اخبار بازار امروز …(بخش اول)

اخبار بازار امروز ...(بخش اول)

میلاد خاندوزی
بهمن ۴, ۱۳۹۴
مشاهده خلاصه هوش مصنوعی

 

۰۷:۲۱:۳۸ پایان  بخش اول ادامه در بخش دوم

۰۷:۲۱:۱۱ گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز نخستین روز کاری خود در بهمن‌ماه را با جهش ارزش معاملات پشت سر گذاشت. در بازار دیروز معامله‌گران در حالی شاهد برخورد عرضه و تقاضا در بازار بودند که بازار نسبت به هفته گذشته با طمانینه بیشتر و ثبات بهتری عمل کرده و عرضه‌های صورت گرفته در بازار توسط سرمایه‌گذاران جمع‌آوری شد که این امر جهش در حجم معاملات را سبب شد به‌گونه‌ای که دیروز ارزش معاملات در بورس به ۲۸۰میلیارد تومان و در فرابورس به ۱۶۷ میلیارد تومان بالغ شد تا حضور نقدینگی در بازار پررنگ‌تر شود. در بازار دیروز معامله‌گران در نهایت شاهد ۳۹۷واحد رشد شاخص معادل ۶/ ۰ درصد بودند که موجب شد تا شاخص در ارتفاع ۶۶هزار و ۹۶۰واحد بایستد. در بازار دیروز تمرکز معامله‌گران بر دو گروه خودرویی و بانکی بود که در ابتدای بازار با توقف نماد سایپا، ستاره اقبال گروه بانکی اوج گرفت که به تشکیل صف‌های خرید در نمادهای نظیر بانک تجارت، ملت و صادرات و برخی از بانک‌های خصوصی نظیر خاورمیانه منجر شد. در بازار دیروز در گروه خودرویی نمادهای سایپا و رینگ مشهد متوقف شدند.

 

در بازار دیروز در گروه برقی پس از یک تکذیب اولیه رئیس اتاق اصناف از وجود قرار دادی میان اصناف و کنتورسازی با حضور یک واسطه به نام شرکت سامانه هوشمند باران خبر داد ولی در مورد هویت و مالکان سامانه هوشمند باران خبری را منتشر نکرد. در گروه ساختمانی دیروز سرمایه‌گذاری مسکن در حالی شاهد معامله ۸۳میلیون سهم بود که شایعاتی در مورد رقابت میان سهامداران در مورد هیات مدیره این شرکت منتشر شد، دیروز همچنین شرکت مسکن شمال شرق نیز با شایعه فروش پروژه کوه سنگی با رشد قیمت مواجه شد. در گروه غذایی شرکت صنایع غذایی مینو شرق براساس گزارش شفاف‌سازی اعلام کرده که با توجه به عملکرد واقعی ۹ ماهه سال مالی منتهی به ۲۹/ ۱۲/ ۱۳۹۴، عملکرد شرکت تا پایان سال مالی مذبور به میزان ۸۵ درصد بودجه ارائه شده پوشش داده خواهد شد، بنابراین سود اعلام شده هر سهم در اطلاعات آتی از ۷۴۲ ریال به ۶۳۰ ریال تعدیل خواهد گردید. در این گروه همچنین شرکت قند شهد (خوی) که مجوز افزایش سرمایه ۲۱۸ درصدی از دو محل جذاب را دریافت کرده، درباره پیش‌بینی سال مالی شهریور آینده و پیشنهاد تقسیم سود سالانه توضیحاتی داد.

سازمان بورس با اشاره به پوشش ۵۴ درصدی فروش، ۷۴ درصدی سود ناخالص،۸۶ درصدی سود عملیاتی و ۹۹ درصدی سود خالص «قشهد» درباره بازنگری پیش‌بینی سال مالی ۹۵، اصلاح رقم یا تایید مجدد پیشنهاد تقسیم سود از ۱۰ به ۴۰ تومان و دلایل رشد ۵ درصدی پیش‌بینی سود هر سهم نسبت به پیش‌بینی قبلی توضیحاتی درخواست کرد که این شرکت جزئیاتی در مورد بودجه شرکت اعلام کرد. در گروه لاستیکی زمان افزایش سرمایه ۳۰۰ درصدی لاستیک سهند مشخص شد اما سهامدار عمده اعلام کرده قصد اعمال نیمی از این افزایش در محله اول را دارد.

«پسهند» مجوز افزایش سرمایه ۴۲ میلیارد تومانی را از دو محل مطالبات سهامداران و آورده نقدی ۲۸ میلیارد تومانی و سود انباشته ۱۴ میلیارد تومانی دریافت کرده اما سهامدار عمده یعنی سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی ۱۶ دی اعلام کرده قصد اعمال نیمی از این افزایش سرمایه را در مجمع پیش رو دارد که ۱۰۰درصد از مطالبات سهامداران و آورده نقدی و ۵۰ درصد دیگر از سود انباشته خواهد بود. مرحله دوم افزایش سرمایه، مبلغ و منابع آن به تصمیم هیات مدیره و بعد از مجمع سالانه مربوط به سال مالی ۲۹ اسفند جاری خواهد بود. در گروه بانکی دیروز بانک ملت در شرایطی صف خرید شد که در گزارش ۹ ماهه قادر به پوشش ۷۶ درصد از سود ۴۷۵ ریالی هر سهم یعنی ۳۶۱ ریال شده است. در گروه فلزی مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان با اعلام آخرین وضعیت افزایش سرمایه ۳۸۲ درصدی و زمان احتمالی دریافت گزارش حسابرس، تاکید کرد این موضوع حیاتی بوده و باید قطعا در سال جاری عملیاتی شود.

براساس این گزارش، در صورت تایید گزارش توجیهی افزایش سرمایه ۳ هزار و ۱۱۸ میلیارد تومانی از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها (زمین) و صدور مجوز سازمان بورس، سرمایه اسمی «ذوب» از ۷۸۶ میلیارد تومان به بیش از ۷۷/ ۳ هزار میلیارد تومان خواهد رسید. در گروه واسطه‌گری مالی دیروز دکتر احمدزاد اصل مدیریت سرمایه‌گذاری گروه بهشهر را به سجاد سیاح سپرد در گروه معدنی نیز سعد محمدی مدیرعامل توسعه معادن روی شد. در گروه کانی غیر‌فلزی دیروز بازگشایی تامین ماسه ریخته‌گری به جهش ۷۰درصدی این نماد منجر شد. در نماد مخابرات بار دیگر بحث‌ها در مورد بازپس‌گیری بخش‌های حاکمیتی واگذار شده به شرکت مخابرات مطرح شد. در همین رابطه عضو کمیسیون برنامه و بودجه درباره بندی از بودجه ۹۵ که به دنبال بازپس‌گیری کانال‌ها، حوضچه‌ها و داکت از مخابرات خصوصی‌شده است، گفت: باوجود درستی کلیت این مبحث اما جای طرح موضوع بازپس‌گیری سیم مسی و داکت‌ها از مخابرات در بودجه نیست. در متن لایحه بودجه سال ۹۵ آمده: سرمایه‌گذاری، مالکیت و مدیریت بر زیرساخت شبکه دسترسی ثابت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور و زیرساخت‌های دارای قابلیت استفاده مشترک برای کلیه اپراتورها از قبیل کانال‌ها، حوضچه‌ها، داکت‌ها، دکل‌ها جزو مصادیق انحصار است و دولت مکلف است به منظور ایجاد دسترسی برابر نسبت به انتزاع آن از شرکت مخابرات ایران و اپراتورهای فعال اقدام و در قالب شرکت مستقل دولتی با مشارکت اپراتورها به نحوی ساماندهی کند که امکان ایجاد انحصار برای اپراتور یا اپراتورها در استفاده از شبکه‌های مذکور فراهم نباشد. در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن شاخص با رشد ۶/ ۰ درصدی به رقم ۶۶هزار و ۹۶۰ واحد رسید.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999953/#ixzz3y89ELi4O

 

۰۷:۲۰:۴۷ فارس: اسماعیل درگاهی، مدیر پذیرش اوراق بهادار با بیان اینکه بورس تهران تا پایان سال جاری عرضه اولیه سهام شرکت‌های لیزینگ ملت، پتروشیمی فجر، انتشار اوراق هزار میلیارد تومانی شهرداری تهران و سایر اوراق را در دستور کار دارد، اظهار کرد: امسال با عنایت به شرایط بازار، عرضه‌های اولیه با مقداری تاخیر مواجه بوده که با بهبود شرایط جبران خواهد شد. وی افزود: در جلسات متعدد هیات پذیرش که از ابتدای سال برگزار شده به موضوعات متفاوتی همچون طبقه‌بندی شرکت‌ها در تابلوها و بازارهای بورس، تصمیم‌گیری درخصوص تداوم پذیرش برخی شرکت‌ها، تمدید پذیرش برخی شرکت‌ها و نهایتا تصمیم‌گیری درخصوص پذیرش شرکت‌هایی همانند لیزینگ ملت، تامین سرمایه امید، بانک شهر و سایر شرکت‌ها پرداخته شده است.

درگاهی ادامه داد: شرکت تامین سرمایه امید اولین تامین سرمایه‌ای است که در جلسه مورخ ۲۵/ ۹/ ۹۴ با پذیرش آن موافقت شده است. وی ابراز امیدواری کرد پس از احراز موارد مدنظر هیات پذیرش و طی مراحل مربوطه در بورس درج و عرضه شود. در ضمن عرضه عمومی تامین سرمایه امید در برنامه بورس تا پایان سال جاری قرار دارد و پذیرش تامین سرمایه در سایر بورس‌های جهان معمول بوده و رخ می‌دهد. مدیر پذیرش بورس در ادامه به تشریح عرضه‌های سال جاری پرداخت و گفت: امسال شرکت‌های سیمان خوزستان در فروردین ماه، پتروشیمی مبین در اردیبهشت ماه و بیمه ما در تیرماه عرضه شدند. همچنین شرکت پتروشیمی جم در مردادماه سال جاری از فرابورس به بورس تهران منتقل شد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999963/#ixzz3y89787y1

 

۰۷:۲۰:۱۹ گروه بورس، هدیه لطفی: بورس تهران پس از سپری کردن دوران سخت رکود اقتصادی، از ابتدای دی ماه و به ویژه در ۱۰روز اخیر شرایط مساعدی را تجربه کرده است که این موج مثبت در جریان معاملات روز گذشته نیز با رشد ۳۹۸ واحدی معادل ۶/ ۰ درصدی شاخص کل بورس دنبال شد که در نهایت نماگر اصلی بازار در چند قدمی ورود به کانال ۶۷ هزار واحدی متوقف شد. رشد مولفه‌های بازار سرمایه و به ویژه در صنایع بورسی در حالی تداوم می‌یابد که بسیاری از کارشناسان معتقدند روزهای بهتری در انتظار بورس است و هر چند زمان زیادی باید صرف شود تا آثار کلی تحریم‌ها از بورس تهران پاک شود اما رونق بورس آغاز شده که در نیمه اول سال ۱۳۹۵ بهبود قابل توجهی خواهد یافت؛ بالطبع در این شرایط مثبت، آینده مساعدی پیش‌روی صنایع بورس قرار دارد که در این راستا گروه‌هایی از قبیل خودروسازی‌ها، بانک‌ها و… که از تحریم‌ها بیشترین لطمه را خورده، زودتر از بقیه صنایع به رشد خواهند رسید.

 

این در حالی است که نه تنها صحبت‌های فعالان بازار سرمایه بلکه دولت نیز در بودجه سال ۹۵ اهتمام بر بازپرداخت بدهی‌هایش دارد که این امر می‌تواند به‌عنوان یکی از عوامل موثر در تداوم رونق در بورس قلمداد شود. همچنین امیدواری به بودجه می‌تواند به بهبود وضعیت پیمانکاران که از جمله مهمترین طلبکاران از دولت هستند بینجامد که در این راستا گروه تجهیزاتی فعال در بازار سرمایه و به خصوص شرکت مپنا در اولویت قرار دارند. از دیگر عوامل موثر بر تداوم رشد بازار را می‌توان در ورود سرمایه‌گذاران خارجی به بازار جست‌وجو کرد؛ مدت‌ها بود که همه مدیران و فعالان بازار در انتظار رفع تحریم‌ها بودند تا با سرمایه‌گذاران جدید پای میزهای مذاکره خود بنشینند؛ فرانسوی‌ها، اسپانیایی‌ها، ایتالیایی‌ها، هلندی‌ها، کره ای‌ها، ژاپنی‌ها و حتی شرکت‌هایی با شریک آمریکایی تا به حال پیغام همکاری فرستاده‌اند و در صف انتظار برای دیدار با مسوولان ایرانی هستند.

همین چند روز گذشته بورس تهران میزبان مدیر سابق بین‌الملل بورس نیویورک و همچنین معاون سفیر استرالیا بود؛ در هفته پیش نیز هیات آلمانی و مدیر عامل بورس مونیخ از تالار شیشه‌ای بازدید کردند که تمامی این بازدیدها به سنجش سرمایه‌گذاری در صنایع بورسی انجامید که در راس این اخبار انعقاد قرارداد همکاری ایران خودرو با بنز، همکاری‌ها و مشارکت شرکت فرانسوی «اورنج» در شرکت‌های مخابراتی از جمله همراه اول و همچنین رقابت شرکت‌های بزرگ داروسازی جهان برای ورود به بازار ایران که در راس آنها روز دوشنبه گذشته جمعی از سرمایه‌گذاران فرانسوی حاضر در ایران با بورس تهران و جایگاه صنعت دارویی آشنا شدند.

اولین امتیاز پسابرجام در «دارو»

در این راستا قائم‌مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه وزارت بهداشت از مدت‌ها پیش، برنامه‌های خود را برای پسابرجام تدارک دیده بود، گفت: «اولین دستاوردی که از شب گذشته به آن رسیده‌ایم، حذف ۱۰ درصد هزینه انتقال ارز دارو بود.» این در حالی است که قائم مقام مدیر کل نظارت و ارزیابی دارو نیز اظهار کرده که «کیفیت داروهای ایرانی باعث شده تا صادرات آنها به کشورهای دیگر رو به افزایش باشد؛ حال این روند با لغو تحریم‌ها و برقرار شدن ارتباطات مالی افزون‌تر نیز خواهد شد.» افزون بر این در هفته گذشته نیز اولین نشست مشترک شرکت‌های دارویی فرانسه با هلدینگ‌های دارویی حاضر در بورس تهران به میزبانی تامین سرمایه نوین برگزار و طی آن ادغام و مشارکت شرکت‌های دو کشور بررسی شد. تمامی این اخبار مثبت نویدبخش روزهای روشن برای صنعت دارویی کشور است که آثار آن در بازدهی ۵/ ۲ درصدی شاخص مواد و محصولات دارویی در روز گذشته نمایان شد؛ این صنعت در ۷روز اخیر نیز با بازدهی ۱/ ۸ درصدی روبه‌رو‌ شد، همچنین از ابتدای سال نیز سود ۸/ ۳۵ درصدی به این صنعت تعلق گرفته که حاصل آن P/ E مرتبه ۲/ ۶ برای صنعت دارو بوده است.

فصلی نو در صنعت پتروشیمی

در این میان وضع صنعت پتروشیمی با دیگر صنایع فعال بورسی کمی متفاوت است و شاید آنچه این حوزه را برای سرمایه‌گذاران خارجی جذاب تر می‌کند، اتفاقی است که بر اساس اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اتفاق افتاده است؛ طبق آمار سازمان خصوصی‌سازی، ۲۰ درصد کل خصوصی‌سازی انجام شده در کشور متعلق به صنعت پتروشیمی است و بدین ترتیب حدود ۹۹ درصد از شرکت‌های پتروشیمی تاکنون خصوصی شده‌اند که این مساله از جنبه دیگر باعث ایجاد نگرانی برای سرمایه‌گذاران خارجی در دخالت‌های دولتی در شرکت‌های پتروشیمی شده است که به همین دلیل بسیاری از آنها خواستار سهم ۲۰ درصدی مشارکت شرکت ملی صنایع پتروشیمی در پروژه‌ها هستند. افزون بر این قوانین متعدد و بعضا پرابهام در این صنعت از جمله بحث قدیمی نرخ خوراک که اولویت سرمایه‌گذاران خارجی را به شرکت‌هایی که خوراکشان ترجیحا گاز طبیعی باشد کشانده و همچنین نبود زیرساخت‌های کافی از مهم‌ترین موانع در جذب سرمایه‌گذاران خارجی در صنعت پتروشیمی است، با این حال شرکت‌های داخلی خواهان مشارکت‌های بیشتر و همکاری‌های جدید هستند به‌طوری‌که مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت هلدینگ خلیج فارس اعلام کرده که با توجه به دارا بودن ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های مطلوب، آمادگی دارد تا در دوران پساتحریم با همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی فصلی نو را در صنعت پتروشیمی ایران رقم بزند.

به گفته رسول اشرف زاده «بسیاری از شرکت‌های خارجی اعلام آمادگی خود را برای همکاری با هلدینگ خلیج فارس اعلام کرده‌اند و اکنون با پایان یافتن تحریم‌ها می‌توان زمینه‌های فعالیت مشترک و استفاده از ظرفیت‌های همکاری آنها را در ابعاد مختلف به‌طور کامل بررسی کرد.» مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی نیز درخصوص لغو تحریم‌ها و تاثیر این موضوع بر صادرات محصولات پتروشیمی معتقد است «صنعت پتروشیمی ایران در آستانه دورانی جدید قرار گرفته و دوران پساتحریم فرصتی مناسب برای افزایش صادرات محصولات خواهد بود که پیش‌بینی می‌شود تا پایان برنامه ششم توسعه، میزان صادرات محصولات پتروشیمی کشورمان به حدود ۴۱ میلیارد دلار برسد، البته قابلیت رسیدن به ۶۷ میلیارد دلار صادرات را در صورت فراهم شدن شرایط مورد‌نیاز دارا هستیم.» برآیند این اخبار نیز نویدبخش روزهای مثبتی برای صنعت پتروشیمی خواهد بود؛ با این حال هر چند روز گذشته شاخص این گروه با کاهش ۲۹/ ۰ درصدی روبه‌رو‌ شد، اما افزایش ۶/ ۳ درصد طی هفت روز اخیر و همچنین ۵/ ۱۵ درصدی از ابتدای سال را در کارنامه خود به ثبت رساند.

توان بالای صادرات محصولات لبنی

گروه غذایی و به ویژه لبنی نیز در چند روز اخیر و پس از رفع تحریم‌ها و افق‌های روشن برای صادرات محصولات، با رشد قابل‌توجهی روبه‌رو‌ شد که در این راستا می‌توان به افزایش ۶۵/ ۰درصدی شاخص این گروه در روز گذشته و همچنین رشد ۱/ ۸ درصدی آن در هفت روز اخیر اشاره کرد. در این میان وزارت کشاورزی اعلام کرده که «تا‌کنون عمده صادرات لبنیات ایران به عراق صورت گرفته و ما توانایی صادرات ۴۰۰ هزار تنی لبنیات به کشور روسیه را داریم.» به گفته وزارت کشاورزی چهار شرکت تولید‌کننده فرآورده‌های لبنی ایرانی از سوی فدراسیون روسیه مورد تایید قرار گرفته که می‌توانند صادرات به این کشور را آغاز کنند. روز گذشته در این گروه بیش از ۵/ ۴۸ میلیون سهم به ارزش ۷/ ۱۰۳ میلیارد ریال جابه‌جا‌ شد که بیشترین حجم این معاملات به دادوستد ۳۵میلیون سهمی توسعه صنایع بهشهر به ارزش ۶/ ۶۳ میلیارد ریال تعلق گرفت. افزون بر این بیشتر نمادهای فعال در این گروه با رشد قیمت روبه‌رو‌ شدند که بیشترین نوسان مثبت به نماد کشت و صنعت پیاذر با افزایش قیمت ۸/ ۴ درصدی تعلق گرفت؛ شنیده‌ها حاکی از آن است که این شرکت به دلیل کاهش محصولات تولیدی کارخانجات مصرف‌کننده پودرآب پنیر، این محصول طبق برنامه پیش‌بینی شده «غاذر» فروش نرفته و موجب شده شرکت تا حدی از برنامه خود باز بماند. غشاذر و غمهرا نیز از دیگر نمادهایی بودند که بیشترین نوسان مثبت را در این گروه تجربه کردند.

تغییرات مدیریتی در لیدر رایانه

در پی تغییرات هیات مدیره و بروز زمزمه‌هایی، مدیرعامل شرکت مدیریت فناوری بورس (TSETMC) بعد از ۵ سال تغییر کرد و به این ترتیب عباس احمدی جای خود را به مرتضی آنالویی داد. رصد گروه رایانه در بازار دیروز حاکی از وضعیت مساعد این صنعت دارد، به‌طوریکه نه تنها شاخص آن در روز گذشته با افزایش ۶۳/ ۰ درصد روبه‌رو‌ شد، بلکه در بازه زمانی یک هفته اخیر نیز بازدهی ۵/ ۱ درصدی و همچنین سود ۶/ ۴۶ درصد از ابتدای سال نیز در کارنامه این صنعت مشاهده می‌شود. بر این اساس روز گذشته سه نماد فعال در این گروه همگی سبزپوش شدند که ایران ارقام و مداران هر کدام ۵ درصد نوسان مثبت را تجربه کرده و رانفور نیز با نوسان ۵/ ۰ درصدی به کار خود پایان داد. کانی‌های غیرفلزی نیز از دیگر گروه‌های مثبت در بازار دیروز بودند که با بازدهی ۲۶/ ۲ درصد شاخص گروه همراه شدند؛ در این روز بیش از ۵/ ۱۴ میلیون سهم به ارزش ۷/ ۶۶ میلیارد ریال در گروه مزبور معامله شد که فرآورده‌های نسوز آذر با معامله ۲/ ۵ میلیون سهم، بیشترین حجم مبادلات را به خود اختصاص داد. همچنین در این گروه تمامی نمادها به‌جز نماد «کخاک» با نوسان مثبت همراه شدند که در این میان نمادهای «کپشیر»، «کفرا»، «کفپارس»، «کاذر» و «کگاز» بیشترین افزایش قیمت را تجربه کردند. در مجموع روز گذشته از ۳۷ صنعت فعال بورسی، ۲۵صنعت با بازدهی مثبت و افزایش در تغییر شاخص روزانه روبه‌رو‌ شدند و تنها ۹ صنعت با بازدهی منفی همراه شدند؛ ۳ صنعت دباغی، محصولات کاغذی و ابزار پزشکی نیز تغییری نسبت به روز قبل نداشتند. در این میان استخراج سایر معادن با تک سهم «کماسه» رشد قابل توجهی را تجربه کرد وثبت بازدهی ۷۹/ ۷۴ درصدی به‌عنوان برترین صنعت دیروز شناخته شد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999947/#ixzz3y890Gg1U

 

۰۷:۱۹:۴۳ گروه بورس- مهرنوش سلوکی: اولین ماه از آخرین فصل سال برای بازار سهام با رونق در تمام مولفه‌ها همراه بود. بورس تهران که در این ماه شاهد رشد چشمگیر و خیره‌کننده ۲/ ۸ درصدی شاخص کل بود؛ توانست بهترین کارنامه را طی ۲۵ ماه گذشته به ثبت برساند. زمزمه‌های اجرای برجام از اوایل ماه و اجرای عملی برجام در آخرین روزهای دی ماه باعث شد سهامداران با جنب و جوش بیشتری در بازار به فعالیت بپردازند؛ به‌طوریکه متوسط حجم و ارزش معاملات در دی ماه نسبت به ماه قبل به ترتیب با رشد ۱۲۴و ۱۳۰درصدی همراه شد.

همچنین طبق بررسی‌های «دنیای اقتصاد»، خوش‌بینی به رفع تحریم‌ها در ماه اخیر توجه چشمگیر معامله‌گران حقیقی را به معاملات بورس تهران به همراه داشت، به‌طوری که در انتهای این ماه بورس تهران شاهد ورود نقدینگی چشمگیری از سوی این بازیگران بود.در همین زمینه، ورود جریان خالص ۲۳۴ میلیارد تومانی نقدینگی سهامداران حقیقی در صنایع بورسی که معادل ۵درصد از ارزش کل معاملات این ماه بود، آمار قابل توجهی است که حکایت از رونق معاملات در تالار شیشه‌ای داشته است. طبق این بررسی‌ها طی یک ماه اخیر بیشترین درصد تغییر مالکیت (حقوقی به حقیقی) در صنعت فلزات اساسی با ۲۲٫۸درصد صورت گرفت؛ که با جریان خالص ورود نقدینگی از سوی حقیقی‌ها به رقم۱۹۳میلیارد ریال همراه بود. در این صنعت حضور ۱۷ درصدی معامله‌گران حقوقی در سمت خرید نشان از بی‌اعتمادی این سهامداران به این صنعت و فروش در شرایط خوش‌بینی بازار داشت. در رده‌های بعدی این جدول صنایعی همچون ابزار پزشکی، استخراج زغال سنگ و استخراج نفت و گاز قرار گرفتند که با تغییر مالکیت ۱۷،۱۶و۱۵درصدی حکایت از اقبال قابل توجه میان سهامداران خُرد داشتند.

بر همین اساس، در صنایع بزرگی مانند خودرو و بانک خوش‌بینی‌ها به اجرای برجام و رونق در ماه‌های آتی، باعث حضور پررنگ بازیگران حقیقی در خرید و فروش سهام این صنایع شد. صنعت خودرو که تحت تاثیر رکود عمیق بازار در ماه‌های اخیر با کارنامه ضعیفی در نوسانات شاخص همراه بود،این روزها به‌عنوان یکی از صنایع پیشرو در بحث ورود سرمایه‌گذاران خارجی مطرح است و توانست حضور قدرتمند ۸۶درصدی بازیگران حقیقی در سمت خرید و ۷۷درصدی آنها را در فروش به همراه داشته باشد.

گروه بانکی نیز که در روزهای گذشته با اجرای عملی برجام شاهد بازگشایی خطوط اعتبارهای بین‌المللی بود،با ارزش ۵۴۴ میلیارد ریال بیشترین انتقال نقدینگی از سوی حقیقی‌ها را از آن خود کرد. این صنعت که درصد تغییر مالکیت (حقوقی به‌حقیقی) ۸/ ۸درصدی را به همراه داشت؛ با حضور ۶۱ درصدی معامله‌گران حقیقی در سمت خرید همراه بود. با این حال، تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی در ۱۱ صنعت دیگر نیز قابل توجه است.سایر واسطه‌گری‌های مالی با تغییر مالکیت ۸/ ۰درصدی در صدر این جابه‌جایی‌ها قرار داشت و در رده‌های بعدی صنایعی همچون محصولات غذایی و ساخت محصولات غذایی قرار داشت. در میان این صنایع، بیشترین مالکیت حقوقی‌ها در اختیار گروه منسوجات با تغییر مالکیت بیش از ۴۶ درصد بود. همچنین صنایعی چون منسوجات و زراعت کم اقبال‌ترین صنایع مورد توجه دو گروه بازیگران حقیقی و حقوقی بودند که در انتهای این جدول قرار گرفتند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999949/#ixzz3y88u5Evm

 

۰۷:۱۹:۲۱ گروه بازار پول: در اولین روز هفته، دلار سومین رشد متوالی خود را تجربه کرد و به سطح ۳ هزار و ۶۵۰ تومانی رسید. روز شنبه، شاخص بازار ارز با ۲۰تومان رشد به قیمت ۳ هزار و ۶۵۰ تومان رسید. به گفته فعالان بازار، افزایش نرخ حواله‌های ارزی مهم‌ترین عاملی بود که به رشد قیمت در بازار داخلی کمک کرد. به گفته حاضران در بازار، بالا رفتن نرخ حواله درهم در امارات و نرخ حواله دلار در ترکیه دو نیرویی بودند که زمینه افزایش قیمت دلار در بازار تهران را فراهم کردند. هم‌جهت با دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز در مسیر افزایشی قرار گرفت و با ۶ هزار تومان رشد به قیمت ۹۳۹ هزار تومان رسید. ماندن اونس در نزدیکی مرز هزار و ۱۰۰ دلار در کنار افزایش قیمت شاخص بازار ارز از جمله عواملی بودند که قیمت سکه را تحریک کردند.

جابه‌جایی دلالان

در اولین روز هفته، شاخص بازار ارز معاملات خود را با قیمت بالاتری نسبت به قیمت بسته شده روز پنج‌شنبه آغاز کرد تا هیجان معامله‌گران ارزی مقداری افزایش یابد. شنبه، دلار معاملات خود را با قیمت ۳ هزار و ۶۳۸ تومان آغاز کرد که افزایشی ۸ تومانی نسبت به قیمت روز پنج‌شنبه داشت. تا پیش از ساعت ۱۲ بعدازظهر، دلارتا ۳ هزار و ۶۴۷ تومان نیز بالا رفت ولی در نهایت با قیمت ۳ هزار و ۶۵۰تومان به‌کار خود پایان داد. تحرکات دلالان ارزی یکی از عواملی بود که در رشد قیمتی روز شنبه تاثیر داشت. دلالان روز شنبه تغییر موقعیت داده و مکان معاملات خود را به میدان رو به روی پاساژ افشار منتقل کردند. آنها معاملات خود را در اولین ماه زمستان، به‌دلیل برخورد نیروهای انتظامی بیشتر در حاشیه بازار و به آرامی انجام می‌دادند؛ ولی روز شنبه تحرکات آنها بالا رفت و نرخ‌های خرید و فروش بلندتر از همیشه به گوش رسید.

یکی از دلایلی که به افزایش تحرکات دلالان دامن زده بود، بالا بودن نرخ حواله درهم در بازار دبی بود. شنبه، نرخ حواله درهم تا نزدیکی هزار تومان بالا رفت. نرخ درهم به‌طور سنتی یکی از عوامل روانی اثرگذار در بازار ارز داخلی است؛ چراکه میخکوب بودن قیمت درهم به دلار، این امکان را به معامله‌گران می‌دهد تا در صورت بالا بودن قیمت درهم، دلار ارزان‌تر را از بازار داخلی تهیه کنند و با فروش و تبدیل آن در کشور همسایه به کسب سود بپردازند. دیگر عاملی که در افزایش تحرکات دلالان تاثیرگذار بود، بالا بودن نرخ حواله دلار در بازار ترکیه نسبت به بازار داخلی بود. براساس گفته‌های حاضران در بازار، معامله‌گران با ایجاد جو روانی پیرامون بالا بودن نرخ حواله‌های ارزی، توانستند قیمت دلار را در مسیر افزایشی قرار دهند تا سومین رشد متوالی این ارز به ثبت برسد.

درحالی‌که انتظارات افزایشی برخی معامله‌گران تحت تاثیر سه رشد متوالی دلار بالا رفته است، گروه دیگری در بازار اعتقاد دارند که این ارز کشش رشد بیشتر را ندارد. به اعتقاد آنها با اجرایی شدن برجام، ‌تقاضای سفته‌بازی از بازار رخت بربسته و معامله‌گران تنها به نوسانات جزئی دل خوش خواهند کرد. این در حالی است که گروه اول اعتقاد دارند بازار تا پیش از یکسان‌سازی ارزی به افزایش خود ادامه خواهد داد. این دسته اعتقاد دارند کاهش قیمت نفت بازار ارز را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999984/#ixzz3y88ki7Ki

 

۰۷:۱۹:۰۱ گروه بازار پول: آخرین آمارهای بانکی در آبان ماه نشان می‌دهد که رشد نقطه به نقطه مانده سپرده‌ها به ۵/ ۲۵ درصد رسیده، حال آنکه در طرف مصارف رشد مانده تسهیلات به ۵/ ۱۳ درصد رسیده است. رشد سپرده‌گیری در یک سال اخیر بیشترین مقدار و رشد تسهیلات‌دهی از ابتدای سال ۹۲ کمترین میزان ثبت شده بوده است. همچنین از ابتدای سال‌جاری به‌طور مداوم به رشد سپرده‌گیری افزوده شده است، حال آنکه رشد تسهیلات‌دهی در سال‌جاری روند نزولی داشته است. این روند باعث شده نسبت میزان تسهیلات به سپرده (باکسر قانونی) به ۸۵ درصد رسیده و در سطح استاندارد قرار گیرد.

رشد سپرده‌گیری بدون نرخ دستوری

آخرین آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که میزان مانده سپرده بانکی اعم از ریالی و ارزی در آبان ماه سال جاری به رقم ۹۵۹ هزار میلیارد تومان رسیده است. این رقم در مهرماه معادل ۹۳۸ هزار میلیارد تومان ثبت شده بود، در نتیجه رشد ماهانه مانده سپرده بانکی در دومین‌ماه پاییز به ۳/ ۲ درصد رسیده است. این رشد در مهرماه سال‌جاری معادل منفی ۹/ ۰درصد و در آبان‌ماه سال قبل معادل یک‌درصد گزارش شده است. همچنین میانگین رشد ماهانه سپرده در سال‌جاری ۲درصد بوده که با این حساب، رشد ماهانه آبان از سطح میانگین سال بیشتر بوده است. این روند باعث شده رشد نقطه به نقطه مانده سپرده حرکت در مسیر افزایشی را تداوم دهد و در آبان ماه به ۵/ ۲۵ درصد برسد. این رقم از شهریور ماه سال ۹۲ تا این ماه بیشترین مقدار بوده و به‌طور کلی در سال جاری سپرده‌گیری روند صعودی داشته است. میانگین رشد نقطه به نقطه مانده سپرده در سال جاری معادل ۲۲ درصد ثبت شده است.

افزایش میزان سپرده‌گیری در حالی است که از سوی دیگر، رویه نرخ دستوری نیز از دستور کار بازار پول خارج شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد میانگین نرخ سود بین بانکی از ۲۸ درصد در اوایل سال‌جاری به ۲۰ درصد در دی ماه سال‌جاری رسیده است. حتی در برخی معاملات نیز میزان نرخ سود بین بانکی به زیر ۲۰ درصد رسیده است. مسیر کاهشی در بازار بین بانکی، که به نوعی می‌تواند مرجعی برای تعیین نرخ سود سپرده نیز قرار گیرد، تاکنون مانعی در رشد سپرده‌گیری ایجاد نکرده است. حتی آمارها نیز نشان می‌دهد در سال جاری روند سپرده‌گیری صعودی بوده است. کارشناسان معتقدند کاهش نرخ سود در بازار بین‌بانکی می‌تواند به کاهش شکاف میان نرخ تورم و نرخ سپرده‌های بانکی کمک کند. در حال حاضر نرخ تورم نقطه به نقطه کمتر از ۱۰ درصد است، حال آنکه میانگین نرخ سود بانکی معادل ۲۰ درصد است.

کاهش نرخ سپرده قانونی

در کنار آمار مانده سپرده‌های بانکی، بانک مرکزی آمار «مانده سپرده‌ها با کسر قانونی» را منتشر کرد. در آبان ماه میزان مانده سپرده بانکی معادل ۸۵۳ هزار میلیارد تومان بوده است که رشد ماهانه معادل ۸/ ۲ درصد بوده است. با این رقم میزان کسری قانونی در آبان‌ماه به ۱۰۵ هزار میلیارد تومان رسیده است و نسبت سپرده قانونی به کل سپرده‌های ارزی و ریالی معادل ۱۱ درصد خواهد بود. این رقم در مهر ماه سال جاری معادل ۵/ ۱۱ درصد بوده و نشان می‌دهد نرخ سپرده قانونی در بازار پول کاهش یافته است.

کند شدن تسهیلات‌دهی

آمار مهم دیگر، در سمت مصارف بانک‌ها و مربوط به تسهیلات‌دهی است. این آمارها حاکی از آن است که در آبان ماه سال جاری میزان مانده تسهیلات به ۷۲۶ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به ماه قبل ۲/ ۰ درصد رشد کرده است. این رقم در مهر ماه معادل ۲/ ۱ درصد بوده است. از ابتدای سال‌جاری میانگین رشد مانده سپرده بانکی ۹/ ۰ درصد بوده و این موضوع نشان می‌دهد آمار رشد تسهیلات‌دهی در آبان ماه کمتر از میانگین بوده است. کاهش میزان تسهیلات دهی باعث شده است رشد نقطه به نقطه بانکی در آبانماه با ثبت رقم ۵/ ۱۳ درصد به کمترین میزان از ابتدای فروردین ماه سال جاری برسد. به نظر می‌رسد با توجه به قفل شدن بخش قابل توجهی از منابع بانکی، رشد تسهیلات‌دهی نسبت به ماه‌های گذشته تحت‌تاثیر قرار گرفته است. رئیس‌کل بانک مرکزی چندی پیش عنوان کرده بود که نیمی از منابع بانک‌ها از جریان طبیعی بازار پول خارج شده و به شکل مطالبات غیرجاری یا دیگر دارایی‌های غیر نقد تبدیل شده است. این روند باعث می‌شود که جریان سپرده‌گیری و تسهیلات‌دهی بانک‌ها به شکل مناسب نباشد.

کاهش شکاف منابع و مصارف

رشد قابل توجه سپرده‌گیری در مقابل روند متعادل تسهیلات‌دهی باعث شده که شکاف میان منابع و مصارف بانک‌ها کمی تعدیل شود. یکی از نسبت‌هایی که نشان می‌دهد این روند در چه وضعیتی قرار دارد، نسبت تسهیلات به سپرده (با کسری قانونی) است. به عقیده کارشناسان، مرز ۸۵ درصدی در این نسبت به نوعی نشان‌دهنده حداقل استاندارد در منابع و مصارف بانک‌ها است. بر اساس آمارهای بانک مرکزی این نسبت در آبان ماه به سطح استاندارد خود رسیده و رقم ۱/ ۸۵ درصد را ثبت کرده است. این نسبت در مهر ماه به ۳/ ۸۷ درصد رسیده بود. این در حالی بود که نسبت تسهیلات به سپرده در برخی ماه‌ها در سال‌های گذشته به رقم بالای ۱۱۰ درصد نیز رسیده بود، به این معنی که بانک‌ها رقمی بیشتر از سپرده‌ها تسهیلات‌دهی داشته‌اند. به‌عنوان مثال در آبان ماه سال ۹۰ این رقم به ۷/ ۱۱۳ رسیده بود که بیشترین میزان در سال‌های اخیر بوده است. این روند به‌دلیل پایین نگه داشتن نرخ سود تسهیلات در سال‌های گذشته بوده که با توجه به بالا بودن نرخ تورم، گرفتن تسهیلات را به یک امر پربازده تبدیل کرده بود. اما در دو سال اخیر، با توجه به کاهش نرخ تورم و منطقی شدن نرخ سود تسهیلات نسبت به تورم، روند تسهیلات‌دهی نیز در مسیر اصلی خود قرار گرفته است. در ابتدای سال ۹۲ نسبت تسهیلات به سپرده در مرز ۱۰۰ درصد قرار داشت، اما به مرور از سطح آن کاسته شد و در ابتدای سال جاری این رقم به سطح ۹۱ درصد رسید. این روند نزولی تداوم داشت تا جایی که نسبت مذکور به سطح ۸۵ درصد در آبان ماه سال‌جاری رسید.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999969/#ixzz3y88f1sn4

 

۰۷:۱۸:۴۰ شاخص قیمت سنگ‌آهن ایران با درجه خلوص ۶۰ درصد که در هفته‌های اخیر با نوسان همراه بوده است در هفته گذشته روند افزایشی پیدا کرده و به مرز ۴۰ دلار به ازای هر تن نزدیک شد.به گزارش «ایسنا» با آغاز سال ۲۰۱۶ میلادی رکود در بازار جهانی سنگ‌آهن همچنان ادامه دارد و کارشناسان به‌طور کلی برای سال ۲۰۱۶، اوضاع خوبی برای سنگ‌آهن پیش‌بینی نمی‌کنند و انتظار می‌رود در سال جاری نیز قیمت‌ها بیش از رقم فعلی بالا نرود.در حالی که دیده می‌شد در هفته‌های پایانی سال گذشته قیمت سنگ‌آهن با اندکی افزایش روبه‌رو‌ است، اما کارشناسان معتقدند این افزایش قیمت مقطعی بوده، چراکه تغییر عمده‌ای در وضعیت عرضه و تقاضا در بازار جهانی ایجاد نشده است.

 

بر اساس این گزارش، دلیل اصلی کاهش قیمت‌ها و ایجاد رکود در بازار سنگ‌آهن، کاهش تقاضای این ماده در چین که بزرگ‌ترین مصرف‌کننده سنگ‌آهن به شمار می‌رود، کارشناسی شده است و با توجه به ایجاد رکود در بازار فولاد و کاهش تولید آن توسط چین، به نظر می‌رسد تقاضا برای سنگ‌آهن در چین در سال جاری نیز افزایش نخواهد یافت.البته با توجه به سرعت گرفتن رشد اقتصادی کشور هند برخی از کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که این کشور در آینده بتواند جایگزین چین شده و تقاضایی برای سنگ‌آهن در بازار جهانی ایجاد کند، که البته این برنامه مربوط به سال‌های آینده است.پس از اعلام این شاخص قیمت سنگ‌آهن ایران در متال بولتن، سنگ‌آهن ایران به روند کاهشی قیمتی خود ادامه داد و از ۵۲ دلار تا ۳۵ دلار هم رسید، اما این روزها شاخص قیمت سنگ‌آهن ایران با اندکی افزایش همراه بوده و در هفته‌های اخیر به مرز ۴۰ دلار نزدیک شد.البته این شاخص در دو هفته گذشته با اندکی کاهش همراه بود، اما در هفته گذشته بار دیگر روند افزایشی گرفت و به ۳۹ دلار و ۷۱ سنت رسید.

تولید ۱۹ میلیون تن کنسانتره سنگ آهن

بیش از ۱۹ میلیون کنسانتره سنگ‌آهن طی ۹ ماهه سال ۹۴ توسط شرکت‌های بزرگ معدنی تولید شد.به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، شرکت‌های بزرگ سنگ آهن کشور شامل گل‌گهر، چادرملو، سنگان، توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه و سنگ‌آهن مرکزی از ابتدای فروردین تا پایان آذر امسال، ۱۹ میلیون و ۳۶۴ هزار و ۸۶۴ تن کنسانتره سنگ‌آهن تولید کردند.اما این رقم در مدت مشابه سال گذشته، ۱۹ میلیون و ۱۲۰ هزار و ۵۳۶ تن بود که حاکی از رشد یک درصدی تولید این محصول است.در این میان، میزان تولید شرکت «گل‌گهر» ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار و ۷۹۶ تن، «چادرملو» ۶ میلیون و ۵۷۴ هزار و ۹۹۱ تن، «سنگ آهن مرکزی» ۲ میلیون و ۷۶۲ هزار و ۳۸۴ تن، «معادن و صنایع معدنی خاورمیانه» یک میلیون و ۷۷۶ هزار و ۲۹۳ تن و «سنگان» ۶۵۰ هزار و ۴۰۰ تن بود.بنا به این گزارش، ۸ شرکت بزرگ معدنی طی ۹ ماهه امسال، ۵ میلیون و ۵۶۹ هزار و ۴۰۸ تن سنگ‌آهن دانه‌بندی تولید کردند که در مقایسه با میزان تولید مدت مشابه سال گذشته (۷ میلیون و ۹۰۰ هزار و ۴۲۱ تن)، ۳۰ درصد کاهش نشان می‌دهد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999936/#ixzz3y88ZgnAp

 

۰۷:۱۸:۱۱ محمدحسین بابالو: از سال ۲۰۱۴ تاکنون قیمت اغلب کالاها و مواد اولیه در بازارهای جهانی وارد یک فاز کاهشی ممتد شده تا جایی که در برخی انواع شاهد کاهش بیشتر قیمت‌ها به نسبت اوج بحران اقتصادی در سال ۲۰۰۸ هستیم. با توجه به ادامه این روند کاهشی، عمق و وسعت آن در کنار چند جهش مهم قیمتی در بازارهای کالایی، از هم‌اکنون این امیدواری در بین برخی تحلیلگران ایجاد شده که شاید سقوط قیمت‌ها به پایان کار خود نزدیک شده است. در صورت صحت این ادعا از هم اکنون می‌توان به افزایش فراگیر بهای کالاهای مختلف امیدوار بود که تغییر جهت کلی اقتصاد در جهان و بهبود محسوس شرایط تولید را به همراه خواهد داشت.

 

شاید هنوز زمان خروج بزرگ از افول قیمت‌ها فرانرسیده باشد ولی به نظر می‌رسد که به این تغییر فاز جدی، بسیار نزدیک شده‌ایم. این وضعیت چالشی است جدی برای برخی سرمایه‌گذاران ریسک‌پذیر که با پذیرش و تحلیل واقعیت‌های بازار، خود را برای تغییراتی بزرگ آماده سازند. در هر حال هنوز جهش قیمت‌ها را نمی‌توان نوید داد و بهتر است اکثریت فعالان بازار، تا تغییر جهت جدی و محسوس در بازارهای کالایی صبر و نظاره را در پیش گیرند تا از زیان‌های احتمالی جلوگیری شده و با ریسک کمتری پای به میدان رقابت بگذارند. با توجه به شرایط کلی در بازارهای کالایی و جهش غیرمنتظره قیمت نفت، شاید به زمانی بیشتر برای سرایت رشد قیمت‌ها به سایر بازارهای کالایی نیاز باشد که در نهایت این رخداد محقق خواهد شد.

وضعیت کلی در بازارهای کالایی

پس از بحران اعتبار در سال ۲۰۰۸ و سقوط شدید بهای اغلب کالاها در بازارهای جهانی شاهد آن بودیم که به کمک حمایت‌های فراگیر دولت‌ها، بهای اغلب کالاها و شاخص‌های سهام در مسیر رشد قرار گرفت تا جایی که برخی از فلزات همچون مس یا سنگ آهن، به قیمت‌هایی بالاتر از سال‌های گذشته دست یافتند و رکوردهای تاریخی خود را به ثبت رساندند. به‌عنوان مثال مس به بالای ۱۰هزار دلار در هر تن رسید و هر تن سنگ‌آهن خشک (بدون احتساب رطوبت) به ۱۸۶ دلار در هر تن در سواحل چین افزایش یافت. از آن زمان و دقیق‌تر از پایان سال ۲۰۱۴ شاهد آغاز یک روند کاهشی ممتد در بازارهای جهانی هستم که بیش از همه بازارهای کالایی را در نوردیده است. این روند باعث شد تا بهای هر تن مس در بورس فلزات لندن به ۴۴۶۸ تن کاهش یافته و هر بشکه نفت خام سبک آمریکا نیز به‌صورت مقطعی تا ۲۶ دلار و ۵۵ سنت کاهش یابد که کف قیمتی ۱۲ سال اخیر ( از ماه مه ۲۰۰۳) به شمار می‌آید.

اغلب در بازارهای کالایی شاهد آن هستیم که گروه‌های مختلف همچون محصولات کشاورزی و مواد غذایی، فلزات، مواد اولیه و مواد معدنی حتی نفت خام و گاز طبیعی با یک جهت‌گیری کلی نوسان کنند هرچند که در نگاه اول هیچ اشتراک قابل ملاحظه‌ای در این گروه‌های کالایی مختلف وجود ندارد. در هر حال واقعیت آن است که نوسان قیمت فلزات و فولاد حتی با پنبه و دام زنده با یک جهت‌گیری کلی در نوسان است. این نکته را باید جدی گرفت زیرا می‌توان این گونه برداشت کرد که در صورت بهبود کلی در بازار، اکثریت قریب به اتفاق کالاها با یکدیگر تغییر جهت داده و نهایتا رشد و رونقی هم‌جهت را شاهد خواهیم بود که می‌توان از آن به‌عنوان بهبود کلی در بازارهای کالایی نام برد.

از طرف دیگر و بنا بر تجربه‌های پیشین، بازارهای فلزی چند لیدر مهم دارند. لیدر اول را باید بهای نفت خام در بازارهای جهانی دانست زیرا به‌عنوان موتور محرک اقتصاد جهانی، جهت‌گیری کلی هزینه تولید، بهای حمل و نقل و در نهایت قیمت تمام شده کالا را در مقصد به ضریب خطای نسبتا مطلوبی نشان می‌دهد. این فاکتور با توجه به تاثیرگذاری مستقیم بر بازار محصولات پتروشیمی و همچنین قرابت فنی بالا با قیمت گاز طبیعی، می‌تواند مهم‌ترین عامل تاثیرگذار بر روند عمومی قیمت‌ها در بازارهای کالایی به شمار بیاید. با توجه به جهش غیرمنتظره و بیش از ۱۰ درصدی بهای نفت برنت در بازارهای جهانی و ثبت بزرگ‌ترین رشد از ماه آگوست سال گذشته، از هم اکنون می‌توان بروز تغییراتی را در بازارهای جهانی انتظار داشت. نکته دیگر را باید نوسان بهای طلا دانست زیرا تجربه نشان داده است که با کاهش التهاب در بازار طلا در سال‌های اخیر و فاصله گرفتن از روزهای رویایی خود، می‌توان به بهای طلا به‌عنوان یک فاکتور با عقبه و پشتوانه بنیادین، بیش از پیش امیدوار بود هرچند که این ادعا با انتقادهایی نیز رو به رو است. هم اکنون مدتی است که قیمت طلا در بازارهای جهانی و مخصوصا در سال میلادی جاری با جهت‌گیری افزایشی حرکت می‌کند تا جایی که به قیمت ۱۱۰۰ دلار در هر اونس نیز افزایش یافت و هم اکنون ۱۰۹۷ دلار و ۹۵ سنت مورد معامله قرار می‌گیرد که قیمت‌ نسبتا بالایی است.

متغیر سوم را می‌توان نوسان قیمت‌ها در بازارهای سهام به شمار آورد. در گذشته قیمت سهام در بازارهای شرقی مخصوصا بازار هنگ‌کنگ یا چین در قرابت بالایی با بهای مواد اولیه و فلزات در نوسان بود ولی هم‌اکنون این همبستگی کمرنگ شده است. البته به‌عنوان شاخصی برای اعلام دورنمای بازار هنوز هم می‌توان از شاخص‌های سهام نام برد. در پایان هفته گذشته و به کمک حمایت‌های پولی بانک مرکزی اروپا شاهد جهش غیرمنتظره شاخص‌های سهام اروپا، آمریکا و آسیا بودیم که به‌عنوان شاخص می‌توان از رشد بهای سهام در بازارهای اروپایی نام برد که بهترین رشد نرخ را از سال ۲۰۱۱ تاکنون تجربه کرده است. موارد فوق از بروز تغییراتی گسترده در بازارهای جهانی هستندکه البته می‌توان بازارهای کالایی را تاثیرپذیرترین بخش از این رخدادها به شمار آورد.

وضعیت شاخص‌های مهم در بازارهای کالایی

همان گونه که در نمودارها به صراحت مشخص است، بازارهای کالایی هم اکنون در کف قیمتی چند سال اخیر خود قرار دارند تا جایی که هر دو شاخص مطرح در بازارهای کالایی یعنی شاخص بلومبرگ موسوم به CRB یا شاخص کالایی اس‌اند پی – گلدمن ساکس موسوم به GSCI در کف قیمتی چند سال اخیر خود قرار دارند. این در حالی است که در روز پایانی هفته همین شاخص‌ها در کنار شاخص بورس فلزات لندن موسوم به LME INDEX نیز در مسیر افزایش محسوسی قرار گرفته‌اند که می‌توان از افزایش قیمت نفت به‌عنوان دلیل اصلی این رشد نرخ‌ها نام برد. در روز پایانی هفته گذشته شاخص CRB 81/ 1 درصد، شاخص GSCI 29/ 2 درصد و شاخص LME نیز ۵۶/ ۱ درصد رشد نرخ را تجربه کرده‌اند. البته این جهش قیمت‌ها چندان شدید نیست، زیرا رشد قیمت‌ها در بازار نفت هنوز به بازارهای کالایی به‌صورت مستقیم سرایت نکرده بنابراین روزهای آینده می‌توان به افزایش بیشتر این شاخص امیدوار بود.

آیا بازارهای کالایی پتانسیل تغییر جهت دارند؟

مدتی است که به دلیل کاهش تقاضای چین، جذابیت معاملات محصولات کالایی در بازارهای جهانی تقلیل یافته است. این واقعیت در حالی بروز و ظهور یافته که به دلیل سقوط قیمت‌های جهانی، بسیاری از واحدهای تولیدی دست از کار کشیده یا برای کاهش هزینه‌ها، حجم تولید خود را در کنار تعدیل نیروی کار، کاهش داده‌اند. از طرف دیگر با توجه به دیگر مسائل فنی همچون عمر بالای چاه‌های نفت و حضور در نیمه دوم عمر مخزن، افزایش عمق و سن بالای معادن، کاهش عیار و افزایش حجم باطله برداری در کنار بسیاری از ویژگی‌های فنی دیگر البته با وجود تقویت سطح تکنولوژی‌ها و بهبود بهره وری، هزینه تولید افزایش یافته و حجم تولید نیز تضعیف شود. این موارد در کنار خود باعث شده تا حجم عرضه‌ها کاهش یافته و البته در کنار از رده خارج شدن بسیاری از واحدهای تولیدی قدیمی، قیمت تمام شده کل نیز تقلیل یابد. با توجه به این موارد باید از عقب نشینی محسوس حجم عرضه‌ها در بازارهای جهانی خبر داد.

برای تخمین شرایط کلی عرضه و تقاضا می‌توان به موجودی انبارها در بورس‌های معتبر جهانی استناد کرد. درخصوص بازارهای فلزی و مخصوصا فلزات پایه، هم اکنون موجودی انبارهای بورس فلزات لندن موسوم به LME در اقصی نقاط جهان کاهش چشمگیری داشته و به جز چند جهش مقطعی می‌توان موجودی انبارهای مهم‌ترین‌ فلزات پایه در جهان را کاهشی و با حجم‌های بسیار محدود عنوان کرد. به‌عنوان مثال موجودی انبارهای آلومینیوم و روی در این بورس به کمترین حد در ۷ سال اخیر رسیده و همچنین سرب و مس نیز چنین وضعیتی دارند. به عبارت ساده تر هم اکنون و در آستانه سال نو چینی که اغلب با نوسان شدید قیمت‌ها همراه است، بازار پتانسیل رشد پیدا کرده و شاید منتظر یک جرقه است.

آیا می‌توان آغاز روند افزایشی قیمت‌ها را نوید داد؟

هنوز به جرات نمی‌توان از تغییر چهره بازار و آغاز رشد قیمت‌ها خبر داد ولی این رخداد بسیار نزدیک است. ادامه روند افزایشی بهای نفت خام، تغییر جهت کلی در بازار مس به‌عنوان معرفی مهم برای نشان دادن وضعیت اقتصادی در جهان یا تغییر شرایط در بازارهای سهام را می‌توان نمونه‌های مهمی برای خروج از بحران یاد کرد. البته افزایش محدود نرخ بهره در آمریکا که نشان‌دهنده بهبود کلی در بازار آمریکا است در کنار ادامه سیاست‌های تسهیل پولی در اروپا سیگنال‌های مهمی برای حمایت از بازارهای جهانی به شمار می‌آید. برای ادعای خروج بازارهای کالایی از رکود و آغاز روند افزایشی قیمت‌ها، باید منتظر ادامه رشد قیمت‌ها مخصوصا بهای نفت باشیم که بتواند با خود، سایر بازارهای کالایی را نیز تحت‌الشعاع قرار دهد. به عقیده تحلیلگران بلومبرگ، اگر نفت خام بتواند از سقف ۳۴ دلاری یعنی کف مقاومتی در دسامبر سال گذشته فراتر رود، می‌توان به ادامه روند افزایشی قیمت‌ها امیدوار بود.

با توجه به این موارد شاید هنوز زمان آن نرسیده باشد که خروج از افول قیمت‌ها و آغاز رشد بهای فلزات و سایر بازارهای کالایی را نوید دهیم ولی به این زمان بسیار نزدیک شده ایم. به عبارت ساده تر درجه ریسک پذیری افراد باعث خواهد شد تا زمان ورود مجدد آنان را به بازار تعیین کند ولی در هر حال تا بهترین زمان برای ورود مجدد به بازار بسیار نزدیک شده است. با توجه به نوسان قیمت‌های جهانی نفت خام یا رشد قیمت گاز طبیعی می‌توان مهم‌ترین‌ پیروز تغییر جهت بازار را بیش از نفت خام، بازار محصولات پتروشیمی دانست، زیرا در کنار تاثیرپذیری از بهای نفت خام یا گاز طبیعی، تاکنون کاهش کمتری را به نسبت بازار نفت از خود نشان داده و همچنین در گذشته میان مدت تا کوتاه‌مدت، این بازار شرایط با ثباتی را به رغم سقوط قیمت نفت تجربه کرده است. پس از بازار محصولات پتروشیمی، فروآلیاژها، فلزات پایه و مخصوصا آلومینیوم، سرب و روی و در پایان فولاد، محصولات کشاورزی و سنگ آهن با بهبود رو به رو خواهند شد. با توجه به این موارد انتظار جهش قیمت نفت یا فولاد و سنگ آهن و همچنین محصولات کشاورزی تقریبا دور از ذهن است، ولی رشد محدود قیمت‌ها در این بازارها، تاثیر بسزایی بر سایر بازارهای کالایی بر جای خواهد گذارد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999931/#ixzz3y88UD3O2

 

۰۷:۱۷:۴۹ گروه بورس کالا-سارا مالکی: تداوم رکود در بازار فولاد تلاش تولیدکنندگان برای مدیریت بازار برخی محصولات فولادی را شکست داد. بر این اساس تیرآهن به‌عنوان کالایی که برای حفظ بازار آن برنامه‌های بسیاری از سوی تولیدکنندگان آن در جریان بود، از هفته گذشته وارد فاز کاهشی شد. از جمله اقداماتی که تولیدکننده اصلی تیرآهن برای حفظ قیمت این کالا انجام داد، فروش آن به مشتریانی خاص بود. به این ترتیب اگرچه کارشناسان نتیجه این اقدام را ایجاد انحصار در بازار تیرآهن ارزیابی می‌کردند، اما تولیدکنندگان این کالا با رد ایجاد انحصار در بازار، استراتژی خود را کنترل بازار فولاد اعلام کردند. با تمام این تفاسیر به نظر می‌رسد رکود؛ مدیریت بازار را مغلوب خود کرده است؛ زیرا قیمت تیرآهن سایز ۱۸ به بالا از ابتدای ماه گذشته تا دیروز از ۵ درصد تا ۲۹/ ۱۰درصد افت قیمت داشته است. این میزان افت قیمت که فعالان بازار را با شوک مواجه کرد، از هفته گذشته آغاز شد.

 

به گفته کارشناسان، بعد از انجام یک معامله ۵۰ هزار تنی تیرآهن در بورس کالا که منجر به فروش این محصول با قیمت هرکیلوگرم ۱۲۵۰ تومان شد، قیمت تیرآهن بعد از مدتی طولانی در بازار شکسته شد. اتفاقی که در بورس کالا رخ داد این بود که یک محموله تیرآهن سایز ۱۸ به بالا ابتدا با قیمت هرکیلوگرم ۱۴۵۰ تومان به فروش رسید اما بعد از انجام معامله، قیمت‌ها از سوی فروشنده با اعتراض همراه شد و این معامله با اقاله بیع همراه شد. با این اتفاق محموله یاد شده با قیمتی ۲۰۰ تومان ارزان‌تر از قیمت اولیه در بورس کالا ارائه شد که اتفاقا یک مشتری برای آن پیدا شد. به این ترتیب این محموله با قیمت ۱۲۵۰ تومان معامله شد که با توجه به قیمت‌های پیشین تیرآهن قیمت بسیار مناسبی به نظر می‌رسید. اما اختلاف قیمتی که بعد از اقاله بیع معامله ایجاد شد، چیزی نزدیک به ۱۰ میلیارد تومان بود. رئیس اتحادیه کشوری فروشندگان آهن در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به مابه‌التفاوت ۱۰ میلیارد تومانی قیمت‌های اعلام شده برای تیرآهن‌های عرضه شده در بورس می‌گوید: این میزان تفاوت قیمت در معامله، بازار را به هم ریخت و باعث شد آنهایی که محصولی در انبار داشتند با زیان چشمگیری همراه شدند. محمد آزاد در ادامه می‌گوید: البته در کنار اتفاق هفته گذشته در بورس کالا، رکود بازار یکی از دلایل اصلی ریزش قیمت‌ها است، در حال حاضر همه در بازار فروشنده هستند و کسی خریدار نیست و حالا با افت قیمت ۲۰۰ تومانی که برای تیرآهن رخ داد نیز بسیاری از فعالان بازار با زیانی قابل توجه همراه شده‌اند.

سوالی که در این میان مطرح می‌شود این است که تکلیف مدیریت بازار تیرآهن چه می‌شود؟ یک کارشناس بازار در پاسخ به این سوال عقیده دارد حالا بازیگران بیشتری وارد بازار تیرآهن خواهند شد و در آینده شاهد رقابتی بیشتر در این حوزه خواهیم بود. این کارشناس عقیده دارد حالا بازار تیرآهن در اختیار عده‌ای خاص نیست و سیستم توزیع و پخش در بازاری که تقاضای چندانی برای آن وجود ندارد رقابتی‌تر خواهد شد. اما اتفاق دیگری که در کنار ریزش قیمت تیرآهن رخ داد، منطقی‌تر شدن قیمت میلگرد و تیرآهن است. پیش از کاهش قیمت تیرآهن بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که فاصله قیمت تیرآهن و میلگرد زیاد است؛ این در حالی بود که ماده اولیه برای تولید این دو محصول مشترک است. محمد آزاد در رابطه با هماهنگ‌تر شدن قیمت تیرآهن و میلگرد می‌گوید: الان میلگرد در بازار روی قیمت ۱۱۰۰ تومان است و تیرآهن نیز به ۱۲۵۰ تومان رسیده است، برخی عقیده دارند حالا قیمت این دو کالا منطقی شده است، اما همیشه قیمت این دو تفاوت‌هایی داشته است زیرا روند ساخت آنها از یکدیگر متفاوت است و تیرآهن فرآیندهای خاص‌تری برای تولید دارد که قیمت نهایی آن را کمی بیشتر می‌کند.

پیش‌بینی سقوط بیشتر برای تیرآهن

اما با توجه به اینکه معاملات جدید در بورس کالا بر پایه آخرین قیمت فروش انجام می‌شود، آزاد عقیده دارد که تیرآهن در معاملات بعدی خود شاهد کاهش قیمت بیشتری خواهد بود. او با اشاره به این نکته می‌گوید: آخرین معامله تیرآهن روی قیمت ۱۲۵۰ تومان بوده است، بنابراین محموله بعدی که در بورس کالا عرضه شود روی این قیمت خواهد بود، به نظر می‌رسد معاملات آینده برای جذب مشتری با تخفیف‌هایی همراه خواهد بود که در صورت رخ دادن چنین اتفاقی با کاهش قیمت بیشتری در تیرآهن مواجه خواهیم بود. در حال حاضر پروژه‌های عمرانی کشور در رکود به سر می‌برند و اگرچه زمزمه‌هایی برای اختصاص بودجه‌هایی جدید به این بخش از اقتصاد کشور بعد از آزادسازی پول‌های بلوکه شده وجود دارد، اما تا کنون اتفاق خاصی در این حوزه رخ نداده است. از سویی تاخیر در تصویب بودجه سال ۹۵ نیز عاملی است که کارشناسان را نسبت به بهبود اوضاع پروژه‌های عمرانی و در پی آن صنعت فولاد بد بین کرده است. با این تفاسیر به نظر می‌رسد دور شدن بازار تیرآهن از رونق، ریزش قیمت‌ بیشتری برای این محصول فولادی به همراه داشته باشد. آزاد در این زمینه می‌گوید: در حال حاضر قیمت‌ها در بازار نزولی است، زیرا قیمت‌های جهانی نیز با افت همراه هستند. حالا شمش داخلی با قیمت ۹۸۰ تا ۹۷۰ تومان است و در بندر انزلی شمش روسیه یا قزاقستان با قیمت ۹۶۰ تومان نیز قابل خریداری است، در چنین شرایطی اگر بودجه سال ۹۵ در سال جاری تصویب می‌شد ما امید بیشتری به بهبود بازار فولاد داشتیم، زیرا بودجه طرح‌های عمرانی نهایتا تا فروردین به برخی طرح‌های اختصاص پیدا می‌کرد اما حالا با تاخیر ایجاد شده به نظر می‌رسد انتهای تابستان سال آینده شاهد رونق در بازار فولاد باشیم. آن‌طور که از خبرها حاصل می‌شود همزمان با افت ارزش روبل و ورود ایران و برزیل به بازار شمش و همچنین رکود در تقاضای صادراتی برای میلگرد، شرایط بازار شمش دریای سیاه متشنج گزارش می‌شود. براساس برآورد پلاتس قیمت شمش به پایین‌ترین سطح خود در ۱۳ سال اخیر رسیده است. همچنین زمزمه‌هایی از فروش شمش ا وکراین به ترکیه با قیمت ۲۶۵ دلار CFR وجود دارد اما قابل تایید نیست و با در نظر گرفتن نوسانات شدید نرخ روبل ارزش محموله‌های این منطقه به ۲۴۴ دلار رسیده است. حال با شرایطی که برای شمش در حال رقم خوردن است همچنین واردات محصولات مختلف ساختمانی به کشور از جمله تیرآهن باید دید روند کاهشی قیمت این محصول و سایر محصولات ساختمانی تا چه زمانی ادامه خواهد یافت. به عقیده کارشناسان تنها مانع برای کاهش بیش از پیش قیمت‌ها در بازار فولاد تزریق بودجه به طرح‌های عمرانی است که سرنوشت این بخش نیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999942/#ixzz3y88Msfw9

 

۰۷:۱۶:۵۱ دنیای اقتصاد: یک هفته بعد از لغو تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران، ۸۵ شرکت خارجی تولیدکننده هواپیما و خدمات هوایی از ۳۵ کشور، امروز در تهران گردهم می‌آیند. در گردهمایی هواپیماسازان جهان، شرکت‌هایی چون «بمباردیر» کانادا، «امبرائر» برزیل، «ای‌تی‌آر» فرانسه-ایتالیا و «ایرباس» فرانسه حضور خواهند داشت تا درخصوص فروش یا اجاره هواپیما با ایرلاین‌های ایرانی تبادل‌نظر و رایزنی ‌کنند. علاوه بر شرکت‌های مذکور، شرکت‌های معتبر ارائه‌کننده خدمات فرودگاهی نیز در این گردهمایی حضور خواهند داشت که می‌توان به «لوفت‌هانزا تکنیک» اشاره کرد. اما از میان غول‌های بزرگ هواپیماسازی، «بویینگ» آمریکا به دلیل مشکل صدور ویزا از سایر رقبا عقب مانده است. بعد از لغو تحریم‌های مربوط به فروش، اجاره و انتقال هواپیمای غیرنظامی و قطعات و خدمات مرتبط با آن به ایران، مقامات مسوول از آغاز نوسازی ناوگان هوایی کشور خبر داده‌اند. با این حال، به اعتقاد آنها با توجه به اینکه ایرلاین‌های کشور در شرایط حاضر قدرت خرید هواپیماهای نو و جدید را ندارند، اجاره هواپیما منطقی‌ترین راه برای نوسازی ناوگان است. مطابق برنامه‌ریزی‎های صورت‌گرفته، سقف سنی هواپیماهای اجاره شده نباید از ۱۲ سال بیشتر باشد. ارزیابی‌ها حاکی از آن است که تصمیم ایران برای خرید یا اجاره هواپیما، صنعت هواپیماسازی جهان را به جنب و جوش انداخته است.

گروه بازرگانی: با لغو تحریم‌های بین‌المللی، غول‌های هواپیمایی امروز در تهران گرد هم می‌آیند تا درخصوص حضور در بازار ایران تبادل نظر کنند. «بمباردیر» کانادا، «امبرائر» برزیل، «ای‌تی‌آر» فرانسه-ایتالیا و «ایرباس» فرانسه از جمله شرکت‌های هواپیمایی هستند که برای فروش یا اجاره هوایپما وارد ایران شدند و علاوه بر شرکت‌های مذکور، شرکت‌های معتبر ارائه‌کننده خدمات فرودگاهی نیز در این گردهمایی حضور خواهند داشت. در این خصوص می‌توان به شرکت‌های ارائه‌کننده خدمات فرودگاهی لوفت‌هانزا تکنیک اشاره کرد. از میان غول‌های بزرگ هواپیماسازی بوئینگ آمریکا به دلیل مشکل ویزا در این اجلاس حضور ندارد. براساس متن برجام ۷ حوزه اقتصاد ایران از شمول محدودیت‌های وضع شده خارج شده است. علاوه بر این بخشی از تحریم‌های آمریکا که به بهانه‌های غیرهسته‌ای علیه ایران اعمال شده با استثنائاتی همراه شده است که فروش، اجاره و انتقال هواپیمای غیرنظامی و قطعات و خدمات مرتبط با آن به ایران از جمله آنها است. با لغو محدودیت‌های وضع شده حال شرکت‌های هواپیماسازی به رونق گرفتن این بازار امیدوار شده‌اند، به‌طوری‌که برخی از منابع خارجی اعلام کرده‌اند در شرایطی که شرکت‌های هواپیماسازی پس از چند سال فروش بالا، اکنون با افت فروش مواجه شده‌اند، سفارش هواپیما از سوی ایران می‌تواند این بازار را با جنب‌وجوشی عظیم مواجه کند. جنب‌وجوشی که بزرگان هواپیماسازی را به تهران کشانده تا بتوانند هر چه بیشتر از این بازار بکر سهم داشته باشند. امیدواری شرکت‌های بزرگ هواپیماسازی در حالی است که یک روز پس از لغو برجام وزیر راه و شهرسازی از خرید ۱۱۴ فروند هواپیما برای نوسازی خطوط هواپیمایی کشور خبر داد. خبری خوشایند برای شرکت‌های هواپیماسازی که سال‌ها از بازار ایران دور بوده‌اند. در این خصوص معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشور نیز از ورود ۱۰ فروند هواپیما تا پایان سال جاری خبر داده است.

اجاره به شرط تملیک

معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشور روز گذشته در جمع خبرنگاران با تاکید بر اینکه توسعه ناوگان هوایی در قالب اجاره به شرط تملیک اولویت کشور است‌، از امضای توافق‌نامه با کشورهای اروپایی برای افزایش پروازهای دو طرف خبر داد. محمد خداکرمی در نشست خبری اجلاس هوانوردی ایران ۲۰۱۶ اظهار کرد: این اجلاس با رفع تحریم‌ها در صنعت هواپیمایی و آزادسازی نرخ بلیت پروازهای داخلی همزمان شد و این را باید به فال نیک گرفت. وی با تاکید بر اینکه شرکت‌های هواپیمایی در شرایط پساتحریم به دنبال نوسازی ناوگان خود هستند، گفت: البته به موضوع ظرفیت‌های فرودگاهی باید توجه کرد، در حال حاضر فرودگاه‌های بزرگ ما از نظر ظرفیت اشباع شده‌اند و حتی بیش از ظرفیت اسمی خود اعزام و پذیرش دارند. خداکرمی با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی اقتصادی کشور ایرلاین‌ها، بهترین گزینه برای ما اجاره به شرط تملیک هواپیما است، گفت: بهتر است در گام اول این موضوع برای نوسازی ناوگان در دستور کار قرار گیرد. معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشور به ارتقای سفرهای هوایی به کشور در شرایط پساتحریم اشاره کرد و گفت: از ۱۵ ماه قبل به منظور ارتقای میزان سفرهای هوایی به ایران، برای به روز کردن توافق‌های دوجانبه با کشورهای دنیا اقدام کرده‌ایم و اولویت ما کشورهای اروپایی بود. وی افزود: در این راستا توافق‌نامه‌های دوجانبه با کشورهایی نظیر پرتغال، آلمان، اتریش، فرانسه، اسپانیا، یونان، بلژیک، لوکزامبورگ، ژاپن، چین و دیگر کشورها برای ارتقای پروازها به امضا رسید تا پروازهای مستقیم ما به کشورهای دیگر افزایش یابد. خداکرمی به افزایش تعداد پروازهای خارجی در شرایط پساتحریم اشاره کرد و گفت: همه این موارد منوط به توسعه تجهیزات هوانوردی و مذاکره شرکت فرودگاه‌ها با کشورهای دنیا برای ارتقای تجهیزات است تا در کنار خدمات‌دهی به پروازها، پروازهای عبوری نیز افزایش یابد. وی با بیان اینکه ایرلاین‌ها مایل به نوسازی هواپیماهای خود هستند، گفت: برنامه‌ریزی کرده‌ایم سقف سنی هواپیماهایی که اجاره می‌شود، کمتر از ۱۲ سال باشد. معاون هوانوردی سازمان هواپیمایی کشور درباره خرید و اجاره ۱۱۴ فروند ایرباس برای ایران ایر گفت: ابتدا باید خرید و اجاره هواپیما به قرارداد تبدیل شود و پس از آن، این تعداد هواپیماها وارد کشور خواهد شد.

بوئینگ به ایران نیامد

دبیر اجلاس هوانوردی ایران ۲۰۱۶ نیز از سفر مسوولان ایرباس به ایران برای فروش هواپیما خبر داد و گفت: به دلیل مشکلات مربوط به ویزا نمایندگان بوئینگ به ایران نمی‌آیند. احمدرضا بیاتی با اشاره به اینکه از چند ماه قبل اقدامات لازم را در راستای نوسازی صنعت هوانوردی در دستور کار قرار دادیم، بیان کرد: در این زمینه کار را از جایی شروع کردیم که مشکل آغاز شد. براین اساس ارتباط با بزرگان بخش صنعت هوانوردی دنیا برقرار شد و اجلاس مذکور با حضور صاحبان فن برگزار می‌شود. دبیر اجلاس هوانوردی ایران ۲۰۱۶ با بیان اینکه شرکت‌های خارجی از ۳۵ کشور در این اجلاس حضور خواهند داشت، بیان کرد: در مجموع ۸۵ کمپانی و شرکت خارجی تامین و تولیدکننده هواپیما در اولین اجلاس هوانوردی ایران حضور خواهند داشت. بیاتی با اشاره به حضور شرکت‌های اجاره‌دهنده هواپیما افزود: شرکت‌هایی که ۷۰ درصد اجاره هواپیما در بازار جهانی را انجام می‌دهند، در اجلاس امروز حضور دارند. وی تاکید کرد: با توجه به اینکه ایرلاین‌ها در شرایط حاضر قدرت خرید هواپیماهای نو و جدید را ندارند، فاینانس و اجاره هواپیما منطقی‌ترین راه برای نوسازی ناوگان است. بیاتی با بیان اینکه با توجه به مشکلات مربوط به تامین مالی در حوزه تامین هواپیما روی اجاره دهنده‌ها و لیزینگ تمرکز کرده‌ایم، گفت: شاید در خرید هواپیما طی یکی، دو سال اول پس از تحریم موفق نباشیم و نتوانیم خریدی را انجام دهیم. براین اساس اولویت اول ما اجاره هواپیما است. وی با اشاره به اینکه در بخش تعمیر و نگهداری شرکت‌های مطرح دنیا از جمله لوفت‌هانزا تکنیک در اجلاس امروز حضور خواهند داشت، گفت: در بخش فروش هواپیما نیاز کشور بیشتر به سمت هواپیماهای میانبر و کوتاه برد است که براین اساس شرکت‌های مطرح دنیا از جمله «بمباردیر» کانادا، «امبرائر» برزیل، «ای‌تی‌آر» فرانسه-ایتالیا و «ایرباس» فرانسه در اجلاس هوانوردی ایران ۲۰۱۶ حضور دارند. دبیر اجلاس هوانوردی ایران ۲۰۱۶ در پاسخ به پرسشی مبنی براینکه آیا شرکت هواپیمایی بوئینگ نیز به ایران می‌آید، گفت: این شرکت به دلیل مشکلات مربوط به ویزا در اجلاس حضور نخواهد داشت.

تامین منافع اقتصادی

از سوی دیگر، رئیس انجمن شرکت‌های هواپیمایی نیز با بیان اینکه ایرلاین‌ها در فضای پس از تحریم مصالح اقتصادی کشور را مدنظر قرار خواهند داد، اعلام کرد در صورت نهایی شدن قرارداد خرید مستقیم ایرلاین‌ها از شرکت‌های سازنده هواپیما، قطعا هواپیماهای نو وارد کشور خواهد شد. مقصود اسعدی سامانی در گفت‌وگو با «ایسنا» درباره آخرین خبرها از وارد شدن ۱۱۴ فروند هواپیمای جدید به آسمان ایران اظهار کرد: مذاکرات ایرلاین‌های ایرانی با شرکت‌های سازنده هواپیما از چند ماه قبل آغاز شده است. البته هنوز قرارداد خرید این ۱۱۴ فروند هواپیما نهایی نشده و همان طور که رئیس سازمان هواپیمایی گفته در روزهای آینده به‌طور کامل تعیین تکلیف خواهد شد. وی افزود: در بازار گسترده پس از اجرای برجام آنچه بیش از هرچیز اهمیت دارد تامین منافع و مصالح اقتصادی کشور است که ایرلاین‌ها تلاش می‌کنند در چارچوب آن فعالیت کنند. در طول هفته‌های گذشته مذاکرات گسترده‌ای میان ایرلاین‌های ایرانی و طرف‌های خارجی در دستور کار قرار گرفته که امیدواریم نتایج آن در آینده نزدیک مشخص شود. سامانی درباره سن هواپیماهایی که در آینده وارد کشور خواهند شد نیز گفت: با لغو تحریم‌ها این امکان وجود خواهد داشت که شرکت‌های ایرانی به‌طور مستقیم با طرف‌های خارجی وارد مذاکره شوند و همان‌طور که از دورنمای ماجرا مشخص است، مذاکرات مستقیم با شرکت‌های بزرگ سازنده هواپیما به خرید هواپیماهای نوساز خواهد انجامید و ایران می‌تواند از ظرفیت موجود در این بازار نهایت استفاده را ببرد. رئیس انجمن شرکت‌های هواپیمایی ادامه داد: در کنار آن در صورت خرید لیزینگی هواپیما از شرکت‌هایی که در این عرصه فعالیت می‌کنند نیز قیودی وجود خواهد داشت که اجازه ورود هواپیما با سن بالا را به کشور محدود می‌کند. وی خاطرنشان کرد: با کنار رفتن محدودیت‌های موجود ایران می‌تواند بار دیگر با تمام فروشندگان دست اول ارتباط بگیرد و رفت و آمدهای ماه‌های گذشته نیز به خوبی نشان می‌دهد فضایی مناسب در مقابل ایران قرار دارد که می‌توان از آن برای تامین ناوگان جدید و نوسازی هواپیماهای گذشته حداکثر استفاده را برد.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999858/#ixzz3y887qxrX

 

۰۷:۱۱:۳۳ دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران روز گذشته نیز به مسیر صعودی خود ادامه داد. به‌طوری‌که در پایان این روز شاخص کل با رشد حدود ۴۰۰ واحد در یک قدمی کانال ۶۷ هزار واحدی قرار گرفت. هرچند در میانه معاملات و به‌ویژه در گروه‌های پیشتاز بازار سهام، شاهد چرخش قیمت‌ها به مسیر نزولی بودیم، اما به سرعت خریدارانی از فرصت استفاده کرده و با حضور خود، موجب بازگشت سهام به مسیر صعودی شدند. این امر تاکید دارد که معامله‌گران به سودهای فعلی قناعت ندارند و برای بورس تهران سقف‌های بالاتری از درآمد را انتظار دارند.

 

گروه بورس- هاشم آردم: طی معاملات روز گذشته در بورس تهران، باز‌هم شاخص کل به رشد خود ادامه داد و به چند قدمی کانال ۶۷ هزار واحدی رسید. ظاهرا فعالان بازار سهام، هنوز تصمیم ندارند در سمت فروش حضور معناداری داشته باشند و در برخی نمادها حتی سقف‌شکنی و ورود به محدوده‌های جدید نیز دیده می‌شود. این موضوع نشان از آن دارد که سهامداران فعلی حاضر در بورس تهران به بازدهی‌های اخیری که کسب کرده‌اند قانع نیستند و ظاهرا توقع بازار از رشد قیمت‌ها هنوز اشباع نشده است. این نکته می‌تواند توسط مشاهده ریز معاملات حقیقی‌ها و حقوقی‌ها نیز رصد و تایید شود. خالص خرید حقیقی‌ها طی معاملات روز گذشته نه‌تنها کاهش نیافت بلکه نسبتا رشد کرد. همین موضوع نشان می‌دهد که رشد بازار دستکم در کوتاه‌مدت ادامه‌دار خواهد بود. با این حال، رشد بی‌رویه قیمت‌ها نیز یکی از نگرانی‌های کارشناسان و فعالان این بازار است که ممکن است موجب حبابی شدن و سپس ریزش سنگین قیمت‌ها شود، بنابراین احتیاط همراه با نگاه معقول به معاملات سهام نیازی اساسی است که نباید جای خود را به رفتار هیجانی معامله‌گران دهد. همچنین گروه خودرویی که طی هفته‌های گذشته، با رشد سرسام‌آور شاخص روبه‌رو‌ شده بود و باعث ایجاد هیجان مثبت در کلیت بازار بود، دیروز هم با یک افت و خیز کوچک مسیر صعودی خود را ادامه داد. در ابتدا تا میانه‌های ساعات معاملات، گروه خودرویی با رشد کوچکی مواجه شد و رفته رفته به سمت قیمت‌های منفی تابلو پیش‌رفت اما بسیاری از فعالان بورس منفی‌های گروه خودرویی را به‌عنوان فرصت‌های خرید تلقی کردند و در نهایت قیمت خودرویی‌ها مسیر خود را به سمت سقف محدوده نوسان در پیش گرفت. همین موضوع سبب شد دیگر گروه‌ها نیز با هیجان بیشتری مورد معامله قرار بگیرند. با توجه به آنکه قیمت در آخرین معاملات گروه خودرویی، از قیمت پایانی پیشی گرفت، اصطلاحا سهم‌ها در مثبت فردا معامله می‌شدند. انتظار می‌رود امروز هم شاخص‌های بازار صعودی باشند اما نباید فراموش کرد که قیمت‌ها به‌طور متوسط طی ماه گذشته به‌شدت رشد کرده است و با توجه به آنکه هنوز به لحاظ اقتصادی خبری از رویدادهای بزرگ نیست، هر لحظه امکان دارد که اصلاح قیمت‌ها را شاهد باشیم. اما با وجود آنکه با رشد قیمت‌ها ریسک بازار سهام روز به روز در حال افزایش است، ظاهرا فعالان بازار این‌بار قصد دارند در بازار بمانند و شناسایی سود هنوز در برنامه کلیت بازار نیست.

انفجار «کماسه»

علاوه بر حرکت رفت و برگشتی گروه خودرویی، رویدادهای جالب توجه دیگری در بازار شکل گرفت که مرور آنها خالی از لطف نیست. طی معاملات روز گذشته، بیشترین رشد شاخص صنعت، متعلق به گروه استخراج سایر معادن بود. این گروه با تک سهم کماسه، مدت‌ها بود که درگیر حواشی و اخبار ضد و نقیض بود. در واقع این سهم پیش از اعمال افزایش سرمایه، حرکت صعودی خود را از نرخ‌های کمتر از ۵۰۰ تومانی آغاز کرده بود و در مقاطعی قیمت‌های بیش از ۸۰۰ تومانی را نیز به خود دید. اما بازی اینجا خاتمه پیدا نکرد؛ پس از افزایش سرمایه سنگین در این شرکت از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها و همچنین سود انباشته، دیروز این نماد بدون محدودیت نوسان بازگشایی شد و در کمال تعجب در حالی که قیمت تئوریک آن ۱۳۶ تومان بود، در قیمت ۲۵۵ تومان کشف قیمت شد و پس از آن به سمت قیمت ۲۳۲ تومان نزول کرد، در نتیجه معاملات این سهام قیمت پایانی نماد ۷۵ درصد رشد کرد و ارزش بازار این شرکت با معامله تنها ۲/ ۱ میلیارد تومانی، از ۲۲ میلیارد تومان به ۳۹ میلیارد تومان رسید. این در حالی است که پیش‌بینی می‌شود این شرکت در بهترین حالت در سال جاری به ازای هر سهم خود، ۱۰ تومان سود بسازد و اکنون با P / E 25معادل در حال معامله است.

تداوم چسبندگی نرخ سود با عرضه «منفت»

از نکات جالب‌توجه رویدادهای بازار سهام طی روز گذشته، عرضه اوراق مشارکت صندوق سرمایه‌گذاری کارکنان نفت با نرخ سود ۲۱ درصد و پرداخت‌های ۳ ماهه بود. اگرچه حجم این اوراق در مقایسه با بازار پول و سرمایه کشور ناچیز به‌حساب می‌آید، اما حاوی نکته‌ای است که تا حدودی برای بازار مالی نگران‌کننده است. این عرضه و زیر بار رفتن این صندوق برای تضمین سود سالیانه ۲۱ درصدی برای ۴ سال آینده نشان می‌دهد که هزینه فرصت پول در کشور همچنان بالاست و تضمین چنین سودهایی برای جذب سرمایه‌ها هنوز لازم است. با آنکه داده‌های اخیر بانک مرکزی نشان از کاهش معنادار نرخ بهره بین بانکی داشت، اما همچنان خبری از کاهش هزینه فرصت پول نیست. این موضوع می‌تواند P بر E گرفتن بازار سهام را تهدید کند. با افزایش چنین قراردادهایی چسبندگی نرخ سود در سطح اقتصاد کشور احتمالا مطول‌تر خواهد شد و رقابت برای نرخ شکن هزینه فرصت پول شاید به این زودی‌ها رخ ندهد. البته چنین دلایلی را نمی‌توان برای محکوم کردن عرضه این اوراق ذکر کرد، چرا‌که احتمالا این صندوق و متولیان تضمین این سود اگر می‌توانستند بیشتر صبر کنند تا نرخ سود تنزل کند احتمالا این کار را می‌کردند. هیچ شخصی اعم از حقیقی و حقوقی تمایل به پرداخت هزینه‌های بالا برای جذب سرمایه ندارد، اما چنانچه عرضه این اوراق در این برهه زمانی لزومی داشته است، اگر نرخی پایین‌تر از این برای تضمین سود پیشنهاد می‌شد، احتمالا عرضه این اوراق با استقبال مواجه نمی‌شد.

در بازار چه گذشت؟

همان‌طور که اشاره شد شاخص کل بورس تهران در روز گذشته با رشد تقریبا ۴۰۰ واحدی در عدد ۶۶ هزار و ۹۶۰ واحد قرار گرفت. این رشد شاخص در سایه داد و ستد ۲ میلیارد و ۱۳۷ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۵۵۳ میلیارد تومان و در ۱۲۱ هزار و ۶۶۶ نوبت شکل گرفت. بخش اعظم ارزش این معاملات به عرضه اوراق مشارکت «منفت» اختصاص یافت که بالغ بر ۱۸۰ میلیارد تومان بود. گروه‌های بانکی، فلزات اساسی، مواد و محصولات دارویی و فرآورده‌های نفتی هر یک به ترتیب شاخص را ۲۹۱، ۸۵، ۵۷ و ۴۹ واحد ارتقا دادند و در صدر گروه‌های اثرگذار بر شاخص کل قرار گرفتند. در طرف دیگر نیز گروه‌های مخابرات، استخراج کانه‌های فلزی و محصولات شیمیایی نیز به‌عنوان منفی‌ترین اثرگذاران بر شاخص کل لقب گرفتند و هریک به ترتیب شاخص را ۱۱۲، ۵۹ و ۵۱ واحد تنزل دادند. از میان شرکت‌ها نیز نمادهای وبملت، وغدیر، وپاسار و فولاد بیشترین اثر مثبت و نمادهای همراه، کچاد و اخابر نیز بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل گذاشتند.

Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/999958/#ixzz3y881GFEO

 

۰۷:۰۷:۰۶ وزیر راه و شهرسازی از امضای قرارداد خرید ۱۱۴ فروند هواپیمای ایرباس در سفر هفته جاری رئیس جمهور به فرانسه خبر داد و گفت: قرار است با بوئینگ آمریکا هم برای خرید هواپیما وارد مذاکره شویم.

به گزارش خبرگزاری مهر، عباس آخوندی امشب در برنامه زنده تلویزیونی«متن حاشیه» شبکه سوم سیما با اشاره به نوسازی ناوگان هوایی کشور در دوران پساتحریم گفت: قرار است در سفر هفته جاری رئیس جمهور به کشور فرانسه، قرارداد خرید ۱۱۴ فروند هواپیما برای شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی(هما) با شرکت هواپیماسازی ایرباس امضا شود.

وزیر راه و شهرسازی اظهارداشت: در حال حاضر بیش از ۲۵۶ فروند هواپیما در خطوط هوایی کشور داریم که ۱۰۰ فروند از این هواپیماها به دلایل مختلف زمین گیر هستند.

به گفته وی، در حال حاضر متوسط عمر ناوگان هوایی کشور حدود ۲۰ سال است. آخوندی همچنین اعلام کرد: مذاکرات برای خرید هواپیما از شرکت هواپیماسازی بوئینگ آمریکا هم به زودی آغاز خواهد شد.

 

۰۷:۰۶:۴۷ تخت‌روانچی در پاسخ به این پرسش که برخی بر این نظرند که مقام معظم رهبری با توجه به تاکیدی که در نامه نه ماده‌ای بر لغو تمامی تحریم‌ها و ارائه تضمین لازم در این رابطه داشتند، محقق نشده و از این‌که بخشی از تحریم‌ها لغو و بخش مربوط به آمریکا تعلیق شده است، انتقاداتی وجود دارد؟ گفت: فرمایشات رهبری به روشنی مشخص است. در عین حال آنچه ایشان در مواضع و نامه‌نگاری‌های رسمی بیان کردند، چارچوب کاری هیأت نظارت بر برجام و وزارت خارجه است.

معرفی نشدن اعضای هیات نظارت بر برجام از قوانین کار است

این مقام وزارت خارجه در پاسخ به این پرسش که چرا درباره جزئیات کار و اعضای هیأت نظارت بر برجام در شورای عالی امنیت ملی اطلاع رسانی شفاف صورت نمی‌گیرد؟ اظهار کرد: این هیأت نهادی است که در آن همه ارگان‌های سیاسی، حقوقی و اقتصادی و غیره نقش دارند و صرفا وزارت خارجه نمی‌تواند با توجه به ابعاد مختلف بحث در این باره راسا متولی آن باشد. این‌که اعضای آن معرفی نمی‌شوند مربوط به روند و قوانین کار است. در عین حال جلسات این هیات متناسب با مسایل برگزار می‌شود و نتایج و تصمیمات آن اطلاع‌رسانی می‌شود.

این عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان درباره روند کار در وزارت خارجه پس اجرایی شدن برجام تصریح کرد: فعلا ستادی که در وزارت خارجه داریم با جدیت اقداماتش را انجام می‌دهد و ارتباطات نزدیکی با هیأت نظارت بر برجام در شورای عالی امنیت ملی دارد. اگر در آینده تصمیم جدیدی مبنی براین که ستاد به کارش ادامه دهد یا نه گرفته شود ما تابع آن هستیم. علاوه بر این کمیسیون نظارت بر برجام در داخل وزارت خارجه تشکیل شده است که با ستاد نظارت در این وزارتخانه همکاری تنگاتنگی دارد.

معاون وزیر خارجه کشورمان در ادامه این گفت‌وگو در پاسخ به این پرسش که چگونه موضوع فعالیت‌های موشکی و تحریم‌های مرتبط به آن در شورای امنیت از برجام جدا شد، با تاکید بر این‌که “در طول مذاکرات ما متعدد به طرف مقابل خاطرنشان کردیم که فعالیت‌هایی که تشخیص دهیم برای دفاع از کشور لازم است از جمله در بحث موشکی قابل مذاکره نیستند”، گفت: این موضع ایران آن‌قدر تکرار شده بود که طرف مقابل هر وقت این بحث را پیش می‌کشید، می‌گفت «می‌دانیم به هیچ وجه قبول نمی‌کنید محدودیت در فعالیت موشکی‌تان ایجاد شود». بنابراین این مسأله کاملا برای آن‌ها جا افتاده بود که فعالیت‌های موشکی خود را قابل مذاکره نمی‌دانیم.

 

۰۷:۰۵:۱۱ بک عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران معتقد است، تفکیک برجام از بحث فعالیت‌های دفاعی و موشکی در چارچوب قطعنامه‌های شورای امنیت، خواست ایران و انتخاب ۱+۵ بود.

هر چند تاکنون مقام‌های ایران از جمله وزیر امور خارجه و رییس سازمان انرژی اتمی اعلام نظر قطعی درباره تحریم‌های اخیر آمریکا مرتبط با برنامه دفاعی و موشکی ایران را به بررسی و تصمیم نهایی هیات نظارت بر برجام موکول کرده‌اند اما این عضو تیم مذاکره‌ کننده اظهار کرد که “از نگاه ما تحریم‌های اخیر کاملا مردود است” و افزود: “این‌که به تحریم‌های اخیر چه عکس‌العملی نشان خواهیم داد، باید منتظر تصمیم هیأت نظارت بر اجرای برجام باشیم.”

مجید تخت‌روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه و عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در گفت‌وگو با خبرنگار انرژی هسته‌ای خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) کلیدی‌ترین نکته پاسخ مقام معظم رهبری به نامه رئیس‌جمهور درباره برجام را “هوشیاری” مسوولان نسبت به اجرای تعهدات از سوی طرف مقابل دانست و گفت: “هوشیار” بودن درباره نظارت بر اجرای برجام توسط مسوولان به ویژه در چارچوب هیات نظارت بر برجام در شورای عالی امنیت ملی، وزارت امور خارجه و در نمایندگی‌های ما در خارج از کشور به طور جدی وجود دارد و بلافاصله در برابر هر اقدام، عکس‌العمل نشان خواهیم داد.

وی گفت: البته در برخی مواقع این عکس‌العمل را به طورعلنی بیان نمی‌کنیم در عین حال که به هر اقدامی به طور مقتضی پاسخ داده خواهد شد، بنابراین ما با چشم باز و با دقت اجرای برجام را رصد می‌کنیم.

تحریم‌های فراتر از بحث هسته‌ای هم‌چنان وجود دارد

این عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان در پاسخ به این پرسش که مقام معظم رهبری در بخشی از پاسخ خود به رئیس‌جمهور اظهار کردند که “ایران، ۱+۵ را وادار به عقب‌نشینی و رفع بخشی از تحریم‌های زورگویانه کرد”، این‌که ایشان از واژگان “رفع” و “بخشی” در رابطه با رفع تحریم‌ها استفاده کرده‌اند را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ گفت: تحریم‌های مرتبط با بحث هسته‌ای چه آن‌ها از سوی اروپا، شورای امنیت یا دستورات اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا لغو شدند و تحریم‌های کنگره که از سوی دولت آمریکا متوقف شده است، در چارچوب مصوبه مجلس شورای اسلامی و نامه نه ماده‌ای رهبری دیده می‌شوند، اما تحریم‌های فراتر از بحث هسته‌ای در چارچوب تروریسم و حقوق بشر هم‌چنان وجود دارند، چرا که ما در مذاکرات هسته‌ای درباره آن‌ها اجازه مذاکره نداشتیم، علاوه بر این درهم آمیختن همه موضوعات را مفید نمی‌دانستیم.

 

۰۷:۰۱:۳۹ مقامات اروپایی روز دوشنبه آینده در یک نشست اضطراری در شهر بروکسل در مورد بحران آوارگان و راه های مقابله باآن که احتمالا شامل تعلیق برخی از قوانین شنگن خواهد بود، گفت وگو خواهند کرد.

به گزارش ایرنا، براساس گزارش های منتشر شده از جمله مواردی که در نشست وزیران کشور اروپایی که در آن تراز می ‘ وزیر کشور انگلیس نیز حضور خواهد داشت، مورد بحث قرار می گیرد، گفت وگو در مورد تقویت تدابیر مرزی در مرزهای داخلی شنگن است.
روزنامه دیلی تلگراف روز شنبه در گزارشی نوشت: ممکن است موضوع تعلیق دو ساله سیستم تردد آزاد میان کشورهای عضو شنگن در این نشست مورد گفت وگو قرار گیرد ضمن اینکه نخست وزیر فرانسه نیز در خصوص خطرات آوارگان برای اتحادیه اروپا هشدار داده است.
این روزنامه افزود: ‘مانوئل والس’، نخست وزیر فرانسه، هشدار داده که بحران پناه جویان می تواند آینده اتحادیه اروپا را به مخاطره اندازد و خواستار یافتن راه حلی برای این بحران شده است.
دیلی تلگراف اضافه کرد: براساس قوانین شنگن این اجازه به کشورهای عضو برای اعمال برخی محدودیت ها داده شده است اما تعلیق یاد شده حرکتی بی سابقه در تاریخ سی ساله شنگن که براساس آنها اتباع ۲۶ کشور عضو می توانند به راحتی میان کشورهای یادشده تردد کنند ، بشمار می آید.
این روزنامه افزود: این اقدامات می تواند از ماه ‘می ‘ آینده و همزمان با پایان یافتن دوره شش ماه بررسی های پاسپورت ها که از سوی آلمان ارائه شده است، به اجرا گذاشته شود.
دیلی تلگراف نوشت: در حال حاضر اقدامات کنترلی اضطراری مرزی توسط کشورهای سوئد، اتریش، فرانسه، دانمارک و نیز نروژ به اجرا گذاشته شده است.
فرانسه به دنبال حملات تروریستی نوامبر گذشته در پاریس اقدامات کنترل مرزی به اجرا گذاشته و گفته است که این اقدامات تا زمانی که شبکه تروریستی داعش نابود نشود، همچنان ادامه خواهد داشت.
این روزنامه افزود: آژانس ‘ فرونتکس ‘ ( نهاد نظارت بر مرزهای اتحادیه اروپا) روز جمعه گذشته اعلام کرد که در ماه دسامبر گذشته در حدود ۱۰۸ هزار آواره و پناه جو وارد یونان شدند و این در حالی است که این رقم در ماه نوامبر گذشته ۱۵۰هزار نفر بوده است.
دیلی تلگراف اضافه کرد: براساس آمار منتشر توسط فرونتکس در سال گذشته میلادی در کل یک میلیون و ۴۰ هزار نفر آواره وارد یونان و ایتالیا شده اند که نسبت به سال ۲۰۱۴ میلادی پنج برابر شده است.
به نوشته این روزنامه، اگرچه با سرد شدن هوا موج آوارگان کاهش یافته است اما انتظار می رود که با گرم شدن هوا در ماه بهار مجددا افزایش یابد.
روزنامه دیلی میل نیز روز شنبه گزارش داد که تردد آزادانه در مرزهای داخلی شنگن می تواند به مدت دو سال با هدف مقابله با بحران آوارگان به حالت تعلیق درآید.
این روزنامه افزود: مقامات اتحادیه اروپا قرار است در نشست خود در روز دوشنبه در بروکسل در این خصوص گفت وگو کنند.
دیلی میل نوشت: ۲۶ کشور اروپایی کنترل مرزی خود را براساس پیمان شنگن از میان برداشته اند اما بحران آوارگان این وضعیت را با مخاطره مواجه ساخته است.
این روزنامه افزود: نخست وزیر فرانسه خواستار اقدام فوری اتحادیه اروپا برای حفاظت از مرزهای خود شده و گفته است: ‘اگر اروپا نتواند از مرزهای خود حفاظت کند، نه فقط منطقه شنگن، بلکه اتحادیه اروپا خواهد مرد’.
دیلی میل نوشت: مانوئل والس در گفت وگو با ‘بی بی سی ‘ هشدار داد که ‘وضعیت خیلی خطرناک است و به همین دلیل است که نیاز به نیروهای محافظ مرزی برای کنترل مرز در مرزهای خارجی اتحادیه اروپا دارید.
اتحادیه اروپا که منشا آن به جامعه اقتصادی اروپا( ۱۹۵۷) باز می گردد، یک اتحادیه اقتصادی-سیاسی است که از ۲۸ کشور اروپایی و براساس توافق ‘ماستریخت’ در سال ۱۹۹۳ میلادی تشکیل شده است.
یکی از شاخصه های این اتحادیه، توافق نامهٔ شِنگن است که در سال ۱۹۸۵ میلادی در لوکزامبورگ از سوی بلژیک، فرانسه، آلمان غربی( قبل از الحاق دو آلمان )، هلند و لوکزامبورگ به امضا رسید و پس آن به تدریح تمام کشورهای اتحادیه اروپا بجز انگلیس و ایرلند وارد این توافق نامه شدند.
به گفته منابع انگلیسی در حال حاضر توافق نامه شنگن که به برداشته شدن مرز میان ۲۶ کشور اروپایی انجامیده است، با حملات تروریستی پاریس و بحران آوارگان به چالش کشیده شد.
برخی از کشورهای اروپایی در واکنش به بحران آوارگان و حملات تروریستی ۱۳ نوامبر پاریس، خواستار بازنگری در توافق نامه شنگن و حتی احیای مرزهای گذشته شده اند.
روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز اخیرا نوشته بود که اتحادیه اروپا با هدف نجات حوزه ‘شنگن’ و مقابله با بحران آوارگان، به دنبال تشکیل یک نیروی مرزی مستقل به منظور کنترل مرزهای خارجی این اتحادیه است
به نوشته این روزنامه، کمیسیون اروپا قرار بوده است طرح خودش را برای جایگزین کردن این نیروی جدید مرزی شامل گاردهای مرزی و ساحلی، به جای آژانس حفاظت و نظارت بر مرزهای خارجی اروپا( فرونتکس) مطرح سازد.
فایننشال تایمز نوشت این طرح که بارها از سوی فرانسه و آلمان پیشنهاد شده است، تلاشی برای نجات حوزه شنگن که شهروندان اعضای اتحادیه اروپا در چارچوب آن آزادانه و بدون ویزا قادر به مسافرت به کشورهای عضو هستند، بشمار می آید.
این روزنامه عنوان کرده بود که نقطه ضعف سیستماتیک توافق شنگن به دنبال هجوم گسترده آوارگان به داخل اتحادیه در حالی که بسیاری از آنها ثبت هویتی نشده اند، از طریق کشورهای یونان و ایتالیا آشکار شده است.
دونالد توسک» رئیس شورای اروپا اخیرا هشدار داد که اتحادیه اروپا فقط دو ماه فرصت دارد تا بحران مهاجرت را مدیریت کند.در غیر این صورت با تبعاتی جدی از جمله فروپاشی پیمان شنگن مواجه خواهد شد.
توسک در جمع نمایندگان پارلمان اروپا در شهر استراسبورگ فرانسه، گفت: نشست شورای اروپا در ماه مارس (اسفند- فروردین) آخرین مهلت برای کنترل بحران مهاجرت خواهد بود.

 

۰۷:۰۰:۴۶ خبرگزاری فارس-گروه اقتصادی، فاطمه بیات- با لغو تحریم‌ها و اجرایی شدن برجام برخی بر این باور بودند که کم کم اروپایی‌ها جای چین را در بازار ایران خواهند گرفت اما تنها یک هفته پس از برداشتن تحریم‌های هسته‌ای ایران، رئیس جمهور چین امروز در رأس هیأتی وارد کشور شده و ۱۸سند و تفاهم‌نامه همکاری بین ایران و چین در حوزه‌های مختلف به امضا رسید که بنا بر اعلام حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان سطح روابط اقتصادی ایران و چین  تا ۱۰ سال آینده به ۶۰۰ میلیارد دلار خواهد رسید.

مجید رضا حریری نایب رئیس اتاق مشترک ایران و چین در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی فارس در مورد جزئیات بیشتر این تفاهم‌نامه‌ها گفت: در این سفر قرارداد همکاری استراتژیک با چینی‌ها به امضا می‌رسد که از نوع درجه یک بوده و ۴ سطح دارد که شاید بتوان گفت صمیمانه‌ترین همکاری بین دولت‌ها محسوب می‌شود.

وی اضافه کرد: این قرارداد فقط در سطح اقتصادی نیست بلکه در حوزه‌های فرهنگ، سیاست، امنیت، نظامی و قضایی را هم شامل می‌شود.

توسعه زیرساخت‌های جاده‌ای کشور با کمک چینی‌ها

وی در مورد جزئیات بیشتر قرارداد همکاری بین ایران و چین در حوزه اقتصادی گفت: شی جی پینگ رئیس جمهور چین شعار «احیای جاده ابریشم یک کمربند، یک جاده» را در دستور کار داشته و به شدت آن را دنبال می‌کند و در همین زمینه چینی‌ها صندوق توسعه‌ای را با ۴۰ میلیارد دلار بودجه ایجاد کرده‌اند که به زیرساخت کشورهایی که در مسیر جاده ابریشم قرار دارند از این محل کمک کنند که این وام به صورت بدون بهره یا نهایتاً بهره ۲ درصد ارائه خواهد شد و حتی برای برخی کشورها کمک بلاعوض خواهد بود.

نایب رئیس اتاق مشترک ایران و چین به این نکته اشاره کرد که قرار است تا از همین محل وام بدون بهره برای توسعه کابل کشی فیبر نوری در کشور، توسعه خطوط پرسرعت ریلی و حمل و نقلی از جمله خط تهران- مشهد اختصاص یافت.

ایجاد شهرک‌های جدید صنعتی/ نخستین شهرک در جاسک ایجاد می‌شود

حریری این را گفت: توسعه مناطق آزاد و شهرک‌های صنعتی در کشور بخش دیگری از قرارداد همکاری بین ایران و چین خواهد بود تا چینی‌ها شهرک‌های صنعتی جدیدی در کشور ایجاد کنند و سرمایه و تکنولوژی آن را هم با خود به همراه بیاورند که نخستین شهرک صنعتی توسط چینی‌ها در بند جاسک جانمایی شده که امیدواریم سبب توسعه و اشتغال منطقه باشد.

فاینانس اگزیم بانک چین برای پروژه های ایرانی در راه است

وی در مورد جزئیات قراردادهای همکاری در حوزه پولی و بانکی با چینی‌ها نیز گفت: مذاکراتی با چینی‌ها انجام شده تا در آینده نزدیک علاوه بر فاینانس چین که در زمان تحریم شکل گرفت و اکنون در حال انجام است اگزیم‌بانک چین فاینانس پروژه‌های ایرانی را که طرح توجیهی دارند بر عهده بگیرد.

فروش مواد اولیه و ماشین آلات به صورت یوزانس

نایب رئیس اتاق مشترک ایران و چین خبر خوشی را برای تولیدکنندگان ایرانی داشت که در آینده نزدیک چین برای خرید مواد اولیه و ماشین آلات قرارداد یوزانس (نسیه بلندمدت) منعقد خواهد کرد.

بانک‌های چینی در ایران شعبه می‌زنند

به گفته رئیس سابق کمیسیون واردات اتاق ایران ۴ بانک بزرگ چین در حال توسعه روابط خود با ایران هستند و بانک ICBC تقاضای ایجاد شعبه در ایران را کرده است که می‌تواند تحولی در نظام بانک کشور ایجاد کند.

 

۰۷:۰۰:۲۰ به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، طبق گزارش‌های روزانه سامانه آنلاین گمرک در راستای پروژه انتشار برخط و آزاد اطلاعات، حجم تجارت خارجی کشور طی ۱۰ ماه امسال بالغ بر ۶۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسید.

بر این اساس، در این مدت ۲۸ میلیون تن کالا به ارزش بالغ بر ۳۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار به کشور وارد شده است.

در این مدت بیشترین حجم تجارت با کشورهای کره، چین، امارات، آلمان، هند، برزیل، ترکیه، روسیه و ایتالیا بوده است.

همچنین آمار صادرات نشان می‌دهد،‌ بالغ بر ۷۷ میلیون تن به ارزش ۳۴ میلیارد دلار کالا صادر شده که عمده‌ترین خریداران امارات، چین، عراق، ترکیه، هند، افغانستان، ژاپن و ایتالیا هستند.

براساس گزارش سامانه آنلاین تجارت خارجی، حجم ترانزیت نیز ۸۸ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار برآورد شده و وزن آن ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تن بوده است. بدین ترتیب مقصد کشورهای ترانزیتی مناطق ویژه ترکمنستان، افغانستان و ترکیه گزارش شده است.

به گزارش فارس پروژه انتشار برخط و آزاد اطلاعات در راستای اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، اطلاعات تجارت خارجی به صورت روزانه توسط کرباسیان رئیس کل گمرک در ماه‌های اخیر در دسترس همگان قرار گرفته است.

این طرح در راستای شفاف سازی و جلوگیری از حبس و سوء استفاده از آمارهای رسمی تجارت خارجی برای اولین بار از سوی گمرک اجرایی شده است.

 

۰۷:۰۰:۰۱ در این میان، خبرهایی از احتمال امضای قرارداد بازگشت پژو به بازار ایران در جریان سفر روحانی رئیس جمهور به فرانسه حکایت دارد. قراردادی که قرار بود در جریان سفر روحانی به فرانسه در آبان امسال امضا شود ولی اقدام تروریستی داعش در پاریس باعث لغو سفر رئیس جمهور و در نتیجه به امضا نرسیدن قرارداد پژو شد.

* ضررهای مالی و جانی پژو برای ایران

رایزنی خودروسازان ایرانی برای بازگشت پژو فرانسه در شرایطی ادامه دارد که به گفته یک کارشناس ارشد صنعت خودرو، پژو حتی به اندازه تأسیس یک نمایندگی خدمات پس از فروش هم در ایران سرمایه‌گذاری نکرد و ۲۳ سال مقابل داخلی‌سازی قطعات در ایران سنگ‌اندازی کرد، اما با خروج این شرکت از ایران، تولید محصولات پژو در مدت ۸ ماه به خودکفایی رسید.

در کنار ضررهای مالی و جانی که پژو برای مردم ایران داشته است، حال خودروسازان ایرانی دوباره به سراغ این شرکت فرانسوی رفته و خواستار بازگشت آن به صنعت خودرو ایران هستند. بازگشتی که ظاهراً قرار نیست هیچ غرامتی بابت رفتار اشتباه این شرکت خارجی اخذ شود و تاکنون جزئیاتی از توافق مدیران دو شرکت ایرانی و فرانسوی مطرح نشده است. فقط مدیرعامل ایران خودرو چند مرتبه از موافقت پژو برای سرمایه‌گذاری ۵۰ درصدی در احداث کارخانه مشترک تولید خودرو در ایران و صادرات ۳۰ درصدی تولیدات مشترک صحبت کرده که البته این اظهارات نیز هیچگاه از سوی مدیرعامل پژو تأیید نشده و حتی طرف فرانسوی نهایی شدن قرارداد با ایران را به اجرایی شدن برجام و رفع تحریم‌ها منوط کرده است.

۰۶:۵۹:۵۳ صادق حسین جابری انصاری در گفت و گو با خبرنگار صنعت خبرگزاری فارس در پاسخ به این سوال که آیا در سفر پنجم بهمن ماه رئیس جمهور به فرانسه، قرارداد همکاری مجدد میان ایران خودرو و این شرکت فرانسوی امضا خواهد شد؟ اظهار داشت: قطعا در این سفر درباره پژو بحث خواهد شد اما اینکه قرارداد همکاری دوباره با این شرکت امضا شود یا خیر، بستگی به رفتار آنها دارد.

وی تصریح کرد: باید ببینیم طرف فرانسوی چه برخوردی برای بازگشت به ایران خواهد داشت و پس از آن در مورد امضای قرارداد با این شرکت تصمیم‌گیری خواهیم کرد.

به گزارش فارس، بحث امضای قرارداد با شرکت پژو در حالی در آستانه سفر روحانی به فرانسه دوباره داغ شده است که ۲۳ سال مونتاژ پژو در ایران، خسارت ۳٫۲ تریلیون تومانی این شرکت برای کشورمان، هزینه بالای تولید و سنگ‌اندازی مقابل داخلی‌سازی قطعات تنها گوشه‌ای از بدرفتاری فرانسوی‌ها در صنعت خودرو ایران است.

* عطش پژو برای بازار پرسود ایران

بازگشت پژو به بازار پرسود خودرو ایران در حالی به طور جدی از سوی ایران خودرو و طرف فرانسوی پیگیری می‌شود که خبری در مورد چگونگی جبران خسارت وارد شده به ایران از محل خروج یک شبه کارشناسان پژو از ایران نیست و ظاهراً قرار است بازار خودرو ایران به راحتی و بدون کوچکترین زحمتی به فرانسوی‌های زیرک و سودجو سپرده شود تا باز هم اسب سودجویی خود را در این بازار رهاشده بتازانند.

۰۶:۴۶:۲۶ امیدواریم  باران  رحمت  الهی که  الودگی ها  را  با خود  برد به  از بین  بردن  الودگی های بازار هم  کمک کند!

۰۶:۴۶:۱۰ سلام  صبح  زیبا نسبتاً سرد و البته  بارانی شما  بخیر و شادی

روش‌های جایگزین پرداخت

درصورتی‌که امکان استفاده از درگاه پرداخت آنلاین برای شما وجود ندارد، می‌توانید مبلغ مورد نظر را به مشخصات بانکی زیر واریز کرده و اطلاعات پرداخت را برای ما ارسال کنید.

کارت بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۶۲۷۴-۱۲۱۱-۶۵۳۰-۵۱۱۱

شماره حساب بانک اقتصاد نوین به نام نوید خاندوزی

۳۰۰۱-۸۰۰-۱۶۸۲۳۰-۲

اطلاعات پرداخت را از طریق تماس تلفنی و یا پیام تلگرامی به شماره ۰۹۳۳۳۶۷۹۱۹۰ ارسال کنید.

تلگرام پشتیبانی بتاسهم