۰۷:۲۹:۲۳ پایان بخش اول ادامه در بخش دوم
۰۷:۲۹:۰۳ گروه بورس، هاشم آردم: شاخص بورس تهران طی معاملات روز گذشته باز هم با افت مواجه شد و در میانه کانال ۷۷ هزار واحد آرام گرفت. آنچه در معاملات روز گذشته محسوس بود، کاهش تمایلات نزولی و ظاهر شدن تقاضای خرید سهام در برخی از گروهها و تک نمادها بود. از میان گروههای صنعتی ۳۷ گانه حاضر در بورس تهران، فقط ۸ گروه با رشد شاخص مواجه شدند و در روز منفی بازار، سهامداران خود را شیرین کام کردند. از میان این ۸ صنعت، گروه خدمات فنی و مهندسی با بیشترین رشد در صدر گروههای سودده قرار گرفت. نمادهای این گروه بهطور متوسط با ۲ درصد رشد قیمت مواجه شدند. در این گروه که تنها دو نماد دارد، حمایت اشخاص حقوقی در نماد «رمپنا» باعث شد قیمت پایانی تقریبا ۲ درصد رشد کند. همین موضوع سبب شد که «رمپنا» جزو تاثیرگذارترین نمادها در جلوگیری از افت بیشتر شاخص کل قرار گیرد.
در کنار گروه فنی و مهندسی، گروههای حملونقل، دباغی و پرداخت چرم و سایر واسطهگریهای مالی (لیزینگها) قرار داشتند که بیشترین رشد شاخص صنعت را تجربه کردند. شاخص این گروهها به ترتیب ۸۶/ ۱، ۶۵/ ۱ و ۳۵/ ۱ درصد رشد کرد. از میان این گروهها نیز گروه حمل و نقل با معامله بلوکی در نماد عادی حکشتی به کمک شاخص کل شتافت. روز گذشته در حالی که قیمت تابلو در نماد حکشتی در محدوده منفی قرار داشت، یک معامله کد به کد میان سهامداران حقوقی از راه رسید و قیمت پایانی را در این نماد تا مثبت ۲ درصد رشد داد. در نتیجه این داد و ستد تاثیر مثبت ۴۵ واحدی برای شاخص کل رقم خورد و در نتیجه از ریزش بیشتر دماسنج بازار جلوگیری شد.
در طرف دیگر در حالی که ۲۸ صنعت با افت شاخص مواجه بودند، گروههای محصولات چوبی، ساخت دستگاههای ارتباطی، استخراج نفت و گاز و همچنین ابزار پزشکی (با تک نماد «آکنتور») بیشترین افت قیمتهای سهام را تجربه کردند و هر کدام بهطور جداگانه حدود ۵ درصد ریزش داشتند. همچنین بیشترین ارزش معاملات روز گذشته برای گروههای خودرویی، بانکی و سرمایهگذاریها و فلزات اساسی رقم خورد. در حالی که کل ارزش معاملات بورسی به زحمت به رقم ۳۰۰ میلیارد تومان میرسید، ارزش معاملات در گروه خودرویی بالغ بر ۱۰۰ میلیارد تومان بود.
نیمنگاهی به بانکیها
آنچه بیش از همه در معاملات روز گذشته توجهها را به خود جلب میکرد، جمع شدن صفهای فروش در نمادهای لیدر گروه خودرویی بود. پس از آنکه در انتهای هفته گذشته و ابتدای هفته جاری فشار فروش در نمادهای خودرویی شدت گرفت و ریزشهای سنگینی برای نمادهای مختلف این گروه رقم خورد، روز گذشته در برههای از ساعات معاملات به نظر رسید که احتمالا به زودی روند ریزشی در این نمادها به پایان خواهد رسید. از آنجا که مدتها است فعالان بازار به دنبال لیدری میگردند که به جای گروه خودرویی نشسته و رشد بعدی بازار را رقم بزند، با جمع شدن صفهای فروش در نمادهای خودرویی، معاملات در گروه بانکی رونق بیشتری پیدا کرد. در واقع به نظر میرسید بورس بازانی که از گروه خودرویی خارج شدهاند، حرکت محتاطی به سمت نمادهای بانکی داشتند. اگرچه صفهای فروش سنگین در نمادهایی از قبیل «خاور» و «خکاوه» به قوت خود تا انتهای ساعات معاملات باقی ماند، اما با جذب شدن صفهای فروش نمادهایی از قبیل «خودرو» و «خساپا»، قیمت در نمادهای بانکی نیز رو به رشد گذاشت. قیمت در برخی نمادهای بانکی از منفی تا محدوده صفر تابلو نیز رشد کرد. اما در ادامه، عرضههای پرحجم در نمادهای بانکی از رشد بیشتر قیمت جلوگیری کرد و شاید این تلاش نیز برای لیدر شدن گروه بانکی فعلا با شکست مواجه شد. از میان نمادهای حاضر در گروه بانکها و موسسات اعتباری، بیشترین ارزش معاملات به نمادهای «وبملت»، «وتجارت» و «وبصادر» اختصاص یافت. این در حالی بود که شاخص این گروه با افت ۳۶/ ۰ درصدی مواجه شد و زیان متوسط این گروه از ابتدای سال به تقریبا ۵ درصد رسید. بیشترین رشد قیمت در این گروه به نمادهای وسینا، وبصادر و وانصار تعلق داشت و در طرف دیگر «وپارس»، «وپست» و «وکار» نیز بیشترین افت قیمت را ثبت کردند.
سرمایهگذاریها، همچنان پرمعامله
از ابتدای سال جاری تا کنون، توجهها به شرکتهای سرمایهگذاری بیش از پیش بوده است. در حالی که از لحاظ ارزش بازار این گروه رتبه یازدهم را در گروههای بورسی به خود اختصاص میدهد، این روزها پس از گروههای خودرویی و بانکی، بیشترین ارزش معاملات روزانه را دارد. طی ماه گذشته ارزش معاملات در این گروه بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است. این اتفاق در حالی رقم میخورد که ارزش معاملات گروههای بزرگی همچون فلزات اساسی و محصولات شیمیایی (پتروشیمی ها) طی یک ماه گذشته کمتر از ۴۰۰ میلیارد تومان بوده است. دلیلی که بیش از همه باعث مورد توجه قرار گرفتن سهام شرکتهای سرمایهگذاری میشود، رشد خالص ارزش داراییها (NAV) در دوره رونق بازار است. چنانچه رشد بازار متوقف شود و در مسیری نزولی قرار گیرد، احتمالا توجه به این گروه نیز کاهش خواهد یافت. نکته دیگری که این روزها باعث افزایش ارزش معاملات بوده است، قرار گرفتن نماد «وساپا» در این گروه است. همانطور که این روزها سایر نمادهای وابسته به گروه خودرویی پرمعامله هستند، ارزش معاملات وساپا نیز در بالاترین رکوردهای خود قرار دارد. ارزش معاملات این گروه در روز گذشته تقریبا به اندازه ۳۰ میلیارد تومان بود. از میان نمادهای حاضر در این گروه بیشترین ارزش معاملات به نماد «وساپا» اختصاص یافت که بیش از ۲۰ میلیارد تومان بود. پس از آن نمادهای «واتی»، «وتوصا» و «وملت» بیشترین ارزش معاملات را رقم زدند. نمادهای «وتوصا»، «پردیس» و «واتی» بیشترین رشد قیمت و نمادهای «وساپا»، «وملت» و «وبیمه» نیز بیشترین افت قیمت را در این گروه ثبت کردند. در گروه شرکتهای چندرشتهای صنعتی نیز تنها به اندازه ۸۰۰ میلیون تومان سهم جابهجا شد و بیشترین ارزش معاملات به نماد «وغدیر» تعلق گرفت. ضمنا نماد «وامید» بیشترین افت و «وصندوق» نیز کمترین افت قیمت را تجربه کرد.
لاستیک و پلاستیک
گروه لاستیک و پلاستیک نیز در روز گذشته از افت قیمتها بی بهره نماند و شاخص این گروه تقریبا ۷۴/ ۰ درصد افت کرد. بیشترین ارزش معاملات در این گروه به نماد «پلاسک» و «پتایر» تعلق گرفت و همچنین نمادهای پلاسک و پتایر به ترتیب بیشترین رشد و بیشترین افت قیمت را تجربه کردند. این گروه جزو گروههایی است که ازابتدای سال همچنان بازدهی مثبت خود را حفظ کرده است. در حالی که از ابتدای سال جاری ۱۳ صنعت بازدهی مثبت داشتهاند، این گروه نیز توانسته است بازدهی تقریبا ۴ درصدی را ثبت کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044622/#ixzz468wkrtl3
۰۷:۲۸:۴۷ گروه اقتصاد بینالملل، شادی آذری: دیروز همزمان با اینکه سرمایهگذاران به نتیجه نشست نفتی دوحه چشم دوخته بودند، ارزش سهام در بورسهای عربستان سعودی بیشترین سقوط را در بین بورسهای سایر کشورهای عربی حوزه خلیج فارس رقم زد. به گزارش بلومبرگ، شاخص تداول (بورس اوراق بهادار عربستان سعودی) ظهر دیروز به وقت محلی ۸/ ۰ درصد افت کرد. کاهش بعدی به افت شاخص بورسهای دوبی مربوط میشود که رقم ۷/ ۰ درصد را ثبت کرد. دیروز نشست نفتی دوحه با یک ساعت تاخیر آغاز شد که گفته میشود تاخیر ایجاد شده به دلیل تغییراتی در برنامه این نشست بوده که عربستان درخواست کرده بود.
دستکم ۱۶ کشور تولیدکننده نفت که در حدود نیمی از تولید نفت جهان را بر عهده دارند، از جمله عربستان سعودی و روسیه، دیروز در پایتخت قطر گردهم آمدند تا موضوع فریز نفتی را با هدف افزایش قیمتها به بحث گذارند. بازار داراییهای کشورهای عضو شورای همکاریهای خلیج فارس به شدت به قیمت نفت پیوند خورده است، محصولی که بخش اعظم درآمدهای نفتی دولتهای این کشورها را تشکیل میدهد.نبیل فرهت، یکی از سهامداران بورس الفجر در ابوظبی میگوید: «سرمایهگذاران نسبت به تغییر سیاستها در این نشست احساس نگرانی میکنند. بسته به نتایج نشست دوحه ممکن است شاهد جهش قیمتها در جهت منفی یا مثبت باشیم.»موتور اصلی افت سهام در عربستان، کاهش ارزش سهام بانک سعودی الفرنسی است که افتی ۹/ ۲ درصدی را تجربه کرد. این افت با وجود آن رقم خورد که این بانک گزارش ۷/ ۲ درصد افزایش سود در فصل نخست را منتشر کرد که با انتظارات تحلیلگران نیز منطبق بود.
دیروز حدود ۱۷۷ میلیون سهم در بورس سعودی مبادله شد که این مقدار ۲۴ درصد بیشتر از میانگین ۲۰ روز اخیر بود. افت ارزش سهام عربستان در شرایطی رقم خورده که شاهزاده محمد بن سلمان اعلام کرده است عربستان سعودی در ماه جاری از طرح جامع اقتصادی خود برای دوران پسانفتی پردهبرداری خواهد کرد. گفته میشود این طرح قصد دارد تا شرکت آرامکو را از یک شرکت نفتی به یک مجتمع انرژی و صنعتی تبدیل کند و در عین حال در بخشی از آینده این شرکت، تبدیل آن به یک صندوق سرمایهگذاری دولتی پیشبینی شده است.بر اساس گزارش بلومبرگ، دیروز ارزش سهام شرکت صنایع پایه عربستان، یکی از بزرگترین تولیدکنندههای محصولات پتروشیمی جهان نیز ۷/ ۰ درصد کاهش یافت که البته علت اصلی آن آتشسوزی در یک کارخانه متعلق به یکی از واحدهای این شرکت بوده است. این آتشسوزی ۱۲ کشته و۱۱ مجروح نیز برجا گذاشت.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044616/#ixzz468wg5uRu
۰۷:۲۸:۴۲ گروه بورس- زهرا رحیمی: به موازات افت عمومی قیمت سهام در بورس تهران، قیمتها در فرابورس ایران نیز با روند نزولی چشمگیری همراه شدند، بهطوری که روز گذشته آیفکس با۵/ ۱۰ واحد افت (معادل ۴/ ۱ درصد) به رقم ۶/ ۷۵۸ واحد رسید. به این ترتیب زیان این بازار از ابتدای سال تاکنون به حدود ۸/ ۵ درصد بالغ شد. بیشترین تاثیر منفی بر شاخص فرابورس از جانب نمادهای پتروشیمی مارون، پالایش نفت تهران، ذوبآهن اصفهان و پالایش نفت لاوان رخ داد. نماد مارون که سه روز متوالی کاری گذشته، بیشترین تاثیر منفی بر شاخص فرابورس را داشته است،دیروز افت حدود ۷/ ۳ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رسانده است. در مقابل پتروشیمی زاگرس و گروه پتروشیمی ایرانیان دو نمادی بودند که مانع ریزش بیشتر آیفکس شدند. فعالیت صددرصدی معاملهگران حقیقی در پتروشیمی زاگرس در نهایت منجر به رشد بیش از ۹/ ۱ درصدی قیمت این سهم شد و این نماد را در صدر نمادها با بیشترین تاثیر مثبت برآیفکس قرار داد.
در بازار دیروز حدود ۲۶۳ میلیون و ۴۴۳ هزار سهم به ارزش حدود ۲۵۷ میلیارد تومان در بازار دادوستد شد. بررسیهای دنیای اقتصاد نشان میدهد که حجم و تعداد معاملات این بازار نسبت به میانگین یک ماهه آن به ترتیب بیش از ۱۵ و ۳۰ درصد افت کرده است. این در حالی است که در همین بازه زمانی ارزش معاملات با رشد حدود ۲۵ درصدی مواجه بوده است. بیشترین حجم و ارزش معاملات در اختیار ذوبآهن اصفهان قرار داشت. معامله حدود ۴۹ میلیونی این شرکت به ارزش حدود ۱۱ میلیارد تومان در نهایت به افت ۸/ ۳ درصدی قیمت این سهم منجر شد. بررسی فعالیت دو دسته معاملهگران حقوقی و حقیقی در معاملات دیروز این نماد حاکی از مشارکت حدود ۹۰ درصدی حقیقیها است. این معاملهگران حدود ۸۶ درصد در سمت خرید و حدود۹۴ درصد در سمت فروش فعالیت داشتند. دیگر نماد هم گروه این شرکت در فرابورس ایران یعنی معدنی کیمیای زنجان گستران نیز افت ۴۷/ ۰ درصدی را ثبت کرد. پس از نماد «ذوب»، بانک دی بیشترین حجم معاملات را در اختیار داشت. این نماد که در اغلب روزهای معاملاتی از ابتدای سال نوسانات منفی را تجربه میکرد، روز گذشته با مشارکت ۱۰۰ درصدی حقیقیها در خرید، رشد ۰۶/ ۱ درصدی را ثبت کرد. سهامداران این شرکت از ابتدای سال جاری زیان حدود ۱۶ درصدی را تجربه کرده بودند.
اوراق اجاره مخابرات ایران با دادوستد ۴۰۰ هزار ورقه به ارزش ۴۰۱ میلیارد ریال نیز در صدر بالاترین حجم و ارزش معاملات اوراق با درآمد ثابت قرار گرفت. در میان ETFها، صندوق سرمایهگذاری اعتماد آفرین پارسیان، بیشترین حجم و ارزش معاملات را ثبت کرد و حجم معاملات این صندوق دیروز به ۷میلیون و ۳۹۰ هزار ورقه بهادار رسید. صندوق آرمان آتی کوثر و گنجینه آینده روشن به ترتیب در ردههای بعدی قرار گرفتند. بررسی جدول بیشترین افزایش قیمت حاکی از صدرنشینی توکارنگ فولاد با رشد قیمت ۹۶/ ۴ درصدی است. همکاران سیستم نیز رتبه دوم این جدول را با رشد ۲۵/ ۴ درصدی به خود اختصاص داد.در سوی دیگر پالایش نفت شیراز و سرمایهگذاری توسعه و عمران کرمان بیشترین افت قیمتی را تجربه کردند. در بازار دیروز شاهد بازگشایی نماد معاملاتی شرکت گروه فنآوا پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام و تقسیم سود نقدی هر سهم بودیم.نماد معاملاتی شرکت بیمه نوین نیز برای برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام و نماد معاملاتی بانک گردشگری برای برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام در روز ۳۱ فروردین، در پایان معاملات دیروز متوقف شد.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044617/#ixzz468wbpAqx
۰۷:۲۷:۱۷ ایرنا: «ولیالله سیف» رئیس کل بانک مرکزی ایران شنبه شب در حاشیه اجلاس صندوق بینالمللی پول در واشنگتن در مصاحبه با شبکه خبری «سیانبیسی» آمریکا، درخواست عربستان برای ثابت نگه داشتن تولید نفت ایران را منصفانه و منطقی ندانست. سیف به «سیانبیسی» گفت که سهمیه صادرات نفت ایران در اوپک ۴/ ۲ میلیون بشکه در روز است؛ در شرایط تحریم این سهمیه تکمیل نشد و برخی از اعضای اوپک این عقبماندگی را با افزایش تولید خود جبران کردند. سیف افزود: «ایران سعی میکند عقبماندگی خود از سهمیهاش را جبران کند و همین کار را خواهد کرد و جهتگیری اصلی اقتصاد ما نیز همین خواهد بود.» وی دیگر اعضای اوپک را مسبب سقوط ۳۷ درصدی قیمت نفت دانست. رئیس بانک مرکزی گفت: «درخواست توقف تولید را کشورهایی مطرح میکنند که مسوول نفت مازاد در بازار هستند. این کشورها بیشتر از سهمیهشان نفت تولید کردهاند که این منصفانه نیست.» سیف متذکر شد این سخنان تنها نظر شخصی اوست و تصمیمگیری نهایی بر عهده بیژن زنگنه وزیر نفت خواهد بود. تولیدکنندگان نفت عضو و غیرعضو اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) دیروز درشهر دوحه قطر گردهم آمدند تا تلاش کنند طرح فریز نفتی (حفظ سقف تولید نفت در سطح ژانویه ۲۰۱۶) را برای کاهش عرضه نفت و بهبود قیمتها تصویب کنند.
توافق اولیه طرح فریز نفتی در ماه فوریه(بهمن-اسفند) ۲۰۱۶ بین کشورهای روسیه، عربستان، قطر و ونزوئلا حاصل شد. روسیه بهعنوان بزرگترین تولیدکننده نفت غیرعضو اوپک و عربستان بهعنوان بزرگترین تولیدکننده نفت عضو اوپک نقش اصلی را در عرضه بیش از تقاضای نفت به بازار و افت قیمتها دارند. میزان اضافه عرضه نفت به بازار اکنون یک میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز برآورد میشود. عربستان سعودی از ماه ژوئن (خرداد-تیرماه) ۲۰۱۴ با هدف جلوگیری از سهمگیری نفت شیل (تولید نفت از ماسههای نفتی) از بازار جهانی نفت، افزایش تولید نفت را بدون هیچ اجماعی با دیگر تولیدکنندگان همگروه خود آغاز کرد و با این اقدام قیمتهای نفت را از ۱۱۵ دلار در ماه ژوئن ۲۰۱۴ به ۷۶ دلار در هر بشکه در ماه نوامبر همان سال کاهش داد. روند نزولی قیمتها در سال ۲۰۱۵ تداوم یافت و قیمت هر بشکه نفت به سطح ۳۰ دلار نیز سقوط کرد. اعلام توافق اولیه طرح فریز نفتی در ماه فوریه سال جاری میلادی، قیمتهای نفت را ۳۰ درصد بالا برد. قیمتهای نفت در آستانه نشست دوحه به دامنه ۴۰ تا ۴۳ دلار رسید. مازاد عرضه نفت خام در بازارها موجب کاهش ۷۰ درصدی قیمت آن از اواسط سال ۲۰۱۴ تاکنون شده است. بیژن زنگنه وزیر نفت با حمایت از طرح تثبیت تولید نفت (فریز نفتی) و برگزاری نشست دوحه گفت: ایران تحت هیچ شرایطی نمیتواند از حق و سهم تاریخی خود از بازارهای جهانی نفت خام صرفنظر کند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044671/#ixzz468wQqHo3
۰۷:۲۷:۰۰
محمدحسین بابالو: روز گذشته قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی با جهتگیری افزایشی اعلام شد هرچند که رشد نرخها چندان هم چشمگیر نبوده و البته برخی از گریدهای شیمیایی با افت قیمت نیز همراه بودند. با توجه به ثبات نسبی قیمتهای جهانی و البته جهتگیری افزایشی آرام آنها، رشد آرام قیمتهای پایه پیشبینی شده بود که در قیمتهای اعلامی جدید محقق شد.
در قیمتهای پایه جدید اغلب پلیمرها رشد قیمتهای محدودی را تجربه کردند و تنها پلی استایرنهای انبساطی گریدهای ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ با افت ۲۶/ ۲ درصدی قیمتهای پایه روبهرو بودند. این در حالی بود که پلی استایرن مقاوم ۷۲۴۰ بیشترین رشد قیمتها یعنی افزایشی ۲۸/ ۶ درصدی را تجربه کرد. کاهش ۵۲/ ۰ درصدی قیمت دلار در محاسبه نرخهای پایه، افزایش بیشتر قیمت گریدهای سنگین اکستروژن و سنگین دورانی همچنین پلی استایرن معمولی، رشد ۳۷/ ۳ درصدی SBR1502 ونهایت انتظار فعالان بازار مبنی بر رشد آرام قیمتها و سپس تثبیت نرخ را میتوان از ویژگیهای مهم قیمتهای پایه پلیمرها دانست. این در حالی بود که حجم بزرگی از قیمتهای محصولات شیمیایی با افت نرخ همراه بودند ولی باز هم جهتگیری افزایشی را میتوان چهره غالب قیمتها در این گروه کالایی به شمار آورد. ثبات قیمت منومر وینیل استات، کاهش قیمت نرمال بوتانول، اورتوزایلین، اوره، کریستال ملامین، متانول، زایلین مخلوط، آروماتیک سنگین، استایرن منومر، منواتیلن گلایکول و دی اتیلن گلایکول را میتوان مهمترین ویژگیهای قیمتهای پایه محصولات شیمیایی دانست هرچند که سایر گریدها رشد قیمت داشتند. دیاتیلن گلایکول با ۵/ ۷ درصد کاهش و منواتیلن گلایکول با ۴/ ۶ درصد افت رکورددار کاهش قیمتها در این گروه کالایی به شمار میرود. پس از اعلام قیمتهای پایه جدید شاهد افزایش آرام نرخها در بازار داخلی بودیم هرچند که روند عمومی آن از رشدی آرام حکایت میکند. به احتمال قوی بازار به سرعت توانسته است رشد قیمتها را در ذات خود نهادینه کند یعنی از این پس میتوان به تثبیت بازار بیش از پیش امیدوار بود.
بالا بودن موجودی انبارها به دلیل افزایش حجم خرید از بورس کالا در هفتهها و ماههای گذشته، باعث شده تا عرضه در بازار داخلی نسبتا بالا باشد که سیگنال مهمی برای دورنمای بازار تلقی خواهد شد. به احتمال قوی بازار از این پس التهاب پیشین را از دست داده و به سمت آرامش پیش خواهد رفت. باید به این نکته نیز اشاره کرد که هم اکنون حجم خرید در بازار آزاد محدود بوده یعنی به جز گریدهای مورد نیاز برای تولید ظروف یکبار مصرف و برخی دیگر از گروههای پلیمری سایر انواع با ضعف نسبی تقاضای مؤثر روبهرو هستند؛ بنابراین چندان هم نمیتوان به این بازار خوشبین بود زیرا هنوز هم کالاهایی با قیمت تمام شده پایین در بازار داخلی وجود دارد که پتانسیل چند نرخی شدن قیمتها و همچنین عقبنشینی نرخها را در ضعف تقاضای فعلی خاطرنشان میسازد. با توجه به جهتگیری کاهشی جدید در بازارهای جهانی در کنار دورنمای مبهم قیمت نفت شاید پتانسیل تعدیل نرخ در بازارهای جهانی نیز ایجاد شده باشد که میتواند به ابهام در بازار داخلی منجر شده و همچنین سیگنالی برای تثبیت و حتی افت قیمتها در بازار آزاد ایجاد کند هرچند که هنوز برای اظهارنظر در این مورد زود است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044643/#ixzz468wEmj65
۰۷:۲۶:۴۳
انجمن جهانی فولاد به تازگی در گزارشی پیشبینی خود از تقاضای جهانی فولاد در دو سال آینده میلادی را منتشر کرده است. این انجمن پیشبینی میکند که مصرف فولاد جهان در سال ۲۰۱۶ میلادی حدود یک درصد افت داشته در سال ۲۰۱۷ نیز ثابت است یا رشد ناچیزی خواهد داشت. براساس این گزارش که در تاریخ چهارشنبه ۱۳ آوریل ۲۰۱۶ (۲۵ فروردین) منتشر شده است، تقاضای کل فولاد جهان در سال ۲۰۱۶ با افتی ۸/ ۰ درصدی نسبت به سال قبل به ۱۴۸۸ میلیون تن خواهد رسید. همچنین پیشبینی شده است که این عدد در سال ۲۰۱۷ با رشد ۴/ ۰ درصدی به ۱۴۹۴ میلیون تن برسد. پیشبینی انجمن جهانی فولاد برای میزان مصرف در دو سال آینده در حالی است که در سال ۲۰۱۵ میلادی مصرف فولاد جهان با ۳ درصد افت به ۱۵۰۰ میلیون تن رسیده بود. در واقع چنانچه پیشبینی این انجمن به واقعیت تبدیل شود، میزان مصرف جهانی فولاد در دو سال آینده میلادی نسبت به سال ۲۰۱۵ کمتر خواهد بود.
بازار فولاد تحت تاثیر کاهش رشد اقتصادی چین
سال ۲۰۱۵ برای اغلب مناطق دنیا با کاهش تقاضا و مصرف فولاد همراه بود. کشور چین که به تنهایی نیمی از فولاد دنیا را مصرف میکند در این سال با افت ۴/ ۵ درصدی مواجه بود که باعث شد معدل مصرف فولاد دنیا ۳درصد کاهش داشته باشد. در این میان اما منطقه یورو وضعیت بهتری داشت و رشد ۸/ ۲ درصدی را در این سال تجربه کرد. اما کشورهای سیای اس (شامل روسیه، بلاروس، قزاقستان، مولداوی، ازبکستان، ارمنستان، آذربایجان، تاجیکستان و قرقیزستان)، آمریکای شمالی و جنوبی همگی با افت تقاضا مواجه بودهاند. شرایط اقتصادی در سال گذشته میلادی بهگونهای بود که حتی منطقه خاورمیانه که در سالهای اخیر همواره روند افزایشی در مصرف فولاد داشته است، در سال ۲۰۱۵ کاهش یک درصدی را در مصرف فولاد تجربه کرد.
چین: ضعف تقاضای فولاد در دو سال پیش رو
در ادامه سیاستهای تعدیل رشد اقتصادی چین، به نظر میرسد که رشد اقتصادی این کشور کماکان در سطوح پایین قرار بگیرد. از طرفی رکود شدید فعالیتهای ساختمانی در چین باعث رکود بخش تولید بهویژه در صنعت فولاد شده است. این در حالی است که بهبود بخش ساختمان در آینده نزدیک نیز پیشبینی نمیشود. انتظار میرود تقاضای فولاد چین در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ به ترتیب با ۴ و ۳ درصد کاهش همراه شود و در سال ۲۰۱۷ به ۶۲۶ میلیون تن برسد که ۱۵درصد کمتر از سال ۲۰۱۳ است. همچنین بر اساس بررسیهای انجمن جهانی فولاد سهم کشور چین از کل مصرف فولاد دنیا که از ۹/ ۴۷ درصد سال ۲۰۰۹ به ۸/ ۴۴ درصد در سال ۲۰۱۵ رسیده بود، در سال ۲۰۱۷ به رقم ۹/ ۴۱ درصد خواهد رسید.
کاهش قیمت انرژی و بازار فولاد کشورهای نفتی
افت بهای نفت و کاهش بودجه دولتهای کشورهای نفتی در دو سال اخیر، سرمایهگذاری این دولتها در پروژههای عمرانی بهخصوص حوزه نفت و گاز را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. به این ترتیب با کاهش بودجههای عمرانی، تقاضای فولاد نیز در کشورهای یاد شده با کاهش همراه شده است. اما از دیدگاه دیگر، کاهش بهای نفت بخش زیادی از فشار مالی را از دوش کشورهای واردکننده انرژی برداشته و امکان اعمال محرکهای پولی جهت تحریک رشد اقتصادی و ایجاد فرصت برای اصلاحات ساختاری اقتصادی این کشورها را فراهم کرده است. در عین حال به نظر میرسد که قیمتهای انرژی در حال حاضر در کمترین سطح قرار دارند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044642/#ixzz468wAKq40
۰۷:۲۵:۱۲ گروه صنعت و معدن: سفر مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به همراه هفت کمیسیونر بلندپایه به تهران، ترسیم نقشه راه جدید همکاری ایران و اتحادیه اروپا را کلید زد. براین اساس، وزارت صنعت، معدن و تجارت طی فراخوانی از واحدهای تولیدی، صنعتی و تجاری خواسته است انتظارات خود را در تنظیم روابط اقتصادی با اتحادیه اروپا اعلام کنند. در سفر فدریکا موگرینی، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران، کمیسیونرهای انرژی و آب و هوا، تحقیقات، محیط زیست، شرکتها و موسسات کارآفرینی، امور انسانی، آموزش و حملونقل وی را همراهی میکنند. در این میان، روز گذشته وزارت صنعت، معدن و تجارت میزبان مسوول تجارت داخلی، صنعت، کارآفرینی و بنگاههای کوچک و متوسط اتحادیه اروپا بود. جلسهای که در آن طرحها و برنامههای در دست اقدام وزارتخانه در بخش بازرگانی و محورهای جدید همکاری با اروپا مورد بررسی قرار گرفت.
مجتبی خسروتاج، قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه مشترک خود با خانم «بینکاوسکا»، عضو کمیسیون اروپا و مسوول تجارت داخلی، صنعت، کارآفرینی و بنگاههای کوچک و متوسط ضمن توجه به اولویتهای کاری در بخش بازرگانی داخلی و بازرگانی خارجی، به موارد با اهمیت کار با اتحادیه اروپا اشاره کرد. قائممقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در این ملاقات، نوینسازی نظام بازرگانی داخلی شفاف و روانسازی آن، کاهش هزینههای لجستیکی و کاهش قاچاق را بهعنوان بعضی از طرحها و برنامههای در دست اقدام مطرح کرد که میتوان از تجریبات اتحادیه اروپا استفاده برد. خسروتاج، توسعه صادرات کالاهای غیرنفتی به اروپا، به خصوص صادرات با کالاهای ارزش افزوده بالاتر، تطبیق معیارهای فنی کنترل واردات با استاندارد و ضوابط فنی تولید کالا در ایران، حذف تبعیضهای تجاری در برخورد با شرکتهای ایرانی در مقایسه با سایر صادرکنندگان به اروپا، همراهی در اجلاسهای چندجانبه به خصوص اقدامات در حال انجام برای عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی (WTO) را از محورهای بخش تجارت خارجی برای همکاری بیشتر عنوان کرد.
به گفته وی، طرفین بر تبادل هیاتهای فنی-تکنیکی و هیاتهای تجاری در ماههای آتی برای بحث بیشتر روی موضوعات فوقالذکر توافق کردند. در این جلسه همچنین این موضوع مدنظر قرار گرفت که واحدهای تولیدی، صنعتی و تجاری انتظارات خود را در تنظیم روابط اقتصادی با اتحادیه اروپا به قائممقام وزیر صنعت،معدن و تجارت در امور تجارت منعکس کنند. این فراخوان در حالی اعلام شده که به گفته برخی از فعالان صنعتی در سالهای پیش از دوران تحریم زمینه همکاری ایران با کشورهای اروپایی مشخص بود؛ بهطوریکه ایران بهعنوان یکی از واردکنندگان عمده تجهیزات و ماشینآلات از کشورهای اروپایی برای خطوط تولید شناخته میشد و بخش اعظمی از دارو، پوشاک، لوازم آرایشی و… کشور نیز از طریق کشورهای اروپایی تامین میشد، از سوی دیگر ایران نیز صادرکننده نفت، محصولات پتروشیمی، خشکبار و … به این کشورها محسوب میشد، اما در سالهای تحریم واردات از کشورهای اروپایی بهدلیل اعمال تحریمهای بینالمللی با چالشهای بسیاری مواجه شد. از سوی دیگر صادرات ایران نیز در بخش خشکبار بهدلیل تحریمهای سختگیرانه با مشکل روبهرو شد. در این میان، با توجه به رفع تحریمهای بینالمللی، باید مجددا فضا را برای بازگشت به بازارهای اروپایی فراهم کرد. در خصوص صادرات نفت نیز بازگشت به بازار جهانی با چالش کمتری مواجه بوده و در حال حاضر نیز رفع موانع برای صادرات نفت به کشورهای اروپایی، ترکیه و جدیدا یونان آغاز شده است.
به گفته فعالان صنعتی برای ورود به بازار جهانی باید تسهیل در روابط تجاری با اتحادیه اروپا در دستور کار قرار گیرد. در این خصوص سیدحمید حسینی، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران میگوید: ما سالها جزو کشورهای جهان سوم در اتحادیه اروپا محسوب میشدیم و میتوانستیم از تعرفه ترجیحی استفاده کنیم، اما چند سالی است که از این لیست خارج شدهایم. از سوی دیگر بهدلیل اینکه عضو WTO نیستیم، نمیتوانیم در کشورهای اروپایی رقابت کنیم به همین دلیل یکی از خواستههای ما هموار کردن زمینه عضویت دائم ایران در WTO است. تسهیل روابط بانکی یکی دیگر از مواردی است که فعالان صنعتی معتقدند دستیابی به بازار جهانی به آن وابسته است. در حال حاضر و پس از لغو تحریمهای بینالمللی و برقراری سوئیفت بخش اعظمی از مشکلات واحدهای صنعتی در مراودات بانکی برطرف شده است، اما به گفته فعالان صنعتی مراوده با بانکهای کوچک تنها بخشی از مشکلات واحدهای تولیدی را برطرف میکند و باید موانع برقراری ارتباط با بانکهای بزرگ اروپایی نیز فراهم شود. حسینی همچنین برقراری خطوط اعتباری را در رونق روابط ایران با کشورهای اروپایی موثر دانست.
تسهیل در صدور روادید برای تجار و رانندگان حملکننده کالا یکی دیگر از مواردی است که فاطمه مقیمی، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران به آن اشاره کرده و در این خصوص میگوید: تجار برای صادرات کالا به کشورهای اروپایی نیازمند آن هستند که به این کشورها سفر کنند؛ اما در برخی موارد طولانی شدن روند صدور روادید این امکان را از تجار میگیرد. در نظر گرفتن تسهیلات ویژه تا زمانی که ایران از عضو ناظر به عضو دائمی در WTO تبدیل شود یکی دیگر از مواردی است که فعالان اقتصادی به آن اشاره میکنند و معتقدند که در نظر گرفتن تسهیلات میتواند بخش اعظمی از مشکلات فعالان اقتصادی را برطرف کند.
در نظر گرفتن خط فاینانس و یوزانس برای واحدهایی که امکان خرید نقدی ندارند یکی دیگر از موارد است که فعالان اقتصادی به آن اشاره میکنند. در این خصوص محمد رضا نجفیمنش، رئیس کمیسیون تسهیل کسبوکار اتاق بازرگانی تهران میگوید: قطع خطوط اعتباری یکی از چالشهای بزرگ واحدهای تولیدی در سالهای اخیر محسوب میشود که با در نظر گرفتن فاینانس و یوزانس این مشکل برطرف خواهد شد. تولید مشترک با تولیدکنندگان داخلی و جوینت شدن با آنها یکی دیگر از مواردی است که فعالان اقتصادی به آن اشاره میکنند؛ علاوهبر تولید مشترک انتقال دانش و تکنولوژی روز دنیا به ایران یکی دیگر از مواردی است که میتواند به حضور پررنگ فعالان اقتصادی و صنعتی در بازارهای جهانی کمک کند. علاوهبر تولید مشترک، نجفیمنش معتقد است که سرمایهگذارانی که وارد بازار ایران میشوند باید برای ایران بازار صادراتی در نظر گیرند تا شرایط برای حضور در بازارهای جهانی نیز تسهیل شود.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044659/#ixzz468w5w9XM
۰۷:۲۴:۴۸ دنیای اقتصاد: عرضه «قسطی» آپارتمان، از اول اردیبهشت با راهاندازی بازار «تضمین خرید و فروش غیرنقدی ملک» در شعب مرکزی بانک مسکن سراسر کشور، استارت میخورد. بانک مرکزی اخیرا با تعیین نرخ کارمزد برای فروش قسطی مسکن، مرحله آخر مجوز اجرایی این طرح را تکمیل کرد. با این مجوز، مشروط به توافق سازندهها و مالکان آپارتمانهای حداکثر ۱۰ سال ساخت با خریداران برای فروش نقد و اقساط، عملیات «پرداخت اقساط ماهانه بخش غیرنقد بهای معامله» توسط بانک مسکن برای فروشنده تضمین میشود و در عمل، به این نوع معاملات رسمیت داده خواهد شد. چهار شرط برای قسطیفروشی آپارتمان از جانب بانک تعیین شده که شامل «پرداخت قسطی حداکثر ۵۰ درصد ارزش معامله توسط خریدار»، «رعایت سقف ۱۵۰ میلیون تومان برای تقسیط بهای فروش» و همچنین «سقف قسط ماهانه سه میلیون تومان و طول بازپرداخت حداکثر ۵۰ ماه» است. پیشبینی میشود تحتتاثیر بازگشت تقاضای مصرفی به بازار و تمایل سازندهها به فروش سریع، معاملات غیرنقد با استقبال روبهرو شود. در کنار این طرح، ۱۴ ابزار جدید نیز بهعنوان پیشرانه بانکی-پولی برای تحریک ساخت و ساز و معاملات مسکن در سال جاری وارد بازار میشود که مهمترین آنها پرداخت «تسهیلات در گردش» به تولیدکنندگان مصالح ساختمانی است.
گروه مسکن، فرید قدیری: بانک عامل بخش مسکن با هدفگذاری کمی برای تامین مالی حجم مشخصی از متقاضیان خرید و سرمایهگذاران سازنده در سال جاری، ۱۵ ابزار پولی-بانکی را در نقش پیشرانه بابت تحریک بخش مسکن و ساختمان، بهصورت همزمان فعال کرد. گزارش «دنیای اقتصاد» از جزئیات پیشرانههای بانکی سال ۹۵ بازار مسکن حاکی است: بانک مسکن علاوه بر پرداخت تسهیلات ۳رقمی بدون سپرده برای ساخت و خرید آپارتمان (وامهای بالای ۱۰۰ میلیون تومان) در سال جاری، اخیرا برای راهاندازی بازار فروش قسطی واحدهای مسکونی نیز سرانجام موفق به اخذ مجوز بانک مرکزی شد. براساس مجوز تحت اختیار بانک مسکن برای ایجاد بازار قسطی فروش ملک، از ابتدای اردیبهشت امسال، امکان انجام «معامله نسیه آپارتمان مسکونی» در ۷ شعبهویژه این بانک در تهران و همچنین شعبههای مرکزی سایر شهرها، فراهم میشود و در فاز اول طرح فروش قسطی، صرفا سازندههای عضو تشکلهای ساختمانی میتوانند برای فروش غیرنقدی آپارتمانهای حداکثر ۱۰ سال ساخت خود، ضمانت «پرداخت اقساط توسط خریدار» را از بانک مسکن دریافت کنند. در این طرح، بانک مسکن تسهیلات ریالی به طرفین معاملات نسیه پرداخت نمیکند بلکه بانک، توافق سازنده با خریدار برسر پرداخت غیرنقدی و مدتدار بخشی از ارزش ملک مورد معامله را تضمین میکند طوریکه در صورت عدم بازپرداخت به موقع اقساط ماهانه مبلغ غیرنقد از جانب خریدار آپارتمان، بانک مسکن مبالغ معوق را به سازنده یا همان فروشنده پرداخت خواهد کرد. با راهاندازی بازار تضمینی نسیه فروشی آپارتمان در تهران، پیشبینی میشود با توجه به کمبود نقدینگی در دسترس متقاضیان مصرفی از یکسو و تمایل سازندهها به فروش واحدهای نوساز با هر روش ممکن، بهزودی یک تحرک اساسی در بازار معاملات از طریق مبادله نقد و اقساط ملک شکل بگیرد و از این محل جرقه رونق ملکی ایجاد شود.
مدیرعامل بانک مسکن روز گذشته با تشریح جزئیات نحوه تضمین فروش قسطی و خرید غیرنقد آپارتمانهای مسکونی اعلام کرد: در این طرح حداکثر ۵۰ درصد ارزش روز واحد مسکونی و تا سقف ۱۵۰ میلیون تومان از بهای کل معامله، قابلیت تقسیط و پرداخت غیرنقد دارد. علاوهبر این دو شرط، در فاز اول اجرا فقط آپارتمانهای حداکثر ۱۰ سال ساخت –از تاریخ صدور پروانه ساختمانی- مشمول تضمین فروش قسطی هستند و در کنار این سه شرط، عملیات تقسیط و نوع توافق خریدار و فروشنده در فروش نسیه آپارتمان باید به گونهای باشد که قسط ماهانه از ۳ میلیون تومان و طول بازپرداخت نیز از ۵۰ ماه تجاوز نکند. به این ترتیب در قالب ۵ شرط تعیین شده برای فروش قسطی مسکن، حریم رسمی معاملات نسیه آپارتمان مسکونی با لحاظ قدرت مالی خریدار از بابت پرداخت اقساط و میزان آمادگی فروشنده به دریافت مبلغ غیرنقد، تعیین شده است. بانک مسکن در ازای ارائه تضمین حقوقی لازم به فروشنده بابت پرداخت به موقع اقساط معاملات نسیه توسط خریدار، رقمی معادل ۳۶/ ۲ درصد مبلغ غیرنقد را تحت عنوان «کارمزد» در هر سال از طرفین معامله دریافت خواهد کرد. محمد هاشم بت شکن روز گذشته با تشریح دومین پیشرانه بانکی برای رونق بخشی به بازار مسکن، از ورود بانک مسکن به بازار پیشخرید برای تضمین تعهدات پیشفروشنده نزد پیشخریدار خبر داد.
بانک عامل بخش مسکن با دریافت مجوز از بانک مرکزی برای ایجاد «حساب امانی» در بازار دوم معاملات مسکن –بازار پیشفروش- آمادگی دارد معاملات پیشفروش ساختمان را در قالب تشکیل حساب امانی و کنترل مراوده مالی پیش خریدار و پیشفروشنده، برای طرفین تضمین و کنترل کند. بر این اساس، با تشکیل حساب کوتاهمدت از سمت پیشفروشنده، مبالغ پروژه توسط پیشخریداران به این حساب واریز میشود و مجوز برداشت پول برای پیشفروشنده، بعد از تایید میزان پیشرفت فیزیکی ساختمان و اجازه مهندس ناظر و بانک مسکن، صادر خواهد شد. به این ترتیب، با ایجاد «حساب امانی»، نظام دخل و خرج در پروژههای پیشفروش مسکن شفاف میشود و امکان سوءاستفاده پیشفروشنده و دریافت پول اضافهتر از ساخت و ساز انجام شده، سلب میشود. در این طرح، به پیشخریداران بابت واریز اقساط پروژه به حساب امانی، نرخ سود کوتاهمدت ۱۰ درصدی پرداخت میشود و بانک مسکن نیز معادل ۵/ ۰ درصد کل ارزش پروژه، کارمزد دریافت خواهد کرد.
سومین طرح بانک مسکن، تامین مالی ساخت و خرید یک میلیون واحد مسکونی در سال ۹۵است به این صورت که در سالجاری، ۲۰۰هزار فقره وام خرید به متقاضیان تسهیلات مسکن داده خواهد شد و از ساخت و فروش ۵۰۰هزار واحد مسکونی نیز از طریق وام ساخت با قابلیت انتقال به خریدار، حمایت مالی میشود. همچنین نوسازی ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در بافت فرسوده و پرداخت ۱۰۰ هزار فقره وام جعاله نیز بخشهای دیگر این طرح است. مدیرعامل بانک مسکن درباره چهارمین پیشرانه مالی گفت: در سال جاری برنامه راهاندازی اولین صندوق سرمایهگذاری خارجی املاک و مستغلات در دستور کار بانک قرار دارد که با هدف جذب داراییهای ایرانیان مقیم خارج از کشور و تخصیص آنها به پروژههای ساختمانی و در نتیجه پرداخت سود مشخص به سرمایهگذاران، این صندوق تشکیل خواهد شد. بت شکن تصریح کرد: صندوق سرمایهگذاری خارجی املاک و مستغلات در زمان تشکیل و راهاندازی، از جانب سازمان سرمایهگذاریهای خارجی تضمین خواهد شد تا اطمینان لازم به سرمایهگذاران داده شود. به گزارش «دنیایاقتصاد» در صورت راهاندازی این صندوق، اولین مسیر ورود سرمایه خارجی به بخش مسکن گشوده میشود. این بخش تاکنون و طی سالهای اخیر، هرگز مدنظر سرمایهگذاران خارجی نبوده و در آن دست پروژههای ساختمانی سفارش دولت که یکی دو شرکت خارجی حضور داشتند، صرفا نقش پیمانکاری به آنها محول شد.
ابزار پنجم رونق بخش مسکن که امسال از جانب بانک عامل این بخش، فعال میشود، حوزه بالادست ساخت و ساز را هدف قرار داده است. این بانک از هماکنون آمادگی دارد به تولیدکنندگان کوچک و متوسط در حوزه مصالح ساختمانی و تجهیزات ساختمانی، تسهیلات در گردش ارائه کند. این تسهیلات تا سقف ۸۰ درصد ارزش پیش فاکتور خرید مواد اولیه یا ماشینآلات مورد نیاز کارخانه، پرداخت میشود و نرخ آن براساس نرخ سود مشارکت مصوب شورای پول و اعتبار محاسبه خواهد شد. هدف آن است که حدود ۳۰۰ صنعت مرتبط با بخش ساختمان که طی دو سال اخیر بهدلیل رکود ساختوساز، با مشکل فروش و تولید مواجه شده بودند، در سال جاری به موازات شروع فعالیتهای ساختمانی، رونق بگیرند، چراکه در غیر این صورت، رونق با تاخیر به گروههایی از تولیدکنندگان مصالح ساختمانی (از جمله مصالح مورد مصرف در تکمیل و نازک کاری ساختمان) منتقل خواهد شد.
ششمین ابزار یا همان پیشرانه بانکی برای رونق مسکن، به شرکتهای بزرگ مقیاس تولیدکننده مصالح ساختمانی تعلق میگیرد. این ابزار «سبد اعتباری» خواهد بود که برای گشایش ال.سی و… به این کارخانهها ارائه خواهد شد. بانک مسکن از ابتدای امسال همچنین پرداخت ۱۳۰ میلیون تومان وام ساخت بدون سپرده برای صنعتیسازی مسکن در تهران و ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون تومان وام در شهرهای بزرگ و کوچک را نیز آغاز کرد و طبق آنچه روز گذشته مدیرعامل این بانک اعلام کرد، چنانچه شرکتهای ساختمانی به واردات تکنولوژی ساخت برای اجرای پروژههای مسکونی اقدام کنند، سقف این تسهیلات تا ۲۰ میلیون دیگر افزایش پیدا میکند و در تهران ۱۵۰ میلیون تومان وام برای ساخت هر واحد مسکونی پرداخت میشود. در غیر این صورت، سقف وام ساخت بدون سپرده با نرخ سود مشارکتی، برای سنتی سازی، ۲۰ میلیون تومان کمتر از تسهیلات صنعتیسازی خواهد بود. پیشرانه هشتم بانک مسکن، افزایش سرمایه این بانک از مبلغ ۳ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان کنونی به ۸ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان است که این حجم قابل توجه سرمایه جدید با مصوبه هفته گذشته مجلس، از محل فروش داراییهای غیرمنقول وزارت راه و شهرسازی –زمین و ملک- ایجاد خواهد شد. با این میزان افزایش سرمایه، قدرت وامدهی بانک عامل بخش مسکن معادل ۵/ ۱۲ برابر حجم سرمایه جدید، افزایش پیدا میکند.
نهمین پیشرانه در نظر گرفته شده برای تحریک بخش مسکن و ساختمان، راهاندازی بازار «خدمات مدیریت دارایی» است. در این بازار، بخشی از املاک بالقوه وزارت راه و شهرسازی از جمله زمین خام شهرهای جدید که بازارپذیر نیستند، از طریق فعالیتهای بورسی گروه مالی بانک مسکن و انتشار اوراق بهادار به پشتوانه این املاک، تبدیل به داراییهای بازارپذیر میشود و بهواسطه این عملیات، امکان تامین مالی برای ساختوساز و توسعه این اراضی و در نتیجه رشد ارزش افزوده اراضی خام برای مالک اولیه –دولت- بهوجود میآید. این بازار در سالجاری کمک مناسبی به توسعه شهرهای جدید و ایجاد شهرکهای جدید مسکونی خواهد کرد. در سال جاری همچنین بازار رهن ثانویه مسکن از طریق انتشار ۳۰۰ میلیارد تومان اوراق رهنی به پشتوانه تسهیلات اولیه پرداختی، برای تقویت توان وام دهی به بخش مسکن ایجاد میشود و بازار لیزینگ مسکن نیز به عنوان پیشرانه دیگر تدارک دیده شده برای رونق این بخش، ظرف ماههای آتی پس از اخذ مجوز نهایی از بانک مرکزی، در بانک مسکن تشکیل خواهد شد.
همچنین پرداخت ۹ هزار میلیارد تومان از باقی مانده تسهیلات مسکن مهر تا سقف ۵۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان، پیشرانه دیگر برای این بخش است که باعث تکمیل ساختوسازهای نیمه کاره این طرح خواهد شد. سه برنامه دیگر بانک مسکن در سال جاری، انتشار اوراق بهادار همچون اوراق صکوک و اجاره در بورس برای استفاده از ظرفیت بازار سرمایه در جهت تامین مالی مسکن، ایجاد صندوقهای جدید زمین و ساختمان برای تامین مالی پروژههای ساختمانی از محل نقدینگیهای خُرد و همچنین تشکیل موسسات پسانداز و تسهیلات منطقهای برای تامین مالی برای ساخت شهرکهای مسکونی و شهرهای جدید در سواحل جنوبی کشور است. برای راهاندازی این موسسات هنوز مصوبه بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار صادر نشده است.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044631/#ixzz468vhiOtd
۰۷:۲۴:۲۸دنیای اقتصاد: کمیسیون تلقیق مصوبه بنزینی مجلس را با سه تغییر جدید به صحن ارائه کرد. براساس مصوبه کمیسیون تلفیق و بودجه ۹۵ سه تصمیم جدید برای بنزین اتخاذ شده است. حفظ کارت سوخت و استقرار نظام سهمیهبندی و اخذ عوارض از مصرف مازاد بر سهمیه سه محور مصوبه پیشنهادی کمیسیون به صحن علنی است. کمیسیون تلفیق جزئیات تعیین سهمیه و قیمت مصرف مازاد بر آن را به دولت واگذار کرده است. درواقع از سه سناریویی که روز پنجشنبه «دنیای اقتصاد» مطرح کرده بود نمایندگان به سناریوی دوم رای دادند. به این ترتیب قیمت بنزین سهمیهای همانند پارسال تعیین میشود و دولت میتواند متناسب با سهمیه از مصرف مازاد عوارض دریافت کند.
گروه خبر- زینب موسوی: مصوبه بنزینی مجلس برای سال ۹۵ در کمیسیون تلفیق بودجه اصلاح شد؛ مصوبهای که تنها پس از گذشت ساعاتی از موافقت نمایندگان، مجلس به مبهم بودن آن رای داد و در نهایت به کمیسیون تلفیق بودجه ارجاع داده شد. حالا اعضای کمیسیون تلفیق این مصوبه را بهگونهای اصلاح کردند که براساس آن نظام سهمیهبندی کماکان حفظ و ساز و کار آن به دولت واگذار شده است؛ به این معنا که دولت تعیینکننده میزان سهمیه ماهانه یعنی عدد پایه مصرف بنزین در سال ۹۵ است. پیش از این، «دنیای اقتصاد» در گزارشی، سه سناریوی پیشروی کمیسیون تلفیق برای قیمت بنزین ۹۵ را پیشبینی کرده بود؛ سناریویی که حالا با آنچه در کمیسیون مذکور به تصویب رسیده، همخوانی دارد. بر اساس بررسیهای «دنیایاقتصاد» یکی از سناریوهای کمیسیون تلفیق برای قیمت بنزین ۹۵ حفظ ساختار پلکانی با اعطای مجوز قیمتگذاری به دولت بود؛ موضوعی که حالا مورد تصویب کمیسیون تلفیق قرار گرفته است. این تصمیم در مقابل دو سناریوی دیگر از سوی این کمیسیون اتخاذ شد. آنها می توانستند با تایید مجدد طرح مصوب، بنزین را با جزئیات قیمتی که اعلامشده بود بهصورت پلکانی عرضه کنند. همچنین در سناریویی دیگر میتوانستند مسیر قانون هدفمندی را ادامه داده و به یکسان ماندن قیمت عرضه بنزین رای دهند. با این حال آنچه تلفیقیها به آن رای مثبت دادند حفظ ساختار پلکانی با اعطای مجوز قیمتگذاری به دولت است.
از سوی دیگر و بهمنظور آنچه مدیریت و نظارت بر میزان مصرف سوخت کشور و حاملهای انرژی خوانده میشود، کارت سوخت کماکان به جای خود باقی است و حذف نمیشود؛ این امر براساس اظهارات سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه که با «دنیای اقتصاد» گفتوگو کرد، به معنای رد پیشنهاد پیشین دولت درباره حذف کارت سوخت از سوی مجلس تلقی میشود. با این همه و براساس آییننامه جدید مجلس، بررسی این موضوع در صحن علنی به ۴۸ ساعت پس از تصویب در کمیسیون تلفیق؛ یعنی جلسه علنی روز سهشنبه مجلس موکول شد. تصویب نهایی این موضوع به رای نمایندگان در صحن علنی نیاز دارد تا پس از تصویب در قالب بندهای بودجه سال ۹۵ به دولت ابلاغ شود.
قیمت بنزین در سال ۹۵
همچنین براساس آنچه اعضای کمیسیون تلفیق درباره بنزین تصویب کردهاند، قیمت فرآوردههای انرژی ازجمله بنزین، گازوئیل و… همانند قیمت سال ۹۴ خواهد بود و هیچگونه تغییری نخواهد داشت.
حفظ نظام پلکانی
از سوی دیگر اما اعضای کمیسیون تلفیق به دولت اجازه دادند ضمن تعیین عدد پایه مصرف بنزین در ماه برای مصرفکنندگان، مازاد بر عدد پایه، مشمول عوارض شود. میزان عوارض را نیز دولت براساس قیمت تمام شده نوع سوخت تعیین میکند. در این میان اما نکتهای قابلتوجه است؛ در نظر گرفتن میزان عوارض بر مصرف مازاد، خود به پلکانی شدن قیمت بنزین میانجامد. بر این اساس اگر عدد پایه مصرف بنزین ماهانه از سوی دولتیها پایین تعیین شود، بنزین دو نرخی شده و بسیاری از مصرفکنندگان سوخت در ازای هر لیتر اضافه بنزین موظف به پرداخت عوارض هستند؛ عوارضی که برای انتشار آلایندگی، استفاده از زیرساختهای کشور اعم از جادهها و خیابانها و تاسیسات مربوط و ایجاد ترافیک از مصرفکنندگان بالای بنزین دریافت میشود. دو نرخی بودن بنزین در این مصوبه در شرایطی به بنزین تک نرخی میانجامد که دولت عدد پایه مصرف را بالا در نظر گیرد که در این صورت عوارض مذکور شامل کسی نمیشود و میتوان گفت بنزین تک نرخی شده است.
براساس مصوبه کمیسیون تلفیق میتوان گفت نظام پلکانی که در مصوبه مبهم مجلس وجود داشت کماکان حفظ شده و تنها از سه پله به یک پله تقلیل یافته است؛ پله مصرف بنزین بر مبنای سهمیه تعیین شده و پله مصرف مازاد میزان پایه که باید برای این افزایش مصرف عوارض نیز پرداخت کنند. به هر روی دولت در تعیین میزان مصرف یا سهمیه ماهانه بنزین باید بخش حمل و نقل عمومی، خصوصی و خودروهای شخصی را تفکیک کند.
پیش از این احمد توکلی نماینده تهران در مجلس، با پیشنهادی برای پلکانی شدن قیمت بنزین در سال ۹۵ خواسته بود، دولت مکلف شود از مصرفکنندگان بنزین بیش از مقدار پایه تعیین شده بهصورت پلکانی، عوارض انتشار آلایندگی، عوارض استفاده از زیرساختهای کشور اعم از جادهها و خیابانها و تاسیسات مربوط و عوارض ایجاد ترافیک دریافت شود. براساس پیشنهاد مذکور متوسط مقدار مصرف ماهانه بنزین برای یک ماه و براساس هر یک از انواع وسایل نقلیه با تعداد سیلندرهای مشابه (یک تا ۶ سیلندر) بهعنوان پله اول تعیین و پلکانهای بعدی به مقدار ۴۰ لیتر به پله ماقبل اضافه میشد. همچنین برای هر لیتر مصرف مازاد در پله اول، نسبت به مقدار مصرف پایه، ۵ هزار ریال و در پلکانهای دوم و سوم به ترتیب ۷۵۰۰ و ۱۰ هزار ریال و مازاد بر مصرف ۱۸۰ لیتر در ماه، قیمت تمام شده بنزین از مصرفکننده بهعنوان عوارض گفته شده دریافت میشد. این در حالی است که اعضای کمیسیون تلفیق برای رفع ابهامات موجود در پیشنهاد مذکور، ساز و کار تعیین میزان مصرف بنزین یا همان سهمیه ماهانه را به دولت واگذار کرده و در عین حال تعیین میزان عوارض بر مصرف مازاد را نیز بر عهده دولت گذاشتند. در این میان دریافت عوارض از مصرفکنندگانی که مازاد بر میزان تعیین شده بنزین مصرف میکنند بهعنوان پله اول کماکان باقی است. همچنین استفاده از کارت سوخت نیز برای انواع وسایل نقلیه الزامی است. با این همه این مصوبه کمیسیون تلفیق همچنان به رای موافق نمایندگان مجلس نیاز دارد که براساس آییننامه داخلی مجلس، قرار است فردا در جلسه علنی مجلس به رای گذاشته شود.
منابع مالی برای تجهیز بالگردهای هوانیروز
از سوی دیگر و در جریان بررسی لایحه بودجه سال ۹۵ در جلسه روز گذشته مجلس، نمایندگان مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان به تجهیز و تعمیر بالگردهای هوانیروز و هواپیماهای C۱۳۰ برای حوادث غیرمترقبه اختصاص دادند.همچنین نمایندگان مجلس دیروز با دوفوریت لایحه تمدید دوره آزمایشی قانون مدیریت خدمات کشوری موافقت کردند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044677/#ixzz468vbmJv9
۰۷:۱۸:۴۸ دنیای اقتصاد: بورس اوراق بهادار تهران در ادامه روند اصلاحی خود، روز گذشته نیز افت کرد و با کاهش ۴۶۹ واحدی شاخص در نیمه ۷۷ هزار واحد متوقف شد. با وجود افت نماگر بورس تهران در روز گذشته انتظار میرود در ادامه و با فروکش هیجانات، سه رویداد مهم در بازار سهام رخ دهد. نخستین امر، تضعیف لیدر محوری بازار سهام خواهد بود که در کنار آن توجه بیشتر به تحلیلها به جای هیجان و همچنین غالب شدن نگاه بلندمدت در سرمایهگذاریها را میتوان بهعنوان سه تغییر اساسی و مثبت بازار سهام در آینده
ارزیابی کرد.
گروه بورس – فاطمه اسماعیلی: بورس اوراق بهادار تهران در ادامه روند ریزشی و اصلاحی خود، روز گذشته نیز افت کرد و با کاهش ۴۶۹ واحدی شاخص و رسیدن این متغیر به نیمه ۷۷ هزار واحد به کار خود پایان داد. ادامه افت قیمت و افزایش فشار فروش در سهام گروه لیدر بازار یعنی شرکتهای خودرویی موجب شد تا شرکتها و صنایع دیگر هم روند منفی به خود بگیرند. اما روند کلی بازار نسبت به روز شنبه اندکی متعادلتر بود و نویدبخش این بود که بورس در حال توقف روند اصلاحی خود است. در مجموع انتظار میرود در ادامه و با فروکش هیجانات، سه رویداد مهم در بازار سهام رخ دهد. نخستین امر، تضعیف لیدرمحوری بازار سهام خواهد بود که در کنار توجه بیشتر به تحلیلها به جای هیجان و همچنین غالب شدن نگاه بلندمدت در سرمایهگذاریها، سه تغییر اساسی و مثبت بورس در آینده ارزیابی میشوند.
از نکات مثبت بازار روز گذشته سبکتر شدن صفهای فروش بود؛ چراکه حکایت از وجود خریدار و انجام معاملات داشت. موضوعی که مهر تاییدی بر سناریوی عدم بازگشت بورس به وضعیت رکودی دارد. علاوه بر این، بخشی از صفهای روز گذشته بورس تهران به حقوقیها اختصاص پیدا کرد. در عین حال، معاملات دیروز این احتمال را تقویت کرد که خریدارانی که طی روزهای گذشته به دنبال فرصتی برای ورود به بازار بودند، از اصلاحات قیمتی استفاده کرده و با شناسایی فرصتهای خرید وارد بازار شوند. البته باید توجه داشت هنوز سهامدارانی وجود دارند که بهصورت هیجانی تصمیم گرفته و انتظار سود بالایی در بازار دارند که طبیعتا در مدت زمانی کوتاهی از بازار خارج خواهند شد.
از نکات قابل توجه دیگر بازار در روز گذشته سبک شدن صفهای فروش در صنعت لیدر بازار یعنی گروه خودرو بود که انتظار میرود به جهت روان بودن معاملات، صفهای فروش باقیمانده جمع شوند و با انجام اصلاحات قیمتی در نمادهای این گروه، توجه سهامداران به سمت سایر سهمها متمایل شود. اما مساله دیگری که کارشناسان به آن توجه دارند پایان لیدرمحور بودن بازار در آیندهای نزدیک است. در عین حال گفته میشود بورس تهران به دلیل جهشهای تند و پرشتاب خود در سال گذشته اکنون وارد فاز اصلاحی شده و با توجه به اینکه خبر منفی خاصی وجود ندارد، بازار سرمایه به زودی روند اصلاحی خود را متوقف کرده و به مدار مثبت باز میگردد.
منطقیتر شدن روند معاملات
شهریار شهمیری، کارشناس بازار سهام به سه نکته مثبت در بازار روز گذشته اشاره کرد و گفت: روز گذشته شاهد رشد حجم معاملات بودیم که نشان از این موضوع دارد که طی روزهای آینده معاملات در بورس تهران روندی منطقیتر به خود خواهد گرفت. در عین حال به نظر میرسد سرمایهگذاران با نگاهی تحلیلیتر به بازار آمده و مبادرت به خرید سهام میکنند.وی با تاکید بر اینکه نمیتوان همیشه انتظار بازار مثبتی را داشته باشیم، اضافه کرد: متاسفانه به دلیل اینکه حجم بالایی از معاملات توسط حقیقیها انجام میشود، تمام اتفاقات سیاسی و غیرسیاسی همچون سخنان رئیس کل بانک مرکزی بر رفتار هیجانی سهامداران تاثیر گذاشته و بازار را تا حدودی متلاطم میکند، اما انتظار میرود با ثبات بیشتر در فضای اقتصادی و همچنین جذابیت بیشتر بورس تهران در مقایسه با سایر بازارهای رقیب، رونق این بازار حفظ شود.
این کارشناس بازار سهام ادامه داد: کاهش ریسکهای سیاسی و نگاههای مثبت به آینده از عوامل دیگری است تا در انتظار سال مثبتی در بورس ایران باشیم. همچنین باید توجه داشت با نزدیک شدن به فصل مجامع و تحقق سودهای پیشبینی شده میتوان انتظار مسیری متفاوت در بازار را داشت. وی ورود جریان نقدینگی به بازار را یکی از عوامل مهم همیشگی دانست و گفت: در حال حاضر بورس تهران از پتانسیل بالایی برای ورود نقدینگی برخوردار است. این موضوع باعث میشود تا صفهای فروش در مقابل حجم معاملات رقم بالایی نداشته باشند.
پایان لیدرمحوری بورس تهران
شهمیری به پایان لیدرمحوری بودن بورس تهران نیز اشاره و عنوان کرد: متاسفانه یکی از نکات منفی همیشگی بازار سهام ایران لیدر بودن برخی صنایع بود. این نکته منفی در حالی بر دیگر نمادهای بازار سایه انداخته است که پشت آن هیچ منطق و استدلالی وجود ندارد؛ اما ریزش نمادهای گروه لیدر، بهصورت دومینویی اکثر نمادهای موجود در دیگر صنایع را منفی میکند. با توجه به روند معاملات در روز گذشته میتوان انتظار داشت طی آیندهای نزدیک تحلیلها عمیقتر و منطقیتر شده و با ورود سهامدارانی که با دید تحلیلی وارد بازار شدهاند، اثر لیدرها کمرنگتر شود.
نگاه سهامداران بلندمدت میشود
وی همچنین با اشاره به این موضوع که در حال حاضر بیشترین حجم نقدینگی بورس تهران به سرمایهگذارانی که با نگاه کوتاهمدت وارد بازار شدهاند اختصاص دارد، خاطرنشان کرد: بازار این روزها نشان داد که نگاه سرمایهگذاران در حال تغییر است و حال تحلیلگران با یک نگاه بلندمدت وارد بازار میشوند. به بیان دیگر هر چه نقدینگی بازار به دنبال عرضه سهام جدید، افزایش گنجایش بازار یا هر عامل دیگری بیشتر شود، نگاه سهامداران نیز نگاهی بلندمدت خواهد شد.
در بازار یکشنبه چه گذشت؟
در پایان معاملات روز گذشته (یکشنبه ۲۹ فروردین ماه) نه تنها نماگر بورس تهران بلکه دیگر شاخصهای بازار نیز قرمزپوش شدند. بر این اساس دیروز شاخص کل با کاهش ۴۶۸ واحدی به رقم ۷۷ هزار و ۵۱۶ واحد رسید. شاخص کل هموزن نیز با ۱۰۹ واحد افت عدد ۱۳ هزار و ۲۶۶ واحد را تجربه کرد. شاخص سهام آزاد شناور با ۷۹۷ واحد کاهش به عدد ۸۷ هزار و ۶۸۱ واحد دست یافت. شاخص بازار اول با کاهش ۴۳۵ واحدی به عدد ۵۳ هزار و ۹۷۱ واحد را ثبت کرد و شاخص بازار دوم با ۳۷۶ واحد کاهش به عدد ۱۷۱ هزار و ۱۴۵ واحد رسید. معاملات سهام در نماد معاملاتی سه شرکت پالایش نفت بندرعباس با ۶۷ واحد، ایران خودرو با ۶۳ واحد و معدنی و صنعتی گلگهر با ۴۹ واحد، بیشترین تاثیر منفی را در محاسبه شاخص کل بورس به دوش کشیدند و در مقابل کشتیرانی جمهوری اسلامی و نماد گروه مپنا در مجموع با ۸۷ واحد از افت بیشتر شاخص کل جلوگیری کردند.
ارزش کل معاملات روز گذشته بورس تهران بالغ بر ۲۹۵ میلیارد تومان بود که ناشی از دست به دست شدن یک میلیارد و ۲۱۰ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی ۸۷ هزار و ۸۳۳ نوبت داد و ستد بود. بانک ملت پربینندهترین نماد روز گذشته بود و پس از آن ایران خودرو، سایپا، پارس خودرو و پالایش نفت بندرعباس بیشترین توجه سرمایهگذاران را به خود اختصاص دادند. در پایان معاملات روز گذشته نماد شرکتهای سرمایهگذاری اعتبار ایران، معادن بافق، باما، سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران و بیمه دانا با بیشترین افزایش قیمت روبهرو شدند و در مقابل بیشترین کاهش قیمت به نمادهای قرمز این روز یعنی سیمان تهران، جام دارو، شیشه و گاز، فیبر ایران و سایپا دیزل رسید.
علاوه بر این طولانیترین صفهای خرید معاملات روز یکشنبه بورس تهران در نمادهای مشارکت شهرداری سبزوار، تولید محور خودرو، پشم شیشه ایران، مشارکت سایپا و سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران تشکیل شد و نماد شرکتهای ایران خودرو دیزل، سایپا دیزل، سرمایهگذاری سایپا، ایران خودرو و کنتورسازی ایران سنگینترین صفهای فروش را به خود دیدند. بیشترین حجم و ارزش معاملات دیروز نیز با معامله بیش از ۱۱۰ میلیون سهم به ارزش نزدیک به ۳۹۰ میلیارد ریال به نماد شرکت ایران خودرو رسید و پس از آن سرمایهگذاری سایپا و سایپا بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند.
از جمله اخبار روز گذشته بازار سرمایه میتوان به توقف نماد معاملاتی شرکتهای معدنی دماوند، دشت مرغاب با توجه به تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم اشاره کرد. علاوه بر این نماد معاملاتی شرکت سرمایهگذاری اقتصاد نوین (سنوین۱) با محدودیت دامنه نوسان قیمت تا سقف ۵۰ درصد و نماد معاملاتی حق تقدم خرید سهام شرکت مذکور در نماد سنوینح۱ با توجه به عدم تکمیل معاملات حجم مبنای نماد اصلی (سنوین۱)، با محدودیت سقف قیمت بر اساس دامنه نوسان قیمت ۵۰ درصدی نماد اصلی به کسر ۱,۰۰۰ ریال ارزش اسمی پرداختی بابت استفاده از حق تقدم خرید سهام روز گذشته آماده انجام معامله شد.
در عین حال نماد معاملاتی شرکت بیمه نوین (نوین۱)، جهت برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام در روز سهشنبه مورخ ۳۱/ ۰۱/ ۱۳۹۵ و نماد معاملاتی بانک گردشگری (وگردش۱) جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه صاحبان سهام در روز سهشنبه مورخ ۳۱/ ۰۱/ ۱۳۹۵ در پایان معاملات روز یکشنبه متوقف شدند. همچنین در پایان معاملات دیروز نماد معاملاتی شرکتهای تهران شیمی، سرمایهگذاری ملت، ارتباطات سیار ایران، فنرسازی خاور جهت برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه به منظور تصویب صورتهای مالی، شرکت بیمه دانا جهت برگزاری مجمع عمومی عادی بهطور فوقالعاده به منظور انتخاب اعضای هیات مدیره متوقف شدند.
Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/1044615/#ixzz468vW4gyI
۰۷:۱۸:۳۳به گزارش ایرنا وی یکشنبه شب در وبلاگ خود نوشت: این دومین سفر رسمی من به ایران بود که در رأس هیأتی از هفت کمیسیون اتحادیه اروپا برای همکاری با این کشور صورت گرفت.
موگرینی با اشاره به توافق هسته ای افزود: در ماه ژوئیه سال گذشته – تنها چند روز پس از امضاء توافق بر سر فعالیت های هسته ای ایران, تمام تمرکز من بر اجرای این توافق بود و سه ماه پس از اجرای کامل آن, زمینه را برای یک همکاری ساختار یافته بین تهران با اتحادیه اروپا فراهم کردم.
وی در خصوص سفرش به تهران و امضاء توافقنامه های همکاری افزود: در این سفر هر دو طرف به تعدادی از بخشهای استراتژیک مشترک مانند انرژی، اقتصاد، فرهنگ، مهاجرت، تحقیقات، حمل و نقل، سیاست خارجی و آموزش و پرورش پرداختند. این همکاری ها به نفع هم شهروندان اروپا و هم شهروندان ایران است؛ بخصوص قشر جوانی که از توافق ایران با غرب با شور و شوق استقبال کرده و در انتظار یک نتیجه مثبت از روابط ما با ایران هستند.
مسوول سیاست خارجه اتحادیه اورپا درباره افزایش همکاری های سازنده بین تهران و اتحادیه اروپا یادآوری کرد: در برخی از موقیعت ها هر دو طرف دارای اختلاف نظر هستند. حقوق بشر یک مثال عینی است اما در طول مذاکرات خود در ایران به این نتیجه رسیدیم تا با راه اندازی یک گفت و گوی ساختار یافته این موضوع را حل کنیم.
این مقام اروپایی در خصوص مذاکرات خود در سطح سیاسی با محمدجواد ظریف نیز گفت: در دیدار با وزیر امور خارجه ایران، چگونگی حل بسیاری از بحران های منطقه از جمله خاورمیانه و بهترین مبارزه علیه تروریست و داعش و همچنین ایجاد ثبات در افغانستان بحث و بررسی شد.
۰۷:۱۸:۱۵به گزارش ایرنا، برخی از رسانه های خبری یکشنبه شب گزارش دادند، ایران در این اجلاس که با هدف تثبیت قیمت تشکیل شده است، شرکت نکرد و گزارشها حاکی از آن است که دلیل اصلی عدم توافق در این نشست اختلافات عربستان با ایران بوده است.
ایران تاکید کرده است که تا زمان بازگشت کامل به بازار نفت و رساندن سهم خود از بازار به سطح پیش از اعمال تحریمها به هیچ گونه سقف تولیدی تن نخواهد داد و هیچ توافقی را در مورد تثبیت میزان تولید امضا نخواهد کرد.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که عربستان بزرگترین تولیدکننده اوپک به شرکت کنندگان اجلاس دوحه گفته است که خواهان پایبندی تمام تولیدکنندگان بزرگ از جمله ایران به سقف تولید است.
قرار بود ۱۸ کشور شرکتکننده در نشست دوحه از جمله روسیه امروز یکشنبه ۱۷ آوریل (۲۹ فروردین) توافقی را برای ثابت نگه داشتن سقف تولید ماه ژانویه تا اکتبر سال ۲۰۱۶ امضا کنند.
اما بر اساس گزارشها، اختلاف میان اعضا و مخالفت عربستان با پیشنویس توافق باعث ابهام در سرنوشت اجلاس و الزامآور بودن نتیجه آن شده است.
علاوه بر این بین شرکتهای عضو اوپک و کشورهای غیر عضو بر سر میزان تولید اختلاف نظر وجود داشته است. کشورهای عضو اوپک به کشورهای غیر عضو گفتهاند که آنها ابتدا باید با اوپک به توافق برسند.
این توافق احتمالا به نشست آتی در تابستان موکول خواهد شد.
خبرگزاری رویترز به نقل از منابع خود گزارش داده است که پیشنویس تازهای که پس از این دیدار تهیه شده شامل هیچ یک از موارد الزامآور قبلی نمیشود.
یک مقام ارشد نفتی به این خبرگزاری گفته است: مشکل پیدا کردن راه حلی است که ایران در آن نقشی نداشته باشد، عربستان را راضی کند و روسیه را شاکی نکند.
کارشناسان پیشبینی میکنند که بینتیجه ماندن اجلاس دوحه باعث خواهد شد ثبات نسبی چند ماه اخیر در قیمت نفت به خطر بیفتد و رقابت در تولید باعث کاهش بیشتر قیمت شود.
۰۷:۱۶:۳۱ به گزارش ایرنا از مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت امور خارجه، مجید تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه امروز -یکشنبه- در دیدار «مارتین تلاپا » معاون امور اقتصادی و کشورهای اروپایی وزارت امور خارجه جمهوری چک با بیان این مطلب افزود: در چارچوب برجام طرف مقابل نیز باید تعهدات خود را به طور کامل اجرا کند.
معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه کشورمان در این ملاقات ضمن مثبت و روبه رشد توصیف کردن روند تعاملات و مناسبات دو کشور در سطوح و ابعاد مختلف سیاسی، پارلمانی، اقتصادی، تجاری، فرهنگی و علمی اظهار داشت: ایران و چک از ظرفیت های زیادی برای گسترش همکاری ها برخوردار می باشند و همه مولفه ها برای این مهم در اختیار هستند.
تخت روانچی تاکید کرد: دو کشور اکنون پس از تبادل هیات های مختلف در مرحله ای قرار گرفته اند که باید تفاهمات و توافقات به عمل آمده را به مرحله اجرا درآورند.
وی افزود: در این میان همکاری های مالی و بانکی از اهمیت کلیدی برخوردار می باشند که لازم است شرایط آن با تلاش مشترک طرفین فراهم شود.
** جمهوری چک از عضویت ایران در سازمان جهانی تجارت حمایت می کند
مارتین تلاپا معاون امور اقتصادی و کشورهای اروپائی وزیر خارجه جمهوری چک نیز با تاکید بر اراده سیاسی کشور متبوعش مبنی بر گسترش و تعمیق مناسبات با کشورمان گفت: بعد از توافق هسته ای که یک توافق تاریخی می باشد، فضای بسیار خوبی برای توسعه همکاریهای دو کشور ایجاد شده است که لازم است مغتنم شمرده شود.
وی افزود: فعالان اقتصادی- تجاری چک از انگیزه فراوانی برای از سرگیری و توسعه همکاریها با ایران برخوردار می باشند. آنها تنها قصد فروش کالا به ایران را ندارند، بلکه مایلند پروژه های مشترک را با طرف های ایرانی اجرا کنند.
تلاپا گفت: در این راستا دولت چک سعی می کند حمایت های لازم را بعمل آورد و راه را برای همکاری های مالی و بانکی که بسیار تعیین کننده می باشند، هموار سازد.
همچنین معاون وزیر خارجه چک با استقبال و حمایت از توسعه همکاریها و تعاملات میان ایران و اتحادیه اروپائی، آمادگی کشور متبوعش را برای حمایت از عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی اعلام کرد.
در ادامه این دیدار طرفین با تبادل نظر در خصوص تحولات و بحران های منطقه ای و تاکید بر تداوم و تعمیق رایزنی های دو کشور و تلاش مشترک و جمعی در مبارزه با تروریسم و افراطی گری، از فرآیندهای جاری سیاسی برای حل مسائل و بحران های منطقه ای مخصوصا سوریه و یمن، حفظ تمامیت کشورها و ارائه کمک های بشردوستانه حمایت کردند.
بر اساس این گزارش، مارتین تلاپا که در صدر یک هیات اقتصادی – تجاری مشغول دیدار از کشورمان می باشد قرار است از استان خراسان جنوبی(بیرجند) دیدار و ضمن ملاقات با مقامات استانی، در همایش فرصت های اقتصادی دو کشور شرکت کنند.
۰۷:۱۴:۵۴ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه بامداد دوشنبه تهران را به مقصد نیویورک ترک کرد.
به گزارش ایسنا، ظریف در این سفر که با هدف شرکت در مراسم امضای موافقتنامه تغییرات آب و هوایی (موافقتنامه پاریس) در مقر سازمان ملل متحد انجام می شود علاوه بر دیدار و گفتگو با تعدادی از مقامات دیگر کشورهای جهان که در این مراسم حضور دارند با جان کری وزیر خارجه آمریکا دیدار و در خصوص اجرای برجام گفتوگو خواهد کرد.
ظریف همچنین در این سفر در جمع فارغ التحصیلان دانشگاه هاروارد سخنرانی خواهد داشت.
سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان حقوقی – بین المللی و اروپا – آمریکا و حسین جابری انصاری سخنگوی وزارت امور خارجه ظریف را در این سفر همراهی می کنند.
۰۷:۱۳:۳۵ به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری بورس کالای ایران، قرار است بهزودی اوراق سلف خودرو از طریق بورس کالا با همکاری شرکتهای خودروساز فروخته شود.
ساز و کار فروش به این شکل است که متقاضیان میتوانند با خرید چندین برگه که معادل قیمت یک خودرو است، خودروی موردنظر خود را در زمان تحویل از کارخانه دریافت کنند. اما ویژگی این کار این است که اولا میتوانند قیمت خودرو را یکباره پرداخت نکنند، دوم اینکه اگر پیشبینی میکنند ممکن است قیمت خودرو افزایش یابد بخشی از قیمت خودرو را به قیمت امروز پرداخت کنند.
این کار باعث میشود متقاضیان خرید خودرو بتوانند آرام آرام و همگام با پساندازهایشان قدرت خرید یک خودرو را پیدا کنند.
قرار است بعد از انتشار اوراق سلف خودرو، اوراق گواهی خودرو هم که سازوکار دیگری دارد و بیشتر مورد استفاده متخصصان تولید خودرو و سرمایهگذاران بزرگ است در بورس کالا منتشر شود.
حامد سلطانینژاد مدیرعامل بورس کالا درباره ساز و کار انتشار اوراق سلف خودرو و جزییات این طرح، توضیح داد: بسیاری از شرکتها برای تأمین نقدینگی مورد نیازشان یا حل بخشی از مشکلات مالیشان کالایی را که قرار است بهصورت نقد در بازار بفروشند بهصورت سلف از طریق بورسهای کالا عرضه میکنند این کار هم به نفع مصرفکننده و هم به نفع تولیدکننده است.
فواید اوراق سلف خودرو
مدیرعامل بورس کالا درباره فواید انتشار اوراق سلف خودرو برای مردم و سرمایهگذاران کوچک، گفت: در مطالعات اولیه هر ورق از این اوراق معادل یک خودرو درنظر گرفته شد بر این اساس این نگرانی وجود داشت که ممکن است با توجه به اینکه هر برگه از اوراق فروش خودرو قیمتش معادل یک خودرو باشد مانع ورود سرمایهگذاران خرد شود، اما برای این مانع راهکارهایی وجود دارد ازجمله اینکه هر کدام از این اوراق به اوراق سلف کوچکتری تقسیمبندی میشود که خریداران خرد و کوچک بتوانند از این اوراق استفاده کنند.
به گفته سلطانینژاد هرکس که قصد دارد خودروی خود را در سررسید تحویل بگیرد، میتواند تا قبل از آن زمان تعدادی از این اوراق که معادل قیمت یک خودرو است را خریداری کنند و سپس در زمان سررسید خودرو را دریافت کنند.
مدیرعامل بورس کالا با بیان اینکه میتوان اوراق سلف را خرد کرد تا هر کدام از اوراق سلف معادل یک خودرو نباشد، ادامه داد: بهطور مثال اگر کسی قصد دارد یک خودرو بخرد برای اینکه از بازار عقب نماند میتواند بخشی از این مبلغ را در حال حاضر تأمین کند و بقیه را با خرید اوراق سلف دیگری درماههای بعد خریداری کند.
او در پاسخ به این پرسش که برای خرید یک خودرو سرمایهگذار باید چند برگه اوراق سلف خودرو خریداری کند، گفت: هنوز در اینباره تصمیم گرفته نشده است اما بهطور مثال اگر هر یک میلیون تومان را معادل یک ورقه قرار بدهیم، اگر قیمت یک خودرو ۲۰میلیون تومان باشد و اگر فردی فقط ۱۰میلیون تومان داشته باشد، میتواند در ابتدا با خرید ۱۰برگه یک میلیون تومانی نصف این خودرو را با قیمت پایینتر خریداری کند و سپس تا زمان سررسید بقیه ۱۰ برگ را نیز خریداری کند و خودرو را تحویل بگیرد. به این ترتیب میتوان گفت این فرد نصف خودرو را با قیمت پایینتر خریداری کرده است.
سلطانینژاد تأکید کرد: اگر فردی بخواهد مثلا پس از پرداخت نصف مبلغ خودرو ماهیانه یک میلیون تومان از حقوقش را برای خرید خودرو پسانداز کند باید با خرید ماهیانه این اوراق تا زمان سررسید خریدش را کامل کند.این اتفاق هم کمک میکند به مصرفکننده که بتواند با قیمت پایینتر و رقابتیتر محصول را خریداری کند و از طرف دیگر به تأمین مالی شرکتهای خودروساز نیز کمک میکند.
او درباره مزایای دیگر طرح فروش اوراق سلف خودرو گفت:در عین حال در فرایند فعلی پیشفروش خودرو اگر کسی از خرید خودرو پشیمان شود باید فرایند طولانی را برای پس دادن قرارداد خرید خودرو طی کند ولی با روش جدید وقتی این اوراق قابلیت معامله دوباره پیدا میکند دیگر انصراف برای خرید خودرو خیلی راحت است و کافی است خریدار اوراقش را در بورس بفروشد.
نفع خودروسازها از اوراق سلف
مدیرعامل بورس کالا درباره مزایای فروش اوراق سلف خودرو در بورسکالا برای خودروسازها گفت: خودروسازها با این روش میتوانند از ظرفیت بازار سلف بورس کالا استفاده و منابع مالی مورد نیازشان را تأمین کنند وقتی این اتفاق افتاد در آن موقع برنامه عرضه شرکتهای خودروساز هم مشخص میشود و میتوان درباره تأمین مالی صنعت خودرو از بورس کالا با استفاده از اوراق سلف تصمیم گرفت.
او با اشاره به اینکه تأمین مالی سلف به پشتوانه عرضه و برنامه تولید است ادامه داد: روش کار به این شکل است که شرکتهایی که کالایشان را در بورس کالا عرضه میکنند ابتدای پذیرش آن کالا برنامه عرضه آن کالا را اعلام میکنند که در نهایت به پشتوانه برنامه عرضهای که از قبل برای عرضه در آینده تنظیم کردهاند اوراق سلف منتشر میکنند و به این وسیله تولیداتشان را میفروشند این به این معنا است که شرکتی که قرار است کالایی را بهصورت نقد بفروشد همان کالا را بهصورت سلف برای آینده عرضه میکنند تا از این طریق تأمین مالی کند.
او با بیان اینکه هر شرکتی که به این شکل کالایش را عرضه میکند متناسب با کارنامه عرضهاش تأمین مالی خواهد کرد گفت: به تناسب شکل گرفتن چنین بازاری قیمت آن محصول برای آینده کشف میشود و درعینحال انتظاراتی که بازار برای آینده آن محصول دارد هم مشخص میشود. سلطانینژاد با بیان اینکه در این اوراق بحث همگن بودن کالا هم رعایت میشود توضیح داد: در بازار اوراق سلف خودرو یک خودرو با یک مشخصات پایهای مورد پذیرش قرار میگیرد و آنچه در بورس کالا معامله میشود خودروی پایه است.او اضافه کرد: اگر بعدها آپشنی به این خودرو اضافه میشود در اطلاعیه عرضه خودروسازان درج و منتشر خواهد شد و براساس آنها قیمتگذاری میشود.
گام نخست، پذیرش و عرضه پراید
از مدیرعامل بورس کالا پرسیدیم آیا قرار است خودروی پراید در گام اول با استفاده از این اوراق در بورسکالا پذیرش و عرضه شود که او پاسخ داد: مسئولان شرکت سایپا در گام نخست این خودرو را برای تأمین مالی از طریق اوراق سلف تعیین و معرفی کردهاند زیرا برای آغاز این کار ابتدا باید بازار نقد خودرو شکل بگیرد و سپس تأمین مالی از طریق سلف انجام شود.
او در پاسخ به این پرسش که آیا به غیر از پراید خودروهای دیگری نیز از این طریق در بورس کالا فروخته خواهد شد یا خیر گفت: طبیعتا وقتی این ظرفیت در بورس کالا فراهم شود همه خودروسازها میتوانند از آن بهرهبرداری کنند اما توسعه این بازار مستلزم آن است که همه بازیگران آن قواعد بازار را در این نوع معاملات بپذیرند.
او درباره مکانیسم تعیین و کشف قیمت خودرو از طریق فروش اوراق سلف خودرو گفت: وقتی بازار تبدیل به بازار اوراق بهادار میشود خودروسازها میتوانند برای تعیین و حفظ قیمت رقابتی این اوراق را بازارگردانی کنند و این کار را به شرکتهای تأمین سرمایه و متخصصان مالی بسپارند.
۰۷:۱۳:۰۴به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، اندیشکده «امریکن اینترپرایز» در گزارشی به قلم «فردریک کیگان» و «جان میلر» به تشریح رویکرد پیشرونده تامین تسلیحات در ایران پرداخته و تداوم این فرآیند را تهدیدی برای حضور آمریکا و متحدانش در خاورمیانه میداند.
در این یادداشت آمده است: گزارشها حاکی از آن است که روسیه نهایتا یکی از سیستمهای پیشرفته دفاع هوایی اس ۳۰۰ را به ایران تحویل داده است. پیامدهای این اقدام و سایر خریدهای نظامی ایران ما (آمریکا) را به توجه فوری و بیشتر در این زمینه فرا میخواند. عملکرد سختافزاری ارتش ایران میتواند به زودی خاورمیانه را در آستانه یک رقابت تسلیحاتی قرار داده و متحدان آمریکا در منطقه را برای تهیه تسلیحات پیشرفته ترغیب نماید. همچنین اسرائیل نیز برای توسعه نظامی خود تحریک میشود.
مهمتر از همه اینکه چنین وضعیتی غرب را وادار به تغییر رویکرد خود برای مواجهه نظامی احتمالی با ایران و یا آنچه قادر به اجرا در خلیجفارس است، میسازد. سامانههای متحرک سطح به هوای اس-۳۰۰ با چهار لانچر تنها یکی از نمونه خریدهای نظامی ایران است. این سامانه قادر به شناسایی و هدفگیری هواپیماها از فاصله ۱۲۰ مایلی میباشد. ساختار متحرک این سامانه تشخیص (توسط رادارها) و تخریب آن را دشوار ساخته و سرعت و دقت موشکهایش، آن را به سلاحی مرگبار بدل کرده است. سامانه اس-۳۰۰ نخستین به روزرسانی سامانههای دفاع موشکی ایران در ۴۰ سال گذشته تاکنون به شمار میآید.
اما ایران خواستار تجهیز تسلیحاتی بیشتری است. حسین دهقان، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در ماه فوریه لیست خرید ۶ میلیارد دلاری خود را به مسکو تحویل داد که موشکهای ضدکشتی یاخونت (Yakhont)، جنگنده بمبافکنهای دوربرد سوخو-۳۰، تانکهای T-90 و دیگر ادوات نظامی از جمله آنها میباشد. به گفته علیاکبر ولایتی مشاور رهبری ایران نیز دولت ولادیمیر پوتین با تامین این درخواستها موافقت کرده است.
یاخونت موشک مافوق صوتی است که میتواند کشتیها را در فواصل ۱۸۰ مایلی (۲۸۰ کیلومتر) یا بیشتر با دقت مورد اصابت قرار دهد. برخی کارشناسان معتقدند روسیه هماکنون این نوع از موشکها را در سوریه مستقر کرده است. استقرار یاخونت در سواحل ایران تمامی کشتیهای موجود در خلیجفارس چه نظامی و چه تجاری را تهدید میکند. بعلاوه اینکه نیروی دریایی آمریکا و متحدانش را وادار به تجدیدنظر در خصوص حضور یا عدمحضور ناوهای خود در این آبها مینماید؛ وضعیتی که توازن قوا در این منطقه را قویا تغییر خواهد داد.
سوخو-۳۰ که ایران درخواست خرید آن را نیز به مسکو ارائه داده سلاحی معادل جنگندههای F15E ایگلز است. تحویل آنها نخستین بروزرسانی قابلیتهای هوایی ایران طی چند دهه اخیر خواهد بود. ایران با برخورداری از تسلیحاتی با برد ۷۵۰ مایل (۱۲۰۰ کیلومتر)، یعنی فاصلهای معادل توان موشکهای میانبرد شهاب۳، و همچنین سوخو-۳۰ به آسانی توان رویارویی با کشورهای عربزبان حوزه خلیجفارس و حتی هواپیماهای آمریکا و متحدانش در منطقه را دارد. این کشور بطور ناگهانی تبدیل به یک قدرت نظامی با سامانههای دفاع هوایی پیشرفته و درصد قابلتوجهی از کنترل دریایی در خلیج فارس و تنگههرمز خواهد شد. تمامی این پیشرفتها در حالی صورت میگیرد که موشکهای بالستیک نیز در داخل این کشور و بدون توجه به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در حال آزمایش است.
علیرغم مخالفتهای آمریکا با فروش تسلیحات پیشرفته از روسیه به ایران، تهران چندان نگران نیست و وعده تکمیل تحویل سامانههای دفاع هوایی تا پایان سال جاری را مطرح کرده است. این خوشبینی چندان هم بیاساس نیست. قطعنامه شورای امنیت مجازات خودکاری را برای نقض ممنوعیت معامله تسلیحاتی یا دورزدن این قطعنامه توسط ایران یا روسیه برای آنها تعیین نکرده است. فروش تسلیحات به خودی خود توافق هستهای را نقض نمیکند و در نتیجه نمیتواند موجب استفاده از ساز و کار «بازگشت تحریمها» گردد.
در چنین شرایطی ایالاتمتحده ناچار است برای اعمال تحریم علیه روسیه یا ایران از ائتلاف جدیدی استفاده کرده و یا بیاراده به ادامه اجرای برجام بپردازد. در چنین وضعیتی تعادل نظامی در خاورمیانه نیز در خطر قرار دارد. گرچه وعده واشنگتن برای وتوی فروش سامانههای نظامی روسی به ایران امری ضروری است، اما کافی نیست. آمریکا باید فورا ائتلافی بینالمللی برای اعمال مجازات علیه روسیه و ایران در صورت هرگونه معامله (نظامی _تسلیحاتی) میان آنها تشکیل داده و آماده اعمال تحریمهای یکجانبه علیه شرکتها و اشخاص ایرانی و روسی نماید که ممنوعیت فروش تسلیحاتی شورای امنیت را نقض کردهاند. برای برخورد با چنین چالشی تنها حرف یا رای کافی نیست؛ ایران در حال پیشروی است و ما باید برای مقابله با آن آماده باشیم.
۰۷:۱۰:۳۷ خبرگزاری فارس، رضا امامی_ نقش شرکتهای مشاور سرمایه گذاری که از سازمان بورس و اوراق بهادار مجوز دریافت کردهاند، در دوران بحران بازار سهام چیست؟ چرا هیچ نهاد مالی و یا ناظری به مردم از همه جا بی خبر در دوران موج سواری عده ای معدود و برخوردار از رانت اطلاعات نهانی، روی نوسان باد آورده خودرویی های بی پول هشدار نداد؟
نقش دولت یازدهم در حمایت بی چون و چرای صنعت ورشکسته ای به نام خودرو که برای خالی کردن انبارهای خود محتاج وام ۲۵ میلیون تومانی میشود ، چیست؟ مدیران گروه سایپا و شرکت های وابسته به آن چه کسانی هستند و چرا چشمان خود را بر واقعیت های امروز خود با توهم خبرهای تو خالی بسته اند؟
اینها پاره ای از پرسش هایی است که این روز ها ذهن اغلب معامله گران وحشت زده بازار سرمایه را به خود مشغول کرده است. بازار سهام ایران با اجرایی شدن توافق برجام در دی ماه سال گذشته به یکباره صنعت خودرو را همسو با فضای خبری سرگرم کننده و سریالی که مدیران خودرو ساز به راه انداخته بودند، به عنوان لیدر اصلی خود انتخاب کرد.
صنعتی که توانست در عرض سه ماه بیش از یک هزار میلیارد تومان نقدینگی از جیب سهامداران حقیقی و خرده پای بازار به سمت خود بیرون بکشد و با وجود سایه سنگین رکود بر کسب و کار اما با رشد عجیب قیمت سهام در بازار به لطف گرایش سهامداران امیدوار روبرو باشد.
اما در واقعیت چه اتفاق بنیادی و یا تغییر سودآوری در شرکت های خودرو ساز و شرکت های تابعه آنها رخ داده که باید با افزایش قیمت سهام مواجه شده باشند تا این لحظه هیچ کس دلیل علمی و واضحی برای افت شاخص ارایه نکرد.
در گروه خودروسازان آنچه مسلم است اینکه به دلیل حمایت پیوسته دولت از این گروه، بازار سهام همزمان با توافق برجام و با نزدیک شدن با فضای انتخاباتی اسفند ماه به یکباره با همان روش های قدیمی بازار برای بالابردن قیمت ها مواجه شد.
موجی از خبرهای تایید شده و نشده مبنی بر عقد تفاهم نامه و یا رفت و آمد مدیران کمپانی های بزرگ خودرو ساز دنیا به ایران و همزمان با ژست های برخی وزرا بویژه نعمت زاده در شو های مختلف کافی بود تا با بازار گرمی حرفه ای های بعضاً برخوردار از رانت اطلاعات بازار ، سهامداران اغلب غیر حرفه ای دوباره بر اساس همان کلک قدیمی به اصطلاح « بزن زیرش و بالاتر خالی کن» چشم های خود را بر واقعیت های تلخ سودآوری شرکت های خودرو ساز ببندند و دوباره انبوهی از جای پا را در ورود هیجانی به سهام خودرویی ها برجای گذارند.
قدر مسلم هیجان زدگی بازار سهام در مواجهه با خبرسازی ها و موجی از هیاهوی به راه افتاده از سوی دولت و شرکت های خودرو سازی باعث شد تا با گرایش انبوهی از حجم نقدینگی در گردش بازار سهام ، ارزش کل معاملات بازار سرمایه ظرف مدت سه ماه پس از اجرایی شدن توافق برجام با رشد بیش از ۳۰ درصدی مواجه باشد.
اتفاقی که نه تنها در بازار سرمایه ایران قبل و بعد از انقلاب بی سابقه بوده است، بلکه پس از جنگ جهانی دوم نیز چنین رشدی در ظرف مدت مذکور نمونه مشابهی در هیچ کجای دنیا نداشته است.
بی شک صنایع خودرو سازی که همواره مشکلات نقدینگی و تورم نیروی انسانی خود را پشت بهانه نوسان نرخ ارز و افزایش قیمت ها پنهان می کنند، به دلیل مشمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت و افزایش هزینه مالی باید اعلام ورشکستگی کنند.
اما چرا قیمت سهام این شرکت ها در سکوت متولیان و نهاد مالی بازار سرمایه آنچنان ادامه می یابد که حتی صدای آنهایی که باد شدن حباب قیمت سهام خودرویی ها را هشدار میدادند هم در این هیاهو شنیده نمی شود؟
بازار سرمایه ایران هم اکنون از نهادهای مالی متعددی از جمله کارگزاران، شرکت های تامین سرمایه،صندوق های سرمایه گذاری و همچنین ۱۳ شرکت مشاور سرمایه گذاری برخودار است که همگی تحت نظارت سازمان بورس اوراق بهادار هستند.
از میان این نهاد های مالی شرکت های مشاور سرمایه گذاری به عنوان اصلی ترین نهاد های مالی مشاوره برخوردار از مجوز همواره به عنوان نهاد های متخصص و حرفه ای به عموم سرمایه گذاران جهت مشاوره و راهنمایی از سوی مسئولان و ناظران بازار سهام معرفی می شوند.
نهاد هایی که از سال ۱۳۸۷ همزمان با تاسیس صندوق های سرمایه گذاری بر وجود و ظهورشان تاکید و به تدریج از سال ۸۹ به بعد در بازار سرمایه سر بیرون آوردند.
بر اساس بند ۱۶ ماده یک قانون بازار اوراق بهادار، در تعریف شرکت های مشاور سرمایهگذاری آمده است؛ « مشاور سرمایه گذاری شخصی حقوقی است که در قالب قراردادی مشخص، درباره خرید و فروش اوراق بهادار، به سرمایه گذار مشاوره می دهد.»
همچنین طبق بند ۳ ماده یک دستورالعمل تأسیس و فعالیت مشاور سرمایه گذاری، مشاوره سرمایه گذاری عبارت است از هرگونه مشاوره موضوع بند ۱۶ ماده یک قانون بازار اوراق بهادار در مورد خرید یا فروش اوراق بهادار که شامل توصیه به خرید، فروش یا نگهداری اوراق بهادار؛ اظهارنظر راجع به روند قیمت یا عرضه و تقاضای اوراق بهادار در آینده و اظهارنظر راجع به ارزش ( قیمت) اوراق بهادار می شود.
مطابق با قوانین بازار سرمایه ،سازمان بورس و ارکان های آن هیچ گاه نباید نسبت به اظهار نظر در مورد خرید و فروش و یا ارزش اوراق بهادار اقدام کنند، اما شرکت های مشاور سرمایه گذاری که از این نهاد مجوز فعالیت دریافت می کنند، این موضوع را به عنوان هدف اصلی خود مدنظر قرار میدهند.
حال این پرسش به وجود می آید که چرا در شرایطی که هیچ دلیل بنیادی و یا رخداد تاثیر گذاری بر سودآوری شرکت های خودرو ساز در سه ماه گذشته رخ نداده، تمامی شرکت های مشاور سرمایه گذاری چنان در سکوت فرو رفته اند که حتی کوچکترین هشدار در پیکره بازار هم شنیده نمی شود و یا با به سخره گرفته شدن در شبکه های اجتماعی متهم به جا ماندن از سهام می شوند؟
به راستی در گروه سایپا چه اتفاقی رخ داده که با بهانه تجدید ساختار مالی شرکت بر اساس ارزش منصفانه با باد کردن ارزش و قیمت سهام در بازار وسیله تامین مالی در شرکت های تابعه آن شود؟ نگاهی به سابقه معاملات “خساپا” و برخی شرکت های تابعه آن و ونحوه بازگشایی نماد معاملاتی آنها پس از برگزاری مجمع فوق العاده افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها در واپسین روزهای سال ۹۴ و تنها چند روز قبل از ابلاغ مصوبه جدید هیات دولت در مورد تجدید ارزیابی دارایی ها نشان از واقعیت های تلخ دراین بازار دارد. واقعیتی که نشان می دهد، در سکوت محض متولیان بازار سرمایه و شرکت های مشاور سرمایه گذاری از هشدار به عموم مردم غفلت شده است.
بدون شک یکی از لوازم تحقق اصول اقتصاد مقاومتی بر اساس مدل کارت امتیازی متوازن تکیه بر نقاط ضعف و قوت سازمان بر اساس تجزیه و تحلیل SWOT است.
اینکه چرا مجوز های مشاور سرمایه گذاری تنها به معدودی از شرکت های خصوصی داده شده که جملگی تنها یک حرف را می زنند و با سیطره بر شبکه های مجازی و اجتماعی با قدرت بر روی صنعت یا سهم مشترکی اقدام به خبرپراکنی های هدفمند و شایعه سازی با هدف افزایش قیمت سهام همسو با حرکت نقدینگی مشتریان خود می کنند، به طور حتم نمی تواند از نقاط قوت استراتژی نهاد ناظر بازار سهام در مدل جدید قلمداد شود.
نگاهی به رفتار روانی بازار سهام در روز گذشته و امروز نشان میدهد، سخنان رییس کل بانک مرکزی با رسانه امریکایی کم ترین اثر منفی را در ریزش قیمت ها داشته است.
متاسفانه با حمایت بی چون و چرای دولت از صنعت خودرو که دستکم تا ۴ سال آینده چشم انداز روشنی برای سهامداران خود در مجامع سالیانه ندارند خودرویی ها به عنوان لیدر های اصلی و تنها صنعت تحت حمایت شناخته شدند.
شرکت هایی که در اغلب آنها بدهی های بانکی به ارقام وحشتناکی رسیده که برای ادامه تولید و فروش توجیهی ندارد.
به راه انداختن هیاهو بر سر فروش دارایی ها و یا جابجایی بلوک ۶ درصدی سهام سایپا از پرتفوی سرمایه گذاری رنا به سرمایه گذاری سایپا نیز در این بین برای متولیان بازار سرمایه قابل تامل است.
در حالی که سرمایه گذاری رنا از تصمیم خود برای واگذاری این بلوک به قیمت هر سهم ۱۶۷ تومان خبر میدهد، اما پس از واگذاری بخش عمده ی از سهام سایپا از سوی حقیقی ها و با گذشت حدود دو هفته از این ماجرا به یکباره نامه عرضه این بلوک به قیمت پایه هر سهم ۳۵۰ تومان منتشر می شود.
اقدامی که حسرت فروشندگان این سهم و خریداران به احتمال زیاد برخوردار از رانت اطلاعات را در پی داشت.
دلیل این واگذاری درون گروهی و ایجاد فضای خبری گسترده درگروه خودرویی ها و نحوه بازگشایی نماد معاملاتی این شرکت ها موید واقعیت های عنوان شده است.
از سوی دیگر موضوع ارزش گذاری سهام و افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها بر اساس تعیین ارزش منصفانه سهام شرکت نیز دیگر موضوع مبهمی است که نه تنها نهاد ناظر چشمان خود را بر روی آن بست، بلکه شرکت های مشاور سرمایه گذاری نیز با وجود برخوردای از تخصص و حرف های بسیار ترجیح دادند، تا در برابر این توهم یا نشئه بازار سهام سکوت کنند.
هیچ یک از شرکت های مشاور سرمایه گذاری که می توانند از سامانه «تدان» به منظور دسترسی آزادانه عموم مردم به تحلیل های خود بهره برداری کنند، به سرمایه گذاران نگفتند یا اینکه نخواستند که بگویند قیمت گذاری بلوکی و مدیریتی سهام با قیمت بازاری سهام خرد شرکت متفاوت بوده و ارتباطی به یکدیگر ندارند.
هیچ گاه نگفتند ارزش گذاری بر اساس ارزش جایگزینی نمی تواند مبنای درستی برای ارزیابی ارزش ذاتی سهام خودروسازان متورم از نیروی انسانی و دارایی های غیر قابل نقد آنها باشد.
هیچ کس به سهامداران هشدار نداد که در بورس آنچه دست به دست می شود سهام شناور آزاد شرکت ها و نه جابجایی سهام بلوکی و مدیریتی د بازار خرده فروشی است.
طمع ایجاد شده در صنعت خودرو و تلاش برای بالابردن بادبان های نوسان گیری از سوی معامله گران حرفه ای بازار سهام باعث شد تا بیش از یک هزار میلیارد تومان نقدینگی در گردش بازار در این گروه تجمیع و جذب شود.
صنعتی که حقیقی ها خریدار آن بودند و سهامداران حقوقی و بازیگران اصلی این گروه در اغلب موارد فروشنده سهام بودند.
در حالی که هیچ یک از نماگرهای اقتصادی ایران در سال پر فراز و نشیب ۹۴ از نتایج مثبتی حکایت ندارند، بر اساس چه ادعایی خودرو سازان با بازدهی های ۴۰۰ درصدی و حتی بالاتر باید مواجه شوند؟
بحران جابجایی پول از دیگر صنایع بنیادی که حتی در دوران رونق بورس نیز همچنان کف قیمتی خود را در دوران رکود تجربه کرده اند، به سمت خودرویی ها و شرکت های تابعه آنها باعث شد تا پس از پی بردن حقیقی ها به توهم ارزندگی این گروه و به اصطلاح خالی کردن پرتفوی حرفه ای ها در اوج قیمتی سهام ، ناگزیز به جابجایی سهام باشند که به تبع آن ریزش زنجیر وار قیمت ها در بازار حتی آن دسته از سهم هایی که با عدم رشد قیمت ها در دوران رونق مواجه بودند را در پی داشت.
سهم هایی که کف قیمتی خود را همچنان تجربه می کردند، اما با فضای به راه افتاده در چاه ویل خودرویی ها فرو رفته اند تا خشک و تر با هم در بازار بسوزند.
به دور از واقعیت نیست که نهاد های مالی تحت نظارت سازمان بورس به ویژه شرکت های مشاور سرمایه گذاری به دلیل وظیفه ذاتی و اجتماعی خود و نیز برای دست یافتن به منزلت حرفه ای در بازار سرمایه باید نسبت به هشدار درباره شکل گیری حباب های قیمتی در صنایع مختلف و افشای واقعیت ها برای عموم مردم بی تفاوت نباشند. و الا دلخوش بودن به معاملات نوسانی و کوتاه مدت به بهانه شیرین کردن تلخی دو سال و نیم رکود فرسایشی سخت؛ پایان ماه عسلی خواهد بود که اعتماد را از بازار روی گردان و بهره وری نسبت به سرمایه را در بازار سرمایه ایران همچنان نزدیک به صفر قرار خواهد داد.
اقتصاد مقاومتی بیش از آنکه یک واژه و یا شعار برای ژست گیری مدیران بازار سرمایه باشد، باید به فرهنگ تبدیل شده که به لوازمی همچون مدلهای پاسخگو و مدل تعالی سرآمد نیاز دارد.
باید از انحصار در بازار سرمایه به هر شکل و وسیله ای پرهیز کرد و شرکت های مشاور سرمایه گذاری را بیش از پیش فعال و توسعه داد.
نگاهی به عملکرد شرکت های مشاور سرمایه گذاری نشان می دهد که همچنان رویه و سنت قدیمی جا افتاده در بازار سهام ایران مبنی بر تجهیز نقدینگی برای رشد یافتن ارزش بازاری یک سهم و سپس خارج شدن از سرمایه گذاری پس از افزایش قیمت مد نظر، دنبال می شود.
غافل از اینکه امکان پیش بینی قیمت سهام همسو با رشد سودآوری ها در زمان واقعی خواهد بود که قیمت بازاری سهم بر اساس رشد سود واقعی شرکت و تعادل میان انتظارات آتی و عملیاتی افزایش یابد.
۰۷:۰۹:۱۸ گروه سیاسی _ خبرگزاری فارس، امیر توانا _ «تقریبا هیچ…» نقطه سر خط! آنهم خطی که اینبار به جای دیوار تحریمها، دیوار وعده های پسا برجامی را فروریخت.
رئیس کل بانک مرکزی که این روزها حسابی سرش در نیویورک شلوغ است و حتی توانسته با وزیر خزانه داری آمریکا دیدار کند، مصاحبه با بلومبرگ درباره عواید برجام برای ایران خیلی صریح تر از آن چیزی بود که حتی تندترین منتقدان برجام فکرش را میکردند.
اینبار نه منتقدان جدی برجام و یا رئیس سازمان انرژی اتمی، بلکه ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی ایران به عنوان یکی از بازوهای اقتصادی کشور در مقابل خبرنگار بلومبرگ می گفت که «تقریباً هیچ چیز از این توافق (برجام) که در روز ۱۶ ژانویه اجرایی شد عاید ایران نشده است.»
اظهارنظر سیف به سرعت در فضای رسانه ای داخل ایران منتشر شد؛ واکنش رسانه ها و روزنامه های حامی دولت سکوت و واکنش روزنامه های منتقد، بازنشر این جمله قابل تامل سیف یعنی «تقریبا هیچ…» بود.
بعد از حدود ۲ سال مذاکره، وعده های مختلف درباره دوران پسابرجام و لغو تحریم ها و حدود ۳ ماه بعد از اجرایی شدن برجام، حالا یکی از مسئولان ارشد پولی و مالی دولت اظهارنظری می کند که از دید برخی یک اعتراف به نظر می رسد.
اما در این میان اظهارات سیف را می توان از زاویه های دیگر نیز نگاه کرد؛ زاویه ای که شاید بتوان آنرا را با پازل های دیگر تکمیل و واقعیت و پشت پرده ها را بهتر دید.
سوال مهم و اساسی این است که چرا سه ماه بعد از اجرایی شدن برجام، یکی از مسئولان دولت که تا چندی پیش بر روی پدیدار شدن آثار دوران پسابرجام در اقتصاد ایران تاکید داشت، ناگهان در موضعی کاملا متفاوت عواید ایران از برجام را «تقریبا هیچ» معرفی می کند؟ آنها می پرسند آیا برخی برای دوران پسابرجام و بعد از مشخص شدن عدم کارایی این توافق برای اقتصاد ایران، طراحیهای خاصی دارند؟
پسابرجام؛ وقتی منتقدان، فعالان اقتصادی و صالحی، آفتاب برجام را نمی بینند!
تیرماه ۹۴؛ دیوار تحریم ها فروریخت اما تنها برای دولتی ها و تیتر چند روزنامه اصلاح طلب!؛ تقریبا هیچ یک از مردم و تولید کنندگان برداشته شدن تحریم ها را حس نمی کردند اما دولتی ها تاکید داشتند همه چیز از زمان اجرایی شدن برجام یعنی بعد از عمل به تعهدات ایران در اواسط دیماه سال ۹۴ حس خواهد شد.
اجرایی شدن برجام از سوی طرف های غربی ها دقیقا همان زمانی بود که افکار عمومی پس از آن منتظر دیدن عواید برجام بودند؛ زمانی که دیگر به گفته دولتی ها تحریمها برداشته و ایران به بازارهای جهانی بازگشته بود.
همه منتظر برداشته شدن تدریجی تحریم ها و بازگشت ایران به بازار مبادلات جهانی بودند ولی اشکالی در کار بود؛ ابزارهای مالی و پولی مانند سوئیفت که باید برای ایجاد مبادلات مالی در اختیار ایران قرار می گرفت، به کندی پیش می رفت.
رئیس جمهور اما دقیقا همان روز اجرای برجام در نشست خبری خود خبرهای قابل تاملی از عواید برجام برای اقتصاد کشور داشت؛ «در فعالیتهای بانکی ما مخارجی را متحمل میشدیم که ناروا بود و از امروز از طریق بانکها هزار ال سی باز شده است.»
باز شدن هزار ال سی، آنهم چند ساعت پس از اجرای برجام برای برخی تعجب آور بود، تا جایی که یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران چنین رویدادی را غیر قابل باور و غیر قابل انجام خواند؛ دلیل فعالان اقتصادی برای رد ادعای روحانی تعطیل بودن بانک های خارجی در روز یکشنبه (روز اجرای توافق) بود.
حالا دیگر فعالان اقتصادی که وصل شدن به سوئیفت می توانست برای آنان یکی از مهم ترین مزایای برجام (به جهت سهولت مبادله با فعالان اقتصادی خارجی) باشد، هم به جمع منتقدان پیوسته بودند؛ آنها معتقد بودند که بانک های ایرانی شاید به سوئیف وصل باشند ولی کسی آن سوی خط! به ایرانی ها پاسخ نمی دهد و به بیان ساده تر بانک های غربی نمی خواهند طرف معامله ایرانیها باشند.
مسئولان دولتی اما کماکان بر روی وصل بودن ابزارهای مالی مانند سوئیفت تاکید داشتند ولی درباره ادعای منتقدان و فعالان اقتصادی درباره عدم معامله بانک های غربی با طرف های ایرانی حرفی نمی زدند.
در این میان اما یک اظهارنظر صریح از سوی یک مسئول دولتی کافی بود تا نقص در اجرای برجام از طرف غربی ها به ویژه طرف آمریکایی آشکارتر شود؛ صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی در گفتوگو با وبگاه «العربی الجدید» بر ادامه فعالیت هستهای ایران تاکید و اعلام کرد که غرب در اجرای تعهدات خود بر اساس برجام، تأخیر دارد و هنوز برخی تحریمها برداشته نشده است.
وی تصریح کرد: «تا الان برخی بانکهای بزرگ اروپایی تحریمهایش را به طور کامل پایان نداده است چرا که قبلا تعهد داده که با ایران مراوده تجاری نداشته باشد. ما هنوز منتظر هستیم که وزارت خارجه ایران با اتحادیه اروپا تماس بگیرد و این بحران را حل کند.»
حاشیه های اظهارات صالحی درباره تاخیر در اجرای برجام به ویژه در حوزه بانکی چند روز بعد به نشست خبری رئیس جمهور در پایان سال رسید؛ رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اظهارات صالحی پیرامون تاخیر طرف غربی در عملی کردن برجام، گفت: «صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی است و در زمینه مسائل اتمی هرچه بگوید صاحبنظر است ولی وزیر امور خارجه، وزیر اقتصاد یا رئیس بانک مرکزی نیست بنابراین میتوانید در رابطه با انرژی اتمی از وی سوال کنید.»
روحانی در همان نشست کنایه ای هم به منتقدان برجام و کسانی که معتقد بودند برجام «هیچ» عایدی برای ایران نداشته زد و گفت که «برجام یک مثل آفتاب تابان است وقتی که فردی چشمش را ببندد میگوید که شب است و او باید چشمش را باز کند و ببیند که آفتاب است.»
چند هفته بعد از نشست خبری روحانی، زمزمه هایی شبیه به اظهاراتی علی اکبر صالحی که تلویحا از سوی رئیس جمهور رد شده بود، از میان دولتیها شنیده شد؛ حالا که دیگر خیلی ها معتقد بودند که در اجرای برجام، نقصی وجود دارد.
وقتی ظریف، صالحی و سیف به کارشکنی آمریکا اعتراف میکنند!/ هدف دولتیها از این اعتراف چیست؟
این روزها سیف تنها کسی نیست که با اظهاراتش وجود نقصی بزرگ در برجام را شفاف می کند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه نیز روز گذشته در نشست خبری خود را فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره مشکلات ایجاد شده در راه اجرای برجام، گفت: «همانطور که همه از ابتدا میدانستند برجام بانکهای آمریکایی را شامل نمیشده و نمیشود بلکه بحث عدم مزاحمت آمریکا برای همکاری سایر بانکها با ایران مطرح است.»
اعتراف ظریف به ایجاد مزاحمت آمریکایی ها برای همکاری سایر بانک های خارجی با ایران همان چیزی بود که حدود ۲ ماه قبل منتقدان و فعالان اقتصادی آنرا مطرح کرده و از سوی روحانی به «ندیدن آفتاب برجام» متهم شده بودند.
اما علامت سوال بزرگی که بعد از اعترافات بزرگ دولتمردان درباره «تقریبا هیچ» بودن عواید برجام ایجاد شده، این است که چرا مسئولان دولتی بعد از ۳ ماه از اجرایی شدن برجام و پس از ماهها تمجید از فواید دوران پسابرجام حاضر شده اند به عدم کارایی این توافق برای اقتصاد ایران اعتراف کنند.
در این میان تحلیل های مختلفی وجود دارد؛ برخی اعتراف مسئولانی نظیر سیف را بخشی از یک پروژه حساب شده می دانند؛ پروژه ای که قرار است از این پس عدم اجرایی شدن برجام و رسیدن عواید آن به ایران را سنگ اندازی آمریکاییها عنوان کند.
در ادامه این پروژه، عدم مذاکره مستقیم با آمریکا درباره حل و فصل تحریمهای پولی مربوط به این کشور علیه ایران (همانطور که ظریف به آن اشاره کرد) یکی از مشکلات اصلی در اجرایی شدن برجام معرفی خواهد شد؛ از دید طراحان این پروژه با این برنامه ریزی، منتقدان نه می توانند ادعا کنند که برجام نقض شده و نه می توانند مدعی شوند که چرا پول های بلوکه شده ایران در آمریکا آزاد نشده است!
البته برخی دیگر نیز معتقدند که انتقاد برخی دولتمردان نظیر رئیس کل بانک مرکزی و حتی وزیر اقتصاد درباره تاثیر برجام بر اقتصاد ایران در واقع به نوعی شانه خالی کردن از واقعیت هایی است که در ماه ها و شاید هفته های اخیر برای مردم شفاف تر شود؛ واقعیت هایی که نشان می دهد برجام کوچک ترین تاثیری بر پیشبرد شاخص های اقتصادی کشور نداشته است.
حال باید دید کدام یک از سناریوهای مطرح شده در آینده ای نزدیک، درست بودن خود را اثبات می کند؛ در این میان افکار عمومی در صورت صحیح بودن هر کدام از این دو سناریو، تنها یک سوال از رئیس جمهور دارند؛ وعده های پسابرجامی دولت چه زمانی محقق خواهد شد؟
۰۷:۰۶:۱۳ روز را با افت نفت و احتمالاً افت بازار اغاز می کنیم
۰۷:۰۶:۰۰ سلام صبح شما عزیزان بخیر و شادی