهش نسبت به روز پنج‌شنبه در آخرین ساعات روز جمعه ۳۹٫۷۹ دلار در هر بشکه قیمت‌گذاری شد.

 

۰۷:۲۵:۲۰ به گزارش بین الملل فارس، یگان توپخانه‌ای و جنگنده‌های روس مواضع تروریست‌ها را در شمال غرب منطقه «جمعیه الزهراء» و «ضهره عبد ربه» در غرب مجتمع کاستیلو هدف قرار دادند.
جنگنده‌های روس همچنین مواضع گروه تروریستی جبهه النصره را در شهرک‌های «خان طومان»، «العیس»، «ایکاردا»، «معراته»، «القراصی» و سایر شهرک‌های جنوب غربی حلب به شدت هدف قرار دادند. آماری از تلفات تروریست‌ها در این حملات منتشر نشده است.
یک منبع میدانی در گفت‌وگو با بین الملل فارس گفت: در درگیری‌های نیروهای جبهه مقاومت و کردها با گروه‌های تروریستی «جبهه النصره»، «نورالدین زنکی»، «استقم کما امرت»، «جبهه الشامیه» حداقل ۳۰ تن از تروریست‌ها کشته و دهها تن دیگر زخمی شدند.
صدها تن از شهروندان شرق شهر حلب خود را به گذرگاه امن «صلاح الدین» رساندند و با استقبال نیروهای ارتش سوریه مواجه شدند.
روز گذشته مردم مناطق «صلاح الدین» و «الفردوس» شهر حلب با تظاهرات گسترده خواهان خروج از شهر شدند اما عناصر تروریستی با شلیک تیر هوایی درصدد بودند آنها را متفرق کنند که با مقاومت مردم ناکام ماندند.
پیشتر سه اتوبوس حامل زنان بالای ۴۰ سال توانسته بودند از طریق گذرگاه صلاح الدین از شرق شهر حلب خارج شوند. چند گروه تروریستی کوچک نیز خود را تسلیم نیروهای ارتش سوریه کردند.
تروریست‌ها با استقاده از تربیون‌های مساجد از شهروندان شرق شهر حلب خواسته‌اند دست به سلاح ببرند و علیه جبهه مقاومت اقدام کنند که با واکنش سرد مردم مواجه شدند.

 

۰۷:۲۵:۱۰ به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، با تثبیت مواضع نیروهای مقاومت در محله «مسکن جوانان» راه ارتباطی تروریست‌ها از شرق شهر حلب با جاده «کاستلو» به طور کامل قطع شده و آنها به سمت اردوگاه حندرات متواری شده‌اند.
ظهر امروز نیز نیروهای مقاومت و نیروهای محلی کرد عملیاتی مشترکی را برای پاکسازی میدان الجندول در جنوب شهرک‌های صنعتی «الشکیف» و شمال شرق محله شیخ مقصود آغاز کردند و موفق شدند خود را به این میدان برسانند.
هم اکنون این میدان زیر آتش سنگین توپخانه نیروهای مقاومت است و از لحاظ نظامی ساقط شده محسوب می‌شود.
در صورتی که نیروهای مقاومت بتوانند پس از میدان الجندول، شهرک‌های صنعتی الشکیف را به کنترل خود درآورند، تروریست‌ها از محور جنوبی در اردوگاه حندرات محاصره می‌شوند.
همزمان با عملیات نیروهای جبهه مقاومت در حومه جنوبی اردوگاه حندرات، نیروهای مقاومت فلسطین هم از محور شمالی به سوی مواضع تروریست‌ها در این اردوگاه پیشروی می‌کنند.

 

۰۷:۱۵:۴۳ به نظر امروز بازار روز خوبی را دارد  ولی هیجان  روز قبل را ندارد

۰۷:۱۵:۲۱ با  سلام  و صبح  بخیر خدمت  شما عزیزان و سروران

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم