۰۷:۲۷:۳۶ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۷:۲۷:۱۹گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد افت شاخص به میزان حدود۸۱ واحد بود. در بازار دیروز معاملهگران باوجود شروع متعادل بازار، در میانه ساعات معاملاتی شاهد تشکیل صف فروش در نماد شرکت سایپا بودند. در این بین اعلام تغییر زمان برگزاری مجمع ایران خودرو نیز موجب افزایش نگرانی بازار در گروه خودرویی شد. اکثر کارشناسان جو ضعیف بازار را ناشی از نزدیکی پایان فصل مجامع و کمبود نقدینگی در بازار میدانند.
در بازار دیروز معاملهگران در تحولات مهم شاهد معرفی دو ناظر شورای پول و اعتبار بودند. با این معرفی راه برای برگزاری جلسات شورای پول و اعتبار بازشده است. دیروز محمدرضا تابش با ۱۳۶ رای از طرف کمیسیون برنامه و بودجه و الیاس حضرتی با ۱۲۶ رای از طرف کمیسیون اقتصادی بهعنوان دو عضو ناظر مجلس در شورای پول و اعتبار انتخاب شدند.در گروه بیمهای دیروز صدور مجوز افزایش سرمایه ۷۸ درصدی بیمه کوثر از سوی سازمان بورس صورت گرفت.هدف از این تامین مالی رعایت مصوبه هیات وزیران درخصوص حداقل سرمایه لازم جهت فعالیت شرکتهای بیمهای و اصلاح ساختار مالی است.در این گروه بیمهای یک سلسله حوادث از جمله آتش سوزی پتروشیمی بوعلی وهمچنین آتش سوزی در مشهد موجب کاهش اقبال به نمادهای زیر مجموعه گروه بیمه شده است. البته تا برآورد قطعی میزان خسارتها نمیتوان در این مورد اظهار نظر قطعی کرد.
در گروه شویندهها دیروز علی صفوی نژاد، مدیرعامل شرکت ساینا در نامهای به بورس خاطر نشان کرد باوجود دریافت مجوز افزایش نرخ محصولات به دلیل کشش کم قیمتها شانسی برای اعمال این موضوع و تغییر سود شرکت متصور نیست.در گروه معدنی صادرات سنگ آهن از بزرگترین پایانه صادرات فلهای جهان در استرالیا ماه گذشته به رکورد بالایی صعود کرد و سنگآهن دپو شده در بنادر چینی را افزایش داد تا موج پیشبینیهای بدبینانه مبنی بر کاهش قیمت سنگ آهن تا پایان سال جاری میلادی را مورد تایید قرار دهد.به گزارش «ایسنا» آمار سازمان بنادر پیلبارا نشان داد صادرات سنگ آهن از این منطقه در ماه ژوئن به ۸/ ۴۱ میلیون تن در مقایسه با ۴/ ۳۹ میلیون تن در ماه مه و ۴/ ۳۸ میلیون تن در ماه ژوئن سال گذشته بالغ شد.
به گفته تحلیلگران شرکت کلارکسونز در نیویورک، افزایش صادرات سنگ آهن از سوی روی هیل که در سه ماه اول چندان چشمگیر نبود، ادامه دارد. با در نظر گرفتن این مساله انتظار میرود صادرات پایانه هدلند به شکل قابل توجهی در نیمه دوم امسال نسبت به نیمه اول افزایش پیدا کند.بر اساس گزارش بلومبرگ، پیشبینیهای بانک سیتی و کلارکسونز مبنی بر کاهش بیشتر قیمت سنگآهن در نیمه دوم سال ۲۰۱۶ مطابق با نظر سایر بانکهاست. گروه گلدمن ساکس ماه گذشته اعلام کرد: صادرات سنگ آهن در ۶ ماه آینده صعود خواهد کرد در حالی که تقاضای چین برای فولاد ضعیف میشود. مورگان استنلی هم پیشبینی میکند: قیمت هر تن سنگ آهن در سه ماه چهارم به ۳۵ دلار کاهش پیدا خواهد کرد.
۰۷:۲۶:۳۵
روه بورس- مهرنوش سلوکی: ایجاد بازارهای مالی منطبق با شریعت همواره یکی از دغدغههای اصلی کشورهای اسلامی بوده است.با توجه به اینکه در دین مبین اسلام همواره به ایجاد نظام مالی اسلامی تاکید شده، بازار سرمایه ایران در چند سال اخیر با ایجاد کمیته فقهی و تدوین قوانین با توجه به ارکان اسلامی در این زمینه نسبت به دیگر بازارها پیشرو بوده است. در همین زمینه روز گذشته در حاشیه نهمین نمایشگاه بینالمللی « بورس، بانک، بیمه» نشست سرمایهگذاری در بازار سرمایه از منظر فقهی برگزار شد. در این نشست که با حضور محمد فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، حجتالاسلام مصباحیمقدم، رئیس کمیته شورای فقهی بازار سرمایه و دیگر اعضای این کمیته برگزار شد، نقش کمیته فقهی در بازار سرمایه کشور و همچنین عملکرد یکساله این کمیته مورد بررسی قرار گرفت. برهمین اساس، کمیته فقهی سازمان بورس در یکسال اخیر هفت رهاورد مفید برای بازار سرمایه داشته است که از آن جمله میتوان به اوراق مرابحه مبتنی بر سهام، قرارداد آتی سبدسهام و خرید معاملات سهام، معاملات کشف مابهالتفاوت یا پریمیوم، اوراق بهادار اسلامی قابل تبدیل به سهام، اوراق اجاره دولتی، اوراق مبتنی بر تسهیلات بانکی و انتشار اوراق مشارکت خودروسازی و سلف موازی اشاره کرد.
شرعی بودن تمام اوراق در بازار ایران
در ابتدای این مراسم حجتالاسلام مصباحیمقدم با اشاره به مشروعیت تمام ابزارهای کنونی فعال در بازار بیان کرد: میتوانیم ادعا کنیم ابزاری در سازمان بورس نداریم که مشروعیت آن مورد بررسی قرار نگرفته باشد.خوشبختانه در شرایطی هستیم که مردم میتوانند با آسودگی خاطر در بورس سرمایهگذاری کنند و هیچ نگرانی از انطباق آنها با شریعت نداشته باشند.رئیس کمیته فقهی در ادامه به آموزشهای داخلی سازمان بورس و نهادهای تابعه آن برای عموم فعالان بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: شرط ورود و فعالیت حرفهای در نهادها یا ارکان بازار سرمایه، امروز قبولی در آزمونهای حرفهای است که پیششرط آن، آشنایی با دورههای فقهی بازار سرمایه است. به عبارتی همه عناصر فعال در بازار سرمایه ایران، هماکنون با مسائل فقهی آشنا هستند، در عین حال تاکنون ۸ دوره بینالمللی آموزش ابزارهای مالی شرعی در بازار سرمایه ارائه شده و با حضور ۴۰ میهمان از کشورهای مختلف اسلامی، آموزشهای فقهی ارائه شده است.
وی همچنین درخصوص ابزارهای جدید منتشر شده در بازار گفت: یکی از بهترین ابزارهایی که دولت میتواند از آن بهره ببرد، اوراق اسناد خزانه اسلامی است. مصباحیمقدم در پایان بیان کرد: کمیته فقهی تاکنون ۸۵ مصوبه داشته است که برخی از این مصوبات اجرایی شده و برخی دیگر تدوین و در آینده نه چندان دور ارائه میشود.
هفت رهاورد کمیته فقهی برای بورس
در بخش دیگری از این نشست سیدعباس موسویان دبیر کمیته فقهی سازمان بورس با اشاره به راهکارهای کمیته فقهی درخصوص انطباق ابزارهای بینالمللی با شریعت بیان کرد: خوشبختانه تا کنون هیچ ابزاری معرفی نشده که راهکار شرعی آن مشخص نشده باشد. در کمیته فقهی بررسی ابزارها از نظر موضوع شناسی همواره به گونهای است که نه تنها یک راهکار بلکه چند راه مختلف ارائه میشود.
وی در ادامه بیان کرد: تجربه ۳ دوره تشکیل کمیته فقهی نشان میدهد ابزارهای نوین در جهان با تجربههای خوبی در ایران استفاده شده و توانسته نگرانی سرمایهگذاران را درخصوص انطباق با مسائل دین و شریعت پوشش دهد. بر همین اساس ما همواره از استادان این حوزه تقاضا داریم جدیدترین ابزارهای مالی جهان را به این کمیته ارائه داده تا بتوانیم بازار سرمایه ایران را به گستردهترین بازار در منطقه تبدیل کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش به تشریح دستاوردهای کمیته فقهی در یک سال گذشته پرداخت و بیان کرد: دستاوردهای کمیته فقهی در یک سال گذشته بسیار زیاد بوده است که از آن جمله میتوان به قرارداد آتی سبد سهام و اختیار معاملات سبد سهام اشاره کرد. ما از گذشته همواره برای معاملات روی شاخص مشکل داشتهایم این در حالی است که این معاملات کاربردهای ویژهای داشته است. برای حل این مشکل کمیته فقهی سبد مرجعی را تعریف کرده است که کاربرد شاخص را داشته باشد. این سبد بیانگر شاخص کل یا بخش خاصی از آن است که معاملات آتی یا اختیار معاملات روی آن انجام میشود.
دومین ابزار ارائه شده از سوی کمیته فقهی انتشار اوراق مرابحه روی سهام است. موسویان در این زمینه بیان کرد: اوراق مرابحه مبتنی بر سهام، اوراق بهاداری هستند که بانی برای تامین مالی کل یا بخشی از منابع لازم جهت خرید مقدار مشخصی از سهام یک شرکت، منتشر میکند. در واقع، این اوراق، همان اوراق مرابحهای است که دارایی پایه آن «سهام» است. حجت الاسلام موسویان افزود: پس از انتشار اوراق مرابحه توسط نهاد واسط، این نهاد به وکالت از دارندگان اوراق، وجوه حاصل از عرضه اوراق را صرف خرید نقدی سهام شرکت مورد نظر از شخص ثالث کرده و سپس اوراق سهام را در قالب قرارداد مرابحه به بانی واگذار میکند.
سومین دستاورد کمیته فقهی معاملات کشف تفاوت یا پریمیوم است. دبیر کمیته فقهی در تشریح این ابزار گفت: در معاملات بزرگ مانند معاملات نفت و گاز عموما تحویل کالا و تعیین قیمت بهصورت مدتدار و آتی پس از تحویل کالا انجام میشود. مقدار معینی مابهالتفاوت نسبت به قیمت مبنا مورد توافق طرفین معامله قرار میگیرد و طرفین متعهد میشوند که در زمان مشخصی در آینده کالا را بر اساس قیمت نهایی که عبارت است از قیمت مبنا به علاوه مابهالتفاوت توافق شده در آینده معامله کنند.
موسویان در ادامه بیان کرد: از دیگر دستاوردهای کمیته فقهی انتشار اوراق بهادار قابل تبدیل به سهام است. اوراق قرضه در دنیا به شکل قابل تبدیل به سهام منتشر میشود و بررسی کمیته فقهی بورس در این زمینه نشان داد میتوان صکوک و اوراق بهادار اسلامی قابل تبدیل به سهام را منتشر کرد.
پنجمین دستاورد کمیته فقهی انتشار اوراق اجاره دولتی است، دبیر کمیته فقهی در تشریح این ابزار بیان کرد: دولت برای تسویه بدهیهای خود نیاز به راهکاری تازه داشت که در این زمینه اسناد خزانه اسلامی در کمیته فقهی به تصویب رسید. با توجه به اینکه اسناد خزانه در کوتاه مدت جوابگوی پرداخت بدهیهای دولت است و دولت نیاز به اوراق بلندمدت برای پوشش بدهیها دارد، اوراق اجاره طراحی و منتشر شده است. ششمین ابزار ارائه شده اوراق مبتنی بر تسهیلات بانکی است که موسویان در توضیح آن گفت: این اوراق که در چند روز گذشته رونمایی شده است با استقبال چشمگیر سرمایهگذاران همراه بوده و در فاز اول ۳ هزار میلیارد تومان عرضه و معامله شده است. انتشار این اوراق میتواند تعامل هرچه بیشتر بازار سرمایه و سیستم بانکداری را به همراه داشته باشد. همچنین میتواند پرداخت بدهیهای بانکها به دولت را تسریع کند. آخرین ابزار معرفی شده از سوی دبیر کمیته فقهی انتشار اوراق مشارکت خودروسازی و سلف موازی است، موسویان در این زمینه نیز گفت: این اوراق میتواند در زمینه پیش خرید خودرو بهعنوان اهرم کار ساز باشد.
استقبال چشمگیر از صکوک
آخرین سخنران این برنامه محمد فطانت، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار بود. وی در ابتدای سخنانش با اشاره به استقبال فراوان از اوراق صکوک گفت: میتوانیم به جرات بگوییم نسبت عرضه اوراق به تقاضای آن بسیار کمتر بوده است. البته این موضوع منحصر به کشور ایران نیست و بسیاری از سرمایهگذاران خارجی علاقهمند هستند، در سبد سرمایهگذاریهای خود صکوک اسلامی ایران را داشته باشند.
فطانت بیان کرد: درخصوص جمعبندی فعالیتهای کمیته فقهی ارائه چند عدد و رقم لازم است. اگر بخواهیم حاصل تلاش کمیته فقهی را با رقم اعلام کنیم، میتوانیم بگوییم ارزش بازار صکوک از هفت هزارو ۲۰۰ میلیارد تومان از سال گذشته به ۲۱ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در سال جاری رسیده است.
وی در پایان گفت: در حال حاضر شاهد تقاضای اوراق صکوک در کشورهای دیگر هستیم، اما به دلیل محدودیتهای قانونی که همکاران ما در سازمان بورس در حال بررسی آن هستند موانعی را پیشروی خود میبینیم، اما در آینده نه چندان دور این اوراق در کشورهای دیگر منتشر خواهد شد.
۰۷:۲۶:۱۸ بازار جهانی سنگآهن دوباره شوکه شد
صادرات سنگآهن از بزرگترین پایانه صادرات فلهای جهان در استرالیا ماه گذشته به رکورد بالایی صعود کرد و سنگآهن دپو شده در بنادر چینی را افزایش داد تا موج پیشبینیهای بدبینانه مبنی بر کاهش قیمت سنگآهن تا پایان سال جاری میلادی را مورد تایید قرار دهد.
به گزارش «ایسنا» آمار سازمان بنادر پیلبارا نشان داد صادرات سنگآهن از این منطقه در ماه ژوئن به ۸/ ۴۱ میلیون تن در مقایسه با ۴/ ۳۹ میلیون تن در ماه مه و ۴/ ۳۸ میلیون تن در ماه ژوئن سال گذشته بالغ شد. محمولههای سنگآهن که به مقصد چین صادر شدند ۵/ ۳۴ میلیون تن بودند که رکورد بالایی به شمار میرود و در مقایسه با ۷/ ۳۱میلیون تن در ماه مه و ۶/ ۳۲ میلیون تن در ماه ژوئن سال ۲۰۱۵ افزایش نشان میدهد. سنگآهن در سه سال گذشته کاهش متوالی داشت؛ اما پس از اینکه سیاستگذاران در چین درصدد تقویت رشد داخلی برآمدند و اقدامات محرک مالی پکن بخش املاک را بهبود بخشید، ۲۷ درصد در سال ۲۰۱۶ بهبود پیدا کرده است. اما رشد بیشتر عرضه کمهزینه سنگآهن از سوی معدنکاران استرالیایی از جمله شرکت روی هیل هولدینگنز به این معناست که قیمت سنگآهن تا پایان سال کاهش پیدا خواهد کرد.
به گفته تحلیلگران شرکت کلارکسونز در نیویورک، افزایش صادرات سنگآهن از سوی روی هیل که در سه ماه اول چندان چشمگیر نبود، ادامه دارد. با در نظر گرفتن این مساله انتظار میرود صادرات پایانه هدلند به شکل قابل توجهی در نیمه دوم امسال نسبت به نیمه اول افزایش پیدا کند. طبق آمار متال بولتن، سنگآهن با عیار ۶۲ درصد روز جمعه ۲/ ۰ درصد افزایش یافت و به ۱۷/ ۵۵ دلار در هر تن رسید. قیمت سنگآهن از رکورد پایین ۳۰/ ۳۸ دلار در ماه دسامبر به رکورد ۴۶/ ۷۰دلار در آوریل صعود کرد که بالاترین قیمت از ژانویه سال ۲۰۱۵ بود. بندر هدلند دروازه دریایی برای صادرات سنگآهن کمهزینه از منطقه پیلبارا بوده و محمولههای سنگآهن معدنکارانی شامل BHP بیلتون، فورتسکیو متالز و روی هیل را به بازارهای خارجی صادر میکنند. صادرات از طریق این بندر ۵۸ درصد از کل صادرات سنگآهن استرالیا در سال گذشته را تشکیل داد.
گروه مالی سیتی گروپ در گزارشی پیشبینی کرد قیمتهای سنگآهن در سه ماه ابتدای امسال به دلیل تقاضای پاییندستی ضعیف و تداوم حجم بالای صادرات از استرالیا و برزیل احتمالا کاهش پیدا خواهد کرد. توسعه فعالیت در تولیدکنندگانی مانند روی هیل و میناسریو متعلق به آنگلو امریکن ممکن است قیمتهای میانمدت را تحت فشار قرار دهد. طبق گزارش شرکت فناوری اطلاعات شانگهای استیل هوم، افزایش سنگآهن دپوشده در بنادر چین به عرضه گسترده این کالا اشاره دارد. موجودی سنگآهن این بنادر هفته گذشته ۹/ ۱درصد افزایش یافت و به ۵/ ۱۰۴ میلیون تن رسید که بالاترین میزان از دسامبر سال ۲۰۱۴ است. این چهارمین افزایش هفتگی متوالی و بزرگترین افزایش از هفته منتهی به اول آوریل بوده است.
۰۷:۲۶:۰۱ اختلال تولید در بزرگترین منطقه فولادسازی چین، قیمت فولاد را افزایش داد
در پی دستور دولت چین برای کاهش تولید صنعتی در مناطق کلیدی تولید که باعث نگرانی در مورد عرضه شده است، قیمت فولاد در معاملات آتی روز سهشنبه چین افزایش یافت.به گزارش اقتصادنیوز به نقل از رویترز، واحدهای ذوب سنگآهن در تانگشان، شهر فولادسازی بزرگ استان هبی، در پی دستور دولت مجبور به کاهش تولید خود در ادامه ماه جاری شدند و این کاهش در هفته آخر جولای بیشتر نیز خواهد شد.
در حالی که دولت در نظر دارد کیفیت هوا را در شهرهای نزدیک پکن بهبود بخشد، واحدهای کُک، تولیدکنندگان سیمان و معدنکاران سنگآهن نیز همگی بخشی از تولید یا تمام تولید خود را در مراحل مختلف قطع خواهند کرد.یو یانگ، تحلیلگر شرکت شنین و وانگو در شانگهای اعلام کرد: «اختلال عرضه و تقاضای قدرتمند باعث افزایش قیمت در فصلی شده که عمدتا با کاهش قیمت مواجه بودیم. ما انتظار داریم بازار فولاد چین بهطور کلی در سهماهه سوم نیز قدرتمند باقی بماند.
هر تن میلگرد در بورس آتی شانگهای با رشدی ۷/ ۳ درصدی ۲۵۱۴ یوآن (۹/ ۳۵۷ دلار) معامله شد. قیمت هر تن کُک متالورژی نیز در بورس کالای دالیان با رشدی ۶ درصدی به ۵/ ۱۰۰۶ یوآن رسید و هر تن سنگآهن نیز با رشدی ۶/ ۳درصدی ۴۴۳ یوآن معامله شد.وانگ ییلین، تحلیلگر سینواستیل در پکن اعلام کرد: کاهش تولید در تانگشان و موجودی پایین کارخانههای فولاد نشان میدهد صعود بازار فولاد هنوز به پایان نرسیده است.
وی افزود: انتظار بالا درخصوص تسهیل سیاست پولی چین نیز باعث شده صندوقهای تامینی به سمت کالاهای اساسی به خصوص بازار فولاد روی بیاورند.تحلیلگران انتظار دارند دومین اقتصاد بزرگ دنیا در نیمه دوم سال جاری شتاب حرکت خود را بیش از پیش از دست داده و موجب شود تا دولت و بانک مرکزی به اقدامات حمایتی بیشتری روی بیاورند.
۰۷:۲۵:۳۴ جرقههای رونق در بازار فولاد
محمدحسین بابالو، سارا جنگروی : پس از ۳ هفته رکود، هم اکنون شاهد بازگشت آرام و نامحسوس خریداران به بازار فولاد هستیم؛ هرچند که با توجه به برخی تغییرات قیمتی نامتوازن، میتوان از احتمال تغییر شکل بازار با محوریت تقابل عرضه و تقاضا خبر داد. به عبارت سادهتر با توجه به کاهش آرام حجم تولید در ماه رمضان، مخصوصا زمان نزدیک به شبهای احیا و تعطیلات عید فطر همچنین مشکلات حملونقل در آن بازه زمانی و البته روند کاهشی قیمتها باید گفت که موجودی انبارها برای غالب کالاها به استثنای شمش چندان هم بالا نیست. از طرف دیگر آن گونه که باید و شاید هم خریداران به سمت خرید متمایل نشده و اثراتی از رکود پیشین هنوز هم در بازار دیده میشود. این شرایط پتانسیلهایی چندگانه را پدید آورده تا جایی که کالاهای مختلف وضعیت متفاوتی را تجربه و ثبت میکنند.
بالا بودن نسبی قیمت قراضه، کاهش قیمتهای پیشنهادی فروشندگان شمش یا اعمال تخفیفهایی جدید برای حفظ مشتری یا افزایش سطح فروش، پایین بودن موجودی انبارها، وجود ترس در بازار و نگرانی از کاهش بیشتر قیمتها، جهتگیری افزایشی و مجدد بهای ارز در روزهای اخیر، کمرمقی بازار مسکن و پایین بودن جذابیت احداث واحدهای جدید مسکونی هرچند که امکان تغییر این وضعیت وجود دارد، کاهش قیمتها از سوی برخی واحدهای نوردی مهم و موثر که به افت نرخ در بازار دامن میزند، زمینه پایین ورق در بازار (پایین بودن حجم عرضه این کالا)، افزایش آرام قیمتهای جهانی با محوریت بازار داخلی چین، تلاش واحدهای بزرگ تولیدکننده برای حفظ قیمتهای خود در بازار آزاد در حالی که برخی از واسطههای محدود قیمت پیشنهادی را تغییر دادهاند و دورنمای مبهم قیمتها را میتوان از واقعیتهای مهم این بازار به شمار آورد.
درخصوص بازار شمش شاهد کاهش قیمت این کالا در کنار بالا بودن بهای قراضه هستیم. دلیل اصلی افت شمش را باید تضعیف بهای میلگرد و همچنین کاهش حجم خرید آن دانست. این موضوع تاکنون باعث شده تا خرید شمش در شرایط فعلی به نفع واحدهای نوردی و به ضرر تولیدکنندگان شمش تمام شود، هرچند که در صورت تغییر شرایط، این وضعیت نیز دگرگون خواهد شد. به عبارت سادهتر با فرض تغییر بازار و رشد قیمتهای احتمالی در آینده، آن دسته از واحدهای نوردی که منابع مالی قویتری داشته و حجم خرید خود را در روزهای سخت فعلی افزایش دادهاند برنده نهایی روزهای فعلی خواهند بود. البته این ادعا زمانی درست خواهد بود که بازار مستعد تغییر بوده و خود را برای رشد آماده کند هرچند که چهره تقاضای موثر فعلی، این احتمال را چندان هم تایید نمیکند.
در هر حال رشد قیمتهای جهانی هرچند آرام میتواند جرقهای برای تحریک بازار داخلی به شمار رود همان گونه که در پایان بهمن ماه سال گذشته تجربه کردیم. البته این نکته نیز مهم تلقی میشود که در آن بازه زمانی شاهد مهاجرت برخی سرمایهها از بازارها و بخشهای مختلف به بازار فولاد بودیم که در نهایت جهش تاریخی قیمتها را موجب شد. هم اکنون هرچند که کاهش نرخ سود بانکی و رشد قیمت ارز میتواند بهعنوان محرکهایی برای بازار فولاد قلمداد شود ولی ادعای انتظار برای جهش قیمتها شاید بیش از حد خوشبینانه باشد؛ هرچند که در صورت دستکاری قیمتها در آینده یا بازارسازی فعلی با تلاش برای تضعیف نرخها، احتمال چنین اتفاقی بیشتر خواهد بود. در هر حال پایین بودن موجودی انبارها و تلاش تولیدکنندگان بزرگ برای صادرات تولیدات خود به سایر بازارها و ضعف واردات مخصوصا برای کالاهایی همچون ورق مواردی است که نمیتوان آن را نادیده گرفت.
در ادامه باید به این نکته نیز اشاره کرد که برای رشد قیمتها یا به افزایش تقاضای موثر و فیزیکی از سوی مصرفکننده نهایی نیاز داریم یا باید موتور سفتهبازی از طرف فعالان داخلی بازار روشن شده تا این بازار را گرم کند.
محمد آزاد، رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد درخصوص وضعیت داخلی بازار فولاد محورهای مختلفی را در پاسخ به «دنیای اقتصاد» تشریح کرد. وی در زمینه وضعیت بازار در شرایط بعد از ماه رمضان گفت: در حال حاضر علاوه بر اتمام ماه رمضان و عید فطر، فصل کار نیز شروع شده است؛ در این زمینه اگر ساخت وسازی قرار است اتفاق بیفتد، بخش اعظم این ساخت و ساز در فصل تابستان رخ میدهد، به این دلیل که فصل پاییز و زمستان معمولا کار عمدهای اتفاق نمیافتد، بلکه در فصلهای یاد شده معمولا کارهای تکمیلی ساخت و ساز انجام میشود.
بنابراین در حال حاضر خریدار کم و بیش در بازار وجود دارد، ولی باز هم مشکل بزرگی که در این میان دیده میشود این است که عرضه در بازار بیش از تقاضا است و این موضوع باعث میشود تولیدکنندگان زیر ظرفیت خود تولید کنند و با اینکه از ظرفیتها هم کم شده است، ولی این شرکتها ملزم به عرضه هستند، این در شرایطی است که در حال حاضر عرضه در بازار بیش از تقاضا است و قیمتها جهشی ندارد، ولی معاملات به اندازه نیاز انجام میشود.
آزاد در ادامه گفت: تا پایان فصل تابستان، وضعیت به همین منوال خواهد بود، مگر اینکه طرح و برنامه جدیدی در زمینه طرحهای عمرانی دولت یا از نظر مسکن عرضه شود که به نوعی تحریککننده بازوی مسکن باشد، در آن شرایط است که میتوانیم بگوییم بازار تغییر و جهشی پیدا کرده است، این اتفاقی است که هنوز رخ نداده و از رکود نیز هنوز خارج نشدهایم، هرچند این رکود افزایش نیافته، ولی کاهش نیز نیافته است، این در حالی است که در همان شرایط قبلی به سر میبریم و هنوز به سمت رونق حرکت نکردهایم.
تحولات مبنی بر ساختوساز و تامین فولاد
وی در ادامه درخصوص تحولات ساخت و ساز و تامین فولاد بر این باور است: اگر در زمینه ساخت و ساز و مسکن تحولی دیده شود، از نظر آهن و فولاد کمبود نخواهیم داشت و حتی کارخانههای فولاد آمادگی افزایش ظرفیتشان را نیز دارند، ولی صحبتها فعلا در حد طرح و ارائه برنامه است و هیچ کدام از این طرحها به مرحله اجرا نرسیده تا بتوانیم به این طرحها استناد کنیم، البته ظرف دو ماه آینده وضعیت روشنتر خواهد شد.
به گفته وی در این زمینه موضوعی که مهم است اینکه در حال حاضر برای نسل جوانی که در حال ورود به زندگی هستند نیاز به مسکن وجود دارد، درست است که تعدادی مسکن آماده و خالی نیز وجود دارد ولی قدرت خرید برای این مسکنها پایین است، چرا که یا قیمتها گران هستند که این برای افرادی است که دارای تمکن مالی بهتری هستند یا طرحهای مسکنی که از قبل ساخته شده و وجود دارد، زیرساختهایشان آماده نشده که بتوانند تحویل بگیرند، بنابراین در این زمینه نیازمند عزم جدی و راسخی از سوی وزارت مسکن و شهرسازی هستیم که حداقل برای نسل جوان که نیازمند تشکیل خانواده و داشتن مسکن مستقل هستند، امکانات فراهم شود، این برنامه بهطور کلی به شکل واضحی ارائه نشده است، اگر برنامه واضحی ارائه شود، صد درصد روی بازار تاثیر خواهد گذاشت و میتوانیم نتیجه این موضوع را ببینیم.
آزاد در ادامه به مساله خانههایی که زیرساختهایشان تکمیل نشده اشاره کرد و گفت: این موضوع به خانههای جدید و مسکنهای مهر مربوط میشود که در این زمینه باید بتوانند زیرساختها و امکانات آب، برق، گاز، تلفن و خدماتی که در تکمیل زنجیره یک مسکن مورد نیاز است را ارائه دهند. در این زمینه باید گفت شهرکهای مسکونی که ساخته شده است امکاناتی از قبیل درمانگاه، مدرسه و مسجد را ندارد، اگر در جهت تامین این امکانات گامهای جدی و متعهدانه برداشته شود، میتوانیم امیدوار به رونق در این ساختمانها و شاهد تقاضای بیشتر باشیم.
بررسیها نشان میدهند با توجه به اینکه مراکز بینالمللی مثل صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی پیشبینی کردهاند که ایران در سال جاری به نرخ رشد اقتصادی ۵ درصدی دست پیدا میکند، در این ارتباط این سوال وجود دارد که آیا میتوان به رشد تولید در زمینههایی همچون فولاد بهعنوان یک صنعت مادر امیدوار بود یا خیر؟ در این زمینه محمد آزاد معتقد است نشانههای رشد آنچنان به وضوح دیده نشده است، دلیل این موضوع هم این است که در زمینه فولاد، ایران بسیار به قیمتهای جهانی متکی است، ضمن اینکه اگر بتوانیم این وابستگی به قیمتها را حذف کنیم، شرایط بسیار فرق خواهد کرد.
به گفته وی در حال حاضر وابستگی شدیدی در زمینه فولاد به قیمتهای جهانی وجود دارد، این در حالی است که تمام مواد اولیه و انرژی و نیروی کارمان در داخل کشور تامین میشود و باید در این زمینه تصمیم بگیریم که مستقل عمل کنیم، این در حالی است که نوسانهای قیمتی که در کشورهای خارجی و مخصوصا تولیدکنندگان عمده مثل چین ایجاد میشود، بلافاصله در بازار ما تاثیر میگذارد.
محمد آزاد در ادامه در زمینه واردات فولاد میافزاید: واردات در حال حاضر به اندازه نیاز انجام شده و تنها مقداری مواد اولیه به کشور وارد میشود، البته یکسری مشکلات در این زمینه وجود دارد و عدهای در بازار هستند که به دلیل نرخ تعرفههایی که وجود دارد، محتاطانه عمل میکنند، به این دلیل که واردات را در شرایطی مقرون به صرفه نمیبینند، تقریبا میتوان گفت تمایل به واردات اقلام فولادی کمتر است و آنچه در داخل وجود دارد کسی به دنبال واردات آن قلم خاص نیست.
قیمتهای افزایشی فولاد جهانی، پشتیبان عدم سقوط قیمتها
وی در پاسخ به «دنیای اقتصاد» در زمینه قیمتها در بازار جهانی فولاد میگوید: افزایش قیمتی که در بازار جهانی وجود دارد، تاثیرگذاریاش در بازار فولاد ایران منجر به سقوط نکردن قیمتها شده است. در واقع باید گفت قیمتهای داخلی فولاد در کشور با اینکه تقاضای کمی وجود دارد، سقوط نکرده است و علت این موضوع هم این است که در زمینه جهانی افزایش دیده میشود ولی اگر افزایش قیمتها بیشتر شود، بهطور حتم قیمت فولاد در بازار ایران نیز افزایش خواهد داشت. وی با تاکید بر اینکه این افزایش قیمتها در شرایطی که تقاضا در بازار داخلی وجود ندارد، منجر به رکود بیشتر میشود اظهار کرد مگر اینکه راههایی برای صادرات و تخلیه محصولات از داخل کشور به سمت خارج دیده شود تا بتوانیم از رکود بیشتر جلوگیری کنیم.به گفته آزاد، در حال حاضر به این دلیل که برنامههای داخلی کشور بهطور کامل شفاف نیست، اگر به صادرات بیشتر فکر کنیم و پیگیری داشته باشیم و دولت هم در این زمینه کمک کند، هم تولیدکنندگان در کشور به تولیدشان امیدوار خواهند شد و هم قیمتها به سمتی خواهند رفت که رکود را بیش از این تشدید نکنند و تولید به اندازه نیاز داخلی کشور خواهد بود و بقیه این تولید را نیز صادر کنند.
۰۷:۲۵:۱۴ تغییر فاز بازار به سمت التهاب
محمدحسین بابالو: روز گذشته معاملات محصولات پلیمری در بورس کالا با رونقی محسوس و رشد قیمتها به پایان رسید؛ هرچند که این قبیل رقابتها چندان هم برای بازار مفید نخواهد بود. نیاز به عرضههای بیشتر در بورس کالا و ورود هرچه بیشتر خریداران را میتوان چهره اصلی این بازار در روز گذشته به شمار آورد. روز گذشته برای معامله بیش از ۳۳ هزار تن انواع پلیمرها ۱۱۸ هزار تن تقاضا به ثبت رسید. از زمان آزادسازی قیمتها در تیرماه سال ۹۳ تاکنون، شاید این التهاب و هجوم برای خرید در بورس کالا کم سابقه بوده است. قطعا بخش بزرگی از این تقاضا کاذب است، ولی باید دلایل جذابیت واسطهگری و سفتهبازی را هم مدنظر قرار داد.
روز گذشته عرضه محصولات پلیمری در بورس کالا از اهمیت بسزایی برخوردار بود، زیرا اولین عرضه از زمان اعلام قیمتهای پایه با جهتگیری افزایشی همراه بوده که میتواند برای کل بازار بسیار مهم تلقی شود. از سوی دیگر این عرضهها باز هم اولین عرضه مهم پس از آتش سوزی در مجتمع پتروشیمی بوعلی ماهشهر به شمار میآیند که نشان دهنده واقعیتهای تولید در این بخش از کشور نیز بوده است. عقبنشینی آرام قیمتها در بازار داخلی برای دومین روز پیاپی به رغم رشد قیمتهای پایه در بورس کالا، نوسان موجودی انبارها در بازار داخلی، انتظار افزایش تقاضا در بازار آزاد و احتمال افزایش قیمتها که تاکنون محقق نشده است و همچنین التهاب در بازار برخی گریدهای خاص را میتوان از دیگر ویژگیهای بازار به شمار آورد که اهمیت عرضههای روز گذشته را دو چندان کرده بود.
به گزارش اطلاعیه عرضه، در روز گذشته در بورس کالای ایران شاهد عرضه نزدیک به ۳۸ هزار تن انواع مواد اولیه پلیمری بودیم. این در حالی است که در مدت مشابه هفته گذشته این رقم چیزی نزدیک به ۵۵ هزار و ۷۰۰ تن به ثبت رسیده بود. بهعنوان مقایسه با مدت مشابه در ماه قبل حجم عرضه پلیمرها بیش از ۵۵ هزار تن بوده که نشان میدهد بسیاری از شرکتهای پتروشیمی آگاهانه یا ناخودآگاه حجم عرضههای خود را در بورس کالا کاهش دادهاند که مشخص نیست دلیل این امر را باید در ویژگیهای فنی جستوجو کرد یا دلایل دیگری دارد. در هر حال، عقبنشینی آرام و نامحسوس عرضهها در بورس کالا واقعیتی است که در هفتههای اخیر بهعنوان معضلی برای بازار خودنمایی کرده و مشخص نیست که چه سرنوشتی را پیش روی بازار رقم بزند. البته با توجه به عرضههای سلف هفتههای اخیر بخشی از ظرفیت تولید شرکتهای پتروشیمی اشغال بوده یعنی در حال تولید تعهدات خود هستند، اما با عدم عرضه کافی عرضههای سلف از کلیت بازار نیز حمایت نمیکنند.
به نظر میرسد ورود شرکتها به فاز تعمیر و نگهداری، تولید گریدهایی جدید و بعضا ناشناخته برای بازار، احتمال وجود تعهدهای صادراتی، شائبه برخی بازارسازیهای زیرپوستی برای برخی گریدهای خاص، تغییر گرید تولید و تلاش برای مدیریت تولیدات و مخصوصا مشکلات و معضلات فنی، مواردی است که بر حجم و تنوع عرضهها تاثیر گذارده؛ هر چند که نمیتوان با نظری انتقادی به رفتار تمامی شرکتهای پتروشیمی نگریست. البته باید به این نکته نیز اشاره کرد که در عرضههای روز گذشته برخی از گریدهای جذاب نیز به میزان لازم در لیست عرضهها حضور نداشت.
با توجه به محدودشدن کدهای معاف از مالیات بر ارزش افزوده، افزایش شفافیت بازار و انتظار برای جذب مشتری بیشتر و همچنین با پایان یافتن ماه مبارک رمضان و احتمال افزایش تقاضای موثر در بورس کالا، شاید این بازار به عرضههای بیشتری نیاز داشته؛ زیرا قیمتها هماکنون بهخودیخود پتانسیل التهاب فراوانی داشته و دارند و عقبنشینی عرضهها خود سیگنال مهمی برای ترسیم دورنمای بازار به شمار خواهد رفت. البته نکته مهم در بازار روز گذشته را باید توجه عرضهکنندگان به عرضههای نقدی به شمار آورد؛ زیرا غالب معاملات حالت نقدی داشته و برای تحویل فوری وارد تالار شده بود و عرضههای سلف به نسبت گذشته تنوع و حجم کمتری پیدا کرده بود.
پایین بودن محسوس عرضههای جذاب PVC به نسبت تقاضای این بازار در روزهای اخیر را شاید بتوان یکی از ویژگیهای مهم معاملات روز گذشته به شمار آورد، آن هم در شرایطی که بازار خود مستعد بحران بوده و شاید ثبت عرضههای سلف با موعد تحویل در آینده، میتوانست بخش بزرگی از التهاب در این بازار را ساکت کند. در هر حال هم اکنون برخی مشکلات فنی دلایل اصلی ضعف عرضههای این گروه کالایی مخصوصا برای گریدهای جذاب آن بوده است که در کنار عرضههای سلف ناکافی، باز هم به آتش التهاب این بازار دامن زده شده است. البته شنیدهها از افزایش عرضهها خبر داده بود که تا لحظه معامله چنین رخدادی به ثبت نرسید. با توجه به ثبات نسبی حجم معامله هفتگی پلیمرها در هفتههای اخیر در سطحی بالاتر از ۴۰ هزار تن در کنار افزایش قیمتهای جهانی و رشد بهای ارز و همچنین امیدواری به بهبود وضعیت تولید در صنایع پاییندستی، باید منتظر تقویت حجم معاملات در بورس کالا بود؛ هرچند که از جذابیت عرضهها برای فعالان بازار کاسته شده است. اما باز هم ضعف عرضهها در برابر تقاضا را باید چهره واقعی معاملات به شمار آورد تا جایی که شاید نیمی از عرضهها با رقابت مورد معامله قرار گرفت. رخدادی که در بورس کالای ایران پس از آزادسازی قیمتها به ندرت تجربه شده بود. سقف خوردن تمامی انواع PVC به جز S60 بندر امام، رقابت بسیاری از گریدها و انواع مختلف کالاها، التهابی نفسگیر در حجم معاملات و جهش نرخها و نیاز به عرضههای بیشتر و حتی جای خالی عرضههای سلف را باید مهمترین ویژگیهای این بازار به شمار آورد هرچند که شرایط نابسامانی را ترسیم کرد. با توجه به این اوضاع در بورس کالا از هماکنون میتوان انتظار داشت که این التهاب خواسته یا ناخواسته به بازار داخلی سرایت کند.
۰۷:۲۲:۱۳ احتیاط ارزی با چاشنی سودگیری
گروه بازار پول: روز سهشنبه، احتیاط معاملهگران ارزی تعدیل و نگاه این دسته کمی به سمت کسب سود بیشتر معطوف شد. این موضوع، زمینه را فراهم آورد که دلار ۴ تومان افزایش را تجربه کند و به قیمت ۳ هزار و ۵۱۲ تومان برسد. با این حال، روز سه شنبه، احتیاط در بازار بهطور کامل از میان نرفته بود و بازیگران سعی میکردند با توجه به معاملات بازار و سقفهای مقاومتی، نسبت به تعیین موقعیت خرید یا فروش تصمیم بگیرند.
ویژگی این تاکتیک آن بود که بازیگران ناچار بودند بهصورت لحظهای معاملات بازار را رصد و موقعیتسنجی کنند تا نهایتا با کمی سود از بازار خارج شوند. در چنین فضایی بود که معاملهگران بالای محدوده ۳ هزار و ۵۲۰ تومان، بیشتر اقدام به فروش دلار کردند؛ چرا که این احساس در میان معاملهگران به وجود آمد که این ارز به سقف قیمت خود رسیده است، پس بهتر است با کمی سود از بازار خارج شوندبرخلاف رشد قیمت دلار، روز سه شنبه سکه تمام بهار آزادی ۲ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت یک میلیون و ۱۱۵ هزار تومان رسید. افت سکه بیش از هر چیزی ناشی از کاهش اونس در بازارهای جهانی و نزدیک شدن آن به مرز هزار و ۳۵۰ دلار بود.
برگشت از سقف
روز گذشته، دلار تا محدوده ۳ هزار و ۵۲۰ تومان بالا رفت؛ ولی با رسیدن به این محدوده، فروشهای ارزی در بازار بالا رفت تا قیمت در مسیر کاهشی قرار بگیرد. در چهارمین روز هفته، دلار معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۵۱۵ تومان آغاز کرد که ۷ تومان بالاتر از روز دوشنبه بود. در ادامه روز، این ارز به رشد خود ادامه داد و حتی در معاملات نقدی، نقطه ۳ هزار و ۵۲۲ تومان را لمس کرد. با این وجود در ساعات انتهایی روز، شاخص ارزی در مسیر کاهشی قرار گرفت و نهایتا ساعت ۳ بعدازظهر با قیمت ۳هزار و ۵۱۲ تومان به کار خود پایان داد.
پس از احتیاط
وضعیت احتیاطی بازار ارز در روزهای آینده میتواند با دو واکنش روبهرو شود. در سناریوی اول، اگر بازار روی مدار افزایش تقاضا بچرخد، امکان دارد که قیمت به سمت بالاتری حرکت کند. در این میان، در بازار نشانههایی وجود دارد که خبر از امکان افزایش تقاضا میدهد. اولین نشانه، اعمال مصوباتی بوده که حاکی از آن است برخی از کالاها از این پس مشمول دریافت ارز مبادلهای نخواهند شد. این موضوع موجب میشود که برخی از مشتریهای مرکز مبادلات ارزی به سوی بازار آزاد حرکت کنند؛ در نتیجه اندازه تقاضا بهطور طبیعی بالا خواهد رفت. با این حال، امکان دومی نیز وجود دارد. در سناریوی دوم ممکن است که حضور بازارساز و افزایش عرضه مانع از تغییر سطح قیمت دلار شود. البته حضور بازارساز ممکن است بهصورت موقتی باشد؛ برخی فعالان اعتقاد دارند، اگر توان عرضه ارز بازارساز بالا بود، به تقاضای موجود از طریق همان مرکز مبادلات پاسخ میداد. این در حالی است که دسته دیگری از فعالان اعتقاد دارند که عرضه ارز به اندازهای است که پاسخگوی تقاضای بازار باشد، کما اینکه در ۶ماه گذشته نیز اینگونه بوده است.
در کنار این تفاسیر، روز گذشته خبری انتشار یافت که در آن رئیس اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد که مسوولان وعده دادهاند یکسانسازی ارزی را در ماه پیش رو انجام خواهند داد. در این شرایط، اگر یکسانسازی تا پایان شهریور صورت بگیرد، روند بازار در آینده را به گونههای دیگری میتوان تفسیر کرد.
۰۷:۲۲:۰۵گروه دیپلماسی: در آستانه ۲۳ تیر ماه و سالگرد تصویب برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) ۷۵ نفر از سیاستمداران، دیپلماتها، فرماندهان نظامی و دانشگاهیان آمریکا از رئیسجمهوری این کشور خواستند تا روابط نزدیکتری با ایران برقرار کند. توافق جامع و نهایی هستهای وین با عنوان شناخته شده و رسمی برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام، به دنبال تفاهم هستهای لوزان، در سهشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۴ (۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) در وین اتریش بین ایران، اتحادیه اروپا و گروه ۱+۵ (شامل چین، فرانسه، روسیه، پادشاهی متحد بریتانیا، ایالاتمتحده آمریکا و آلمان) منعقد شد. اکنون با گذشت یک سال از امضای این توافق، شماری از مسوولان سابق و نخبگان سیاسی و نظامی آمریکایی در نامهای، طرح سه مادهای را مشخص کردهاند که به گفته آنها «ساختاری نهادینه شده» برای ارتباط مستمر بین آمریکا و ایران را فراهم میآورد.
به گزارش جماران به نقل از پایگاه خبری پولتیکو، این افراد در نامهای به «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا خواستار روابط نزدیکتر بین آمریکا و جمهوری اسلامی ایران شدهاند. در این نامه که نسخهای از آن در اختیار «پولتیکو» قرار گرفته، بیش از ۷۵ شخصیت رده بالا بار دیگر این توافق را «مورد تحسین و تمجید» قرار دادند و از رئیسجمهور کشورشان خواستند روابط با ایران را «تقویت» کند. «تام داسچل»، «مارک اودال»، «کارل لوین»، «برنت جانستون» و «نانسی کاسبام» سناتورهای اسبق آمریکایی و «لی همیلتون» عضو اسبق مجلس نمایندگان جزو امضاکنندگان این نامه هستند. «مریل مک پیک»، رئیس اسبق ستاد مشترک نیروی هوایی ارتش آمریکا و «لئون کوپر» برنده جایزه نوبل و «بارتون ریچر» هم این نامه را امضا کردهاند.
افزایش شانس همکاری
از سوی دیگر در این نامه آمده است: «آمریکا باید سیاستهایی اتخاذ کند که شانس همکاری با ایران را افزایش، درگیریها را کاهش دهد و بر اقدامات ایران در منطقه تاثیرگذار باشد. ما اذعان میکنیم که فرصتها برای آزمودن تمایل ایران برای همکاری مستقیم با آمریکا به دلیل ابهامهای سیاسی موجود در هر دو کشور در سال پیش رو محدود خواهد بود، اما تعامل باید هدف بلندمدت دولت آمریکا باشد.»
این نامه بخشی از بحثها و فعالیتهایی است که انتظار میرود این هفته در سالگرد امضای برجام بین ایران و ۱+۵ مورد مذاکره قرار گیرد. نگارندگان این نامه، طرح سه مادهای را پیشنهاد کردهاند که به گفته آنها «ساختاری نهادینه شده» برای ارتباط مستمر بین آمریکا و ایران را فراهم میآورد. «ایجاد ظرفیت ارتباط اضطراری» بین دولتهای دو کشور برای جلوگیری از سوء تفاهمها و تشدید تنشها و همچنین «ایجاد یک کانال دوجانبه مستقیم و دائمی» بین وزارت خزانهداری آمریکا و بانک مرکزی ایران، جزو پیشنهادهای مطرح شده از سوی این شخصیتها است.
ایجاد کانال دیپلماتیک در سطح معاونت
در این نامه، درخواست از سرگیری روابط دیپلماتیک مطرح نشده اما از اوباما خواسته شده با ایجاد «یک کانال دیپلماتیک در سطح معاونت» زمینههای ارتباط با ایران بدون نیاز به ارتباط شخصی وزرای خارجه دو کشور در دولت بعدی آمریکا فراهم شود. البته حتی اگر چنین کانالی ایجاد شود، تضمینی وجود ندارد که رئیسجمهور بعدی تمایلی داشته باشد از آن استفاده کند. «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا صراحتا با توافق هستهای ایران مخالفت و تهدید کرده در صورت انتخابش، برجام را پاره خواهد کرد؛ اقدامی که حتی برخی از جمهوری خواهان معتقدند متحدان ایران در ۱+۵ را آزردهخاطر خواهد کرد. اما اکنون نگارندگان این نامه میگویند این اقدام منافع آمریکا در خاورمیانه را به خطر خواهد انداخت و به درگیری آمریکا در منطقه منتهی خواهد شد. این نامه به چالشهای موجود در صورت عدم تعامل با ایران درخصوص مسائل غیرهستهای اذعان دارد و از رئیسجمهور میخواهد با اطمینان دادن به متحدانش (اعراب و اسرائیل) درخصوص عمل به تعهداتش، روابط با ایران را گرمتر کند. در نهایت، نگارندگان این نامه استدلال میکنند که به نفع آمریکا است که درخصوص مسائلی که دو کشور در آن منافع مشترک دارند، با ایران همکاری نزدیکتری داشته باشد. این نامه بهرغم تاریخ چند دههای خصومت بین ایران و آمریکا، اوباما را مورد ستایش قرار میدهد و به وی یادآوری میکند که دیپلماسی به پیشرفت منتهی میشود. آنها مستقیما خطاب به اوباما میگویند: «شما نشان دادید که دیپلماسی سخت و فشرده میتواند از منافع امنیت ملی آمریکا محافظت کند. در همین راستا، آمریکا به تعامل بیشتر و نه کمتر، با ایران نیاز دارد.»
۰۷:۲۰:۰۳دنیای اقتصاد: قائممقام بانک مرکزی اعلام کرد: سطح همکاری مالی با بانکهای متوسط اروپایی بهسمت بانکهای بزرگ این قاره گسترش یافته است. این سخن نفر دوم بانک مرکزی در یکسالگی انعقاد برجام در صورت تحقق کامل میتواند یکی از موانع توسعه تجارت در پسابرجام را برطرف کند. خبر قائممقام بانک مرکزی و همزمان شدن نشستی میان مقامهای ایرانی و غربی برای حل چالشهای ارتباط کارگزاری ایران با بانکهای بزرگ اروپایی دو نشانه جدا برای ورود روابط مالی ایران به فصل جدید است. کارشناسان معتقدند با توجه به آنکه بانکها لایه زیرین تجارت بهحساب میآیند، توسعه و عمق بخش روابط بانکی گام اول میوهچینی از گشایشهای ایجادشده در پسابرجام است. گمانهزنیها حکایت از آن دارد که بانکهای بزرگ مورد اشاره ازسوی قائممقام بانک مرکزی تابعیت ایتالیایی، سوئیسی و بلژیکی دارند. گفته میشود برخی از این بانکها برای بانک مرکزی و چند بانک ایرانی اقدام به گشایش حساب با هدف ارائه خدمات مالی کردهاند. صاحبنظران معتقدند اگر برخی بانکهای بزرگ در ایجاد روابط کارگزاری با ایران پیشقدم شوند، فضای روانی ایجادشده علیه همکاری با ایران که از دوره تحریمها بهجا مانده، خواهد شکست. به این ترتیب ایران میتواند از مسیر گسترش روابط بانکی و تسهیل نقلوانتقال مالی حجم تجارت خود با جهان را افزایش دهد.
قائم مقام بانک مرکزی اعلام کرد که سطح همکاری بانکهای ایران با دنیا و ایجاد روابط کارگزاری با آنها از بانکهای کوچک و متوسط به سمت بانکهای بزرگ گسترش یافته است. اکبر کمیجانی، قائممقام بانک مرکزی این خبر را صبح دیروز در کنفرانس بانکی که در حاشیه نهمین نمایشگاه بورس، بانک و بیمه تشکیل شده بود، اعلام کرد. خبر قائممقام بانک مرکزی در یکسالگی انعقاد برجام میتواند از آن جهت اهمیت داشته باشد که در این مدت بانکهای بزرگ با وجود رفع تحریمهای هستهای حاضر به همکاری با ایران نبودند. ریشه این همکاری نکردن به هراس آنها و جریمه تحمیل شده به این موسسات از سوی وزارت خزانهداری آمریکا در دوران تحریمها بازگشت. محافظهکاری بانکهای بزرگ موجب شده بود گشایشهای ایجاد شده بانکی در پسابرجام در سطح ایدهآل نباشد. اما گسترش همکاری بانکی ایران با بانکهای بزرگ در صورت تداوم میتوان خلأ موجود در پسابرجام را رفع کند.
روابط بانکی قبل و پس از برجام
قائم مقام بانک مرکزی در سخنان خود برجام را نقطه عطف در اقتصاد کشور دانست و اظهار کرد: برجام تداومدهنده مجموعه سیاستهای اصلاحی در سطح کلان و خرد است و زمینه ورود بانکهای کشور به بازارهای بینالمللی، دسترسی به منابع ارزی مسدود شده، درآمدهای نفتی، نقل و انتقالات وجوه و گسترش روابط کارگزاری را فراهم کرده است.وی با اشاره به تصویب قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم در بهمن ماه سال گذشته و قانون مبارزه با پولشویی که از هشت سال گذشته اجرایی شده است، گفت: تصویب این قوانین و اجرای آنها در کشور بانکهای اروپایی و غیراروپایی را قانع کرده که ایران اقدامات اصلاحی را انجام میدهد. خوشبختانه گروه ویژه اقدام مالی اقدامات بازدارنده علیه بانکهای ایرانی را بهمدت یک سال به حالت تعلیق درآورده و امیدواریم این روند ادامه یابد.ابراز امیدواری کمیجانی از آن جهت اهمیت دارد که در قبل از برجام روابط کارگزاری محدود به برخی کشورهای آسیایی شده بود.به گفته مدیرکل مبادلات ارزی بانک مرکزی ایران تا سال ۸۴ تمامی بانکهای معتبر و ترازاول جهان با ایران روابط کارگزاری داشتند اما پس در سالهای ۸۵ و ۸۶ و پس از قطعنامههای اتحادیه اروپا و سازمان ملل محدودیتها افزایش یافت بهگونهای که سطح روابط کارگزاری از بانکهای ترازاول به سمت کارگزاران درجه سه تنزل کرد. نهایت هم از دی ماه ۹۱ بانک «هالک» ترکیه و بانک «آو کنلن» چین تنها کارگزاران بانک مرکزی ایران شدند. محدودیت روابط کارگزاری بهشدت هزینه مبادلات را افزایش داد به گونهای که کارمزدهای مطالبه شده ایران تا سطح ۱۲ درصد نیز افزایش پیدا کرد. این رقم برای واردکنندگان نیز در اوج تحریمها تا ۲۰ درصد عنوان میشود. بهنظر میرسد به دلیل همین وضعیت باشد که نفر دوم بانک مرکزی امیدوار است همکاری شروعشده با بانکهای کوچک و متوسط و شروع روابط کارگزاری با ۳۰۰ بانک زمینهساز ورود مجدد بانکهای ایرانی به بازار بینالمللی شود.
نشست ویژه و گمانهزنی بانکها
سخنان کمیجانی در شرایطی بیان شد که خبرها حکایت از آن دارد در این هفته نیز نشست مهمی بین سیاستگذاران بانکی ایران با برخی مقامات غربی درخصوص رفع موانع اتصال مجدد بانکهای ایرانی با شبکه بانکی جهان برگزار میشود. پیشبینی میشود خروجی این جلسه اثر مهمی در روابط کارگزاری بانکهای ایرانی و اروپایی داشته باشد.از سوی دیگر،گمانهزنیهای انجام شده نشان میدهد بانکهای بزرگ مورد اشاره از سوی قائم مقام بانک مرکزی تابعیت سوئیسی، بلژیکی و ایتالیایی دارند. کارشناسان پیشبینی میکنند در صورت تداوم این ارتباط هراس ایجاد ناشی از اقدامات و رفتارهای آمریکا در دوران تحریمها کاهش یابد و با گسترش روابط کارگزاری، تبادلات تجاری نسبت به گذشته روانتر صورت گیرد.
دلیل تاخیر در روابط کارگزاری
اما چرا پس از یک سال از برجام هنوز روابط کارگزاری به شکل ایدهآل نرسیده است.ریسک بالای اقتصادی ایران که میراث بهجا مانده از دوره تحریمها است، جاماندگی نظام بانکی از برخی استانداردها جدید بینالمللی در حوزه سلامت و مبارزه با پولشویی،تحریمهای باقیمانده علیه اقتصاد ایران و رفتارهای دوگانه مقامهای آمریکایی از جمله دلایل تعلل در گسترش روابط کارگزاری عنوان میشود.برخی کارشناسان به همین واسطه پیشنهاد میکنند ایران باید با غلبه بر تردیدها و پروژه ایران هراسی تلاشها در سطح بینالمللی را افزایش دهد و با فعال کردن دیپلماسی اقتصادی تفسیر و نگرش خود از برجام و گشایشهای حاصل از آن را تبلیغ و به باور عمومی مبدل کند. همانگونه که ایالاتمتحده آمریکا با فرستادن هیاتهایی به کشورهای گوناگون تلاش دارد تا جزئیات برجام را برای بانکها و موسسات مالی خارجی تبیین کند، ایران نیز باید تفسیر و نگرش خود از برجام را به بانکهای خارجی ارائه کند. دومین اقدام که میتوان آن را مهمتر و موثرتر نیز دانست، گرفتن بهانهها از دست طرف مقابل است. اگر کاستیهایی در رابطه با مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم، نظارت مالی، شفافیت، Compliance و نظایر آن وجود دارد، باید این کاستیها هر چه سریعتر مرتفع شوند تا طرف مقابل هیچ بهانهای در رابطه با این امور نداشته باشد.قائم مقام بانک مرکزی بر اقدام دوم در سخنان خود تاکید کرد. به گفته اکبر کمیجانی، ایران با تصویب قانون مبارزه پولشویی و تامین مالی تروریسم در بهمن ماه سال گذشته که تدوین آن از هشت سال گذشته شروع شده بود، بانکهای اروپایی و غیر اروپایی را قانع کرده که ایران اقدامات اصلاحی را انجام میدهد و به همین دلیل آنها مایل به ایجاد رابطه شدهاند.
تشکیل کمیته فرادستگاهی رسیدگی به مطالبات
قائم مقام بانک مرکزی در سخنرانی خود یک خبر دیگر نیز برای دنبالکنندگان اخبار اقتصاد ایران داشت. او از تشکیل یک کمیته فرادستگاهی برای رسیدگی به مطالبات غیرجاری بانکها خبر داد. به گفته کمیجانی افزایش مطالبات غیرجاری بهعنوان یکی از دلایل اصلی بروز تنگنای اعتباری در شبکه بانکی مطرح بوده و بانک مرکزی تلاشهای زیادی را در زمینه کاهش آن صورت داده است که یکی از آنها تشکیل «کمیته فرادستگاهی رسیدگی به مطالبات معوق بانکها» است که بهصورت مرتب در بانک مرکزی تشکیل جلسه میدهد. وی خبر داد که بر اساس آخرین آمار موجود بانک مرکزی نسبت مطالبات غیرجاری از ۱/۱۲ درصد در پایان سال ۱۳۹۳ به ۱/۱۱ درصد در پایان اردیبهشت سال ۱۳۹۵ رسیده است. کمیجانی درباره وضعیت نقدینگی نیز اظهار کرد: نقدینگی در دوماه اول سال ۱۳۹۵ از رشدی معادل ۱/۲ درصد برخوردار شد که در مقایسه با رشد دوره مشابه سال ۱۳۹۴ (۳/۲درصد)، ۲/۰ واحد درصد کاهش نشان میدهد.وی همچنین درباره نرخ دلار در بازار آزاد گفت: در سه ماه منتهی به خرداد ۱۳۹۵ متوسط این نرخ با توجه به گشایشهای حاصله در پسابرجام نسبت به دوره مشابه سال قبل تنها در حدود ۴/۴ درصد افزایش داشته است.همینطور شکاف نسبی نرخ دلار رسمی و بازار آزاد در حدود ۴/۲ واحد درصد کاهش یافته است.
ایرنا – سرمایه گذاری خارجی در بازار سرمایه ایران در پسابرجام ۴۰ درصد افزایش یافت
۰۷:۱۹:۳۷
۰۷:۱۸:۳۰ ایرنا – تخت روانچی و وزیر اقتصاد یونان بر گسترش همکاری های تهران و آتن تاکید کردند
۰۷:۱۸:۱۲به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «ویتالی چورکین» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل اعلام کرد، در حال حاضر مشکلات و مسائل قابل توجهی در زمینه مبارزه با تروریسم در سوریه وجود دارد و ورود افراط گرایان به این کشور از طریق مرزهای ملی سوریه ادامه دارد.
بنا بر گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک»، چورکین در ادامه اظهاراتش در جلسه شورای امنیت گفت، «متأسفانه هنوز هم دسترسی تروریستها به پول و تسلیحات و نیز دسترسی به عوامل نبرد شیمیایی در منطقه ادامه دارد. از همین رو، مسکو تمام تلاش خود را به کار خواهد بست تا به حمایتهای خود از سوریه در زمینه مبارزه با تروریسم ادامه دهد.»
وی تأکید کرد، «لازم است تا مسائل و مشکلات موجود در زمینه مبارزه با تروریسم در سوریه از جمله ورود تروریستها به داخل این کشور و دسترسی آنها به پول و تسلیحات و مواد شیمیایی را متوقف کنیم.
بر اساس این گزارش، سوریه از سال ۲۰۱۱ میلادی درگیر نبردی داخلی بوده و نیروهای نظامی این کشور نبرد گستردهای را با گروههای تروریستی و گروههای مسلح معارض به پیش بردهاند.
در تاریخ ۲۷ فوریه، آتشبس در سوریه رسما اجرایی شد اما این آتشبس شامل گروههای تروریستی از جمله جبهه النصره و گروه داعش نمیشود.
۰۷:۱۷:۳۳ه گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، دولت انگلستان روز سهشنبه از تعویق دیدار مقامات بانک مرکزی ایران، وزارت خزانهداری آمریکا و بانکهای بینالمللی خبر داد. این نشست قرار بود عصر امروز در لندن برگزار شود.
در ماههایی که از اجرایی شدن توافق هستهای ایران و گروه موسوم به ۱+۵ میگذرد، بانکهای بزرگ بینالمللی بیشتر به واسطه نگرانی از تحریمهای یکجانبه آمریکا، از مراوده اقتصادی با تهران خودداری کردهاند.
«فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلستان ظهر امروز در یک نشست پارلمانی گفت که قرار است نشستی با حضور نمایندگان ایران، آمریکا و بانکهای انجام شود.
با این حال یک سخنگوی وزارت خارجه انگلستان ساعتی بعد اعلام کرد که این دیدار به تعویق افتاده و تاریخ برگزاری آن در حال بررسی است. وی به دلیل تعویق این نشست یا تاریخ جدید برگزاری آن، اشارهای نکرده است.
سخنگوی وزارت خارجه انگلستان گفته است که لندن امیدوار است که بانکهای این کشور بتوانند به شرکتهای انگلیسی را که میخواهند با ایران تجارت کنند، حمایت مالی ارائه دهند.
دو ماه قبل هم جان کری وزیر خارجه آمریکا با حضور در لندن با سران بانکهای بزرگ بینالمللی دیدار کرد. وی در آن زمان ادعا کرد که از این بانکها خواسته مراوده مالی با ایران را از سر بگیرند.
با این حال، بانکهای بزرگ همچنان از پذیرش این خواسته خودداری میکنند. یک سخنگوی استاندارد چارترد در پاسخ به رویترز، این خبرگزاری را به بیانیه ماه می بانک ارجاع داده است.
در آن بیانیه آمده بود: «ما هیچ مشتریای را که در ایران زندگی کند یا در املاک تحت کنترل فردی که در آنجا زندگی میکند باشد را نپذیرفته و هیچ تراکنشی را که ایران یا هر طرفی از ایران در آن دخیل باشد را نمیپذیرد.»
۰۷:۱۷:۱۴به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاری فارس، اکبر کمیجانی در نمایشگاه بانک، بیمه و بورس گفت: در آغاز دولت تدبیر و امید اقتصاد ایران چه در سطح نظام بانکی و چه در سطح اقتصاد کلان با چالشهای زیادی همراه بود و وضعیت متغیرهای اقتصاد کلان نگرانکننده به نظر میرسید.
وی ادامه داد: رشد اقتصادی در سالهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ در اثر تحریمها کاهش پیدا کرده بود، در حالی که در آن سالها و سالهای قبل ۱۳۹۱ و ۱۳۹۲ درآمد نفتی بسیار بالا رفته بود و علاوه بر این تسهیلات و مبادلات خارجی در جریان بود و این موضوع به دلیل سیاستهای غیر انضباطی دولت حتی در سالهای قبل تحریم بود.
قائم مقام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: مجموعه سیاستها و تدابیری که اتخاذ شد، باعث شد اقتصاد در آن سالها به رکود عمیق فرو رود و در سالهای شروع دولت تدبیر و امید علیرغم کاهش درآمد نفت در نوامبر ۲۰۱۴ رشد اقتصادی سه درصدی را تجربه کردیم.
کمیجانی تصریح کرد: حتی قیمت نفت به مرز ۳۰ دلار در هر بشکه رسید و در اواسط سال بهبود نسبی پیدا کرد و درآمد نفت روی اقتصاد تاثیر داشت. از آغاز دولت تا زمان برجام وضعیت اقتصاد کلان رو به بهبود بود. تورم در مهرماه ۱۳۹۲ به ۴۰٫۲ درصد رسیده بود و امروز در پایان خردادماه سال ۱۳۹۵ تورم به ۹٫۷ درصد کاهش پیدا کرد.
وی بیان کرد: با استفاده از تجربیات اقتصادی میدانیم که تورم دشمن سرمایهگذاری است و عوارض متعددی دارد و تصمیمگیری در مورد آن دارای ریسکهای زیادی است و تمام متغیرهای اقتصادی را تحت تاثیر قرار میدهد، اما دولت تدبیر و امید با کمک قوه قضاییه توانست کارهای خوبی در این زمینه انجام دهد.
قائم مقام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اضافه کرد: کاهش نرخ تورم کمک کرد که فضای نوسانی و ناآرام و مایوسکننده بازار ارز پشت سر گذاشته شود. در سالهای آغازین دولت انتظارات به سمت بهبود شرایط اقتصادی میرفت و با شروع مذاکرات ایران با کشورهای ۱+۵ ما به صورت مستمر شاهد بهبود نسبی در وضعیت بازار ارز کشور بودیم و در حال حاضر نرخ ارز در سه ماهه منتهی به خردادماه سال ۱۳۹۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل تنها ۴٫۴ درصد افزایش یافته است.
کمیجانی ادامه داد: برخی از فعالان تجاری خرده میگیرند که چرا نرخ ارز با نرخ تورم کاهش پیدا نمیکند، اما دولت این موضوع را هم مدیریت خواهد کرد.
وی با اشاره به کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی و سپردهها گفت: در مراحل آغازین کاهش نرخ تورم انتظار نداشتیم نرخ سود بانکی به این موضوع واکنش نشان دهد، ولی با هماهنگی که انجام شده شاهد تعدیل در سود سپردهها و تسهیلات بودیم، حتی اینبار بانکها به صورت جداگانه نرخ سود سپردهشان را کاهش دادند تا جایی که نرخ سود سپرده یکساله به ۱۵ درصد رسید.
قائم مقام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: با توجه به تجربه ما در آغاز کار انتظار نداشتیم که ۱۰۰ درصد بانکها این موضوع را رعایت کنند، ولی جو کلی بانکها به سمتی پیش رفت که نرخ سود کاهش پیدا کند و در نتیجه اکثر بانکها نرخ سود و تسهیلات بانکی را هم کاهش دادند و اکنون نرخ سود بینبانکی ۱۷ درصد است
قائم مقام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به کاهش نرخ سود و تسهیلات بانکی میگوید احتمال دارد ۱۰۰ درصد بانکها این کاهش نرخ سود را انجام ندهند، اما بهطور متوسط نرخ سود بانکها در حال حاضر ۱۷ درصد است.
۰۷:۱۶:۵۵به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از رادیو گفتگو، اکبر ترکان دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور در رادیو گفت وگو، کارکردها و چگونگی گسترش کمی و کیفی مناطق آزاد تجاری در نقاط مختلف کشور را برشمرد.
اکبر ترکان با اشاره به پیاده سازی بند ۱۱ اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: «امروز ماموریت روشنی برای مناطق آزاد تعریف شده؛ اما نگاه ما به صادرات و تولید این گونه است که بهترین بازار همسایگان هستند، چون نزدیکترین وضعیت را به سبک زندگی ما دارند.»
دبیر مناطق آزاد کشور ادامه داد: «در نقاط مرزی باید به بازار آن طرف مرز توجه و خود را برای صادرات کالا و خدمات تجهیز نماییم.»
ترکان در مورد منطقه ویژه گفت: «مناطق ویژه تنها از نظر گمرکی مستثنی هستند و دو نوع منطقه ویژه فعال داریم، یکی آن هایی که در نقاط نفتی هستند و این گونه فعالیتها را تسهیل میکند.»
وی ادامه داد: «مناطق ویژه ای هم داریم که نقشی لوجستیکی دارند و برای شهرهای اطراف ایفای نقش میکنند؛ مثل سیرجان و سلفچگان که تدارک کننده صنایع تا شعاعی معین هستند.»
ترکان خاطرنشان کرد: «نگاه مناطق آزاد به بازار همسایگان است و ماموریت آن نیز، آبادانی یک نقطه مرزی است؛ به عنوان مثال منطقه آزاد ارس باعث شده یک منطقه مرز صنعتی و پیشرفته شود.»
وی مرزبندی های مختلف با کشور همسایه عراق را برشمرد و افزود: «همچنین منطه آزاد اردبیل برای کار با جمهوری آذربایجان پیش بینی شده و راه آهن بخش شمالی کشور ظرفیتهای معدنی قزاقستان را به منطقه آزاد اینچه برون انتقال دهد و در آنجا شهری متالوژی ایجاد می کنیم.»
ترکان ادامه داد: «منطقه آزاد سیستان نقطه دیگری است که در زابل پیش بینی شده که طی سال های اخیر بسیار آسیب دیده و سهم حقآبه ایران از رودخانه مرزی با افغانستان به درستی داده نمی شود.»
وی گفت: «امیدواریم با ایجاد منطقه آزاد زابل، به بهبود معیشت مردم این خطه کمک کنیم؛ در جنوب نیز جاسک پیش بینی شده که قطب دوم صادرات نفت خام خواهد بود.»
ترکان همچنین در مورد ممنوعیت ورود خودروهای امریکایی به مناطق آزاد اظهار کرد: «بنده تا کنون گزارشی دال بر اینکه کالای مصرفی امریکایی وارد شده، نداشتم؛ اما در مورد کالای مصرفی سایر کشورها، یکسری کالا مثل یخچال، ماشین لباسشویی و کالای حجیم خانگی منع ترخیص داریم و وارد نیز نمیشود.»
وی در بخشی دیگر از این گفت وگوی رادیویی عنوان کرد: «یکی از جذاب ترین نقاط ایران برای گردشگری ساحل رودخانه ارس است؛ در کنار این رودخانه کشاورزی بسیار خوب و پرورش ماهی داریم و قسمت هایی نیز به عنوان پارک ساحلی با هماهنگی مرزبانی ایجاد شده است.»
ترکان گفت: «منطقه ای که در سواحل مکران واقع شده نیز بسیار مهم است و تلاش داریم منطقه آزاد چابهار در راستای اقیانوس هند تعریف شود… و امیدوارم گامی جدید در منطقه آزاد چابهار باشد که هم اینک سرمایهگذاری برای کارخانه فولاد و پتروشیمی صورت می گیرد.»
۰۷:۱۶:۳۵به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص)، سردار سرتیپ پاسدار عبادالله عبداللهی با اشاره به تعامل دولت با قرارگاه و رفع مشکلات مالی پروژه هایی با پیشرفت بالای ۸۰ درصد اظهار کرد: قرارگاه هیچ پروژهای را در دولت یازدهم تعطیل نکرده است، با برگزاری جلسات متعدد با معاون اول رئیسجمهور و وزرا تلاش کردهایم که پروژهها را با همه کمبودهای مالی پیش ببریم.
وی با بیان اینکه امسال بیش از ۵۰ پروژه افتتاح خواهد شد، گفت: دستور تأمین اعتبار این پروژهها صادر شده و در این زمینه نگرانی وجود ندارد. قطعا با افتتاح این پروژهها، چندین برابر اعتبار هزینه شده به دولت باز میگردد.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء (ص) همچنین با اشاره به فعالیتها در کشتیسازی صدرا، افزود: به دلیل اینکه دولت قرارگاه را در اجرای پروژهها و مدیریت شرکتهای زیر مجموعه توانمند میداند، شرکت صدرا را که در حالت بلاتکلیفی بود و بدهی های بسیار زیادی داشت به این قرارگاه واگذار کرد.
سردار عبداللهی ادامه داد: با حمایتهای سپاه پاسداران و تلاش زیر مجموعه این قرارگاه، بدهیهای شرکت صدرا کاهش یافته و در آینده وضعیت این شرکت بهبود مییابد.
۰۷:۱۶:۲۵به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس عباس کشاورز امروز در همایش بزرگداشت پنجاهمین سال فعالیت شرکت توسعه کشت دانههای روغنی با بیان اینکه تنها راه تداوم خودکفایی در تولید گندم، توسعه کشت دانه روغنی کلزا، گفت: در غیر این صورت تولید گندم به دلیل شیوع آفات و بیماریها مورد تهدید قرار میگیرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تأکید بر اینکه برای جلوگیری از بروز آفت و بیماریها در گندم تناوب کشت آن با کلزا باید رعایت شود،؛ افزود: بیماری پاخوره و رشد انواع علفهای هرز مقاوم به علفکشهای قوی؛ پایداری تولید گندم را در کشور تهدید میکند و برای مبارزه با آن باید تناوب کشت گندم با کلزا رعایت شود.
کشاورز با بیان اینکه یکی از برنامههای وزارت جهاد کشاورزی در راستای رسیدن به اهداف اقتصاد مقاومتی افزایش تولید دانههای روغنی است، گفت: گندم و جو بیش از توان طبیعی زمین در کشور کشت میشود که برای افزایش عملکرد تولید گندم لازم است تناوب کشت گندم با کلزا رعایت شود که در غیر این صورت نه تنها خودکفایی در تولید گندم را از دست میدهیم، بلکه شاهد وابستگی به واردات دانههای روغنی و کاهش تولید این محصول خواهیم بود.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در دو سال گذشته سطح زیر کشت گندم کاهش یافته است، تصریح کرد: تمام تلاش وزارت جهاد کشاورزی رعایت تناوب کشت گندم با کلزا برای افزایش پایداری در تولید گندم است.
کشاورز بیان داشت: بنابراین با استفاده از دانش و فناوریهای جدید و روز دنیا و استفاده از بذور اصلاح شده و راهکارهای مدیریتی علیرغم کاهش سطح زیر کشت گندم تولید این محصول افزایش یافته است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تأکید بر اینکه امسال نیازی به واردات گندم نیست، بیان داشت: وزارت جهاد کشاورزی تلاش دارد، تا برای تأمین بذر و دیگر نهادهها از همکاری بخش خصوصی بهرهبگیرد و در این راستا بدون بدون مشورت انجمنها و تشکلها هیچ گونه تصمیم و برنامهریزی انجام نمیشود.
وی با اشاره به افزایش تولید چغندر قند در کشور که منجر به افزایش تولید شکر شده است، گفت: این مهم نتیجه همکاری بخش خصوصی با دولت است و در نتیجه آن رکود تولید شکر علیرغم کاهش سطح زیر کشت با تولید یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن در ۹۵ سال گذشته شکسته شد.
وی افزود: انجمن صنفی قند و شکر در زمینه تولید و فرآوری و خرید چغندر و نیشکر از کشاورزان همراهی و همکاری خالصانهای داشته است و در آینده هم تمام اختیارات مدیریت تولید و بازار این محصول به آنها واگذار میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تأکید بر اینکه صنعت باید متولی کالا و محصول کشاورزی باشد، تصریح کرد: افزایش تولید محصولات صنعتی کشاورزی بدون همکاری بخش صنعتی کشاورز میسر نیست.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی از تدوین و اجرای برنامه راهبردی مدیریت تولید هشت محصول اساسی کشاورزی در کشور خبرداد و افزود: ۹۴ درصد واردات بخش کشاورزی به این ۸ محصول اختصاص دارد.
کشاورز تصریح کرد: طرحهای مدیریت تولید برای محصولات برنج، جو، گندم، دانههای روغنی، ذرت چغندر قند اجرا میشود.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت ۴ محصول اساسی کشاورزی از جمله گندم، کلزا، جو و برنج مسئول مستقل منصوب کرده و هیچ تریدی در عملیاتی کردن طرحهای خوداتکایی این محصولات ندارد.
۰۷:۰۲:۱۹ اخرین روز هفته را اغاز می کنیم امیدواریم بازار مثل دیروز نباشد
۰۷:۰۲:۱۰ با سلام و صبح بخیر