اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
تیر ۲۷, ۱۳۹۵
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

 

۰۷:۴۷:۲۹ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۴۷:۰۲گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته با توجه به فروکش کردن غائله کودتا در ترکیه پیش از شروع به کار خود، بدون نگرانی از کنار این مساله گذشت.در این شرایط بازار بیش از پیش به سمت تحولات درون بازار معطوف بود که در این بخش مهم‌ترین موضوع اوج‌گیری برگزاری مجامع و نگرانی‌های بازار در مورد برگزاری مجامع برخی از شرکت‌ها از جمله گروه خودرویی و بانکی است که انتظار می‌رود هفته‌ای ضعیف را در کل برای بازار رقم بزند.

دومین موضوع مورد توجه بازار دیروز رشد بهای فلزات به ویژه بهای روی در بازار‌های جهانی بود که به تشکیل صف خرید در اکثر نمادهای تولید‌کننده این فلز منجر شد. نمادهایی نظیر توسعه معادن روی، باما، کالسیمین و نمادهای کوچکتری نظیر زنگان و کیمیا دیروز با اقبال مواجه بودند.

در بازار دیروز سومین موضوع مورد توجه بازار توقف نماد پالایشگاه شیراز و ارائه گزارشی بود که هر چند توأم با تعدیل مثبت بود اما تاثیر مثبت آن بر نمادهای دیگر تعجب‌آور بود. پالایشگاه شیراز که برای سال ۹۴سودی معادل ۲۲ریال پیش‌بینی کرده بود ودر ۹ماهه زیانی بالغ بر۴۵۰ریال ساخته بود در پایان سال سود ۲۷۵ریالی را منتشر کرد که تعدیل قابل ملاحظه‌ای را در خود داشت که البته ناشی از سود غیر‌عملیاتی بود. پالایشگاه شیراز با تحقق زیان ۱۶میلیارد تومانی عملیاتی به مدد ۴۴میلیارد تومان درآمد غیر‌عملیاتی (عمدتا سود بانکی‌) توانست به سود خالص ۲۸میلیارد تومانی دست یابد. این گزارش نه چندان جالب دیروز موجب تشکیل صف خرید در نمادهای پالایشگاهی نظیر بندرعباس و اصفهان شد.در همین حال دیروز مجمع پالایشگاه تهران نیز با رای به تقسیم سود ۱۲تومانی به کار خود پایان داد.

در بازار دیروز در گروه سیمانی، سیمان داراب مجمع خود را با تقسیم سود ۶تومانی به پایان برد. در تحولات مهم این گروه دولت عراق تعرفه واردات سیمان از ایران را ۱۵درصد اعلام کرده است هر چند مشخص نیست آیا این تعرفه اعمال خواهد شد یا همچنان واردات سیمان از ایران به عراق ممنوع خواهد بود. در این گروه همچنین دبیر انجمن صنفی سیمان از تشکیل کمیته ویژه سیمان در ستاد اقتصاد مقاومتی برای رفع مشکلات صنعت سیمان خبر داد و گفت: افزایش قیمت سیمان همچنان در دست بررسی است.

عبدالرضا شیخان در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، به تفاهم‌نامه اخیر انجمن سیمان با وزارت راه برای تحریک تقاضای بازار سیمان اشاره و اظهار کرد: سال گذشته وزارت راه حدود یک میلیون تن سیمان از تولیدکنندگان خریداری کرد که براساس تفاهمات انجام شده امسال قرار است ۵ میلیون تن سیمان با قیمت مصوب خریداری کند.

دبیر انجمن صنفی سیمان درخصوص قیمت سیمان که قرار بود بعد از ماه مبارک رمضان افزایش پیدا کند، افزود: این موضوع همچنان در دست بررسی است و هنوز به اجماع نهایی دست پیدا نکرده‌ایم.در گروه خودرویی به دنبال انجام معامله بلوک ۶۲ درصدی گروه بهمن موضوع این معامله در شورای رقابت بررسی خواهد شد. در این رابطه رضا شیوا رئیس شورای رقابت می‌گوید: بررسی این موضوع در دستور کار شورای رقابت قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه باید مالکیت‌ها در این گونه واگذاری‌ها بررسی شود تا مشکلی برای سایر تامین‌کنندگان قطعه به وجود نیاید، افزود: در حال حاضر مشغول بررسی این موضوع هستیم و گزارش نهایی خود را هفته آینده اعلام خواهیم کرد.دومین مزایده فروش سهام سه شرکت سرمایه‌گذاری اندیشه فردا، سرمایه‌گذاری توسعه انرژی هور و فن‌پردازان بهمن در ۱۸ خرداد‌ماه امسال برگزار و کنسرسیومی از بخش خصوصی به نام ویسمن موتور سرمایه‌گذار جدید گروه بهمن شد.

در گروه خودرویی همچنین دیروز معاون صنایع وزیر صنعت از تصویب اختصاص یوزانس به واحدهای خودروساز و کالاهای سرمایه‌ای خبر داد و گفت: با وجود انتقاد‌های مطرح، تسهیلات جدید یک تا سه میلیارد تومانی دولت امکان رفع مشکلات واحدهای تولیدی را دارد.معاون وزیر صنعت گفت: پیش از این بانک مرکزی با اختصاص یوزانس یکساله در کارگروه رفع موانع تولید موافقت کرده بود اما به دلیل برخی محدودیت‌ها تاکنون این موضوع اجرایی نشده است.

معاونت امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت با تاکید براینکه درخواستمان در این جلسه اختصاص یوزانس دو ساله برای این بخش از صنعت و کالاهای سرمایه‌ای بود، تصریح کرد: در نهایت قرار شد یوزانس ۱۸ ماهه برای این موارد با تایید وزارت صنعت اختصاص پیدا کند.وی در رابطه با رقم پیشنهادی برای اختصاص یوزانس به شرکت‌های خودروساز و کالاهای سرمایه‌ای تصریح کرد: بانک مرکزی باید در این ‌رابطه نظر خود را اعلام کند اما به اعتقاد بنده رقم یوزانس جوابگوی مشکلات این واحدهای تولیدی خواهد بود.

در گروه حمل‌و‌نقل رئیس هیات مدیره انجمن کشتیرانی با اشاره به اینکه هیچ تحریمی متوجه کشتیرانی ایران نیست، گفت: نه در زمینه تردد کشتی‌های ایرانی به بنادر دنیا و نه درخصوص ورود کشتی‌های خارجی به آب‌های ایران با مشکلی مواجه نیستیم.مسعود پلمه در گفت‌وگو با «ایسنا» در رابطه با وضعیت کشتیرانی پس از برجام و رفع تحریم‌ها اظهار کرد: این موضوع باید از دو منظر با ملیت و مالکیت ایرانی و نیز با ملیت و مالکیت خارجی مورد بررسی قرار گیرد.

وی ادامه داد: در مورد وضعیت کشتیرانی با ملیت و مالکیت ایرانی خوشبختانه بعد از برجام وضعیت منطقه شکل اجرایی و عملی گرفته و رفته رفته ممنوعیت‌هایی که برای کشتی‌های با پرچم ایران برای تردد در بنادر خارجی وجود داشت لغو شده است. در گروه بانکی به نظر می‌رسد مجامع سال جاری بانک‌ها با حواشی زیادی مواجه خواهند بود. دیروز بانک مرکزی بعد از تعیین ۳ شرط برای مجمع بانک خاورمیانه، برای بانک پارسیان هم شرط گذاشت. بانک پارسیان صبح پنج‌شنبه ۳۱ تیر سه مجمع سالانه، فوق‌‌العاده (برای افزایش سرمایه) و عادی به‌طور فوق‌العاده (انتخاب اعضای هیات‌مدیره) دارد. براساس نامه بانک مرکزی بانک پارسیان ۷۰میلیارد تومان کسری ذخایر داشته و لازم است تنها به اندازه ۱۰ درصد سود معادل قانون تجارت تقسیم کند. در مجموع بازار دیروز بازاری متعادل و مثبت بود که در آن شاخص با رشد ۱۰۵واحدی معادل ۱۴/ ۰ درصد به رقم ۷۳هزار و ۸۶۸واحد رسید. ارزش معاملات نیز دیروز در بورس به حدود۱۹۵میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۵۳میلیارد تومان بالغ شد.

 

۰۷:۴۶:۳۳گروه بنگاه‌ها: مجمع عمومی عادی سالانه شرکت پتروشیمی آبادان به دلیل ترک جلسه از سوی حسابرس با اعلام تنفس از سوی رئیس مجمع به تعویق افتاد.این جلسه که با اکثر سهامداران روز دوشنبه ۲۱ تیرماه به رسمیت شناخته شده بود، پس از ساعت‌ها بحث و گفت‌وگو درخصوص رویدادهای سال ۹۴ این شرکت، در آخرین دقایق درست زمانی که ریاست مجمع رای‌گیری تصمیمات جلسه را در دستور کار داشت، حسابرس و بازرس قانونی شرکت سالن برگزاری مجمع را ترک کرد.نماینده بورس نیز قبل از رفتن حسابرس سوالاتی را درخصوص تعدیلات و موارد افتراق حساب فی‌مابین شرکت مورد رسیدگی با پالایشگاه آبادان و عدم رفع آن داشت که در جلسه بی‌پاسخ ماند و با نظر ریاست مجمع قرار شد به‌صورت مکتوب پاسخ‌ها به سازمان ارسال شود.

این مجمع قرار است فردا ۲۸ تیرماه دوباره برگزار شود. از بندهای دیده شده و مورد بحث از سوی سهامداران شرکت می‌توان به بند ۵ اشاره داشت.این بند حاکی از مطالبات شرکت پالایشگاه نفت آبادان به مبلغ ۲۷۰ میلیارد ریال است و پاسخ تاییدیه درخواستی در مورد این بستانکاری تاکنون دریافت نشده است موارد افتراق حساب فی‌مابین شرکت مورد رسیدگی با پالایشگاه نیز تهیه نشده و اقلام باز مشخص شده هم رفع نشده است.

همچنین در بند ۶ تعیین تعدیلات احتمالی مورد لزوم که در صورت رفع مغایرت مزبور و دریافت پاسخ تاییدیه‌های واصل نشده ضرورت می‌یِافت، میسر نشده است.از طرفی الزامات قانونی مقرر در اصلاحیه قانون تجارت و مفاد اساسنامه از جمله پیگیری دریافت اعلامیه جوایز صادراتی از سوی شرکت رعایت نشده است.از سوی دیگر انتقال اسناد مالکیت زمین‌های موسوم به انبار گندم خریداری شده در سال ۱۳۸۵ از شرکت پالایشگاه آبادان و ۵۰ هکتار از زمین‌های منطقه حفار شرقی به نام شرکت انجام نشده است.

علاوه بر این، این شرکت مفاد دستورالعمل‌های اجرایی افشای اطلاعات و انضباطی شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار را نظیر افشای اطلاعات ظرف مهلت مقرر، افشای برنامه‌های آتی مدیریت، افشای پیش‌بینی عملکرد سالانه، افشای صورت‌های مالی شرکت‌های فرعی و… رعایت نشده است.تمام این موارد در دوره مدیرعاملی قبل بوده و در دوره حضور مهندس جبرئیلی که از بهمن‌ماه سال گذشته به‌طور مجدد به این شرکت بازگشته است، بخش عمده‌ای از بدهی‌ها به پشتیبانی سهامدار عمده (تاپیکو) در حال پرداخت است.مدیرعامل سابق در جلسه مجمع برای پاسخگویی عملکرد خود به سهامداران حضور پیدا نکرد.

 

۰۷:۴۴:۴۷دنیای اقتصاد: بازار بدهی در کشورمان سهمی کمتر از ۶ درصد از بازار سرمایه دارد؛ در‌حالی‌که بررسی‌ها نشان می‌دهد متوسط این نسبت در ۱۵ کشور مورد مطالعه حدود ۶۰ درصد است. بنابراین رسمی شدن فعالیت بازار بدهی در کشورمان از پاییز سال گذشته حالت نمادین داشته و در زمینه توسعه این بازار، فعالیتی جدی انجام نشده است. در شرایطی که سایر منابع تامین مالی، از جمله سرمایه‌گذاری دولتی، بانک‌ها و سرمایه‌گذاری خارجی با محدودیت‌هایی مواجه هستند، غفلت از بازار بدهی، مسیری انحرافی برای دستیابی به رونق پایدار اقتصادی محسوب می‌شود.

 

گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: یکی از مهم‌ترین‌ معضلاتی که نه تنها بازارها، بلکه بنگاه‌ها و فعالان اقتصادی را درگیر خود ساخته است، کمبود نقدینگی است. کمبودی که باید از طریق چهار موتور اصلی اقتصاد یعنی سرمایه‌گذاری دولتی، سرمایه‌گذاری خارجی، بازار پول و بازار سرمایه تامین مالی شود، اما در حال حاضر با توجه به محدودیت سه منبع نخست، به نظر می‌رسد تامین مالی لازم برای بنگاه‌های خصوصی و دولتی باید از طریق بازار سرمایه انجام شود. به این ترتیب، توسعه بازار بدهی که حدود ۶ درصد ارزش بازار سهام است مهم‌ترین گام در این مسیر خواهد بود. امری که به دنبال آن موجبات کم شدن فشار از روی بانک‌ها و دولت، افزایش ضریب فزاینده و به دنبال آن رشد غیرتورمی نقدینگی و افزایش سرعت نقدشوندگی را فراهم می‌آورد. گرچه سهم بازار بدهی در کشورمان بسیار پایین است، اما بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از ۱۵ کشور بین‌المللی نشان می‌دهد که نسبت بازار بدهی به تولید ناخالص داخلی (GDP) این کشورها بیش از ۱۱۳ درصد و نسبت آنها به سایر بازار سهام حدود ۱۸۵ درصد است. موضوعی که با توجه به مازاد تقاضای اوراق بدهی در کشورمان و لزوم نزدیک شدن به استانداردهای بین‌المللی، پتانسیل زیادی را برای توسعه این بازار نشان می‌دهد. نسبت‌های یادشده تاکید می‌کنند بازار بدهی در کشورمان حالت تزیینی دارد و در زمینه توسعه آن همت و اجماع واقعی مشاهده نمی‌شود. بازاری که زمان زیادی از تشکیل رسمی آن در پاییز سال گذشته نمی‌گذرد، اما فضای گسترده‌ای برای توسعه روزافزون دارد. بی‌اعتنایی به اثرات مثبت اقتصادی و همچنین مقاومت برخی نافعان از عدم توسعه بازار بدهی مهم‌ترین دلایل جاماندگی کشورمان در توسعه این شاه‌کلید اقتصادی محسوب می‌شوند.

زمانی‌که سخن از رکود اقتصادی در ایران به میان می‌آید، می‌توان طیف بسیار وسیعی از مشکلات را عنوان کرد اما به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین‌ معضلاتی که نه تنها بازارها، بلکه بنگاه‌ها و فعالان اقتصادی را درگیر خود ساخته است، کمبود نقدینگی است. کمبودی که باید از طریق چهار موتور اصلی اقتصاد یعنی سرمایه‌گذاری دولتی، سرمایه‌گذاری خارجی، بازار پول و بازار سرمایه تامین مالی شود، اما در حال حاضر دولت با توجه به کاهش درآمدها نمی‌تواند تامین مالی پروژه‌های اقتصادی را به‌صورت مفید انجام دهد و در عین حال حرکت به سمت دولتی شدن خلاف اصل ۴۴ و فرآیند خصوصی شدن است. از سوی دیگر، با توجه به تحریم‌های اعمال شده در سال‌های گذشته سرمایه‌گذاران خارجی مدت‌ها از اقتصاد ایران دور بوده‌ و موتور تامین مالی از این منظر خاموش بوده است و حال به دنبال گشایش‌های هسته‌ای و امید به بازگشت این نوع سرمایه‌گذاری، بدون شک زمانبر بودن این پروسه، راهکاری عاجل برای شرایط کنونی نیست. نظام بانکی نیز در وضعیت کنونی به‌شدت با تنگنای مالی درگیر است. این در حالی است که در ایران به‌طور سنتی بانک‌ها نقش فعالی در تامین منابع مالی مورد نیاز بنگاه‌های اقتصادی و پروژه‌های زیربنایی ایفا و فشار زیادی را متحمل می‌شوند.

در چند سال گذشته با توسعه و گسترش دیگر بازارهای مالی، بازار سرمایه نیز در تلاش است نقشی در تامین منابع مالی بر عهده گیرد تا موجبات کم شدن فشار از روی بانک‌ها، افزایش ضریب فزاینده و به دنبال آن رشد غیرتورمی نقدینگی و افزایش سرعت نقدشوندگی را فراهم آورد. در این میان بازارهای بدهی که در کنار بازار سهام و بازار مشتقات سه رکن اصلی بازار سرمایه را تشکیل می‌دهند، مناسب‌ترین گزینه برای تامین مالی شرکت‌های بزرگ و با حجم دارایی‌های فیزیکی بالا به شمار می‌روند چرا که هدف اولیه از تشکیل این بازار، ایجاد مکانیزمی برای تامین مالی کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت مخارج بخش خصوصی و دولتی بوده است. علاوه بر این یکی از عمده دلایل تمایز این بازارها، امکان استفاده از دارایی‌های ملموس و فیزیکی به‌عنوان وثیقه است که در تامین مالی چه از طریق بازار بدهی و چه از طریق نظام بانکی نقش مهمی دارد و از این جهت، وجه مشترک بازار بدهی و نظام بانکی است. باید در نظر داشت که این بازار نه تنها به تامین مالی بنگاه‌ها و پرداخت بدهی‌های دولتی کمک می‌کند، بلکه مسیری جدید برای کسب درآمد است.به این ترتیب، ارزش بازار بدهی که در حال حاضر کمتر از ۲ درصد از تولید ناخالص داخلی و حدود ۶ درصد ارزش بازار سهام را از آن خود کرده است، مهم‌ترین‌ گام در این مسیر خواهد بود. این در حالی است که بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از ۱۵ کشور نشان می‌دهد میانگین نسبت ارزش بازار بدهی به تولید ناخالص داخلی در این کشورها بیش از ۱۱۳ درصد بوده و متوسط نسبت ارزش بازار بدهی به بازار سهام حدود ۱۸۵درصد است که نشان دهنده پتانسیل کشورمان برای توسعه این بازار است.

 

منافع اقتصادی توسعه بازار بدهی

به‌طور کلی توسعه بازار بدهی منافعی از جمله افزایش کارآیی اقتصادی، افزایش رشد اقتصادی کشورهای نوظهور همزمان با توسعه بازار مالی آنها، کاهش آسیب‌پذیری کشورها نسبت به بحران‌های مالی، تخفیف اثرات بحران‌های مالی، وجود بازار جایگزین برای تامین مالی شرکت‌ها هنگام کمبود منابع بانکی، تامین منابع مالی برای توسعه فعالیت‌های بخش خصوصی، تامین بودجه بخش عمومی و جلوگیری از تسلط سیاست‌های مالی بر سیاست‌های پولی، تامین هزینه تجدید ساختار نظام بانکی، پشتیبانی برای سیستم بانکی و بازار سهام به هنگام وقوع شوک‌های مختلف در این بازارها و جلوگیری از جریان مخرب نقدینگی سرگردان بین بازارهای مختلف نظیر ارز، مسکن، طلا و…، افزایش شفافیت مالی، تعیین غیردستوری نرخ بهره در بازار، اثرگذاری بیشتر سیاست‌های پولی با آزادی عمل بیشتر بانک مرکزی در راستای تحقق اهداف ضد‌تورمی خود، افزایش ثبات بازارهای مختلف، تامین منابع لازم برای کاهش بدهی‌های دولت به پیمانکاران، افزایش توان بانک‌ها در تامین مالی کوتاه‌مدت بنگاه‌های کوچک و متوسط و همچنین گذار از اقتصاد بانک‌محور به اقتصاد بازار‌محور را در بر دارد.این در حالی است که وضعیت ایران در شاخص رقابت‌پذیری جهانی و تضعیف زیر‌شاخص توسعه مالی، افزایش فشار تامین مالی به بانک‌های کشور، فاصله گرفتن بانک‌ها از کارکرد اصلی خود، حجم بالای مطالبات غیرجاری بانک‌ها در مقایسه با کل تسهیلات پرداختی و کسری تراز عملیاتی بودجه دولت و لزوم تحقق منابع از طریق واگذاری دارایی‌های مالی ضرورت توسعه بازار بدهی را بیش از پیش آشکار می‌سازد.بررسی‌ها نشان می‌دهد برای رسیدن به هدف تامین مالی از بازار سرمایه بر اساس چشم‌انداز ۱۴۰۴، نیازمند رشد سالانه ۴۵ درصدی عرضه این اوراق هستیم. بر این اساس در صورتی که اقتصاد کشورمان بخواهد تا سال ۱۴۰۴ سهم تامین مالی از بازار بدهی به کل را تا ۳۰ درصد افزایش دهد، رشد سالانه ۴۵ درصدی حجم اوراق منتشرشده مورد انتظار است. در این خصوص، متوسط رشد تامین مالی بانک‌ها از سال ۱۳۸۵ معادل ۲۴ درصد بوده است. با فرض اینکه سهم تامین مالی بانک‌ها با رشد ۱۵ درصدی در سال‌های آتی مواجه شود، به منظور رسیدن به هدف‌گذاری در سال ۱۴۰۴ نیاز به میانگین رشد سالانه ۴۵ درصدی در اوراق بدهی مشاهده می‌شود.

 

برنامه دولت برای توسعه بازار بدهی در سال ۹۵

توسعه بازار بدهی آنچنان پراهمیت است که دولت در ابتدای سال جاری از تمرکز جدی بر توسعه بازار بدهی خبر داد. بر این اساس قرار است مطابق بودجه امسال مبلغ ۵ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت از سوی وزارت نفت،‌ ۱۰ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت از سوی شرکت‌های وابسته به وزارتخانه‌های دولت، ۵ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت به‌طور مستقیم از سوی دولت، ۷ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت شهرداری‌ها و نهادهای وابسته به آنها، ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق خزانه اسلامی با سررسید یک تا سه سال و ۱۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان اوراق تسویه خزانه از طریق بازار سرمایه ایران منتشر شود. با وجود این برنامه نسبتا مناسب، به نظر می‌رسد هنوز عزم کافی و اجماع کلی برای توسعه این بازار وجود ندارد.

 

بازاری به وسعت اسناد خزانه اسلامی

اسناد خزانه اسلامی، ابزاری مالی است که مبتنی بر بدهی دولت به ‌نظام بانکی، ذی‌نفعان و تامین‌کنندگان منابع بوده و به‌وسیله خزانه‌داری کل وزارت امور اقتصادی و دارایی منتشر می‌شود. در واقع دولت می‌تواند با انعقاد قراردادهای مربوط به مبادله‌های واقعی، اوراق بهادار خزانه را برای سررسید معین در اختیار بانک‌ها، پیمانکاران پروژه‌های کوتاه‌مدت یا تامین‌کنندگان نیازهای جاری و به‌طورکلی طلبکاران دولت قرار دهد و از این راه نیازها و هزینه‌های جاری و کوتاه‌مدت خود را تامین مالی کند. دولت در سال گذشته ۵ هزار میلیارد تومان اسناد خزانه اسلامی با سررسید کمتر از یک سال منتشر کرد. از این میزان تا پایان اردیبهشت‌ماه بیش از ۳۷۰۰ میلیارد تومان آن به پیمانکاران واگذار شده و ظرف چند هفته آتی نیز مابقی این اسناد به سایر پیمانکاران واگذار خواهد شد. خوشبختانه بازار استقبال بسیار مناسبی از این اسناد داشت؛ به گونه‌ای که تا پایان اردیبهشت‌ماه حدود ۲۴۰۰ میلیارد تومان از این اسناد توسط فعالان بازار خریداری شد. از ۲۴۰۰ میلیارد تومان اسناد خزانه اسلامی که توسط بازار خریداری شده است، ۱۱۰۰ میلیارد تومان در اختیار صندوق‌ها و مابقی آن در اختیار سایر اشخاص حقیقی و حقوقی قرار دارد. همچنین، مقدار سرمایه‌گذاری خارجی‌ها در اسناد خزانه اسلامی از ۳۴ میلیارد تومان در پایان اسفند به ۴۸ میلیارد تومان در پایان اردیبهشت ماه می‌رسد. هرچند عملیاتی شدن بازار اسناد خزانه اسلامی و صکوک و همچنین سلف موازی گام‌های جدی برای توسعه و گسترش بازار بدهی محسوب می‌شوند اما هنوز با سایر کشورها فاصله زیادی داریم.

 

اوراق رهنی (MBS)؛ جدیدترین ابزار تامین مالی

تبدیل دارایی‌های مالی با نقدشوندگی پایین مانند وام رهنی به اوراق بهادار قابل ‌معامله در بازار، به‌عنوان یکی دیگر از روش‌های نوین تامین مالی است. بر این اساس چندی پیش سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور تحقق بخشیدن به هدف تامین مالی بنگاه‌های بزرگ از طریق بازار سرمایه و افزایش سطح نقدشوندگی و در راستای جامه‌عمل پوشاندن به سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم توسعه مبنی بر اصلاح و تقویت همه‌جانبه‌‌ نظام مالی کشور با هدف پاسخگویی به نیازهای اقتصاد ملی، گسترش و تعمیق نظام جامع تامین مالی و ابزارهای آن و افزایش سهم موثر بازار سرمایه در جهت توسعه‌ سرمایه‌گذاری مجوز انتشار مبلغ ۳ هزار میلیارد ریال اوراق رهنی (MBS) را به‌عنوان جدیدترین ابزار تامین مالی در بازار سرمایه صادر کرد که قدمی برای تعمیق بازار بدهی بود.

 

فرابورس در خدمت توسعه بازار بدهی

نیاز به تامین مالی از طریق بازار بدهی و همچنین تلاش برای ذوب حجم بالایی از بدهی‌های دولت از مواردی بود که در سال گذشته توجه بیشتری را به خود جلب کرد. انتشار اسناد خزانه اسلامی به منظور پرداخت بدهی‌های دولت به پیمانکاران از جمله این موارد بود. به نظر می‌رسد دولت به منظور حذف این بدهی‌ها کار خود را در سال ۹۵ نیز ادامه دهد. در این خصوص، اخباری مبنی بر احتمال پرداخت بدهی‌های دولت به بانک‌ها از طریق بازار بدهی منتشر شده است. به نظر می‌رسد شرکت‌های بزرگ نیز در جهت کاهش هزینه‌های مالی و تعدیل این هزینه‌ها می‌توانند به تامین مالی از طریق بازار بدهی با انتشار اوراق بپردازند به‌طوری که برخی شرکت‌ها به منظور تعدیل هزینه‌های سنگین مالی درصدد انتشار اوراق با نرخ‌های پایین‌تر هستند.

 

۰۷:۴۴:۲۰ذوب‌آهن اصفهان به دلایلی همچون شفافیت، کاهش رانت و واسطه گری، محصولاتش را در بورس کالای ایران عرضه می‌کند و راه‌اندازی معاملات گواهی سپرده محصولات ذوب‌آهن از طریق بورس کالا نیز در دستور کار است.به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی بازار سرمایه (سنا)، معاون بازاریابی و فروش محصولات ذوب‌آهن در حاشیه همایش «افزایش مقاومت و تنوع تولید» به میزبانی شرکت ذوب‌آهن در مورد عرضه محصولات این شرکت در بورس کالای ایران گفت: ما شفافیت را انتخاب کرده‌ایم و کسی ما را الزام به عرضه در بورس کالا نکرده است، ما یک شرکت نیمه خصوصی هستیم و خودمان تصمیم می‌گیریم که به چه صورت و در کجا محصولاتمان را به فروش برسانیم.

احسان دشتیانه تاکید کرد: ما خودمان را با تولید‌کنندگانی که تولید‌کننده محصولات طویل هستند مقایسه می‌کنیم و انتظار داریم آنها هم به منظور رسیدن صنعت به رقابت حداکثری، کل محصولاتشان را در بورس کالا عرضه کنند.

 

مزایای بورس کالا

معاون بازاریابی و فروش محصولات ذوب‌آهن با بیان اینکه این شرکت برنامه‌های زیادی برای همکاری بیشتر با بورس کالای ایران دارد، گفت: تنها تقاضای ما از بورس کالای ایران و سازمان حمایت این است که زمینه عرضه محصولات همه تولید‌کنندگان را در بورس کالا فراهم کنند تا شاهد فروش برخی محصولات از کانال‌های دیگر و تبعات این کار در بازار نباشیم. وی در ادامه افزود: خود ما به لحاظ اخلاقی، مسوولیت اجتماعی و به دلیل نگرانی‌هایی که درخصوص عدم شفافیت بازار وجود دارد، اعتقاد داریم باید محصولاتمان را در بورس بفروشیم و در این بین سایر تولید‌کنندگان نیز باید به عرضه محصولات خود در بازار شفاف بورس کالا تشویق شوند.

دشتیانه تاکید کرد: اصرار ذوب‌آهن برای عرضه در این بازار کالایی به دلیل مزایای فراوان این بازار است؛ چرا که بورس موجب می‌شود علاوه بر شفاف شدن قیمت‌ها حضور واسطه‌گرهایی که هیچ نقشی در این بازار ندارند کمرنگ‌تر شود، همچنین مزیت بزرگی که عرضه در بورس دارد این است که تنها محصولات استاندارد در این بازار عرضه شود و مهم‌تر از آن، کاهش رانت در معاملات است؛ البته ناگفته نماند که رسیدن ویژگی‌های مذکور به سطح حداکثری خود زمانی خواهد بود که تمامی تولید‌کنندگان محصولات خود را در بورس کالا به فروش برسانند.

وی از عرضه محصولات تولیدکنندگانی که تنها در زمان رونق بازار، وارد معاملات بورس کالا می‌شوند ابراز نارضایتی کرد و افزود: این نکته منطقی و قابل درک نیست، زمانی که بازار داغ می‌شود، تولید‌کنندگان دیگر هم وارد بورس کالا می‌شوند؛ این در شرایطی است که ما انتظار داریم مسوولان مربوطه به بورس کالا این قدرت را بدهند تا به افرادی که همیشه در داخل بورس کالا عرضه نمی‌کنند، در زمان‌های رونق نیز اجازه ورود ندهد.

 

معاملات گواهی سپرده کالایی در دستور کار

معاون بازاریابی و فروش محصولات ذوب‌آهن به تامین مالی این شرکت از طریق انتشار اوراق سلف از بورس کالای ایران اشاره کرد و گفت: ذوب‌آهن توانست از طریق انتشار اوراق سلف موازی در بورس کالا ۱۵۰ میلیارد تومان تامین مالی کند که این حرکت مثبت و مفید برای صنعت کشور به سایر تولیدکنندگان نیز انتقال پیدا کرد.دشتیانه افزود: اوراق سلف یکی از ابزارهای تامین مالی در بورس کالای ایران است که ذوب‌آهن در استفاده از این ابزار مالی پیشقدم شد و نشان داد در استفاده از ابزارهای مالی جدید مثل همیشه پیشرو است.

وی با اشاره به برنامه‌های همکاری ذوب‌آهن اصفهان و بورس کالای ایران گفت: قصد داریم همکاری بیشتری با بورس کالای ایران در زمینه انتشار اوراق سپرده کالایی (قبض انبار) داشته باشیم که یکسری مراحل باید در این خصوص گذرانده شود که با پیگیری‌های انجام شده، این مراحل در زمان کوتاهی انجام خواهد شد. وی در پایان درخصوص زمان انتشار مرحله دوم اوراق سلف موازی تیرآهن گفت: در مورد زمان انتشار نوبت دوم اوراق سلف تیرآهن هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده که در صورت تصمیمات جدید زمان انتشار اعلام خواهد شد.

 

۰۷:۴۴:۱۳سارا جنگروی: بررسی‌ها از منابع معتبر بین‌المللی نشان می‌دهد میزان تولید سنگ‌آهن چین که در سال ۲۰۱۴ رقمی حدود ۳۴۵ میلیون تن بوده تا سال ۲۰۲۰ در بالاترین میزان خود به ۲۸۶ میلیون تن خواهد رسید که این موضوع از ایجاد ظرفیت‌های جدید برای افزایش قیمت این محصول در بازارهای جهانی خبر می‌دهد. این در حالی است که میزان مصرف این محصول نیز در چین با کاهش روبه‌رو‌ شده که این کاهش مصرف بیشتر به دلیل افت تولید فولاد در این کشور بوده است. کارشناسان بین‌المللی می‌گویند با کاهش قیمت سنگ‌آهن در سال ۲۰۱۴ میزان تولید در صنایع فولادی کاهش یافته است و این موضوع باعث شده میزان عرضه نیز با کاهش روبه‌رو‌ شود. ۳۳ درصد میزان تولید در صنایع فولادی کاهش یافته است که این موضوع باعث شده عرضه این محصول نیز افت کند.

از طرف دیگر پیش‌بینی می‌شود میزان مصرف سنگ‌آهن نیز که در سال ۲۰۱۵ رقمی حدود یک میلیارد و ۱۳۹ میلیون تن بوده تا سال ۲۰۲۰ به یک میلیارد و ۳۰ میلیون تن برسد که این مساله اثر ناشی از کاهش عرضه را جبران خواهد کرد و در‌نتیجه اثرات قیمتی ناشی از افت عرضه مشهود نخواهد بود. آمارها نشان می‌دهند میزان مصرف سنگ‌آهن در سال ۲۰۱۴ یک میلیارد و ۱۵۲ میلیون تن بوده است. اما قیمت سنگ‌آهن که در اردیبهشت ماه در حدود ۵۰ دلار بود بار دیگر روند کاهشی خود را در پیش گرفته و تا ۳۰ دلار رسیده است. این در حالی است که بررسی ارتباط بین سنگ‌آهن و فولاد حکایت از آن دارد که با کاهش تولید فولاد در داخل میزان واردات و تقاضا برای این محصول نیز کاهش یافته است و با توجه به عدم چشم‌انداز روشن از آینده فولاد لااقل تا پایان سال باعث می‌شود دورنمای سنگ‌آهن نیز کاهشی باشد.

کارشناسان در این رابطه معتقدند ممکن است کشور به سمت واردات سنگ‌آهن تا افق ۱۴۰۴ پیش برود؛ چراکه امکانات مورد نیاز برای تولید فولاد اعم از گندله، قراضه و سنگ‌آهن فراهم نشده و این موضوع ایجاب می‌کند طی سال‌های پیش رو کشورمان به دنبال تهیه و واردات سنگ‌آهن پیش برود. این در شرایطی است که کشور در حال حاضر در‌صدد است ۵۵ میلیون تن فولاد تولید کند که گفته می‌شود این میزان تولید به منابع هنگفتی از سنگ‌آهن نیاز دارد که در کنار فقدان سرمایه مورد نیاز برای تامین مالی این طرح‌ها، چالش‌های اساسی را در حوزه فولاد و سنگ‌آهن گوشزد می‌کند. در این بین اما کاهش تقاضا برای سنگ‌آهن از یک طرف و پیش‌بینی افت تولید فولاد در اقتصادهای بزرگ از سوی دیگر توجیه پذیری صادرات سنگ‌آهن را با ابهام روبه‌رو‌ کرده است.

برآوردهای انجام‌شده توسط کارشناسان نشان داده، برای رسیدن به ظرفیت تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در سال ۱۴۰۴، باید ۶ میلیون تن قراضه پایه آهنی برای کارخانه‌های داخلی تامین شود؛ در حالی که اکنون بین ۵/ ۲ تا ۷/ ۲ میلیون تن مصرف آهن قراضه در ایران وجود دارد و با توجه به کاهش منابع قراضه و نیاز به واردات باید توجه خاصی به زیرساخت بنادر برای تخلیه قراضه انجام شود.

اما با توجه به اینکه فعلا صنعت فولاد کشور در سایه بحران افت قیمت مواد معدنی در بازار جهانی قرار گرفته از سویی وضعیت رکود داخلی سبب شده پروژه‌های عمرانی و ساخت‌و‌سازهای کمتری در کشور صورت گیرد؛ زمانی که پروژه‌های عمرانی دولت و ساخت‌و‌سازهای بخش خصوصی در حال رکود باشد، صنعت فولاد نیز دچار رکود می‌شود.

علاوه بر این چند مشکل اساسی در بازار داخلی سنگ‌آهن دیده می‌شود که از آن جمله باید به مداخله دولت در قیمت‌گذاری اشاره کرد. این دخالت دولت به ضرر منافع سنگ‌آهن در بازار است و عملا دولت تاکنون با دخالت‌های دستوری مکانیزم بازار مواد معدنی و زنجیره تولید فولاد را به هم ریخته است. این در حالی است که دولت باید صادرات سنگ‌آهن ایران را با شرایط بازار جهانی وفق دهد و از سویی در بازار داخلی تولیدات سنگ‌آهنی‌ها با قیمت مناسب خریداری شود تا انگیزه کافی برای فعالان این عرصه کسب‌و‌کار باقی بماند. این در حالی است که به عقیده کارشناسان اگر تقاضای لازم برای سنگ‌آهن در بازار داخلی ایجاد شود و مکانیزم واقعی برای خرید سنگ‌آهن به وجود بیاید، می‌توان برای توسعه اکتشافات سنگ‌آهن برنامه‌ریزی کرد.

 

سیاست‌های چین در راستای کنترل بازار

کیوان جعفری طهرانی عضو هیات مدیره انجمن تولید‌کنندگان سنگ‌آهن و کارشناس و فعال این بازار در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد بر این باور است که اتفاقاتی در سیاست‌های کلی چین در قبال سنگ‌آهن در حال شکل‌گیری است، چنان که هرساله در اواخر نیمه دوم جولای تا انتهای ماه آگوست، شاهد کاهش قیمت سنگ‌آهن بودیم که حداقل تا ده سال گذشته این روند ادامه پیدا کرده بود. به گفته وی امسال ولی روند عکسی را شاهد هستیم، به این معنا که بازار سنگ‌آهن در حال حاضر شاهد افزایش قیمت است و این روند همچنان ادامه دارد و به سقف ۶۰ دلار رسیده است، ولی قیمت جهانی سنگ‌آهن از این مقدار بالاتر نرفته است.

روندی که در حال حاضر درخصوص قیمت سنگ‌آهن شروع شده و ادامه پیدا کرده است به سیاست‌های چین در زمینه کاهش ظرفیت تولیدی فولاد باز می‌گردد، چنان که چین در راستای این سیاست اعلام کرد که در فاز اول ۳۰ تا ۶۰ میلیون تن از ظرفیت و تولید فولاد کم می‌کند، این خبر باعث افزایش قیمت فولاد در بازارهای جهانی شد، چرا که به هر صورت هنوز بازار مصرف فولاد چین به دلیل پروژه‌هایی که در دست دارد از مهم‌ترین بازارها محسوب می‌شود.

 

چین سال ۲۰۱۶ را چگونه شروع کرد؟

جعفری طهرانی در ادامه به موضوع ظرفیت فولادی این کشور به‌عنوان بازوی مهم سنگ‌آهن جهانی اشاره کرده و می‌گوید: چین از حدود ۸۰۰ میلیون تن ظرفیت فولادی که در اختیار دارد بین ۹۰ تا ۱۰۰ میلیون تن را صادر و مابقی این مقدار را در بازار داخلی مصرف می‌کند، در سال ۲۰۱۵ رقم ۱۰۰ میلیون تن فولاد از کشور چین صادر شد، این در حالی است که طی سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ ظرفیت تولید فولاد این کشور بیشتر از سال ۲۰۱۵ بود. به گفته وی روندی که این کشور در سال ۲۰۱۶ در پیش گرفته بر این مبنا است که ظرفیت صادرات را با همان رقم ۹۰میلیون تن حفظ کند و مابقی تولید فولادش را به بازار داخلی این کشور تزریق کند.

طهرانی افزود: اگر قرار باشد ظرفیت صادرات فولاد در چین و نسبت به سال گذشته ۱۰میلیون تن کاهش پیدا کند، ولی ظرفیت تولید فولاد در این کشور در مجموع ۳۰ تا ۶۰ میلیون تن کاهش پیدا کند، به چه معنا خواهد بود؟ چه تحلیلی در این زمینه می‌توان داشت؟ این به این معناست که مقدار فولادی که قرار بوده در بازار داخلی مصرف شود بین ۲۰ تا ۵۰ میلیون تن کاهش پیدا می‌کند که باعث افزایش قیمت فولاد و متعاقب آن افزایش قیمت سنگ‌آهن خواهد شد.

 

کاهش تولید چین، سرچشمه افزایش قیمت

جعفری طهرانی در ادامه به واقعیت محرزی اشاره می‌کند و می‌گوید: به زبان ساده این نتیجه‌گیری را می‌توان حاصل کرد که افزایش قیمت سنگ‌آهن، نتیجه افزایش قیمت فولاد است و سرچشمه افزایش قیمت فولاد را هم باید در کاهش تولیدی که در چین در جریان است جست‌وجو کرد.در واقع باید گفت، چون تولید در بازار داخلی کم شده و متعاقبا عرضه این محصول هم کاهش داشته، منجر به افزایش قیمت فولاد شده است، این افزایش قیمت، منجر به افزایشی شدن قیمت سنگ‌آهن نیز شده است، چنان که هنوز فولادسازان سود خوبی را از این افزایش نصیب خود می‌کنند و به همین دلیل هم در ارتباط با افزایش قیمت سنگ‌آهن نگرانی ندارند.

 

وضعیت موجودی در انبارهای چین

این فعال بازار سنگ‌آهن و فولاد می‌گوید: در حال حاضر وضعیتی که در بازار چین وجود دارد به این شکل است که تمامی سنگ‌آهنی که در کارخانه‌های فولاد موجود بوده، مصرف شده است، یعنی فولادسازان چین هرچه سنگ‌آهن در روز مصرف می‌کنند و هر چه سنگ‌آهن در انبارهایشان داشته‌اند را مصرف کرده‌اند، هرچند در بنادر چین هنوز می‌توان گفت سنگ‌آهن زیادی وجود دارد.

 

وضعیت داخلی بازار ایران

کیوان جعفری طهرانی در ادامه جزئیاتی کلی درخصوص بازار صادراتی ایران ارائه کرد و می‌گوید: در ماه فروردین و تا نیمه اردیبهشت صادرات خیلی خوبی در کشور داشتیم، اسفند سال گذشته قیمت سنگ‌آهن افزایشی شد، این در حالی است که صادرات در این بازه زمانی قابل توجه بود، به‌طوری که در اسکله‌های بنادر کشور تراکم زیادی از کشتی‌ها مشاهده می‌شد که ترافیک توقف کشتی‌ها در بنادر حتی به چند روز نیز می‌رسید. در فروردین‌ماه ترافیک کشتی‌ها در بنادر از بین رفت، ولی همچنان بازار تا نیمه اردیبهشت مناسب بود، پس از بازه زمانی مذکور بازار با روند کاهش صادرات مواجه شد و افت تقریبا شدیدی را تا اواخر خرداد ماه تجربه کرد.

با شروع تیرماه بازار شاهد وضعیت بهتری در صادرات بود، مخصوصا از ابتدای دو هفته گذشته که شاهد اضافه شدن صادرات هستیم، در واقع در بازه زمانی مذکور و در طول هفته سه تا چهار کشتی بارگیری شده سنگ‌آهن صادراتی در بنادر مختلف و مشخصا بندر عباس وجود دارد.پیش بینی‌ها بر این است که تا آخر ماه آگوست روند صادرات سنگ‌آهن افزایشی باشد و این روند تا اواخر مرداد و اوایل شهریور باقی می‌ماند.

 

افت بیشتر قیمت سنگ‌آهن در هفته آخر شهریور و هفته اول مهر

عضو هیات مدیره انجمن تولید‌کنندگان سنگ‌آهن نیز در راستای نتیجه‌گیری از کلیت بازار گفت: هر ساله فاز تغییرات قیمتی داریم که بر مبنای نوساناتی که پیش بینی می‌شود رخ می‌دهد، چنان که همیشه در ماه آوریل که اواخر فروردین ماه و اوایل اردیبهشت است این اتفاق رخ می‌دهد و شاهد یک افت قیمتی هستیم، بازه زمانی دیگری که در آن شاهد تغییرات قیمتی هستیم اواخر ماه سپتامبر است، این بازه زمانی البته بی‌دلیل است، چون هفته اول اکتبر تعطیلات یک هفته‌ای در چین را شاهد هستیم و همیشه قبل و بعد تعطیلات در این کشور بازار جهانی با یک افت قیمتی که بازار ایران را هم شامل می‌شود روبه‌رو‌ است.وی در نهایت پیش بینی کرد تا آخر مرداد ماه بازار خوبی را شاهد خواهیم بود؛ اما در ماه شهریور بازار کمی افت خواهد کرد؛ ولی شدید نخواهد بود، ولی افت بیشتر قیمت سنگ‌آهن را باید در هفته آخر شهریور و هفته اول مهر شاهد باشیم.

 

۰۷:۴۲:۵۳ املاک، موتور محرکه رشد چین

گروه اقتصاد بین‌الملل: بخش املاک و مستغلات چین در فصل دوم سال نسبت به کل اقتصاد کشور سریع‌تر رشد کرده است. محدودیت‌های خرید خانه‌های نو در بزرگترین شهرهای چین نتوانست مانع از خرید خریداران مسکن شود. براساس داده‌‌های اداره ملی آمار چین، بازده اقتصادی دلالان املاک و مستغلات نسبت به سال گذشته در همین فصل ۸/ ۸درصد رشد داشته و همچنین فعالیت‌های ساخت‌وساز نیز رشد ۳/ ۷ درصدی را تجربه کرده است در نتیجه تولید ناخالص داخلی این کشور ۷/ ۶ درصد افزایش پیدا کرده است. صنایع دیگر مانند تکنولوژی، بهداشت و آموزش نیز ۹درصد افزایش داشتند.

احیای بخش مسکن به مدد اعتبارات ارزان صورت گرفته است که موجب حمایت از رشد اقتصادی چین در سال جاری شد و با وجود مخالفت‌های شدیدی که نسبت به فعالان بخش املاک و مستغلات صورت می‌گرفت، این حمایت ادامه پیدا کرد. در نهایت فروش ملک در نیمه اول سال به‌طور ناگهانی ۱/ ۴۲درصد افزایش پیدا کرد و از ۱/ ۵۴ درصد در فصل نخست کندتر شد و دلیل آن محدود کردن شرایط خرید خانه در شهرهایی مانند شانگهای و شنزن بوده است. دومین اقتصاد بزرگ جهان به گذار خود به سمت رشد اقتصادی خدمات محور ادامه می‌دهد تا به یکی از ستون‌های اصلی اقتصادی تبدیل شود.

 

۰۷:۴۰:۱۶گروه بنگاه‌ها، لیلا اکبرپور: مجید مشعلچی که به‌تازگی مدیریت شرکت بیمه کوثر را عهده‌دار شده است، در گفت‌و‌گو با «دنیای‌اقتصاد» درخصوص تغییر در برنامه‌های اجرایی شرکت گفت: با مطالعه خط مشی، سیاست‌ها و ماموریت شرکت بیمه کوثر مسوولیت جدید را پذیرفتم، بخشی از برنامه‌های اجرایی شرکت نشأت گرفته از اسناد بالادستی مانند مصوبات شورای‌عالی بیمه و ابلاغیه‌های بیمه مرکزی، قانون، مقررات و توافقات سندیکایی است که بدیهی است مانند گذشته ادامه یابد.

گروه بنگاه‌ها، لیلا اکبرپور: مجید مشعلچی که به‌تازگی مدیریت شرکت بیمه کوثر را عهده‌دار شده است، در گفت‌و‌گو با «دنیای‌اقتصاد» درخصوص تغییر در برنامه‌های اجرایی شرکت گفت: با مطالعه خط مشی، سیاست‌ها و ماموریت شرکت بیمه کوثر مسوولیت جدید را پذیرفتم، بخشی از برنامه‌های اجرایی شرکت نشأت گرفته از اسناد بالادستی مانند مصوبات شورای‌عالی بیمه و ابلاغیه‌های بیمه مرکزی، قانون، مقررات و توافقات سندیکایی است که بدیهی است مانند گذشته ادامه یابد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا بیمه‌کوثر مانند گذشته توسعه بیمه‌های زندگی را هدف اصلی خود قرار خواهد داد؟ توضیح داد: توسعه بیمه‌های زندگی یک مدل بومی نیست و سال‌ها است که دنیا به این سمت پیش رفته است تا جایی که گسترش فرهنگ بیمه‌های زندگی درجامعه یکی از شاخص‌های مهم توسعه یافتگی کشورها است. مشعلچی گفت: ۱۴ درصد از پرتفوی بیمه کوثر سهم بیمه‌های زندگی است که طبق یک برنامه مدون این سهم در پایان سال‌مالی ۹۵ باید با ۸۰ درصد رشد به بیش از ۲۵ درصد افزایش یابد.

وی با اعلام اینکه بیمه کوثر در اولین اقدام خود حق بیمه‌های عمرو سرمایه‌گذاری را از سایر منابع تفکیک کرده است، ادامه داد: اعتقاد دارم هر سرمایه‌ای که تحت عنوان حق بیمه عمر و سرمایه‌گذاری به حساب شرکت واریز می‌شود باید تا پایان و سررسید بیمه‌نامه دوره نگهداری و چگونگی سرمایه‌گذاری آن شفافیت لازم را داشته باشد.

وی در پاسخ به پرسشی مبنی‌بر تاثیر کاهش نرخ سود بانکی بر بیمه‌های زندگی متذکر شد: بحث کاهش نرخ سود بانکی برای بیمه‌های زندگی هم فرصت و هم تهدید به حساب می‌آید؛ کاهش نرخ سود بانکی می‌تواند موجب رقابت و استقبال مردم از بیمه‌های عمر شود و در مقابل کاهش سود بیمه‌گران از محل سپرده‌گذاری در بانک‌ها نیز اتفاق می‌افتد.وی یادآورشد: سود قطعی بیمه‌نامه‌های عمر و سرمایه‌گذاری شرکت بیمه‌کوثر در پایان سال‌مالی منتهی به سال۹۴، ۲۳درصد محاسبه شده است و امید است این امر در سال جاری نیز تحقق یابد.

مشعلچی سهم بیمه‌های شخص ثالث و درمان را از پرتفوی سال۹۴ بیمه کوثر به ترتیب ۵۸ و ۱۲ درصد اعلام کرد و گفت: بیمه کوثر مطابق آیین نامه‌های شورای عالی بیمه ذخایر حق بیمه را نگهداری می‌کند و ذخیره معوق بیمه شخص ثالث ندارد. وی با بیان اینکه بیمه کوثر بازار بیمه‌های خودرو خود را حفظ می‌کند، تصریح کرد: سیاست اصلی ما دوری از پرتفوی زیان‌ده و برنامه‌ریزی برای بیمه‌های کم‌ریسک و سودآور است.

وی شمار نمایندگان بیمه کوثر را ۸۰۷ نماینده در سراسر کشور عنوان کرد و گفت: بیمه کوثر در دوره جدید مدیریتی با رتبه‌بندی نمایندگان، ستاد مرکزی و شعب را موظف به نظارت و حمایت از شبکه فروش کرده است؛ به‌طوری‌که سهم فروش غیرمستقیم به بالای ۹۰ درصد افزایش یابد. وی از توافق سهامداران عمده بیمه کوثر برای افزایش سرمایه این شرکت از ۱۴۰ به ۲۵۰ میلیارد تومان خبر داد و گفت: این موضوع در مجمع فوق‌العاده شرکت که در پایان تیرماه برگزار می‌شود، اعلام خواهد شد. وی ادامه داد: طبق این تصمیم در فاز بعدی سرمایه بیمه کوثر از ۲۵۰ به ۴۰۰ میلیارد تومان افزایش می‌یابد که می‌تواند تا حد زیادی ریسک‌های موجود را پوشش داده و علاوه‌بر آن نیز موجب تعامل با بیمه‌گران اتکایی خارجی نیز می‌گردد که در این زمینه با بیمه‌گرانی از کشورهای فرانسه، روسیه و هند مذاکراتی نیز صورت گرفته است.

مشعلچی گفت: افزایش سرمایه موردنظر شرکت بیمه کوثر از دو طریق، آورده نقدی سهامداران و به‌روز شدن مطالبات معوق صورت می‌پذیرد. وی گفت: در انتهای تیرماه مجمع عمومی عادی و مجمع عمومی فوق‌العاده برگزار خواهد شد و در مجمع سود منتهی به سال‌مالی ۹۴ براساس سیاست‌های هیات‌مدیره و سهامداران عمده رقمی بین ۲۵ تا۳۰ تومان تعیین و به سهامداران پرداخت می‌شود. مشعلچی با بیان اینکه بیمه کوثر در۳ ماهه اول سال ۹۵ مبلغ ۲۴۸ میلیارد تومان حق بیمه تولید کرده است، گفت: پیش‌بینی تولید حق بیمه در سال‌مالی ۹۵ حدود ۹۵۰ میلیارد تومان است و با توجه به شرایط اقتصادی سال‌جاری بیش از این رقم محقق می‌شود.

 

۰۷:۳۹:۴۵گروه بازرگانی: در ملاقاتی که میان رئیس اتاق تهران و نماینده بریتانیا در پارلمان اتحادیه اروپا صورت گرفت، مسعود خوانساری به‌طور صریح، مراتب اعتراض بخش خصوصی ایران را به تعلل بانک‌های اروپایی در همکاری با بانک‌های ایرانی اعلام کرد. در این نشست که در اتاق تهران برگزار شد، رئیس اتاق تهران، ضمن ابراز این گلایه، از ریچارد هویت (Richard Howit) خواست که برای رفع مشکلاتی که مانع همکاری اقتصادی میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده است، تلاش کند.

خوانساری سخنان خود را با اشاره‌ای به روابط ایران و انگلیس در طول دهه‌های گذشته آغاز کرد و گفت: اگرچه مناسبات دو کشور طی۱۰۰ سال با فراز و نشیب‌های بسیاری همراه بوده، اما روابط تجاری ایران و انگلستان ظرف این دوره کماکان حفظ شده است؛ چنان‌که تا پیش از لغو تحریم‌ها، حجم مبادلات تجاری ایران و انگلیس در سطح ۲ میلیارد و۵۰۰ میلیون دلار قرار داشت اما پس از آن، این رقم به ۴۵۰ میلون دلار کاهش یافت. رئیس اتاق تهران گفت: من فکر می‌کنم، اکنون با اجرایی شدن برجام، فضای مناسبی برای ارتقای سطح مناسبات تجاری دو کشور فراهم شده است. نکته دیگری که حائز اهمیت به نظر می‌رسد، آن است که در گذشته، تجارت ایران و انگلستان، روی خرید و فروش کالا معطوف بود. اما در شرایط جدید انتظار این است که همکاری‌ها با محوریت سرمایه‌گذاری‌های مشترک انجام گیرد. خوانساری با اشاره به برخی زمینه‌های همکاری از جمله نفت و پتروشیمی گفت: در حال حاضر، فرصت مناسبی برای رفع مشکلاتی که بر سر راه سرمایه‌گذاری مشترک وجود دارد، فراهم است و انتظار می‌رود این مشکلات که عمدتا در حوزه بانکی است، هرچه سریع‌تر برطرف شود. رئیس اتاق تهران با اشاره به اینکه «ریچارد هویت» به‌عنوان نماینده انگلستان، حداقل تا دو سال آینده که خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا به‌طور رسمی اجرا شود، در پارلمان اتحادیه اروپا حضور دارد، از او خواست برای رفع این مشکلات تلاش کند. در ادامه این جلسه نماینده بریتانیا در پارلمان اتحادیه اروپا به ایراد سخن پرداخت و گفت: مایل هستم اعلام کنم که اتحادیه اروپا، از آمادگی کافی برای حمایت از توافق (برجام) به عمل آمده برخوردار است تا تحریم‌ها از میان برداشته شود. وی با اشاره به مشکلاتی که مانع روان‌سازی مبادلات بانکی شده است، گفت: ما این مشکلات را درک می‌کنیم. اما باید پذیرفت که در سال‌های گذشته، تغییراتی در قواعد بانکی بین‌المللی ایجاد شده که عادی‌سازی روابط بانکی ایران با سیستم بانکی بین‌المللی را دشوار کرده است و این مساله‌ای نیست که به سرعت قابل حل باشد. در واقع می‌خواهم بگویم این تعلل به اتحادیه اروپا باز نمی‌گردد، اما ما سعی می‌کنیم از نفوذ خود استفاده کنیم که این روابط هرچه زودتر برقرار شود. «هویت» با اشاره به مذاکراتی که اکنون میان بانک‌های ایرانی و کارشناسان بانکی اروپایی بر سر مسائل فنی بانکی در جریان است، گفت: این انتظار وجود دارد که بانک‌های ایرانی، آمادگی خود را برای پاسخگویی به پرسش‌ها یا ابهامات ارتقا دهند. وی خطاب به خوانساری گفت: با وجود آنکه ما نسبت به رفع این موانع اهتمام داریم اما اگر شما هم پیشنهادی برای حل این مسائل دارید ارائه کنید. تاکنون بیش از ۸۰ هیات از اتحادیه اروپا به ایران سفر کرده‌اند و ملاقات‌هایی را با سیاسیون و تجار ایرانی داشته‌اند. اعزام این هیات‌ها، نشانه‌ای از تمایل اروپا برای همکاری با ایران است. من با تعدادی از وزرای اتحادیه اروپا مذاکراتی داشته‌ام. همه اظهار می‌کنند که به دنبال رفع مشکلات هستند تا روابط به حالت اولیه بازگردد. «هویت» گفت: من زمانی که به بروکسل بازگردم این مسائل را مورد پیگیری قرار خواهم داد.

 

۰۷:۳۹:۰۴گروه صنعت و معدن: کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران در نشست اخیر خود میزبان فعالان صنعتی در حوزه پتروشیمی بود. در حالی که به نظر می‌رسد پتروشیمی صنعتی پول‌ساز و متمول در کشور است، صاحبان این بخش چنین اعتقادی ندارند و بر این موضوع اصرار دارند که پتروشیمی‌ها دیگر رونق گذشته را ندارد. آنها برای اثبات این موضوع به بررسی چالش‌های صنعت پتروشیمی کشور از دو بعد تولید و تجارت پرداختند.

 

افزایش قابل‌توجه و غیررقابتی قیمت خوراک دریافتی از واحدهای بالادستی و تاثیر آن بر سودآوری این صنعت در ایران، یکی از مهم‌ترین چالش‌های مطرح شده از سوی آنها بود. از سوی دیگر، بهره‌برداری از منابع جدید خوراک در جهان و سرمایه‌گذاری گسترده در صنعت پتروشیمی جهان از دیگر مواردی است که به اعتقاد فعالان این حوزه برای ایران چالش‌برانگیز است. در این نشست، مهدی شریفی‌نیک‌نفس، مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی مزیت اصلی صنعت پتروشیمی ایران را تولید در مقیاس جهانی با اتکا به دریافت خوراک فراوان با قیمت رقابتی عنوان کرد و گفت: این در حالی است که افزایش قابل‌توجه و غیررقابتی قیمت خوراک دریافتی از واحدهای بالادستی، یکی از مهم‌ترین چالش‌های این بخش است. شریفی ‌نیک‌نفس، نبود برنامه‌ریزی بلندمدت و دیدگاه استراتژیک در بخش فروش را یکی از ناکامی‌های صنعت پتروشیمی کشور در دستیابی مناسب‌تر به بازارهای جهانی عنوان کرد و رقابت منفی در این حوزه را بلای جان تجارت محصولات پتروشیمی کشور دانست. به گفته وی، در حال حاضر شرکت‌ها و عرضه‌کنندگان ایرانی محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی، به‌صورت جزیره‌ای عمل کرده و چندصدایی به جای تک‌صدایی و جنگ قیمتی در میان شرکت‌های ایرانی حاکم شده است. شریفی‌نیک‌نفس خطر مواجهه با تعرفه‌های آنتی دامپینگ و موارد مشابه برای محصولات پتروشیمی ایران را دور از ذهن ندانست و در چنین شرایطی، نسبت به تضعیف برند جهانی صنعت پتروشیمی ایران هشدار داد. وی بر تعامل حداکثری بازیگران اصلی صنعت پتروشیمی کشور با یکدیگر اشاره و بر پرهیز از رقابت کاذب و حرکت‌های موازی و تقویت برند شناخته شده صنعت پتروشیمی ایران تاکید کرد. به گفته وی، استفاده بهینه از ابزارهای پیشرفته بازاریابی و فروش، حمایت دولت و نهادهای ذی‌ربط از تخصصی‌سازی فرآیند بازرگانی و توسعه ناوگان لجستیک کشور می‌تواند تا حدود زیادی گره افتاده به تجارت محصولات پتروشیمی ایران را باز کند.

وی ضمن تاکید بر هم‌افزایی گروه‌های فعال در صنعت پتروشیمی کشور، تنها راه تداوم رشد و توسعه صنعت پتروشیمی کشور در دنیای پر رقابت امروز را رسیدن به یک ذهنیت جهانی و حرکت به سمت فضای رقابتی از طریق هم‌افزایی مزیت‌ها و شایستگی‌های رقابتی شامل هم‌افزایی در بخش فروش، عملیات، سرمایه‌گذاری، ادغام‌ها و مدیریت عنوان کرد. دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی نیز در این نشست، مهم‌ترین گرفتاری واحدهای پتروشیمی در کشور را خوراک مجتمع‌ها عنوان کرد. احمد مهدوی با بیان اینکه مزیت بخش انرژی کشور، تنها خوراک است، افزود: در شرایطی که عرصه پیشرفت در سطح جهانی، با سرعت در حال جلو رفتن است، کشورهای دیگر هرگز منتظر ما نخواهند ماند تا به آنها نزدیک شویم، از این رو ایجاد هرگونه مانع بر سر راه توسعه کشور عقب‌ماندگی بیشتر از توسعه جهانی را برای کشور به همراه دارد. وی تصریح کرد: در حالی که هنوز بخش عمده‌ای از کشورهای جهان به محصولات پتروشیمی ایران نیازمند هستند، این نیاز اما همیشگی نیست و تا فرصت باقی است باید از این مزیت استفاده کرد و این در حالی است که عدم شفافیت در تعیین قیمت خوراک واحدهای پتروشیمی داخل کشور، به چالش جدی تولید و فروش محصولات این واحدها بدل شده است. مهدوی با بیان اینکه دولت، گاز تولیدی داخل کشور را به قیمت حدود ۳۸ سنت به ترکیه صادر می‌کند، گفت: دولت همچنان اصرار دارد که قیمت خوراک برای واحدهای پتروشیمی داخل کشور همان ۱۳ سنت بماند و این در حالی است که نرخ خوراک گاز در قطر ۵ سنت و در عربستان سعودی ۳ سنت است. وی همچنین، مالیات بر ارزش افزوده را یکی دیگر از چالش‌های جدی واحدهای پتروشیمی در کشور عنوان کرد.

مدیر کل صنایع شیمیایی و سلولزی وزارت صنعت، ‌معدن و تجارت نیز در این نشست، از هدف‌گذاری ۱۶ میلیارد دلاری برای صادرات محصولات پتروشیمی کشور طی سال جاری خبر داد. پروین نباتی تولید بخش پتروشیمی کشور طی سال گذشته را ۴۸ میلیون تن عنوان کرد در حالی که به گفته وی، میزان مصرف کل کشور در این بخش حدود ۲۸ میلیون تن در سال است. وی همچنین، میزان صادرات سال گذشته در بخش محصولات پتروشیمی را ۲۰ میلیون تن و حجم واردات این بخش را ۵۰۰ هزار تن اعلام کرد و افزود: ارزش واردات محصولات پتروشیمی طی سال گذشته، ۷۰۰ میلیون دلار بوده است. وی در عین حال، از تدوین برنامه راهبردی صنعت پتروشیمی خبر داد که به گفته وی در مراحل پایانی است.

در ادامه این نشست مهدی پورقاضی، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران برخی انتقادهای مطرح شده علیه واحدهای پتروشیمی را یادآوری کرد. وی گفت: اینکه خوراک مورد نیاز واحدهای پتروشیمی داخل کشور به قیمت ۱۳ سنت به آنها داده شود، در حالی که این محصول به نرخ ۳۸ سنت به ترکیه صادر می‌شود، توجیه اقتصادی ندارد با وجود این، گفته می‌شود که پتروشیمی‌ها خوراک ارزان می‌گیرند و محصولات تولیدی خود را نیز با قیمت‌شکنی در بازار صادراتی عرضه ‌می‌کنند. پورقاضی سپس افزود: از دیگر انتقادهایی که به واحدهای پتروشیمی گرفته شده، این است که این واحدها به اصل مشتری‌مداری چندان پایبند نیستند و چند برابر سرمایه خود سود برده‌اند. وی همچنین با بیان انتقاد مطرح شده دیگری درباره واحدهای پتروشیمی، گفت: این موضوع مطرح است که مجتمع‌های پتروشیمی از آب‌های زیرزمینی در فرآیند تولید خود استفاده می‌کنند و محیط زیست را به چالش کشیده‌اند. به دنبال یادآوری این انتقادها از سوی رئیس کمیسیون، ابتدا مدیرعامل پتروشیمی زاگرس توضیحاتی داد. محمدرضا میراحمدی با بیان اینکه حاشیه سود این مجتمع پتروشیمی طی سال گذشته تنها ۵/ ۸ درصد بود، گفت: در نیمه دوم سال گذشته ضرر داشتیم. وی یکی از معضلات واحدهای پتروشیمی را قیمت خوراک گاز طبیعی عنوان کرد و افزود: در دنیا قیمت گاز مصرفی برای سوخت در مقایسه با نرخ خوراک گازی واحدهای پتروشیمی به مراتب بالاتر است، چرا که تولید از اولویت بالاتری برخوردار است اما در ایران برعکس است و قیمت گاز برای مصارف خانگی ارزان‌تر از خوراکی است که برای تولید و ایجاد اشتغال و صادرات در واحدهای پتروشیمی مصرف می‌شود.

میراحمدی با اشاره به اینکه قیمت گاز در کشور ترکیه بالا است، گفت: بنابراین برای این کشور صرفه اقتصادی خوبی دارد که گاز را به قیمت ۳۸ سنت خریداری کند. او درباره این انتقاد که فعالیت مجتمع‌های پتروشیمی، محیط زیست را تهدید می‌کند، افزود: تمامی واحدهای پتروشیمی کشور از آب دریا در عملیات تولید و فعالیت خود استفاده می‌کنند و به آب شرب و منابع زیرزمینی کاری ندارند. مدیرعامل پتروشیمی زاگرس در ادامه به برخی مشکلات واحدهای این بخش اشاره کرد و افزود: در حال حاضر، امکان گشایش اسناد اعتباری برای واحدهای پتروشیمی وجود ندارد و در عین حال هنوز مالکان کشتی‌های بزرگ اروپایی تمایلی برای شروع همکاری با ایران ندارند. وی معضل تبادل ارز را یکی دیگر از مشکلات این بخش عنوان کرد و گفت: در منطقه ویژه عسلویه همچنان موضوع مالیات بر ارزش افزوده به‌عنوان چالش بزرگ واحدهای تولیدی پابرجا است. مدیرعامل پتروشیمی امیرکبیر نیز توقف سرمایه‌گذاری خارجی در بخش پتروشیمی کشور را یکی از معضلات جدی این واحدها عنوان کرد. محمد احتیاطی با بیان اینکه تا نزدیک به یک دهه پیش، ارزش تولیدات نفتی ایران و عربستان مساوی بود، افزود: عربستان سعودی برای سال آینده تولید ۸۰ میلیارد دلاری را هدفگذاری کرده است و قصد دارد در بخش پتروشیمی سرمایه‌گذاری عظیمی صورت دهد.

همچنین سیدحسین سلیمی، عضو کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران، بالاترین مزیت نسبی در کشور را صنایع پتروشیمی عنوان کرد و گفت: این در حالی است که بیشترین توجه دولت‌ها در ایران معطوف به خودروسازی شده است که تولیدات این بخش نیز دارای بالاترین مصرف سوخت در منطقه و جهان است. محمد اتابک دیگر عضو کمیسیون نیز با بیان اینکه پتروشیمی‌ها از ثبات لازم برای سرمایه‌گذاری خارج شده‌اند، گفت: بیشترین گرفتاری‌ها و مشکلات پیش آمده برای پتروشیمی‌ها ناشی از سوءمدیریت‌ها در این بخش است. در پایان این نشست، رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران با جمع‌بندی موضوعات مطرح شده، از پیگیری مطالبات واحدهای پتروشیمی از سوی این کمیسیون و اتاق تهران خبر داد. پورقاضی با بیان اینکه مجتمع‌های پتروشیمی کشور از عدم گشایش ال‌سی تا ناتوانی در تبادل ارزانتقاد دارند، افزود: بسیاری از واحدهای پتروشیمی هزینه‌های هنگفتی در حوزه محیط زیست انجام داده‌اند اما به گفته فعالان این بخش، همچنان عوارض سنگینی در بخش محیط‌زیست از آنها مطالبه می‌شود که باید در این زمینه رسیدگی شود.وی تصریح کرد: قیمت خوراک گاز طبیعی که نیاز اولیه تولید در واحدهای پتروشیمی است، عمدتا با تاخیر معناداری اعلام می‌شود که این اتفاق منجر به ضرر و زیان واحدهای این بخش شده است. باید در این زمینه نیز با مشورت دولت راهکارهای مناسبی ارائه کرد. پورقاضی با تاکید بر اینکه صنایع بالادستی و پایین‌دستی صنعت نفت و پتروشیمی باید در تعامل با یکدیگر باشند، از پیگیری مشکلات این بخش از سوی اتاق تهران خبر داد.

 

۰۷:۳۸:۰۸گروه صنعت و معدن: آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه امسال حکایت از ۵ سیگنال جدید در سرمایه‌گذاری صنعتی دارد. داده‌های اعلام شده بیانگر آن است که در این مدت در مجموع هزار و ۹۵۵ فقره جواز تاسیس صادر شده که در مقایسه با دو هزار و ۲۳۷ فقره جواز صادر شده در مدت زمان مشابه سال قبل این آمار از افت حدود ۱۳ درصدی در صدور جواز تاسیس حکایت دارد.

 

این در حالی است که در بخش سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده برای جوازهای صادره در دوماه منتهی به اردیبهشت نسبت به مدت مشابه سال قبل شاهد رشد حدودا ۲۵ درصدی بوده‌ایم. افت صورت گرفته در صدور مجوزهای صنعتی در مقایسه با سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده در حالی است که با لغو تحریم‌های بین‌المللی پیش‌بینی می‌شد تا زمینه برای صدور مجوزهای صنعتی در کشور فراهم شود و به این طریق در سال جاری شاهد رشد در صدور مجوز‌های صنعتی باشیم، روندی که براساس آمار اعلام شده در دو ماه نخست سال جاری محقق نشد و به گفته معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران، براساس سیاست جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت مقرر شده تا جواز تاسیس به متقاضیانی ارائه شود که به واقع قصد سرمایه‌گذاری دارند به همین دلیل قابلیت متقاضیان در زمان ارائه درخواست بررسی می‌شود و در صورت صلاحیت برای آنها جواز تاسیس صادر خواهد شد. با توجه به سیاست جدید وزارت صنعت می‌توان گفت این وزارتخانه به دنبال سرمایه‌گذار واقعی است.

با توجه به اظهارات غلامرضا سلیمانی می‌توان گفت وزارت صنعت، معدن و تجارت سعی دارد تا از صدور جوازهایی که از آنها به جوازهای حبابی یاد می‌شود کاسته شود؛ به گفته فعالان صنعتی برخی از جوازهای صنعتی صادره حبابی هستند و سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده برای آنها عملیاتی نمی‌شود که ظاهرا وزارت صنعت، معدن و تجارت سعی دارد تا از صدور جوازهای این گونه جلوگیری کند. به گفته معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران از مجموع جوازهای صادره ۲۰ تا ۳۰ درصد جوازها به مرحله سرمایه‌گذاری می‌رسند که در صورت رصد طرح‌های در خواستی این امکان به وجود می‌آید تا جواز برای طرح‌هایی که نسبت به سرمایه‌گذاری آنها اطمینان وجود دارد صادر شود.

علاوه بر شناسایی متقاضیانی که سرمایه‌گذاری جدی را در دستور کار خود قرار داده‌اند به گفته معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران، وزارت صنعت،معدن و تجارت صدور جواز تاسیس برای طرح‌های مزیت‌دار که قابلیت صادراتی دارند را نیز در دستور کار قرار داده تا به این طریق بتواند در بخش صنعت تحرک به وجود آورد.

کاهش ارزش پول ایران یکی دیگر از سیگنال‌هایی است که سلیمانی از آن به‌عنوان دلیل کاهش صدور مجوزهای صنعتی یاد می‌کند. به گفته معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران، افت ارزش پولی ایران به ویژه در سال‌۹۱ از یکسو موجب شد تا ارزش خرید تجهیزات صنعتی افزایش چشمگیری پیدا کند، به همین دلیل متقاضیان برای راه‌اندازی یک واحد صنعتی نیازمند سرمایه بیشتری هستند که این امر موجب می‌شود تا شاهد افت جوازهای صادره در مقابل سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده باشیم.

انتظار برخی از سرمایه‌گذاران برای مشخص شدن سیاست‌های پولی کشور یکی دیگر از دلایلی است که معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران از آن به‌عنوان کاهش صدور جواز تاسیس یاد می‌کند. روندی که در صورت مشخص شدن سیاست‌های پولی کشور می‌توان شاهد بازگشت سرمایه‌گذاری صنعتی در کشور بود. به گفته سلیمانی در حال حاضر همچنان برخی از سرمایه‌گذاران در حال رصد نتایج برجام هستند و هنوز به این اطمینان نرسیده‌اند که برای سرمایه‌گذاری وارد بازار شوند. سلیمانی درخصوص اینکه آیا این روند را می‌توان به تغییر گرایش سرمایه‌گذاران از سرمایه‌گذاری در صنایع کوچک به صنایع متوسط یا بزرگ یاد کرد گفت: شاید بتوان گفت یکی از دلایل به این مساله باز می‌گردد، چرا که در حال حاضر درخواست برای سرمایه‌گذاری در صنایع متوسط و بزرگ نسبت به صنایع کوچک رشد بیشتری داشته است. براساس آمار اعلام شده در دو ماه منتهی به اردیبهشت سال جاری سرمایه‌گذاری پیش‌بینی شده برای مجوزهای صنعتی صادره حدود ۲۵ درصد رشد داشته است. علاوه بر افت صدور مجوزهای صنعتی در مدت زمان مورد بررسی اشتغال پیش‌بینی شده نیز با افت بیش از ۲۰ درصد همراه بوده است. اشتغال پیش‌بینی شده در مدت زمان مورد بررسی برابر با ۴۰ هزار و ۴۰۷ نفر بوده، این در حالی است که در مدت زمان مشابه سال قبل برای ۵۰ هزار و ۶۲۵ پیش‌بینی شغل صورت گرفته بود.

 

وضعیت پروانه‌های بهره‌برداری

برخلاف جوازهای تاسیس صادره در مدت زمان مورد بررسی پروانه بهره‌برداری صنعتی ایجادی و توسعه‌ای صادره با رشد ۱۲ درصدی همراه بوده است. در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه در مجموع ۶۶۹ پروانه بهره‌برداری صنعتی (شامل پروانه بهره‌برداری ایجادی و توسعه‌ای) در کشور صادر شد که در مقایسه با ۵۹۷ پروانه صادر شده در مدت مشابه سال قبل این امر از رشد ۱۲ درصدی در صدور پروانه بهره‌برداری حکایت دارد. علاوه بر این در بخش اشتغال نیز در مدت زمان مورد بررسی شاهد رشد ۵/ ۱۸ درصدی در بخش اشتغال بوده‌ایم. به‌طوری که در دوماه منتهی به اردیبهشت ماه در مجموع ۹ هزار و ۳۰۰ شغل در کشور ایجاد شده که در مقایسه با ۷ هزار و ۸۴۸ شغل ایجاد شده در سال گذشته می‌توان گفت شاهد رشد ۵/ ۱۸ درصدی در این بخش بوده‌ایم. از سوی دیگر براساس آمار اعلام شده در مدت زمان مورد بررسی سرمایه‌گذاری محقق شده برای این بخش بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال بوده، این در حالی است که در مدت زمان مشابه سال قبل سرمایه محقق‌شده برای این بخش بیش از ۱۵هزار‌میلیارد‌ریال بوده است که این میزان سرمایه‌گذاری نیز از رشد ۲۲۲ درصدی حکایت دارد.

 

تعداد مجوزهای معدنی صادره

اما درخصوص مجوزهای معدنی صادره در دوماه منتهی به اردیبهشت ماه نیز براساس آمار اعلام شده می‌توان گفت در این مدت در مجموع ۶۶ پروانه اکتشاف صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل این آمار از افت نزدیک به ۳ درصدی صدور پروانه اکتشاف نسبت به مدت مشابه سال قبل حکایت دارد. درخصوص گواهی کشف صادره در دو ماه منتهی به اردیبهشت ماه نیز در مجموع ۷۲ فقره گواهی کشف صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل گواهی کشف صادره از رشد ۱۰۰ درصدی برخوردار بوده است. اما درخصوص پروانه بهره‌برداری معدن نیز در مدت زمان مورد بررسی در مجموع ۵۳ پروانه بهره‌برداری معدن صادر شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل رشد ۵۱ درصدی داشته است.

 

۰۷:۳۰:۴۶ شمارش معکوس ابطال مجوز «برج باغ»

محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در تشریح این راهکار به «دنیای اقتصاد» اعلام کرد: مناسب ترین راه برای حفظ باغات باقی مانده شهر تهران، استفاده از ظرفیت طرح موضوعی «حق انتقال توسعه» است. به این صورت که با لغو فوری مصوبه برج باغ ها، به مالکان باغات اجازه ساخت حداکثر۴ تا ۵ طبقه در سطح اشغال ۳۰ درصد داده شود و مابقی حقوق مکتسبه مالکان باغات به مناطق دیگری از شهر که امکان توسعه بنا در آنجا وجود دارد، منتقل شود.

مصوبه برج‌باغ‌ها یکی از مصوبات دوره دوم شورای شهر تهران است که در پنجاه و سومین جلسه رسمی ـ علنی ـ فوق‌العاده شورای اسلامی شهر تهران در سال۸۲ به تصویب رسید و در شورای عالی شهرسازی و معماری کشور نیز تایید شد و در مفاد طرح تفصیلی شهر تهران قرار گرفت و در حال حاضر ملاک عمل تمام مناطق شهرداری تهران است، هر چند این مصوبه که به موجب آن متولیان ساخت و ساز می‌توانستند صرفا در ۳۰ درصد از مساحت باغ، ساخت و ساز انجام دهند و ۷۰ درصد باقی مانده باغ را حفظ کنند، با نیت حفظ و صیانت از باغات از سوی شورای دوم تصویب شد، اما در عمل چنین نشد، چراکه اولا شهرداران مناطق در شوراهای معماری بعضا تا ۴۰ – ۵۰ درصد سطح اشغال در طبقات دادند و ثانیا به بهانه تامین پارکینگ، در زیرزمین‌ها بر اساس مصوبات کمیسیون ماده پنج بعضا ۶۰ تا ۷۰ درصد زیر زمین، تحت ساخت رفت و با ایجاد رمپ‌ها و لوپ‌ها در فضای باقی مانده که بخشی از فضای ۷۰ درصد باغ را اشغال می‌کرد، عملا شاهد از بین رفتن باغات شهر شدیم. محمد سالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری که همواره در گزارش‌ها و در مصاحبه‌ها و تذکرات خود معضل از بین رفتن باغات را مطرح کرده است، با اشاره به جلسه مشترک کمیسیون شهرسازی با کمیسیون‌های سلامت و محیط زیست و نظارت و حقوقی که با حضور تعدادی از اعضا و رئیس شورا برگزار شد اظهار کرد: در این جلسه بنده اعلام کردم که بهترین راه صیانت از باغات باقیمانده در شهر، استفاده از ظرفیت طرح موضوعی TDR یا همان حق انتقال توسعه است که از تکالیف طرح جامع و طرح تفصیلی است و شهرداری تهران باید طی سالیان گذشته توسط مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران آن را به نتیجه و در فرآیند قانونی به تصویب می‌رساند که متاسفانه تاکنون به سرانجام نرسیده است.سالاری در تشریح مفهوم TDR توضیح داد: به موجب این طرح موضوعی در گستره شهر تهران تمامی کسانی که به دلیل باغ بودن ملکشان یا قرار گرفتن در مجاورت بناهای تاریخی و میراثی، امکان استفاده از حقوق مکتسبه ناشی از قوانین و طرح تفصیلی وطرح جامع را ندارند، می‌توانند حقوق توسعه یا همان تراکم متعلقه را به مکان‌های دیگری از شهر که در آنجا‌ها امکان بارگذاری وجود دارد منتقل کنند.

او ادامه داد: با حق انتقال توسعه می‌توان ساخت بنا در باغات را به مکان‌های دیگری از شهر که باغ نیستند و امکان توسعه بنا وجود دارد منتقل کرد و از این طریق تمامی این باغات را تملک و این گونه از باغات شهر حفاظت و صیانت کرد.

اما به‌رغم پیگیری‌های مکرر کمیسیون شهرسازی و معماری شورا، این مهم به دلایلی از جمله نبود اعتبار برای تملک، اتفاق نیفتاده و اکنون باید در یک تصمیم فوری مجوز برج‌باغ‌ها را ابطال کنیم و اجازه ساخت حداکثر ۵ طبقه در سطح اشغال ۳۰ درصد صادر کنیم و تعداد طبقات برج‌باغ‌ها را که در حالت فعلی حداقل ۱۱ طبقه است به حدود ۵ طبقه باید برسانیم. سالاری افزود: با این تصمیم به دلیل عدم نیاز به تامین پارکینگ زیاد، گودبرداری زیرزمین‌ها بیش از ۳۰ درصد نخواهد بود و رمپ‌ها و لوپ‌های زیادی هم از محوطه و فضای باز باغات حذف می‌شود و به راحتی می‌توان از درختان واقع در ۷۰ درصد باغ صیانت کرد. همچنین این تصمیم موجب می‌شود مشکل هم‌ترازی خط آسمان در خیابان‌های شهر تهران که به دلیل مصوبه برج‌باغ‌ها ایجاد می‌شد رفع شود وبه این ترتیب امکان اعطای اضافه طبقه به سایر املاک خیابان‌هایی که باغات زیادی دارند و به موجب مفاد بند ۳-۷ طرح تفضیلی که می‌گوید چنانچه ۶۰درصد دو طرف یک گذر، طبقه غالب شکل گرفته باشد مابقی پلاک‌ها می‌توانند هم تراز آنها ساخته شوند، جلوگیری شود. رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران تاکید کرد: این طرح ضروری پس از تصویب در صحن شورا باید به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری کشور نیز برسد، چرا که قبلا و در دولت قبل در مفاد طرح تفصیلی شهر تهران گنجانده شده است.محمد سالاری با اشاره به نظرات اعضای شورای شهر و مسوولان شهرداری تهران درخصوص باغات بهم پیوسته شهر گفت: ما معتقدیم که نباید هیچگونه بارگذاری روی باغات به‌هم پیوسته شهر تهران انجام شود و این باغات تنها در راستای طرح‌های موضعی و موضوعی به‌عنوان پارک‌های عمومی و خصوصی حفظ شوند و نهایتا چنانچه بارگذاری حداقلی مورد نیاز باشد، باید با رویکرد پذیرایی وتفرجگاهی متناسب با پارک‌های عمومی و اماکن تفرجگاهی آن هم با انجام مطالعات امکان‌سنجی صورت گیرد که این موضوع قبلا در کمیسیون ماده ۵ وشورای عالی شهرسازی با پیشنهاد شورای شهر مطرح و مصوب شده است. این عضو شورای شهر تهران در پایان اضافه کرد: در جلسه‌ای که تعدادی از مدیران شهرداری از جمله معاون خدمات شهری و رئیس سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهر تهران و تعدادی از مدیران کل حوزه شهرسازی به همراه آقایان چمران،حقانی،حافظی و سروری نیز حضور داشتند، طرح «صیانت و حفاظت از باغات شهر تهران» در فضای کارشناسی با بحث‌های بسیار جدی مورد بررسی قرار گرفت و نهایتا مقرر شد برخی از نظرات تکمیلی که کارشناسان کمیسیون‌های حقوقی و نظارت، شهرسازی و معماری و سلامت، محیط زیست و خدمات شهری ارائه دادند در جلسه مشترک دیگری با محوریت کمیسیون شهرسازی و معماری به سرانجام نهایی برسد. او اعلام کرد: همراهی بسیار خوب اعضای حاضر در جلسه از جمله آقایان چمران، حقانی، حافظی سروری موجب شد تا به این تصمیم مشترک برسیم که مجوز برج‌باغ‌ها ابطال شود و اجازه ساخت تا حداکثر ۵ طبقه در سطح اشغال ۳۰ درصد صادر شود و اینگونه تعداد طبقات برج‌باغ‌ها از ۱۱ طبقه به ۵ طبقه کاهش یابد. به گفته سالاری این تصمیم به‌زودی در صحن شورای شهر تهران برای تصمیم‌گیری مطرح خواهد شد.

 

۰۷:۲۸:۴۵ ایرنا – مزیت ها و چالش های صنعت پتروشیمی ایران

به گزارش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، «مهدی شریفی نیک نفس» در بیست و ششمین نشست کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران مزیت اصلی صنعت پتروشیمی ایران را تولید در مقیاس جهانی با اتکا به دریافت خوراک فراوان با قیمت رقابتی عنوان کرد و گفت: افزایش قابل توجه و غیررقابتی قیمت خوراک دریافتی از واحدهای بالادستی و تاثیر آن بر سودآوری این صنعت در ایران از مهم ترین چالش های این بخش است.
شریفی نیک نفس بهره برداری از منابع جدید خوراک در جهان و سرمایه گذاری گسترده در صنعت پتروشیمی را برای ایران چالش برانگیز دانست و عنوان کرد کاهش جهانی بهای انرژی و به دنبال آن افت شدید قیمت محصولات پتروشیمی نیز می تواند گوشه ای از اتفاق های آینده باشد.
مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی نبود برنامه ریزی بلندمدت و دیدگاه راهبردی در بخش فروش را یکی از ناکامی های صنعت پتروشیمی کشور در دستیابی مناسب تر به بازارهای جهانی عنوان کرد و رقابت منفی در این زمینه را بلای جان تجارت محصولات پتروشیمی کشور دانست.
به گفته وی، اکنون شرکت ها و عرضه کنندگان ایرانی محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی، به صورت جزیره ای عمل می کنند و چندصدایی و جنگ قیمتی میان شرکت های ایرانی حاکم شده است.
شریفی نیک نفس خطر رویارویی با تعرفه های آنتی دامپینگ، آنتی سوبسید و موارد مشابه برای محصولات پتروشیمی ایران را دور از ذهن ندانست و نسبت به تضعیف برند جهانی صنعت پتروشیمی ایران هشدار داد.
«تحکیم هم صدایی در بخش فروش در کنار حفظ استقلال شرکت های فعال صنعت پتروشیمی کشور»، از راهکارهای مطرح شده از سوی مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی بود.
وی بر تعامل حداکثری بازیگران اصلی صنعت پتروشیمی کشور با یکدیگر و پرهیز از رقابت کاذب و حرکت های موازی و تقویت برند شناخته شده صنعت پتروشیمی ایران تاکید کرد.
به گفته عضو هیات نمایندگان اتاق تهران، استفاده بهینه از ابزارهای پیشرفته بازاریابی و فروش، حمایت دولت و نهادهای ذیربط از تخصصی سازی فرآیند بازرگانی و توسعه ناوگان لجستیک کشور می تواند تا اندازه زیادی گره افتاده به تجارت محصولات پتروشیمی ایران را باز کند.
وی با تاکید بر هم افزایی گروه های فعال در صنعت پتروشیمی کشور، تنها راه تداوم رشد و توسعه صنعت پتروشیمی کشور در دنیای پررقابت امروز را رسیدن به یک ذهنیت جهانی و حرکت به سوی فضای رقابتی از طریق هم افزایی مزیت ها و شایستگی های رقابتی شامل هم افزایی در بخش فروش، عملیات، سرمایه گذاری، ادغام ها و مدیریت عنوان کرد.
** وضع جهانی صنایع شیمیایی و پتروشیمی
مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی گفت: بنا بر اعلام انجمن شیمیایی آمریکا، میانگین جهانی رشد ظرفیت صنایع شیمیایی و پتروشیمیایی جهان در سال ۲۰۱۵ میلادی ۳٫۶ درصد شد که بالاتر از سال های گذشته بود و رشد شدید ظرفیت در مناطق مختلف جهان را نشان داد.
وی یادآوری کرد پارسال عربستان، عمان و امارات متحده عربی بیشترین طرح های جدید در منطقه خاورمیانه را به بهره برداری رساندند.
به گفته وی، پیش بینی ها حاکی از آن است که خاورمیانه تا پایان سال ۲۰۱۶ میلادی با کمبود گاز به عنوان خوراک رو برو شود.
شریفی نیک نفس گفت: دسترسی آمریکا به خوراک گازی از منابع شیل گاز سبب رشد ۳۳۰ درصدی صنایع فرآورش گاز طبیعی و ال ان جی (LNG) در سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ شد. این خوراک سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیارد دلاری را در صنایع پتروشیمی آمریکا با ساخت واحدهای جدید متانول، اتیلن و مشتقات آن مانند اوره و آمونیاک و PDH به دنبال داشت.
به گفته وی، اکنون ۷۰ درصد اتیلن آمریکا از گاز اتان تولید می شود؛ در حالی که این رقم در ۶ سال گذشته فقط ۴۵ درصد بود که این برای کشورهای دارنده منابع گازی در خلیج فارس تهدید است.
مدیرعامل بازرگانی پتروشیمی افزود: چین درصدد ساخت چندین پایانه وارداتی ال ان جی است و قصد دارد تا سال ۲۰۱۸ سطح واردات ال ان جی خود را در مقایسه با سطح کنونی که ۲۰ میلیون تن است، به ۸۰ میلیون تن در سال برساند.
به گفته شریفی نیک نفس، هندوستان نیز درصدد ساخت چندین پایانه وارداتی است و قصد دارد تا سال ۲۰۱۸ نزدیک ۵۳ میلیون تن ال ان جی در مقایسه با ۲۲ میلیون تن کنونی وارد کند. این در حالی است که این کشور بیش از ۳۰ میلیارد دلار تا سال ۲۰۱۷ در واحدهای پالایشگاهی سرمایه گذاری خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت بازرگانی پتروشیمی افزود: مالزی یک طرح پتروپالایشگاهی با سرمایه گذاری ۲۷ میلیارد دلاری و کشور اندونزی یک طرح ۲۰ میلیارد دلاری پتروپالایشگاهی در دست اجرا دارد.
وی اضافه کرد روسیه قصد سرمایه گذاری ۵۵ میلیارد دلاری در مدرنیزه کردن صنایع پالایش و سرمایه گذاری ۶۰ میلیارد دلاری به منظور توسعه پایانه های صادراتی ال ان جی را دارد.
به گفته وی، مهمترین چالش های این صنعت در روسیه قدیمی بودن واحدها و رقابت پذیر نبودن آنها برابر رقبای آسیایی، خاورمیانه و آمریکایی است.
شریفی نیک نفس چالش های پیش روی خاورمیانه در زمینه پتروشیمی را دسترسی به خوراک رقابتی و سیاست های توسعه صنایع پتروشیمی در منطقه با توجه به پیدایش نفت و گاز شیل در آمریکای شمالی و استفاده بیشتر چین از خوراک زغال سنگ و در آینده شیل گاز عنوان کرد.
وی همچنین کاهش نسبت قیمت نفتا به گاز اتان، تغییر شرایط سرمایه ‎گذاری های کلان حتی ساخت واحدهای کراکر اتیلن به ظرفیت پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تن در سال، کمبود نیروی کار، رشد هزینه های سرمایه گذاری و کوچک بودن بازارهای محلی را از دیگر چالش های منطقه خاورمیانه برشمرد.

** جایگاه پتروشیمی ایران در جهان
به گزارش ایرنا، گروه پتروشیمی، بزرگ ترین صنعت در بورس ایران را تشکیل می دهد و رونق آن بر مجموعه بازار سرمایه تاثیر مثبتی بر جا می گذارد.
بر پایه مطالعات مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و نیز معاونت بررسی های اقتصادی اتاق تهران، سهم کنونی ایران در تولید محصولات پتروشیمی در منطقه ۲۲٫۲ درصد و در جهان ۲٫۳ درصد است.
سهم صادرات محصولات پتروشیمی ایران در جهان ۰٫۶۷ درصد از حدود ۱۰میلیارد دلار و سهم واردات در این زمینه ۰٫۳۵ درصد از حدود پنج میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار برآورد می شود. بدین ترتیب تراز بازرگانی کشور در این زمینه مثبت چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار است.
بیست و سوم تیرماه وزارت نفت پس از گذشت حدود ۶ ماه از ابلاغ فرمول شناور، قیمت هر مترمکعب استاندارد گاز طبیعی مصرفی در مجتمع های پتروشیمی را در فروردین ماه امسال دو هزار و ۳۱۳ ریال، اردیبهشت ماه دو هزار و ۴۶۴ ریال و خردادماه دو هزار و ۷۰۲ ریال تعیین کرد.
قیمت های تعیین شده برای خوراک معادل حدود هشت سنت است.
بر این اساس، اعمال تعرفه ها، عوارض، مالیات و حقوق قانونی دولت و همچنین مفاد ماده (۳) ابلاغیه یادشده در قبض های گاز مصرفی انجام می شود.
از آغاز امسال به دلیل مشخص نبودن نرخ دقیق خوراک مجتمع های پتروشیمی، این شرکت ها نرخ خوراک را به صورت علی الحساب ۱۳ سنت در هر مترمکعب محاسبه می کردند که فعالان بخش بالادستی صنعت پتروشیمی نسبت به آن اعتراض داشتند.
وزیر نفت نیز بیست و ششم دی ماه پارسال، فرمول تعیین نرخ خوراک گاز طبیعی واحدهای پتروشیمی را ابلاغ کرد.
طبق این فرمول، نرخ خوراک واحدهای پتروشیمی بر اساس شاخص هایی مانند قیمت گاز در داخل، قیمت گاز صادراتی و قیمت گاز در بازارهای جهانی تعیین می شود.
البته گاز به عنوان نرخ سوخت تحویلی به پتروشیمی ها به صورت یارانه ای محاسبه می شود و فقط گازی که به عنوان خوراک و برای تولید محصولات مصرف می شود، بر اساس فرمول جدید تعیین شده است.
فرمولی که برای تعیین نرخ جدید خوراک پتروشیمی ها تعیین شده، تا سال ۱۴۰۵ خورشیدی معتبر است.

 

 ۰۷:۲۸:۳۶ترکیه همچنان اولین مشتری “روی” ایران باقی می‌ماند – ایسنا

روابط تجاری ایران با همسایه استراتژیک شمال غربی خود اولین موضوعی بود که در ناآرامی های ترکیه مورد توجه تحلیلگران داخلی قرار گرفت که در این باره رئیس هیات عامل ایمیدر گفت: نه تنها روابط مانند قبل ادامه می‌یابد بلکه حتی این کشور همچنان اولین مشتری فلز “روی” ایران باقی می ماند.

مهدی کرباسیان – معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت – درگفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه باقی ماندن دولت قانونی ترکیه بر قدرت اتفاق خوبی بود که افتاد، گفت: نکته مهم در رویدادهای اخیر این بود که دولت قانونی این کشور، با حمایت مردم و مقاومت در مقابل کودتاگران در قدرت باقی ماند و با توجه به اینکه دولت ایران هم از دولت کنونی ترکیه حمایت کرد، به نظر می‌رسد که روابط فی ما بین با همان گرمی سابق ادامه پیدا کند و واردات و صادرات نیز طبق روال قبل در جریان باشد.

وی همچنین ضمن اشاره به این که “روی” اولین محصول صادراتی ایران به ترکیه است، در خصوص وضعیت این محصول فلزی در داخل توضیح داد: صادرات “روی” به ترکیه در حالی صورت می گیرد که علاوه بر تامین مواد اولیه این محصول از داخل، بخشی از مواد اولیه نیز از طریق واردات تامین می‌شود و جایگزین بخشی از صادرات ما به ترکیه می‌شود.

به گزارش ایسنا، شب گذشته (جمعه) ارتش ترکیه اعلام کرد که علیه دولت رجب طیب اردوغان کودتا کرده و کنترل شهرهای اصلی از جمله استانبول، ‌ آنکارا و همچنین مناطق مختلف از جمله رادیو و تلویزیون دولتی، فرودگاه و پارلمان را تحت کنترل خود گرفته‌ است. اما ساعاتی بعد با حضور مردم و حامیان اردوغان، کودتای ارتش ترکیه ناکام ماند و تا این لحظه تعداد زیادی از کسانی که در کودتا نقش داشتند توسط دولت بازداشت شده‌اند.

در این میان مرزهای هوایی و زمینی ایران و ترکیه بسته شد و پروازهای ایران برای بازگرداندن مسافران ایرانی به صورت یکطرفه برقرار شد. همچنین صادرات ایران به ترکیه و ترانزیت بین دو کشور در پی اتفاقات و کودتای شب گذشته، به دلیل حفظ امنیت کامیون‌ها و امنیت بار، مدتی متوقف شد.

 

۰۷:۲۴:۴۰به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس،اولین و مهمترین نویدها قبل از اجرای برجام، رفع تحریم‌های بانکی بود اما دریچه‌های باز شده در اذهان مردم در نتیجه سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های متعدد رئیس جمهور و وزاری اقتصادی و سیاسی ، انتظارات زیادی را برای مردم به‌وجود آورد.

رفع تحریم بانک مرکزی و سایر بانک‌های تحریم شده، برقراری سوئیفت، آزادسازی ۱۰۰ میلیارد دلار از پول‌های بلوکه شده، گشایش ال سی، یوزانس و ری‌فاینانس در نتیجه ایجاد روابط کارگزاری عملیاتی می‌شود شاید بخش مهم این انتظارات بود.

* ۱۰۰ میلیارد دلاری که ۲۹ میلیارد دلار شد

اما خیلی زود این اولین تیر ترکش به وعده‌های پسابرجامی بانکی خورد. انهم با ابهامات به وجود آمد در رقم واقعی پول‌های بلوکه شده که تا چند ماه قبل بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار اعلام می‌شد. رئیس کل بانک مرکزی ۲۴ تیر ماه ۹۴ پس از جلسه هیات دولت در پاسخ به سوالی درباره میزان پول‌های بلوکه شده، گفت:‌ مجموع پول‌های بلوکه شده ایران ۲۹ میلیارد دلار است که از این رقم ۲۳ میلیارد دلار متعلق به بانک مرکزی و ۶ میلیارد دلار متعلق به دولت است.

به گزارش فارس، بعد از این اظهارنظر و جوّ به راه افتاده در رسانه‌ها، معاون ارزی بانک مرکزی به استفاده از بخشی از پول‌های بلوکه شده در قالب‌های مختلف خبر داد. ۲۲٫۴ میلیارد دلار وثیقه در چین برای تأمین مالی پروژه‌ها، حدود ۲۴٫۵ میلیارد دلار سپرده‌گذاری انجام شده نزد شرکت‌ زیرمجموعه وزارت نفت، حدود ۱۰ میلیارد دلار سپرده نزد بانک‌های ایرانی و ۳٫۷ میلیارد دلار اوراق قرضه مسدودی ناشی از حکم دادگاه.

بنابراین اولین وعده پسابرجامی در حوزه بانکی و گشایش‌های ارزی تقریبا توخالی از آب درآمد.

* انجام همچنان محدود گشایش ال سی

وعده بعدی که همان گشایش‌ ال سی بود در همان روز اول اجرای برجام ۲۶ دی ماه در تنور آن دمیده شد. گشایش هزار ال سی. خبری که برخی فعالان اقتصادی آن را غیرواقعی عنوان می‌کردند.

یکی از این فعالان اسد الله عسگراولادی بود که گفت: ممکن است به صورت نمادین ۱۰۰۰ درخواست برای بازگشایی ال سی به وجود آمده باشد، اما بازگشایی ال سی نیاز به مقدماتی مانند پر کردن فرم دارد. بنابراین وقتی تحریم سوئیفت هنوز برقرار است و تازه شاید ۱۰ روز دیگر برداشته شود، چگونه باید انتظار بازگشایی ال سی داشته باشیم.

وی تاکید کرد: متاسفانه علی رغم اخبار منتشر شده درباره لغو تحریم‌های سوئیفت، تحریم سوئیفیت همچنان پابرجاست و لغو آن دروغ است.

به گزارش فارس، رئیس کل بانک مرکزی چند روز بعد در مواجه با این سوال که چطور ممکن است در روز تعطیل هزار ال سی گشایش شود، گفت: گشایش هزار ال سی انجام شده که به مرور و با اولویت به خرید مواد اولیه کارخانجات اختصاص می‌یابد.

گذر زمان نشان داد که گشایش‌های ال سی آنگونه که باید انجام نمی‌شود و همین مساله سر و صدای تولید کنندگان و واردکنندگان را درآورد.

* سوئیفت باز شد اما بانک‌های بزرگ نمی‌آیند

اتصال ۹ بانک ایرانی ۱۲ بهمن ماه به سوئیفت متصل شدند. این بانک‌ها شامل بانک‌های بانک ملی، بانک تجارت، بانک ملت، بانک صنعت و معدن، پست بانک، بانک سپه، توسعه صادرات و بانک رفاه کارگران و بانک مرکزی بود. اغلب بانک‌های خصوصی هم مشمول تحریم سوئیفت نبودند.

* دلار رفع تحریم نمی‌شود

پس از باز شدن سوئیفت فضای اقتصادی انتظار داشت گشایش‌های ارزی دیگر بدون هیچ مشکلی انجام شود اما دو مانع دیگر مطرح شد. اول: برای گشایش ال سی باید روابط کارگزاری برقرار شود که این کار مدتی زمان می‌برد. دوم: تحریم‌های دلاری جزو تحریم‌های اولیه است و در توافق برجام فقط تحریم‌های ثانویه برداشته می‌شود.

این مانع دوم را کسرایی پور مدیر اداره عملیات ارزی بانک مرکزی ۱۶ فروردین ماه در جریان بازدید خبرنگاران از اتاق عملیات ارزی و سویئفت گفت که البته این خبر موجب تعجب بسیاری شد.

بازدید خبرنگاران پس از آن انجام شد که رسانه‌ها در برقراری ارتباط سوئیفت ابهام‌مات زیادی مطرح می‌کردند.

ایجاد روابط کارگزاری با ۳۰۰ بانک خارجی، بازکردن حساب بانک مرکزی ایران توسط بانک مرکزی ایتالیا و انتقال پول از طریق سوئیفت و مخابره ۲۸۰۰ پیام از ۲۶ دی ماه ۹۴ تا ۱۶ فروردین ۹۵ از خبرهای اعلام شده توسط اداره بین‌الملل در آن روز بود.

* ایجاد روابط کارگزاری با بانک‌های کوچک

یعقوبی مدیرکل بین‌الملل بانک مرکزی این انتقاد که در این مدت تنها با بانک‌های کوچک خارجی ارتباط برقرار شده را رد کرد و مثال‌هایی از ایجاد روابط با بانک‌ ژاپن و آلمان زد،اما طیب نیا وزیر اقتصاد ۳۰ فروردین ماه در شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی با اذعان به این مشکل، گفت: با بانک‌های کوچک خارجی روابط برقرار شده اما با بانک‌های بزرگ خارجی همچنان مشکل برقراری ارتباط داریم، زیرا آنها نگرانی‌هایی در این زمینه دارند، اما روابط کارگزاری با آنها هم به زودی برقرار خواهد شد.

* موجی که «تقریبا هیچ» به راه انداخت

دو روز قبل از این اظهارات رئیس کل بانک مرکزی در مصاحبه‌ با بلومبرگ از تعبیر «تقریبا هیچ» برای دستاوردهای اجرای برجام استفاده کرد. این مصاحبه سیف موجی را در رسانه‌ها به راه انداخت و چند روز به عنوان موضوع روز مورد بحث و تحلیل قرار گرفت.

برخی مسئولان دولت در این بین سعی در تغییر فضای به وجود آمده کردند و سخنرانی‌هایی در باب اثرات مثبت برجام برای کشور کردند اما هیچ یک آن اثری را که مصاحبه سیف به وجود آورده بود را خنثی نکرد.

* تصرف ۲ میلیارد دلار با رای دیوان عالی آمریکا

اولین روزهای اردیبهشت ماه مصادف شد با رای دیوان عالی آمریکا و مصادره ۲ میلیارد دلار از منابع ایران به نفع بازماندگان حادثه پترسون. این رای موج نارضایتی دیگری علیه برجام و دستاوردهایش به راه انداخت و اظهارنظر مسئولان دولت مبنی بر اینکه تصرف این ۲ میلیارد دلار قصور دولت قبل بوده است، ‌نارضایتی‌ها را تشدید کرد.

براساس این رای، ۲ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران که صرف خرید اوراق قرضه یورویی شده بود در یک فرایندی که توضیح آن مفصل است، شناسایی و دیوان عالی آمریکا رای به مصادره آن داده بود. این رای علاوه بر ایجاد ناامیدی اذهان عمومی از نتایج برجام، نتیجه رویکرد مسامحه در روابط بین‌الملل را مخدوش کرد و نشان داد آمریکا از هر راهی بر ضربه زدن به ایران فروگذاری نمی‌کند.

*‌دستاوردهای بانکی برجام به گفته رئیس کل بانک مرکزی

با وجود اینکه رئیس کل بانک مرکزی ۲۰ تیر ماه، افتتاح حساب برای بانک مرکزی نزد بانک‌های مرکزی آلمان، ایتالیا و اتریش، افتتاح حساب نزد بیش از ۲۰ بانک اروپایی، فعال شدن بانک ایران و اروپا در هامبورگ و اتصال آن به سوئیفت و همچنین فعال شدن شعب بانک‌های ملی، تجارت و سپه در آلمان و فرانسه را از جمله دستاوردهای برجام در حوزه بانکی اعلام کرد، اما همانطور که دولت، مسئولان اقتصادی، رسانه و مردم می‌دانند، دستاوردهای مورد انتظار برجام در حوزه بانکی بسیار فراتر از مواردی بود مه سیف برشمرد.

* مجلس نمایندگان آمریکا هم برجام را نقض می‌کند

به گزارش فارس، تصویب دو لایحه ضد ایرانی و اخیر در مجلس نمایندگان آمریکا که اکثریت آن در اختیار جمهوری‌خواهان است، پیام دیگری برای عدم پایبندی طرف مقابل نسبت به متن توافق برجام بود.

بر اساس این دو لایحه خرید آب سنگین از ایران و دسترسی ایران به نظام مالی بین‌المللی آمریکا ممنوع شده و بانک‌های این کشور اجازه استفاده از دلار در مبادلات خود با ایران را ندارند و از طرف دیگر مؤسسات مالی آمریکایی از انجام قرارداد بوئینگ با ایران منع شده‌اند.

البته رئیس جمهور آمریکا در موضع‌گیری خود اعلام کرده این قوانین را وتو خواهد کرد و مانع از اجرایی شدن آن خواهد شد اما با توجه به اینکه دوران ریاست اوباما بر کاخ سفید رو به پایان است، شرکت‌های خارجی برای همکاری‌های میان مدت و بلند مدت با ایران در هراس و نگرانی باقی می‌مانند. این نگرانی‌ها مانع از حصول دستاورد برای اقتصاد ایران خواهد شد.

* وقتی مدافع برجام هم فریاد امان از بدعهدی می‌زند

اکنون که بیش از یک سال از امضاء توافق و ۶ ماه از اجرایی شدن آن می‌گذرد، شاید بسیاری از نویدهایی که شباهت زیادی به وعده داشت، محقق نشده و با توجه به روند ماه‌های اخیر، تحقق آنها در هاله‌ای از ابهام قرار دارد. ابهامی که وزیر امور خارجه هم به آن اذعان می‌کند.

محمد جواد ظریف پس از بدعهدی چند باره آمریکا و ایجاد رعب در بین شرکت‌های خارجی برای همکاری با ایران، گفت: ما از آمریکایی‌ها فقط یک چیز می‌خواهیم و آن اینکه دخالت نکنند. آمریکایی‌ها باید از ‏ توافق مشترک حمایت کرده و کاملاً باید به این امر واقف باشند که معامله با ایران پاک و بدون اما و اگر بوده ا ست.‏

وی افزود: ما بیش از ۳۰ ماه فشرده‌ترین مذاکرات را انجام نداده‌ایم که الان بخواهیم با یک سند توخالی مواجه باشیم.‏

* نارضایتی مقام معظم رهبری از اجرای برجام

در همین باره مقام معظم رهبری با اشاره به بد‌عهدی آمریکا در روند اجرای برجام فرمودند: مقامات دولت امریکا در زبان و بخشنامه می‌گویند که مانعی برای معاملات بانکی با ایران وجود ندارد اما در عمل کاری می‌کنند که بانکها جرأت معامله با ایران را نداشته باشند.

حضرت آیت الله خامنه‌ای، سخنان اخیر یک مقام مسئول امریکایی را مبنی بر اینکه «ما نمی‌گذاریم ایران راحت باشد»، نمونه‌ای از همین رفتار دوگانه دانستند و گفتند: طرف امریکایی این گناه و تخلف بزرگ را در مانع تراشی برای تعامل بانک‌های خارجی با ایران انجام داده و کسی نباید کار امریکایی‌ها را توجیه کند. البته آنها در سقف محدودی این بیمه را قبول کرده‌اند اما ساختارهای بزرگ بیمه وارد این موضوع نمی شوند زیرا امریکایی‌ها در آن ساختارها عضو هستند و مانع تراشی می‌کنند.

رهبر انقلاب، با اشاره به پول‌های بلوکه شده کشورمان در خارج گفتند: امروز دسترسی به درآمدهای نفتی کشور کاری دشوار و هزینه‌دار است و پولهایی هم که در بانک‌های دیگر کشورها داریم، هنوز به جمهوری اسلامی برنگشته است چرا که این پول‌ها به دلار است و انتقال آنها به دلیل دشمنی و بدعهدی امریکا قفل شده است.

به گزارش فارس، در ماه‌های اخیر مسئولان اقتصادی کشور، مشکلات بانک‌ها و نداشتن استانداردهای بال یک و دو را مانع اصلی برقراری ارتباط با بانک‌های بزرگ خارجی عنوان کرده‌اند و در همین راستا اصلاحات ساختاری از جمله افزایش سرمایه بانک‌ها و افزایش شفافیت از طریق ارائه صورت‌های مالی جدید را در دستور کار قرار دادند.

بانک مرکزی چند روز پیش برنامه کوتاه مدت و میان مدت تحول نظام بانکی را رونمایی کرد و به‌زودی قانون بانکداری و بانک مرکزی به نهایی و به مجلس ارائه خواهد شد.

فارغ از اینکه این سیاست‌های چه سرنوشتی را در اجرا خواهند داشت، این اقدامات این پیام را مخابره می‌کند که مسئولان اقتصادی به این نتیجه رسیده‌اند، برای گشایش اقتصادی در گام اول باید چشم به داخل داشت و موانع را با اصلاحات ساختاری برطرف کرد.

شاید بتوان یکی از دستاوردهای برجام در حوزه اقتصادی و بانکی را روشن شدن موتور سیاست‌گذاران و متولیان اقتصادی برای اجرای اصلاحات ساختاری و گشایش اقتصادی از این طریق دانست. دستاوردی که کشور هزینه‌های زیادی برای آن پرداخت کرده است.

 

۰۷:۲۴:۰۶به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از مرکز آمار ایران، شاخص قیمت تولیدکننده برق در فصل بهار سال ۱۳۹۵ با ۶۴٫۷ درصد افزایش نسبت به فصل قبل به عدد ۲۱۳٫۶۵ رسید.

شاخص مذکور نسبت به فصل مشابه سال قبل (نرخ تورم نقطه به نقطه تولیدکننده کل بخش برق) ۸٫۱۷ درصد کاهش نشان داده است.

تغییرات شاخص کل در چهار فصل منتهی به فصل بهار سال ۱۳۹۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل (نرخ تورم تولید کننده کل بخش برق) ۶٫۹۴- درصد است.

شاخص قیمت تولید کننده برق نسبت به فصل مشابه سال قبل (نرخ تورم نقطه به نقطه تولید کننده بخش برق) در بخش دولتی ۷٫۱۳ درصد و در بخش خصوصی ۹٫۱۱ درصد کاهش داشته است.

تغییرات شاخص کل در چهار فصل منتهی به فصل بهار سال ۱۳۹۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل (نرخ تورم تولید کننده بخش برق) در بخش دولتی ۵٫۴۰- درصد و در بخش خصوصی ۸٫۰۷- درصد است.

 

۰۷:۲۰:۰۰مایک پنس، فرماندار ایالت ایندیانا رسما اعلام کرد که پیشنهاد ترامپ در خصوص همکاری با وی به عنوان شریک انتخاباتی را پذیرفته است.

به گزارش انتخاب، شریک انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری آمریکا درصورت پیروزی آنها در انتخابات، به عنوان معاون رئیس‌جمهور به کار مشغول می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، مایک پنس از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۳ عضو مجلس نمایندگان آمریکا بوده است.

فرماندار ایالت ایندیانا اعلام کرد که پیشنهاد ترامپ برای تصدی سمت معاون اول رییس‌جمهوری آمریکا را پذیرفته است و بدین ترتیب، در صورتی که ترامپ بتواند در انتخابات ریاست‌جمهوری پیروز شود، پنس فرد شماره دو قوه مجریه خواهد بود.

پیش از این، یک منبع آگاه اعلام کرده بود که دونالد ترامپ، مایک پنس، فرماندار ایالت ایندیانا را به عنوان شریک انتخاباتی خود تعیین کرده است.

به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه خبری ان. پی. آر آمریکا، قرار بود دونالد ترامپ روز جمعه شریک انتخاباتی خود را به صورت رسمی اعلام کند اما در پی حملات در شهر نیس فرانسه، این مسأله را به تاخیر افتاد.

 

۰۷:۱۹:۵۱به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بانک مرکزی جمهوری اسلامی نماگرهای اقتصادی ۳ ماهه چهارم سال ۹۴ را منتشر کرد اما باز هم جای رشد اقتصادی خالی است.

اما برای بررسی وضعیت اقتصادی کشور به برخی‌ شاخص‌ها می‌توان اشاره کرد. شاخص تولید کارگاه‌های صنعتی در سه ماهه چهارم سال گذشته قیمت ۲٫۹ درصد رسید که به این ترتیب با توجه به رشد منفی ۳٫۱ درصدی در سه ماهه سوم، منفی ۰٫۴ درصدی در سه ماهه دوم و منفی ۴٫۶ درصدی در سه اول، کل این شاخص در سال ۹۴ را به عدد منفی ۲٫۸ درصد رساند.

تعداد جواز تاسیس واحدهای صنعتی ۱۱٫۹ درصد کاهش یافت اما ارزش سرمایه‌گذاری‌ها ۱۹٫۵ درصد افزایش داشته است. پروانه بهره‌برداری از واحدهای صنعتی از لحاظ تعداد ۲٫۶ درصد کاهش یافته اما از لحاظ ارزش ۱۹٫۴ درصد رشد کرده است.

* کاهش ۱۳٫۴ درصدی صدور پروانه‌های ساختمانی

در بخش ساختمان تعداد پروانه‌های ساختمانی صادر شده در شهر تهران ۲۰٫۵ درصد افت کرده و همچنین در شهرهای بزرگ ۱۰٫۷ درصد، سایر مناطق شهری ۱۳٫۶ درصد و کل مناطق شهری ۱۳٫۴ درصد کاهش داشته است.

سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در ساختمان‌های جدید مناطق شهری هم در سال ۹۴ کاهش داشته است. به طوری که تعداد ساختمان‌های شروع شده در سال گذشته ۱۷٫۷ درصد، ساختمان‌های نیمه‌تمام ۱۲٫۹ درصد، ساختمان‌های تکمیل شده ۱۲٫۵ درصد و کل ساختمان‌‌های جدید ۱۳٫۹ درصد کاهش داشته است. این رقم در شهر تهران ۱۴٫۴ درصد، شهرهای بزرگ ۱۶٫۷ درصد، سایر مناطق شهری ۱۰٫۱ درصد و کل مناطق شهری ۱۳٫۹ درصد کاهش داشته است.

* رشد ۵٫۵ درصدی تولید نفت

بخش انرژی تولید نفت با ۵٫۵ درصد افزایش ۳ میلیون و ۲۳۱ هزار بشکه در روز رسید و صادرات با رشد ۹٫۷ درصدی یک میلیون و ۵۷۴ هزار بشکه در روز بوده است. رشد صادرات در ۳ ماهه چهارم سال گذشته ۱۴٫۴ درصد بوده است.

* نرخ تشکیل سرمایه‌ گذاری ثابت ناخالص هم درج نشد

در این گزارش بانک مرکزی، شاخص تشکیل سرمایه ثابت ناخالص هم در کنار رشد اقتصادی، درج نشده که به نظر می‌رسد علت اصلی آن وضعیت وخیم سرمایه‌گذاری در اقتصاد است.

 

۰۷:۰۵:۰۳ امیدواریم  بازار امروز کمی با  چاشنی نفت و کمی هم  فلزات و سنگ  اهن  بهتر باشد

۰۷:۰۴:۲۳  سلام  صبح  گرم  تابستانی شما  عزیزان  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم